μερικές ακόμα σκέψεις για τις τελευταίες εξελίξεις

Σε συνέχεια της δικής μου προηγούμενης ανάλυσης και όλων των άλλων που διαβάζουμε όλες αυτές τι μέρες σε ιστολόγια και εφημερίδες αξίζει πιστεύω να προσθέσουμε και μερικές ακόμα σκέψεις. Κυρίως οφείλουμε να απαντήσουμε στο σοβαρό ερώτημα του γιατί τελικά μετά τη Δευτέρα τα ΜΑΤ φέρονται έτσι; Γιατί τα σώματα ασφαλείας είναι τόσο σκληρά απέναντι σε μικρά παιδιά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν προκάλεσαν επεισόδια ούτε καν προκάλεσαν τις αστυνομικές μονάδες; Γιατί με τόση βία συλλαμβάνονταν μικρά παιδιά; Μάλιστα ήταν τόση η βία ώστε πολλές φορές πολίτες (που εργάζονταν σε παρακείμενα καταστήματα ή ήταν περαστικοί ή έπιναν αμέριμνοι τον καφέ τους) υποχρεώθηκαν να επέμβουν για να περιορίσουν την αστυνομική βία κατά την προσαγωγή ή σύλληψη. Η απάντηση είναι ίσως τόσο εύκολο να δοθεί, αλλά αξίζει νομίζω να τονιστεί ακόμα μία φορά.
Στόχος είναι ολοκάθαρα να ανακοπεί αυτό το κύμα αντιδράσεων που κάλλιστα μεθαύριο -με την ενηλικίωση των παιδιών και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους- θα φέρει στην παραγωγή ανθρώπους που δε υποκύπτουν, ανθρώπους που αντιδρούν στο σύστημα. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την τρομοκράτηση. Ούτε κι εγώ μπορώ να ξεχάσω τα ουρλιαχτά ενός πιτσιρικά (14-15 ετών) που κλαίγοντας παρακαλούσε να τον αφήσουν οι μπάτσοι όταν με βία που ξεπερνούσε και τις δικές μου δυνάμεις του τραβούσαν τα χέρια πίσω για να του περάσουν χειροπέδες. Ούτε μπορώ, φυσικά, να ξεχάσω την κοπελίτσα που έτρωγε τις κλωτσιές κάποιου κοπρόσκυλου με μπλε στολή. Ας το παραδεχτούμε, είναι πια ολοκάθαρο ότι τα ΜΑΤ έχουν σαφή εντολή να ασκήσουν ωμή βία ώστε να ανακοπεί μέσα από το φόβο η ορμητικότητα των νέων και όχι μόνο, ώστε να μην ανδρωθεί μία γενιά αντίδρασης, αλλά να φτιάξουν μία γενιά ακόμα πιο υποταγμένη. Στην αρχή σαφώς και η αστυνομική και πολιτική ηγεσία ήταν μουδιασμένη. Ωστόσο, η κατακραυγή μετά τις φθορές στα καταστήματα και την έκταση που απέκτησε η μαθητική κινητοποίηση τους έκαναν να υιοθετήσουν τη σκληρή απρόκλητα στάση. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν τολμά να το παραδεχτεί χάρη στην επικοινωνιακή πολιτική.
Και φυσικά σε όλο αυτό το σκηνικό συμμετέχουν και πολλοί δημοσιογράφοι που διαφημίζοντας τα επεισόδια ουσιαστικά εκφοβίζουν γονείς και μαθητές και τους αποτρέπουν από τη συμμετοχή στις επόμενες κινητοποιήσεις. Η έντονη προβολή των επεισοδίων εκεί και μόνο εκεί αποσκοπεί εν κατακλείδι.
Αξίζει πάντως να φωτίσουμε με νηφαλιότητα και μία ακόμη γωνιά-αίτιο της αστυνομικής βίας. Για δεκαετίες η ΝΔ έκανε κριτική ως αντιπολίτευση για την αδυναμία ή/και αδιαφορία των τότε κυβερνήσεων να συλλάβουν κουκουλοφόρους. Μία στάση που ο Χρυσοχοϊδης απέδωσε στο διάλογο με τις αντιεξουαστικές οργανώσεις και αποδεικνύεται απ' τα συγκριτικά με τη νεοδημοκράτικη διακυβέρνηση περιορισμένα επεισόδια (παρά τα όποια κρούσματα και κρίνοντας εκ των υστέρων). Διαβάσαμε εχθές σΤΟ ΒΉΜΑ (βλ. Τι γνώριζε η ΕΛΑΣ για τους "κουκουλοφόρους" του Β. Γ. Λαμπρόπουλου) ότι οι συλλήψεις και οι προσαγωγές αυξήθηκαν τα τελευταία έτη με γεωμετρική πρόοδο. Οι Πραιτοριανοί, λοιπόν, είχαν σαφέστατη εντολή από την αρχή ακόμα να καθαρίσουν το τοπίο. Χαμένη μέσα στη μυθολογία για το κράτος των Εξαρχείων η πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας απαιτούσε συλλήψεις -και φυσικά στο όνομα της ευριπίδειας επικοινωνίας του φαίνεσθαι. Μόνο που οι συλλήψεις αποδεικνύονταν σκέτος αιθέρας. σαν αδειανό πουκάμισο καταρρίπτονταν τα κατηγορητήρια στις δίκες, αφού τα αποδεικτικά στοιχεία είναι τόσο αδύναμα που το δικαστήριο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλήξει σε ενοχή (θυμίσουμε την πανηγυρική αθώωση των 49 φοιτητών πέρυσι).
Φαίνεται πια ότι τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η κυβέρνηση άμεσο πολιτικό στόχο είχαν να δείξουν ότι ελέγχουν το έγκλημα. Σφάλμα τους όμως ήταν η αλαζονεία που στο πρόσωπο ιδεολόγων αντιεξουαστών είδαν την απειλή. Ουσιαστικά δηλαδή πολύ απλά ποινικοποίησαν τη διαφορετική ιδεολογία, όπως ποινικοποίησαν τη ξενική καταγωγή, όπως βέβαια ποινικοποίησαν και τη διαφωνία. Πάνω σε αυτό έπαιξαν -όπως εξάλλου κάθε σοβαρή δεξιά κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της.
Ωστόσο, υπάρχει και μία ακόμα ερμηνεία. Καθώς τα στοιχεία των συλληφθέντων καταχωρούνται σε φάκελο έχουν μία πλουσιότατη βάση δεδομένων που ολοένα γιγαντώνεται.




Από την άλλη, με χαρά υποδέχτηκα τις ανακοινώσεις στον ξένο Τύπο. Και τούτο όχι απλά επειδή έκαναν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ενισχύοντας ουσιαστικά το αντικυβερνητικό κλίμα, αλλά κυρίως επειδή οι ξένοι ανταποκριτές βλέπουν με καθαρότερο και κυρίως με αντικειμενικό μάτι όσα συνέβαιναν. Τα μεγάλα αμερικανικά κι ευρωπαϊκά κανάλια κι οι εφημερίδες για να ασχοληθούν με μία μικρή χώρα σημαίνει ότι η είδηση έχει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το πολύ σημαντικό, πολιτικά και ειδησεογραφικά. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι δάκτυλος ή μία ακόμα σκευωρία του αντιπολιτευόμενου Τύπου. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση οι ξένοι ανταποκριτές στηρίζονται σε εγχώριες δημοσιογραφικές πηγές -ειδικά στην αρχή. Ωστόσο, τα μεγάλα κανάλια τούτη τη φορά δεν έκαναν απλές αναμεταδόσεις, αλλά έστειλαν ανταποκριτές. Έτσι, φιλτράριζαν ακόμα περισσότερο τις πληροφορίες και έβλεπαν την πραγματική εικόνα . Ουσιαστικά επένδυσαν με χρήμα -σε εισιτήρια, διαμονή κλπ- την είδηση που εμπορεύονται και τούτο δείχνει την αξία (έστω την εμπορική, αφού στο μεταμοντέρνο τηλεοπτικό κόσμο μας όλα μετριούνται σε χρήμα) των κινητοποιήσεων. Ακόμα, καλύτερα σε πολλές περιπτώσεις φάνηκε ότι μελέτησαν την ιστολογικά διατυπωμένη άποψη των Ελλήνων συν τις όποιες συνεντεύξεις. (Update: Πολύ καλό και το άρθρο της Ελευθεροτυπίας: Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά;).
Δεν ξέρω όμως ακόμα αν υπάρχουν πραγματικά οι αναλογίες που ψάχνουν με τις δικές τους ιθαγενείς νεολαίες. Τουλάχιστον, για τη Γαλλία που την κατέχω καλύτερα αναλογία δεν υπάρχει τόσο με τις αντιδράσεις των μεταναστών δεύτερης γενιάς το 2005, όσο με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006. Η μερική απασχόληση (=600-1000 €) των νέας ηλικίας Γάλλων και η δοκιμαστική περίοδος που νομοθέτησε ο Σαρκοζί έχουν αναλογίες με τη δική μας γενιά των 700 € και ακόμα και η επαπειλούμενη ανεργία στους δύο λαούς.
Και, παράλληλα, με ιδιαίτερη έκπληξη δέχτηκα το γεγονός ότι τα ελληνικά επεισόδια πήραν παγκόσμια έκταση με την υποστήριξη αλλοδαπών και μεταναστών. Τούτο -πιστεύω ότι- αποδεικνύει πασιφανώς τη δύναμη του διαδικτύου (θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο για αυτό το θέμα) και το φόβο του συστήματος για αυτή την περίεργη και ακαλλιέργητη/αδιαμόρφωτη ακόμα δύναμη. Η παγκοσμιοποίηση έχει και τα καλά της. Η ελληνική υποστήριξη -κυρίως των bloggers- σε απειλούμενους με σοβαρές καταδίκες και η κινητοποίηση Ελλήνων σε διάφορα άλλα ζητήματα, φαίνεται να λαμβάνει την οφειλόμενη ηθικά χείρα βοηθείας. Από την άλλη είναι και τούτη η υποστήριξη μία μικρή -ή καλύτερα- μία πρώτη προσπάθεια για δημιουργία νεολαιίστικου παγκόσμιου κινήματος.


18 έκριναν :

ELvA είπε...

Δειμο,
Ειναι γεγονος οτι οσον αφορα τις αντιδρασεις των ΜΑΤ απεναντι στους νεους, τα πραγματα αγριεψαν τελευταια και πολυ μαλιστα και φυσικα δεν υπαρχουν αλλοι λογοι εκτος απο τον 'παραδειγματισμο' και τη προληψη εξεγερσεων στο μελλον! Τελευταια μαλιστα εχω βαρεθει να ακουω τη γνωστη δεξια
επιχειρηματολογια του 'τι δουλεια ειχε εκει,(στα Εξαρχεια)τετοια ωρα το παιδι;' κλπ κουφα!Χαρηκα ομως γιατι παρα τα οσα ειπωθηκαν απο καποιους για την δηθεν αρνητικη εικονα της Ελλαδας στο εξωτερικο, εγω εχω να πω το αντιθετο! Ο κοσμος εξω δεν επεσε στη παγιδα που καποιοι ενδεχομενως ηθελαν (με εικονες απο καμμενα Ι.Χ, καταστηματα) και ειδαν τα πραγματα μαλλον ρεαλιστικα θα ελεγα, αφου και αυτοι στις χωρες τους
αντιμετωπιζουν σε πολλες περιπτωσεις κρατη
αναλγησιας. Μαλιστα σε μια προσφατη συνεντευξη, που προβληθηκε σε ξενα καναλια,
μια Ελλ. μητερα εξηγει στα Αγγλικα οτι δεν μπορει να καταλαβει ποιο ειναι το
'προβλημα' με τα Εξαρχεια, αφου ανεκαθεν φοιτητες και νεολαια συχναζαν εκει, μαλιστα και η ιδια οταν ηταν φοιτητρια! Πιστευω ομως οτι σε γενικες γραμμες
ο μεσος πολιτης στην Ευρωπη ειναι πιο ανοικτομυαλος απ οτι πιστευουν μερικοι,ενω αντιθετα στην Ελλαδα δεν θα το ελεγα, ειδικα τα τελευταια χρονια παμε προς τα πισω, ως κοινωνια, οσον αφορα την αποδοχη αποψεων και ιδεων. Η μονη ελπιδα ερχεται απο το χωρο της νεολαιας και των bloggers!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έλβα, κάποιοι σίγουρα δεν θα πέσουν ποτέ στη λούμπα που στήνουν και τα δικά τους κανάλια.Κάποιοι δουν τις ελληνικές εξελίξεις θετικά. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν και εκείνοι οι συντηρητικοί όπως κι εδώ που θα φοβούνται. Εξάλλου, φάνηκε ότι οι ξένοι ανταποκριτές άσκησαν αναφέρθηκαν και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και στις ψεύτικες προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και φυσικά στην αδιαφορία της για τον πολίτη. Αυτό, βέβαια, από μόνο του ήταν καταπέλτης.

2Σx2 είπε...

Είναι αργά και δεν έχω την αντοχή να γράψω όλα όσα σκέφτομαι. Πιστεύω να μπορέσω να επανέλθω.
Για το πρώτο κομμάτι, πέρα από αυτά που στέκεσαι, ο αστυνομικός τρόμος είναι και μια απάντηση στους σχολιάζοντες την ακυβερνησία.
Δηλαδή, θυμίζει λίγο γήπεδο:
-Ρε μας είπαν φλώρους. Τώρα θα δουν.
(Μόνο που δεν μιλάμε (αποκλειστικά) για χουλιγκάνια εν προκειμένω)
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω; Ο θιγμένος εγωισμός του Ανύπαρκτου!

Μικροπρεπές αλλά κάπως πρέπει να φανεί ότι υπάρχει κράτος. Κι αφού δεν μπορούμε με την πολιτική ας βαράμε αδιακρίτως μέσω των υπαλλήλων μας να κόψουμε τις μαγκιές των πιτσιρικιών. Εφήμερο, κοντόφθαλμο, συνήθως αποτελεσματικό αλλά ως πότε;

Καλό βράδι/καλημέρα/ξέρω 'γω;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στην ουσία όσων λες, 2Σx2, συμφωνούμε απολύτως.

Zaphod είπε...

Κόβει το μάτι σου!!

Εντυπωσιακός και πάλι Δείμε, συμφωνούμε απολύτως.

Η ερώτηση που προκύπτει είναι αν αυτό που βλέπουμε εμείς, αυτό που βλέπουν οι ξένοι δημοσιογράφοι το βλέπει η εξουσία;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά δεν την νοιάζει να δοθεί λύση στο πρόβλημα, αλλα να διαιωνίσει τον εαυτό της.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η εξουσία, Zaphod, το βλέπει, αλλά εθελοτυφλεί. Άσε που με τόσο ξεπούλημα στα δημοκρατικά συμφέροντα, θεωρούν ότι πράττουν το χρέος τους.

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Είναι γεγονός ότι αναπαράχθηκε ένα κλίμα τρομοκρατίας, με στόχο τα μικροαστικά αντανακλαστικά.
Νομίζω ότι πέτυχε το στόχο της.

Τα προβλήματα όμως δεν λύθηκαν.
Και η οργή θα ξεσπάσει ξανά και ξανά....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Vita, πραγματικά τα περιστατικά αυτά δεν ξέρουμε πού θα τελειώσουν. Ακόμα χειρότερα δεν ξέρουμε το κύμα προς τα πού θα ορμήσει και τι θα παρασύρει.

Ανώνυμος είπε...

Deime kalimera,
diladi einai sigouro oti i katastrofi tis athinas tin Deftera 8 tou Decemvri eixe proklithei kathara apo orgismenous mathites kai fitites?
Prosopika tote eixa theorisei oti itan kolpo tis astinomias gia na tromokratisei ton kosmo kai na stamatisei tin orgi tou laou olis tis elladas gia ton adikoxameno neo kai gia tin dolofonia tou apo enan astinomiko...
sinxorese me an parousiazomai kaxipopti kai dispisti alla pistevo oti an eixe pragmatopoiithei kai kataliksei eirinika i diadilosi ton mathiton ekeino to vradi, tote olos o kosmos tha evgene kai tha diadilone kai ekeinos tin orgi tou gia to peristatiko...
Pistevo akoma oti stin kidia tou mikrou atixou neou, tha pigene para polis kosmo eite gia simbarastasi eite gia na parei thesi kai na diadilosei tin katakravgi tou gia tin dolofonia.
To an ola afta tha ginondousan eirinika i oxi, afto den boro na to ksero oute kai na to provlepso, fisika. Alla i mesimeriani poreia ekeini tin Deftera itan akros eiriniki kai ipodeigmatiki os pros to poioi einai oi simerinoi neoi, pos aisthanonde gia ta pragmata kai ti zitoun.
Etsi, i kivernisi apilithike amesa.
Kai oxi monon apilithike, alla apilithike eirinika. Gia na stamatisei loipon oli aftin tin katastasi...erikse stin katastasi tous koukouloforous....gia na ta kanoun staxti kai kapno ola, kai na skorpisoun ton olethro.
O kosmos vlepondas ola afta stous tileoptikous dektes tous, tromokratithike...
tin epomeni mera stin kidia tou nearou pigan mono oi pistoi tis amfisvitisis kai oi apofasismenoi.
Oi ipolipoi kathisan sta spitia tous na vlepoun ta gegonota afou fovondousan bas kai vrethoun ermaia ton koukoulofon.
Afti einai i prosopiki mou apopsi, pou fisika borei na einai kai lanthasmeni alla kanenas apo tin kivernisi i tin astinomia me tin thesi tou sta gegonota den me pithei gia to anditheto.
I poreia ton mathiton ekeino to proi tis defteras kai oxi monon ekeinis tis imeras, me kanei na pistevo oti i nea genia prospathei na allaksei to katestimeno xoris via, alla tin palia genia afto den tin simferei. I genia tou prothipourgou pistevei oti oi neoi viaia andidroun sto katestimeno opote tha prepei na epivlithoun viaia metra gia na tous stamatisoun...
I efiia ton neon sigrouetai me tin xazomara kai to fasistiko skeptiko ton "megalon".
kano megalo lathos more Deime?
kai pali kalimera,
propetis

ανεστης είπε...

Ποτέ τα ΜΑΤ δεν θα τα βάλουν με τους κουκουλοφόρους, ξέτουμε όλοι γιατί. Εγώ προτιμώ να δω αλλοιώς. Τα χρήματα που παίρνουν φτάνουν μόνο για να δέρνουν 15χρονα. Για να τα βάλουν με αυτούς που πραγματικά κάνουν ζημιές θα πρέπει να πάρουν επιπλέον επίδομα. Πέρα απο την πλάκα όμως, οι ζημιές και οι λεηλασίες είναι βούτυρο στο ψωμί της κάθε κυβέρνησης. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες που συνασπίζουν περισσότερους πολίτες είναι πιο "επικίνδυνες".

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλημέρα, Προπέτη. Δε θυμάμαι να έκανα λόγο για καταστροφές από φοιτητές και μαθητές. Έχω και στο παρελθόν θέσει το ζήτημα των προβοκατόρων μαζί με χιλιάδες άλλους ακόμα. Αν και κατανοώ τη βία, έχω πάρει σταθερά απόσταση από αυτήν, είτε πρώκειται για σωματική είτε για ψυχολογική. Συμφωνούμε απόλυτα, θεωρώ.

Ανέστη μου, τα έχουν κατά καιρούς βάλει με κουκουλοφόρους, αλλά τα αποτελέσματα σε δίκες ήταν πενιχρά, γιατί ακριβώς δεν είχαν αποδέιξεις. Συμφωνώ κι εγώ ότι μία ειρηνική δια΄δήλωση είναι πιο επικίνδυνη.

Άθεος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ με τον Ανέστη και φυσικά και με τα σχόλια του δείμου του πολίτη.
Ακριβώς σ’ αυτά αναφέρομαι στον Τετραφάρμακο με το άρθρο Πώς ο θύτης προσποιείται το θύμα μετατρέποντας το πραγματικό θύμα σε αξιολύπητο θύτη!
Η προβοκάτσια ήταν πάντα το δυνατότερο όπλο των κυβερνήσεων, ακόμα και των κρατών όταν εναντιώνονται σε κάποιο άλλο!

Ανώνυμος είπε...

Deime,
kat'arxin tha ithela na s'efxaristiso gia alli mia phora gia to dikaioma pou mou dineis na leo tin apopsi mou (kai me polla logia tha elega) kai na simetexo ston dialogo pou kathe fora anoigeis, an kai anonimos.

Mia paragraphos sou sto proigoumeno sou post, me berthepse.
Gia des, se parakalo?
....
Kai, vevaia, eidame oloi mas kai tis katastrofes pou proklithikan...
.....se mia iperkatanalotiki koinonia stin opoiaden boroun na ta agorasoun.
....

Nai, sosta den anafereis pouthena oti oi katastrofes proilthan apo tous foitites i mathites.
An katalava kala, les oti oi koukouloforoi me tis katastrofes aftes andithroun sto sistima ...apla den nomizo oti oi koukouloforoi andidroun sto sistima. Nomizo oti to sistima tous xrisimopoiei...opos telika olous mas, alla aftous tous xrisimopoiei gia na dimiourgoun kai na metaferoun to aisthima tou tromou kai tou adinamou, stous ipoloipous. Opou telika to katafernoun i mipos oxi, me ti nea genia?
propetis

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άθεε, έτσι είναι. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να αποπροσανατολιστεί ο πληθυσμός ώστε να διοικήσει κάποιος ανενόχλητος.

Προπέτη, ενώ εκεί που αναφέρεσαι κάνω λόγο για τη βία και προσπαθώ να την προσεγγίσω δεν αναφέρομαι σε νεαρούς ταραξίες και μαθητές.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Οι πολιτικές ελίτ έχουν υποτιμήσει, όταν δεν αγνοούν τελείως, αυτό το «μεταμοντέρνο» δυναμικό διαμαρτυρίας που αναπτύσσεται στις σύγχρονες κοινωνίες. Το γεγονός ότι μεταξύ δύο εκρήξεων, συνήθως, μεσολαβεί μια μάλλον μακρά περίοδος νηνεμίας ευνοεί την τάση υποτίμησής του. Ωστόσο, αυτού του τύπου οι κινητοποιήσεις αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πολιτικής."
(Μοσχονάς στα ΝΕΑ)

Ανώνυμος είπε...

Kale mou Deime, signomi, mia pareksigisi itan, eftixos omos, oxi thanatifora san kapoies alles!
kalo vradi,
propetis

Ανώνυμος είπε...

τους φόβισε και πιστεύουν ότι μπορεί να το καταστείλουν έχει γίνει και παλιά, τώρα χρειάζεται επαγρύπνηση

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θετικό όπως φασίνεται τα τελευταία χρόνια για τις ελίτ, όμως, Σπίθα, είναι πως το μεταμοντέρνο, μη προτέινοντας ποδηγετείται ευκολότερα.

Προπέτη μου, σοβαρή παρεξήγηση :))

Κομμούνι, χρειάζεται πάντα επαγίπτνυση. Είδες τι έγινε στη ΝΕΤ; Εκείνη την ώρα έβλεπα τις ειδήσεις και φυσικά είδα την κίνηση των παιδιών χωρίς ήχο. Αλλά βέβαια η γαϊδουριά έχει και τα όριά της (για τον Διευθυντή της Κρατιής Τηλεόρασης που φέρεται ωςε άλλο τσιφλικάς).

ShareThis