τελευταίες εξελίξεις

Επανερχόμενοι και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αποκαλύφθηκε τελικά γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ το δικαστήριο να ανακοινώσει τις ποινές για την υπόθεση της ζαρντινιέρας. Τόσα μαλακά δεν ξέρουν αν μπορούσαν να πέσουν οι αστυνομικοί. Ενώ θα περιμέναμε τουλάχιστον κάποιοι να αποταχθούν, τελικά τη γλιτώνουν με μικρή εξαγοράσιμη ποινή. Οι ψευδομάρτυρες, η ψευδής ΕΔΕ και οι ψευδείς ανακοινώσεις δε τιμωρούνται. Η συσκότιση της αλήθειας και η συνειδητή τακτική αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης (που με καθαρά γκεμπελικό τρόπο συνιστά -κατά τη γνώμη μας- πέρα από το ηθικό κομμάτι και το αδίκημα σύστασης συμμορίας). Διαβάζουμε, λοιπόν, σΤΟ ΒΗΜΑ ότι "χθες το πρωί το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών τρεις αστυφύλακες και έναν αρχιφύλακα για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κρίνοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς του επεισοδίου. Επιπλέον, στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της έργω εξύβρισης. Οι ποινές είναι εξαγοράσιμες αντί 5 ευρώ την ημέρα. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, σε δύο αστυφύλακες, έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και στον πρώην διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την πράξη της απλής συνέργειας στην επικίνδυνη σωματική βλάβη. Παράλληλα, αποφασίστηκε οι εφέσεις να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα". Το ΣΚΑΪ σημειώνει πως ο Χάρης Καστανίδης μίλησε για "Δικαιοσύνη που επιβραβεύει πανηγυρικά την κυβερνητική πολιτική, που μετέτρεψε την Ελληνική Αστυνομία από Σώμα που υπηρετεί τον πολίτη, σε Σώμα πραιτόρων. Οι επικοινωνούντες καθεστωτικοί μηχανισμοί πέταξαν στα σκουπίδια τον σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων". Για ποια τυφλή δικαιοσύνη μιλάμε τώρα; Δεν έχω ποτέ συμφωνήσει με αυστηρότατες ποινές -φυλάκισης ή χρηματικές. Οι ποινές φυλάκισης μου φαίνονται ικανοποιητικές, αφού κατ' αρχήν είναι από τις λίγες φορές που ανακοινώνεται ενοχή της ΕΛΑΣ για βιοπραγία και δεν κουκουλώθηκε τελείως. Ωστόσο, τάσσομαι υπέρ της απόταξης όλων των κρινόμενων ενόχων στο επεισόδιο. Ακόμα κι όταν τιμωρούνται, τέτοιους αστυνομικούς δεν τους θέλουμε, δεν μπορεί η κοινωνία να τους δεχτεί[1].
Και φυσικά οι μαθητές δε μειώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντίθετα, από όσα θα ήθελε η κυβέρνηση τις συνεχίζουν. Εχθές μάλιστα είδαμε τις μεσημβρινές ειδήσεις της ΝΕΤ να διακόπτονται και να εμφανίζονται νέοι (σύμφωνα με την αστυνομία 20-25 ετών) με πανό που έθεταν και πάλι θέμα του δολοφονημένου Αλέξανδρου (δύο πανό με τα συνθήματα «Κλείστε την τηλεόραση και βγείτε στους δρόμους» και «Λευτεριά στους συλληφθέντες»). Οι νεαροί εισήλθαν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής σε μικρές ομάδες, δήθεν ως φιλοξενούμενοι σε εκπομπές, και ορισμένοι τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του προκειμένου, όπως του είπαν, να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο με τον οποίο τα άλλα ΜΜΕ καλύπτουν τα γεγονότα των ημερών. Οι υπόλοιποι κατέλαβαν το control room, απωθώντας τους τεχνικούς και σκηνοθέτες, προκειμένου για λίγα δευτερόλεπτα να μεταδοθούν τα προαναφερθέντα πλάνα με τα πανό. Φυσικά ποτέ δεν ακούσαμε ήχο, φυσικά ποτέ δεν ακούσαμε την εξαγγελία τους -που τόσο ειρηνικά και διεκδικητικά ζήτησαν να διαβάσουν.
Με τρόπο φασιστικό και απερίφραστα αντιδημοκρατικό ο μετακλητός διευθυντής της ΕΡΤ με περισσό πολιτικό θράσος και τη στιγμή που όλη η Ελλάδα βοά για την αστυνομική βία και την καταπίεση της νέας γενιάς δεν επέτρεψε την ανάγνωση ενός εξαίρετου κειμένου διαμαρτυρίας. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλος, κατήγγειλε με έντονο τρόπο την ενέργεια υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΡΤ είναι μια ανοιχτή επιχείρηση. Δεν επιτρέπεται σε ομάδες δίχως πρόσωπο να καταργούν το δικαίωμα της ενημέρωσης». Τι λέει, μωρέ, ο τύπος; Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή πηγή ενημέρωσης; Από πότε; Πότε άσκησε αυτή η ανοιχτή πηγή ενημέρωσης κριτική στην κυβέρνηση; Η κρατική υποκουλτούρα της Eurovision που ξοδεύει μυθικά ποσά για την προβολή ενός άθλιου μουσικού διαγωνισμού και αφιερώνει τόσες ώρες προβολής στο τίποτα, τις φραπελιές, στην ερημιά της θρησκευτική πίστης με μητροπολίτες-παρουσιαστές, στις κατασκευασμένες ειδήσεις. Αυτή η ΕΡΤ που έδιωξε τον Κούλογλου -μία αξιοσέβαστη πηγή ενημέρωσης και κριτικού ρεπορτάζ- επειδή φοβήθηκαν μήπως κρίνει την κινέζικη κυβέρνηση; Τουλάχιστον, πριν τη ΝΔ είχαμε αξιόλογες εκπομπές και πιο αντικειμενική ενημέρωση. Ακόμα ο κ. Παναγόπουλος επιλέγει να θα ακολουθεί ρουσοπούλειες μεθόδους;
Σύμφωνα δε με άλλο δημοσίευμα κατήγγειλε «μεθοδευμένη εισβολή ομάδας, χωρίς κοινωνική εκπροσώπηση» και έκανε λόγο για «οργανωμένη ενέργεια, πέρα από οποιαδήποτε κοινωνική ανοχή και διάσταση διαμαρτυρίας». Προφανώς πάντως ο Πρόεδρος της κρατικής -και όχι ιδιωτικής- τηλεόρασης θέλησε να αποφύγει το επίρρημα πρώην και τέως πριν τον τίτλο του και αποφάσισε να δείξει το πρόσωπο του μετακλητού υπαλλήλου που προσφέρει καλές υπηρεσίες στους εργοδότες του. Σωστή και η θέση του Χυτήρη που υπογράμμισε πως "όταν η κυβέρνηση μετατρέπει τη δημόσια τηλεόραση σ' έναν μηχανισμό προπαγάνδας και σπατάλης του δημόσιου χρήματος, τότε μοιραία έρχεται η πλήρης διάλυση, που την παρακολουθεί ο Ελληνικός λαός, σε απευθείας σύνδεση. Άξιος ο μισθός τους"[2].
Το αστείο σε σχέση πάντως με τις κινητοποιήσεις των ημερών είναι ότι οι Γάλλοι δηλώνουν ότι τις φοβούνται και ανάγκασαν τη γαλλική κυβέρνηση να αναβάλει για έναν χρόνο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία. Ο υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκό επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων για το Λύκειο, αλλά αποφάσισε να κάνει πίσω φοβούμενος ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών θα λάμβαναν τον βίαιο χαρακτήρα που έχουν οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα.
Από την άλλη, ο Σαρκοζί -γνωστός για τη σκληρή του στάση απέναντι και σε φοιτητές πέρυσι και στους άραβες Γάλλους- έδειξε τη συμπαράστασή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Δήλωσε σχετικά ότι "η Ελλάδα είναι μία δημοκρατία και σε μία δημοκρατία υπάρχουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι εκλογές και μία νόμιμη κυβέρνηση. Σε μία δημοκρατία όταν ο λαός θέλει αλλαγή, αυτή περνάει μέσα από τις κάλπες. Σε μία δημοκρατία δεν αποφασίζει ο δρόμος". Και συνέχισε σημειώνοντας ότι λυπήθηκε πραγματικά όταν είδε τις σκηνές στους δρόμους των Αθηνών. Για το σύνολο των Ευρωπαίων, η Ελλάδα είναι η εικόνα του πολιτισμού, της κουλτούρας και όταν βλέπουμε τέτοιου είδους βίαιες συγκρούσεις, λεηλασίες, πλιάτσικο σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, πραγματικά αυτό συγκινεί και ταράζει όλο τον κόσμο. Το γιατί βέβαια φτάσαμε εδώ ούτε καν τον απασχολεί, ούτε καν υπάρχει λόγος να συζητηθεί.

Στο άσχετο πάντως προτείνω και το post που είχα δημοσιεύσει νωρίτερα, αλλά μία βόλτα στις εφημερίδες με τσάτισε πάλι.



[1] Για το θέμα έγραψαν επίσης η Ημερησία, ο Ελεύθερος Τύπος, η Καθημερινή και η Ναυτεμπορική.
[2] Για το θέμα έγραψαν επίσης ΤΑ ΝΕΑ, η Ημερησία και ο Ελεύθερος Τύπος. Ενδιαφέρον πάντως σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει και ο υπότιτλος της Καθημερινής σχέδιο δράσης κατά κρατικών στόχων υιοθετούν τα ακραία στοιχεία, δυναμιτίζοντας το κλίμα.


18 έκριναν :

ikor είπε...

Τι κρίμα να τους επιβληθεί ένα τόσο υψηλό πρόστιμο...

Αν έλεγαν κι αυτοί "αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν", θα τους χειροκροτούσαν κιόλας!

Στα σοβαρά τώρα: Η ατιμωρησία ανακυκλώνει την ασυδοσία. Πότε θα το καταλάβουν;;

xasodikis είπε...

Αν μου επιτρέπεις, Δείμε, μια μικρή παρέμβαση για το νομικό σκέλος της υπόθεσης:

Οι ποινές ναι μεν δεν είναι οι αυστηρότερες που θα μπορούσαν, αλλά δεν είναι και χάδια. Σημειωτέον ότι υπήρχε και απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα. Το ότι δεν οδηγήθηκε κανένας στην φυλακή οφείλεται στο ότι αυτό προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου και όχι σε επιείκεια του δικαστηρίου. Τέλος, την απόταξή τους από το σώμα δεν μπορούσε να τη διατάξει αυτό το δικαστήριο, δεν είναι στην αρμοδιότητά του.

Προσωπικά, αυτό που με ενόχλησε στην απόφαση ήταν ότι τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου: για όργανα της αστυνομίας μιλάμε, το λευκό ποινικό μητρώο (πρέπει να) είναι αυτονόητο, μου φαίνεται κάλπικο να λογίζεται ως ελαφρυντικό.
Πάντως, δεν θα μιλούσα για "ατιμωρησία".

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ikor, δεν είναι απλά η ατιμωρησία. Η ανακύκλωση θα αποφευγχθεί μόνο όταν πισεστούν οι πολιτικοί να μη συνεργούν στη συγκάληψη και να απαιτούν την άμεση παραδειγματική τιμωρία και την απομάκρυνση επίορκων και αδικαιολόγητα βίαιων αστυνομικών από το σώμα. Μπορούν ακόμα και βούλευμα να βγάλουν.

Χασοδίκη, δεν τάσσομαι υπέρ των αυστηρών ποινών. Νομίζω το κάνω φανερό. Δε θέλω παραπάνω ποινή φυλάκισης,
θέλω πολύ απλά να φύγουν από το σώμα, για να μην επαναλάβουν όσα έκαναν. Κι άλλοι τιμωρήθηκαν κατά καιρούς -πειθαρχικά και όχι μόνο- και πάλι αναλόγως έπραξαν όταν είχαν την ευκαιρία.

VKP είπε...

Ναι ρε Δείμε, έτσι είναι.
Την τελευταία εβδομάδα λοιπόν ξεκουνήθηκα, ξύπνησα, κοίταξα γύρω μου, σκέφτηκα το παρελθόν μου, τα λάθη, τους κύκλους, το περιβάλλον μου, θετικό και αρνητικό, ξαναζώ ρε.
Τι απο όλα αυτά κάνει η κυβέρνηση και οι διορισμένοι υπάλληλοί της? Τίποτα, μόνο τα ανάποδα, αργοπεθαίνουν...Και εμείς που ονειρευόμαστε δεν μπορούμε να αναλάβουμε εξουσία και μας λένε άτολμους, ουτοπιστές, απολίτικους, παράνομους κ.οκ. Θα χάσουν όμως γιατί δεν καταλαβαίνουν οτι η ιστορία δεν τους κλείνει το μάτι πια. Την πίστεψαν οι μαλάκες, τους είπε αυτή οτι πάει τελείωσε και θα κάνει άκρη για να κάνουν ότι αυτοί θέλουν. Αλλά τώρα ξαφνικά θύμωσε, βγήκε στους δρόμους και τα έσπασε, έστειλε τους αγγελιοφόρους της και έκαναν πορείες, καταλήψεις, απεργίες. Και αναρωτιούνται οι καημένοι, μα γιατί μας εκδικείται έτσι η ιστορία. Τι λέω, μακάρι να το αναρωτιούνταν αυτό, τότε θα σκέφτονταν λίγο και θα αφουγκράζονταν την αλλαγή που έρχεται. Γι αυτούς όμως η αλλαγή είναι ανάθεμα, δεν τη θέλουν γιατί χάνουν τα κεκτυμένα τους, αυτά που τα τελευταία 10 χρόνια κυρίως τους άφησε η ιστορία να αποκτήσουν. Επειδή η τύπισα αυτή που 'όλοι την γουστάρουν και την κοιτάζουν έβαλε τα ακριβά της χρυσαφικά, τα ψηλά της τακούνια και τις απλησίαστες μάρκες της, όλοι οι μαλάκες ψάρωσαν, καύλωσαν και έτρεξαν να την εντυπωσιάσουν με ΧΡΗΜΑ ΧΡΗΜΑ ΧΡΗΜΑ. Ε, μα τόσο πολύ χρήμα, το σιχάθηκε κι αυτή και είπε να κατεβάσει απο τα σεντούκια της καμιά πιστωτική κρίση. Συμμορφώθηκε κι αυτή, πέταξε απο πάνω της την προσποιητή της πρόκληση, έβαλε στρωτό παπούτσι αθλητικό, κασκόλ πολύχρωμο και πήρε ρόπαλο στα χέρια.
Οι μαλάκες όμως δεν το καταλαβαίνουν ακόμα, συνεχίζουν να της λένε , άντε γδύσου, κουνήσου, άνοιξε τα πόδια σου να μας δώσεις χρήμα. Αυτή όμως δεν τους θέλει πια. Τόσοι πολλοί, τόσα πολλά κοκόρια, αμερικάνικα, ιαπωνέζικα, ευρωπαϊκά, νοτιοκορεάτικα, αναπτυσσόμενα, ανερχόμενα.Όπου λαλούν πολλά κοκόρια είπε κι αυτή...

Ανώνυμος είπε...

Kala, den einai fanero oti evlogoun ta genia tous?
An enas idiotikos ipalilos eixe timorithei gia analoges prakseis me tis idies poines meta tha borouse na epistrepsei stin ergasia tou, den tha ton apeleian?
Loipon edo giati einai diaforetika, pali?
Tosa xronia perasan meta tin Diktatoria kai pistevame oti afti eixe paisei, oti i anagi ton anthropon pia, itan i eleftheria tis skepsis kai tis ekfrasis makria apo xeiragogisi kathe morfis. Ftou kai apo tin arxi, loipon. Toso aima pige adika, den kataferame tipote na mathoume kai na diorthosoume, ma tipote re?
pali diktatoria exoume.
Nomizo, oti kapou to kserame otan perisi to fthinoporo eixame dei ta eklogika apotelesmata, apla enas igiis nous den borei na skeftei oute kan na fandastei afto pou simvainei. Dioti enas igiis nous, mono oneira omorfa kai oramata borei na fandastei, oxi afti tin katadia.
propetis

ο δείμος του πολίτη είπε...

VKP, πόσο συμφωνούμε να ήξερες.

Μόνο απλά φανερό είναι, Προπέτη μου; Τόσο φανερό, ώστε σκέφτομαι κι εγώ να πετάξω μερικές πέτρες που έχω φυλαγμένες στο σπίτι μου και να σηκώσω κι ένα πανώ άσε τον καφέ κι έλα να πετάξεις κι εσύ, πέτρες υπάρχουν. Και να μην είσαι βίαιος, από την κοροϊδία θα καταντήσεις, τελικά.

ELvA είπε...

Polloi anarrwtiountai: Telika de mathame tipota? Oi agwnes pigan xamenoi? De nomizw oti mporoun ta ofeli enos agwna na kratisoun mia zwi.I kathe genia prepei na anametrietai me tin exousia yia na mathainei kai na epanaprosdiorizetai se sygkrisime ti proigoumeni.Opote de me ekplissei toftou kai apo tin arxi.Mono pou tha perimene kaneis perissoteri wrimotita kai filotimo apo kapoious pou se teleftaia analysi den prosferoun pia tipota sti thesi pou vriskontai!
Syggnwmi yia ta Greeklish, deimo, grafw apo allo PC

ο δείμος του πολίτη είπε...

Φυσικά και δε μάθαμε, Έλβα μου. Δε θέλανε να μάθουν. Το ίδιο θα γίνει και αργότερα με τους δύο αστυνομικούς. Και να σκεφτείς ότι η εσωτερική ΕΔΕ ήταν ακόμα πιο μαλακή. Κανένας αγώνας όμως δεν πάει χαμένος. Όλοι οι αγώνες συσσωρευμένοι είναι αυτοί που παρακινούν τον κόσμο να απαιτεί παραπάνω πράγματα και πιέζει την Πολιτεία να κάνει κάτι. Νομίζεις αν δεν υπήρχε η πίεση του κόσμου ότι θα έλεγε την ηλίθια., την άθλια συγνώμη του ο Πρωθυπουργός; Εξάλλου, η δημοκρατία δεν άλλαξε ποτέ με έναν αγώνα, αλλά με σύνολο αγώνων και πολλαπλής δράσης.

αθεόφοβος είπε...

Ο Χασοδίκης έθεσε σωστά το θέμα των ποινών. Δυστυχώς δεν βλέπω εύκολο το θέμα της απόταξης γιατί οι ποινές πρέπει να γίνουν τελεσίδικες.
Πάντως τουλάχιστον πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεόφοβε, η διαφορά είναι ότι οι ποινές φυλάκισεις αποτελούν ποινές ποινικού δικαστηρίου ακι η απόταξη ποινή πειθαρχικού οργάνου της αστυνομίας. Φυσικά, και ποτέ ένας κόρακας δε θα έβγαζε το μάτι συναφέλδου. Αυτή είναι η κακώς; εννοούμενη συναδεφική αλληλεγγύη και ο συντεχνιασμός. Θυμάμαι την ΕΔΕ, τι ποινές προέβλεπε;

DREAM ON FUCKERS είπε...

Σήμερα ήταν η χειρότερη μέρα στις πορείες.
Ενα μικρό έξαλλο πλήθος στη μέση της πορείας έριχνε πέτρες σε γιαγιάδες και γραβατωμένους. Όλοι προσπαθούσαν να τους περιφρουρήσουν αλλά στάθηκε αδύνατον.
Η μόνη λύση είναι ειρηνική διαμαρτυρία για το καλό της διαμαρτυρίας.
Εκπέμπω Sos Sos Sos sos sos sos...
Υ.Γ. Σε μαύρες μέρες εύχομαι να συνεχίσετε να κάνετε όνειρα,
όνειρα χωρίς εφιάλτες

το κορίτσι ρομπότ

ο δείμος του πολίτη είπε...

r2d2therobot, κορίτσι ρομπότ, εχθές δεν μπόρεσα να παρεβρεθώ στην εδώ πορεία, αλλά είδα ότι ήταν λίγο χάλια. Είναι ξεκάθαρο ότι στοχος ήταν ο διασυρμός της ίδιας της κινητοποίησης. Η ίδια η κυβέρνηση που οπλίζει χέρια αστυνομικών, που τους επιτρέπει να πετρούν ακόμα και πέτρες και να ξεσπούν στις πλάτες των πολιτών-συναδέλφων-συμπολιτών τους, αυτή η κυβέρνηση βρήκε έναν ακόμα τρόπο να φανεί καλή στα μάτια των "φιλήσυχων" Αθηναίων: με τη συκοφάντηση της πορείας και τη δημιυοργίας εντυπώσεων.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή και η ανάπαυλα για τον εργαζόμενο είναι "ιερή", με την έννοια ότι έχει την μικρή ευκαιρία να πάρει αναγκαίες δόσεις κοινωνικότητας, θα έλεγα ότι είναι καιρός να χρησιμοποιήσει τώρα τέτοιες ακτιβιστικές ενέργειες μικρού βεληνεκούς στην έκταση, μεγάλου όμως στις εντυπώσεις, σαν την Ακρόπολη και την ΕΡΤ δηλ, έτσι ώστε να κρατήσει τις μηχανές αναμένες για μετά..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πόσο σύμφωνο με βρίσκεις, κομμούνι. Και όταν βλέπω μετακλητούς διευθυντές-προέδρους και ξεπουλημένους δημοσιογράφους να κάνουν λόγο για βεβηλώσεις κλπ, τότε είμαι σίγουρος πως βρίσκομαι στο σωστό δρόμο.

syrano3 είπε...

είναι ανύπαρκτο το δίλημα που λέει πως οποιος υποστηρίζει τον άδικο χαμό του παιδιού είναι ταυτόχρονα και συνήγορος των βάνδαλων ψευτοαναρχικών.
και έτσι λαικίστικα:αν κάποιος πολίτης ρίμαζε έναν μπάτσο στο ξύλο θα τη γλίτωνε έτσι????
ισονομία κατα τα άλλα...κάποιους βολέυει το χάος όμως.μήπως αυτοι που λένε ή έγω πρωθυποργός ή Χάος???

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συρανό, l' Etat c'set moi.

Ανώνυμος είπε...

"Οι ποινές ναι μεν δεν είναι οι αυστηρότερες που θα μπορούσαν, αλλά δεν είναι και χάδια. Σημειωτέον ότι υπήρχε και απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα. Το ότι δεν οδηγήθηκε κανένας στην φυλακή οφείλεται στο ότι αυτό προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου και όχι σε επιείκεια του δικαστηρίου. Τέλος, την απόταξή τους από το σώμα δεν μπορούσε να τη διατάξει αυτό το δικαστήριο, δεν είναι στην αρμοδιότητά του.

Προσωπικά, αυτό που με ενόχλησε στην απόφαση ήταν ότι τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου: για όργανα της αστυνομίας μιλάμε, το λευκό ποινικό μητρώο (πρέπει να) είναι αυτονόητο, μου φαίνεται κάλπικο να λογίζεται ως ελαφρυντικό.
Πάντως, δεν θα μιλούσα για "ατιμωρησία"."

Χασοδίκη κατά μια έννοια μείνανε ατιμώρητοι ή μάλλον σχετικά ατιμώρητοι, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς.

Να σου υπενθυμίσω ότι οι 4 από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς τιμωρήθηκαν για το αδίκημα της επικινίνδυνης σωματικής βλάβης.Αν θυμάμαι καλά ως επικίνδυνη σωματική βλάβη ορίζεται η πράξη που μπορεί να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη (άρθρο 309 του ποινικού κώδικα). Ο Αυγουστίνος Δημητρίου (ο Κύπριος φοιτητής) παίρνει πλέον ψυχοφάρμακα για να αντιμετωπίσει το ψυχικά προβλήματα που απέκτησε μετά το συμβαν, έχει πάψει να σπουδάζει, δεν έχει πια καμμία κοινωνική ζωή.

Ο νόμος σαφώς ορίζει (αρ.310 του ποιν. κώδικα) ως Βαριά σωματική βλάβη την πράξη η οποία έχει ως επακόλουθο την βαριά σωματική βλάβη ΄Η ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΣΗ του παθόντα.
Ιδίως αν η πράξη αυτή "προξένησε στον παθόντα κίνδυνο ζωής ή βαριά και μακροχρόνια αρρώστια ή σοβαρό ακρωτηριασμό Ή ΑΝ ΤΟΝ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ να χρησιμοποιεί το σώμα Ή ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ ΤΟΥ." (Η έμφαση δική μου)
Οτι δηλαδή έπαθε και ο Αυγουστίνος
Δημητρίου!

Η κατηγορία που θα έπρεπε να τους έχει απαγγελθεί ήταν αυτή της Βαριάς σωματικής βλάβης και όχι αυτή που τους απαγγελθηκε, της Επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Περιττό να το πω, η κατηγορία περι Βαριάς σωματικής βλάβης (γιατί περι αυτού προκειται άλλωστε στην συγκεκριμένη περίπτωση) επισύρει σημαντικά βαρύτερες ποινές από αυτές της κατηγορίας περι Επικίνδυνης σωματικής βλάβης που τελικά τους απαγγέλθηκε.


Ειναι διαμέσου αυτού το παιχνιδιού που γίνεται με τις απαγγελίες των κατηγοριών που καταφέρνουν και τη βγάζουν ζάχαρη οι διάφοροι κωλόμπατσοι που παραβιάζουν το νόμο.
Τα τσογλάνια που διαλύσανε τον Αυγουστίνο στο ξύλο πέσανε στα μαλακά, αν αναλογιστεί κανείς τη ζημιά προκαλέσανε στο παιδί. Και πέσανε στα μαλακά γιατί έγινε για πολλοστή φορά το ίδιο παιχνίδι με τις απαγγελίες των κατηγοριών.

Να θέσω εδώ ένα ρητορικό ερώτημα, πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι εαν σάπιζε έναν αστυνομικό στο ξύλο, όπως αυτοί τον Αυγουστίνο, θα καθάριζε με Επίκινδυνη σωματική βλάβη και φυλάκιση 3 ετών εξαγοράσιμη αντι 5 ευρώ τη μέρα??

Αν πράγματι πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο τότε πρέπει να παίρνει πολύ ισχυρά παραισθησιογόνα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Απογοητευμένε, αυτό ακριβώς είναι το θέμα: ότι τελικά ορισμένοι τιμωρούνται αυστηρότερα ή διώκονται σκληρότερα από αστυνομικούς ή άλλους υπαλλήλους.

ShareThis