Τα προβλήματα της κρατικής τηλεόρασης είναι γνωστά. Δεκάδες συμβασιούχοι δημοσιογράφοι-όμηροι με μισθούς πείνας, υψηλοί μισθοί και τόσα άλλα. Το ζητούμενο δεν είναι όμως οι μισθοί -ούτε καν με απασχολούν τέτοια σκάνδαλα. Το ζητούμενο είναι η ποιότητα της παρεχόμενης πληροφορίας και επικοινωνίας. Φυσικά και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις εκπομπές της φραπελιάς και όλα τα ευτράπελα που την ακολούθησαν. Ούτε μπορούμε να παραβλέψουμε τη διακοπή συνεργασίας με το Στέλιο Κούλογλου.
Από καιρό είχαν αρχίσει να ακολουθούνται τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα στη ΝΕΤ. Ήδη το ΠΑΣΟΚ το 2004 με τη eurovision και πιο μπροστά με τις μεγάλες επενδύσεις που έκανε για αυτή τη νίκη τα προηγούμενα χρόνια είχε χαράξει το δρόμο του τηλεοπτικού pop. Και αν οι φιλελεύθεροι θέλουν να μεταφράζουν το pop ως λαϊκό (εκ του δημοφιλές) εμείς ας το μεταφράσουμε ως μία ακόμα ανούσια οπτική της τηλεοπτικής υποκουλτούρας της βιομηχανίας του θεάματος. Γιατί τελικά μέσα από τις τεράστιες επενδύσεις του ελληνικού λαού για τη eurovision αυτοί που κέρδισαν ήταν οι δισκογραφικές εταιρείες και οι κολοσσοί της βιομηχανίας του θεάματος (μαζί με μια σειρά νυχτερινών κέντρων που απολαμβάνουν το δικό του μερίδιο κερδών από τέτοιες γενικά επιτυχίες).
Σήμερα μαθαίνω ότι η κρατική τηλεόραση δεν ήταν μετανεωτερική μόνο στην εικόνα, αλλά και στην ουσία. Εκπομπές ιδιωτικοποιήθηκαν στο πρότυπο των ραδιοφωνικών παραγωγών (ο σπόνσορας με δωρεάν τηλεοπτική διαφήμιση, πλήρωνε και το μισθό του παρουσιαστή καθιστώντας τον όχι δημοσιογράφο, αλλά ουσιαστικά διαφημιστή του χορηγού και πλασιέ. Ο λόγος για την Aegean και την Αθλητική Κυριακή. Έχω την αίσθηση ότι τέτοιες πρακτικές ακολουθούνταν και σε άλλες εκπομπές.
Δε θέλουμε ένα ακόμα ιδιωτικό κανάλι που να αδειάζει τα κρατικά ταμεία προσφέροντας εκπομπές με μόνο γνώμονα το κέρδος. Θέλουμε ένα κανάλι αξιόπιστο, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα κι εξαρτήσεις που να ενημερώνει και να επικοινωνεί με τον πολίτη. Όπως η ΕΡΤ δεν είναι βιλαέτι των κομμάτων (άσχετο που η ΝΔ ήθελε να την αλώσει) έτσι δεν μπορεί να είναι ούτε θυγατρική διαφημιστικών ή άλλων εταιρειών. Και είναι λογικό η ΝΔ να θέλει τέτοιες φιλελεύθερες τακτικές. Το ΠΑΣΟΚ όμως τι προτίθεται να κάνει;
21 έκριναν :
Καταρχήν μπορεί να κόψει το χαράτσι της έμμεσης εισφοράς μέσω της ΔΕΗ.
Τώρα, το θέμα της τήρησης ενός ποιοτικού επιπέδου και διαφοροποίησης από τα λοιπά σκουπίδια των ιδιωτικών καναλιών, είναι λίγο πιο σύνθετο.
Εάν θέλουμε η κρατική τηλεόραση να παραμείνει αξιολογη και διαφορετική, θα πρέπει να έχει μία γκάμμα προγράμματος που δεν αποκλείει και την κουτσή μαρία. Από εκεί και πέρα όμως η γενικότερη αίσθηση των κρατικών καναλιών σίγουρα μπορεί να ελέγεχεται καλύτερα.
Η σχέση τηλεόραση-κοινωνία είναι αμφίδρομη και επανατροφοδοτούμενη. Δηλαδή, η τηλεόραση σε ένα μεγάλο βαθμό επηρεάζει το νοητικό επίπεδο των τηλεθεατών, αλλά και το νοητικό επίπεδο των τηλεθεατών επηρεάζει τις τηλεοπτικές επιλογές του κάθε καναλιού. Εαν για παράδειγμα το δελτίο ειδήσεων του STAR έχει σημαντική ακροαματικότητα, τα υπόλοιπα κανάλια θα επιχειρήσουν να "κλέψουν" μία πινελιά έμπνευσης από το συγκεκριμένο δελτίο, υποβαθμίζοντας ανάλογα το δικό τους πρόγραμμα.
Μακροχρόνια, αυτή η αμφίδρομη δράση, έχει ως αποτέλεσμα την φθίνουσα πορεία της ποιότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε κάθε κανάλι, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών.
Καλημέρες.
Η "Αθλητική Κυριακή" είναι το ιδανικό εργαλείο για την λοβοτόμηση ήδη καμένων εγκεφάλων.
Προτείνω για την περαιτέρω μείωση της επιβάρυνσης των φορολογουμένων, οι παρουσιαστές και οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ που ασχολούνται με τα ανάποδα αράουτ να κραυγάζουν "Aegean!" κάθε 20 δευτερόλεπτα.
Καλημέρα!
εγώ που είμαι φίλαθλος και οπαδός μισώ την αθλητική κυριακή... μου τρώει όλο το βράδυ της Κυριακής..
αίσχος
Ελληνάκι, δεν επιτρέπω όμως σε κανένα πολιτικό που θέλει να ορίσει κατα νου του την κρατική τηλεόραση, να την κάνει μπάχαλο και να αφήσει να την ορίζει η αγορά. Χρειαζόμαστε έναν αληθινό υπερασπιστή του πνεύματος και του πολιτισμού. Όχι μητροπολίτες να διδάσκουν, ούτε τηλεπαιχνίδια, ούτε κούφιες εκπομπές.
pølsemannen, δεν βλέπω την εν λόγω εκπομπή. Βλέπω όμως οτι ξεπουλιέται και αυτή όπως σχεδόν όλο το κανάλι. Ευτυχώς που η ΕΤ3 λίγο σώζει την ποιότητα, τελικά.
akrat, εγώ δεν είμαι καν ποδοσφαιρόφιλος. Αλλά δεν μπορώ άλλο το μηδνεισμό. Καιρός να δούμε ακι λίγο μπροστά.
Το πρόβλημα ξεκινάει απο το οτι το μοντέλο είναι "σχεδόν". Είναι σχεδόν δημόσια τηλεόραση με σχεδόν ιδιωτική λογική. ΠΛηρώνουμε εισφορές όλοι δηλαδή, για να πλειοδοτούν σε έξοδα (ποδοσφαιρικοί αγώνες), για να εξανεμίζονται απίστευτα λεφτά, όταν σαφώς η αποστολή πρέπει να είναι η αντισταθμιση της πολιτιστικής ζημιάς της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Σωστά λες, πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της ΕΡΤ.
Και επειδή ο αθλητισμός και η μουσική είναι πολιτισμός, δε σημαίνει ότι κάθε τέτοιοες πολιτισμός θα μας ικναοποιεί προκειμένου να κερδοφορεί για το τίποτα ένας δημόσιος φορέας.
Απο πάντα η κρατική τηλεόραση έκανε διαφημισου του κυβερνητικου "εργου' με κάποια αιδώ τουλάχιστον, και πάντα οι ειδήσεις και οι εκομπες της είχαν μια δοση ψυχραιμίας
Αυτες οι νέες μοντες ειναι περίεργες και ανησυχητικές. Το ζαράτσι υπερ της ΕΡΤ πρέπει να κοπεί, αλλιώς να κοπούν πάσης φύσεως διαφημίσεις και χορηγίες. Και τα δυο ταυτοχρονα ειναι πλεονασμος και εκμετάλλευση
Φραπελια ζεις, εσυ μας οδηγεις!
Πόσο συμφνωούμε, Zaphod.
Η φράση σου ότι ο αθλητισμός,και συνήθως η εκπομπή ασχολείται κυρίως με το ποδόσφαιρο,είναι πολιτισμός μου σήκωσε την τρίχα όρθια!
Εδώ ακριβώς είναι η μαγκιά! Να ΜΠΟΡΕΙ να παράγει κέρδος για να μπορεί να αναπτυχθεί και να δημιουργεί πέρα απο την υποχρεωτική μας επιχορήγηση (και σταδιακά να καταργηθεί η δεύτερη).
Να ΜΠΟΡΕΙ να συμμετέχει σε "λαικότερα" θεάματα και γεγονότα, απορρίπτοντας τα πρόστυχα και αγοραία.
Αν μπορεί κάποιος επικεφαλής της ΕΡΤ να τα εξασφαλίσει αυτά, και να τηρήσει και θεσμικά το ρόλο μιας δημόσιας τηλεόρασης, ας πάρει και μιθό δύο golden boys...
Αθεόφοβε, είχε και συνέχεια μην ξεχνάς η φράση μου... Αλλά την αναιρώ. Και ξέρεις γιατί; Μπορεί ο αθλητισμός να είναι πολιτισμός, αλλά οι εκπομπές αυτές ασχολούνται με τον επαγγελματικό αθλητισμό, δηλαδή προβάλλουν και διαφημίζουν εταιρείες. Και για τούτο μόνο, απαξιώ.
Ακριβώς, Ανέστη μου. Έτσι. Αλλά μιλάμε για δημόσια τηλεόραση όχι για ιδιωτική ούτε για λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που και να θησαυρίζουν και το λαό να σφάζουν οικονομικά.
Εγώ Δείμε θα προτιμούσα την κρατική τηλεόραση πολυφωνική: και μητροπολίτες, και άθεοι και αντιεξουσιαστές, και τηλεπαιχνίδια και ντοκυμαντέρ και μπάλα κλπ... το καθένα στη μέρα του και στην ώρα του ώστε να καλύπτονται τα γούστα όλων των τηλεθεατών, αφού όλοι πληρώνουμε.
Να πω και το εξής: ακόμα και ένα τηλεπαιχνίδι ή μια αθλητική εκπομπή, μπορεί να έχει ποιότητα και καλή αισθητική! Στα σημεία αυτά μπορεί η ΕΡΤ να "επενδύσει" ώστε να βελτιώσει και το συνολικό επίπεδο των τηλεθεατών...
Καλά τα λέτε Δείμε!
Εγώ εδώ στη δουλειά ακούω καμμια φορά που συνεργαζόμαστε με την ΕΡΤ1 τι ξεφτύλες είναι..
όπως τα λέτε για τους μισθούς!
Έχετε δει το zeitgeist? Τι γνώμη έχετε? εμένα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον!
Αγαπητέ Δείμε πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα..
Με τα χάλια -και την φτώχια λόγω κρίσης- στην Ιδιωτική τηλεόραση, είναι πράγματι μεγάλη ευκαιρία να επιδείξει αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ στα κρατικά κανάλια.
Τώρα εποπτεύεται απ' το Πολιτισμού νομίζω. Ορίστε πεδίον δόξης λαμπρόν για τον κο Γερουλάνο..
Άσκαρ, ίσως να μη διαφωνώ. Ωστόσο, όλα χρειάζονται μέτρο και να συνάδουν με κάτι ποιοτικό. Βλέπεις κανείς δε διαφωνει για αναμετάδοση αγώνων κάθε αθλήματος, ούτε για συναυλίες. Ωστόσο, δεν μπορώ να δεχτώ τη σπατάλη τόσων χρημάτων του λαού για κανένα φεστιβάλ ευρωπαϊκής μουσικής και καμία εκπομπή.
Σπύρο, δεν το είδα. Μόνο διάβασα κάτι. Για τους μισθούς δεν έχω προβλήματα. Ο μισθός πρέπει -στον καπιταλισμό- να είναι ανάλογος των ευθυνών και των προσόντων κάποιου. Όχι όμως όταν αυτός ξεπουλιέται σε διαφημιστές και χορηγούς.
Θανάση, καλώς ήρθες στην παρέα μας. Έτσι ακριβώς. Παρά τα κενά του παρελθόντος στη δημόσια τηλεόραση, πάντα είχε μια σοβαρή ποιότητα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτή χάθηκε στο μετανεωτερικό πρότυπο.
Το ζήτημα είναι πως ζούμε σε μια εποχή όπου θεωρείται πως η "αγορά" πρέπει να καθορίζει τις πολιτικές. Είναι δύσκολο να ξεφύγεις από αυτό, αν δεν θέσεις όρια λοιπόν. Αλλά ποιός θέτει σήμερα όρια στην αγορά;
Darthiir the Abban,δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο. Η θεοποίηση της αγοράς έχει οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση του θεάματος εδώ και χρόνια.
"Το όπιο του λαού" !!!
Παλιά το λέγανε ...
"Άρτον και θεάματα" ...
Το πρώτο συνθετικό τώρα πια ...
είναι εν ανεπαρκεία !!!
Την καλησπέρα μου ...
Sidepap21, συμφωνούμε απολύτως. Καιρός όμως να αλλάξουν μερικά πράγματα δε ζούμε στη ρωμαϊκή κυριαρχία
O Agios Νεκτάριος έκανε το θαύμα του.... και 9-11 παραιτήθηκε ο Παναγόπουλος ο πιό βρώμικος και διαπλεκόμενος πρόεδρος της ΕΡΤ που διαχειρηζλοταν 294,5 εκατομύρια ευρώ την επιχορήγη΄μας μέσω ΔΕΗ στην ΕΡΤ. Πολλοί απλήρωτοι υπάλληλοι από Μάη 09, πολλοί ετεροαπασχολούμενοι σε γραφεία τύπου και άλλοι τόσοι το μισθό στο σπίτι. Την ίδια ώρα που οι τεχνικοί παρακαλούσαν για βίδες 100-200 ευρώ και επιχειρήσεις με καλή εκτέλεση σε διαγωνισμούς φεσόνονταν επί 4ετία καθιστώντας την ΕΡΤ τον πιό επισφαλή αγοραστή ΣΠΑΤΑΛΙΩΝΤΑΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ σε εικονικές παραγωγές, υπερτιμολογήσεις υπηρεσιών και προγραμμα ημετέρων με φρου φρού και αρώματα. Ελάχιστοι δημοσιογράφοι προς τιμήν τους έβγαλαν στην 5ετία πολύ από αυτή τη βρώμα η Πετρούτσου στην Ελευθεροτυπία, οι Τυπολογίες στο Παρόν ο Κουφόπουλος στο Σκαι.
Τα έμαθα, Διόνυσε, και η αλήθεια είναι ότι χάρηκα με τη ελπίδα ότι θα αλλάξει ακι η πολιτική της ΕΡΤ όχι μόνο τα πρόσωπα.
Δημοσίευση σχολίου