σκέψεις για το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων

Τελευταία ακούμε όλο και περισσότερο για την εξακομματική Βουλή και φυσικά για το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Τα ευρήματα όμως αυτά των δημοσκοπήσεων μας έβαλαν σε πολλές σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές αποδόθηκαν γραπτά με αφορμή το ρεπορτάζ του Βασίλη Κωστούλα -από την ομάδα του Κούλογλου. Έτσι, ακούμε και διαβάζουμε μερικά στοιχεία για το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, το οποίο δημοσκοπήσεις "φέρνουν" στο κατώφλι της Βουλής τους Οικολόγους Πράσινους, ένα κόμμα που μιλά για "περιβαλλοντική και κοινωνική φούσκα" στην Ελλάδα, που απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους πολιτικούς του αντιπάλους και προτάσσει τη λύση της λεγόμενης πράσινης οικονομίας απέναντι στα κοινά προβλήματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ιδρύθηκαν το Δεκέμβριο του 2002 και αποτελούν μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Υποστηρίζοντας τις αρχές της πολιτικής οικολογίας, μέσα από το καταστατικό τους προβάλλουν την αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μη βία, την άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, το σεβασμό στην ποικιλότητα, την αποκέντρωση και την επικουρικότητα, την προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, την ποιότητα ζωής, την ατομική και κοινωνική ευθύνη και την ισονομία. Βάσει της ιδρυτικής τους διακήρυξης, η οικολογία ορίζεται ως δημιουργική, ριζοσπαστική, αυτόνομη, ανεκτική, διεθνιστική, ειρηνιστική, κινηματική, αυτοδιοικητική, συμμετοχική, φεμινιστική, αλληλέγγυα, αντικαταναλωτική, αντιαυταρχική και εναλλακτική. Κεντρικό πολιτικό όργανο του κόμματος είναι το Πανελλαδικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κατά τα 2/3 από τα περιφερειακά συνέδρια και κατά το 1/3 από το πανελλαδικό συνέδριο. Το κεντρικό εκτελεστικό όργανο είναι η εξαμελής Εκτελεστική Γραμματεία. Θέσεις όπως του προέδρου ή του γενικού γραμματέα δεν έχουν θεσμοθετηθεί".
Αναφανδόν το οικολογικό κίνημα στη χώρα μας γιγαντώνεται και απλώνεται σε όλο και πολυπληθέστερες ομάδες πληθυσμού Σε αυτό φυσικά συνέβαλαν πολλά στοιχεία. Από τη μια οι φωτιές της νοτίου Ελλάδας πέρυσι -και η ολοφάνερη σχετική ανικανότητα της κυβέρνησης- , από την άλλη τα περιβαλλοντικά προβλήματα που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα, όπως προβάλλονται και από σημαντικά ΜΜΕ και η μεταμοντέρνα ασυδοσία του άκρατου νεοφιλελευθερισμού που δεν επιτρέπει σεβασμό στο περιβάλλον στο όνομα του κέρδους και φυσικά η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών από την πλευρά του κράτους για την προστασία της φύσης. Δίπλα σε αυτά φυσικά, η απογοήτευση του πολίτη από τα υπάρχοντα κόμματα και η ελπίδα ότι αυτός ο κινηματικός κομματικός μηχανισμός θα μπορέσει να βοηθήσει ή τουλάχιστον δε θα ξεπουλήσει την ψήφο του.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε και στη νέα γενιά που στηρίζει το οικολογικό κίνημα και την πολιτική έκφραση του οικολογικού ακτιβισμού (σ.σ. σε πολλές περιπτώσεις στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία ταυτίζεται με την τρομοκρατία και υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθούν οι εκεί αντιτρομοκρατικοί νόμοι). Η γενιά αυτή έχει γαλουχηθεί ήδη από το σχολείο με περιβαλλοντική συνείδηση. Ας μην ξεχνάμε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αγάπη για τα δάση και το πράσινο έγιναν μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης τη δεκαετία του '80, όταν δηλαδή άρχισαν να σκέφτονται τα παιδιά των εσωτερικών μεταναστών σε μεγάλα αστικά κέντρα δεύτερης γενειάς (όπως κι εγώ φυσικά). Παιδιά τα οποία έβλεπαν τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους των άστεων να χάνονται με τον καταστροφικό νόμο περί αντιπαροχής του Καραμανλή και την απαράδεκτη "αναπτυξιακή" φιλελεύθερη πολιτική πολλών δημοτικών αρχών προκειμένου να μετατραπούν σε οικοδομικά μπλοκ και πολυόροφες πολυκατοικίες. Παιδιά που άρχισαν να ασφυκτιούν μέσα στο τσιμέντο. Ωστόσο, το οικολογικό κίνημα -πλην λιγοστών εξαιρέσεων λόγω άμεσου κινδύνου υγείας- υφίσταται μόνο -θα λέγαμε- στα μεγάλα αστικά κέντρα και σχεδόν καθόλου στην ύπαιθρο. Αυτό θέτει ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο κάθε πολιτική του έκφραση. Ένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να στέκεται μόνο στα άστη, αλλά οφείλει να απλώσει τις δυνάμεις του σε όλη τη χώρα.

Η όποια κριτική μας όμως δεν μπορεί να στηριχτεί ούτε απλά στη δράση-ακτιβισμό ούτε και φυσικά και στην ανάλυση των όρων που συντελούν στην ψήφιση ενός κόμματος. Η δική μου κριτική, έγκειται στο γεγονός ότι ούτε από τη συνέντευξη ούτε από την όποια δράση είδα να πηγάζει κάποια συγκροτημένη πολιτική ταυτότητα. Όλα μου μοιάζουν αποϊδεολογικοποιημένα. Δεν άκουσα και δεν είδα πουθενά να γίνεται λόγος για το νεοφιλελευθερισμό, γα τη δημοκρατία που καταστρέφει το περιβάλλον. Χωρίς όμως έναν ιδεολογικό μπούσουλα, κανένα κόμμα δεν μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό λόγο για την κοινωνία, τη δομή και την εξέλιξή της. Σχέδια και οράματα που στηρίζονται σε ιδέες, αλλά όχι σε ιδεολογικό προσανατολισμό μένουν θολές. Αυτό είναι, όμως, εν γένει και το πρόβλημα του ίδιου του οικολογικού ακτιβισμού -χωρίς να μειώσουμε ποτέ τη συνεισφορά του και τις κατακτήσεις του. Η απουσία ιδεολογικού προσανατολισμού έδειξε την αδυναμία ακόμα και του γερμανικού οικολογικού κόμματος -από τα πλέον ισχυρότερα στην Ευρώπη.

Εξάλλου, θέσεις -πλην γενικόλογων και πολυειπωμένων διατυπώσεων- για την κοινωνία δεν ακούσαμε ποτέ και δεν είδαμε πουθενά γραμμένα. Θέσεις για την οικονομία, προτάσεις για τη νέα γενιά, την εκπαίδευση και τόσα άλλα δε βλέπουμε. Χωρίς όραμα η κοινωνία δεν προχωρά. Ακόμα δεν ακούσαμε ούτε καν θέσεις για συνεργασία με άλλα κινήματα, οικολογικά ή καταναλωτικά. Ο ενεργός πολίτης θα εμφανιστεί μόνο μέσα από το αποϊδεολογικοποιημένο οικολογικό κίνημα με τη στήριξη στις εκλογές; Η κινηματική δημοκρατία με τέτοιες ιδέες, δυστυχώς, απομακρύνεται όλο και περισσότερο σαν ιδέα. Έτσι, τα επίθετα που παρατέθηκαν στην αρχή του κειμένου απέχουν πολύ από ένα κίνημα που διατυπώνει σαφείς θέσεις και προτάσεις με όραμα.

Χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω θα τολμήσω να εκτιμήσω ότι το κόμμα θα ψηφιστεί από πολίτες με σχετικά υψηλή μόρφωση -με την ευρεία έννοια- που ενώ είναι άμεσα πολιτικοποιημένα στέκουν πέρα από ιδεολογίες. Θα ήθελα όμως να μπορέσω να ξέρω πόσο κοινή είναι τελικά η δεξαμενή του οικολογικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ και της επιρροής του προς τους συμπαθούντες του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων.



39 έκριναν :

Ανώνυμος είπε...

@ Δείμε
Οι προβληματισμοί σου έχουν βάσιμους λόγους. Θάλεγα ότι είναι ένα μεγάλο θέμα και το ξέρουμε καλά, όλοι μας.
Εν πολλοίς συμφωνώ μαζί σου.
Αλλά μια και αναφέρεσαι στο Σύριζα επισημαίνω τις απόψεις του Μ. Παπαγαιννάκη.

"Τι είναι όμως τελικά η οικολογία; Επιστήμη (που είναι σίγουρα), ακτιβισμός ή πολιτική; Ή μήπως, για κάποιους, απλώς και μόνο… μόδα;


H ανάγκη της νέας σύζευξης

Του Μιχαλη Παπαγιαννακη

Η οικολογία και η πολιτική «συναντήθηκαν» σχετικά πρόσφατα, και βέβαια όχι κάτω από την πίεση ακαδημαϊκών (ερευνητικών, διδακτικών…) και μόνον αναγκών. Αλλά κυρίως από την ανάγκη να αναλυθούν και να λυθούν νέου τύπου προβλήματα της ανάπτυξης.

Τα προβλήματα αυτά απασχόλησαν και απασχολούν, όλο και περισσότερο, την οικολογία ως επιστήμη. Αναδείχθηκαν γρήγορα και σε πολιτικά, γιατί οι συνέπειές τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών αλλά και στις μεγάλες αναπτυξιακές και κοινωνικές επιλογές των κυβερνήσεων είναι πια διακριτές και με μεγάλη επίδραση στη συνολική πολιτική τους: μεγάλα βιομηχανικά «ατυχήματα» σε κλάδους όπως η χημεία και η πυρηνική ενέργεια, «σκάνδαλα» στην αλυσίδα της διατροφής και γενικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία, αρνητικότατες πιέσεις στη βιοποικιλότητα, απειλητική ρύπανση και μόλυνση των υδάτων και του αέρα, κλιματική αλλαγή κ.λπ.

Ολα αυτά, και άλλα ανάλογα και αναμενόμενα, κλονίζουν κοινωνικές ισορροπίες και προσδοκίες βελτιώσεων εισοδημάτων, απασχόλησης και ασφάλειας. Οδηγούν τελικά σε κρίση, όχι μόνο της οικονομίας αλλά και των ιδεών και των ιστορικών σχεδίων, εθνικής ή παγκόσμιας εμβέλειας, που τροφοδοτούν τα πολιτικά οράματα και προγράμματα, σε όλους τους πολιτικούς χώρους, εννοώ μηδέ της Αριστεράς εξαιρουμένης.

Από αυτήν τη συνοπτικότατη προσέγγιση εξηγείται, νομίζω, σε σημαντικό βαθμό και η γενική διαπίστωση μιας απαξίωσης της πολιτικής, ιδιαίτερα της μεταρρυθμιστικής, ως χώρου και τρόπου για τη λύση των σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων.

Αν επιδιώκουμε υπέρβαση, σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δρόμος περνάει από την οργανική σύζευξη της οικολογίας με την πολιτική γενικώς και ιδιαίτερα με εκείνη που συγκροτείται από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η οικολογία μάς έδωσε το σύνθημα «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά», την ανάδειξη του συγκεκριμένου, τον ακτιβισμό των πολιτών, την αναζήτηση νέων μορφών προσεγγίσεων και λύσεων στα ζητήματα της καθημερινότητας. Μια τέτοιου τύπου ανασυγκρότηση της πολιτικής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιες δυνάμεις θα ενστερνιστούν την ανάγκη της και το πώς θα μεθοδεύσουν τη σύγκλισή τους, εδώ, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Γιατί υπάρχουν βέβαια και άλλοι δρόμοι, της χωριστής πορείας και της ιδεολογικής «καθαρότητας», ακόμα και αντιπαράθεσης. Αλλά έτσι θα αφεθεί ανοιχτή η προοπτική και η «ελπίδα» σε άλλου τύπου «αξιοποίηση» της οικολογίας: απλή επιστημονική προσέγγιση, «πράσινη» επιχειρηματικότητα, εξειδίκευσή της σε ορισμένους «θεραπευτικούς» ρόλους, χρήση της ως στοιχείου «διόρθωσης» και εξωραϊσμού πολιτικών που εμμένουν στη συνέχιση της έως τώρα πορείας, που θα υποκρίνεται ότι «πρέπει να αλλάξουν όλα», αλλά «για να παραμείνουν τα ίδια», κατά την κυνική ρήση του Λαμπεντούσα… Το αισιόδοξο στοιχείο είναι, βέβαια, ότι δεν μπορούν πια να παραμείνουν τα ίδια!"

Ο κ. Μ. Παπαγιαννάκης είναι βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.
(25/5/08 e.typos.com)

ELvA είπε...

@Δειμε
Πολυ ενδιαφερον το αρθρο σου για
το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Ειναι γεγονος οτι σε ορισμενες Ευρωπαικες χωρες οι οικολογοι παιζουν πιο ουσιαστικο ρολο στη Βουλη, π.χ στη Σουηδια,που μαζι με τους σοσιαλιστες και το αριστερο κομμα, σχηματισαν, προσφατα τον συνασπισμο της αριστερας, ενω σε αλλες ειναι λιγοτερο σημαντικοι ελπιζοντας μονο σε καποιες ψηφους αγανακτησης.
Συμφωνω επισης στο οτι διχως ιδεολογια ενα κομμα δεν μπορει να ανταποκριθει στις απαιτησεις των ψηφοφορων του, ουτε γινεται φυσικα να εκφρασει μονο τα ενιοτε προβληματα του αστικου πληθυσμου που τελικα δεν διαφοροποιουνται και τοσο απο αυτα του συνολικου πληθυσμου μιας χωρας. Ενα οικολογικο κομμα, αν θελει να παρει ψηφους και να σεβεται τους ψηφοφορους του θα πρεπει και να ασχολειται με ολα τα ζητηματα της κοινωνιας και να εχει συγκεκριμενες πολιτικες προτασεις για ολα και οχι μονο για το περιβαλλον,αλλιως αποτελει μονο μερος του ακτιβισμου και δεν θα πρεπει να λογαριαζεται ως κομμα. Ορισμενες φορες, δε, βλεπει κανεις οτι πολλα απο αυτα τα πρασινα κομματα λειτουργουν εκ του πονηρου, με μοναδικο στοχο τη παραπλανηση των ψηφοφορων.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, Elva, φαίνεται ότι επί της ουσίας συμφωνούμε.

Ανώνυμος είπε...

@ Δείμε
Αυτή είναι η άποψή μου.
Ταυτόχρονα υποστηρίζω την πολυφωνία και δε είμαι εγώ εκείνος που θα θέτω όρους, ας πούμε.
Αλλά νομίζω ότι η αύξηση του ποσοστού των οικολόγων, όπως είπες και σύ, υποδηλώνει μια παράμετρο πολύ σημαντική που είχε παραμελήσει η ανθρωπότητα.

Επίσης:
Συμφωνώ και με σένα και με την Elva.
Αλλά νομίζω ότι και τα κόμματα την οικολογία την ανέφεραν σαν "κερασάκι" στο προγραμματικό τους λόγο.

Όσο δίκιο έχω ας πούμε να υποστηρίζω εγώ την γνώμη μου άλλο τόσο έχει και ένα οικολογικό κόμμα να υποστηρίζει ότι "χρησιμοποιείται" η λέξη οικολογία ως πρόσχημα.

Από την σκοπιά αυτή θεωρώ την αυτονομία τους, κατ'αρχήν αναγκαία.
Αλλιώς η ενσωμάτωση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο είναι ανώφελη και δεν θάχει το αναμενόμενο όφελος.
Λείπει από τους πολιτικούς σχηματισμούς η οικολογική αντίληψη όπως λείπει και από τα οικολογικά κόμματα η πολιτική.

Αυτά βέβαια είναι μία οπτική μου θέση.
Όπως είπα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και οι παλιοί κομματικοί σχηματισμοί δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.
Ο πλάνήτης μας ασθενεί και αυτός βαριά.
Αλλά πόσο χαμπάρι τόχουμε πάρει;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, σε καμία περίπτωση δε θα είμαι εγώ εκείνος που θα πει ότι δεν πρέπει να κατέβει σε εκλογές το κόμμα αυτό. Έχω βέβαια το δικαίωμα να κρίνω, και όσο η άσκηση κριτικής -χωρίς να μηδενίζει- βελτιώνει τα πράγματα, τόσο εγώ θα κρίνω και θα εκθέτω ιδέες και σκέψεις.

Πράγματι, οι οικολογικές ανησυχίες μπήκαν στο πρόγραμμα κομμάτων μόνο τελευταία και υπό την πίεση του ίδιου του οικολογικού κινήματος και μόνο σαν γαρνιτούρα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε Δείμε
Να μην τα βλέπουνε τα κόμματα μονόπλευρα.
Η δράση φέρνει και την αντίδραση.
Δεν είναι θέμα μεταφυσικής ούτε μόνο ψήφος αντίδρασης η ψήφος στους οικολόγους.

Άλλο η πολιτική άποψη και άλλο η δίκαιη ερμηνεία κοινωνικών αντιδράσεων.
Στην προκειμένη περίπτωση οι λόγοι δεν είναι "τυφλοί" στην ενδυνάμωση μαις αναγκίας θεώρησης και μια δυναμικης άποψης για τα περιβάλλον και τα προβλήματά του,

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίσως, Σπίθα. απλά κι εγώ θα ήθελα ίσως λίγο περισσότερο ιδεολογικό, και δη αριστερό, λόγο. Η αριστερά μπορέι να εντοπίσει τα οικολογικά προβλήματα καλύτερα, όπως ακι να καταδέιξει μέσα από τον πλιτικ της λόγο τα γενεσιουργά τους αίτια.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι και η δική μου άποψη.
Η οικολογία αφορά την κοινωνία και την πολιτεία.
Άποψή μου: όλα είναι πολιτικά. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να έχουμε τ΄αυτιά μας ανοιχτά σ΄όλες τις φωνές.

Δείμο, εξ΄αρχής τόνισα ότι συμφωνώ με την θέση σου.

Έβαλα όμως και την άλλη παράμετρο πρός ενίσχυση του διαλόγου που απαιτείται σε μια δημοκρατική κοινωνία.

αθεόφοβος είπε...

Διαβάζω από τις αρχές που πρεσβεύουν οι Οικολόγοι:
Υποστηρίζοντας τις αρχές της πολιτικής οικολογίας, μέσα από το καταστατικό τους προβάλλουν την αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μη βία, την άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, το σεβασμό στην ποικιλότητα, την αποκέντρωση και την επικουρικότητα, την προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, την ποιότητα ζωής, την ατομική και κοινωνική ευθύνη και την ισονομία.

Ξέρεις κανένα από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα που να μην υποστηρίζει στην θεωρία όλα αυτά;
Δυστυχώς ή ευτυχώς και τα άλλα κόμματα ,ίσως εκτός του ΚΚΕ,τις ίδιες μεγαλοστομίες προβάλλουν σαν θέσεις τους.
Η έλλειψη σαφών πολιτικών θέσεων από τα αντίστοιχα κόμματα οικολογίας όπου υπάρχουν,είχε σαν αποτέλεσμα το ότι ενώ η οικολογία είναι συμπαθής έννοια στον κόσμο πουθενά να μην καταφέρουν τα κόμματα που την εξαγγέλουν να αποκτήσουν πλειοψηφία.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ναι, ρε συ Σπίθα, δε είπα κάτι διαφορετικό. Απλά προεκτείναμε κι οι δυο τους αρχικούς συνειρμούς μας.

Αθεόφοβε, δε διαφωνώ καθόλου. Εκείνο το οποίο σε κάθε περίπτωση σώζει τα άλλα κόμματα είναι η κοινωνική τους δράση και μία παγιωμένη εικόνα που έχει για την ιδεολογική τους ταυτότητα η ίδια η κοινωνία. Δεν παύουν να είναι κόμματα με συνεχή ιστορική παρουσία στους αγώνες και τους κλυδωνισμούς της οικονομίας και της ίδιας της δημοκρατίας.

ikor είπε...

Ο μετασχηματισμός της ψήφου διαμαρτυρίας και αγωνίας για το περιβάλλον σε δράση μέσα σε ιδεολογικόπολιτικά πλαίσια θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το κόμμα αυτό.

Ελπίζω αυτός ο άγνωστος Χ του πολιτικού μας συστήματος να μην είναι ένα ακόμα κόμμα διαμαρτυρίας και καταγγελίας, αλλά ένα κόμμα με θετικές προτάσεις σε οικολογική κατεύθυνση.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κοίτα, ikor, ακόμα και ως κόμμα διαμαρτυρίας δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σκηνής και φυσικά της κοινωνίας. Το δικό μου ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα ταχθεί. Ήδη βλέπεις αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Λες αυτή τη φορά να τους δούμε στη βουλή; Πολύ (και πολλοί) θα το θέλαμε!

ο δείμος του πολίτη είπε...

N. Ago, πολλοί θα το ήθελαν. Κι εγώ δε θα είχα πρόβλημα να τους δω, να δοκιμαστούν και να τους ακούσω να προτείνουν. Εκεί είναι η διαφορά. Θέλω να δω τον πολιτικό τους λόγο και την ιδεολογική κατεύθυνση που τελικά θα πάρουν.

Ανώνυμος είπε...

koutsonikolas και στη βουλη

melomenos είπε...

είναι όμορφο να ψάχνεις καινούργιες ιδεολογίες, καινούργιες ιδέες και λόγους!
από τους παλιούς χορτάσαμε!!!

οράματα και ανέβασμα της "ζωής" μας χρειαζόμαστε!
ας αφήσουμε ένα χρόνο μαύρο πίσω μας κι ας κοιτάξουμε το φως της ελπίδας στον καινούργιο χρόνο που μπαίνει σε λίγες ώρες...
καλό ξημέρωμα

ELvA είπε...

@melomenos

Απο το στομα σου και στης Βουλης τα εδρανα που λενε!Ολοι εχουμε αναγκη να αφησουμε τη μαυριλα πισω μας και να πιστεψουμε σε κατι καλυτερο που θα μας ανταμειψει σαν ψηφοφορους και σαν πολιτες της ταλαιπωρης αυτης χωρας.Το θεμα ειναι να μη πεσουμε σε αλλες καινουργιες παγιδες που να εχουν ισως ωραιο και οικολογικο
'περιτυλιγμα', αλλα απο μεσα να ειναι..τζιφος και 'ιδια γευση' με τις παλιες συνταγες που αποδεικνυονται,δυστυχως, αθανατες στα μαγειρεματα της ελληνικης πολιτικης!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μελομένε, κάθε νέα ιδέα προσθέτει κάτι στο τραπέζι, ενισχύει μια ελπίδα, στηρίζει μια δράση. Είναι σε θέση να κυβερνήσει, όμως; Αυτό δεν υποτίθεται ότι κάνουν τα κόμματα, έστω και δυνητικά;

Elva, δυστυχώς η πρακτική των κομμάτων και τα εμπόδια στο εσωτερικό τους καλλιεργούν αυτή την αίσθηση. Είναι όμως ένας κινηματικός φορέας χωρίς προσανατολισο πολιτικό ικανός να παράγει πολιτικές θέσεις και να μη γίνει και τούτος έρμαιο της δημοκρατίας;

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Δείμε
Έτσι ακριβώς:)
Καλά πάει η προέκταση του θέματος, εδώ:)
Αλλού βλέπεις να προεκτείνεται;
Γιατί δεν αναφέρονται τέτοιες παρόμοιες συζητήσεις και στα κόμματα;
Αφελής η ερώτηση?
Δεν ξέρω, αλλά νόμιζα ότι μ'αυτά τα γεγονότα θάπρεπε να συζητιέται..

υ.γ.
Άμα θυμηθείς δώσε και κανένα αντίλογο σ'αυτά που ´εγραψα για τη νεολαία.
Μονολογούσα εκεί και σου απαντούσα:)

Leigh-Cheri είπε...

Προσωπικά, αν και θεωρώ ότι η προστασία του περιβάλλοντος οφείλει να είναι στις προτεραιότητες της πολιτικής ενός Κράτους, δεν μπορώ να στηρίξω ένα κόμμα με πυρήνα αποκλειστικά αυτό. Μία κοινωνία για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται πολλά περισσότερα. Υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, κοινωνική (όχι μόνο οικολογική) πολιτική που θα περιλαμβάνει τόσο το περιβάλλον όσο και την παιδεία, την υγεία κλπ. Γενικά, συμφωνώ με την κριτική σου στο όλο θέμα. Όσο για τα "επίθετα" που χαρακτηρίζουν το κόμμα των οικολόγων -όπως τα παραθέτεις εδώ- όντως μου δημιουργούν μία ασάφεια. Δεν μου λένε τίποτα απολύτως.

ΥΓ: Να ευχηθώ και Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά (μέρες που είναι) και τ 2009 ας είναι πιο...πράσινο (οικολογικά, όχι κομματικά;-)) και ΑΝΑΙΜΑΚΤΟ επιτέλους!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όπως και οι άλλοι συσχολιαστές, Σπίθα, τα άλλα κόμματα το οικολογικό θέμα και το σεβασμό στο περιβάλλον το εντάσσουν μόνο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση εκεί τίθεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος, χωρίς να παραβλέπουν άλλες οικονομικές ή κοινωνικές ανάγκες. Δεν οράται η προστασία του περιβάλλοντος αποσπασματικά.

Leigh-Cheri, συμφνωούμε απολύτως. Τα επίθετα είναι αντιγραφή από το άρθρο στο οποίο παραπέμπω και ο αρθρογράφος τα βρήκε -αν θυμάμαι τώρα καλά- σην ιστοσελίδα του κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

Mα το πώς ένα οικολογικό θέμα αντιμετωπίζεται δεν έχει σχέση με τις στρατηγικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης?
Π,χ η ενέργεια , το φυσικό αέριο ή οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν είναι πολιτικές απιλογές΄;
Άρα η πολτική θέση των κομμάτων καθορίζει και την στάση απέναντι στο περιβάλλον.
Μπορούμε λοιπόν να αυτονομήσουμε τους πολιτικούς σχηματισμούς και την πολιτική από την οικολογία?
Δεν γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι άλλο Δέίμε
οΙ Οικολόγοι πράσινοι τι θέση παίρνουν για τα τελευταία γεγονότα.
Είδα μια ανακοίνωση και μια συγκέντρωση που διοργάνωσαν...
Τα γεγονότα είναι πολύ σημαντικά και έχω την αίσθηση μου όιτ δεν έπραξαν τα δέοντα, δεν πολυκινήθηκαν...
Λάθος κάνω;
Ρωτώ μήπως μου διέφυγε και είναι μόνο δική μου αίσθηση, ειλικρινά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, αυτό ακριβώς λέω: Δεν μπορούμε να δούμε ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, και εκεί, ουσιαστικά, εστιάζεται η κριτική μου απέναντι στο κόμμα αυτό, αλλά και το ακοματίκ και απολιτίκ οικολογικό κίνημα. Όταν η πολιτική καθορίζει το ίδιο το πρόβλημα, πώς θα το δούμε ανεξάρτητα; Στα τελευταία γεγονότα πήραν θέση, απ' ότι ξέρω, όμοια με τα άλλα κόμματα σχεδόν. Ωστόσο, το ερώτημα είναι τι έκαναν ως αντίδραση, πώς κινητοποιήθηκαν, κάλεσαν τους πολίτες σε συσπείρωση;

doctor είπε...

Καλή χρονιά Δείμε.

Για το κόμμα των Οικολόγων δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι μια κοινή κάθοδος με τον ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε διότι η εκλογική "πελατεία" είναι κοινή.

doc

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλή χρονιά, γιατρέ μου. Πραγματικά κι εγώ πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα είναι κοινό ανάμεσα στα δύο κόμματα. Ωστόσο, το ένα έχει μία συγκροτημένη πολιτική θέση και προτάσεις (παρά τις διαφωνίες μου) για όλα τα θέματα, ενώ το άλλο όχι. Η κοινή κάθοδος ίσως ενίσχυε την οικολογική κίνηση και την ίδια την αριστερή σοσιαλδημορκατία.

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους!

Δείμε επειδή βλέπω ότι οι περισσότεροι σχολιαστές του άρθρου σου εκφράζουν μία σχετική συμφωνία με όσα έγραψες ας είμαι εγω αυτός που θα χαλάσει λιγάκι το πάρτυ...


Πρίν όμως προχωρήσω στην ουσία της διαφωνίας μου μαζί σου θα ήθελα να πω στον Doc λίγο πιο πάνω ότι μάλλον σφάλλει όταν υπονοεί ότι το εκλογικό κοινό του Συνασπισμού και αυτό των Οικ. Πράσινων είναι πάνω-κάτω παρόμοιο.Μετά από μία πρόχειρη αναζήτηση ανακάλυψα ένα αρθρο της εφημερίδας Καθημερινή, της 13-12-08(http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_13/12/2008_295945) που αναφέρεται στο προφίλ των ψηφοφόρων των Οικ.Πράσινων. Το άρθρο ρητά αναφέρει ότι, σύμφωνα με μία έρευνα οι ψηφοφόροι των ΟΠ προέρχονται από ΌΛΑ τα κόμματα και όχι κατά κύριο λόγο από τον Συνασπισμό όπως φαίνεται να πιστεύει ο γιατρός (και εσυ επίσης).

Παραθέτω εδώ το συγκεκριμένο απόσπασμα του άρθρου
Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι των Οικολόγων κατανέμονται περίπου ισομερώς (ένας στους πέντε σε κάθε κατηγορία) στις ηλικίες 25-34, 35-44, 45-54 και 55-64, ενώ είναι σαφώς περιορισμένη η απήχηση στις ακραίες ηλικιακές κατηγορίες 18-24 και 65 και άνω (ένας στους δέκα σε καθεμία). Η συντριπτική πλειοψηφία κατοικεί σε αστικά κέντρα (οκτώ στους δέκα έναντι μόνο ενός σε ημιαστικά και ενός σε αγροτικές περιοχές). Το 96% διαθέτει μέση ή ανώτερη μόρφωση (ισομερώς κατανεμημένοι) και 6 στους 10 δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την πολιτική (πολύ - αρκετά) έναντι τεσσάρων που ενδιαφέρονται λίγο ή σχεδόν καθόλου. Οσον αφορά την πολιτική αυτοτοποθέτηση και την κομματική προέλευση των οιονεί ψηφοφόρων των Οικολόγων, είναι αξιοσημείωτο ότι 1 στους 6 δηλώνει δεξιός / κεντροδεξιός και 1 στους 3 ότι στις τελευταίες εκλογές είχε ψηφίσει τη Ν.Δ.

Ως προς την ψήφο στις εκλογές του 2007 καταγράφεται μια τριχοτόμηση του οικολογικού εκλογικού σώματος, ανάμεσα: α) στους παλαιούς και σταθερούς ψηφοφόρους του οικολογικού ρεύματος, οι οποίοι, λόγω της διευρυμένης απήχησής του, αντιπροσωπεύουν πλέον μόνο το 25% των σημερινών ψηφοφόρων του κόμματος, β) σε εκείνους που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή κάποιο από τα δύο κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς (29% – ΠΑΣΟΚ 13%, ΣΥΡΙΖΑ 11% και ΚΚΕ 5%) και γ) σε αυτούς που είχαν ψηφίσει Ν.Δ. (29%). Επίσης, ποσοστό 10% δηλώνει ότι δεν ψήφισε ή επέλεξε λευκό ή άκυρο.



Και τώρα ας πάμε στην ουσία της διαφωνίας...


ούτε από τη συνέντευξη ούτε από την όποια δράση είδα να πηγάζει κάποια συγκροτημένη πολιτική ταυτότητα. Όλα μου μοιάζουν αποϊδεολογικοποιημένα. Δεν άκουσα και δεν είδα πουθενά να γίνεται λόγος για το νεοφιλελευθερισμό, γα τη δημοκρατία που καταστρέφει το περιβάλλον. Χωρίς όμως έναν ιδεολογικό μπούσουλα, κανένα κόμμα δεν μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό λόγο για την κοινωνία, τη δομή και την εξέλιξή της. Σχέδια και οράματα που στηρίζονται σε ιδέες, αλλά όχι σε ιδεολογικό προσανατολισμό μένουν θολές. Αυτό είναι, όμως, εν γένει και το πρόβλημα του ίδιου του οικολογικού ακτιβισμού.

Αντίθετα με σένα, και πολλούς άλλους, εγω βλέπω,τόσο μέσα από την συνέντευξη όσο και απο την γενικότερη δράση των οικολόγων, ένα κόμμα με σαφέστατα συγκρότημένη πολιτική ταυτότητα.

Λίγο παρακάτω λες ότι δεν άκουσες και δεν είδες να γίνεται πουθενά λόγος για νεοφιλελευθερισμό.Θα διέφυγε της προσοχής σου μάλλον ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αυτή καθεαυτή η δράση των οικολόγων τους φέρνει σε αντίθεση με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (ένα πρόχειρο παράδειγμα,η εναντίωση των οικολόγων στα γενετικά τροποποιήμενα τρόφιμα) και γενικότερα με πολλές από τις πρακτικές της καπιταλιστικής οικονομίας.

Προφανώς όμως σε εσένα αυτό δεν είναι αρκετό. Εσυ ποθείς κυρίως μία συνολική εναντίωση στον καπιταλισμό (αν τώρα υπάρχει και λίγος οικολογικός μαϊντανός για να δέσει καλύτερα το όλο "ιδεολογικό πλαίσιο" της εναντίωσης κακό δεν κάνει)γι' αυτο και δεν νιώθεις άνετα με τους οικολόγους. Οι οικολόγοι, αντίθετα από την αριστερά, δεν έχουν ως κύριο στόχο την συνολική ανατροπή του καπιταλισμού. Ο κύριος σκοπός τους είναι η προσπάθεια να βρουν πρακτικές, και πρωτίστως βιώσιμες λύσεις στα χιλιάδες προβλήματα που δημιουργεί η ανθρώπινη δράση πάνω στο περιβάλλον. Λύσεις τέτοιες οι οποίες θα επιτρέπουν στον άνθρωπο να ζει μία πιο ικανοποιτική ζωή και παράλληλα η καταστροφή του περιβάλλοντος θα μειώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο.


Εκεί που σε χάνω τελείως είναι όταν λες ότι δεν άκουσες και δεν είδες να λένε τίποτα οι οικολόγοι σχετικά με τη "δημοκρατία
(έχεις τονίσει μάλιστα το δημοκρατια)που καταστρεφει το περιβάλλον. Ειλικρινά θα 'θελα να μου δείξεις διαμέσου ποιάς λογικής οδού κατέληξες σε αυτό το συμπέρασμα.

Και θεωρώ ότι η δημοκρατία, με όλα της τα κακά, είναι απείρως προτιμότερη από όλες τις δικτατορίες,δεξιές Ή αριστερές, και αυτό για ένα πολύ απλό λόγο, είναι το μόνο καθεστώς, σε αντίθεση με τις διάφορες δικτατορίες, που μπορεί να αυτο-βελτιωθεί.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Απογοητευμένε, κατ' αρχάς Χρόνια Πολλά. Το θέμα για μένα δεν είναι μία αντιδημοκρατική ρητορεία. Συγκροτημένη ιδεολογική ταυτότητα έχουν και ο ΛΑΟΣ και η ΝΔ και ας είναι κλασικοί λακέδες των δημοκρατικών συμφερόντων. Το θέμα είναι ότι συγκροτημένη, ολοκληρωμένη ιδεολογική θέση για όλα τα ζητήματα που αφορούν μία κοινωνία δε διάβασα. Μη με υποτιμάς -ως μη αντικειμενικό- καθόλου. Τόνισα τη σημασία του οικολογικού κινήματος από το ίδιο το άρθρο. Ωστόσο, ποια θέση και ποια πρόταση ακούστηκε ποτέ για το θέμα των απολλυμένων, για την ιδιωτικοποίηση λιμανιών και ΟΑ, για την κοινωνική πολιτική;

VKP είπε...

να και μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη που συνδέει την ανάδειξη του κόμματος των οικολόγων με την πολιτική διάσπασης της εξέγερσης.

http://amesidemocratia.blogspot.com/2009_01_01_archive.html#538939004236492585

ΤΑΣΟΣ είπε...

deimo καλημέρα

Το οικολογικό κίνημα έχει λόγο ύπαρξης όταν διαπνέεται απο μία "κινηματική λογική" όπως την έχεις περιγράψει αρκετές φορές και αναφέρεσαι και εδώ και όταν βρίσκεται σε διαρκεί αντιπαράθεση με την εξουσία.

Η διεκδίκηση της έδρας είναι μιά μορφή της τραγωδίας του κινήματος? των οικολογούντων. Ας θυμιθούμε την κ. Δίζη.

Η άλλη μορφή της τραγωδίας είναι τα έντυπά τους που τα χαρακτηρίζει λαικισμός, απλοικότητα, σκοπιμότητα και παραγοντισμός.

Αν μελετηθούν λίγο οι τοπικές οικολογικές κινήσεις θα προκύψουν ενδιαφέροντα πράγματα.

spirosvii είπε...

δύο φορές ψήφισα μαλάκες. Από δω και στο εξής τους οικολόγους πράσινους. Μέχρι να με απογοητεύσουν κι αυτοί!! Καλή χρονιά

Ανώνυμος είπε...

@ VKP

Διάβασα το αναρχοαριστερίστικο ντελίριο (με ολίγες Καστοριαδικές πινελιές για καλύτερη γεύση) το οποίο θεωρεί "διασπαστικό" το ρόλο των οικολόγων στο πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας (αλήθεια,VKP, θεωρείς πως αυτό τον στόχο είχε το κίνημα του Δεκεμβρίου? Εαν πράγματι το πιστεύεις αυτό τότε μάλλον ζεις στον Άρη).

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο εντονότατος αυταρχισμός που διαρρέει αυτό το κειμένο εκλαμβάνεται από πολλούς "πεφωτισμένους" αριστερούς όπως εσύ, ως το απαύγασμα της ελευθεριακής σκέψης (ναι, καλά) και της "έλλειψης εξουσίας" (χαιρετίσματα).

Το αποκορύφωμα του αυταρχισμού φαίνεται πεντακάθαρα εδω πέρα Αυτή η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ αναπόφευκτα θα λαμβάνει μέσα στο χρόνο (...) πιο εξειδικευμένες και πιο σύνθετες μορφές. Ήδη μια εξ αυτών διαφαίνεται στο επίπεδο της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ. Εδώ αρχίζει να στήνεται το σκηνικό ενός επιπλέον κόμματος που θα απορροφήσει ένα μεγάλο και δυναμικό μέρος της εξεγερμένης δυσαρέσκειας.

Προφανώς κατά το συντάκτη του κειμένου αυτού Ή είσαι με την άμεση δημοκρατία Ή παίζεις το παιχνίδι του κατεστημένου!

Εκεί που γράφω 'άμεση δημοκρατία' μπορεί κανείς να βάλει κανείς τη λέξη κομμουνισμός π.χ. και το αποτέλεσμα αρχίζει και γίνεται αρκετά διασκεδαστικό, Ή είσαι με τον κομμουνισμό Ή είσαι με το μέρος του (καπιταλιστικού) κατεστημένου!

Μερικές ακόμα χαρούμενες παραλλαγές πάνω στο ίδιο μοτίβο,

Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με το μέρος των τρομοκρατών (όποιος βρει αυτό ποιός το είπε, κερδίζει για δώρο 3 ξεθωριασμένες φωτογραφίες του Πατερούλη του Λαού, όλες με ιδιόχειρη υπογραφή. Για να σας βοηθήσω τα αρχικά του είναι Τ. Μ.)

Και ένα ολ τάϊμ κλάσσικ,

Όποιος δεν είναι με το κόμμα εναντίον του φασισμού τότε είναι αντικειμενικά (πάντα το γούσταρα αυτό το αντικειμενικά, με το που στο πετάγανε ήξερες πως πάει μετά η κασέτα) πράκτορας του φασισμού (γι' αυτό δεν έχει δώρο, είναι εύκολο να βρει κανείς ποιοι το λέγανε).

Όλα τα παραπάνω είναι φυσικά εκφράσεις ενός αγνου σταλινικού ντελίριου και τίποτα άλλο. ΄Οπως άλλωστε και το κείμενο που τόσο εκτιμάς VKP. Σταλινικό ντελίριο γεμάτο αυταρχισμό όσο δεν πάει το οποίο όμως προσπαθεί να περάσει ως, τάχα μου "αντιαυταρχική" διατριβή, αντιαυταρχικη οσο αντιαυταρχικοί ήταν ο πατερούλης του λαού, ο Μάο,ο Κάστρο και διάφοροι άλλοι νεκροθάφτες των ανθρώπων αλλά και κάθε ιδανικού για μια πιο ελεύθερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Ο συγγραφέας αυτού του κειμένου περι άμεσης δημοκρατίας μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων (που πολυ αμφιβάλλω)όμως εαν κανείς ακολουθήσει αυτά που λέει εως το τέλος τότε στη άλλη ακρη του τούνελ δεν θα βρει την άμεση δημοκρατία αλλά τα κρεματόρια.

@ΤΑΣΟΣ

Ειπες ότι τα έντυπα των ΟΠ χαρακτηρίζει "λαικισμός, απλοικότητα, σκοπιμότητα και παραγοντισμός." Ενω τα έντυπα της αριστεράς τα χαρακτηρίζει έλλειψη λαϊκισμού (καλά, καληνύχτα), πολύπλοκη σκέψη (συμφωνώ εν μέρει, τόσο πολύπλοκη που πολλές φορές μένεις με την απορία "τι ήθελε να πει ο ποιητής?"),έλλειψη σκοπιμότητας (Ω ναι! Το πιο σύντομο ανέκδοτο, αριστερά και αυθορμητισμός),έλλειψη παραγοντισμού (ειδικά η αριστερά, με τις 500.000 ομάδες και ομαδούλες που την απαρτίζουν, ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση με τον παραγοντισμό. Οποτε συνέβηκε αυτό, ήτοι περίπου 33 δισεκατομμύρια φορές, ήτο πάντα μία απλή σύμπτωσις!)

Δείμο επειδή δεν έχω άλλο χρόνο τώρα (τον έχασα απαντώντας στους δυο πλακατζήδες από πάνω) και επειδή σου οφείλω μία σοβαρή απάντηση για το θέμα της ιδεολογίας θα επανέλθω σύντομα με άλλο ποστ.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Απογοητευμένος

Δεν μπορεί να λαικίζει κάποιος ( όπως εσύ) όταν αντιπαρατίθεται στην εξουσία - ες.


Γράψε με σοβαρότητα τις απόψεις σου

Ανώνυμος είπε...

Τάσο πολύ ευχαρίστως θα έγραφα μια σοβαρότερη απάντηση σε αυτά που έγραψες εαν όντως δεν είχες υποπέσει και εσυ στο ίδιο ατόπημα για το οποίο με κατηγορείς, την έλλειψη σοβαρότητας.

Το πόστ σου δεν εμπεριείχε ούτε ένα ψήγμα ορθολογικού επιχειρήματος για να υποστηρίξει τη θέση σου, ότι οι οικολόγοι πρέπει να βρίσκονται σε ΔΙΑΡΚΗ αντιπαράθεση με την εξουσία.

Αντίθετα, το μόνο που περιείχε ήταν αφορισμοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί όπως τα παρακάτω "...τα έντυπά τους που τα χαρακτηρίζει λαικισμός, απλοικότητα, σκοπιμότητα και παραγοντισμός."

Σου επιστρέφω λοιπόν την προτροπή,

Γράψε με σοβαρότητα τις απόψεις σου.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Κατ αρχήν ότι γράφηκε δεν γράφηκε από "οικολόγο" γιατί θεωρώ μη σοβαρό να κάνω τον "οικολόγο" και να είμαι κατοχος ΙΧΕ

Δεύτερον δεν είναι post αλλά ένα συνοπτικό σχόλιο χωρίς ειρωνείες ασάφειες κλπ

Τρίτον ο γράφων είναι συνδρομητής στο περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ (που για την έκδοσή του σπαταλώνται τόννοι χαρτιού και μάλιστα στην εποχή του διαδικτύου)

Αν θέλεις να μεταφέρουμε τη συζήτηση στα blog και να συζητήσουμε σε ένα από τα τεύχη του

Να εξετάσουμε πχ την Οικολογική Κίνηση Πάτρας που μέλη της συμμετέχουν στην επιτροπή? διαχείρισης του Δάσους της Στροφυλιάς (ενώ πρέπει να αντιπαρατίθενται σε εκείνους που τους διόρισαν) συνεργάζονται γαι την καταστροφή αξιοποίηση του υγροβιότοπου - Ελος της Αγυίας (158 στρμ) προγραμματίζοντας τσουλήθρες κ.αλ

Συναίνεσαν στην καταστροφή του Κήπου του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Πατρών (55 στρμ) στο δομικό ιστό της Πόλης και σε μιά περιοχή ιδιάιτερα επιβαρυμένη οικοδομικά και κυκλοφορικά αντί να αντιπρατεθούν σε εκείνουν που αποφάσιζαν την καταστοφή.

Ανώνυμος είπε...

@ ΤΑΣΟΣ

Ούτε εγω "κάνω" τον οικολόγο. Δεν κάνω όμως και τον αριστερό ή αντιεξουσιαστή "επαναστάτη" της κακιάς ώρας που όλα τα κρίνει αφ’υψηλού, πολύ περισσότερο δε αν δεν διαθέτουν το "ορθό ιδεολογικό πλαίσιο", και που προσπαθεί να απαξιώσει ΣΥΝΟΛΙΚΑ ένα πολιτικό χώρο (εκτός και αν είναι "κίνημα σε διαρκή αντιπαράθεση με την εξουσία") επειδή ορισμένοι εκπρόσωποι του (η Οικολογική Κίνηση Πάτρας για παράδειγμα) τα έχουν κάνει τελείως θάλασσα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προσωπικά τρέφω μια συμπάθεια για αυτό το χώρο αλλά τιποτα παραπάνω. Πιστεύω δε πως δεν είναι όλοι τους σαν τους συγκεκριμένους που περιγράφεις (έχω και εγω κάποια στοιχεία) και, ίσως, κάτι να κάνουν που θα βοηθήσει το περιβάλλον. Αυτό βέβαια θα φανεί στην πορεία και αναλόγως θα κριθούν,εντός και εκτός βουλής.

ΤΑΣΟΣ είπε...

"Προσωπικά τρέφω μια συμπάθεια..."


Θα ήσουν περισσότερο χρήσιμος αν είχες μιά κριτική στάση απέναντι σε όλους αυτούς.


Αν υπονοείς κάτι για το γράφοντα ούτε αριστερός είναι γιατί αδυνατεί να είναι. Προσπαθεί όμως με τη συμμετοχή του και την αυτομόρφωσή του (όσο μπορεί) να έχει μιά συμμετοχή


"Ούτε εγω "κάνω" τον οικολόγο. Δεν κάνω όμως και τον αριστερό ή αντιεξουσιαστή "επαναστάτη"..."

Ελπίζω να μην απαντάς σε μένα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Δημο (εγω ετσι σε θυμαμαι)
Πριν λιγες μερες ο Συν στηριξε τις αγροτικες κινητοποιησεις, υποκυπτωντας στην εκλογικη γοητεια του "ολα τα κιλα,ολα τα λεφτα".
Αυτο δεν θα το ακουσεις απο τους οικολογους πρασινους. Την ωρα που τα τρακτερ μαρσαρουν κι ο φτωχουλης του λαου Μπουτας ειναι με το κομπιουτερακι στο χερι, οι Ο.Π. καταθετουν την προταση τους:
http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1010
και δεν περιμενουν το 2013 για να σκεφθουν χωρις τα βαριδια του κρατικοδιαιτου.
Για το θεμα της εξεγερσης σε παραπεμπω παλι στο www.ecogreens.gr για να δεις τα κειμενα των ημερων. Ναι ως κομμα δεν πρωτοστατησε στις μαζικες κινητοποιησεις. Ακομα κι αν μεγαλωσει οργανωτικα κλπ, παλι με διαφορετικο τροπο θα εκφραζεται και που αρκετοι συνομιλητες σου θα τον βρουν χλιαρο για τα γουστα τους. Ειπαμε εχει διαφορες απο τα αριστερα κομματα.
Για το αν ειναι "ολιγοθεματικοι" (που διαβασα κι αλλου) παλι στην ιστοσελιδα τους θα σε παραπεμψω.
Επισης αν θες δες εδω διαλογο μου με μαρξιστικο ογκολιθο:
http://voices.gr/2009/01/14/ti-thelo-kai-bleko-me-tous-oikologous/
Καταλαβαινω οτι στην χωρα μας δεν διαθετουμε εμπειρια απο τον χωρο, αλλα το να θεωρουμε την πολιτικη οικολογια αποιδεολογικοποιημενη μου μυριζει για πουρος (παλιο αγαπημενο επιθετο) δογματισμος ή ευκολος λαικισμος (την αγνοια εκ μερους σου την προσπερνω ως μη πιθανη).
Τωρα που το πασοκ (ναι το παλιο καλο κομμα του χρηματιστηριου) ανακαλυπτει την γοητεια της πρασινης οικονομιας εσυ ακομα δεν ακουσες τιποτα ωρε ματια;
Κλεινοντας, μια προσωπικη ερωτηση:
Γιατι η αρκ-πκς δεν με χρεωσε σε σενα; οκ κνιτης δεν θα γινομουν, αλλα θα ειχατε γλυτωσει και τον αντρικο τον στεργιου που την καναμε μαζι στην αρπα :)
Χαρηκα πολυ που σε διαβασα και θα σε διαβαζω.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αντρέα, το να με κατηγορήσεις για λαϊκισμό, απλά φανερώνει ή ότι δεν κατάλαβες τι έγραψα ή ότι καθώς είσαι νέος επισκέπτης δεν έχεις εξετάσει, δεν έχει δει τα κείμενά μου και τις θέσεις μου.

Η ορολογία πολιτική οικολογία υφίσταται μεν, αλλά από την άλλη δε φανέρωσε ποτέ τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά. Πάσχει από το διφυή χαρακτήρα της οικολογίας (=προστασία του περιβάλλοντος) και της πολιτικής (=άσκηση εξουσίας βάσει της κοινωνικής ηθικής κι αντιλήψεων για το παρόν και το μέλλον). Θολές ιδέες δε δέχομαι επειδή πολύ απλά στην πολιτική το θολό είναι προβοκάτσια ή απλά λαϊκίστικο και στόχο έχει να ψηφοθηρεί ή να αφιονίζει.

Αλήθεια πώς μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον και να είμαστε υπέρ της δημοκρατικής αγοράς; Πώς μπορούμε να μιλάμε για λιγότερα σκουπίδια, ΧΥΤΑ κτλ και να είμαστε υπέρ της κατανάλωσης ή να μην τη χτυπάμε;

Ωστόσο, για τις αντιρρήσεις σου μπορώ να σχολιάσω ότι προτάσεις δεν είναι οι γενικόλογες θέσεις που ακούμε για την αστυνομία ή την αγορά.

ShareThis