Προσπαθώντας να κάνω μια εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και της έκπληξής μου για το τελικό αποτέλεσμα βρέθηκα να συμφωνώ με δεκάδες σχόλια που διάβασα κι άκουσα αυτές τις μέρες. Από τη μια η αγανάκτηση του λαού για τις κυβερνητικές επιλογές, από την άλλη η αγανάκτηση για ψευδείς υποσχέσεις περί διαφάνειας κι αξιοκρατίας από πλευράς της κυβέρνησης όταν συγκάλυπτε σκάνδαλα ήταν λογικό ότι θα οδηγούσε σε τέτοια ήττα.
Κύριο όμως αίτιο της συντριβής, κατά τη γνώμη μου, ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ πρόβαλε όραμα, ενώ η ΝΔ επέμενε σε μία διαχειριστική λογική, χωρίς όραμα για μετά τη διετία λιτότητας, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις που να δείχνουν ένα σχεδιασμό, μία προοπτική για ευοίωνο μέλλον. Ο λαός έχει κουραστεί από τη δεξιάς έμπνευσης διαχειριστική πολιτική, από τη μονετανιστική οικονομική πολιτική. Θέλει ένα σχεδιασμό -έστω κι αν φαντάζει μακρύς ή δύσκολος-, ένα όραμα. Ήδη περνάει δύσκολα. Τα σκάνδαλα, οι ψεύτικες παροχές, οι τηλεοπτικές εμφανίσεις είναι απλά κερασάκια στην τούρτα της προαποφασισμένης πικρής ήττας. Προσωπικά δε χάρηκα με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά χάρηκα που τουλάχιστον έχουμε όραμα, που έχουμε κάτι να ελπίζουμε και στο οποίο μπορούμε να στοχεύσουμε.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ο λαός πλέον δεν κινείται σε μία μονόδρομη πολιτικά πορεία. Απαιτεί και σκέφτεται πριν ψηφίσει. Σκέφτεται ατομικά κι εκφράζεται ανά μόνας, αλλά εν τέλει συλλογικά διαμορφώνει το μέλλον και το παρόν. Η μεσαία τάξη άρχισε να απαιτεί και να διεκδικεί (καιρός ήταν) τη μερίδα που της αναλογεί. Όποιος το αντιληφθεί και πράξει κατά τις απαιτήσεις της θα κερδίζει στις εκλογές. Είναι εγωιστικό να θέλει η μεσαία τάξη να έχει δικούς της εκπροσώπους, πολιτικούς που να εκφράζουν τα δικά της συμφέροντα; Δε νομίζω. Αυτός είναι ο ορισμός της πολιτικής εκπροσώπησης.
Και είναι βέβαια αστείο να προσπαθεί κάποιος να σχηματοποιήσει πολιτικά τη μεσαία τάξη και να τις αποδώσει συγκεκριμένες πολιτικές τάσεις. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι φέτος μία φορά (σε σημαντικό ποσοστό) απείχε από τις εκλογές, ενώ άλλη μία φορά ψήφισε το όραμα και όχι τη στυγνή διαχειριστική λογική χωρίς προοπτική. Παλαιότερα, όταν η ΝΔ εξέφρασε ένα όραμα το είχε στηρίξει κι εκείνο (όπως έκανε άλλοτε με τους παλαιότερους Παπανδρέου και Καραμανλή). Η μεσαία τάξη δεν εκφράζεται όπως θα ήθελε ο Μαρξ (συντηρητικά και αταβιστικά) ούτε όμως και επαναστατικά. Εκμεταλλεύεται την αντιπροσωπευτική δημοκρατία προκειμένου να περάσει τα δικά της μηνύματα και τις δικές πολιτικές επιδιώξεις.
Κι αν κάποτε αυτό το τμήμα της άγγιζε μόνο ένα 8-10% του εκλογικού σώματος, σήμερα ξεπερνά το 15% σε σταθερή βάση και ανάλογα με την αποχή (με απλή αναγωγή) μπορεί να φτάσει το 20%. Ας θυμόμαστε ότι πάντα η μεσαία τάξη ήταν εκείνη που άλλαζε τα πολιτικά συστήματα (οι έμποροι κι οι βιοτέχνες της αρχαιότητας, η μεσαιωνική αστική τάξη κλπ) σύμφωνα με τις δικές της απαιτήσεις κι επιδιώξεις. Στην Ελλάδα, άρχισε πια να διεκδικεί στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικές δημοκρατίας ένα ρόλο στην κοινωνική και οικονομική πολιτική. Και το χώρο αυτό το ΠΑΣΟΚ τον εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο, με όραμα και προτάσεις.
12 έκριναν :
Πέρα από γενικολογίες κανένα πρόγραμμα δε προέβαλλε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ακολουθώντας συνταγές παλαιοκομματικές απέκρυψε τι ουσιαστικά θέλει να κάνει. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε γιατί ο πήχυς ήταν πολύ χαμηλά από τη ΝΔ και το Καραμανλή. Οκόσμος φοβήθηκε και στράφηκε σ΄αυτόν που εύκολα του είπε θα σου κάνω αυξήσεις 30 λεπτών...Τώρα θ΄αρχίσει να ξεδιπλώνεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και θα τα λέμε καθημερινά...
Για ωρες ερωτώ: Τι θα κάνει με τους εργάτες στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά; Τι θα κάνει με τη COSCO στολιμάνι του Πειραιά;
τη καλημέρα μου!
Αν καταφέρει να κινητοποιήσει το Κρατικό Μηχανισμό, εμένα μου ειναι αρκετό! :)
@Rodia
Το κρατικό μηχανισμό θέλει να το κινητοποιήσει προς όφελος των ιδιωτών....όπως άκουσα η κ. υπουργόςπεριβάλλοντος υπήρξε συνεργάτης του Αβραμόπουλου..υπάρχουν διαχωριστικες γραμμές μεταξύ δύο κομμάτων που ακολουθούν την ίδια πολιτική;...για μένα όχι!....απλά στη διαχείρηση μπορεί να υπάρξει διαφορά.....
Αστυάνακτα, διαφωνούμε στο πρόγραμμα ή όχι του ΠΑΣΟΚ. Πρόγραμμα είχε για όποιον το αναζητούσε. Μην πέφτεις στη νεοδημοκράτικη παγίδα, γιατί οι θέσεις του ήταν προγραμματικών αρχών και κατευθύνσεων -κι όχι θέσεις νομοσχεδίου που με ακρίβεια θα παρουσιάζε λεπτομέρειες κλπ. Εκλογές είχαμε κι όχι κόντρα στη Βουλή. Και για το φορολογικό, και για το περιβαλλοντικό θέμα και τα ναρκωτικά έχει δημοσιοποήσει από καιρό κι έχει προχωρήσει σε διαδικτυακό διάλογο και σε τοπικές οργανώσεις. Το ίδιο έκανε σε όλα τα θέματα.
Τις ιδιωτικοποιήσεις τις αποδέχεται σε ένα βαθμό. Το αν μπορεί πια να αγοράσει το managment του Πειραιά ή όχι είναι άλλο θέμα και θα φανεί στο μέλλον. Σίγουρα δεν κρατάμε μεγάλα καλάθια. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα φανεί.
Ροδιά, έχω πολύ μεγαλύτερες ελπίδες.
Να το δούμε το όραμα συντόμως..
Αντί για πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ την παρασκευή πριν τις εκλογές δημοσίευσε ένα κείμενο περιληπτικό, με γενικολογίες...κάποιους μπορεί να τους εμπνέουν...στην πραγματικότητα δε λένε τίποτα.Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανεργία, την ανακατανομή εισοδήματος κλπ. Παρακαλώ "μπείτε" στις ιστοσελίδες του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ. Από μας λοιπόν όλοι είχαν το επιχείρημα ότι δεν είχαμε προτάσεις και μόλις τις παρουσιάσαμε αποκρύφτηκαν από τα ΜΜΕ.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι συστατικό στοιχείο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αυτής που προσπάθησε με γενικολογίες του στυλ "πρώτα ο πολίτης" να καλύψει το ΠΑΣΟΚ
ακούω στη τηλεόραση ότι θα πληρώσουμε το ΕΤΑΚ (βέβαια αφού δε δεσμεύτηκε για τίποτα)....άρχισε να ξεδιπλώνεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική του...με τις υγείες μας.....
Κομμούνι, να είσαι βέβαιος ότι σύντομα θα φανεί. Κι αν δε μας αρέσει μαζί θα φωνάζουμε. Εξάλλου, το μότο μου είναι η αμφισβήτηση.
αστυάνακτας, δε μιλούσα για αυτό το κείμενο. Δεν το διάβασα καν της Παρασκευής. Μιλώ για την οικονομική πρόταση και την πράσινη ανάπτυξη, για την παιδεία, τα ναρκωτικά κλπ που έχουν δημοσιευτεί ως κείμενα διαλόγου από το Φλεβάρη ακόμα.
Προσωπικά δεν εκτιμώ ότι εκλείπουν οι θέσεις από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί σε τομείς να μην έχουν τη λεπτομέρεια του ΚΚΕ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν θέσεις. Και φυσικά δεν θα απολογηθώ για τα ΜΜΕ.
Για το ΕΤΑΚ δεν ξέρω.
καλημέρα...
η μεσαία τάξη???????????
τι είναι αυτούνο???????????
και μπορεί η μεσαία τάξις να απαιτεί??
μα είναι αδύνατον κύριε....
πιστέψατέ με...
μια μπούφλα από τας τράπεζας και πάρτον κάτω...
μια ημέρα απεργία από τους 2-3 εργάτες τις... και κακό ψώφο...
η καημένη μεσαία τάξις... όλοι στην μέση την θέλουν σε στάση .....................μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ
akrat, μεσαία τάξη υπάρχει, ακμάζει και έχει αντίληψη της ύπαρξής της. Πολύ απλά είναι αποπροσανατολισμένη από την κατανάλωση -ως προσπάθεια κοινωνικής προβολής κλπ-, από τα ΜΜΕ, την κυριαρχία της γραφιεοκρατίας κλπ (τα έχω θέσει στη "δημαγωγία της δημοκρατίας". Δεν έχει όμως αποκτήσει ακόμα ταξική συνείδηση. Ωστόσο, ανά μόνας -ο καθένας μόνος- προσπαθεί να αλλάξει την πολιτική διακυβέρνησης. Και φυσικά δεν είναι σχηματοποιημένη πολιτικά, άλλά κινείται πολιτικά σε επίπεδο αυθόρμητο, ατομικό-ατομικίστικο.
Το σχόλειό μου στο παραπάνω πολύ καλό πόστ είναι περρισσότερο ερώτηση παρά συμπέρασμα λόγω του ότι δεν ζώ στην Ελλάδα αλλά ΗΠΑ. Στή δεύτερη δημόσια συζήτηση (που για κάποιο ξενομανικό λόγο στην Ελλάδα αποκαλέστηκε "ντημπέητ"), οποιοσδήποτε Αμερικανός (όπου και ξεκίνησαν τα τηλεοπτικά debates με πρώτο μεταξύ Κέννεντυ και Νίξον) θα έλεγε ότι ο Καραμανλής το πήρε κατά κράτος, ενώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι πίστεψαν ότι το κέρδισε ο Παπανδρέου. Η διαφορά μεταξύ των δυό τους ήταν η διαφορά μεταξύ ειληκρινούς παραδοχής των πραγμάτων από την μιά και λαγών με πετραχίλια απο την άλλη (που ούτε νεογνά δεν θά'πρεπε να είχαν χάψει...) Τι δείνει λοιπόν, και από πού μπάζει;
thinks, η διαφορά είναι ότι δεν έβλεπες να κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ ότι τάχα δεν είχε θέσεις και τελικά αποδείχθηκε και στη ΔΕΘ και στο debate ότι και θέσεις είχε και όραμα. Αυτό κι εκτιμήθηκε από το λαό.
Δημοσίευση σχολίου