τι να πρωτοπεις, τι να πρωτοσκεφτείς

Χωρίς να μου κάνει ιδιαίτερη αίσθηση άκουσα για τη δραπέτευση του Παλαιοκώστα. Τα σχόλια πολλά, τα ανέκδοτα ακόμα περισσότερα, η τηλεοπτική βαβούρα όπως πάντα στο αποκορύφωμά της. Οι πολίτες -και ακόμα πιο απαισόδοξο το γεγονός ότι οι νέοι- ηρωοποιούν τον Παλαιοκώστα. Γιατί; Μα, πολύ απλά επειδή κατόρθωσε να ξεφτιλίσει ακόμα μία φορά την αστυνομία, το σύστημα και την μια κυβέρνηση -βοήθησε βέβαια κι ο Δένδιας που βιάστηκε να υποδείξει τους ενόχους ώστε να αθωωθούν πανηγυρικά στη δίκη. Και φυσικά η κυβέρνηση βρήκε και πάλι την αφορμή να θυμηθεί το χαφιεδίστικο ρόλο της, βρήκε την ευκαιρία να επιβάλει το Μεγάλο Αδελφό και στα κινητά τηλέφωνα.

Βέβαια, στην πολιτική επικαιρότητα τα πράγματα αλλάζουν μόνο από το κακό στο χειρότερο. Οι απολυμένοι στη Βόρεια Ελλάδα σε λίγο θα ξεπεράσουν το 15% και η κυβέρνηση πέρα βρέχει, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χαρίζουν δασική έκταση -στο Πανόραμα- στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την ανέγερσηιδρύματος (!!!).

Τελικά είμαι πεσιμιστής ή οπριμιστής; Η ερώτηση μάλλον προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ σεξπιρισμού και φιλοσοφίας. Μοιάζει με την ακέφαλη και ασυναίσθητη προσπάθεια της απαισιοδοξίας να περπατήσει σε ένα σκοινί έχοντας ως οδηγό της την αισιόδοξη προοπτική πως θα φτάσει ως τη μέση πριν πέσει κάτω (όπως η ελληνική οικονομία). Μου θυμίζει ένα μοναχικό ακροβάτη -του κινέζικου ονείρου των λουλουδιών- που αγωνιά να διασκεδάσει ένα πλήθος που παραληρεί για θέαμα μέσα στους αχούς της πείνας και μόνο του όπλο είναι η ελπίδα ότι η απαισιοδοξία θα τον βοηθήσει να καλύψει τη διαδρομή ως το τέρμα. Τώρα πού είναι το τέρμα, αυτό είναι άλλο θέμα. Γιατί για το πληθος που αναζητά το θέαμα με όραμα την αισιοδοξία, τέρμα είναι ο άλλος στύλος, για τον ακροβάτη όμως που έχει οδηγό του την πεσιμιστική προοπτική ότι θα επαναλάβει το ακροβατικό, το τέρμα είναι χαμηλότερα, πιο κάτω από το το ανύπαρκτο δίχτυ.

Όλα γύρω μου μοιάζουν με διάλογο του παραλόγου... Ένα διάλογο μεταξύ τοίχων, μία συζήτηση με μόνο στόχο να χτιστούν ηχοπετάσματα μεταξύ μας ώστε να μη μεταφερθεί ποτέ ο θόρυβος των λόγων μας και κατανοήσει ο άλλος τι λέμε (κάτι σαν το διάλογο της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς). Η τηλεόραση κάνει διάλογο παραθύρων και όσο ακούν τα παράθυρα, τόσο ακούν και οι ομιλητές από πίσω τους (ίσως φταίνε τα διπλά τζάμια και τα ενισχυμένα κουφώματα, γιατί τόση κουφαμάρα ούτε σε ειδικά σχολεία δεν έχω δει).



14 έκριναν :

Αntidrasex είπε...

Η ηρωοποίηση του Παλαιοκώστα, δε νομίζω ότι είναι απαισιόδοξο αλλά μάλλον αισιόδοξο γεγονός. Υπερβολικό βέβαια είναι σίγουρα.
Αλλά λέω ότι είναι αισιόδοξο, γιατί δείχνει ότι ο κόσμος πλέον καταλαβαίνει ότι ο Παλαιοκώστας δεν είναι μπαμπούλας για αυτόν, αλλά για το σύστημα. Παλαιότερα ο Ρωχάμης πχ δεν έτυχε ίδια αποδοχής.

Το ότι όλα γύρω μοιάζουν με διάλογο του παραλόγου, ή μάλλον με παράλογη βουή, δεν είναι καν διάλογος είναι το κακό αλλά και συνάμα επίσης αισιόδοξο σημάδι: Πόσο ακόμα ποιο κάτω να πάμε? Θα σκάσει το καπάκι της χύτρας σε λίγο...

ανεστης είπε...

Εγώ πάλι είμαι μειοψηφία σαν κι εσένα Δήμο και δεν βρίσκω τον εν λόγω τόσο "ήρωα" και"μπαμπούλα για το σύστημα".
Αν είναι να θαυμάζω κάποιον ως ήρωα αγαπητέ συν-σχολιαστή αποπάνω, προτιμώ να θαυμάζω την Κωνσταντίνα Κούνεβα που κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία επέμεινε να φωνάζει σε ένα κράτος που δεν δίνει δεκάρα για να υπερασπίσει εργατικά δικαιώματα.
Οι κουμπουροφόροι και απαγωγείς sorry αλλά ανήκουν στη φυλακή.

Εκτός κι αν νομίζεις οτι οι απαχθέντες δεν είναι μέρος της κοινωνίας (οπότε η κοινωνία αποτελείται μόνο απο τα κατώτερα και άφραγκα στρώματα).

Antinemecis είπε...

Και εγώ πιστεύω ότι η "ηρωοποίηση" του Παλαιοκώστα έχει περισσότερο να κάνει με τη χλεύη προς την κυβέρνηση και τις αρχές.
Είναι ένα είδος αντίδρασης απέναντι σε μία εξουσία εχθρική προς τον πολίτη.
Και η τρανότερη απόδειξη ότι τα πάντα έχουν καταρρεύσει... Οι θεσμοί δε λειτουργούν και η χώρα κινείται προς άγνωστη κατεύθυνση με "βάρκα" την ελπίδα!
Έτσι όμως τίποτα δε μπορεί να πάει μπροστά και τα δυσκολότερα έρχονται... και αυτό η κοινωνία δε δείχνει να το έχει κατανοήσει.
Περιμένει "πέσε πίτα να σε φάω" να την σώσει ποιος...;
Δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα που πάσχει από κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση και αυτό ίσως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!(άλλη μία)
Μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να πάρει ο κόσμος τη ζωή και το μέλλον του στα χέρια του;
Ο κόσμος (εδώ στην Ελλάδα που παραμένει απίστευτα αδρανής) θέλει...;

anepidoti είπε...

νομίζω πως η ηρωοποίηση του παλαιοκώστα είναι σημειολογική και μόνο. ξεφτίλα συστήματος και από έναν που δεν σκότωσε ποτέ! αναίμακτη ξεφτίλα, κάπως έτσι! είμαι σίγουρη πως δεν έχει να κάνει με ηρωοποίηση όπως κλασσικά την εννοούμε.
τα της τηλεόρασης, δεν θέλω καν να τα αγγίζω! απέχω συνειδητά, θα μου πεις, και τί γίνεται;
προσωπικά, πιστεύω πως είναι αδιέξοδο με τους σημερινούς όρους! να, θάρθει ο γιωργάκης και θα φύγει ο κωστάκης, αυτό θα γίνει και αν είμαστε ακόμη εδώ, θα λέμε τα ίδια!
και από πουθενά φως, χρειάζεται κι άλλος πάτος μου φαίνεται για να ξυπνήσει η μακαρίως κοιμώμενη αριστερά!

ανεστης είπε...

Συγγνώμη αν κάνω κατάχρηση της φιολοξενίας που επανέρχομαι αλλά ανοίγουν πληγές μ αυτά τα σχόλια. Οπως σωστά λέει και ο antinemecis, είναι η αντίδρασή μας απέναντι στην ανικανότητα των πολιτικών μας. Πλήρης παραλυσία, πλήρης ανικανότητα, οι άνθρωποι όταν αποφάσισαν να πολιτευτούν ήταν δικηγόροι και γιατροί, απο που να πάρουν μαθήματα management;

Οπότε άντε να πεις οτι έχουυν άδικο όσοι προτείνουν να αφήσουμε στην άκρη τα ιδεολογήματα και τα χρώματα, να απαιτήσουμε τώρα υπερ-κομματικό (γιατί το "δια-κομματικό" είναι ουτοπία) πολιτικό σχηματισμό απο επιστήμονες, τεχνοκράτες κλπ που να προχωρήσουν σε επανοικοδόμηση της κοινωνίας ολόκληρης (κι όχι απλά του κράτους).

Ανώνυμος είπε...

epeidi den exo tileorasi, den eixa katalavei oti i apodrasi pou egeine iropise kapoious kai geliopoiise kapoious allous, signomi.
eimai sxedon sigouri oti an ego i adinami politis eixa paranomisei kai vriskomoun stis filakes, eimai sigouri oti gia na borousa na figo apo ekei tha eprepe polloi na voithisoun....
ta dika mou simberasmata einai oti aftoi pou paranomoun kapos etsi, xreisimopoioun kai to idio to dieftharmeno kai paranomo prosopo tou kratous, allios den tha borousan. I diafthora voitha tin paranomia stin sindirisi tis, etsi vlepo ego ta pragmata.
Oso gia tis ksepseis sou Deime, peri apaisiodoksias......den ksero....isos to efxaristo gegonos pou mas anakoinoses prin apo merikes imeres, na se exei kanei toso evaisthito (oxi oti den isoun),
apla leo, borei na kano kai lathos.
Alla pos borei kaneis na aisthanetai aisiothoksa otan vlepei kai akouei afta pou mas deixnoun?
kalo apogevma,
propetis

Ανώνυμος είπε...

ελα ντε! και με τι μυαλο;

ELvA είπε...

Επειδη ουτε και εγω (κι ευτυχως για εμενα!)βλεπω Ελληνικη τηλεοραση δεν καταλαβαινω ακριβως τι επιχειρειται εδω να γινει με τη λεγομενη
"ηρωοποίηση"! Ποιος, βρε παιδια, ηρωποιησε αυτα τα ατομα και γιατι; Αν εννοειτε την τηλεοραση τοτε
ας μην περιμενουμε και τιποτα καλυτερο απο τα ΜΜΕ που,εκτος εξαιρεσεων, η πλειοψηφια τους αναπαραγει το εργο των κυβερνωντων. Αν μιλαμε τωρα για τον απλο
πολιτη, τοτε θα συμφωνησω με τον @antinemecis που ισχυριζεται οτι ειναι
'ένα είδος αντίδρασης απέναντι σε μία εξουσία εχθρική προς τον πολίτη'.
Θα συμφωνησω σε γενικες γραμμες ομως με τον @ανεστη
επειδη προτιμω κι εγω να θαυμάζω 'την Κωνσταντίνα Κούνεβα που κόντρα στις απειλές και τη τρομοκρατία επέμεινε να φωνάζει σε ένα κράτος που δεν δίνει δεκάρα
για να υπερασπίσει εργατικά
δικαιώματα'! Λεμε οτι καταγομαστε απο μια χωρα με θεους, ημιθεους & ηρωες σε ολο το φασμα της ιστοριας μας, αλλα να ανεβαζω και τον... Παλαιοκωστα στο podium αυτο,σιγουρα σημαινει οτι δε ξερω τι μου γινεται σαν πολιτης της χωρας αυτης!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αντιδραστικέ σχολιαστή, κάνεις λάθος καθώς ο Ρωχάμης είχε πολύ καλή εικόνα. Απλά εκέινος δραπέτευε από άδειες ακι όχι τόσο επεισοδιακά ώστε να ρεζιλέψει την αστυνομία. Εξάλλου, τότε η αστυνομία δεν ήταν τόσο μισητή. Αγαπητή, σίγουρα δεν ήταν, αλλά μισητή όπως σήμερα την έκανε η κυβέρνηση με τίποτα δεν ήταν.

Ανέστη, συμφωνούμε απολύτως.

Αντιμετάθεση, δεν είναι θέμα μόνο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Είναι και θέμα ΜΜΕ και δικό μας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανεπίδοτη, δικό μας είναι ο χώρος, μπορείς ελεύθερα να τον καταχρηστείς.

Κι όμως η δημορκατία, έγινε έτσι επειδή πολύ αφήσαμε την τύχη της στους ειδήμονες, επειδή νομίσαμε (οι μεγαλύτεροί μου) ότι οι ειδικοί, οι γνώστες, οι εκπρόσωποι θα τους φέρουν μια καλύτερη κοινωνία. Μα ξέχασαν ότι η κοινωνία δεν είναι ένα δώρο, αλλά ένας διαρκής αγώνας.

Elva, ο λόγος αναφέρεται στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του facebook σε γκρουπ και στα δεκάδες ανέκδοτα καθημερινά γύρω μας.

Προπέτη μου, με πιάνεις ακριβώς όπως αισθάνομαι, αν και μερικές φορές τα παίρνω άσχημα..

αθεόφοβος είπε...

H ηρωοποιήση ατόμων σαν τον Παλαιοκώστα αποδεικνύει και την ανωριμότητα αυτής της κοινωνίας που μπορεί άκριτα να θεωρεί ήρωα κάθε ένα που ξεφτιλίζει τις αρχές χωρίς να σκέφτεται πχ ότι ο Παλαιοκώστας είναι ένας κοινός κακοποιός που πάιρνει μαζί του και τον Ρετζάι που δεν είναι παρά ένας πληρωμένος δολοφόνος.
Δεν είναι άραγε μεγαλύτερος από αυτόν ήρωας ο Πάσαρης που έφαγε και μερικούς αστυνομικούς;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεόφοβε, πράγματι έτσι είναι. Αλλά από τι στιγμή που θεωρούμε ήρωες τους τρομοκράτες που σκοτώνουν, γιατί να μη μυθοποιήσουμε έναν εγκλημα΄τια δραπέτη;

Αntidrasex είπε...

Καλημέρα σε όλους, μάλλον παρεξηγήθηκα: Δεν θεωρώ ήρωα τον Παλαιοκώστα, ούτε τον θαυμάζω. Αδιάφορος μου είναι.
Μια εξήγηση στο φαινόμενο έδωσα και απλά διαφοροποιούμαι από τον Δείμο, όσον αφορά στο απαισιόδοξο του φαινομένου.
Επίσης, ούτε τον θεωρώ μπαμπούλα για το σύστημα, αλλά όπως και να το κάνεις, προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο το "επικίνδυνος εγκληματίας Παλαιοκώστας" τη στιγμή που δεν έχει κινδυνέψει κανείς πέρα από μεγαλοεπιχειρηματίες και τράπεζες, ε, συγγνώμη, όπως μου είναι αδιάφορος σαν πρότυπο, μου είναι και αδιάφορος σαν κίνδυνος, δεν νιώθω να κινδυνεύω από αυτόν.
Οπότε η από-δράση του, με κάνει να χαμογελάω εώς και να καγχάζω με το σύστημα και τέλος, πίσω στα ζητήματα της καθημερινότητας μου/μας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κοίτα, αντιδραστικέ σέξυ συσσχολιαστή, σίγουρα δεν είναι επικίνδυνος για το σύστημα, αλλά επικίνδυνος είναι σε κάθε περίπτωση και ο ένας και ο άλλος δραπέτης. Η αδιαφορία για το εγκλήματα της απαγωγής επειδή έγινε σε πλούσιους είναι συνώνυμη με την αποδοχή, πάντως.

ShareThis