Το ακροδεξιό κλίμα γεννά τα Τάγματα Ασφαλείας και θεριεύει τη Χρυσή Αυγή

Σε σημαντικό βαθμό τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχεί στο διαδικτυακό έντυπο δημόσιο διάλογο η ανησυχία της ένταξης της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Φυσικά, δεν πρόκειται για μία χαρμόσυνη είδηση ούτε όμως και για μία είδηση μακριά από αυτά που περιμένουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή έχει εισέλθει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών και έχει εκπρόσωπός της έναν δήμαρχο (με στήριξη συντηρητικών τυχάρπαστων πολιτικών δυνάμεων του Πειραιά). Τι λοιπόν, είναι αυτό που μας ανησυχεί τόσο πια;
Ένα πολίτευμα που απέχει τόσο πολύ από την ουσιαστική λαϊκή εξουσία (ακόμα και την αντιπροσωπευτική) λογικό είναι να επιτρέψει την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού προς το συντηρητικότερο. Ένα πολίτευμα που μένει μόνο σε νομότυπες θεσμικές λύσεις, που αναιρεί τους ίδιους του τους νόμους και σκοινοβατεί στις γραμμές του Συντάγματος είναι λογικό να καλλιεργεί ανησυχία. Ένα πολίτευμα που καρκινοβατεί ανάμεσα στη λαϊκή αποδοχή και το φόβο της ενίσχυσης των αριστερών δυνάμεων εκτρέπει κάθε δημοκρατική έννοια.
Η υποθετική εκλογική της επιτυχία αντικατοπτρίζει την ίδια την κατάντια της δημοκρατίας. Ήδη είχαμε τα προεόρτια με την είσοδο του ΛΑΟΣ στην Κυβέρνηση. Ήδη η κοινωνική κρίση έχει απλωθεί σε κάθε σπίτι. Ήδη η πολιτική συζήτηση γίνεται με συνθήματα και διλήμματα. Ήδη χιλιάδες πολίτες αναζητούν από γείτονα την ευθύνη για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Η υποθετική είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι το σύμπτωμα μιας παραπαίουσας κοινωνίας εν βρασμώ που αναζητά από κάπου να πιαστεί πέφτοντας εδώ και δύο χρόνια στο βούρκο. Ήδη από χρόνια καλλιεργείται ένα ακροδεξιό κλίμα (είτε με τον εθνοχαρδαβελισμό των πετρελαίων, είτε με τον υπερτονισμό της εγκληματικότητας, είτε με δράσεις κατά μεταναστών ή το φοβικό κλίμα κατά της αριστεράς). Και η Χρυσή Αυγή κινούνταν πάνω σε τούτο το κλίμα, αδράττοντας τις ευκαιρίες που τα επίσημα ΜΜΕ πρόσφεραν σε κάθε ακροδεξιό πολιτικό στοιχείο.
Οι φωνές προοδευτικών κι αριστερών πολιτών έπεφταν στο κενό. Μακρινό όνειρο θεωρούνταν μία Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής. Κάποιοι αντίθετα φρόντιζαν να υπερπροβάλουν τον Καρατζαφέρη τονώνοντας έτσι το ακροδεξιό κλίμα και τα φοβικά συμπλέγματα ενός λαού που δεν μπορεί να βρει αποκούμπι.
Οι ακραίες πολιτικές ομάδες και οι θρησκείες είναι τα συνηθέστερα αποκούμπια. Και αν οι ακραίοι αριστεροί είναι περιορισμένοι και χάνονται σε ιδεολογικές έριδες, περιθωριοποιημένοι από διαμορφωτές συνειδήσεων, οι ακροδεξιές αντιλήψεις πάντα κατείχαν τη μερίδα του λέοντος στο τηλεοπτικό κι έντυπο ρεπερτόριο, είτε ως αντιμεταναστευτικές κορώνες είτε ως εθνικισμός είτε ως γνήσιες ακροδεξιές τάσεις.
Στο ίδιο αυτό κλίμα εντάσσονται και τα Τάγματα Ασφαλείας ή αλλιώς οι διάφορες ομάδες Πολιτοφυλακής. Μάλιστα αυτά είναι ακόμα πιο ανησυχητικά επειδή δεν έχουν κομματική ταυτότητα και λειτουργούν ως κοινωνική ασπίδα. Στο όνομα της εγκληματικότητας (ως απόρροια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης) εμφανίζονται για να… υπερασπιστούν τους απλούς νομοταγείς πολίτες.
Και μόνο η λογική μιας Πολιτοφυλακής είναι από μόνη της ακροδεξιά και ως εξωθεσμική λύση επικίνδυνη κι αντιδημοκρατική. Βέβαια, το κλίμα καλλιεργείται καιρό τώρα πια. Η ίδια η πρόταση Καρατζαφέρη για απελευθέρωση της αγοράς όπλων για άμυνα (sic) εντάσσεται στο ίδιο φοβικό κλίμα που καλλιεργεί ακροδεξιές τάσεις. Το βασικό αίτιο δεν είναι η εγκληματικότητα ούτε ο φόβος. Είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος φοβικού προς το λαό.
Πέρα από όσα ωραία αναφέρονται σε διακηρύξεις τους, διαβάζουμε ότι σκοπός τους είναι η ομαλότητα της τάξης, των εθνικών εκδηλώσεων και η προάσπιση της χώρας από το χάος μιας χρεοκοπίας. Και λογικό είναι να ανησυχούν οι αρμόδιες αρχές για φαινόμενα τύπου far west. Και τούτο επειδή στην ουσία κανείς δεν εγγυάται (ακόμα και στις καλύτερες των προθέσεων, λέμε τώρα) το πώς θα δράσει κάποιος όταν εμφανιστεί ο παραβάτης. Εδώ αστυνομικοί σκοτώνουν μικρά παιδιά επειδή σε κάτι διαφέρουν, ένας πολίτης τι θα κάνει; Δε θα δράσει ενστικτωδώς;
σε πνεύμα ανάλογο διαβάστε

15 έκριναν :

Swell είπε...

Λογικό κι αναμενόμενο να βρίσκουν τα μορφώματα της ακροδεξιάς πρόσφορο έδαφος στα ΜΜΕ. Η λογική των περισσοτέρων ήταν πάντοτε, άμεσα ή έμμεσα, φασιστική.

Unknown είπε...

Προφανώς βέβαια και το πρόβλημά μας δεν είναι η είσοδος της χρυσής αυγής, αλλά η απήχηση που φαίνεται να έχουν οι απόψεις αυτές στο κοινό και ως συνέπεια εισέρχεται η Χ.Α. στη βουλή. Ο κόσμος φοβάται, και όταν φοβάσαι, αλυσιδωτά, φτάνεις να κάνεις μέχρι και πόλεμο στο Αφγανιστάν κι ας είναι στην αντίπερα πλευρά...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι, Swell, έτσι ακριβώς.

Darthiir the Abban, δυστυχώς, οι ακροδεξιές αντιλήψεις βρίσκουν έδαφος και πέρα από τη ΧΑ...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η ακροδεξιά δεν είναι δημιούργημα της εποχής μας.
Πάντα υπήρχε, πάντα είχε μεγάλη δύναμη και επιρροή,
απλώς οι επικρατούσες συνθήκες δεν της επέτρεπαν
να καταγραφεί εκλογικά.
Μην κάνουμε λοιπόν σαν τις παρθένες που πρωτοβλέπουν
αντρικό μόριο...

akrat είπε...

καλησπέρα

είμαι προφήτης ε??

θυμάσε παλαιά τι είχα αναρτήσει??

πέσαν πάνω φίλοι και γνωστοί και τα απέσειρα... τι να κάνω ο δυστηχής...

το ΛΑΟΣ δεν ήταν και δεν είναι φασιστικό κόμμα

τες πάντων όλα είναι σε προεπαναστατικές καταστάσεις ανοιχτά... Η ΒΕΟ να δεις τι κάνει στα Πατήσια.... ΟΎΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ...

ο πανικός ταιριάζει σε αυτούς που νομίζουν ότι θα απαφύγουν τις συγκρούσεις...

ούλα είναι εμπρός μας...

Unknown είπε...

την χ.α. την προωθησαν-ουν τα μμε, οπως προωθησαν κ προωθουν το λαος, κ οχι μονο για τις αναγκες του θεαματος...
μεγαλη αναπτυξη παιρνει κ οσο η αριστερα δεν δινει συγκεκριμενες λυσεις στα υπαρχοντα προβληματα του κεντρου, κ μενει σε αοριστολογιες..αφηνοντας τους μπραβους κ μαστρωπους κ διακινητες να αλωνιζουν,προωθωντας μακροχρονα σχεδια γκετοποιησης, η "ψυρροποιωντας" το κεντρο σε μεγαλα εμπορικα κεντρα,απο κερδοσκοπους καταστροφεις..
δεν μπορουμε τοσα χρονια, να αφηνουμε την λογικη των "σκουπων" , να κυριαρχει..βεβαια, να μου πεις τοσα χρονια αυτη η μπαχαλοχωρα ,δεν γνωριζε ποσοι ηταν οι δημοσιοι υπαλληλοι......παροτι τους πληρωνε..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, συμφωνούμε απολύτως. Ακροδεξιές αντιλήψεις υπάρχουν εδώ και χρόνια κι εκφράζονται είτε από θεσμικούς παράγοντες (όλα τα κόμματα έχουν μέλη με ακροδεξιές τάσεις, Εκκλησία, ΜΜΕ) είτε εξωθεσμικούς (πολίτες επηρεασμένοι από την εθνικιστική διδασκαλία της Ιστορίας). Ήρθε μάλλον η ώρα να καταγραφεί εκλογικά πέραν του ΛΑΟΣ. Έχεις δίκιο.

Akrat, καλημέρα. Το θυμάμαι. Δε φοβάμαι την ίδια τη Χρυσή Αυγή, αλλά τη νομιμοποίηση όλων των εθνικιστικών τάσεων, είτε είναι ο "εθνοχαρδαβελισμός", είτε ο "ελληνισμός".

ο δείμος του πολίτη είπε...

openwind, δεν πιστεύω ότι η ΧΑ είναι μιντιακό γέννημα. Το Μιχαλολιάκο δεν τον έβγαλαν τα ΜΜΕ. Η ΧΑ ανέπτυξε μία γνήσια κινηματική δράση και διαφημίστηκε κυρίως στην Αθήνα με στάση της στον Άγιο Παντελεήμονα. Λειτουργούσαν και δρούσαν μέσα στον κόσμο και καλύπτουν κενά που έχει ο ανασφαλής πολίτης.

Η δε αριστερά (τμήματά της) και οι αντιεξουσιαστές επίσης πιστεύω ότι τόνιζαν το πρόβλημα πολλάκις και δεν ήταν λίγες οι φορές που συγκρούστηκαν. Η αύξηση της εγκληματικότητας, ο ιδεολογικός αποπροσανατολισμός σε συνδυασμό με την πίεση εξωτερικών παραγόντων στρέφουν στον εθνικισμό. Αυτό το ιδεολογικό ρεύμα που απομακρύνει από το πολιτικό κέντρο είναι το σύμπτωμα της πολιτικής που διαλύει τον κοινωνικό ιστό.

Η ΚΟΠΡΙΑ είπε...

Ίσως πάλι να είναι ένα τρυκ δημοσκοπικό να φοβηθεί ο κόσμος και να γυρίσει στο μαντρί. Ίσως όχι. Το σύστημα, ιδικά το ΠαΣοΚ έχει αποδείξει ότι μετέρχεται κάθε μέσο. Παλιότερα με την προβολή του ΛάΟΣ από τα προσκείμενα μέσα.
Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα πάντως δεδομένου ότι είμαστε υπό κατοχή και είναι πολλά τα λεφτά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κοίτα, κοπριά, κατά βάση δεν έχεις άδικο. Το πρόβλημά μου είναι ότι η ΧΑ δεν έχει οργανώσεις (πόσο μάλλον κοινωνικό αντίχτυπο θετικό) σε όλη τη χώρα. Πώς λοιπόν προκύπτει ότι στην Επικράτεια θα ξεπεράσει το 3% για να μπει στη Βουλή; Αυτό είναι το ένα βασικό γεγονός, αφού μόνο στο λεκανοπέδιο και μεγάλες πόλεις έχει δύναμη κοινωνική και πολιτική (για εκλογική το συζητάμε).

Από την άλλη, όντως είναι πιθανό να γίνεται για να πιεστούν οι δεξιοί να πάνε στη ΝΔ. Κι εγώ αυτό πίστευα στην αρχή, αλλά η επανάληψη διαφορετικών δημοσκοπήσεων συγκλίνουν σε μία αυξανόμενη κοινωνική επιρροή και εκλογική δύναμη, αντίστοιχη της Αριστεράς. Η δε πτώση του ΛΑΟΣ συνδέεται εμφανώς με τη χρυσαυγίτικη άνοδο.

kopria είπε...

Επικίνδυνοι ατραποί. Αλλά τι περιμένεις όταν το επίσημο κράτος τυς ανέχεται δίπλα από την αστυνομία καταστολής;

αθεόφοβος είπε...

Όσο το κράτος δεν φροντίζει για την μείωση της εγκληματικότητας τόσο μέρος του λαού θα καταφεύγει στους φασίστες που εμφανίζονται ως η μόνη ομάδα που του προσφέρει πρακτικές λύσεις.
Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε τα όσα πολύ σωστά έγραψε ο Ασκαρ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι, είναι κοπριά.

Αθεό, συμφωνούμε απολύτως.

Proximos είπε...

H X.A. είναι πιθανό να μη μπει ποτέ στη βουλή όσο διαρκεί ομαλά η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Θεωρώ πως πάντα θα την χρησιμοποιούν για αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, με αποκορύφωμα χρήσης σε μια ενδεχόμενη αστική χούντα. Μην ξεχνάμε, ότι η Χ.Α. είναι συμμορία παρά πολιτική οργάνωση.
Θέλω να πω, πως ακόμα και ο Χίτλερ βασίστηκε σε κάποιο πολιτικό εθνικοσοσιαλιστικό πρόγραμμα και κέρδισε μερίδα της απογοητευμένης λαϊκής μάζας. Τον ρόλο του Χίτλερ, αν επαναληφθεί η ιστορία - στο χέρι μας είναι - δεν θα το παίξει καμία συμμορία σαν την Χρυσή αυγή. Ο κίνδυνος προέρχεται,θεωρώ, από τηνπορεία προς την φασιστικοποίηση πολιτικών οργανώσεων τύπου Αν.Έλληνες, Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας. Με λόγο που έχει μια φαινομενικά ολοκληρωμένη πολιτική αντίληψη άσχετα αν αυτή η αντίληψη δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αλλά ακουμπάει έστω κάποια από τα καθημερινά άμεσα προβλήματα.
Κι δυστυχώς ο λόγος αυτών των πολιτικών οργανώσεων, μου θυμίζει το ρητό που λέει - δεν θυμάμαι ποιος το έλεγε - πως ευκολότερα συσπειρώνεις τον κόσμο σε ένα κοινό εχθρό παρά σε ένα κοινό σκοπό. Και ο εχθρός που προσπαθούν να δημιουργήσουν είναι η αριστερά και οι μετανάστες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πρόξιμε, δε διαφωνώ καθόλου. Περίπου στο ίδιο με εσένα πνεύμα προσωπικά φοβάμαι την ακροδεξιά ρητορεία που επεκτείνεται σε όλα τα αστικά κόμματα.

ShareThis