Καλές Γιορτές, Χρόνια Πολλά, Ανθρώπινα και Δημιουργικά

update: σχετικά και εδώ, στο ιστολόγιο της παράταξης.

Πέρυσι για πρώτη φορά στο Δήμο Σταυρούπολης στείλαμε σε διάφορους φορείς και παράγοντες ως ευχετήρια χριστουγεννιάτικη κάρτα, τη ζωγραφιά (την πρώτη βραβευθείσα) από ένα σχετικό διαγωνισμό μεταξύ των μαθητών των τοπικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  

Δώσαμε μεγαλύτερη σημασία στην παιδική δημιουργία, στην καλλιτεχνική προσπάθεια των μαθητών, παρά στο τλεικό αποτέλεσμα μιας τυποποιημένης (και σαφώς φτηνότερης στην παραγωγής της) ευχετήριας κάρτας. Μεταξύ μας, βέβαια, εγώ προτιμώ αισθητικά αυτές τις κάρτες από τις ιλουστρασιόν, εξεζητημένες γνωστές κάρτες που κυκλοφορούν γύρω μας, επαγγελματικά ποιημένες. Η περσυνή κάρτα ήταν της Κ.Α., 9 ετών από τη Γ΄ Τάξη, ενώ η φετινή της Γ.Κ., της Ε΄ τάξης.

Ειδικά σε μία εποχή όπου τα φεστιβάλ βιομηχανοποιούνται και οι νέοι πολιτιστικοί θεσμοί βρίσκονται στα χέρια της δημιουργικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ορίζονται από εργολάβους της (υπο)κουλτούρας, το αυτοδιοικητικό μας δημοκρατικό πνεύμα διαλέγει το δικό του δρόμο. Η Τέχνη, κατ’ ανάγκη, λειτουργεί μέσα από σύμβολα· η πιο μεγάλη σφαίρα είναι ένα σημείο στο άπειρο· καθημερινά βιώνουμε το βόθρο της μετανεωτερικής τέχνης και την ερημιά της υποκουλτούρας, που μένοντας μακριά από τις λαϊκές ανάγκες προβάλλονται από κάθε μέσο επικοινωνίας. 

Μία Αυτοδιοίκηση, εντούτοις, με πίστη στις αριστερές καταβολές της οφείλει να αντισταθεί. Όχι μόνο μιλώντας, αλλά έμπρακτα μέσα από την καλλιτεχνική παιδεία· μία παιδεία που θα απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά και στόχο θα έχει τη δική τους καλλιέργεια και ίσως τη δημιουργία ενός τοπικού πόλου. Και μία αριστερή αυτοδιοικητική κίνηση οφείλει να προστατεύσει την Τέχνη από τις επιθέσεις του εφήμερου, από την απομόνωση της ριζοσπαστικής συλλογικής σκέψης· να προστατεύσει τα έργα της όταν δέχονται συντηρητικές επιθέσεις και κοινωνική ή πολιτική λογοκρισία. 
Ο πολιτισμός δεν μπορεί να στηριχτεί στις πολυέξοδες συναυλίες επωνύμων. Η μεταμοντέρνα αυτή επικοινωνιακή πολιτική στηρίζεται στο ψευδές στη βάση του επιχείρημα ότι τούτο αρέσει και έτσι θα συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος. Σε τέτοιες εκδηλώσεις όχι μόνο δε δίνεται η ευκαιρία στο ερασιτεχνικό-καλλιτεχνικό ή επιστημονικό στοιχείο να αναδειχθεί, αλλά ουσιαστικά το θάβει στα μιντιακά πρότυπα της εμπορευματοποίησης και της δημοσιότητας ως αυτοσκοπών. Υποβαθμίζει περαιτέρω την ερασιτεχνική δημιουργία, που σε τελική ανάλυση αποτελεί και την αποκορύφωση της λαϊκής τέχνης. 

26 έκριναν :

Leigh-Cheri είπε...

Πες τα ρε δείμο!Πες τα!
Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λες. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω από πολύ κοντά τι ποσά δίνονται κάθε φορά από τους δήμους για τέτοιου είδους "πολιτιστικές" εκδηλώσεις επωνύμων, το λιγότερο που έχω να πω είναι ότι είναι θλιβερό, και προκλητικό και χυδαίο συν τοις άλλοις.
Θλιβερό γιατί, όπως λες κι εσύ, θάβεται έτσι η ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία που είναι υπέροχη και που θα είχε μια ευκαιρία να προβληθεί και να λειτουργήσει και ως ψυχαγωγία αλλά και ως πρότυπο και ως κίνητρο για άλλους, και χυδαίο και προκλητικό (ιδιαίτερα στις μέρες μας) το να δίνονται τέτοια ποσά τη στιγμή που στοιχειώδεις υπηρεσίες στους πολίτες υπολειτουργούν με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Άσε δε που στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου καλούνται επώνυμοι καλλιτέχνες απλά για μια εκδήλωση τέτοιου είδους, η απόδοσή τους βγάζει μάτι ότι ήρθαν για μια "αρπαχτή"!

Είναι τέλειο αυτό που κάνετε με τις κάρτες των μαθητών! Μπράβο σας! Κι εδώ είναι η μόνη μου διαφωνία μαζί σου. Προσωπικά, προτιμώ μια όμορφη κάρτα με παιδική ζωγραφιά από την καλύτερη κάρτα ιλουστρασιόν του εμπορίου, όσο άρτια κι αν είναι η τελευταία:-)

Leigh-Cheri είπε...

Α! Και καλές καλές γιορτές!
Υγεία, Χαρά, Δημιουργικότητα και πολύ πολύ γέλιο εύχομαι για τη νέα δεκαετία που κοντοζυγώνει:-)

akrat είπε...

άντε βρε επιτέλους έμαθα πως γράφεις και στο δικό σου
εύχομαι υγεία χαρά και ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ προσωπικές και όλων όσων αγαπάς

ο δείμος του πολίτη είπε...

Leigh-Cheri, δεν ξέρω πού διαφωνείς. Εμείς έχουμε κυκλοφορήσει τη βραβευθείσα παιδική κάρτα, όχι μία ιλουστρασιόν. Καλές γιορτές,

Akrat, αντεύχομαι επιτυχίες και ευτυχία. Αλλά δεν κατάλαβα την πρώτη σειρά.

ikor είπε...

Πολύ ωραία σκέψη. Γι' αυτά τα παιδιά είναι μεγάλη επιβράβευση.

Γενικά, όπως είπαμε κι από κοντά, είναι ζητούμενο σήμερα να δώσουμε διέξοδο στη δημιουργικότητα των ανθρώπων. Ως αντίβαρο στο έτοιμο, το copy-paste, το εμπορικό.

Χρόνια πολλά Δήμο! Πάντα με υγεία!!

VKP είπε...

Η πρώτη ζωγραφιά είναι καταπληκτική!
Τι να σου πω εγώ Δείμε, εδώ στην Πάτρα ο δήμος έχει φέρει Έφη, Σάκη και Έλενα και παίζει να έχουν κοστίσει όλα μαζί >500.000 Ευρώ. Για να μη σου πω τα διπλάσια.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η δημιουργικότητα πρέπει πάση θυσία να καλλιεργηθεί, ikor, αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα με τη νέα γενιά.

VKP είπε...

Και κάτι άλλο, ο σταθμός που πάιζω μουσική διοργανώνει και συναυλίες. Προσπαθεί να φέρνει ξένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα κυρίως ποπ και ροκ, κάτι που είναι καινούργιο στην Πάτρα και υπάρχει πολύ όρεξη για προσφορά.

Όταν πρόσφατα ο ιδιοκτήτης του σταθμού πήρε το οκ ότι ο Yann Tiersen θα έρθει στην Πάτρα για συναυλία, επικοινώνησε με την πρόεδρο της ΔΕΠΑΠ να της πει τα καλά νέα και να της ζητήσει βοήθεια για να βρει χώρο να πραγματοποιηθεί η συναυλία. Η απάντησή της ήταν "Ποιός είναι αυτός;"

Επίσης να σημειώσω ότι οι συναυλίες που διοργανώνονται απο τη ΔΕΠΑΠ είναι ακριβότερες σε σχέση με εκείνες των ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Ο Δήμος είναι μεγάλη μπίζνα και το νομοθετικό πλαίσιο το επιτρέπει αυτό ουτος ώστε να αποκτήσει έσοδα απο τις διάφορες επιχειρήσεις που ιδρύει (όπως όλοι οι ΟΤΑ). Αυτό δεν το κατακρίνω αλλά όπως λες και εσύ η προσφορά του Δήμου, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει δηλαδή, λαμβάνουν υπόψη κυρίως την οικονομική και όχι την κοινωνική ζήτηση. Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, η κινηματογραφική λέσχη Πάτρας, ας πούμε, χρεώνει αρκετά χαμηλό εισιτήριο και προβάλλει υψηλής ποιότητας ταινίες. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που αγνοώ.
Νομίζω ότι είναι και θέμα προσώπων και πολιτιστικού επιπέδου. Αυτό εξάλλου εξαρτά και την ποιότητα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτά πάνε μαζί λοιπόν, όχι χώρια.

ανεστης είπε...

Καλές γιορτές Δήμο μου, against all odds....

Meropi είπε...

Πολύ καλή η πρωτοβουλία με τις χριστουγεννιάτικες κάρτες! Φαντάζομαι και τη χαρά των παιδιών που συμμετείχαν στη ζωγραφική της κάρτας!!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Δείμο μου.

Ευρύνοος είπε...

Καλές γιορτές με υγεία αγάπη και ευτυχία σε όλους :)

Leigh-Cheri είπε...

Ωχ!Δεν πρόσεξα το "από" στην παρακάτω φράση σου:

"Μεταξύ μας, βέβαια, εγώ προτιμώ αισθητικά αυτές τις κάρτες ΑΠΟ τις ιλουστρασιόν,..."

Δεν διαφωνώ πουθενά, τελικά;-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

VKP, είμαι βέβαιος, ότι έτσι είναι. Αντίθετα, εμείς πλημμυρίζουμε τους δρόμους με παιδικές χορωδίες από τα δικά μας σχολεία και ωδεία. Πάντως γενικά είναι μεγάλη ντροπή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διοργανώνει ακριβές κι επώνυμες συναυλίες, θάβοντας έτσι το δικό της δημιουργικό πληθυσμιακό στοιχείο. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα πολιτικών επιλογών και ιδεολογικών προσανατολισμών.

Καλές γιορτές, Ανέστη κι Ευρύνοε,

Leigh-Cheri, δεν πειράζει.

Μερόπη μου, νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή επιβράβευση των παιδιών και μία ένδειξη ότι δεν πετάμε τον αετό (κι ας μας κατηγορούν κάποιοι ουσιαστικά για επίδειξη προεκλογική -αν και πέρυσι δεν είχαμε εκλογές, ούτε και πρόπερσι). Καλές Γιορτές.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλές γιορτές, Δήμο!
Νάστε καλά και πάντα δημιουργικοί.

Καλές γιορτές, σε όλους σας.!

cynical είπε...

Δημο, τις καλυτερες ευχες μου για τη νεα χρονια.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, cynical, αντεύχομαι. Χρόνια Πολλά και καλά να περάσετε.

IaTriDis είπε...

Προσυπογράφω όλα τα παραπάνω!
Πολύ καλή κίνηση. Σαφώς και μια κάρτα, δημιούργημα ενός παιδιού είναι ασύγκριτα καλύτερη από τις τυποποιημένες του εμπορίου. Από την άλλη τέτοιες κινήσεις προωθούν την καλλιτεχνική παιδεία και όρεξη στα παιδιά να δημιουργήσουν με την δική τους φαντασία πράγμα που συνεχώς,δυστυχώς, φθίνει...!
Μακάρι οι δήμοι, είτε με προγράμματα καλλιτεχνικών εργαστηρίων και για ενηλικες ακόμη, είτε με την ανάδειξη τέτοιων δραστηριοτήτων, να μπορέσουν να ενισχύσουν ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους να εκφράσουν την δημιουργικότητα τους! Άλλωστε η τέχνη μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, ας το καταλάβουμε κάποια στιγμή!
Πολλά έγραψα και παραλίγο να ξεχάσω να σου ευχηθώ για τις γιορτές!
Καλά να περάσεις και πάντα να συμμετέχεις και να αναδυκνύεις τέτοιες δραστηριότητες!

thalassaki είπε...

Δήμο, χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα σου εύχομαι, ό,τι επιθυμείς κι όλα τα καλά για το Νέο Έτος.

vasikos metoxos είπε...

Δήμο χρόνια πολλά και κάθε επιτυχία στις ωραίες προσπάθειες σας!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλή χρονιά Δείμε, και πάντα δημιουργικά και δημοκρατικά!

Άθεος είπε...

Χαίρομαι για τις ευαισθησίες σου Δείμε.
Χρόνια σου Πολλά!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ιατρίδη, σ' ευχαριστούμε. Καλές Γιορτές.

Θαλασσάκι, βασικέ μέτοχε, Άσκαρ, Άθεε, καλά να περάσετε στις γιορτές. Χρόνια Πολλά.

anepidoti είπε...

χρόνια πολλά και τόσο ευαίσθητα όπως τώρα!
γεμάτα παιδικές ζωγραφιές και ευαισθησίες!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλές Γιορτές και Χρόνια Πολλά και σε εσένα, καλή μου.

Κλείτωρ είπε...

Ευχές για ένα έτος δημιουργικότερο για όλους μας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κλείτωρ, ανταποδίδω.

ShareThis