επιστροφή στο ιστοχωριό

Κάποιες δουλειές, τον τελευταίο μήνα και κάτι, με κράτησαν μακριά από το αγαπημένο μου ιστοχωριό. Κάνοντας μια περιήγηση είδα όλα τα αγαπημένα πρόσωπα να σχολιάζουν πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Κυριότερο ζήτημα παραμένει το σκάνδαλο της μονής Βατοπαιδίου. Βέβαια, πολλάκις έχω εκφραστεί όχι μόνο υπέρ της φορολόγησης της εκκλησιαστικής και μοναστικής περιουσίας, αλλά και υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας -χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι μονές θα θεωρούνται επιχειρήσεις και άρα θα μένουν ασύδοτα ελεύθερες.

Το σκάνδαλο όμως φαίνεται να συνεχίζεται. Διαβάζουμε λοιπόν σΤΑ ΝΕΑ ότι το κράτος αγόρασε το νερό της λίμνης, αλλά συνεχίζει να πληρώνει ετήσιο μίσθωμα χιλιάδων ευρώ στη Μονή Βατοπαιδίου το υπουργείο Οικονομικών για τη χρήση της λίμνης από αλιείς, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο έδωσε γη αξίας 1,5 δισ. ευρώ στον κ. Εφραίμ για το νερό της λίμνης!

Στην κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου 2006 αναφέρεται ξεκάθαρα πως η Μονή του Αγίου Όρους έχει παραιτηθεί κάθε δικαιώματός της από τη λίμνη. Κατά τη διαδικασία της ανταλλαγής, "η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου θα δηλώσει ότι μεταβιβάζει προς το Ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματα της κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας-Νταλιάνη και παραιτείται απ΄ αυτών προκειμένου να περιέλθει η κυριότητα των λιμναίων εκτάσεων αυτής στο Ελληνικό Δημόσιο και δη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οποιουδήποτε δικαιώματός της απορρέοντος από την εκμετάλλευση της λίμνης", αναγράφεται στην υπουργική απόφαση, η οποία και αναπαράγεται σε καθένα από τα 17 συμβόλαια που έχει υπογράψει το Βατοπαίδι με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Στις 17 Ιανουαρίου 2007 όμως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενέκρινε πληρωμή 29.649 € προς τη Μονή Βατοπαιδίου, ποσό που αντιστοιχούσε στο 40% από τα έσοδα του αλιευτικού συνεταιρισμού της Βιστωνίδας. Πληρωμή ύψους 22.276 ευρώ για το ίδιο θέμα επαναλήφθηκε και στις 26 Ιουνίου 2008 και άλλων 9.600 € στις 16 Απριλίου 2008, και ενώ το σύνολο της λίμνης είχε περάσει στην κυριότητα του ελληνικού κράτους.

Η Εκκλησία και οι μονές πάντως πρέπει να τονίζουμε ότι μπροστά στο φόβο και τις αρπαγές των "περιουσιών" τους από αυτοκράτορες και σουλτάνους είχαν αναπτύξει από πολύ ένα φοβερό σύστημα καταλογογράφησης των τίτλων ιδιοκτησίας (διατάγματα, χρυσόβουλα και φιρμάνια). Ήδη από την πρώτη εμφάνιση των μοναστηριών έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε κάνoυμε λόγο και διαχείριση έγγειας περιουσίας με αναλογίες real estate.

Κατά τα άλλα η οικονομική κρίση των τραπεζών απλά θυμίζει σε κάθε υπέρμαχο του νεοφιλελευθερισμού ότι η ανεξέλεγκτη οικονομία μπορεί να αποφέρει σε κάποιες υπερκέρδη, αλλά ουσιαστικά μαραζώνει τη δημοκρατική οικονομία. Βέβαια, η δημοκρατία μάς έχει μάθει ότι έχει κύκλους με τα δικά τους σκαμπανεβάσματα. Ουσιαστικά μάλλον πρόκειται περί σπειροειδούς κίνησης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς κρατικό έλεγχο. Και μάλιστα ο προβληματισμός μου είναι γιατί να χαρίζονται τόσα δισεκατομμύρια σε κερδοφόρους οργανισμούς για να ξαναστηθούν στα πόδια τους όταν συνειδητά ρίσκαραν με
ανοίγματα σε όλη την υφήλιο (παγκοσμιοποίηση), τη στιγμή που στον απλό πολίτη τέτοια δεν επιτρέπονται.

Ο φόβος ενός κραχ παραμένει σαν φάντασμα πάνω από τον πλανήτη. Οι συνέπειές του θα είναι τραγικότερες σήμερα βέβαια, παρά τις προσπάθειες δοσίλογων δημοκρατικών κυβερνήσεων.

By the way, το Τσαλίμι παρουσιάζει το νέο του βιβλίο. Η ανθολογία "Ενδοσκεληδόν" θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008 στις 8 το βράδυ στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27). Θα μιλήσει εκτός άλλων και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (ποιητής και δάσκαλος του Τσαλιμιού).


18 έκριναν :

ανεστης είπε...

Καλωσήρθες πίσω!

Zaphod είπε...

Ελα βρε και ανησυχησα!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

όλα καλά ρε συ? Καλως ήρθες!
Όσο για τις ιερές δουλειές.. ουαί υμιν...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όλα καλά, αλλά πολύ τρέξιμο. Σας ευχαριστώ πολύ.

spirosvii είπε...

πίσω στην ενεργό δράση! Ναι τα ακούμε στο ραδιόφωνο και τα διαβάζουμε στον άνεμο..

κι αν γίνει κραχ σε όλο τον πλανήτη τι συνέπειες θα έχει στον φτωχό κόσμο? νομίζω καμμιά τα ίδια..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Άντε ρε παιδί μου και πήγαμε να πάθουμε στερητικό σύνδρομο!
Σου το 'χω ξαναπεί ότι βρίσκω λίγο βαρετούλες τις κοινωνικοπολιτικές σου αναλύσεις, αλλά τις διαβάζω πάντα ο μαζόχας! χεχε

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπυρέτο, Επιστροφή στη ρίζα της κριτικής, της διαφωνίας και της σκέψης, παρέα με καλούς φίλους.

Άσκαρ, περιμένω ευκαιρία να βγάλω κάτι υπέροχες φωτογραφίες στη φόρα :)))

Ανώνυμος είπε...

www.arelis.gr
περιεχει ερωτονομικον,το ποιημα νεα υορκη ολυμπια και την ποιητικη συνθεση εκθεση ορθοδρομης αναδρομιας

akrat είπε...

βρε ξαναέλα εσύ και τα βρίσκουμαι τα πολιτικά..
έχω σκάνδαλα να σου πω εγώ...

Kapetanios είπε...

Και δε με λες ρε δείμε ( καλό μήνα να χουμε :)
Υπουργική απόφαση που να ευνοεί την μονή Βατοπ-αιδοίου από εποχής ΠΑΣΟΚ δεν βρήκες ??
Γιατί το διαολεμένο το μάτι μου πήρε μερομήνια μόνο από το 2006 και δώθε :)
Το κραχ μόνο σαν σενάριο για να σκιάζιτι η κόσμους υπάρχει, και να συναινεί στην εθνικοποίηση των ζημιώνε
Θα τα πούμε στο Τσαλίμι;)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Akrat, εδώ είμαι πια.

Καπετάνιε, δε θυμάμαι να μάθαμε σχετικά με σκανδαλώδεις παροχές υπέρ της εκκλησιασιτκής και μοναστηριακής περιουσίας. Σκάνδαλα που να συνδέονται άμεσα και με ατομικά οφέλη. Θα τα πούμε βέβαια αναλυτικά τη Δευτέρα στο Τσαλίμι.

Ανώνυμος είπε...

Άλλο τι "μαθαίνουμε" κατά καιρούς,
και άλλο τι πραγματικά συμβαίνει ;)
(OK για την Δευτέρα )

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δηλαδή, καπετάνιε, θες να πεις πώς υπάρχουν κι άλλα; Ίσως, αλλά χρειάζονται αποδείξεις. Το ζήτημα είναι πώς μιλάμε για μια καλή ευκαιρία να φτιάξει η κατάσταση και να καταλάβει ίσως ο κόσμος γιατί πρόκειται.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζονται και κάποιες ιδιαίτερες αποδείξεις ρε δείμο για τα "άλλα".
Το ζήτημα της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας δεν προέκυψε εχθές , δηλαδή από το 2006 και μετά που αναφέρεις στο ποστ σου!!
Παρθενογένεση δεν υπάρχει!
Όλες οι υπουργικές αποφάσεις ή οι περισσότερες αν θέλεις, παραχώρησης ( και με την βούλα του νέο-νεότερου Ελληνικού κράτους δηλαδή) των εκτάσεων του
Βατοπ-αιδίου των οποίων συζητάμε σήμερα , πάρθηκαν από το 1998 έως το 2003
( σχετικό σημερινό άρθρο της ΚΕ)http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=68336736
Και ο κόσμος πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι αυτό που βιώνει σήμερα το πρωί, δεν προέκυψε εχθές το βράδυ όπως προσπαθούν να τον πείσουν κάποιοι.
ΜΟΝΟ όταν αντιληφθεί το αυτονόητο, μπορεί να διαφοροποιηθεί το καθεστώς προς το καλύτερο γι αυτόν.
Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

σχετικό άρθρο της Κ.Ε

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, δεν είναι σωστό να με κατηγορήσεις για φτηνή αντιπολίτευση. Να με μαλώσεις για πρόχειρη δουλειά ή κάτι ανάλογο, ίσως το δεχτώ, αλλά σίγουρα δεν έχω αφήσει ποτέ να φανεί κάποια φτηνή αντιπολίτευση. Σίγουρα οι δουλειές του Εφραίμ δεν άρχισαν σήμερα. Είναι όμως βέβαιο ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δε δόθηκαν οι εκτάσεις. Τότε απλά έχω την αίσθηση ότι αναγνωρίστηκαν υπέρ της μονής. Σίγουρα είμαι θέση και φύσει κατά της περιουσίας τέτοιων κοινωφελών ιδρυμάτων -όπως θέλουν να λέγονται οι εκκλησίες και οι μονές. Σαφώς και στρέφομαι κατά κάθε σχετικής οικειοποίησης εκτάσεων, ειδικά όταν κανείς δε με διαβεβαιώνει πώς θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον οι εκτάσεις τούτες.

Ανώνυμος είπε...

Με φαίνεται ότι η μικρή αποχή απ το μπλογκινγκ σ έκανε ευερέθιστο :))
Πότε βρε τζάνουμ σε κατηγόρησα για φτηνή αντιπολίτευση εσένα? :)
Εκτός εάν θέλεις να πεις ότι κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ είναι σαν να κατηγορώ εσένα!
Γιατί αυτό ναι.
Σίγουρα κάνει φτηνή και χωρίς ίχνος ντροπής αντιπολίτευση
Όσο για την περιουσία των μονών,
εφόσον είναι δική τους εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να έχουν και την μισή Ελλάδα και να την κάνουν ότι τους φωτίσει ο κύριος τους.
Δεν είμαι κατά της ατομικής , εταιρικής και ότι άλλο περιουσίας.
Είναι όμως δική τους?
Με ποιους τίτλους ιδιοκτησίας?
Πόσο ηθικό ή και νόμιμο είναι ( μιας και ηθική πουλάνε για να εξασφαλίσουν την ύπαρξη τους) να κατέχουν 1 εκατ στρέμματα με δόλιες συμφωνίες είτε με τους σουλτάνους, είτε με τους κατά καιρούς αυτοκράτορες, καθεστώτα που λειτουργούσαν ετσιθελικά αδιαφορώντας για την πραγματική βούληση των λαών τους?
Από την άλλη πόσο ηθικό ή και νόμιμο, είναι η Πολιτεία να έρχεται σήμερα , μετά από 500 ή 1000 χρόνια και να αμφισβητεί την περιουσία κάποιου με τον οποίον καλώς ή κακώς έχει συνδέσει την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια με τα όποια αποτελέσματα ?
Και να σου πω κάτι.
Την ανηθικότητα ή την παρανομία των φυσικών προσώπων μπορώ να την δεχτώ σαν (έστω και σαν κάκιστο) γεγονός
Την ανηθικότητα και την παρανομία της ίδιας της πολιτείας, δηλαδή των θεσμών , ΟΧΙ, σε καμία περίπτωση!
Το ζήτημα δεν είναι απλό.
Και γι αυτό δεν πρέπει να εντάσσετε ελαφρά τη καρδία , μέσα στα πλαίσια μιας αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση.
Διαφωνώ πλήρως ακόμη και με την πολιτική εκμετάλλευση των τελευταίων γεγονότων απ τον ΣΥΡΙΖΑ παρ ότι ψηφοφόρος του.( γι αυτό δεν πήγα και στην χθεσινή συγκέντρωση στην Ουρανούπολη)
Και να σου πω και κάτι. άλλο.
Πολύ φοβάμαι ακόμη και σήμερα , ότι σε μια διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα την νομιμοποίηση και την κατοχύρωση αυτών των περιουσιακών στοιχείων υπέρ των μοναστηριών, το αποτέλεσμα θα ήταν θετικό γι αυτά!!
Τα υπόλοιπα ,θα τα πούμε το απόγεμα
Καληνύχτα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όχι ρε χαζέ ευερέθιστο, κάθε άλλο. Με αυτά που περνάω μόνο ευερέθιστος που δεν είμαι. Βλέπεις επειδή ξέρω ότι επί της ουσίας για τη μοναστική περιουσία δε διαφωνούμε ουδόλως.

Εξάλλου, ακόμα και δεχτούμε ότι οι μονές έχουν τίτλους ιδιοκτησίας (από αλλοτινές εποχές) έχουν μεσολαβήσει τόσοι ιδιοκτήτες, ώστε εί΄ναι αδύνατο να μπορούμε (βάσει χρησικτησίας) σήμερα να μιλήσουμε για πραγματικούς τίτλους. Και η ίδια η πολιτεία ενισχύει πράγματι αυτή την κατάσταση. Μίά Πολιτεία που άφησε στους υπαλλήλους της τον έλεγχο και της οποίας οι πολιτικοί εκπρόσωποι κωφεύουν μπροστά σε τέτοια διλλήμματα. Είναι και τούτο μία τακτική του μεταμοντέρνου ίσως.

ShareThis