Είναι το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να οδηγήσει στην Ανθρώπινη Κοινωνία;

Οι εκλογές τελικά ως αναμενόμενο προκηρύχθηκαν. Για πρώτη φορά -απ'όσο θυμάμαι- ένας πρωθυπουργός επικαλείται τον ίδιο λόγο σε δύο χρόνια ως εθνικό ζήτημα για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Το θέμα δεν είναι βέβαια ούτε οι υπουργοί που τη μια αρνούνταν τις εκλογές και μία-δύο μέρες μετά τις αποδέχονται και τις υπερασπίζονται στις τηλεοπτικές οθόνες. Ούτε αποτελεί θέμα γιατί προκήρυξε εκλογές ο απερχόμενος Πρωθυπουργός -ειδικά αν θυμηθούμε τα Βοτοπέδια, τη Siemens και τη σκληρή οικονομική πολιτική σε συνδυασμό με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Ο Πρωθυπουργός πάει σε εκλογές για να σώσει το κόμμα και να διατηρήσει όσο μπορεί τα ποσοστά του και την υστεροφημία του.

Σημασία έχει όμως τι περιμένουμε να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Τι προτείνει και τι είναι διατεθειμένο ως κίνημα να πράξει. Είναι έτοιμο να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης; Είναι διατεθειμένο να αναστήσει τη χαμένη κοινωνική πολιτική (υγεία, παιδεία, πρόνοια, προστασία του καταναλωτή, ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ) και να σβήσει το κομματικό κράτος από το χάρτη της ιστορίας -όπως το ανέστησε η ΝΔ;- (ανασύσταση κι ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ και ουσιαστική λειτουργία των άλλων ανεξάρτητων αρχών); Aποδέχεται την πράσινη ανάπτυξη τόσο ώστε να κάνει τα λόγια πράξεις;

Δεν είμαι στο ΠΑΣΟΚ επειδή είναι το καλύτερο κόμμα. Είμαι στο ΠΑΣΟΚ επειδή μπορεί να γίνει καλύτερο κόμμα, επειδή μπορεί να γίνει προοδευτικό, επειδή μπορεί να επιστρέψει στις αριστερές του ρίζες (μετά τις νεοφιλελεύθερες παλινδρομήσεις του '90), επειδή ξέρει να ακουεί κάθε φωνή έστω κι αν διαφωνεί. Για να γίνει όμως καλύτερο, για να θυμηθεί την αριστερή του καταβολή πρέπει να στραφεί στο κίνημα, να το αφουγκραστεί, να το στηρίξει. Πιστεύω ότι μπορεί να επανσυνδεθεί με το κίνημα μετά τις εκλογές. Το έκανε προεκλογικά (έστω και υποτονικά) και μπορεί πιο δυνατά και μετεκλογικά.

Με θέσεις κινηματικές, με προτάσεις που θα υλοποιήσει μπορεί να κάνει την
κοινωνία Ανθρώπινη, το περιβάλλον βιώσιμο, την ανάπτυξη εθνική κατάκτηση. Με έμφαση στην Παιδεία(κι όχι μεταρρυθμίσεις των λόγων, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπ/ση), με αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού και περιστολή δαπανών (ελεύθερο λογισμικό, μετεκπαίδευση υπαλλήλων, αναδιάρθρωση της φορολόγησης, ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αύξηση των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και Αυτοδιοικητικό τομέα, με Διαφάνεια και Αξιοκρατία), με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Η Νέα Δημοκρατία -πέρα από τις ατυχείς και κακές επικοινωνιακές κινήσεις της- απέδειξε ότι με νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική όχι μόνο δεν πάει η χώρα μπροστά, αλλά αντίθετα οδηγείται σε διεθνή απαξία, σε απομόνωση, σε υποανάπτυκτες λογικές της εποχής που το κόμμα της ιδρύθηκε. Δεν είμαστε όμως στη δεκαετία του '70 μεταχουντικά. Το σοσιαλοδημοκρατικό όραμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Απαιτείται όμως
γενναιότητα, η χώρα έχει ανάγκη από χρειάζεται πολιτική σύνεση και η κοινωνία χρειάζεται σοσιαλιστικές πρωτοβουλίες, κινηματική λογική και αποφάσεις ριζοσπαστικές. Οι ώρες είναι δύσκολες για να χαθεί στην πόλωση ενός κόμματος που μόνο του δέχτηκε την ανικανότητά του να αλλάξει τα πράγματα, που μόνο του άλλαξε την οικονομική πολιτική με ανασχηματισμό υπουργού, που μόνος του ο αρχηγός της δέχτηκε την αδυναμία του να υλοποιήσει όσο υποσχέθηκε. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον την πολυτέλεια αναβολών ούτε διλημμάτων. Ή συνεχίζουμε αυτοκαταστροφικά σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος ή προχωράμε με μια δυναμική οικονομία, δημιουργώντας ένα κράτος για τον πολίτη και μια κοινωνία με επίκεντρο τον Άνθρωπο.

Είναι το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να οδηγήσει στην Ανθρώπινη Κοινωνία; Πιστεύω πως είναι, αρκεί να μην απομακρυνθεί από τις ρίζες του.



9 έκριναν :

Αntidrasex είπε...

"Πιστεύω ότι μπορεί να επανσυνδεθεί με το κίνημα μετά τις εκλογές. Το έκανε προεκλογικά (έστω και υποτονικά) και μπορεί πιο δυνατά και μετεκλογικά. "

Εγώ πάλι πιστεύω ότι αφού δεν κάνει προεκλογικά, έτσι και πάρει αυτοδυναμία, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να το κάνει. "μετά την κατάληψη της εξουσίας, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".

Σαφέστατα βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η χειρότερη που θυμάμαι στα 35 χρόνια μου, βγάλε έξω τα πρώτα 15 που δεν πολυκαταλάβαινα από τέτοια.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πιστεύω, αντιδραστικέ ότι το ίδιο το κίνημα, οι πολίτες ειναι πυο δχείχνουν τις κατευθύνσεις. Μην ξεχνάς ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έφερε το κράτος προνοιας, επειδή άκουγε το κίνημα.

Αntidrasex είπε...

Και το ΠΑΣΟΚ (του Σημίτη) ήταν που άρχισε την αποδόμηση του.
Από το πληκτρολόγιο σου και στου κόμματος το αυτί βέβαια, εννοείται ότι θα ήθελα να δω αυτά που λες, ανεξαρτήτως αν θα ψηφίσω ή όχι ΠΑΣΟΚ.
Γνωρίζω ΠΑΣΟΚους, δημοκρατικούς, πραγματικούς αριστερούς και κοινωνικά ευαίσθητους, καταπληκτικούς ανθρώπους. Αλλα γνωρίζω και ΠΑΣΟΚους οι οποίοι έχουν ποτιστεί με τις λογικές της εξουσίας, της συναλλαγής και της "οπαδικής" λογικής. Δυστυχώς, δεν βλέπω στα υψηλότερα σκαλοπάτια να ανεβαίνει το πρώτο είδος.
Οψόμεθα.

αθεόφοβος είπε...

Το ΠΑΣΟΚ στην δεδομένη στιγμή είναι υποχρεωμένο να ξαναδώσει νόημα στην πολιτική και να ξαναδώσει ελπίδα στον έλληνα πολίτη ότι κάτι μπορεί να πάει μπροστά σε αυτό το κράτος.
Αν δεν το κάνει δεν θα χάσει μόνο σαν κόμμα αλλά θα σβήσει και την τελευταία ελπίδα να σωθεί αυτή η χώρα από τον καταποντισμό που την οδήγησε για 5 χρόνια η διακυβέρνηση από την πιο ανίκανη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δείμε, ελπίζουμε πως η τελευταία εξαετία έδωσε σε όλους μας πολλά και χρήσιμα μαθήματα.
Το ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα αλλίμονο αν δεν εκμεταλλευτεί δημιουργικά αυτή την πλούσια εμπειρία.
Αλίμονο αν επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος (διαφθορά, αλαζονία, νεοφιλελεύθερες επιλογές).
Σύνθημά μας πρέπει να είναι:
"χαμηλοί τόνοι-υψηλοί στόχοι"!
Και, φυσικά, κεντρικός στόχος η δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σέξυ αντιδραστικέ σχολιαστή, κι εγώ ζω με την ελπίδα (ελπίζω να μην πεθάνω με αυτή) της προοδευτικής στροφής. Σε εσωτερικό όμως επίπεδο έχει φανεί πια πώς άλλαξαν πολλά και ότι έμαθαν τόσο από την αλαζονεία όσο και από τα λάθη (νεοφιλελεύθερες πολιτικές).

Αθεόφοβε, έχεις απόλυτο δίκιο. Και έτι χείρον δεν έχει χρόνο αναμονής ούτε περίοδο χάριτος.

Άσκαρ, ελπίζουμε στην ανθρώπινη κοινωνία για την οποία χρόνια παλεύουμε. Μέσα από τον πλουραλισμό, μέσα από τις πολλές ας επιλεχθούν οι αριστερότερες και οι δικαιότερες (πλεονασμός το τελευταίο, αλλά ήθελα να το γράψω).

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Προσυπογράφω κι' εγώ! Υπάρχουν όλες οι συνθήκες για την πιο προοδευτική και δημιουργική ΠΑΣΟΚική περίοδο διακυβέρνησης. "Πέφτουμε" με πάθος στη μάχη για τη νίκη. Μετά συμμετέχουμε ενεργά!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δείμε, μου επιτρέπεις να μεταφέρω αποσπάσματα αυτού του ποστ στο ιστολόγιό μου;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, μπορείς και να τα κρίνεις και να τα μεταφέρεις. Αυτό το ξέρεις καλά.

Ορεινέ, συμφωνούμε απολύτως.

ShareThis