για την απαγόρευση του καπνίσματος

Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλά μου φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί οι συζητήσεις για το κάπνισμα. Αφορμή για τις σκέψεις μου στάθηκε το σχετικό άρθρο της Αναμόρφωσης με τίτλο καπνίζοντας στην Ουγκάντα. Όλοι ξέρουμε ότι το 2010 το κάπνισμα θα απαγορευτεί σε όλους τους δημόσιους χώρους. Χωρίς να θέλω να προχωρήσω σε μαξιμαλιστικές θέσεις του στυλ ότι είναι ρατσιστική μία τέτοια απαγόρευση (γιατί ομοίως ρατσιστικά φέρονται οι καπνιστές στους μη), ότι οι μη καπνιστές εκδικητικά επιστρέφουν το ρατσισμό που εισέπρατταν τόσα χρόνια από τους καπνιστές, ότι τόσα πράγματα μας σκοτώνουν, γιατί να φταίει το τσιγάρο;, ας μου επιτρέψετε να καταθέσω μερικές σκέχεις σχετικά με το ανεφάρμοστο του νόμου και την απαράδεκτη προσέγγιση που κάνει στο θέμα.

Στην ουσία η αντίρρησή μου στο σχετικό νόμο είναι στον τρόπο με τον οποίο βγαίνει. Στο εξωτερικό, κατ' αρχάς ας πούμε ότι οι σχετικοί νόμοι είχαν αποτέλεσμα και εφαρμόστηκαν -όπου εφαρμόστηκαν- επειδή ακριβώς η κίνηση ήταν από τα κάτω. Δεν ήταν ένας ξερός νόμος από την κυβερνητική καθοδήγηση, αλλά είχαν προηγηθεί κινήσεις πολιτών, παιδαγωγικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις περί σεβασμού κτλ. Όπου απλά και μόνο είχαμε νόμους, χωρίς άλλες ενέργειες, πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να υιοθετηθούν από τον πληθυσμό (όπως στην Καλιφόρνια ή άλλες περιοχές των ΗΠΑ για το κάπνισμα ή ακόμα και για την υιοθέτηση της ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο).

Σχετικά αρνητικά παραδείγματα έχουμε από τη Γαλλία και τη Γερμανία με τον ίδιο νόμο. Για παράδειγμα τα τροχαία ατυχήματα στο Παρίσι έχουν αυξηθεί σημαντικά (επειδή ο καπνιστής ξεχαρμανιάζει μόνο στο αυτοκίνητό του), οι δρόμοι στην Κολωνία, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και αλλού έχουν γεμίσει αποτσίγαρα ή κουτιά μπύρας, καφέ κτλ (απαραίτητα συνοδευτικά ενός τσιγάρου). Σε αυτά -που σημαίνουν σημαντικά έξοδα μη προϋπολογισμένα από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές- προστίθενται και οι χαμένες εργατοώρες για τους εργαζόμενους καπνιστές που κάνουν διάλειμμα.

Ας δούμε μερικές τοπικές παραμέτρους αν εφαρμοστεί ένας ξερός νόμος στην Ελλάδα (αύριο). Είναι μαθηματικά βέβαιο, λοιπόν, ότι όλες οι καφετέριες που δεν έχουν πεζοδρόμιο ή ανοιχτό χώρο θα κλείσουν, αφού στατιστικά το 60-70%[1] του πληθυσμού στη χώρα μας καπνίζει και το 80-90% των πελατών κέντρων διασκέδασης επίσης καπνίζει. Αναλόγως σοβαρό πρόβλημα και απειλή κλεισίματος θα έχουν τα ουζερί, τα παραδοσιακά καφενεία και πολλά μπαράκια. Θα επιβιώσουν όσα έχουν μεγάλο ανοιχτό χώρο, ενώ όσα είναι πάνω σε πεζοδρόμια θα επεκταθούν χωρίς να αφήσουν κανένα ελεύθερο χώρο στους πεζούς. αΑς θυμηθούμε ότι σήμερα οι πεζοί είναι ούτως ή άλλως στο οδόστρωμα εξαιτίας καφετεριών κτλ, πόσο μάλλον αν αυξηθούν οι καρέκλες.

Από την άλλη, όλα τα πάρκα θα γεμίσουν ζωή (από καπνιστές) και αναλόγως βέβαια με αποτσίγαρα και όλα τα σκουπίδια που έχει μαζί του ένας καπνιστής. Σε αυτά ας προσθέσουμε ένα χαμένο 5λεπτο (για να μην το κάνω 10λεπτο -που τόσο θα είναι) κάθε μία ολόκληρη ώρα από το χώρο εργασίας και τις ισόποσες οικονομικά χαμένες εργατοώρες.

Οι συνέπειες ενός από τα πάνω επιβεβλημένου νόμου είναι απρόβλεπτες και θα είναι χειρότερα από όσα γράφω (συν τροχαία = οικονομικές απώλειες από ζημιές, οικονομικές απώλειες από νεκρούς που χάνονται από το εργατικό δυναμικό κτλ). Σημασία δεν έχει να υπάρχει ένας νόμος που θα μεταφέρει μία κρατική ευθύνη όπως η διαπαιδαγώγηση του πολίτη και ευσυνειδησία του προς το συνάνθρωπο στις πλάτες με τρόπο εκδικητικό.

Παλαιότερα, είχα γράψει για το νέο ΚΟΚ και τις εξαντλητικές οικονομικές του ποινές. Τι έγινε; Τα τροχαία δεν μειώθηκαν καθόλου, οι παραβάσεις αυξήθηκαν. Κανένας νόμος, καμία απαγόρευση δεν έχει αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενη παιδαγωγική και ψυχολογική προσέγγιση. Και φυσικά για το κάπνισμα δεν αναφέρω καθόλου την ψυχολογική υποστήριξη που θα χρειαστεί ένας καπνιστής, γιατί θα είναι δικό του μέλημα.

Και στο κάτω-κάτω της γραφής γιατί πρέπει να βλέπουμε το τσιγάρο ως κάτι διαφορετικό από άλλες τοξικές ουσίες, όπως τα ηρεμηστικά και το αλκοόλ; Το ίδιο βλάπτουν και τούτα όπως το τσιγάρο. Μήπως απλά ο νόμος θέλει να καλύπψει το θεαθήναι και όχι την ουσία που πρέπει να είναι η υγεία του πολίτη;

Σε καμία περίπτωση δεν τάσσομαι υπέρ της ανεξέλεγκτης κατάστασης που σήμερα επικρατεί. Είμαι υπέρ του ελέγχου, αλλά αυτός ο έλεγχος οφείλει να επέλθει μετά ή παράλληλα με παιδαγωγικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις επί του θέματος.




[1] Μία έρευνα κατέγραψε πάνω από 3.500.000 άτομα, αλλά αυτοί είναι ενήλικες. Σε αυτούς αν προσθέσουμε μαθητές κτλ βρίσκουμε ότι το ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 60% των πληθυσμού της χώρας.



20 έκριναν :

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

ασχετο αλλά σοβαρό!

Συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ
«Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις» διαβεβαιώνει ο Κ.Καραμανλής

Για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός έκανε αυτή τη δήλωση και το in.gr (6/10) την έχει πρώτο θέμα;

Μήπως γιατί οι πληροφορίες λένε ότι έχει ξεκινήσει κύμα ιδιωτών, που λόγω φόβου, σηκώνουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες; (1)

Μήπως αυτό είναι σοβαρό;

Μπορείς κάποιος οικονομολόγος να μας πει τη σημαίνει αυτό για τη ρευστότητα των τραπεζών;

Ή έστω ένας ιστορικός να μας πει πως ξεκινάνε τα κραχ;

ΥΓ. Ξέρετε ότι η διασπορά μια τέτοιας φήμης, μπορεί να προκαλέσει ανάλογα αποτελέσματα με το 1 ;

Mandalore είπε...

Θα σταματήσεις κάποτε να έχεις δίκιο για να διαφωνήσω?

Θα μας λένε και πρόβατα στο τέλος και ότι ακολουθούμε την γραμμή σου :Ρ

Ακριβώς έτσι είναι. Και είναι σχεδόν εκνευριστικός ο τρόπος που τα κάλυψες όλα έτσι ώστε να μην έχω τίποτα να προσθέσω.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Vita, θεωρώ ότι έχεις δίκιο. Με τέτοιες διαβεβαιώσεις έγιναν όλα τα κραχ. Δεν μπορεί, πιστεύω, οι καταθέτες να αποσύρουν ταυτόχρονα τα χρήματά τους. Το ζήτημα είναι ότι με τη θέση τούτη, που με άφησε, έκπληκτο ήθελε να πείσει -όπως άλλοτε ο Σιμήτης- ότι η οικονομία πάει καλά και μπορούν να συνεχίσουν τα δάνεια και οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο.

Mandalore, καλώς ήρθες πάλι. Ελπίζω πιο χαλαρός τώρα πια. Δεν ξέρω αν έχω δίκιο, αλλά τουλάχιστον ελπίζω όσα δίδασκα τόσα χρόνια να μην πάνε χαμένα :)

akrat είπε...

σαν καπνιστής είμαι ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ
θα μαζευόμαστε στα πάρκα οι καπνιστές...
για φαντάσου... όμορφα καλλήγραμα κορίτσια... πάνε τα chat και οι αηδίες...
βουρ στα πάρκα και στο μελλούμενο καμάκι...
όσο για τα καφέ... στα υποδήματα... μου

ο δείμος του πολίτη είπε...

Λες, akrat; Δεν είαι άσχημη ιδέα. Και είπαμε... τα πάρκα θα γμείσουν με κόσμο.

Mandalore είπε...

Να πω και το δίκιο μου (του στραβού δηλαδή) αν και αστειευόμενος ο akrat είναι σωστότατο αυτό που είπε αλλά αυτό είναι τελείως άλλο θέμα.

Προσωπικά νομίζω ότι οι μέρες του τσιγάρου αρχίζουν να τελειώνουν (ή τουλάχιστον θέλω να πιστεύω). Και αυτό γιατί έχει "καταντήσει" αν θέλετε, μόδα.
Κάποτε το μοντέλο του άνδρα για τις γυναίκες ήταν τσιγάρο, κάμπριο, δερμάτινο παλτό και δεν συμμαζέυεται . Τώρα, με την εξίσωση των δύο φύλων μπήκαν δυναμικά και οι γυναίκες στην βλακεία που λέγεται κάπνισμα, και για να "δείξουν" τον χαρακτήρα τους (συγκρατούμαι για να μην αρχίσω τα μπινελίκια τώρα) καταστρέφουν τα πνευμόνια τους πάνω στην ηλικία που είναι ομορφότερες. Φίλοι μου από το Α.Π.Θ. έκαναν ανεπίσημη έρευνα που λέει ότι σε γυναίκες ηλικίας 19-26 το ποσοστό που καπνίζει είναι 98% (για Αθήνα - Θεσ/νίκη - Βόλο). ΤΡΑΓΙΚΟ! Και επειδή η παρέα μου έχει ηλικίες μεγαλύτερες τις δικιάς μου, το βλέπω αυτό καθημερινά. Συγκεκριμένα, δεν ξερω καμία γνωστή μου σε αυτή την ηλικία που δεν καπνίζει.
Τώρα, το αν το μέτρο αυτό θα βοηθήσει και πως, είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον αν και φοβάμαι οτι θα καταλήξουμε ακριβώς όπως τα είπες.

ΥΓ: Καλώς σας ξαναβρήκα. Το πόσο συγκεντρωμένος είμαι δεν νομίζω να άλλαξε, αλλά σίγουρα είμαι πιο χαλαρός από άποψη ωραρίου (για την ώρα τουλάχιστον). Μπορεί αν έχω τον χρόνο να γράφω και στο δικό μου blog.

ΥΓ2: Η Νίκη θα μπεί στο όριο της ηλικίας της έρευνας φέτος. Έτσι και την δω ποτέ με κανένα τσιγάρο σε καθιστώ ως μοναδικό υπεύθυνο! (με τις συνέπειες του :Ρ)

spirosvii είπε...

Το είχα κόψει για εφτά μήνες, μπήκα στο στρατό και το ξανάρχισα ο βλάκας, απολύθηκα και το έχω κομμένο 2 μηνες περίπου. Δεν ένιωσα/δεν νιώθω τίποτα γι'αυτή την άθλια πράξη που αποφέρει κέρδη στους πλούσιους κι εμένα μαύρους πνεύμονες και -3 ευρώ ημερησίως!

ο δείμος του πολίτη είπε...

mandalore, Μπορεί οι μέρες του τσιγάρου να τελειώνουν, αλλά το ζήτημα είναι πώς τελειώνουν και σε τι ποσοστό. Άνωθεν απαγορεύσεις δε μειώνουν μία συνήθεια κι έναν εθισμό, εκτός αν απαγορευτεί τελείως η πώλησή του (πχ. ναρκωτικά). Αλλά εγώ επιμένων, γιατί εξαιρείται το αλκοόλ;

Σπύρο, δεν τάσσομαι υπέρ του καπνίσματος, αλλά ενός περίεργου νόμου που εξατομικεύει πλήρως την ευθύνη, χωρίς άλλη σκέψη και προσέγγιση.

πνευμα είπε...

Αν τους ένοιαζε η υγεία μας θα έδιωχναν τον καρκίνο μακρυά. (Γιατί ας μην γελιόμαστε δεν τον προκαλεί μόνο το τσιγάρο)

Να είσαι σίγουρος πως η
ξέρουν τον τρόπο.

Τώρα όσον αφορά το ΜΕΤΡΟ που εξαγγέλουν θέλει "μέτρα" και όχι απλά να έρθει στα μέτρα τους!

Την καλησπέρα μου

brexians είπε...

μου θυμισες ενα σλογκαν της δεκαετιας του 70

"σωπα οπου ναναι θα μας φερουν και ..υτανες σε λιγα χρονια θα .αμαμε με κουπονια"

καλη βδομαδα
και ενα ποιηματακι απο μια ξενιτεμενη ιστολογισσα την ΘΑΛΑΣΣΑ


speak to me memory the language of seagulls
behind the hills behind the sweating sight
beds of sand tatooed by sudden wind
curved and open crevices particles of the skin of earth
with snake linear language
where the path into the cliff blue turns white foaming
air seeped through the stones ethereal as moans of this dry land
disconnected lay dormant following the wind of others
elevated lyrical images
of islands in high sea half to light half to gray _darkness
strains of memories
wave rolling wave to become equal in motion... in distance
into my mind to capture the essence
aqua choreography
the barren chest of isles producing depth not seen
by my sweeping cantos of self unity
sounds magical lured by the cardiac tunes
murmuring the language of skin and love songs

speak to me
speak to me memory,
the language of seagulls


δημητριος ο Ταξιδευτης

ο δείμος του πολίτη είπε...

πνεύμα, χαίρομαι που συμφωνούμε. Αν και οι μισές ασθένεις από το τσιγάρο δεν οφέιλονται αποκλειστικά σε αυτό, αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται μία συνολική πολιτική κατά των εθιστικών ουσιών.

Δημήτριε, δεν κατάλαβα πάντως το πβνεύμα σου.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Συμφωνώ γενικά με την τοποθέτησή σου, Δείμε. Χρειάζεται παιδεία και προετοιμασία για να γίνει δεκτό το μέτρο και να εφαρμοστεί σωστά.

Μία μικρή παρατήρηση σε σχέση με τη σύγκριση του τσιγάρου με άλλες εθιστικές και τοξικές ουσίες: όταν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ ή ηρεμιστικά (ή πρέζα και διάφορα παρόμοια) δεν υποχρεώνει άμεσα και τον διπλανό του να το καταναλώσει από απόσταση, βλάπτοντας ακούσια την υγεία του.

Βεβαίως οι άλλες ουσίες έχουν επιπτώσεις στη συμπεριφορά του οι οποίες ενδέχεται να αποβούν βλαπτικές (αν λ.χ. οδηγήσει μεθυσμένος), όμως αυτό συμβαίνει μόνον αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες χωρίς μέτρο και έλεγχο. Η καθαυτό κατανάλωση της ουσίας είναι βλαπτική μόνο για τον ίδιον.

Επίσης, η κατανάλωση άλλων τοξικών εθιστικών ουσιών δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο το κάπνισμα σε κάθε χώρο και κάθε στιγμή. Δεν βλέπεις υπάλληλο στο γραφείο του να πίνει μπιρίτσες τόσο εύκολα και σε τέτοιες ποσότητες όσο να κάνει ένα τσιγαράκι.

Ένα κομμάτι της ιστορίας είναι το ότι οφείλει να χαραχτεί μια συνολική πολιτική ως προς τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Ένα άλλο κομμάτι όμως έχει να κάνει απλά με την άμεση προστασία της υγείας των μη καπνιστών.

ο δείμος του πολίτη είπε...

αόρατη μελάνη θα συμφωνήσω σε ζήτημα της συνέπειας του καπνού προς τρίτους, αλλά οι σνυέπειες του αλκοόλ και άλλων ουσιών εξαρτησιογόνων προς δεύτερους και τρίτους είναι αμεσότερες και συχνά σοβαρότερες για την απειλή της υγείας και της ζωής τους.

Ανώνυμος είπε...

Ελεύθερη βούληση : κάτι που οι πάντες ακυρώνουν για όλους πλήν του εαυτού τους !!!
Όπως πάντα "το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν" για σένα.
Τα σέβη μου

ο δείμος του πολίτη είπε...

Syμφωνούμε απολύτως, Χαρά μου.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Θα ήθελα πολύ να δω το κάπνισμα να γίνεται παρελθόν, παρ'όλα αυτά συμφωνώ ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να επιτευχθεί με δεκαπέντε χρόνια ημίμετρα (σημάνσεις στα πακέτα) και μετά σντούπ-- απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους, και λίγα χρόνια μετά ξανά σντούπ-- ολική απαγόρευση.

Αλλά τι τα θες, έτσι συνηθίζουν οι νομοθέτες στο Ελλαδιστάν, μπορείς να διακρίνεις από τους νόμους που βγάζουν ότι κάθονται και τα ξύνουν όλη μέρα, και που και που μπλαστρώνουν κάποια απόφαση στα πρόχειρα για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.

Οι μπουνταλάδες δεν μπήκαν καν στον κόπο να επιβάλλουν την απαγόρευση του καπνίσματος εκεί που αυτή υποτίθεται ότι ήδη ισχύει, κι έτσι από αυτό καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για έναν ακόμα νόμο που γίνεται για τις εντυπώσεις (προς Ευρώπη μεριά) ο οποίος πολύ απλά δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί, όπως δεν εφαρμόζεται π.χ. ο νόμος που λέει ότι απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτων στο πεζοδρόμιο. Που και που θα γίνεται κάποια καταγγελία, θα πέφτει κάποιο πρόστιμο, θα γίνεται κάποιος τσακωμός, και η ζωή θα συνεχίζεται. Μέσα σε ντουμάνια καπνού.

animal είπε...

Θα μπορούσαν για αρχή να φορολογήσουν τον καπνό, που στην Ελλάδα έχει τη μικρότερη φορολογία από όλα τα άλλα μέλη της ΕΕ. Το αλκοόλ το ίδιο. Οι επιχειρήσεις έχουν την υψηλότερη. Εύκολα βγαίνει το μήνυμα που στέλνει το κράτος στους πολίτες του: πιείτε, καπνίστε, αλλά μην κάνετε καμιά δουλειά γιατί σας έσχισα.

Χωρίς πλάκα τώρα, η απαγόρευση θα μπορούσε να αρχίσει σε μέρη που είναι αυτονόητη. Όπως σε κλειστούς παιδότοπους, όπου οι μαμάδες πάνε μαζί με τα νήπιά τους και καπνίζουν στον ίδιο μικρό και κλειστό χώρο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διαγόρα, βέβαια οι νόμοι αυτοί δεν ισχύουν μόνο στο Ελλαδιστάν, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ακριβώς δείχνει και την αδυναμία των Ελλήνων και την τσιγκουνιά τους να σκεφτούν ώριμα και να δουν τα λάθη και τα θετικά των άλλων. Απλά προχωρούν σε επικοινωνιακές κινήσεις.

Ζωάκι, έχεις δίκιο. Ωστόσο, γίνεται φανερό νομίζω ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μειωθούν οι καπνιστές, γιατί αυτό θα φέρει οικονομικές ανατροπές.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ κάθετα με το άρθρο. Εμείς οι παθητικοί καπνιστές υποφέρουμε και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε τις τραγικές συνέπειες που, αποδεδειγμένα πλέον, προκαλεί το παθητικό κάπνισμα (τρομακτικά μεγάλα ποσοστά καρκίνων, εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων).
Δυστυχώς οι καπνιστές αναγνωρίζουν την βλαβερότητα του τσιγάρου μόνο όταν οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους έρθει αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας εξαιτίας του.
Δικαίωμα τους να βάζουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, όχι όμως και τη δική μας!!
Και πάνω από όλα όχι των παιδιών τους. Σε ένα κόσμο όπου το κάπνισμα θα απαγορεύεται, σαφώς θα γεννηθούν λιγότεροι καπνιστές και, κατά συνέπεια λιγότεροι καρκίνοι και λιγότεροι θάνατοι.
Είναι αλήθεια ότι μπορεί να πεθάνουμε από πολλές αιτίες, ας μην είναι το τσιγάρο μία από αυτές...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ελίνα, δεν ξέρω αν διάβασες το άρθρο, πριν διαφωνήσεις. Μίλησα σαφέστατα για ρατσισμό των καπνιστών και για φασιστική νοοτροπία ετών. Ωστόσο, δε βλέπεις την προχειρότητα ενός νόμου που τελικά μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό (και οικονομικά και κοινωνικά). Ο νόμος ενώ είναι θετικός στη βάση του, με τον τρόπο που έρχεται περισσότερο βλάπτει. Αν δεν θες να το δεις, μάλλον δεν ευθύνομαι εγώ.

ShareThis