Κλιματική Αλλαγή


Το πρόβλημα:
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα γύρω από την κλιματική αλλαγή: Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει, οι επιπτώσεις γίνονται ολοένα και πιο ορατές και υπεύθυνες για αυτή την αλλαγή είναι οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Ήδη η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8οC σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδαο, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μπορεί να αυξηθεί έως 6οC μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2οC, έχει αναγνωριστεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Για να επιτευχθεί αυτό οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 80% έως το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του έτους βάσης 1990. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να προβούν σε μείωση των εκπομπών τους κατά 40% έως το 2020, σε σχέση με το έτος βάσης 1990. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε οι επιπτώσεις για την ανθρωπότητα θα είναι δραματικές. Δείτε εδώ πίνακα με τις επιπτώσεις που θα βιώσει η ανθρωπότητα η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 2oC.
Μετά την Κοπεγχάγη
Πηγαίνοντας στην Κοπεγχάγη, γνωρίζαμε τις δυσκολίες που μας περίμεναν. Ελπίζαμε όμως και παλεύαμε με όλες μας τις δυνάμεις έως την τελευταία στιγμή για τη δημιουργία μιας όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας μεταξύ των 193 κρατών του ΟΗΕ, μιας συμφωνίας που θα συγκρατούσε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2οC, μιας συμφωνίας που θα έδινε δικαίωμα στην ελπίδα για τις μελλοντικές γενιές και τον πλανήτη. Αυτή η συμφωνία δεν ήρθε ποτέ. Αντιθέτως, καταλήξαμε σε ένα άνευρο κείμενο μη-συμφωνίας, το οποίο αναφέρεται γενικόλογα και αόριστα στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών, ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 2οC, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τι ειρωνεία! Την ίδια στιγμή που «έκλεινε» το κείμενο, το οποίο για τυπικούς και μόνο λόγους ονομάστηκε «συμφωνία της Κοπεγχάγης», ένα άλλο κείμενο είχε προλάβει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Προερχόταν από τον ΟΗΕ και έδειχνε ότι, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν σήμερα αναλάβει οι χώρες, οδηγούμαστε σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 3οC.
Παρά το γεγονός ότι οι βιώσιμοι ενεργειακοί πόροι και τεχνολογίες που βρίσκονται σήμερα στη διάθεσή μας είναι επαρκείς για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση, παρά το γεγονός πως η επιστήμη είναι σαφής και ξεκάθαρη, η πολιτική βούληση των ισχυρών του κόσμου «λάμπει» δια της απουσίας της. Όμως στο WWF λέμε ότι η οικονομική κρίση και η διαπάλη γεωστρατηγικών ενδιαφερόντων δεν πρέπει να ανακόψει το δρόμο προς τη σωτηρία του πλανήτη.
Το εύκολο θα ήταν να απογοητευτούμε και να σταματήσουμε τις προσπάθειες μας μετά το «ναυάγιο» της Κοπεγχάγης. Η κοινωνία των πολιτών, όμως, δεν διαθέτει την πολυτέλεια της «αποθάρρυνσης». Παρότι το τοπίο στις διαπραγματεύσεις παραμένει ομιχλώδες, έχουμε ακόμα το δικαίωμα να ελπίζουμε γιατί γνωρίζουμε και συνεχώς αποδεικνύεται ότι η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το περιβάλλον, την οικονομία και την ανθρωπότητα. Έχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, μεγάλες ή μικρές, ώστε να καταφέρουμε την μετάβαση της ανθρωπότητας σε ένα καθαρότερο και δικαιότερο αύριο. Έχουμε την υποχρέωση να επιμείνουμε και με την Ώρα της Γης προσθέτουμε ακόμα ένα λιθαράκι στις προσπάθειές μας.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε την μελέτη «Το αύριο
της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον» όπου περιέχονται προβλέψεις, βάσει επιστημονικών μοντέλων, για την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2050. Το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης μπορεί να αποδοθεί με λίγες λέξεις: «ανυπόφορες πόλεις, απειλούμενος τουρισμός, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο, εκτός εάν αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε διεθνές και εθνικό επίπεδο».
Η μικρή μας Ελλάδα δεν ανήκει στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη, όμως η αλλαγή του κλίματος θα μας πλήξει «ασύμμετρα» δυνατά. Οφείλουμε λοιπόν να αναλάβουμε διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να καταφέρουμε την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος. Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των εκπομπών θα βοηθήσει επιπλέον την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, κερδίζοντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος. Το WWF Ελλάς έχει αποδείξει εξάλλου με την έκθεσή του «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050» ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές της και μπει ουσιαστικά στο δρόμο της «πράσινης ανάπτυξης».
Από την πλευρά μας, εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, οφείλουμε να δείξουμε στην Πολιτεία, αλλά και στα άλλα κράτη πως πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενεών. Πέρσι στην «Ώρα της Γης 2009» στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα προς όλους. Φέτος, στην «Ώρα της Γης 2010» το μήνυμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατό. Ελάτε μαζί μας!

11 έκριναν :

ellinaki είπε...

Τα επιστημονικά συμπεράσματα γύρω από τους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι και ακριβώς ασφαλή. (Δες και αυτό όταν έχεις χρόνο, αλλά έχε υπόψη ότι διαρκεί κανά 80λεπτο.

Από εκεί και πέρα, οι προσπάθειες θα πρέπει πάντα να εντίνονται και να στοχεύουν προς ένα καλύτερο και καθαρότερο μέλλον, ακόμα και αν τελικά η κλιματική αλλαγή δεν είναι και τόσο ανθρωπογενής.

VKP είπε...

αυτό το ντοκυμαντέρ με έβαλε σε σκέψεις...

ellinaki είπε...

@ VKP

Και μένα. Αν και απεχθάνομαι τα παντώς τύπου συνομοσιολογικά, το συγκεκριμένο θεωρώ ότι στέκεται στο ύψος του ως επιστημονικό ντοκιμαντέρ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ελληνάκι, αν δε κάνω λάθος το ντοκυμαντέρ τούτο το έχω δει στο ΣΚΑΪ. Είναι μία προσπάθεια να ταχθούν όλα στο πλαίσιο της συνομωσίας και των κακών ΜΜΕ. Πάντα θα υπάρχουν οι διαφωνίες κι εκέινοι που θα προσπαθούν να αποδέιξουν το αντίθετο -αν και κανείς δε λέει ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση, αλλά μόνο πως δεν ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας και η βιομηχνιακή δραστηριότητα.

VKP, σημειώνω ότι τέτοιες ταινίες εχω δει κι άλλες. Μου δίνουν την επιχειρηματολογία του αντίπαλου στρατοπέδου, αλλά δε με πείθουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας, η υπερκατανάλωση, η μόλυνση είναι ψεύτικα στοιχεία. Είναι πέρα από τη λογική.

ellinaki είπε...

@ δείμος του πολίτη

Όπως εγραψα και στο πρώτο σχόλιο, ασχέτως αν τελικά η κλιματική αλλαγή είναι όντως ανθρωπογενής παράγοντας ή όχι, οι απαιτήσεις για ένα καθαρότερο περιβάλλον πρέπει να εντατικοποιούνται από όλες τις κοινωνίες, και προς κάθε ανθρωπογενή παράγοντα επιβλαβή για το περιβάλλον.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και φυσικά συμφωνούμε, ελληνάκι.

αθεόφοβος είπε...

Το βίντεο πάντως έχει αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι είναι σοβαρά.

Unknown είπε...

«Ανασφαλή» συμπεράσματα;
Η επιστήμη ούτως ή άλλως ποτέ δεν μιλάει για 100% σιγουριά, ακόμα και αν είναι σίγουρη. Τουλάχιστον όχι με την έννοια που εννοεί ο κόσμος. Εξ ου και είναι δυνατή η διαμάχη όταν κάποιοι αποφασίζουν να μην παρουσιάσουν το σύνολο των στοιχείων, αλλά να περιορίζουν τις αναλύσεις τους σε τμήματα αυτών, με στόχο να ασκήσουν πολιτική.
Ένα είναι σίγουρο, έχουμε επέμβει στους ρυθμούς της φύσης και έχουμε δημιουργήσει ανθρωπογενές πρόβλημα στην ισορροπία της, ανεξάρτητα αν το συνολικό πρόβλημα οφείλεται εξ ολοκλήρου στον άνθρωπο.
Πέραν αυτών, το περιβαλλοντικό και το οικονομικό πρόβλημα είναι συνδεδεμένα, αλλά πάλι λόγοι πολιτικής ωθούν σε μονόπλευρες παρουσιάσεις.
Περί δράσεων «ώρας γης» τι να πει κανείς. Η απενοχοποίηση του εγώ μας σε μια «συλλογική» συμμετοχή τόσο άσκοπη και άχρηστη…
Ας μέναμε κάθε μέρα με ένα μόνο φως και την οικογένεια σε ένα δωμάτιο, ας κλείναμε τις βιτρίνες τη νύχτα, η ώρα γης μας μάρανε όταν δεν θέλουμε να αποδεχτούμε τα λάθη που κάνουμε…
Αλλά τί να πεις… Πολιτικές…

Θανασης Ξ. είπε...

Δήμο καλημέρα.

Ήταν μια ξεκάθαρη και κυρίως ήρεμη ανάρτηση.
Δεν θα μπω στην διαμάχη οικολόγων-σκεπτικιστών, δεν είμαι ειδικός, αλλά το ζήτημα ΔΕΝ είναι εκεί.

Η οικολογική πρόταση έχει μπροστά της ένα δίστρατο.

Μπορεί να γίνει ένα κίνημα προς την ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής μας, την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, την εκλογίκευση της κατανάλωσής, και της διατροφής μας, την επιβράδυνση του εξοντωτικού σύγχρονου ρυθμού ζωής, κλπ.

Μπορεί, όμως, και να μετατραπεί σ' ένα καπιταλιστικό 'εμπόρευμα', που να πουλιέται ακριβά, με τη μορφή της ιδιωτικοποίησης των φυσικών πόρων (πχ του νερού), της εκμετάλλευσης των τεχνολογιών των ΑΠΕ ή των ανακυκλώσιμων πρώτων υλών, ή την εμπορική εκμετάλλευση της διαχείρισης των σκουπιδιών κλπ.

Δυστυχώς, φαίνεται πως πάμε προς το δεύτερο μοντέλο.
Για να πάμε στο πρώτο, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι.
Αργεί αυτό, δυστυχώς..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θανάση, καλησπέρα. Ακριβώς το θέμα δεν είναι αν ισχύει ή όχι και σε τι βαθμό η κλιματική αλλαγή, αλλά γενικότερα το ίδιο το οικολογικό πρόβλημα. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα μέρος του όλου προβλήματος. Δε διαφωνούμε καθόλου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

αθεόφοβε, πράγματι ορισμένα στοιχεία και η παρέλαση περισσοτέρων των 25 επιστημόνων μας βάζει σε σκέψεις. Αλλά το οικολογικό ζήτημα είναι μόνο το CO2;

Darthiir the Abban, όλα λοιπόν είναι θέμα νοοτροπίας. Βέβαια, δεν τασσόμαστε αι κατά της επιστήμης, αλλά της αντεπιστημονικής υπερκατανάλωσης.

ShareThis