Επιτέλους, καλά νέα για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Β. Βενιζέλος για πρώτη φορά τίθεται ανοιχτά υπέρ της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου
...είναι προφανές ότι το μείζον αγαθό που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως ιδιοκτήτης, είναι η μεγάλη έκταση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και που είναι ένας χώρος υπερτοπικής προοπτικής. Ο Δήμος Σταυρούπολης έχει το πολύ σημαντικό προνόμιο να είναι ο Δήμος στα όρια του οποίου βρίσκεται η έκταση αυτή, αλλά φυσικά το μέγεθός της υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του Δήμου Σταυρούπολης και δικαιούχος είναι κάθε πολίτης ο οποίος περιμένει να κάνει χρήση των κοινωνικών, σε τελική ανάλυση, υπηρεσιών που μπορεί να παρασχεθούν στο χώρο αυτό. 
Ξεκινώ λοιπόν απ’ αυτό που είναι το μείζον ζήτημα εξ αντικειμένου, λόγω του μεγέθους του. Όπως αντιλαμβάνεστε, μια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων μέχρι τον αστικό ιστό, έχει μια πολύ μεγάλη αξία. Η τύχη αυτής της έκτασης θα καθορισθεί με απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, με μια προγραμματική σύμβαση που πρέπει να συνάψουμε και πρέπει εσείς να δώσετε μια σαφή απάντηση για το ποιος κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι ο αντισυμβαλλόμενος. O Δήμος Σταυρούπολης προφανώς επειδή είναι μέσα στα όριά του, αλλά και ποιος θα είναι ο διαχειριστικός φορέας όλης αυτής της μεγάλης κοινωνικής επένδυσης που θα γίνει στο χώρο αυτό, ώστε να συναφθεί αυτή η προγραμματική σύμβαση η οποία θα περιέχει και όλους τους όρους της χρήσης και της κοινωνικής αξιοποίησης.Kαι αυτή θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση, για κύρωση.
Ως τότε όμως, θα δώσω εντολή τώρα που το πληροφορήθηκα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ν’ ανακαλέσει τυχόν μηνύσεις που βλακωδώς ασκήθηκαν εναντίον του Δήμου γιατί ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες μέσα στο χώρο του «Παύλου Μελά»... O δε Δήμος με απλή γνωστοποίηση μπορεί ν’ αναπτύσσει όλες τις δραστηριότητες που θέλει, όχι κατασκευαστικά αλλά πολιτιστικά, μέσα στο χώρο του στρατοπέδου, ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται οι διαδικασίες για την παραχώρηση... Μόλις οριστικοποιήσετε τη δική σας πρόταση για το ποιος θα είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί την υπερτοπική αυτή περιουσία, αμέσως θα συνάψουμε την προγραμματική σύμβαση και θα την κυρώσουμε στη Βουλή.
Βεβαίως υπάρχουν ορισμένες υπόγειες δραστηριότητες, η προοπτική δηλαδή ν’ αναπτυχθεί ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ένα μεγάλο γκαράζ, όπου θα μπορούσε να μετέχει και το ελληνικό Δημόσιο αν γίνει αυτό. Θα μπορούσε το ΤΕΘΑ ως Νομικό Πρόσωπο να διατηρήσει τη συμμετοχή του σε αυτή τη δραστηριότητα. Δεν προβλέπεται εκεί ν’ αναπτυχθούν άλλου τύπου εμπορικές δραστηριότητες κατά κυριολεξία, παρά μόνο υποστηρικτικές των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που προβλέπεται να αναπτύσσονται εκεί μέσα.
Βεβαίως υπάρχουν ορισμένες ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εκεί στεγάζεται η στρατιωτική φυλακή η οποία έχει μια προοπτική μεταφοράς στα Διαβατά ως μικρό παράρτημα της δικαστικής φυλακής, διότι το δυναμικό της στρατιωτικής φυλακής είναι ούτως ή άλλως αμελητέο, αδιάφορο. Δηλαδή δεν επιβαρύνει σε τίποτα το συνολικό όγκο των δικαστικών φυλακών της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται μια δραστηριότητα ενός κέντρου ορθοπεδικών υλικών, θα δούμε πού θα μπορούσε να στεγαστεί αυτή η δραστηριότητα.
Αυτό είναι σε πολύ γενικές γραμμές το σχέδιο στο οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς ως προς το στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Βεβαίως ένα πολύ μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει σ’ εσάς, να μας υποβάλλετε τη συγκεκριμένη πρόταση για να συνάψουμε την προγραμματική σύμβαση και να νιώσει ο Δήμαρχος Σταυρούπολης και ο Δήμος ότι δεν πιέζονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι είναι φιλική η σχέση και ότι υπάρχει καλοπιστία και διάθεση πλήρους αποδόσεως.
Κάπου έχουμε βέβαια κάποιες επιφυλάξεις που περιμένουμε να δούμε την εξέλιξή τους, αλλά η συμφωνία κατ' αρχήν του Υπουργού και η συμπαράστασή του στο κίνημα που ξεκίνησε ο Δήμος Σταυρούπολης επί δημαρχείας Σάββα Σερασίδη πριν τις εκλογές μας αφήνουν να είμαστε αισιόδοξοι. Αισιόδοξοι για την πλήρη παραχώρηση με όρο τη μη οικοδόμηση -αρκεί να βρεθεί χώρος για τις κατοικίες των αξιωματικών (βλ. στο τέλος την υποσημείωση). Εμπρός λοιπόν για ένα πραγματικά ελεύθερο χώρο με έμφαση στο φυσικό πράσινο και πολιτιστικές δράσεις, σύμφωνα με τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράστηκε τόσες φορές... 
Σχετικά πάντως για το θέμα έγραψαν 
το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Ελευθεροτυπία
η Καθημερινή, το Έθνος, ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ
το in.gr, η Ναυτεμπορική και  newstime.
________________________________________________
Σύμφωνα με το ανωτέρω Δελτίο Τύπου του ΥΕΘΑ ο Υπυοργός συμπλήρωσε στα προηγουμενα ότι "υπήρχε βεβαίως πάντα ο σχεδιασμός για την κατασκευή μερικών μικρών και ήπιων συγκροτημάτων στρατιωτικών κατοικιών. Πρέπει οι Δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και οι Δήμοι της ανατολικής πλευράς, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού - θ’ απευθυνθώ στη νέα Διοίκηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού - να μας υποδείξουν μέσα στους τόσους χώρους που νομικά ή ιστορικά έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, δυτικά ή δυτικότερα ή ανατολικά ή ανατολικότερα, πού μπορεί και ο Στρατός να κάνει αυτές τις περιβόητες στρατιωτικές κατοικίες, που είναι σημαντικές για το μετατιθέμενο και διαρκώς μετακινούμενο προσωπικό το οποίο δε μπορεί να διανυκτερεύει αλλού. Κάπου πρέπει να υποδειχθεί στο Στρατό να κάνει τις κατοικίες αυτές.
Να μας πείτε εσείς στο συνολικό σχεδιασμό και με την πρωτοβουλία σας, ποιος θα τις φιλοξενήσει. Βεβαίως μπορεί αυτό να μη γίνει αναγκαστικά, όπως είπα δυτικά, μπορεί να γίνει δυτικότερα, να μπορούν όμως να μετακινούνται και κάποιοι που υπηρετούν στην ανατολική πλευρά. Κάπου πρέπει να μπορεί να γίνει αυτό και ανατολικά. Να μπορέσουν να γίνουν δυο μικρά συγκροτήματα για τα οποία αγωνίζεται ο Στρατός πολύν καιρό και το μεγαλοποιούμε χωρίς λόγο και είναι και άδικο, όταν γίνεται αυτή όλη η προσφορά, να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί ο Στρατός σε αυτό που ζητά.
Θα παρακαλέσω λοιπόν να μας πείτε πού, και κάποια στιγμή σε συνεργασία και με την ανατολική πλευρά της πόλης, να δούμε και εκεί πού θα γίνει ένα συγκρότημα. Αυτό πρέπει να το εκλάβετε κι εσείς ως μια κοινωνική δέσμευση απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις".

4 έκριναν :

anepidoti είπε...

το διάβασα και μακάρι να γίνει!
αν δεν δω και τας υπογραφάς...είναι και το άλλο, μήπως δεν προλάβουν οι ειδήμονες κι έλθουν άλλοι ειδήμονες και πάει λέγοντας...
-φαίνεται λίγο μίζερο το σχόλιο, αλλά από τότε που με ξέρω, για τα στρατόπεδα ακούω και πάρκα δεν βλέπω-
καλό βράδυ!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανεπίδοτη, έχεις απόλυτο δίκιο. Ωστόσο,υπάρχουν σοβαρές δηλώσεις μέσα στο Δελτίο Τύπου. Αναφορές που αποτελούν το αποτέλεσμα μιας συνεχούς κινητικότητας της σταυρουπολίτικης δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας.

Υπατία είπε...

Δήμο, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Σίγουρα τα νέα είναι καλά.
Χρειάζεται προσοχή στη διαχείρηση του ζητήματος. Από το 2011 άλλος δήμος ή δήμοι θα διαχειριστούν το στρατόπεδο. Άρα ο φορέας διαχείρησης πρέπει νάναι αντίστοιχος της νέας δομής "Καλλικράτη".
Μεγάλη νίκη του Δήμου μας και της παράταξης η επιμονή στο ΟΧΙ κτίσιμο. Θέλω να δω τι θα λένε οι μίζεροι του Διαμαντή που άλλα έλεγαν. Κυρίως.....άστα θα πω κακία!
Να περάσει ΑΜΕΣΑ αυτή η νίκη στο Σταυρουπολίτη και ευρύτερα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπατία, θα εκφραστούν κι εκείνοι. Θα βρουν κάτι να πουν. Πράγματι το θέμα του φορέα διαχέιρισης και αληθινό και μεγάλο. Υπάρχει προτάση κατόπην μεγάλης μελέτης. Τουλάχιστον πρόταση διαλόγου για ένα πολυσυμμετοχικό φορέα στο πλαισιο του Καλλικράτη, πριν ακόμα εμφανιστέι ο Καλλικράτw.

ShareThis