για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Γιατί είμαι υπέρ των μαθητικών κινητοποιήσεων

ΕΠΕΙΔΉ αυθόρμητα επέλεξαν το δρόμο του αγώνα και όχι το μηρύκασμα της υποταγής

ΕΠΕΙΔΉ τολμούν και δείχνουν ότι δεν υποτάσσονται παρά τα όσα έπαθαν οι φοιτητές

ΕΠΕΙΔΉ προτείνουν γενικά για όλη τη χώρα χωρίς να χάνουν τα δικά τους ειδικά και τοπικά αιτήματα

ΕΠΕΙΔΉ διδάσκονται να πολεμούν, η "δημοκρατία" μόνο με πόλεμο αλλάζει

ΕΠΕΙΔΗ με τους αγώνες κερδήθηκε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια (update)

ΕΠΕΙΔΉ είναι οι μόνοι που αντιπολιτεύονται
Προτείνω απλά

Καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους μέσα από τις νέες τεχνολογίες

Σύνδεση της μαθητικής κοινότητας με την υπόλοιπη κοινωνία


update (Τετάρτη 31/10): Στη λογική αξιολόγησης του ιστολογίου τούτου στο τέλος κάθε δημοσίευσης θα παραθέτω ένα νέο widget για να σχολιάζετε αν θέλετε το ίδιο το άρθρο χωρίς να γράφετε καν σχόλια. Τουλάχιστον το θέτω δοκιμαστικά και βλέπουμε.

Στο sidebar υπάρχει μία μικρή δημοσκόπηση εδώ και δύο μέρες. Αν θέλετε...


57 έκριναν :

Unknown είπε...

Είμαι υπέρ των μαθητικών κινητοποιήσεων γιατι αν δεν θυμώσουν και οι μαθητές σε αυτήν την εν αφασία χώρα τότε απλά πρέπει να τη λησμονήσουμε τελείως και να βάλουμε οριστικά την ταφόπλακα.

Να συντονισθούν καλύτερα, ναι!

Και μετά συντονισμένα ας αφήσουν την οργή να εκραγεί.

Προσωπικά βαρέθηκα τις κουρασμένες καθοδηγήσεις των επίσημων φορέων.

Και νιώθω πια πως σε έναν τόπο όπως η Ελλάς στον οποίο κυριαρχεί χαβαλές και απολιτικ κάθε αντίδραση ακόμα και ακραία είναι θεμιτή.

Τον παπά στην παρέλαση τον είδατε που ζητούσε να γυρίσουν οι μαθητές στην τάξη; Ησυχία Τάξις και Ασφάλεια. Με τον κο Ψωμιάδη από δίπλα και τον Καρατζαφέρη να κρατάει το βυζαντινό "ίσο".

ο δείμος του πολίτη είπε...

politispittas, του μητροπολίτη η στάση με εξόργισε ακόμα περισσότερο. Στη γειτονιά μου ήδη σχολεία τελούν υπό κατάληψη και ετοιμάζομαι να εκφράσω εμπράκτως την υποστήριξή μου.

ΤΑΣΟΣ είπε...

"Επειδή με τους αγώνες δεν κερδήθηκε ΠΟΤΕ κάτι πραγματικά σημαντικό για τους ανθρώπους - εκτός από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άψογος, Τάσο, το προσθέτω ως update.

patsiouri είπε...

Καλύτερο συντονισμό και πιό καταρτισμένους εκπροσώπους...γιατί καμιά φορά χάνουν το δίκιο τους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πατσιούρη, πόσο συμφωνούμε...

spirosvii είπε...

Κύριε δείμο, θυμήθηκα ότι ήμουν κατά της κατάληψης, αλλά όταν τελικά αποφασίστηκε να γίνει πήρα μέρος σε αυτήν, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πουείχαν ψηφήσει ΚΑΤΑ και ύστερα έφυγαν για τα σπίτια τους.

al barouak είπε...

Θυμήθηκα τον εαυτό μου πιτσιρικά, ενάντια τότε στον κοντογιανοπουλο , υπήρχε συντονισμός τότε και γι’ αυτό πιστεύω τον στείλαμε από εκεί που ήρθε. Σίγουρα οι καταλήψεις πρέπει να συνδεθούν με την κοινωνία..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατί, Σπυράκο; ήσουν κατά; Πάντως κι εγώ το 90-91 αρχικά είχα δει τις κινητοποιήσεις με δυσπιστία, αλλά συμμετείχα πιο ενεργά από εκείνους που τις υποστήριζαν.

Al barouak, κι εγώ εικεί ήμουν τελικά.

foteinoula είπε...

συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! ειδικά αν χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να επικοινωνήσουν και να συντονιστούν καλύτερα, η φωνή τους μπορεί να ακουστεί.

Agobooks είπε...

Είναι καλό να κινητοποιούνται οι μαθητές, για να μην κοιμίσουν τα όνειρά τους άλλοι… !

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν ξυπνήσουν οι νέοι μέσα σ' αυτόν τον βάλτο, τότε πάμε κατά διαόλου, πράγμα που θέλουνε οι Άνθιμοι!

Αυτό πάντως θα τους απελευθέρωνε, θα ήταν αν αποσχολικοποιήσαν τα αιτήματα

σαν το 114

σαν το Πολυτεχνείο

Πολύ περισσότερο θα ήταν πιο αποδεκτοί αν βροντωφώναζαν

Κύριοι δεν αμς αρέσει η κοινωνία που μας ετοιμάσατε, γιαυτό με την άθε "ασήμαντον" για εσάς αφορμή θα είμαστε στο δρόμΟ!

Ανώνυμος είπε...

παροράματα:
"αν αποσχολικοποιούσαν τα αιτήματα"

"βροντοφώναζαν"

ο δείμος του πολίτη είπε...

Χαίρομαι, Φωτεινούλα, που βρίσκουν συμπαράσταση τελικά οι μαθητές.

n.ago, έτσι είναι ακριβώς.

Κομμούνι, συμφωνούμε απολύτως. Έχω πήξει σε όλες τις αρνητικές κριτικές τελευταία στον περίγυρό μου. Δεν είναι ότι μόνο θέλουν να χάσουν μάθημα, υπάρχει και μία επιθυμία για αλλαγή ακι για βελτίωση.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Δείμο φυσικά δε διαφωνώ με το πνεύμα του κειμένου σου, αλλά δες δύο πράγματα:

1 - Eίναι οι ανήλικοι νομικά υπεύθυνοι για τις πράξεις τους ή όχι. Γιατί η κοινωνία ορίζει ότι ο νόμος δεν πρέπει να τους επιβαρύνει με τον ίδιο τρόπο όπως τους γονείς τους; Γιατί ορίζει να μην ψηφίζουν; Πρέπει να ψηφίζουν από τα 16 ας πούμε; Ή από τα 14; Ή από τα 12;

2 – Eύχομαι να είναι αυθεντικές οι κινητοποιήσεις. Φοβάμαι ότι αδίστακτοι και ξεδιάντροποι κομματικοί μηχανισμοί έχουν βάλει χέρι.

Kαι κάτι συμπληρωματικά: όλο το παιχνίδι κερδίζεται και χάνεται εκεί. Στη παιδεία. Tο αν θα βγουν πολίτες ή πρόβατα εκεί παίζεται.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε μασάρε, δε θα διαφωνήσω στο ότι όντως πολλοί είναι εκείνοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Οι ανήλικοι όμως είναι ικανοί να γίνονται μέλη κομματικών νεολαίων και όχι να ψηφίζουν; Δηλαδή έχουμε μόνο μία χούντα ενηλίκων που στέκεται φασιστικά πάνω από το κεφάλι των παιδιών χωρίς να τους αναγνωρίζουμε δικαίωμα αντίδρασης στην κάθε δημοκρατική καταπίεση;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε μασάρε, δε θα διαφωνήσω στο ότι όντως πολλοί είναι εκείνοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Οι ανήλικοι όμως είναι ικανοί να γίνονται μέλη κομματικών νεολαίων και όχι να ψηφίζουν; Δηλαδή έχουμε μόνο μία χούντα ενηλίκων που στέκεται φασιστικά πάνω από το κεφάλι των παιδιών χωρίς να τους αναγνωρίζουμε δικαίωμα αντίδρασης στην κάθε δημοκρατική καταπίεση;

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη, με τις πάσης μορφής μαθητικές κινητοποιήσεις.
Μα... έλα, που καίγεται η ψυχή μου και επαναστατεί το είναι μου, όταν βλέπω τις από τηλεοράσεως εκάστοτε προκληθείσες ζημιές στην περιουσία του Ελληνικού λαού (εκπαιδευτικά κτίρια)...
Καλό σου βράδυ!

Γλαρένιες αγκαλιές

ο δείμος του πολίτη είπε...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ, δε διαφωνώ για τις καταστροφές. Δε διαφωνώ καθόλου. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα στραφώ εναντίον τους ή ότι θα υποκύψω στην προπαγάνδα του Άνθιμου και των άλλων οπαδών της "δημοκρατίας".

Ιάκωβος είπε...

Το να είναι κανείς ξύπνιος, καλό είναι δε λέω... Αλλά όπως θα προσέξετε πολλοί καθοδηγούνται... Επιπλέον, η κατάληψη δεν είναι λύση. Η κατάληψη είναι ένας ηλίθιος και πρόχειρος τρόπος πάλης, σταματά την εκπαιδευτική διαδικασία. Συμφωνώ με τη γενικότερη ιδέα της διεκδίκησης, αλλά να εκφραστεί με άλλο τρόπο, όχι κλείνοντας τα σχολεία (και κατ΄επέκταση τα πανεπιστήμια). Θα δούμε και τι επιστήμονες θα βγουνε που η δική μου φουρνιά από το πρώτο έτος της δεν έχει δει τίποτα.. Δεν γίνεται να είμαστε άσχετοι. Καλή η αντίσταση και η μη καθοδήγηση αλλά χωρίς να κλείνουμε τη μόνη δίοδό μας, τη μόρφωση. Άσε που βέβαια δεν είναι απόλυτα δημοκρατική μέθοδος... Και μάλιστα οι περισσότεροι κωλοβαράνε αντί ν' ανοίξουν ένα βιβλίο να δουν δυο πράγματα. Ευτυχώς που μέσα σ΄όλους τους "επαναστάτες" υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι ξέρουν τι τους γίνεται, αληθινά ελεύθεροι και πολεμικοί. Φιλικά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ιάκωβε, σαφώς και κάποιοι είναι αναζητούν τρόπυος να γλιτώσουν τις άλλες υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, τούτο δε σημαίνει κατ' εμέ ότι εμείς πρέπει να σταθούμε εμπόδιο στη διάθεση των μαθητών -που θα μάθουν μέσα από τα λάθη τους- να διεκδικήσουν κάτι με το οποίο είμαστε αντίθετοι. Το να κόβουμε τη μαθητική φωνή σημαίνει ότι απλά λογοκρίνουμε τη μειοψηφία και σαφώς κάτι τέτοιο δεν είναι δημοκρατικό.

Leigh-Cheri είπε...

Γι` ακόμη μια φορά με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη! Σε όλα.

"ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ"... Αυτό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο!

Και παραλλάσοντας λίγο την πρότασή σου: Σύνδεση και σύνταξη της υπόλοιπης κοινωνίας με τη μαθητική κοινότητα.

Εγώ πάντως, είμαι στο πλευρό των μαθητών. Πάντα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Χαίρομαι, Leigh-Cheri, που έχουμε συμπαραστάτες.

Stathis Athanasiou είπε...

Λοιπόν, και τώρα εγώ θα κάνω το δικηγόρο του Πλούτωνα (καθότι δεν πιστεύω στο Διάβολο και το κοντινότερο επιφανειακά σύμβολο είναι ο αγαπητός αδερφός του Δια)

Αν και είμαι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης (οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική, όλα...), έχω φτάσει σ' ένα σημείο να είμαι εναντίον των πάσης φύσεως κινητοποιήσεων (πορείες, καταλήψεις, απεργίες κλπ) για τους εξής λόγους.

Αρχικά, περισσότερο ή λιγότερο είναι υποκινούμενες, ασχέτως του δικαίου των αιτημάτων.
Έπειτα, είναι ένα μέσο αντίδρασης στην καταπίεση ή/και έκφρασης της διαφωνίας παντελώς ξεπερασμένο, όπως ξεπερασμένο είναι πλέον και το σύστημα της κοινοβολευτικής (χωρίς ύψιλον) δημοπρασίας.
Τρίτον, σε βαθύτερη ανάλυση δρα υπέρ της διαιώνισης του δυσλειτουργικού συστήματος, διότι ο διαδηλών νιώθει ότι έχει επιτελέσει το έργο του ενάντια στο κακό και άρα μπορεί να συνεχίσει να ψηφίζει αυτό το ίδιο το κακό ή το έταιρό του ήμισυ (στη δικιά μας περίπτωση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).
Αν οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις είχαν κάποιο αντίκτυπο στους κυβερνώντες τότε ο κατώτατος μισθός θα ήταν μεγαλύτερος, η παιδεία θα λειτουργούσε καλύτερα, το ασφαλιστικό θα λυνόταν χωρίς να θιγούν οι χαμηλόμισθοι, δε θα είχε γίνει εισβολή στο Ιράκ, οι Αμερικάνοι θα είχαν σταματήσει να επεμβαίνουν στα ενδοπολιτικά μας πράγματα και άλλα πολλά τέτοια παραμύθια.
Και προσοχή!
Η πρόσκαιρη υποχώρηση του κατεστημένου για να "ξεθυμάνει" ο ατμός, ΔΕΝ είναι πολιτική νίκη.

Και τι προτείνεις ρε μεγάλε θα μου πείτε και θα έχετε απόλυτο δίκιο.
Δεν ξέρω. Ακόμα το ψάχνω.
Αυτό που είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει τα πράγματα τόσο ώστε να αλλάξει τελείως και το χρεοκοπημένο σύστημα της μεταπολίτευσης, είναι να σταματήσουμε επιτέλους να ξεπουλάμε την ψήφο μας στους επαγγελματίες βολευτές (χωρίς ύψιλον ξαναλέω) και με αυτόν τον τρόπο να τους εκδιώξουμε από την πολιτική ζωή "εκ των έσω".
Διαδηλώσεις, πορείες, κινητοποιήσεις είναι σπασμωδικές κινήσεις αποφυγής του αναπότρεπτου. Γιατί όταν ο κυβερνών το έχει βάλει μπροστά στα μούτρα σου, η υπόθεση έχει τελειώσει. Όσο και να φωνάξεις, αυτός θα κάνει αυτό που θέλει ή αυτό που του επιβάλλει το αφεντικό του (γιατί κι αυτός έχει αφεντικά).
Πρόληψη και όχι αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Κατά τ' άλλα η κατάληψη είναι πολύ καλή για τα παιδιά, γιατί κι εγώ ενθυμούμενος τις καταλήψεις του 90-91, πέρασα πολύ πολύ ωραία και έμαθα και ένα σωρό πράγματα.
(άσχετα με τα της κατάληψης)

Αυτά...

Περιμένω θυελλώδες κράξιμο

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ευστάθιε, τι σημαίνει υποκινούμενες, τελικά; Υποκίνηση είναι δηλαδή το ότι κάποια κόμματα στηρίζουν κινητοποιήσεις των οποίων τα μισά τουλάχιστον αιτήματα είναι δίκαια; Τότε νομίζω ότι η ενίσχυση και η όποια "υποκίνηση"-στήριξη δεν είναι κακή. Αντίθετα, ενισχύει τη φωνή όσων αγωνίζονται.

Στο τρίτο θα διαφωνήσω θεωρητικά. Το ζήτημα των κινητοποιήσεων ακι των διεκδικήσεων ο Μαρξ το έθεσε -μετά από αναρχική πρόταση- στο "Μισθός, Τιμή, Κέρδος". Καλά κάνουν και διεκδικούν επειδή ουσιαστικά οι κινητοποιήσεις βελτιώνουν τη ζωή μας και δίνουν οι αγώνες μία άλλη διάθεση για το μέλλον. Στο αν έχουν τη συνείδησή τους ήσυχη, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Όσοι αγωνίζονται και διεκδικούν, σαφώς και δεν έχουν την επιθυμία να ξαναστηρίξουν αυτόν που πολέμησαν. Αν βέβαια κάποιο κόμμα βγει λαϊκίστικα τότε είναι ευθύνη τους. Σε άλλη περιπτωση, οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα διαπαιδαγωγούνται με μία μοιρολατρική στάση, ελπίζοντας να πέσει το σύστημα από μόνο του. Και τούτο δεν θα γίνει, επειδή κάθε σύστημα άλλαξε μέσα από τη δράση (μαζί βέβαια με τα αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα της κάθε εποχής).

Stathis Athanasiou είπε...

Δείμο,
Υποκινούμενες σημαίνει ότι, καλώς κάνουν και θέλουν να αντιδράσουν οι όποιοι αντιδρούν, αλλά εκεί μπαίνει ο "καπελωτής" ο οποίος θέλει να εισπράξει πολιτικά οφέλη από αυτή την κινητοποίηση και βοηθά και υποκινεί όσο μπορεί, όχι για το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά για -ξαναλέω- την είσπραξη πολιτικού ή άλλου κέρδους.
(σημ. μιλάω γενικά, έτσι;)
Η πρόσδεση στο άρμα των μαθητών, τώρα, αυτού του όποιου κάποιου, θα χρωματίσει αναπόφευκτα τη δράση και εν τέλη, επειδή οι συμπατριώτες μας ζουν μέσω της τηλεόρασης, αυτό που θα καταλάβουν είναι ότι ο τάδε και ο δείξε κινούν τα νήματα των κινητοποιήσεων (ενώ δεν τα κινούν στην πραγματικότητα), και άρα τα παιδιά είναι πιόνια τους.
Ξαναλέω: Αυτό θα καταλάβει ο κυρ-Αντρέας και η κυρά-Διαμάντω αφού ζουν μέσω τηλεόρασης.

Μετά,
αν όσοι έχουν διαδηλώσει, μετά δεν ξαναψηφίζουν αυτόν ενάντια στον οποίο κινήθηκαν, πως οι δυο κυβερνώντες έχουν 80% και βάλε, εδώ και τρεις δεκαετίες;

Ξαναγράφω αυτό που έγραψα παραπάνω "Αν οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις είχαν κάποιο αντίκτυπο στους κυβερνώντες τότε ο κατώτατος μισθός θα ήταν μεγαλύτερος, η παιδεία θα λειτουργούσε καλύτερα, το ασφαλιστικό θα λυνόταν χωρίς να θιγούν οι χαμηλόμισθοι, δε θα είχε γίνει εισβολή στο Ιράκ, οι Αμερικάνοι θα είχαν σταματήσει να επεμβαίνουν στα ενδοπολιτικά μας πράγματα και άλλα πολλά τέτοια παραμύθια.
Και προσοχή!
Η πρόσκαιρη υποχώρηση του κατεστημένου για να "ξεθυμάνει" ο ατμός, ΔΕΝ είναι πολιτική νίκη."


Και συμπληρώνω,
Τι κέρδισε η Παιδεία όλες αυτά τα χρόνια από το 90 και δώθε;
Δεν έγιναν πορείες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, συναυλίες;
Και που βρισκόμαστε;
Πες μου μόνο το αποτέλεσμα ψυχρά και ξεκάθαρα.

Δεν είμαι υπέρ της μοιρολατρίας. Κάθε άλλο. Απλά αυτό που λέω εγώ είναι ότι αυτού του είδους η δράση είναι ξεπερασμένη και άχρηστη. Δε δουλεύει! Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας! Αυτό δε μπορεί να το παραβλέψει κανείς νομίζω...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά, Ευστάθιε, η παιδεία κέρδισε πολλά (διαθεματική προσέγγιση, ολοήμερο σχολείο, ενισχυτική διδασκαλία -που βέβαια σήμερα τα θάβουν ή το σταμάτησαν- κτίρια κρατικά και όχι νοικιασμένα μαγαζιά για σχολεία κτλ), αλλά έχουμε ακόμα δρόμο πολύ. Σαφώς και οι μέχρι τώρα επιτυχίες δεν πρέπει να μηδενίζονται κι ούτε πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Ειδικά στην παιδεία πάντα θα πιέζουμε για κάτι καλύτερο.

Από την άλλη, θεωρώ ότι κάθε κινητοποίηση είναι θετική μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεκδικήσεων και σε μία λογική συνεχούς πίεσης από διάφορα μέτωπα. Μπορεί μία κινητοποίηση να μην έχει άμεσα φανερό κέρδος, αλλά θα το αναδείξει εν ευθέτω χρόνω σε συνδυασμό και με άλλες πιέσεις και κινητοποιήσεις. Βλέπεις τίποτα δε χαρίζεται (αυτό εννούσα μοιρολατρία εν μέρει) αλλά μόνο καταχτιέται μέσα από συνεχή πάλη.

Σχετικά με την υποκίνηση, θεωρώ ότι τα κόμματα που θέλουν να ταυτιστούν με τιν κινητοποιήσεις είναι δύο ουσιαστικά (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) -τα μικρότερα αριστερίστικα χάνονται, αν και είναι μπροστάρηδες σχεδόν πάντα. Δεν με πειράζει αν θελήσουν να αναδειχθούν, αφού ξέρουμε ότι πάντα στηρίζουν με κάθε δύναμη τέτοιες κινητοποιήσεις. Και φάνηκε από το ποσοστό το σημερινό. Αλλά μην ξεχνάς ότι οι εκλογές είναι μια δημοκρατική νοθεία κι αυταπάτη που δεν αντικατοπτρίζει την αληθινή εκτίμηση των εργαζομένων.

Stathis Athanasiou είπε...

Όσον αφορά την υποκίνηση, εγώ προσωπικά δεν το βλέπω αρνητικά. Αυτό που λέω είναι ότι σε προκατειλημμένα μάτια (και δόξα τον αλλάχ έχουμε πολλά) αυτό μοιάζει αρνητικό και λόγω του αυτόματου αρνητισμού αυτών απέναντι στο ΚΚΕ και το ΣΥΝ, παίρνει η μπάλα και τα παιδιά. Αλλά εντάξει, τι να κάνουμε τώρα; Μάλλον αυτοί θα ήταν έτσι κι αλλιώς εναντίον, οπότε άστο. Το διαγράφουμε ως θέμα.

Οι κατακτήσεις που αναφέρεις είναι πολύ σημαντικές, αλλά η κεντρική εξουσία βρίσκεται σε μια πορεία απαξίωσης του Δημόσιου τομέα εν γένη, κάνει εξαιρετική δουλειά και στο τέλος όταν οι συγκοινωνίες, το ρεύμα, το νερό, η Παιδεία, η εφορία (γιατί όχι;) και όλοι οι τομείς του Δημοσίου έχουν εκφυλιστεί τελείως, τότε θα μπορέσει να τα ξεπουλήσει όλα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, έτσι ώστε να πλησιάσουμε κι άλλο στο είδωλό μας, τις ΗΠΑ, και να μας χτυπήσουν φιλικά στον ώμο πετώντας μας ένα κόκκαλο για να ακονίσουμε τα δοντάκια μας και να γουστάρουμε με το πόσο κοφτερά είναι.
Οι κατακτήσεις που αναφέρεις, αλλά και άλλες εκτός Παιδείας, θα ήταν σημαντικές αν δεν παραμένανε μόνο στη θεωρία. Δηλαδή: η ενισχυτική διδασκαλεία τι έχει κάνει στα φροντιστήρια; Τα έχει μειώσει; Τους έχει κόψει την πελατεία; Άλλαξε τη νοοτροπία του κόσμου όσον αφορά το ρόλο του σχολείου;
Αν αυτό το μέτρο είχε εφαρμοστεί σε κάποια χώρα που είχε περάσει από την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό, θα είχε δουλέψει και τα παιδιά θα παίρναν υψηλότατου επιπέδου εκπαίδευση.
Αλλά...

Και για τις κινητοποιήσεις εν γένη...
Για μένα είναι μέσο έκφρασης και πάλης άλλων εποχών. Ειδικά στην Ελλάδα. Τι είναι σήμερα οι πορείες; Πρακτικά. Είναι ένα δίλεπτο, τρίλεπτο, πεντάλεπτο στις ειδήσεις, οπού ποιες ειδήσεις, έτσι; Στις ειδήσεις της αποχαύνωσης και της χειραγώγησης.
Τι καταλαβαίνει ο λαός (ανάθεμά τον) από όλα αυτά; Καταλαβαίνει ό,τι θα του πει το κουτί, σε ένα επιφανειακό, άχρηστο και κενό περιεχομένου περιεχόμενο (!)
Δηλαδή οι πορείες, οι διαδηλώσεις, οι κινητοποιήσεις εν γένη, χρησιμοποιούνται πλέον από το σύστημα για να περάσουν την άποψή του, ασχέτως του τι είναι αυτό που λένε οι διαμαρτυρόμενοι.
ΠΧ. Τι έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2003; Τι έγινε στη Γένοβα το 2001; Τι γίνεται με τις πορείες στην Αθήνα; Σκάνε κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι του συστήματος (είτε εν γνώση τους, είτε όχι), κάνουν τα μπάχαλά τους και μετά όποιο κι αν ήταν το δικαιότατο αίτημα των διαδηλωτών, οι κανονίζοντες τα πράγματα απαξιώνουν όλη την κίνηση.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο των μέσων (δε μιλάω για τη ΝΔ συγκεκριμένα) οι μαζικές κινήσεις εναντίον του συστήματος θα μπορούν πάντα να αλλοιώνονται, να στιγματίζονται και να δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είναι.
Επιπλέον, τι είναι μια κινητοποίηση. Είναι η εξωτερικευμένη αντίθεση σε κάποιο θέμα. Για ποιον την εξωτερικεύεις; Αρχικά για τον κυβερνήτη, για να του πεις ότι διαφωνείς. Και μετά για τους συμπολίτες σου. Για να δουν και οι άλλοι ότι διαφωνείς. Για να πείσεις για το δίκιο σου. Για να δείξεις σε άλλους που τυχαίνει να συμφωνούν ότι δεν είναι μόνοι αλλά σκέφτονται κι άλλοι το ίδιο. Και πως περιμένεις να φτάσεις σ' αυτούς όλους; Μέσω των χειραγωγημένων από την εξουσία μέσων; Δε δουλεύει νομίζω.

Γι αυτό πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος.

Και για να σε προλάβω, ξέρω τι θα μου πεις. Ότι οι καταλήψεις δε γίνονται για την τηλεόραση. Είσαι σίγουρος; Γίνεται κάτι σήμερα που δεν αποσκοπεί στην τηλεόραση; Αφού έτσι επικοινωνεί η μάζα σήμερα. Βγαίνει και το λέει στο τελεβύζιο. Και άπαξ και βγει στο τελεβύζιο, υπάρχει. Αν όχι... όχι.

(σημ. συγγνώμη για το κλινοσκέπασμα, πήρα φόρα)

zouri1 είπε...

Συμφωνω με τις καταληψεις των μαθητων.Ξερουν πολυ καλυτερα απο εμας τι πρεπει να κανουν για να διεκδικησουν.Δεν χρειαζονται καμια συμβουλη ή καποια προτροπη απο εμας.
Δικια τους ειναι η ζωη.

Ταχυδρόμος! είπε...

Βέβαια, στο μόνο που έχω τις επιφυλάξεις μου είναι αν οι μαθητές κατανοούν το πρόβλημα και αντιδρούν, και τότε συμφωνώ και επαυξάνω, ή κάνουν κατάληψη με την πρόφαση των προβλημάτων και για να χάσουν μάθημα, με το οποίο σαφώς και διαφωνώ. Το αναφέρω απλά γιατί και εμείς υπήρξαμε μαθητές. Και αυτό βέβαι να ισχύει, αυτό που πολύ απλά θα πρότεινα θα ήταν βαθύτερη και πιο ξεκάθαρη ενημέρωση.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

συμφωνώ ... αρκεί να μην αναπαράγεται το μοντέλο του "επαναστάτη χωρίς αιτία", ή "του χαβαλέ"...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ευστάθιε, μην ξεχνάς όμως ότι κάθε φορά οι κινητοποιήσεις είναι μαζικότερες (σύγκρινε το Σιάτλ με τη Γένοβα ή το ίδιο το Κιότο κτλ). Η μαζικότητά τους είναι ένδειξη ότι πιάνουν ακόμα. Και πριν από έναν αιώνα τα ίδια έλεγαν ξέρεις για τις απεργίες και μάλιστα με τους αναρχικούς να παίζουν άθελά τους το ρόλο των αστών απαρνούμενοι αυτές. Ωστόσο, είδαμε τα αποτελέσματα και στο Σικάγο και στο Παρίσι και στη φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης ακόμα το '38.

Τρόποι ισχυροί δεν υπάρχουν. Ίσως μόνο όταν το διαδίκτυο γίνει μαζικότερο και ίσως γίνει κάτι -αν και πάλι θα υπάρχουν εκείνοι που θα το ελέγχουν είτε χρεώνοντας τα ιστολόγια είτε επειδή θα συγκεντρώνουν πολλούς αναγνώστες.

Ζούρη, όλοι έχουμε ανάγκη φίλε μου τις προτάσεις των άλλων.

Ταχυδρόμε (καιρό είχα να σε δω), και τα δύο ισχύουν. Άλλοι έτσι και άλλοι ως γνώστες. Υπάρχουν και ηλίθια αιτήματα, αλλά για αυτό εμείς φταίμε που λειτουργούμε στο δικό μας συνδικαλισμό τόσο συντεχνιακά.

Άσκαρ, δεν ξέρω για επαναστάτες χωρίς αιτία (υπάρχουν πολλές αιτίες), αλλά ο χαβαλές καλό είναι να υπάρχει δίπλα στον αγώνα. Ορισμένα σχολεία είναι σε κακή κατάσταση και έχουν σοβαρά αιτήματα, ορισμένα βάζουν ζητήματα κυλικείων (μα αυτό δεν κάνουν οι συντεχνίες όταν αιτούνται δωρεάν γάλα κτλ;)

doctor είπε...

Δεν γνωρίζω τα αιτήματα των καταληψιών, όμως νομίζω ότι πίσω από όλα κρύβεται η επιθυμία (που είχα και εγώ ως μαθητής) να μην "κάνουν" μάθημα.

Επίσης, ο χαβαλές, οι κιθάρες, τα ερωτικά πλησιάσματα, τα σουβλάκια, οι άφθονες μπύρες, ο "Τσε", του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (απ'αυτές που κρατάν οι φοιτητές..) είναι για τον νέο η φυγή από την σκληρή πραγματικότητα και από αυτό τον ατελείωτο καθημερινό μαραθώνιο (σχολείο, φροντιστήριο, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σκατά, μπαλέτα, κιθάρες, πιάνα, μπάσκετ, βόλεϊ και ό,τι βάζει ο διεστραμμένος νους των γονέων για όσα δεν έκαναν στο χωριό τους)και μετά από όλα αυτά διάβασμα και ελεύθερος χρόνος μισής ώρας πριν τον ύπνο.
Ε αυτή την ζωή που τους κλέβουμε εμείς, αυτόν τον γαμημένο ελεύθερο χρόνο που θέλουνε τα παιδιά, τον ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, και μόνο γι'αυτό είμαι μαζί τους, παρόλο που ξέρω ότι αυτό που κάνουν είναι αντιεκπαιδευτικό και εις βάρος τους.

doctor

gerasimos είπε...

Noμίζω ότι η μόνη ειλικρινής απάντηση που μπορώ να δώσω στο ερώτημα αν είμαι υπέρ ή κατά των μαθητικών καταλήψεων είναι ότι δεν έχω παιδιά αυτής της ηλικίας και πάνε σχεδόν 20 χρόνια από τότε που τελείωσα το σχολείο. Επομένως δεν γνωρίζω τι 'παίζεται' ούτε μπορώ να εμπιστευτώ δευτερογενείς και τριτογενείς πηγές (μέσα ενημέρωσης, πολιτικούς, μπλογκς) προκειμένου να διαμορφώσω άποψη για ένα θέμα που μου είναι τόσο ανοίκειο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ελπίζω να αποφασίζουν δημοκρατικά και πλειοψηφικά οι μαθητές για τις καταλήψεις και με πλήρη ευθύνη, επίγνωση αλλά και σχεδιασμό των πράξεών τους.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μαθητες και φοιτητες βγηκαν στους δρομους απο πολυ νωρις...Αυτο σημαινει οτι υπαρχει σοβαροτατο προβλημα στο χωρο της παιδειας....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άψογος, γιατρέ μου. Είναι οι μόνοι τόσο σκληρά εργαζόμενοι και οι μόνοι που δεν ανταμοίβονται για την εργασία τους άμεσα, αλλά μετά από καιρό.

Γεράσιμε, μόνο η προπαγάνδα είναι μειοψηφική.

Πρέζα, έτσι είναι

Le Panao είπε...

"ΕΠΕΙΔΉ τολμούν και δείχνουν ότι δεν υποτάσσονται παρά τα όσα έπαθαν οι φοιτητές" - Κατά τη γνώμη μου δυστυχώς εμείς οι φοιτητές φάγαμε μόνοι μας το κεφάλι μας. Καταφέραμε να χάσουμε από ένα έως τρία εξάμηνα ανά σχολή χωρίς να είναι σίγουρο αν τελικά κάναμε σαφή τα προβλήματά μας.

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Αν μιλούσαμε για ένα τέλειο σχολείο που προετοιμάζει τους πολίτες για την αυτο-ολοκλήρωση μέσα στην κοινωνία, θα έλεγα: «Βρε τα κωλόπαιδα, λουφάρουν και τα ζηλεύω!»

Επειδή όμως τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, λέω: «Τα νιάτα πρέπει να σταθούν απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, να δείξουν το δρόμο!»

Όσο για την πρότασή σου για δικτύωση, συμφωνώ απόλυτα.
Επειδή η επίθεση που δεχόμαστε είναι άνιση, όλα τα υγιή κομμάτια της κοινωνίας πρέπει να ναι δεμάτι...

ο δείμος του πολίτη είπε...

le panao, μη νομίζεις τα προβλήματα και τα αιτήματά σας φάνηκαν πολύ καλά. Το άμεσο αποτέλεσμα δε φάνηκε (αν εξαιρέσουμε τη μεταστροφή της θέσης του ΠΑΣΟΚ για το άρ. 16).

vita mi barouak, τρόποι συντονισμού είναι πάρα πολλοί. Τα αιτήματα δε είναι πραγματικά (πάντα έχουμε μερικά αστεία, μη γελιόμαστε παιδιά είναι κι εμείς ατομιστές που τα διδάσκουμε).

Kapetanios είπε...

Ο γιος μου ( 22) , πλήρωσε ακριβά το μάρμαρο( 4 μαθήματα έχασε και ακόμη προσπαθεί να τα φέρει βόλτα) της εν πολλής σχεδιασμένης πόλωσης στην παιδεία απ τα κόμματα που είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στις εκλογές που έρχονταν, και η κόρη μου (10) ακόμη είναι μικρή για να έχει κάποια συμμετοχή.
Βεβαίως οφείλω να τονίσω τις μεγάλες καταστροφές στις αίθουσες πληροφορικής και την λεηλασία που δέχτηκαν σε 3 διαδοχικές μαθητικές καταλήψεις σε λύκειο της Καλαμαριάς όταν συμμετείχα στα κοινά του.
Δεν νομίζω ότι οι μαθητές έχουν την αντίληψη να διαχειριστούν το μέλλον τους ( έστω σε επίπεδο διεκδίκησης) και αυτό οφείλεται απ την μια στο έλλειμμα αντίληψης και άποψης των ίδιων των γονιών τους και απ την άλλη στην ανικανότητα των εκπαιδευτικών τους να τους εμπνεύσουν .
Γονέων που στην πλειοψηφία τους διακατέχονται από συντηρητικές ιδέες και μια τάση εξουσίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και εκπαιδευτικών που ο «επαγγελματισμός» τους περιορίζεται στην διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους!
Η αντίδραση λοιπόν των παιδιών μόνο ως εκτόνωση της καταπίεσης που νιώθουν από το περιβάλλον τους αλλά και από την άγνοια τους για το αύριο, μπορώ να την εκλάβω.
Και η εκτόνωση λειτουργεί ΠΑΝΤΑ σε όφελος του κατεστημένου.
Καλό μήνα δείμο :)

Αταίριαστος είπε...

Διαφωνώ με τις καταλήψεις. Πήγα να γράψω γιατί, αλλά μου βγήκε μεγάλο και το έκανα ποστ.

Ellie είπε...

Κάτι πρέπει να κινηθεί σε αυτή τη χώρα για να καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δυστυχώς και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μας έρθουν, και τα δημόσια θα μείνουν στα ίδια χάλια που είναι τώρα αλλά τουλάχιστον να μην πέσουν αμαχητί! Ήδη ξεκίνησαν τα "μέτρα" της κυβέρνησης για να μην χαθούν σχολικές μέρες, έκοψαν περιπάτους και εκδρομές...

Ανώνυμος είπε...

δείμε πάλι λες μαλακίες.
doctor 9 47 έχεις δίκαιο.



γιώργος

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, εγώ πλήρωσα ακριβά την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο με τις καταλήψεις του '90-'91. Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να περάσουν την ώρα τους ανώδυνα ή ότι μπορεί να γίνουν φθορές. Ωστόσο, τα αιτήματα ξεπερνούν την έννοια του δικαίου. Οι διεκδικήσεις σε όλους τους χώρους εργασίας μπορούν να αφήσουν κάποια φθορά. Και στο κάτω-κάτω ας μάθουν και οι μαθητές μέσα από την όποια δράση να διαχειρίζονται το μέλλον και τον αγώνα τους.

αταίριαστε, έρχομαι.

ellie, και το χειρότερο ήταν, κούκλα μου, ότι το ανακοίνωσε δίκην απειλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Stathis Athanasiou είπε...

Καπετάνιε με βρίσκεις σύμφωνο.
Δεν μπορεί τόσος πολύς κόσμος (για τα παιδιά λέω), να είναι συνειδητοποιημένος σ' αυτό που κάνει όταν οι καταβολές του είναι συντηρητικές, βολεματικές, καθωσπρεπικές. Δεν ξεπετιούνται νεαροί συνειδητοποιημένοι επαναστάτες σε τέτοιες συνθήκες ΣΕ ΜΑΖΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!
Μόνο σε ατομικό! Όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, ΕΝΑΣ θα ξυπνήσει και θα κάνει κάτι που αργότερα θα το ακολουθήσει η μάζα, η οποία θα το καταλάβει πάνω-κάτω (και κυρίως συμφεροντολογικά).
Γι αυτό και όλες οι επαναστάσεις μαζικού ξεσηκωμού εν τέλη απέτυχαν. Γιατί οι ξεσηκωμένοι (στην πλειοψηφία τους) ΔΕΝ ήταν συνειδητοποιημένοι σ' αυτό που έκαναν.

Και ξαναλέω για να κλείσω.
(δε θυμάμαι... το έχω ήδη πει;)

Είμαι υπέρ των καταλήψεων, υπέρ των παιδιών, υπέρ της έκφρασης δυσαρέσκειας στους κυβερνώντες, αλλά δεν παραμυθιάζομαι ότι όλο αυτό είναι κάτι φοβερά σημαντικό που αλλάζει τη ζωή μου, πέρα από το ψυχολογικό όφελος του "κάτι κάνω κι εγώ".
Τα πράγματα δεν αλλάζουν φωνάζοντας στους κύριους Α και Β για τα δίκια μας.
Και μετά σηκώνοντάς τους πάλι στους ώμους μας για να διαχειρίζονται τις ζωές μας.
Γιατί αυτό κάνουμε.
Είναι στρουθοκαμιλισμός σε επίπεδο κοινωνίας. Φυσικά δε μιλάω προσωπικά για εσένα Δείμο μου, για εμένα ή για κάποιον άλλο.
Αν θεωρήσεις ότι η κοινωνία είναι ένα άτομο, το άτομο αυτό είναι πολύ βλάκας. Φωνάζει, τα σπάει, κάνει δύσκολη τη ζωή του (με τις πορείες, τα κλεισίματα των εθνικών δρόμων, τις καταλήψεις) γιατί;
Για να ξαναεπιτρέψει στο δυνάστη του να τον δυναστεύει και να θεωρεί επιτυχία αν αυτός του πετάξει κανά ψίχουλο, αντί να δώσει μια σε όλα αυτά και να αρχίσει απ' την αρχή.

Αλλά δεν είμαστε ακόμα ώριμοι.

Δυστυχώς...

Stathis Athanasiou είπε...

Και καλό μήνα !


ΥΓ. "στρουθοκαμηλισμός", όχι "στρουθοκαμιλισμός"
;)

Le Panao είπε...

"δείμος του πολίτη: le panao, μη νομίζεις τα προβλήματα και τα αιτήματά σας φάνηκαν πολύ καλά. Το άμεσο αποτέλεσμα δε φάνηκε (αν εξαιρέσουμε τη μεταστροφή της θέσης του ΠΑΣΟΚ για το άρ. 16)." - Ας συνοψίσω για τη σχολή μου που έτυχε να είναι για περισσότερο χρόνο από τις άλλες σχολές υπό κατάληψη:

1) Ο νόμος πλαίσιο τελικά ψηφήστηκε.
2) Το άρθρο 16 πάει να περαστεί έμεσα, με τη μορφή δεδικασμένου αυτές τις μέρες (και αν δεν το εφαρμόσει η Ελλάδα θα πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε)
3). Το θέμα των καταλήψεων διήρκεσε όσο θέλαν τα κανάλια.
4) Οι γονείς μου επιβαρύνονταν επί 1,5 χρόνο με τα έξοδά μου χωρίς να σπουδάζω.
5)Η ευρεία κοινή γνώμη νομίζει πως ήμασταν 15 τσογλάνια που απλά σπάζαμε και καίγαμε.
6)Δεν μπορώ να πάρω πτυχίο λόγω πλήρους αποδιοργάνωσης της σχολής μου λόγω καταλήψεων. Ακόμη και φέτος να θέλω να παρακολουθήσω δεν μπορώ γιατί τα ετήσια εργαστήρια και άλλα μαθήματα με μεγάλη συμμετοχή γίναν μπαχαλο.

Γι' αυτό λέω ότι φάγαμε το κεφάλι μας μόνοι μας... Το μόνο που ίσως καταφέραμε ήταν να κάνουμε γνωστό ότι "γειά σας, είμαστε εδώ και διαφωνούμε με την πολιτική σας" ;-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ευστάθιε, η ωριμότητα είναι θέμα διαπαιδαγώγισης. Όταν η ενήλικη κοινωνία λειτουργέι ατομικίστικα λογικό είναι και οι μαθητές να κάνουν το ίδιο. Αυτό για μένα δεν αναιρεί τις κινητοποιήσεις τους. Εξάλλου, κάθε δράση είναι ανάλογη της ωριμότητας με την οποία την προσεγγίζουμε θεωρητικά και πρακτικά.

le panao, δε διαφωνώ για τις άμεσες συνέπειες εκείνων που περιγράφεις. Καθόλου μάλιστα. Όπως έλεγα στα πρώτα σχόλια στον Ευστάθιο τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων είναι ορατά μόνο μετά από κάποιο χρονικό σημείο και ανάλογα πάντοτε τις έκτασης και τις διάρκειας των κιηντοποιήσεων. Γιατί πρέπει μία τέτοια πολιτική επιλογή να αναιρεθεί μόνο με μία κινητοποίηση; Ξέρουμε ιστορικά ότι χρειάζονται πολλές κινητοποιήσεις (βλ. το 8ωρο, μόνο με λίγους νεκρούς στο Σικάγο νομίζεις ότι κατακτήθηκε και είναι σήμερα αυτονόητο; Ή η δωρεάν παιδεία κερδήθηκε μόνο με μία απεργία;). Το ίδιο και σε εσάς και σε όλους μας. Και η δράση των κιινητοποιήσεων είναι ανάλογη και της χρονικής στιγμής και των "δημοκρατικών" επιθυμιών (τι θέλουν δηλαδή οι αστοί πολιτικοί να κάνουν).

Kapetanios είπε...

ΕΥΣΤΑΘΙΕ , δεν θα διαφωνήσω στον λόγο σου παρά θα τονίσω ότι δεν υπάρχει το δια ταύτα ( όπως και στον δικό μου λόγο δηλαδή). Μια εναλλακτική πρόταση που θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη στο άμεσο αλλά και στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον.

δείμο, θεωρώ ότι οι χαρακτηρισμοί: "διεκδικήσεις" όπως και "αγώνες" των μαθητικών καταλήψεων, τους προσδίδουν μια πέραν του δέοντος σοβαρότητα και αίγλη.
Πολύ φοβάμαι δηλαδή ότι εξωραΐζουμε καταστάσεις που σε άλλη περίπτωση μόνο θλίψη θα μας δημιουργούσαν!
Η σήψη της κοινωνίας και η έλλειψη λόγου και ταυτότητας δυστυχώς δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα παιδιά της μικρής ηλικίας που απλώς την αναπαράγουν με έναν τρόπο πιο "επαναστατικό" και πιο φωνακλάδικο απ ότι τα ενήλικα άτομα που αποτελούν τον κορμό της κοινωνίας μας.
Απ την άλλη πρέπει να ομολογήσω ότι η ύπαρξη και η καλλιέργεια μιας επαναστατικής κουλτούρας στην νεολαία αφήνει ένα μικρό παράθυρο στην ελπίδα για το αύριο.
Παράθυρο απ το οποίο μπορεί να μπει ένας αέρας ιδεολογισμού και ιδανικών που θα εξυψώνει τον άνθρωπο σαν οντότητα.
Έως τότε ας τις δεχτούμε ( τις καταλήψεις) σαν ένα σχολείο δημιουργίας αυριανών «πολιτών» ( χρησιμοποιώντας αρκετή απ την φαντασία που διαθέτει ο καθένας μας)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως, καπετάνιε, με την κατάληξή σου έδειξες ότι η σχετική αποδοχή των όποιων κινητοποιήσεων, είναι κάτι που ίσως οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις, έστω και σε ατομικό επίπεδο.

Νικος Σιμος είπε...

Κάθε κινητοποίηση είναι θεμιτή. Ασκήσεις αφυπνισμένης συνείδησης και δημοκρατικών διεκδικήσεων είναι αυτές και όχι εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπηκόων.
Αντί να ομφαλοσκοπούμε πάνω στο δίκαιο ή το άδικο των αιτημάτων, ας στραφούμε προς το γενεσιουργό αίτιο. Ποιο είναι αυτό; Δεν το βλέπετε; Η πλήρης απουσία της παιδείας, που μόνο χαρά και πληρότητα φέρνει.
Αντ' αυτής, η εκπαίδευση. Η μελαγχολική, γκρίζα, πειθαναγκαστική εκπαίδευση.

Γι΄αυτό κάθε κινητοποίηση είναι όχι απλώς θεμιτή, αλλά ΑΝΑΓΚΑΙΑ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω πάντως, Νίκο.

Kapetanios είπε...

Γι αυτό και ψήφισα ΥΠΕΡ στην σχετική ψηφοφορία :)
ΝΑΙ, με σοβαρές ενστάσεις αλλά με την ελπίδα να δω κάτι καινούργιο.

maria_pin είπε...

Εμένα πάλι κάτι μου κάνει που είμαστε υπέρ ή κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων, και έχουμε και προτάσεις - συγνώμη Δείμε.

Οι κινητοποιήσεις είναι για να πέρνουμε μέρος ή όχι, και θα έλεγα οτί καλό θα ήταν να πέρναμε μέρος όλοι- στο κάτω κάτω η παιδεία είναι υπόθεση όλων μας, και για να γίνω ακόμη πιο κοινότοπη, μπορεί να μην φέρνουν πάντα αποτελέσματα οι κινητοποιήσεις, αλλά χωρίς αυτές δεν κερδίθηκε ποτέ τίποτα.

(οπότε ψηφίζω και γω υπερ στην ψηφοφορία-αντέ όλοι στο δρόμο!)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, ελπίζουμε γερνώντας ότι θα ακολουθήσει κάτι καλύτερο, κάτι δυναμικότερο. Η προετοιμασία των νέων είναι το όραμα κάθε αριστερού.

Μαράκι, άντε να δείξουμε ότι τελικά οι μαθητές δεν είναι μόνοι τους.

Ανώνυμος είπε...

Den katafera pote na anoikso sto spacebar tin dimoskopisi, krima...
simfono me tis katalipseis ton mathiton gia tous logous pou analieis poli apla sto post sou.
kali mera...

ο δείμος του πολίτη είπε...

γμτ, χάσαμε μία ψήφο, Προπέτη. Δεν πειράζει.

ShareThis