Οι νέοι ενδιαφερόμαστε για την πόλη που γεννηθήκαμε και αγαπήσαμε

Ο Δήμος νοιάζεται για μας;

Αποτελεί συνηθισμένη διαπίστωση ότι οι νέοι της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας απέχουν από την πολιτική, ότι οι νέοι μας δεν έχουν πολιτική άποψη και πως αδιαφορούν παντελώς για τα κοινά. Δεν είναι λίγες εκείνες οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες που καταλήγουν σε ανάλογα συμπεράσματα. Για λόγους καθαρά πολιτικού συμφέροντος, αλλά και περίεργων μεθοδολογικών προσεγγίσεων η νεολαία παρουσιάζεται απρόθυμη πολιτικά και άβουλη. Πολλοί είναι εκείνοι οι φορείς (ΜΜΕ, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες) που θέλουν να προβάλλουν μια τέτοια εικόνα για τους νέους. Στόχος τους είναι να αποθαρρύνουν τους νέους από την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Το γεγονός όμως ότι οι νέοι δεν εκφράζονται πολιτικά με τη διαδεδομένη εικόνα των δύο άλλων γενιών, δεν αναιρεί το πολιτικό τους ενδιαφέρον ούτε την επιθυμία τους για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Οι σύγχρονοι νέοι απομακρύνονται από τα πολιτικά κόμματα, αλλά όχι από την ίδια την πολιτική. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν συγκροτημένη κρίση, αλλά ελεύθερη πολιτική σκέψη μακριά από συγκροτημένους φορείς και τούτο δε μοιάζει να είναι απαραίτητα κακό.

Η έρευνα που έκανε τον προηγούμενο Φεβρουάριο η παράταξή μας στους νέους του Δήμου Σταυρούπολης αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Από την ανάλυση των απαντήσεων, αλλά και από την ίδια τη διακίνηση του ερωτηματολογίου αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι νέοι της Σταυρούπολης έχουν πολιτική άποψη και γνώμη για τα τεκταινόμενα του δήμου. Το γεγονός ότι σχεδόν το 22,4% παρακολουθεί την τοπική πολιτική δείχνει το ενδιαφέρον τους. Από εκείνους που στέκουν μακριά από την τοπική πολιτική οι περισσότεροι αισθάνονται παραμελημένοι· αισθάνονται ότι έχουν οδηγηθεί στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του δήμου. Πολλοί θεωρούν ότι κανείς δε λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τους (18,2%), ενώ οι περισσότεροι (42,4%) θεωρούν ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το δήμο ή δεν τους ζητήθηκε η άποψή τους. Μόνο ένα 39% μένει αδιαφορεί παντελώς θεωρώντας ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι ή ότι η τοπική πολιτική είναι υπόθεση άλλων.

Είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, η άποψη των νέων της Σταυρούπολης ότι η σημερινή δημοτική διοίκηση στέκει μακριά από τα καθημερινά μας προβλήματα, μένει αδιάφορη για τα ενδιαφέροντά μας. Δεν αρκούν μόνο μερικές εκδηλώσεις, δε φτάνουν οι λίγες ημερίδες ή οι συναυλίες και τα φεστιβάλ• ούτε αρκούν ορισμένες σπασμωδικές κινήσεις και τα σκόρπια διαφημιστικά έντυπα ή το προπαγανδιστικό περιοδικό του Δήμου για να θυμίσουν ότι υπάρχουν και νέοι στην πόλη αυτή.

Μια δημοτική διοίκηση οφείλει όχι απλά να δηλώνει τη συμπαράστασή της στους νέους, αλλά να συνδράμει άμεσα και με ποικίλους τρόπους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι νέοι βλέπουμε την αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης να συναντά την αφωνία.

Καμία μέριμνα δε λαμβάνεται για τα σοβαρότατα ζητήματα που απασχολούν τη νεανική κοινότητα της πόλης μας. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να αποδείξουμε την έλλειψη ενδιαφέροντος της σημερινής διοίκησης για τη Σταυρουπολίτικη νεολαία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι μπορούσε να κάνει και τι έκανε τελικά σε τριάμισι χρόνια. Είναι ολοφάνερο πως απέχει πολύ η πολιτική της από την εκπαίδευση των νέων, από τον αθλητισμό και τη στήριξη των υπαρχόντων συλλόγων ή -για να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα- καμία μέριμνα δε λαμβάνεται για την ατομική εξωσυλλογική άθληση των νέων μας (σε δημοτικά γυμναστήρια κλπ). Ομοίως καμία φροντίδα δεν παρέχεται για την πρόληψη της εγκληματικότητας ή ας θυμηθούμε τι απέγινε τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας μετά από τόσα χρόνια.

Οι νέοι μας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, στην έρευνα της παράταξής μας, να ενσωματωθούν στην κοινωνία, να βοηθήσουν και να συμμετέχουν σε επιτροπές εθελοντικές προσφοράς (κοινωνικής μέριμνας, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, Δημοτικό Συμβούλιο Νέων). Όμως μόνο η επιθυμία τους δεν αρκεί• πρέπει και ο Δήμος να προσελκύσει το νεανικό ενδιαφέρον για να αισθανθούν και εκείνοι ότι τους θέλουν ζωντανό κομμάτι της πόλης και όχι στο περιθώριο. Μόνο με οργανωμένες κινήσεις -και όχι βέβαια σπασμωδικές- θα απομακρύνουμε τους νέους από την αδράνεια.

Φιλοδοξία μας, εξάλλου, είναι να κινητοποιήσουμε όλες εκείνες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου για να βγάλουμε την πόλη από το αδιέξοδο και να βάλουμε το Δήμο σε αναπτυξιακή τροχιά με ευαισθησία στα προβλήματα. Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται ο λαός της Σταυρούπολης είναι η ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει η σημερινή εικόνα της πόλης και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Μία ελπίδα που μόνο οι νέοι της μπορούν να προσφέρουν.


ShareThis