Εδώ και χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στα ντοκιμαντέρ. Τα είχα αναγάγει και σε μία μορφή Τέχνης και σαφώς μεταφοράς εγκυκλοπαιδικής γνώσης. Μία μετάδοση γνώσης που επιτυγχάνεται αβίαστα και χάρη στην οπτικοακουστική μέθοδο γίνεται άμεσα κατανοητή, ξεκούραστα και αποδοτικότερη. Έτσι, η λειτουργία του ΣΚΑΪ με χαροποιούσε αρκετά.
Ωστόσο, με τον καιρό -αφού δεν είχα τα προηγούμενα χρόνια τη δυνατότητα να εξετάσω αναλυτικότερα αυτό το τηλεοπτικό είδος, λόγω του περιορισμένα χαμηλού αριθμού των προβολών τους- ανακάλυψα ότι ουσιαστικά και εδώ μπορούμε να κάνουμε λόγω για σκυλάδικο. Σαφώς με τον όρο σκυλάδικο εννοώ την υποκουλτούρα και τη λάθος προοπτική που συνειδητά δίνεται σε κάποιο είδος (βιβλίο, κινηματογράφος, τραγούδι).
Βλέπω ντοκιμαντέρ -και ήταν μπόλικα- για τη Γέννηση και το Άστρο της Βηθλεέμ και παθαίνω πλάκα. Θεολόγοι και ιστορικοί αμφιβόλου αντικειμενικότητας κάνουν θρησκευτική προπαγάνδα σε ένα υποτίθεται αντικειμενικό ντοκιμαντέρ. Το ίδιο και για καθαρή ατομική προβολή κάποιων επιστημόνων βλέπουμε συνέχεια σε εγκυκλοπαιδικές «ταινίες», μόνο που σπάνια παρουσιάζονται αντικειμενικές και αναμφίβολες αποδείξεις ή έστω επιστημονικοφανείς ενδείξεις. Θεωρίες αναπόδεικτες, απόψεις αστείες αν σκεφτεί κάποιος επιστημονικά έρχονται να συσκοτίσουν ακόμα περισσότερο την ήδη θολή εικόνα που έχουν οι αμαθείς -ανά τομέα. Προπαγανδιστικά κατασκευάσματα για ιδεολογίες, για θρησκείες και συνηθέστερα για έθιμα και την ερμηνεία τους. Από την άλλη, προβάλλοντας μόνο συγκεκριμένα άτομα που συχνά έχουν και τις σχετικές επιδοτήσεις από ιδιωτικούς και άλλους φορείς μιλούν για την Ατλαντίδα -τη βλέπουν κάπου στη Βολιβία, στο νησί του Πάσχα, στον Ινδικό κτλ-, άλλοι αναζητούν μυθικούς βασιλιάδες και ήρωες και μάλιστα είναι και βέβαιοι ότι τους βρήκαν.
Δεν αναφέρομαι σε κάτι συγκεκριμένο, αλλά στη γενική εικόνα που αποκομίζω -έστω κι ας είχα κάποια λίγα παραδείγματα- τόσο καιρό που βλέπω ανελλιπώς ντοκιμαντέρ. Με μοναδική συχνότητα το ένα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άλλο και όλα είναι δομημένα ώστε να παρουσιάζουν τάχα μία αντικειμενική κατάσταση και απόλυτα παραδεκτή από την επιστημονική κοινότητα άποψη. Ωστόσο, τα ντοκιμαντέρ επειδή ακριβώς είναι εκλαϊκευμένα και καθώς απευθύνονται σε όλο το λαό δεν έπρεπε να έχουν τις θέσεις και τον ίδιο τον επιστημονικό διάλογο, αλλά ουσιαστικά τις παγιωμένες επιστημονικές θέσεις που είναι αποδεκτές από όλους τους ειδικούς. σε κάθε άλλη περίπτωση ο διάλογος -που γίνεται μέσα από την τηλεόραση που οδηγεί στην ημιμάθεια και την καλλιέργεια μύθων που άπαξ και «καρφωθούν» στο μυαλό κάποιου δύσκολα πια απομακρύνονται.
40 έκριναν :
Ως μανιώδης θεατής ντοκυμανταίρ και εγώ κατέληξα στα ίδια συμπεράσματα. Επίσης θεωρώ ότι η μετάφραση γίνεται από άτομα που δε γνωρίζουν το αντικείμενο με αποτέλεσμα να διαβάζει κανείς στους υποτίτλους διάφορα ευτράπελα.
Εμπειρικός κανόνας:BBC δαγκωτό!Discovery channel-όσο πιο μακριά,τόσο πιο καλά!
Πολύ σωστός ο Δείμος. Όπως λέει και ο αμετανόητος το bbc κρατάει κάπως τα προσχήματα. Τα ντοκιμαντερ - αμερικανιές όμως είναι πρόβλημα!
δειμο έχεις δίκηο πολλά από αυτά είναι "στημένα"
file deimos.
υπαρχει ενα μεγαλο προβλημα με τα ντοκυμαντερ.
ειναι επιδοτουμενο και προστατευομενο ειδος...
αυτο το κανει να ειναι πολλες φορες αρρωστο.
ομως απο το να βλεπεις τις μαλακιες της ελληνικης τηλεορασης καλυτερα να ακους, τον αγνωστο καθηγητη, κο Μπαρπουτσοκολογιαννη του Πανεπιστημιου των ΑνωΣεκλανων να σου αναλυει με στομφο για το "πεταγμα της σκατομυγας(lat.skatomigus rex), πανω απο καββαλινες αρσενικου γαιδαρου,στην ερημο ΚαυλαΧαρι...
και για να σοβαρευτουμε...
υπαρχουν καταπληκτικα ντοκυμαντερ σε ολες τις γλωσσες του κοσμου...
το κακο με μας ειναι η μεταφραση...
και η μη εκμαθηση στο σχολειο βασικων εννοιων για την επιστημη.(ενω τα θρησκευτικα, μας ειναι απολυτως απαραιτητα)τελος παντων αματα ακους στην γλωσσα τους ειναι καλα οχι ολα τα περισσοτερα.
Κάθε ντοκιμαντέρ πρώτα δημιουργείται στο χαρτί ως σενάριο. Από'κει και πέρα οι λήψεις γίνονται με σκοπό να υπηρετήσουν το σενάριο. Αυτά είναι, φαντάζομαι, γνωστά. Τα κίνητρα του εκάστοτε χρηματοδότη ενός ντοκιμαντέρ καθορίζουν τη θεματολογία και τα συμπεράσματα. Τέτοια στοιχεία βρίσκουμε και στις ιατρικές έρευνες ή στις δημοσκοπήσεις.
Το δικός φίλτρο καθορίζει τελικά την αξιοπιστεία ή όχι των παρουσιαζόμενων δεδομένων και συμπερασμάτων.
Είναι απλώς, προϊόντα.
Μην ξεχνάς ότι στον αχταρμά που ζούμε, όλα (μα όλα!) είναι προϊόντα. Και σαν τέτοια, υπόκεινται στους αμείλικτους νόμους της αγοράς!
Τα προϊόντα υπάρχουν (πρώτα απ'όλα) για να κερδίζουν αυτοί που τα παράγουν/πραγματεύονται. Ενας τρόπος να αυξηθεί το κέρδος είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Μειώνεται το κόστος παραγωγής, όταν χρησιμοποιείται φτηνότερη πρώτη ύλη...
...όπερ έδει δείξαι...
Όπως σ' όλα, υπάρχουν διαμάντια, υπάρχουν και σκουπίδια. Η μόνη σταθερή παράμετρος, δυστυχώς, είναι οι άθλιες αποδόσεις - μεταφράσεις.
Πάντως, δεν είναι «επιστημονικοφανή» τα ντοκυμαντέρ που αναφέρεσαι, Δείμε, αν έχω αντιληφθεί σωστά σε ποια κατηγορία αναφέρεσαι, είναι απλώς ντοκυμαντέρ που αφορούν, πραγματεύονται ένα διαφορετικό αντικείμενο - τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.
Γιάννη μου, συμφωνούμε απολύτως. Συχνότατα οι μεταφράσεις είναι τουλάχιστον για γέλια και μόνο με τα βασικά αγγλικά ή γαλλικά που ξέρουμε.
Αμετανόητε, καλώς ήρθες κι εσύ. Για το Discovery και για το National Geografic συμφωνούμε. Το BBC είναι καλύτερο, αλλά στα πολιτικά και τα εθνολογικά του κάνει κανονική προπαγάνδα. Στα δε θρησκευτικά είναι μονοδιάστατο, αλλά σαφέστατα ανώτερο από όλα τα άλλα.
Zaphod, έτσι είναι. Χαίρομαι που συμφωνούμε. Τάσο, το ίδιο και για σένα, φίλε μου.
Δημήτριε, δεν είναι μόνο η μετάφραση. Είναι και η υπερβολή. Εγώ μένω κυρίως στα ιστορικά ντοκιμαντέρ που μέσα στον τόσο επιδοτούμενο -αλήθεια; δεν το ήξερα- οχετό ξεχνάς τι είναι ιστορία και την επιστημονική μεθοδολογία. Απλά παρουσιάζουμε τη θεωρία μας αδιαφορώντας για τη μέθοδο με την οποία την αναπτύξαμε. Πού είναι εκείνη η υπέροχη και βραβευμένη αστροφυσική σειρά της ΕΤ3.
Απειρώτα, συμφωνούμε. Το δικό μας φίλτρο είναι ας που΄με καλό. Με των άλλων; Τι γίνεται όταν από μία παιδεία που παράγει στείρα παπαγαλία και γνώσεις που σε λίγο θα είναι απαρχαιωμένες; Αυτά τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι πού θα βρουν κριτήριο; Εκεί σκάω.
Φοίβε, καταναλωτικά μάλιστα προϊόντα. Παράγωγα της δημοκρατίας τους. Εμείς όμως θα αγοράσουμε; Και αν τελικά βγουν μάπα, όπως συνήθως;
Vrennus, σαφώς και δεν αναιρώ καθόλου τα διαμάντια. Και μάλιστα ευχαρίστως θα τα επαινέσω. Συχνά, φίλε, δεν αναφέρουν καν τη μεθοδολογία μέσω της οποίας εξήγαγαν κάποιο συμπέρασμα.
οχι μονο επιδοτουμενα, η Ιρλανδια εχει αναπτυξει ολοκληρη βιομηχανια documentaries, για οτι ζητας απο μαγειρικη μεχρι marketing.
και εδω τα ιδια ειναι, ριχνουν επιδοτησεις με το κιλο μονο που τις παιρνουν κατω απο κριτηρια διαφορων μη κερδοσκοπικων οργανισμων και ετσι φυσικο ειναι να τα μασανε οι γνωριζοντες τον μηχανισμο...
παντως ειναι μεγαλη βοηθεια γαι πολλες ομαδες του πληθυσμου, δυσλεκτικα παιδια πχ,
Μιλάς για μια ιδανική κοινωνία όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν ψύχραιμα και με σωστά κριτήρια(αλήθεια ποια είναι αυτά;) ότι βλέπουν και ακούν. Το μαχαίρι κόβει ψωμί κόβει όμως και λαρύγγια.
Δημήτριε, η αλήθεια είναι ότι δεν το ήξερα. Είναι μεγάλη βοήθεια παιδαγωγικά για τον καθένα. Το ζχήτημα είναι ότι πρέπει να προβάλλονται μόνο οι αποδεκτές θεωρίες και οι βέβαιες καταστάσεις και όχι κάθε είδους άποψη. Εκεί είναι ο προβληματισμός μου.
Απειρώτα, δε μιλώ για ιδανική κοινωνία, αλλά για μια κριτική παιδεία.
τι σημαινει αποδεκτες θεωριες..?
η θεωριες σημερα ειναι σαν τις γνωμες, ο καθενας εχει μια!
ή
ο καθενας ακολουθει καποια.
πχ
εφυης σχεδιασμος ή εξελιξη?
ας κανει το σχολειο την δουλεια του, γιατι εκει ειναι το προβλημα... και μετα θα δουμε ασπρη μερα...
οταν οι περισσοτεροι ασχολουνται με την μπαλα,τα ροζ/κιτρινα/κοκκινα/μπλε/σκανδαλα, και οη περισσοτερεσ με τη μοδα, την διαιτα και τα αρθρα περιοδικων του στυλ "πως νατον τυλιξετε"...
και σχεδον ολοι με τις βλακειες στο χαζοκουτι...
τα ντοκυμαντερ αστα να υπαρχουν και μην αντιδρας ακομη και σε αυτα του λιακο και των ομοιων του γιατι και αυτα προιον σκεψης ειναι...αλλωστε πρεπει να γελαμε....
Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ντοκυμαντέρ, είναι εξάλλου και ο μόνος λόγος που ανοίγω τη τηλεόραση. Συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Η δική εξήγηση είναι η εξής: Τα ντοκυμαντέρ για να δημιουργηθούν χρειάζονται χρήματα. Αυτοί που πληρώνουν ίσως να το κάνουν για να προωθήσουν κάποιες αντιλήψεις και ανακαλύψεις. Π.χ. τελευταία είδα μία σειρά ενημερωτικών ταινιων με θέμα κάποιες ανασκαφές στην Αίγυπτο που αναφέρονταν στη Παλ. Διαθήκη. Δεν θυμόμουνα όμως τίποτα απ' αυτά που λέγανε πως διάβασαν, πήγα και αγόρασα τη Πεντάτευχο να δώ που τα γράφει..!! Ακόμη τίποτα δεν βρίσκω..!!
Επίσης τα ντοκυμαντέρ προωθούν κάποιες ιδέες. Για τα μεταλλαγμένα ας πούμε, ότι δεν βλάπτουν και τόσο αν...κάνεις αυτό, αν κάνεις εκείνο.
Ομως τα προτιμώ με τα 1000 απο τη ξερή εγκυκλοπαίδεια.
Δείμο γίνε το+ στο Δήμο σου!
I am back!
Ρίξε λίγο μια ματιά για την εβδομάδα που διοργανώνουμε, και την Παρασκευή θα σε περιμένω στο πρώτο pedestrians party στη Ζεύξιδος για μια Άλλη Πόλη!
ο ταχυδρόμος χτυπάει πολλές φορές
Δημήτριε, καλές είναι οι θεωρίες και προωθούν την επιστήμη, αλλά και τούτες χρειάζονται τη δική τους μεθοδολογία. Δεν μπορώ να βλέπω την Ατλαντίδα στη Βολιβία επειδή το λέει κάποιος με αποδέιξεις μηδαμινές ή να σχολιάζουμε τον τάφο του Ιησού κτλ δεχόμενοι όσα δε δέχονται -ή έστω αμφιβάλλουν βασίμως- οι ιστορικοί εδώ και 180 χρόνια.
Μαρινάκι, κάπου εκέι κολλάω κι εγώ. Και ειδικά στα ιστορικά ή τα θρησκευτικά είναι που κολλάω -τα οποία γνώριζω καλύτερα από άλλα.
Ταχυδρόμε, έρχομαι, αν και με το + αυτή τη βδομάδα ούτε να κουνηθώ δεν μπορώ.
Δείμο, έχεις δίκαιο όσον αφορά την προπαγανδιστική κατεύθυνση που δίνεται σε κάποιες κατηγορίες ντοκυμαντέρ. Ωστόσο, δεν μπορώ να συμφωνήσω με την αρχή "πρέπει να προβάλλονται μόνο οι αποδεκτές θεωρίες" -η κατά γράμμα τήρησή της δεν θα επέτρεπε ποτέ να προβληθεί μια αιρετική άποψη που στη συνέχεια θα αποδειχθεί σωστή. Φίλτρα χρειάζονται. Γνώση. Αντίλογος.
γεια σου Λαμπρο,
συμφωνω 100%, με αυτο που γραφεις!
Λάμπρο, μάλλον έχεις δίκιο. Αλλά το θέμα είναι ότι στην εποχή της "δημοκρατικής" κατανάλωσης, ακούγονται θεωρίες -όλες αιρετικές- απλά ακι μόνο για να ακουστεί κάποιος αυτόκλητος επιστήμονας (που στις ΗΠΑ συχνότατα πρόκειται για φυσιοδίφες κι ιστοριοδίφες και όχι για ειδικούς). Ναι, σαφώς και οι αιρετικές αρχικά θέσεις θα αποδειχθούν πιθανώς δεκτές, αλλά στην τόση πληθώρα αιρέσεων σήμερα έχουμε άλλο πρόβλημα. Βλέπεις η "δημοκρατία" μέσα από τον π-λουραλισμό κατορθώνει τελικά να σβήσει κάθε διαφορειτκή άποψη κι όχι να την ενισχύει. Εκεί είναι η έντασή μου, αν και στη βάση του σχολίου σου συμφωνώ.
Σωστός!!!
κόστος παραγωγής...
κόστος μετάφρασης...
οι μη αγγλομαθείς... κόστος αμορφωσιάς...
Συμφωνώ Δείμε και απλώς τονίζω ότι πολλά ντοκυμαντέρ επιδοτούνται από κάποιους οι οποίοι έτσι εκμαιεύουν το τι θα παιχτεί στην οθόνη.
doctor
με πρόλαβες στη στροφή:) ωραία τα λες! Συμφωνώ κι εγώ όπως και οι υπόλοιποι!
Πάντως το BBC δεν φημίζεται και για την δημοκρατικότητά του :p
Giasafox, σ' ευχαριστώ.
Akrat, δεν κατάλαβα τι εννοείς;
Γιατρέ, σε τούτο δε διαφωνώ καθόλου ξέρεις.
mmexer, κάθε άλλο από δημοκρατικότητα. Αντικομμουνιστικό και ενάντια σε κάθε ριζοσπαστική θέση, αλλά στα στάνταρτν (για ζώα και αρχαία ιστορία κτλ) έχει μια σταθερή ποινότητα, είναι η αλήθεια
καλημερα σε ολους τους συνσχολιαστες...
ρε παιδια κατω απο πια κριτηρια το BBC και το Discovery δεν ειναι εγκυρα και πως βγαζεις το συμπερασμα οτι καθε τι (μη δημοκρατικο, για σενα και μονο)δεν ειναι εγκυρο.
Μην αναγουμε την αντι...οτιδηποτε ιδεολογια μας στην ανθρωπινη δημιουργια.
Φτανει πια να βλεπετε με στενα κομματικα κριτηρια τα παντα!!
Ελεος συμπατριωτες εδω ο κοσμος χανετε, αν δεν το πηρατε χαμπαρι...
και εσεις ακομη στο κομματικο κολλημα...ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑΚΙ ΜΠΡΟΣΤΑ...
δεν σας αρεσει κατι εχετε αλλη αποψη αντικρουστε το με επιχειρηματα.. οχι μαλακιες δεν ειναι Δημοκρατικο, εκλασε δεξια, ο παππους του ηταν στον ΕΔΕΣ, ο ΑΡΗΣ εδειρε τον παππου στο σχολειο και αλλες μαλακιες....
το τυρι το βλεπετε την φακα οχι;
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ, ΣΕ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ...
τουλαχιστον θα εχετε κατι να ψαχτητε ....
αντε γιατι γεμισαμε Πανεπιστημονες στην συγχρονη Ελλαδα..
Καλημερα σε ολους
α και κατι ακομη
χαριν των ιστοριοδηφων και των κυνηγων θησαυρων, που στην εποχη τους ηταν περιγελως
εχουμε ανακαλυψεις οπως της Τροιας, της Κνωσου, της Φαιστου,του Ματσου Πιτσου, της Ναζκα,του ΑμπουΣιμπελ, των πηλινων στρατιωτων στγην Κινα, ... κλπ
η επιστημονικη κοντρα φερνει αποτελεσμα...ας ερχετε και απο την "κακια" Αμερικη...
αλλιως πεμψτε γραφη στον Πουτιν νασας στειλει να βλεπετε μονο documentaries απο την πρωην ΕΣΣΔ...
τι να εννοώ... άμα πληρώνουν ένα παιδάκι για μετάφραση και τον ξάδελφο για επιμέλεια .... εμείς οι μη αγγλομαθείς... την βάψαμε...
Δημήτριε, δεν είναι θέμα κομματικό. Αν έχεις δει πολιτικό ιστορικό ντοκυμαντέρ του BBC και γνωρίζεις τα γεγονότα και το πνεύμα της εποχής που παραρουσιάζεται, τότε θα καταλάβεις τι εννοώ. Άσε που εγώ καμία σχέση δεν έχω πια με κομμουνιστικά κόμματα.
Το ντοκυμαντέρ δεν είναι όμως απλά μία καλλιτενχική δημιουργία. Είναι μία εκλαϊκευμένη επιστημονική παρουσίαση. Είναι μία ακτιβιστική παρουσίαση της φύσης και όχι μόνο βέβαια.
Και πού μίλησα για Αμερική. Μία χώρα όμως που τα πάντα είναι εμπόριο. Και η επιστήμη δε θα έπρεπε να εμπορευματοποιείται.
akrat, σε τούτο δε διαφωνώ καθόλου.
φιλε ΔΗΜΟ(ΔΕΙΜΕ),
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ηταν για τον ametanohtos,τον mmexer κατ΄αρχας και
κατα δευτερον για σενα΄....."Για το Discovery και για το National Geografic συμφωνούμε. Το BBC είναι καλύτερο, αλλά στα πολιτικά και τα εθνολογικά του κάνει κανονική προπαγάνδα. Στα δε θρησκευτικά είναι μονοδιάστατο, αλλά σαφέστατα ανώτερο από όλα τα άλλα."
σε αυτο το σχολιο..
Γενικα τωρα τελευταια αρχισαμε ολοι να μιλαμε για δημοκρατια (ΠΑΛΙ) στα παντα!
και εχουμε μπερδεψει τις βουρτσες με τις ομοικαταληκτες που αρχιζουν απο "Π"...
Πολιτικη κριση και κριτικη στην επιστημη και στην τεχνη δεν υπαρχει ακομη και στα φαλκευμενα κινηματογραφικα επικαιρα της οποιασδηποτε χουντας.......(ιστορικο στοιχειο,προς αξιολογηση)
Πολιτικη υπαρχει στο ασφαλιστικο, στο Μακεδονικο, στο Κυπριακο...σαν ουσια...
οχι ομως στην ταινια μικρου μηκους ή στο documentary για τους "αγνοουμενους του αττιλα 2", εστω και αν ειναι παραγωγη της ΜΙΤ.
απλα γιατι εκφραζει με εικονα τις αποψεις, του σεναριογραφου, επιστημονα, δημοσιογραφου και την αποδοση του σκηνοθετη...
και για να τελειωσω το σχολιο...
απο τσοντες στην εφημεριδα,
προτιμω να βαλει ενα κακομεταφρασμενο περιθωριακο αμφισβητουμενο και μαχητο documentary του Χ ΑμερικανοΡωσσοΚινεζοΜογγολοΝοτιοΑφρικανοΚουβανου.....με θεμα... το ταϊσμα της Κατσικας στην Αρχαια Ανταρκτικη...
θεμα που και απο τιτλο ειναι ???
ομως θα το προτιμησω και θα το δω οσο αντεξω...και μετα μυαλο εχω!! να δω τι θα κανω...
Δείμο, αύριο που ξεκινά το φεστιβάλ ντοκυμαντέρ είναι ευκαιρία για μερικά αξιόλογα "ευρήματα" στις αίθουσες.
Συμφωνώ με το Δημήτριο, καλύτερα το χειρότερο ντοκιμαντέρ παρά όλα τα υπόλοιπα..
Δημήτριε, πολιτική είναι όλα. Από τη βοήθεια στο σπίτι μέχρι την ενίσχυση του εθλοντισμού και τον αθλητισμό. Σίγουρα δεν έχει πολιτική στο ζήτημα της παρατήρησης των ζώων, αλλά στην ιστορία έχει και μπόλικη μάλιστα. Ακόμα και το πώς παρουσιάζεται η αρχαία κοινωνία είναι θέμα πολιτικό.
Η διαφορά μας είναι ότι εσύ συγκρίνεις το ντοκυμαντέρ με άλλα ήδη -τι έχει η τσόντα ρε φίλε;-, ενώ εγώ κρίνω με στόχο το καλύτερο χωρίς να απαξιώνω. Η κρίση μου δε μηδενίζει την αξία ενός κακού ντοκυμαντέρ (εκτός αν προκαλεί τέτοια σύγχιση πια). Σαφώς και προτιμώ ένα κακό ντοκυμαντέρ από μία κακή είδηση ή την ακατονόμαστη (βλ. χαμηλά στο sidebar μου).
Βασικέ μέτοχε, η πλάκα είναι συνήθως στο φεστιβάλ είναι το απάνθισμα. Όπου είδα ποτέ (Θεσ/νίκη ή Δράμα) έμενα πάντα ευχαριστημένος.
Πατσιούρη, καλή σου μέρα καλή μου. Κι εγώ συμφωνώ, αλλά η κρίσεις πρέπει να γίνονται όχι συγκριτικά, αλλά σε αντικεμενική βάση με σταθερή μεθοδολογία.
Δίκιο έχεις... αλλά δεν βλέπω να απαλλασσόμαστε απ' την εξάρτηση των ντοκιμαντερ!
Bέβαια υπάρχουν ντοκυμανταίρ και "ντοκυμανταίρ". Λέω το προφανές φυσικά. Πρόσφατα και με μεγάλη καθυστέρηση είδα το βραβευμένο ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους για τον Αυτοκρατορικό Πιγκουίνο. Ασύλληπτη ποιότητα δουλειάς και τεράστια προσπάθεια για να μας μεταφερθεί μία εμπειρία που αλλοιώς δεν θα είχαμε ποτέ. Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να απαιτούμε από ένα μέσο που είναι από τη φύση του φριαγμένο με σκοπό την ψυχαγωγία να παράγει παιδεία. Για τη μόρφωση πρέπει να ανοίξουμε ένα βιβλίο.
Καλημέρα δείμο όλα καλά;
Έχεις δίκιο στην ανάλυση σου για το ντοκιμαντέρ που δείχνει η τηλεόραση ως προς την ενημέρωση που δίνουν αλλά και την ποιότητα. Βασικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα είναι τηλεοπτικές εκπομπές που καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά ντοκιμαντέρ που και περισσότερο χρόνο και περισσότερη έρευνα αλλά και χρήμα χρειάζεσαι για την δημιουργία τους. Στην Ελλάδα υπάρχει αντίδραση από επαγγελματίες σκηνοθέτες για την βράβευση «ντοκιμαντέρ» τηλεόρασης και δεν είναι τυχαίο ότι οι κομμένοι του φετινού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θα κάνουν ξεχωριστές προβολές! Κάτι κινείτε στην Θεσσαλονίκη δηλαδή.
απο ελευθεροτυπία
Αυτοοργάνωση για το ντοκιμαντέρ
Εξήντα Ελληνες ντοκουμενταρίστες κάνουν από σήμερα τη δική τους παράλληλη «Γιορτή Ντοκιμαντέρ» στο σινέ «Φιλίπ» (έως 12 Μαρτίου). Θα προβληθούν 37 ντοκιμαντέρ 26 σκηνοθετών.
cinemaingreece. blogspot.com
καλα κανω εγω και βλεπω μονο πουλακια και ζωακια και ετσι αποφευγω κατι αλλα σπανια πουλια
Στο χτεσινό φύλλο του Ριζοσπάστη http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4453950 γράφτηκαν ψεύδη και ανακρίβιες όσον αφορά την συμπεριφορά λέκτορα της Ανώτατης Σχολής Καλών τεχνών προς φοιτητή! Σήμερα η Ελευθεροτυπία, στην στήλη ” Ο τύπος των ήλων” στο κείμενο με τίτλο ¨Λυσίκομοι αετοί…”αναπαράγει αυτές τις συκοφαντίες!!! Καταγγέλω την εκμετάλευση του γεγονότος για μικροκομματικά συμφέροντα καθώτι ο εν λόγω φοιτητής ανοίκει στην παραταξη της ΠΚΣ (ΚΝΕ) και την αναίσχυντη αναπαραγωγή ψευδών στοιχείων από ανθρώπους που θέλουν να αποκαλούνται Δημοσιογράφοι!
Άσκαρ, ούτε κι εγώ μπορώ να απαλλαχτώ.
Δε μασάμε ρε, συμφωνούμε. Απλά το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει -θεωρητικά- εκλαϊκευμένα και εύπεπτα την επιστημονική γνώση.
Al barouak, το είδα κι εγώ.
Φίτσουλα, όλα τα πουλιά καλά είναι. Απλά η μαλακία θέλει ρέγουλα :)))
Ιατρίδη, το ελέγχω κι εγώ με τη σειρά μου.
Δημοσίευση σχολίου