Τελικά τι γίνεται με τη πολιτική κατάσταση; Σκάνδαλα και πάλι σκάνδαλα. Δεν ξέρουμε πού αρχίζει η αλήθεια και πού τελειώνει το ψέμα. Εδώ και χρόνια έχει φανεί ότι οι δημοσιογράφοι -ένα σημαντικό κι επώνυμο κομμάτι τους- διαχειρίζονται τις πληροφορίες που συλλέγουν. Αντί για την Υπηρεσία Πληροφοριών, αυτές καταλήγουν στα χέρια δημοσιογράφων. Θέλετε αποδείξεις; Το Κορωπί -γνωστό από μήνες στους δημοσιογραφικούς κύκλους- και ακόμα το γνωστό dvd για το οποίο μέχρι και βιβλίο γράφτηκε.
Όταν όμως εκείνοι που οφείλουν να κρίνουν, συγκαλύπτουν, τότε τι γίνεται; Κάποιοι μιλάνε για το τέλος της Μεταπολίτευσης. Και τι ακολουθεί; Νέος χρονικός προσδιορισμός; Το θέμα στην πολιτική δεν είναι τα ονόματα των πολιτικών αρχηγών ή των συνεργατών τους -εδώ στις ΗΠΑ το όνομα δεν παίζει ρόλο.
Το πολιτικό σύστημα έχει περάσει σε μία άλλη φάση· στη μετακινηματική λογική που διέπει τα ελληνικά κόμματα, το παιχνίδι πια παίζει στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κομμάτων. Με οργανωτικές δομές που πνίγουν κάθε λαϊκή φωνή των μελών τους στοχεύουν στην άμεση εξόντωση της κινηματικής λογικής-σκέψης.
Τα μεγάλα κόμματα -και με τις καταστατικές προτάσεις που ακούγονται στο ΠΑΣΟΚ- διαχειριζόμενα τις πληροφορίες δοσίλογων δημοσιογράφων επιβάλλονται με την επίφαση μιας ψευδότιτλης δημοκρατικής λειτουργίας στα μέλη τους. Όλα τα κόμματα -επιφύλαξη μόνο διατηρώ για το ΣΥΡΙΖΑ- διατηρούν τη λενινιστική λογική του «κόμματος νέου τύπου». Ένα κόμμα όμως Νέου Τύπου (με όργανα βάσης, ανώτερα νομαρχιακά ή συντονιστική, τομεακά και περιφερειακά και κεντρική επιτροπική και πολιτικό συμβούλιο) έχει νόημα μόνο σε καταστάσεις παρανομίας ή ισχυρού κινήματος που πρέπει προστατευτεί από τα δημοκρατικά στοιχεία (το ΚΚΕ χάρη στην οργάνωση αυτή επέζησε από τόσες διώξεις).
Στις σημερινές όμως συνθήκες -με το κίνημα να περιορίζει την οραματική του διεκδίκηση σε αμυντική-συντεχνιακή στάση στις παλιές κατακτήσεις- το Κόμμα Νέου Τύπου απλά σκοτώνει τη φωνή της βάσης. Αν στα κομμουνιστικά κόμματα της Ανατολικής Ευρώπης τη φίμωνε αυτή η δομή, στη δημοκρατία τη σκοτώνει. Χωρίς όραμα, χωρίς επιθυμία για ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, οι κομματικές αυτές δομές στοχεύουν απλά και μόνο στον έλεγχο του μέλους. Στόχος στο εσωτερικό των νεοτυπικών δημοκρατικών κομμάτων είναι η διατήρηση των ίδιων προσώπων στην εξουσία και ο έλεγχος του κομματικού μηχανισμού εξυπηρέτησης.
Αν πραγματικά ήθελαν τα κόμματα μία υγιή βάση στις δομές της, τότε θα επέτρεπαν την καταστατικά κατοχυρωμένη αυτοδιαχείρισή τους. Μέσα στην αυτοδιαχείριση -με το αυτεξούσιο που προϋποθέτει τούτο και χωρίς ανώτερες φωνές που θα στραγγαλίζουν το αυτονόητο δικαίωμα ανάκλησης των αιρετών θέσεων εφόσον οι εκλεγμένοι δε λειτουργούν σωστά. Μόνο μέσα από την ελεύθερη δράση και την επιλογή ή την άμεση ανάκληση κομματικών στελεχών μπορεί ένα κόμμα να παινεύεται ότι εκφράζει τη λαϊκή του βάση. Τα όργανα βάσης δεν μπορούν να καθοδηγούνται σε δράσεις με τις οποίες διαφωνούν τα μέλη τους.
Η πολιτική δράση δε χτίζεται από τα πάνω, με δράση ανεξάρτητη που πηγάζει από ένα όραμα (σχηματικό ή ουτοπικό, ρεαλιστικό στο σήμερα και ονειρικό στο μέλλον). Όταν όμως στόχος είναι ο έλεγχος των μελών και το όραμα φθίνει μπροστά στην κατάκτηση της εξουσίας και τη διαχείριση της δημοκρατίας, δεν ξέρω τι μπορούμε ακόμα να περιμένουμε παρά την κομματική μετατροπή του Κράτους, που φυλακίζει την αιρετική άποψη.
20 έκριναν :
Kalimera "Deime", simfono oti etsi filakizetai i airetiki apopsi alla i airetiki psixi den filakizetai me tipote...afti isos mas sosei!!!
propetis
Όχι ίσως, αλλά σίγουρα προπέτη μου. Μόνο η αιρετική θέση θα μας σώσει. Το ζήτημα είναι πώς θα την εκφράζουμε με κόμματα που υπερφαλαγγίζουν την έκφρασή της.
ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
"Deime" diladi esi pisteveis oti mono i politiki iparxei? Afou vlepoume oti den ginetai tipote mesa apo afta ta kommata kai tis politikes tous....
Esi exeis na protineis kapoion xoro ektos apo ton politiko ton kommaton pou na voithisei tin airetiki ksepsi n' anthisei kai mazi me afto na mas ksipnisei?
Prosopika den pistevo sta politika komata pou afta iparxoun simera..gi'afto psaxno ...den ksero pou psaxno kai an tha katafero na aisthantho eleftheri kai dikaiomeni afto pou akoloutho mono einai to dikaio kai to anthropino.....
kalinikta
(loipoun oi andres mou kai ego vrika ligo xrono na se diavaso kai na skefto.....)s'efxaristo,
propetis
Γλαρένια μου, καλά να περάσεις κι εσύ.
Προπέτη, το όραμα κι η ελπίδα θέλουν πολύ δουλειά για να γίνουν πραγματικότητα. Δε διαφωνώ, αλλά ο ρόλος των πολιτικών σχηματισμών είναι αναγκαίος ακόμα κι αν δεν έχει τη μορφή των σύγχρονων κομμάτων. Χρειάζονται όμως κόμματα αρχών και όχι απλές παρέες στη "δημοκρατία".
Nai "Deime" simfono to orama kai i elpida theloun poli douleia gia na ginoun pragmatikotita...opos to les ...alla poios apo tous politikous exei tetoia oramata kai elpides???? Kai pes mou genika poia koinonia kai poioi thesmoi tis, stirizoun ta oramata mas, ta oneira mas kai tis elpides mas?
To thema einai oti to orama kai to oneiro sta xronia pou zoume einai to Xrima kai i Eksousia.....etsi ginetai opos akrivos to les me poli douleia kai kopo katafernoun na pragmatopoiisoun to oneiro tous...alla ego poso mallon esi den milo gia afta ta oneira....tora omos mi me rotas gia pia oneira milo...
Alla giati oxi aples parees?
Apo aftes tis aples parees sto parelthon exoun kseknisei diafores epanastatikes theseis.....den simfoneis?
Mia kali mera sou efxomai, edo exei ilio kai thalassa pou lambirizei kato apo ton katagallano elliniko ourano,
propetis
ps. esi me theoreis anonimi sxoliastria, parepiptondos roto????
χρειαζονται νέα καταστατικά..
όχι απλά νέες φάτσες
"τσουκνίδα"
Προπέτη μου, απλά εγώ προσπαθώ να δω μερικά πράγματα από τη σκοπιά των διαφορετικών προσώπων. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και μιλήσουμε για ένα σύστημα κινηματικής δημοκρατίας με στόχευση την αυτοδιαχείριση, τότε τα πρόσωπα θα είναι διαφορετικά. Σήμερα, βέβαια, δεν ξέρω πόσοι από τους ενεργούς πολιτικούς είναι σε θέση να δουν οραματικά το μέλλον. Συνήθως περιορίζονται από το παρόν με δόσεις ελπίδας για κάτι δικαιότερο, αλλά μόνο στο πλαίσιο της ίδιας άδικης "δημοκρατίας".Υπόψη πάντως ότι οι πολιτικοί δεν είναι μόνο οι εκλεγμένοι, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων που ασκούνται ή ασχολούνται με τα κοινά (συνεργάτες πολιτικών, σύμβουλοι, δήμαρχοι, νομάρχες και τόσα άλλα).
Τσουκνίδα, δε θέλει νέα καταστατικά μόνο. Θέλει νέες ιδέες. Το καταστατικό απλά εκφράζει τις ιδέες χειραγώγησης. Εξάλλου, το νέο εκλογικό σύστημα θα κάνει ακόμα πιο κομματικό το Κράτος. Αυτό συνδέεται με τα νεοτυπικά καταστατικά προκειμένου να ελέγχουν καλύτερα τον κόσμο που πελατειακά έχουν ως μέλη τους.
Καμμιά απο τις σημερινες ηγετικές ομάδες των κομμάτων δεν είναι υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας και δημιουργίας ισχυρών κομμάτων για να μην έχουν προβλήματα μηδέ εξαιρουμένου του ΣΥΝ (πρόεδρος με 70% περίπου) και του ΚΚ (ΓΓ με > 90%).
Θέλουν όμως κόμματα ως ισχυρούς έκλογικούς μηχανισμούς.
Πλέον νομίζω πως δε μπορώ να εκφέρω άποψη, για ένα θέμα γύρω από το οποίο μετά λύπης ανακαλύπτω πως αγνοώ το 98% του περιεχομένου του...
Τάσο, δε διαφωνώ καθόλου. Κι όμως σήμερα που η διαφωνία εκφράζεται πιο έντονα και πιο ώριμα, μπροστά στη διαφαινόμενη αδιαφορία και απομάκρυνση των πολιτών, είναι αναγκαίο να δουν τα κόμματα -και ιδιαίτερα τα αριστερά- μία λογική πέρα από τον μισαλλόδοξο έλεγχο της πελατείας τους.
Πατσιούρη μου, γιατί να μην έχουμε μία άλλη λογική; Για΄τι να δούμε τα κόμματα μέσα από ένα σύνθεση, διαλεκτική διατύπωση κι έκφραση ιδεολογικών ρευμάτων και θέσεων, και παράλληλα να επιτρέπουμε στο λαό να εκφράζει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του ανησυχίες; Και ο λαός είναι τα ίδια τα μέλη του κόμματος.
Δυστυχώς η αποστροφή ων πολιτών απέναντι στην προεδροκεντρική και απολυταρχική λειτουργία των κομμάτων, δημιουργεί αποστροφή και για το πολιτικό σύστημα και φοβάμαι πως θα εκφραστεί ως αδιαφορία παρά ως εύρεση ενός άλλου πόλου πολιτικής έκφρασης έξω από κομματικές λογικές. Η αμερικανοποίηση της πολιτικής ζωής μέσω μαζικής αποχής μοιάζει πιθανότερο σενάριο. Άλλωστε και στην Ευρώπη η εναλλαγή στη εξουσία μεταξύ δύο πόλων είναι παγιωμένη για τα καλά (βλ. Ισπανία,Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία)
Δείμε,
Μάλλον έχει αρχίσει η "Μετάμαρμίτα" εποχή που έχει αντικαταστήσει τη Μεταπολίτευση.
Δυστυχώς οι κομματικές οργανώσεις με την σημερινή τους δομή ΟΛΩΝ των κομμάτων τον μόνο ρόλο που μπορούν παίξουν πλέον είναι της διατήρησης της εξουσίας των διαφόρων στελεχών τους που έχουν γατζωθεί στις θεσούλες τους.
Σε κανένα κόμμα σήμερα δεν παράγεται πολιτική από την βάση απλά κατεβαίνει η γραμμή από την κορυφή.
Η μόνη πολιτική πράξη που έχει γίνει πρόσφατα ήσαν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ με την ψηφοφορία άμεσα από την βάση άσχετα αν η όλη ιστορία με την αντιπαράθεση κατέληξε σε βάρος του.
"Ο σοσιαλισμός θα είναι δημοκρατικός αλλιώς δεν θα υπάρξει"
Το είπε (και)ο Πουλαντζάς...
Να το θυμόμαστε πότε πότε..
έχει πολύ δρόμο...
Απειρώτα, ο δικομματισμός είναι αναγκαία τακτική γα ένα σταθερό "δημοκρατικό" πολίτευμα που θα εξασφαλίζει σταθερότητα στην οικονομική ανάπτυξη των "δημοκρατικών" επιχειρήσεων. Το όραμα είναι το πρόβλημα που σκοτώνεται/δολοφονείται από τη λειτουργία των κομμάτων.
Αθεόφοβε, συμφωνούμε ακριβώς. Άντε βγάζουν και μερικά στελέχη τα οποία βεβαίως έχουν προ πολλού ξεπουληθεί και αλλοτριωθεί από την κοινωνική τους καταγωγή. Όταν το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία και όταν σε ανάλογη περίπτωση ο Λένιν καθιέρωσε το Κόμμα Νέου Τύπου ήταν αναγκαίο.
Ταχυδρόμε, δε διαφωνούμε και πολύ. Απλά το κοινό μας μετερίζι μας εξαφανίζει ή με τον τρόπο αυτό μας αναγκάζει να βουβαινόμαστε.
Τάκη, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πώς ορίζουμε το σοσιαλισμό σήμερα.
Είπες ότι ο λαός είναι κατά βάσιν μέρος των κομμάτων.Δεν νομίζω πως είναι έτσι.Ο λαός το μόνο που κάνει είναι να ψηφίζει.Και αυτό το κάνει όχι τελείως ελεύθερα.Όταν από τη γέννησά μας μας φορτώνουν με διάφορους τρόπους σκέψης θέλει πολύ παίδεμα να κάτσεις να δεις τί πραγματικά συμβαίνει.Το πραγματικά σημαίνει λαβύρινθος.Και δεν είναι νομίζω ο κάθε ένας διατεθειμένος να σπαταλήσει από τον χρόνο του που περνάει για να μεγαλώσει τα παιδιά του να κάτσει να ψάξει και να ενημερωθεί.
Έχει γίνει έτσι ο κόσμος και η επιβίωσή του που για να μάθεις την αλήθεια πρέπει να ενημερωθείς από δυο χιλιάδες πηγές.Και αναγκαστικά ακολουθείς το ένστικτό σου στην συλλογή πληροφοριών.Αυτό το ένστικτο που έχει διαποτιστεί από έναν τρόπο σκέψης.Από τον τρόπο που σκέφτεται η κοινωνία.
Τα κόμματα θα σταματήσουν να υπάρχουν με τη σημερινή μορφή που αναφέρεις μόλις το απαιτήσουν οι ανάγκες καθοδήγησης και όχι η ίδια η κοινωνία.Είμαι σίγουρος πως οι κυβερνόντες έχουν το ακόλουθο ρητό:"Η δημοκρατία είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να το αφήσουμε στους πολίτες".
Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι είναι το εξής:Έχει ωριμάσει ο λαός για μία αλλάγη σαν την παραπάνω;
Πολύ εύστοχο το άρθρο σου.
Νησί, διαφωνώ. Περίπου 500.΄000 Έλληνες είναι μέλη κομμάτων σταθερά και άλλοι τόσοι μπαίνουν και βγαίνουν-διαγράφονται ανάλογα με τις συνθήκες. Μέλη υπάρχουν και μάλιστα πολλά και είναι λογικό κάτι τέτοιο. Τι είναι τότε οι ΚΝίτες και οι ΠΑΣΟΚοι; Ποιοι αποφασίζουν στο συνέδριο (έστω και εικονικά);
Στο υπόλοιπο σχόλιό σου δε διαφωνώ καθόλου.
δεν είναι ντροπή να λέμε ότι τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αριστεράς είναι λενινιστικά κόμματα?
ένας αγγλομαθείς φίλος μου διαβάζει την Εργατική αντιπολίτευση της Κολοντάι που έκανε την αντιπολίτευσή της ενάντια στον Λένιν και στον Τρότσκυ... και ας είχε ζήσει απούσα την οκτωβριανή επανάσταση λόγω έρωτα με τον ναύτη...
ή διαβάζω για τον Λένιν να είναι προσωπικός φίλος με τον Μάρτωφ και την Ζασούλιτς (έστω και μενσεβίκοι και παραχωρόντας κονδύλη για τον πτωχό μενσεβίκο Μάρτωφ που έφυγε πάμφτωχος έξω από την μπολσεβίκηκη Ρωσία...)
Αυτά τα κόμματα της δικής τους ελληνικής αριστεράς είναι κόμματα σταλινικής καρικατούρας... και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μικροαστικής διαμαρτυρίας...
τις ημέρες των μεγάλων αγώνων που έρχονται για την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό γενικότερα η επιστροφή στα λενιστικά πρότυπα είναι επιτακτική ανάγκη. Και όταν λέω Λένιν εννοώ τον Λένιν μετά την επανάσταση...
Akrat, δε νομίζω ότι κάπου διαφωνούμε. Ας θυμόμαστε πως το Κόμμα Νέου Τύπου ήταν πολύ σημαντικό για την περίοδο μέχρι και τη δεκαετία του '80 στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης (ναι νωρίτερα βέβαια). Ενώ αποδέχομαι τη λογική της καθοδήγησης πρέπει να βρεθεί μία άλλη φόρμουλα που την κινηματική λογική να προωθεί και ακόμα να εντάσσει κόσμο στις γραμμές του ένα κόμμα, αλλά να ακούει την άποψή τους και να μην την καταπιέζει ή την καταδικάζει στην αφάνεια. Στην εποχή του διαδικτύου όλα μπορούν να ακούγονται, αλλιώς και η αριστερά κλείνεται στον ίδιο αδιέξοδο μονόδρομου με τα "δημοκρατικά" κόμματα.
Δημοσίευση σχολίου