Συνεργασία Alpha Bank με Α-Β Βασιλόπουλος

Και η κρίση όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά κάποιοι έχουν βαλθεί να μας τρλάνουν. Δε φτάνει που όπως λέγαμε στο προηγούμενο δημοσίευμα τούτου του ιστολογίου η φτώχεια έχει βαρέσει κόκκινο, αλλά κάποιοι όπως ο Πρόεδρος της ΕΒΕΑ θέλει να μας φτωχύνει κι άλλο. Πρότεινε πρωί πρωί σε δύο σε ΑΝΤ1 και Alpha, και χθες στον Ευαγγελάτο εβδομάδα 3-4 εργάσιμων ημερών με μείωση μισθών.
Από την άλλη, τράπεζες αρχίζουν να στρέφονται στη λογική μείωσης των επιτοκίων. Σύμφωνα με το politis-news και τη Ναυτεμπορική σε νέες μειώσεις του κόστους δανεισμού αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για στήριξη της ανάπτυξης και αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Βέβαια την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι τράπεζες αναζητούν νέους τρόπους κερδοφορίας –αντί για έξοδο από την κρίση. Και καθώς η κρίση έχει βέβαια χτυπήσει και τις αγορές με πιστωτικές κάρτες έχει επηρεάσει σημαντικά και τα σούπερ μάρκετ (βλ. εκπτωτικά κουπόνια σε αλυσίδες από εφημερίδες -αυτό δεν είναι επιχειρηματική διαπλοκή και προβολή πολυεθνικών αλυσίδων;). Τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα λόγω της κρίσης, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Visa Hellas, κ. Λεωνίδας Κασούμης, μιλώντας στο Έθνος και συμπληρώνοντας πως οι καταναλωτές συνεχίζουν να μεταφέρουν τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών από τράπεζα σε τράπεζα αναζητώντας χαμηλότερο επιτόκιο. Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα η Alpha Bank (βλ. Visa) προσφέρει σε συνεργασία με την εταιρεία Α-Β Βασιλόπουλος μία υπηρεσία cash back. Η νέα υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα για εύκολη ανάληψη μετρητών από τα καταστήματα Α-Β παράλληλα με την αγορά προϊόντων και θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου. Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν (sic) με τη χρήση των χρεωστικών καρτών και θα είναι διαθέσιμη στους κατόχους καρτών Visa που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα από την Alpha Bank, την Τράπεζα Κύπρου και τη Millennium Ban, οι οποίες θα γίνονται αποδεκτές μέσω των τερματικών της Alpha Bank σε όλα τα εταιρικά καταστήματα Α-Β Βασιλόπουλος πανελλαδικά.
Έτσι, και πάλι επανέρχεται το ζήτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που με τέτοιες πρακτικές ωθούνται σε κλείσιμο. Και τούτο γιατί ενώ φαίνεται εκ πρώτης όψεως η πρόταση της τράπεζας να βοηθά στην κίνηση της αγοράς, ουσιαστικά ενισχύει μόνο την κατανάλωση στις μεγάλες δημοκρατικές αλυσίδες και όχι τη ρευστότητα σε όλη την αγορά που τάχα αποτελεί και τον κύριο μοχλό της οικονομικής πολιτικής των 28 δις.

Και βέβαια, γιατί να στηρίξει μία τράπεζα μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Μα αυτός έπρεπε να είναι -το είπαμε προχτές- ο στόχος της απόδοσης των 28 δις. Να στηριχτεί ο κορμός της εθνικής οικονομίας, η κοινωνική βάση της χώρας. Αντίθετα, τόσο ο Υπουργός μέσα στον ευκαιριακό του σχεδιασμό όπως και η τράπεζα απλά ρίχνουν στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, που πάλι θα υπερχρεωθούν στο δανεισμό. Καταναλωτές όμως είναι ουσιαστικά οι ίδιοι οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Αλλιώς ποιος Βασιλόπουλος, ποια αλυσίδα πολυκαταστημάτων και ειδών τροφίμων θα έχει αγοραστική κίνηση; Ο Υπουργός όφειλε -αν είχε τσίπα, θάρρος πολιτικό και γενναιότητα- να πιέσει την τράπεζα να δίνει πιστωτικές κάρτες και bonus για μικρομεσαίο super market και άλλα εμπορικά καταστήματα. Και πάντα βέβαια, η πρόταση αυτή, με την προοπτική ότι η τράπεζα θα κερδίζει πολλαπλά από όσα θα ξοδέψει. Ωστόσο, αυτή η πρόταση θα αποτελούσε πραγματικά επενδυτική λογική στο κοινωνικό κεφάλαιο.


14 έκριναν :

Unknown είπε...

Η αποδιάρθρωση των ΜΜΕ δεν είναι τωρινό φαινόμενο, είναι μια διεργασία που, στη χώρα μας, έχει ξεκινήσει από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Οι συγκεκριμένες πρακτικές - που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, ούτε καν των πληττομένων - έχουν επιβληθεί εδώ και καιρό. Η σημερινή συγκυρία απλώς θα ρίξει τη χαριστική βολή σε μια οικονομική κατηγορία που ψυχορραγεί χρόνια τώρα. Αν και προτιμώ το «μαγαζί της γειτονιάς» από τα κάθε λογής Mall, δεν μπορώ να συμπάσχω με τους πληττόμενους μικρομεσαίους: όπως έστρωσαν, έτσι κοιμούνται, όπως έγινε κάποια χρόνια νωρίτερα με τους αγρότες που τίναξαν στον αέρα τους συνεταιρισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια πρέπει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να υποστηρίξουν μηχανογραφικά μια τέτοια διαδικασία. Αλλά οι μηχανογραφικές διαδικασίες προϋποθέτουν ότι δεν πρέπει να κρατιούνται διπλά βιβλία. Κάθε φορά που φτιάχνω ένα πρόγραμμα για μια μικρή επιχείρηση οι μεγαζάτορες μου ζητάνε κατηγορίες του στυλ "χωρίς απόδειξη" , "με απόδειξη", "χωρίς ΙΚΑ", "με ΙΚΑ" κλπ κλπ. Έτσι δεν υλοποιούνται B2B διαδικασίες ακόμα και να ήθελε η τράπεζα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

vrennus, συμφωνούμε απολύτως.

Τριστάνε, δεν είναι μόνο τα διπλά βιβλία. Είναι πολύ εύκολη τούτη η κατηγορία και αποτελεί ένα καθαρά προπαγαγανδιστικό μέσο προκειμένου να φένονται καλές οι σχετικές φορολογικές ρυθμίσεις. Το θέμα είναι ότι πολλές ΜΜΕ δεν μπορούν καν να στηρίξουν τη μηχανοργάνωση, όπως τη θέτεις.

Ανορθόδοξος είπε...

Μάλλον τώρα ο Βασιλόπουλος θα πρέπει να λέγεται Alpha Βήτα Βασιλόπουλος!!
Χαχαχαχαχα...

2Σx2 είπε...

1) Σίγουρα το ότι η Alpha ψάχνει τρόπο να διατηρήσει τα κέρδη της όσο πιο κοντά γίνεται στα κεκτημένα του 2008 είναι αναμενόμενο και γι' αυτό την ψάχνει (και) με τέτοιες κινήσεις.

2) Οι επενδυτικοί κύκλοι ανησυχούν καθώς θεωρούν ότι με το πακέτο στήριξης οι τράπεζες που θα κάνουν πλήρη χρήση του (η Alpha πρωτοστατεί) θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ εντονότερη κρατική παρεμβατικότητα και άρα μικρότερα περιθώρια κέρδους.

3) Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με έκδοση προνομιούχων μετοχών στην ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ αξία των τραπεζών. Ενδεικτικά, η ονομαστική αξία της τιμής της μετοχής της Alpha είναι 4.70 ευρώ και ήδη οι τιμές τείνουν να συγκλίνουν σε αυτές. Οπότε το τίμημα θα είναι μεγάλο από απομειώσεις μετοχικών αξιών. Και βέβαια αυτό πλήττει τον καθένα που έχει μετοχές.

Τα τρία παραπάνω νομίζω αναδεικνύουν μια τεράστια ανισορροπία και μια πάλη συμφερόντων.
Και βέβαια, όσο κι αν οδηγούμαστε σε αποπληθωριστικές καταστάσεις τελικά πάλι ο καταναλωτής θα μείνει στην άκρη. Και ο καθένας μας θα μένει να οραματίζεται ένα ζοφερό μέλλον όπως του το εμπνέουν σχόλια τύπου Μίχαλου.

Σε τέτοιες περιόδους, πέρα από την καθαρή οικονομική ανάλυση, το πρώτο που πρέπει να διορθωθεί είναι η αισιοδοξία και το αίσθημα ασφάλειας. Από εκεί απέχουμε πάρα πολύ και παρωδίες τύπου πακέτου στήριξης ή ευκαιριακά επιδόματα ( θέρμανσης και στεγαστικής πίστης ) δε βοηθούν γιατί φανερώνουν προχειρότητα και μικροπολιτική.

υ.γ. και βρίσκω τουλάχιστον αστείο το τηλεοπτικό σποτάκι που στοχεύει να μας κάνει υπεύθυνους φορολογούμενους. Κάτι είναι πολύ σάπιο...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανορθόδοξε, έγραψες... :)

2Σx2, καλώς επέστρεφες, φίλε. Δε νομίζω ότι όλα είναι απλά θέμα απαισιοδοξίας. Πρωτίστως είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης για το πού θέλουμε να στρέφουν οι λύσεις, ποιον ευνοούν και ποιον απομακρύνουν από την έξοδο. Οι κυβερνητικές και πολλές ακόμα οικονομικές αναλύσεις που διάβασα δεν απομακρύνουν την οικονομική κρίση από το λαό. Αντιθέτως, θέτουν τις βάσεις για λίγες επιχειρήσεις. Και οι οικονομικές αναλύσεις που βλέπουμε είναι πάντα προς το συμφέρον των δημοκρατών. Ας προταθεί και καμία ιδέα για τους μικρομεσαίους και τον απλό λαό.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τώρα που ξύπνησε ο πρωθυπουργός και αποφάσισε να εξαφανίσει τη φτώχεια, δεν με τρομάζει τίποτα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά αυτό πού το πας, Άσκαρ; Το άλλο με τον Τοτό, τε ξέρεις;

Ανώνυμος είπε...

δείμε
εδώ και αρκετό καιρό ήταν προαποφασισμένη μια τέτοια κίνηση από τα μεγαλοκαταστήματα.
Να προσωποποιήσουν δηλαδή την παροχή πίστωσης με το προϊόν τους σαν μια τελευταία προσπάθεια να προσελκύσουν καταναλωτές.

Για τους μικρομεσαίους, όπως έγραψα και αλλού, και το περιβόητο "πακέτο των 28 δις"
Παρά τις ανακοινώσεις για συμφωνία αρκετών τραπεζών με το ΤΕΜΠΜΕ ( "Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών&Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων")το ύψος των αρχικών επιτοκίων δανειοδότησης κεφαλαίων κίνησης δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί
Και αυτό γιατί παρά τις φήμες που θέλουν το επιτόκιο αυτών των προγραμμάτων να τρέχει με euribor+ 2,1 ,αυτό που ακούν τα αυτιά μου είναι ότι, ακόμη και αφαιρώντας τις 5-6 μονάδες της κρατικής επιδότησης το τελικό-πραγματικό ύψος του επιτοκίου αυτών των δανείων δεν θα πέσει σε καμιά περίπτωση κάτω από τις 7-8 μονάδες !!
Ο μέσος χρόνος δε αναμονής της έγκρισης και εν συνεχεία της εκταμίευσης των (μικρο)ποσών δεν νομίζω να είναι λιγότερος των 3 μηνών.
Όσο για τις "εγγυήσεις" τις πολιτείας μόνο σαν κρύο (χειμερινό) ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν μιας και δάνεια που θα ξεπερνούν τα 50Κ θα πρέπει να συνοδεύονται από ούκ ολίγες εγγυήσεις του δανειολήπτη απ ότι μου είπε ένα πουλάκι.
Εγγυήσεις που θυμίζουν πολύ παλιότερες αποχές, τότε που για να πάρεις δάνειο έπρεπε να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη.
Όπως γίνεται λοιπόν ευ-κώλος κατανοητό όποιος έζησε έζησε ή στην καλύτερη ,ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.
Για τους φτωχούς τι να σχολιάσω.
Ποτέ δεν αποτελούσαν μέρος της ανάπτυξης σε μια «ελεύθερη αγορά» παρά μόνο ως εργαλεία στην παραγωγική και μόνο διαδικασία ( ως τέτοια παραμένουν και σήμερα) οπότε γιατί να ασχοληθούν οι αφεντάδες μας μαζί τους ?
Το "επίδομα" θέρμανσης και πολύ τους είναι...

αθεόφοβος είπε...

Ο Υπουργός όφειλε -αν είχε τσίπα, θάρρος πολιτικό και γενναιότητα- να πιέσει την τράπεζα να δίνει πιστωτικές κάρτες και bonus για μικρομεσαίο super market και άλλα εμπορικά καταστήματα

Τι δουλειά έχει ο υπουργός να κάνει κάτι τέτοιο;
Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνοι τους αν καταφέρουν να συνεργαστούν όπως οι μικροί συνεργάστηκαν στον ΣΕΗΟΣ για τις συσκευές,και βέβαια χωρίς διπλά βιβλία.
Αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο υπουργός θα είναι να πιέσει τις τράπεζες να μειώσουν το ληστρικό επιτόκιο που έχουν για τις κάρτες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Oh, captain my captain, πραγματική τιμή η επίσκεψή σου (πού χάθηκες ρε τρελάρα;)

Πραγματικά, όμως, κι εγώ τον τελευταίο μήνα κρίνω ότι μάλλον έψαχναν μία σχετικά καλή δικαιολογία για να δοθούν τα 28 δις. Τώρα βρήκαν απλά ότι δίνονται στο όνομα της ρευστότητας. Από την άλλη, μόνο στα λόγια είδα τάχα να πιέζονται οι τράπεζες για πτώση των επιτοκίων. Και αυτό όμως χωρίς έλεγχο και πιέσεις ισχυρές από την κυβέρνηση, θα μείνει στα χαρτιά και τα λόγια όπως τόσες άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν.

Και το επίδομα θέρμανσης, μήνες πριν είχε ανακοινωθεί, και τώρα που δίνεται είναι απλά ένα ευτελές ποσό για το οποίο πολλοί συνταξιούχοι θα αισθάνονται και υποχρεωμένοι. Πάντως, φέτος που έπεσε η τιμή του πετρελαίου καλά είναι τα λεφτά -κάτι φτάνουν να καλύψουν. Του χρόνου όμως; Ωστόσο, καμία μέριμνα δε λήφθηκε ώστε το επίδομα να θεσμοθετηθεί και να μην είναι απλά μία ευκαιριακή επικοινωνιακή τακτική κάθε κυβέρνησης.

Αθεόφοβε, ο Υπουργός που θέλει να σκέφτεται την Εθνική Οικονομία και όχι το δημοκρατικό κεφάλαιο, μπορεί να βρει τρόπο ώστε οι τράπεζες να στηρίξουν το μικρομεσαίο κεφάλαιο και ουσιαστικά να λειτουργήσουν επενδυτικά σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο. Σχετικά με τη μείωση του επιτοκίου, δε διαφωνώ, και το έχω ήδη θέσει στα προηγούμενα άρθρα. Ωστόσο, η λογική αυτή ενώ μεν ανακουφίζει, μόνο επικοινωνιακά λειτουργεί μόνη της και δεν επενδύει, χρειάζονται και άλλα μέτρα δίπλα σε τούτο.

akrat είπε...

16....

μετά θα το διαβάσω...


16....

Ανώνυμος είπε...

Re paidia,
o prothipourgos milise ef' olis tis ilis...eksegile to programma apozimiosis gia tis epixiriseis pou pligisan apo tous koukouloforous...re paidia den eipe tipote gia to paidi pou efige...den eipe tipote gia ton arosto astinomiko...mono ta lefta theorei aftos to megalo zitima pou tha prepei na andimetopisei...tipote allo ...molis tous plirosei olous...ola tha exoun diorthothei...
Ego ithela na akouso na eksagilei allages stin domi tis ellinikis astinomias se tropous ekpedefsis kai epimorfosis kai arsi tou dikaiomatos tis oploforias...kai aftos vre paidia mila gia dora christougennon tis agies toutes imeres....ti christougeniatiko doro tha kanei diladi ston 15xrono afto den mas to eipe....
ndrepomai ...lipame pou zo...drepomai pou o yios mou akouei kai megalonei edo pera ...drepomai pou ena mikro paidi efige toso efkola...
propetis

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ήθελα να γράψω κάτι στο blog μου όλες αυτές τις μέρες, Λιγο οι πορέιες λίγο η ψυχολογία μου δε μου επέτρεψαν ψύχραιμα να σχολιάσω τίποτα.

Akrat, μόνο 15 ήταν, αλλά το μίσος και η στενοκεφαλιά σε συνδυασμό με ένα όπλο μας έριξε στη θλίψη και την οργή. Και να ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό...

Αλέξανδρε, η Διαμαντοπούλου είπε αυτό που λέμε όλοι μας για χρόνια. Όσο η φτώχεια ενισχύεται, όσο η αστυνομική βία εντέινεται τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αντιδράσεις. Ποιος θα θερίσει τώρα;

Προπέτη μου, ένας άνθρωπος που νοιάζεται μόνο για την εικόνα του, λογικό είναι να θελήσει να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Τα μέτρα αυτά ούτε ασπιρίνη είναι για τους καταστηματάρχες. Ούτε τα αρχίδια του Σαρκοζί δεν έχει, να αντιτάξει ωμή αστυνομική βία δεν είχε. Έρμαιο της επικοινωνιακής τακτικής μένει και των μισόλογων. Ούτε διάλογο θέλει να κάνει με την κοινωνία. Μόνο να μη χάσει την καρέκλα.

Τι θα κάνει για αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας; Για να αποκαταστήσει την όποια εμπιστοσύνη απέναντι στην αστυνομία; Τι θα κάνει για την κοινωνική ειρήνη και αποφυγή άλλων μελλοντικών τέτοιων καταστάσεων; Τι πράξει η κυβέρνηση για να αποκτήσουν δικαίωμα λόγου ή ένα πιο ευχάριστο σχολείο τα 15χρονα;

ShareThis