Νικόπολη όπως «Λιμνούπολη»

Αγανάκτηση προκάλεσε ακόμα μία φορά στους κατοίκους της Νικόπολης η… αντιπλημμυρική θωράκιση που μόνο σε προεκλογικές υποσχέσεις του Δημάρχου Παπαδόπουλου ακούνε και ποτέ δε βλέπουν. Αφορμή στάθηκε μία μπόρα του Ιουλίου που λίγο έλλειψε να μετατρέψει σε ποτάμια κεντρικούς δρόμους του συνοικισμού.

Κληθείς από κατοίκους εν μέσω περιοδείας στις εκεί γειτονιές ο υποψήφιος Δήμαρχος Σάββας Σερασίδης αντίκρισε μία τριτοκοσμική κατάσταση. Η εικόνα παρέπεμπε σε γειτονιές της Σταυρούπολης κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Βρώμικα νερά να τρέχουν στους δρόμους καλύπτοντας όλο το οδόστρωμα, αυτοκίνητα να μετατρέπονται σε βάρκες ή να θυμίζουν τετρακίνητα οχήματα τηλεοπτικών διαφημίσεων και οι πεζοί να βρέχονται από τους περαστικούς οδηγούς. Λυπηρή και αποκαρδιωτική -στον 21ο αιώνα που ζούμε- η εικόνα γερόντων που δεν μπορούσαν να προστατευθούν ούτε από τα νερά των δρόμων ούτε από τα αυτοκίνητα, την ώρα που προσπαθούσαν να κάνουν έναν καλοκαιρινό περίπατο ή παιδιών που ήθελαν να παίξουν και να κάνουν ποδήλατο.

Η αδιάφορη στάση του Δημάρχου ακόμα μία φορά προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους κατοίκους που βλέπουν την πολιτεία να τους θυμάται μόνο στις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Και όλα αυτά με μία απλή καλοκαιρινή μπόρα που παρασάγγας θυμίζει καταιγίδα. Βέβαια, η σημερινή Διοίκηση γνώριζε το πρόβλημα των πλημμυρών στη Νικόπολη και πολλές φορές αναφέρθηκε σε προεκλογικές και μη υποσχέσεις του σημερινού Δημάρχου. Δεν είπε όμως ποτέ πότε θα αρχίσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, πότε θα γίνουν σκάμματα (χαντάκια) διοχέτευσης των όμβριων υδάτων.

Και οι πλημμύρες είναι ένα μέρος του προβλήματος. Το κάκιστο και παμπάλαιο οδικό δίκτυο επιδεινώνει την κατάσταση. Οι τρύπες στο οδόστρωμα -που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο- βάζουν σε δοκιμασία τα αυτοκίνητα, καθώς μόνο περιστασιακά καλύπτονται μερικές. Παράλληλα, καμία μέριμνα δε λαμβάνεται προκειμένου με σωστή κλίση να αλλάζει η κατεύθυνση των νερών.

Τα αίτια της υπάρχουσας κατάστασης συμπληρώνονται από την πυκνή δόμηση και την αύξηση του πληθυσμού. Η δημοτική αρχή επέτρεψε και επιτρέπει τη δόμηση πολυώροφων οικοδομών χωρίς καμία υποδομή. Μόνιμο παράπονο των κατοίκων είναι ότι ενώ εισπράττονται κέρδη από τον κοινωνικό συντελεστή, αυτά δε χρησιμοποιούνται προς όφελος της περιοχής. Χτίστηκαν τόσες κατοικίες, τόση πυκνή δόμηση, αλλά όχι μόνο αντιπλημμυρική προστασία δεν παρέχεται, αλλά ούτε καν αποχετευτικό σύστημα διοχέτευσης των όμβριων υδάτων. Ενώ ο κοινωνικός συντελεστής έκανε πλούσιους κάποιους, τελικά υποβάθμισε την περιοχή.

Βέβαια, όταν σου λείπει το πόσιμο νερό για ποιες υποδομές να μιλάμε; Η εγκατάλειψη σε όλο το μεγαλείο της! Η ζούγκλα του… Αμαζονίου στα πεζοδρόμια της Νικόπολης με φίδια να ξεφυτρώνουν και να απειλούν τους περίοικους .


ShareThis