κοπή βασιλόπιτας

Σε μία πρωτοφανή συγκέντρωση κόσμου, φίλων και συναγωνιστών εξελίχθηκε η εθιμοτυπική κοπή της βασιλόπιτας της δημοτικής παράταξης, Ανθρώπινη Σταυρούπολη. Παρά τη βροχή και το κρύο, οι Σταυρουπο-λίτες τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Στα γραφεία της παράταξης "Ανθρώπινη Σταυρούπολη" οι πολίτες έδωσαν το παρόν και τη στήριξή τους στη Δημοτική Αρχή. 
Σε μία ζεστή από την παρουσία των συμπολιτών μας αίθουσα, συζητήσαμε για το Δήμο, κάναμε ένα σύντομο απολογισμό και αποφασίσαμε όλοι μαζί να κινηθούμε δυναμικότερα στη νέα χρονιά, τη χρονιά του Καλλικράτη, σε μία χρονιά κι άλλων αλλαγών για τη Σταυρούπολη. Με αφορμή τη συνάντηση ας θυμηθούμε κι εμείς τι έγινε σε μία τριετία, που δεν έγινε τα προηγούμενα 4-8 χρόνια. Με αφορμή αυτή τη συνάντηση, ας θυμηθοήμου τι έγινε σε τρία χρόνια, όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα...
Να θυμηθούμε το Ταμείο Γης και τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων για κοινόχρηστους χώρους; Το οικόπεδο Κοέν, του Παπαδήμα, του Μπεράχα ή του Κοκκινίδη; Κάποιοι στο παρελθόν το άφηναν για τις επόμενες διοικήσεις, το παρέπεμπαν στις καλένδες. Εμείς το αγγίξαμε, καήκαμε αλλά το προχωρήσαμε και το κερδίσαμε. Με την ίδια λογική κινούμαστε για την αύξηση του χώρων, για σχολεία, για πάρκα κ.ά.
Να θυμηθούμε μήπως την Ωραιοκάστρου; Ή την Ιατρού Γωγούση που έχουν αρχίσει ήδη τα έργα ανάπλασης; Και εδώ ας προσθέσουμε και τη Λαμπράκη στα Νεόκτιστα που σύντομα θα δημοπρατηθεί, το Κολυμβητήριο που παραδίδεται, τα 20.000 τετραγωνικά μέτρα ασφαλτοστρώσεις που έγιναν το 2009 και 16.000 προγραμματίζονται για το 2010, ας προσθέσουμε τα σχολεία της Νικόπολης και το νέο της Ομόνοιας. Ή μήπως να θυμηθούμε το στρατόπεδο του Παύλου Μελά;
Κάποιοι παζάρευαν το μέλλον της πόλης, των παιδιών μας και επαίρονταν για… αρραβώνες. Έβαζαν στο στρατόπεδο όσα επί 12 έτη αντιδημαρχιών τους δεν μπορούσαν να προβλέψουν ή δε τολμούσαν να αγγίξουν. Χωροθέτησαν Δημαρχείο, χωροθέτησαν ΙΚΑ. Εμείς όμως βρήκαμε τη λύση και γρηγορότερα και χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του τόπου. Ανακαινίσαμε το Δημαρχείο, ώστε να είναι λειτουργικό για τους πολίτες, τους γέροντες και τα ΑμεΑ. Φέραμε γραφεία του ΙΚΑ, δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο (στην οδό … ) και πιέζουμε για τη δημιουργία ιατρείων σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου από Κοινωνικό Συντελεστή. Απομακρύναμε κάθε επίδοξο φορέα που διεκδικούσε χώρο στο πρώην στρατόπεδο. Γιατί εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν παλαιότερα άρχισαν να κάνουν εκπτώσεις στο ΙΚΑ, στις δημοτικές ανάγκες και το Στρατό, όλοι άρχισαν να πιέζουν για να κερδίσουν κάποια στρέμματα. Όταν όμως είπαμε ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, τότε κόπηκε κάθε διάθεση.
Και το ΟΧΙ δεν το είπαμε μόνοι μας. Το είπε ένα ολόκληρο κίνημα πόλης. Ένα κίνημα που εμείς διαμορφώσαμε και ανδρώσαμε με συντονισμένες κινήσεις, με μεθοδικότητα και υπομονή. Χωρίς φανφάρες και μεγαλόσχημα λόγια, αλλά με πράξεις ουσίας πετύχαμε την παραχώρηση, όπως την εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας στις 9 Ιανουαρίου σε σύσκεψη. Και όχι απλά το παραχώρησε, αλλά όπως ο ίδιος τόνισε χωρίς εμπορικές χρήσεις που δε συνάδουν με το χαρακτήρα της αξιοποίησης, του Μητροπολιτικού Πάρκου, χωρίς κατοικίες αξιωματικών μέσα στο Πάρκο.
Προχωράμε ήδη σε διάλογο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Θα πάρει λίγο καιρό κι αξίζει να αφιερώσουμε λίγες λέξεις. Θέλουμε ένα φορέα πολυσυλλεκτικό, δημοκρατικό, διαφανή μα και λειτουργικό κι αποτελεσματικό. Στο Φορέα Διαχείρισης θα πρέπει να εκπροσωπείται ο ακαδημαϊκός χώρος -κι έχουμε πολλούς σημαντικούς επιστήμονες που από το 2007 ακόμα δήλωσαν τη συμπαράστασή τους-, τα επιμελητήρια -που την τεχνογνωσία έχουν και ήταν στο πλευρό μας τόσο καιρό-, ο αυτοδιοικητικός χώρος με κυρίαρχο φυσικά το Δήμο Σταυρούπολης (όπως θα διαμορφωθεί από τον Καλλικράτη) και κυρίως στο Φορέα να εκπροσωπούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Γιατί το Πάρκο δε θα είναι κανενός φορέα, αν πρωτίστως οι κάτοικοι δεν το αγκαλιάσουν και δεν έχουν λόγο για αυτό. Αυτό το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι το κληροδότημά μας στις επόμενες γενιές, αυτό το Πάρκο είναι γη το πρώτο μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε, που κατακτήσαμε με συλλογική προσπάθεια, κόντρα στις επιθέσεις και τις ειρωνείες.
Η κοπή αυτής της βασιλόπιτας δεν ήταν μόνο η ευκαιρία για απολογισμό της προηγούμενης τριετίας, που άλλωστε, τον κάναμε πιο ουσιαστικά στις 6 λαϊκές συνελεύσεις του 2009 και στις 5 του 2008 και στις 3 του 2007. Η συνάντηση ήταν και μια ευκαιρία να χαράξουμε την πορεία μας για τη φετινή χρονιά και να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Ενώ πετύχαμε τόσα πολλά στον τομέα των Υποδομών, στην Κοινωνική Πολιτική με δράσεις ουσίας για ζητήματα υγείας, επαγγελματικούς προσανατολισμού και στην επιχειρηματικότητα. 
Ενώ πετύχαμε τόσα στο πρόβλημα της Σχολικής Στέγης με τρία νέα σχολεία και στον Αθλητισμό με τη δημιουργία τόσων τμημάτων μαζικού Αθλητισμού και τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Ενώ πετύχαμε κι ανασυστήσαμε τα παλιά πνευματικά κέντρα (τα Τμήματα Επιμόρφωσης κι Ερασιτεχνικής Δημιουργίας και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) σε 6 σχολεία με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 500 μαθητών, όταν ήδη η "ίρις" έχει ήδη 680 μαθητές (της οποίας σημειωτέον λύσαμε και όλα τα οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα). Ενώ πετύχαμε τόσα στον τομέα της Ανακύκλωσης (με την εισαγωγή της ανακύκλωσης ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών στο Δήμο μας, με την κομποστοποίηση και τόσα άλλα). Ενώ πετύχαμε τόσα, δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Και μόνο μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το Δήμο μας, όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια Ανθρώπινη Σταυρούπολη.
Το παρόν στην κοπή της πίτας ανάμεσα στους εκατοντάδες Σταυροπυπολίτες, έδωσαν ο Υφυπουργός Μεταφορών και Έργων Υποδομής Γιάννης Μαγκριώτης, κι  εκπρόσωποι του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, και της βουλευτού Χρύσας Αράπογλου. Παρέστησαν, επίσης, ο δήμαρχος Συκεών και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Σίμος Δανηιλίδης, και ο Δήμαρχος Ευκαρπίας, Μπάμπης Παnταζόγλου, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπαστεργίου, ο Θανάσης Τσιαρτάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υποψήφιος βουλευτής, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, η Δημοτική Σύμβουλος Αμπελοκήπων Κατερίνα Σάββα, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Νεάπολης, Μιχάλης Πάππου, και ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταυρούπολης κι επικεφαλής παράταξης Κώστας Πάντσης.
Αλλά και τοπικοί φορείς έδειξαν τη στήριξή τους προς την παράταξη που σε συνεργασία μαζί τους προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης, που καταφέρνει να υλοποιήσει όσα στο παρελθόν απλά έμεναν υποσχέσεις. Έτσι, παρεβρέθησαν ο Πρόεδρος του Αλέξανδρου Υψηλάντου, ο Αντιπροεδρος του Παύλου Μελά, μέλος του ΔΣ της Ομόνοιας, μέλη του ΔΣ των Ακριτών του Πόντου και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Σταυρούπολης.
Σχετικά βλ. στο ιστολόγιο της παράταξης και στο facebook.

4 έκριναν :

αστυάνακτας είπε...

Αγαπητέ δείμε
Κάποιοι τα λέγαμε για τη νεοδεξιά κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...σε τι διαφοροποιήθηκε ο Γιωργάκης σήμερα από το Κωστάκη;....

Συγνώμη που σας χαλάω τη πίτα, αλλά κρατήστε κανένα κομμάτι για τις ψωμολύσσες που μας ετοίμασαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βάζεις φυσικά ένα θέμα γενικότερου προβληματισμού. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ είναι κι εκείνο το κομμάτι που στέκει μακριά από το νεοφιλελευθερισμό. Είναι εκείνο το κομμάτι που προχθές έκοψε την πίτα :)

αστυάνακτας είπε...

το καταλαβαίνω ...και φαντάζομαι το μεγαλύτερο κομμάτι το κράτησε για πέρτυ του....όπως πάντα

αστυάνακτας είπε...

Όσο για το νεοφιλελευθερισμό (γελάω συγνώμη) σε προσκαλώ να δεις τις διαφορές.....http://astyanaktas-astyanaktas.blogspot.com/2010/02/blog-post_02.html

ShareThis