Προβοκάτσιες και δημοσκοπήσεις

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα έντονα ήταν τα διλήμματα κι οι επιθέσεις κατά του Τσίπρα για την ανικανότητά του να χειριστεί τα ελληνικά προβλήματα. Μας πολιορκούν ειδήσεις για την κακή του συμπεριφορά, για τα νούμερα που δε βγαίνουν, για την παραμονή μας στην ευρωζώνη.
Αρχικά έσκασε το θέμα Ολαντρέου, ένα θέμα για το οποίο ο γράφων έχει άλλη οπτική. Όπως φάνηκε αργότερα δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα των ελληνικών μίντια. Αν και δεν αποδέχομαι προσωπικά τέτοιο χιούμορ, σίγουρα αυτοί που σχολιάζουν το γεγονός απέχουν μακράν του γαλλικού χιούμορ. Γιατί αν τελικά δε ξεχωρίζουν το πολιτικό χιούμορ από τη διπλωματία μάλλον μόνο για αναψυχή ταξιδεύουν.
Φάνηκε ξεκάθαρα -εκ των υστέρων- ότι οι Γάλλοι δεν ενοχλήθηκαν καθόλου. Ούτε ένας λίβελος ή κάποιο επιθετικό σχόλιο ή κάποια ένδειξη ενόχλησης δε διαβάσαμε στο γαλλικό τύπο. Αντίθετα, όμως στη χώρα μας τα μίντια βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στο ΣΥΡΙΖΑ. Τους έδωσε το τέλειο όπλο. Έλα όμως που τελικά δε βοήθησαν παρά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ. Όπως φάνηκε στις δημοσκοπήσεις μάλλον ο Τσίπρας κάλυψε την ανάγκη των Ελλήνων για ένα διαφορετικό χειρισμό (ακόμα και με χιουμοριστική επίθεση) των θεμάτων αντί της υποτακτικής στάσης των πρώην κυβερνώντων.
Από την άλλη, πολύ έπαιξε και η δήλωση του Ντανιέλ Κον Μπετίτ. Πρόκειται για μία εξ αριστερών κριτική που αρχικά μας ξάφνιασε. Η δήλωσή του στηρίζεται σε δύο σημεία: στη θέση για κατώτατο μισθό 1300 € και στην άρνηση της αποδοχής των αντεργατικών μνημονιακών ρυθμίσεων. Το πρώτο όμως αποτελεί στοιχείο του προγράμματος του 2009 κι όχι του 2012 (μπορείτε να το δείτε εδώ).
Κι επειδή ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Οικολόγων δε γνωρίζει ελληνικά, μάλλον θα πούμε ότι κάποιοι του μετέφεραν ψεύτικες πληροφορίες. Ουσιαστικά τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα και μαζί με αυτόν εξέθεσαν και τους Οικολόγους στην Ελλάδα. Γιατί εκτός από την ψεύτικη πληροφορία οι Οικολόγοι-Πράσινοι πρέπει να πάρουν θέση και για το αν τελικά συμφωνούν ή όχι με τον Ευρωπαίο επικεφαλής τους για την ανάγκη εφαρμογής ή άρνησης των αντεργατικών νόμων που έφεραν τα μνημόνια.
Και όσο εμείς μένουμε στις προβοκάτσιες και την αγωνιώδη προσπάθεια των ελληνικών μέσων να γκρεμίσουν τον Τσίπρα, φτάνουμε σε ηθικό τέλμα. Όχι από τη στάση της αριστεράς, αλλά από τις καθημερινές τραγωδίες που ζει η ελληνική κοινωνία. Οι αυτοκτονίες δε μειώνονται, το κράτος ήδη κήρυξε στάση πληρωμών, η νέο-μετανάστευση εντείνεται, η ανεργία αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα, η αξιοπρέπεια χάνεται.
Μα οι πολίτες φαίνεται να μην επηρεάζονται ούτε από εώλες ρητορείες αλλοτινών διχαστικών εποχών (για ηγεμονικούς αριστερούς που θέλουν να μας κάνουν Βόρεια Κορέα και θα φέρουν το χάος κόντρα στους δημιουργικούς νοικοκυραίους) ούτε από το αίολο τρομοκρατικό διακύβευμα για την έξοδο από το ευρώ.
Δημοσκοπικά ευρήματα[1] αποδεικνύουν ότι τα τρομοκρατικά διλήμματα φιλελεύθερων -Ελλήνων κι Ευρωπαίων- δεν πείθουν. Στη δημοσκόπηση φαίνεται οι πολίτες τάσσονται κατά 62% εναντίον του Μνημονίου της μονόπλευρης λιτότητας και της διάλυσης του κράτους (έναντι 28%) και την ίδια στιγμή το 85% στηρίζει την παραμονή στο ευρώ (με μόλις 12% κατά).
Αποκαλύπτεται, δηλαδή, με σαφήνεια ότι οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία δεν αποδέχονται το τεχνητό δίλημμα και την ταύτιση του μνημονίου με την παραμονή στο ευρώ. Ζητούν ξεκάθαρα παραμονή στην ευρωζώνη με αλλαγή της μονομερούς λιτότητας, απαλλαγή από τα οριζόντια μέτρα και την πολιτική διάλυσης του κράτους. Στέλνουν, δηλαδή, δημοσκοπικά ένα ξεκάθαρα μήνυμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν να κινούνται προεκλογικά με τρόπο διχαστικό.
Ταυτόχρονα, όμως, απομυθοποιείται και η ερμηνεία περί ψήφου οργής. Παρά τα διλήμματα και την τρομοκρατία, παρά την προσπάθεια χειραγώγησης -από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς εξωθεσμικούς και θεσμικούς παράγοντες- αποκαλύπτεται ότι η ψήφος ήταν συνειδητή. Όσο η ένδεια θα απειλεί τον πολίτη, τόσο αυτός θα αντιδρά. Όσο αυτός θα απειλείται στον πόλεμο και θα δέχεται επιθέσεις, τόσο θα αναζητά να αμυνθεί με κάθε τρόπο.
Στην ίδια δημοσκόπηση πάντως φάνηκαν κι άλλα ζητήματα. Αναφάνηκε ότι οι πολίτες παρά τις μετακινήσεις τους επιμένουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. Όχι οικουμενική. Προφανώς οι δημοσκοπούμενοι αντιλήφθηκαν την προπαγάνδα για οικουμενική κυβέρνηση (δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έπεισε για τη στάση του).

Σε άλλη δημοσκόπηση[2], το 48% δηλωνει ότι θα ψηφίσει στις εκλογές με βάση το αν επιθυμεί να παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη, ενώ το 43% των ερωτηθέντων θα ψηφίσει με βάση το αν θέλει ή όχι το Μνημόνιο. Κι εδώ δηλαδή αποκαλύπτεται η αδυναμία να τρομοκρατηθούν οι πολίτες, αν και σε ένα τμήμα αποτελεί βασικό κριτήριο (αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τη δομή των ερωτήσεων). Στην ίδια δημοσκόπηση το 49% προτιμά κυβέρνηση κεντροαριστεράς ενώ το 38% κυβέρνηση κεντροδεξιάς.
Και εδώ ας επαναλάβουμε ότι δεν ηττάται μόνο ο δικομματισμός, αλλά ηττώνται και τα μίντια. Οι πολίτες εμπιστεύονται όλο και λιγότερα τις κρίσεις των δημοσιογράφων. Κρίνουν βάσει των δικών τους κριτηρίων (κι έχουμε βάσιμες υπόνοιες -εμπειρικά γεννηθείσες- ότι αναπτύσσουν τις κρίσεις αυτές και μέσα από το διαδίκτυο),. Το μίντια έχουν απομυθοποιηθεί μπροστά στη φτώχεια, τον τρόμο μη φτάσουμε κι εμείς σε σημείο αυτοκτονίας.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι συμπιέζονται όλα τα μικρά κόμματα. Βέβαια, αυτό είναι φυσικό μετά από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης. Το ΚΚΕ πληρώνει την άρνησή του για συγκυβέρνηση με τραγική πτώση, ενώ τα άλλα κόμματα πιέζονται σε σημείο οριακό. Ειδικά μάλιστα η βίαιη πατρινή επίδειξη της Χρυσής Αυγής, μάλλον θα ρίξει κι άλλο τα ποσοστά της. Ακόμα και τα ποσοστά των πολιτικών αρχηγών των μικρότερων πια κομμάτων έχουν σημαντική πτώση.

[1] βλ. Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
[2] Βλ. δημοσκόπηση της metron aalysis, που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 25ης Μάη.

22 έκριναν :

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Μαζί μπορούμε και ΘΑ τους ανατρέψουμε!!!
Τέρμα οι ψεύτες και οι κλέφτες.

Καλό σου Σ/Κ!!!

Φιλιά στα παιδάκια σου

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

akrat είπε...

καλημέρα

βρε παιδί μου η λέξη προβοκάτορας με ενοχλεί...

στα άλλα συμφωνώ...

την λέξη δαύτη την συχαίνομαι

Νοσφεράτος είπε...

υπάρχει προγραμμα του 2012 η παραπέμπει ;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα ανατραπούν, γλαρένια, μου είναι σίγουρα. Αν όχι τώρα, μέσα από τη λαϊκή και κοινωνική αντιπολίτευση. Το μνημόνιο ήδη απονομιμοποιήθηκε από το λαό μήνες πριν τις εκλογές και τυπικά στις 6 Μάη.

Ναι, αλλά είναι πιασάρικη στον τίτλο, Akrat.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νοσφεράτε, από την αρχή (για να επιλέξω κόμμα μεταξύ των 2-3 που είχα κατά νου) το αναζήτησα και το βρήκα, πολύ έγκαιρα. Μπορείς να το δεις εδώ με τον τίτλο Το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, με ημερομηνία Απριλίου.

Ανώνυμος είπε...

Λίγο γενικά και αόριστα αυτά που μας λέει το πρόγραμμα πάντως. Από το είμαστε υπέρ της ειρήνης μέχρι την περιβόητη κρατικοποίηση τραπεζών.
Αν, βιωματικά μιλώντας, δεχτούμε ότι υπάρχουν συριζαίοι που σκοπό έχουν το βόλεμα, από το να κλέβουν πανεπιστημιακά κυλικεία μέχρι τις συνδικαλιστικές πελατειακές σχέσεις, δεν είναι και πολύ αισιόδοξα τα πράγματα. Αλλά δημοκρατία έχουμε, ό,τι πει ο σοφός λαός.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλά... αν κι η μετριοπαθής Γλαρένια βγήκε στο "κλαρί", έχουν να δουν πολλά ακόμα τα μάτια μας.

Φίλε Δείμε, μην παραμυθιάζεσαι!
Το αστειάκι που ακούει στο όνομα "Συριζα" πολύ γρήγορα θα ξεφουσκώσει.
Το πιθανότερο με την ήττα του στις ερχόμενες εκλογές.
Αν όμως νικήσει, που το αποκλείω, η συντριβή του απ' τη σκληρή κυβερνητική πραγματικότητα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή!

Τελικά, το μόνο που κατάφερε ο κ. Τσίπρας ήταν να δημιουργήσει ένα ισχυρό Δεξιό Μέτωπο με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δείμε μου, επίτρεψέ μου...

Ασκαρντουλίνο μου, παύεις να είσαι μετριοπαθής και σίγουρα επαναστατείς όταν σου ξεσκίζουν και τρώνε τις σάρκες σου. ΄Εχουν ακόμη το θράσος, να επαιτούν την εμπιστοσύνη και την ψήφο σου οι καταστροφείς της πατρίδας.΄Ισως με ένοιωθες αν είχες παιδιά.

Φιλιά και Γλαρένιες αγκαλιές

ο δείμος του πολίτη είπε...

rakis, δεν περιμένω θαύματα πια και τίποτα δεν είναι βέβαιο. ας δούμε πώς θα γλιτώσουμε λίγο τη ζωή μας και τα άλλα θα έρθουν. Αν τους αφήσουμε μόνους, τα ίδια θα κάνουν.

Άσκαρ, η Γλαρένια κάνει, ό,τι κάθε λογικός άνθρωπος. Εξάλλου, σου απάντησε καταλλήλως, νομίζω.

αθεόφοβος είπε...

Μερικές παρατηρήσεις στα γραφόμενα σου:
Ο ορισμός της λέξης προβοκάτσια είναι, σύμφωνα με το Τεγόπουλος-Φυτράκης :
Η οργανωμένη υποκίνηση ενεργειών για την πρόκληση αντιποίνων
οπότε ό τίτλος είναι μεν πιασάρικος αλλά άσχετος με το κείμενο!

..ο Τσίπρας κάλυψε την ανάγκη των Ελλήνων για ένα διαφορετικό χειρισμό (ακόμα και με χιουμοριστική επίθεση)
Το ίδιο χιουμοριστικά τον αντιμετώπισε και ο Ολεάδρου με κλειστή γι΄ αυτόν την πόρτα των Ηλυσίων και διάπλατα ανοικτή και με πρόσκληση στον Μπένυ!

Η παραπομπή στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς μπροστά στην τραγική πραγματικότητα που ζει η χώρα μας για τους μισθούς γράφει αποφεύγοντας να μιλήσει για ποσά :
Με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων πρέπει μπορούμε, χωρίς ανορθολογισμούς και κατακερματισμούς να οδηγηθούμε, σε μια διετία, στο ύψος των μισθών που είχε διασφαλιστεί το 2009 και έκτοτε να λειτουργήσει ελεύθερα η συλλογική διαπραγμάτευση παντού.
Και για να μην ξεχνάμε τι πίστευε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς το 2009 στο τέλος του προγράμματος διαβάζουμε την παραπομπή σε κείμενο που προφανώς το θεωρούν αξιόπιστο και γι΄ αυτό και το παραθέτουν και σήμερα :

More in this category: « Σχέδιο της Γραμματείας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (2009)
στην οποία διαβάζουμε :
Άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ-15, που έχουν καθιερώσει κατώτερες αποδοχές και σε συνδυασμό με τις διορθωτικές αυξήσεις να διαμορφωθούν στα 1.300 € τον μήνα.
Άρα ο Κον Μπέντιτ που δεν μπορεί να παρακολουθεί τις συνεχείς αλλαγές προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλά πληροφορημένος.

Unknown είπε...

Προσωπικά δεν έχω κανένα κόλλημα με το εντός ή εκτός ευρώ, όλα θέμα πολιτικής είναι άλλωστε, οπότε ούτε τα όποια, δήθεν ή μη, δηλήματα με αγγίζουν. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι αν η ευρώπη αποφασίσει να παραμείνει προσκολλημένη στην εμμονή της για τήρηση του μνημονίου, έχει αρκετούς τρόπους να μας στραγγαλίσει και να μας εξαναγκάσει να κάνουμε είτε το ένα, είτε το άλλο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεό, ως προβοκάτσια είναι η υποκίνηση ενεργειών με ύποπτο ρόλο/στόχο υπέρ κάποιου (του συστήματος συνήθως) ενεργειών μέσα από την πρόκληση επεισοδίων ή συναισθημάτων. Σύμφωνα με τη βικιπαιδεία ως προβοκάτσια χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε προκλητική δόλια ενέργεια που διεγείρει ή αποσκοπεί είτε σε πράξεις βίας και εκδίκησης, είτε σε δημιουργία γενικότερης σύγχυσης σε πρόσωπα, ή ομάδες ατόμων ή και σε συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο.
Η προβοκάτσια επιχειρείται πάντοτε κατά στόχου με δόλια διείσδυση είτε απ΄ ευθείας στο χώρο της εκδήλωσής της, είτε δια μέσου ομάδας ατόμων που θα είναι ο στόχος
.

Η συνάντηση του Βενιζέλου με τον Ολάν ήταν κλεισμένη περίπου 4 μέρες πριν τη διαβόητη λέξη. Και αυτό το αποδέχτηκε η Γεννηματά, αλλά κρατούσαν τα στόματά τους κλειστά επειδή φοβούνταν μήπως διαρρεύσει και ακυρωνόταν. Απλά έτσι χρονικά να συμπέσει συν τη βοήθεια που πρόσφεραν τα ελληνικά μέσα. Ούτε οι Γάλλοι (τύπος που παρακολούθησα εκείνες τις μέρες) συνέδεσαν τα δύο γεγονότα. Μάλιστα, ο Ολάν δέχτηκε επιθέσεις από τον φιλικό τύπυ γιατί από τη μια δέχτηκε το φίλιο κόμμα προμοτάροντάς το προεκλογικά κι από την άλλη με την άρνηση στον Τσίπρα έπραξε ότι του έκανε -και δεν άρεσε- η Μέρκελ. Αλλά η φράση με την επίσκεψη καμία σύνδεση δεν είχαν.

Ο συνειρμός σου είναι ορθός (με τα δεδομένα που έχεις στη διάθεσή σου και την πληροφόρηση) μεν αλλά αποτέλεσμα προβοκάτσιας και προπαγάνδας των ελληνικών μίντια. Επειδή εκείνες μέρες, ελαφρώς τρόμαξα, έψαξα γαλλικές αντιδράσεις και δε βρήκα ούτε μία.

Πώς όμως έβγαλες το συμπέρασμα ότι το 2009 ο βασικός μισθός ήταν 1300 € είναι περίεργο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει 1300€ (όπως πρότεινε το 2009), αλλά επιστροφή σε εκείνους τους μισθούς (νομίζω ο βασικός ήταν 750€, ίσως όμως σφάλλω).

Για το δεύτερο επιχείρημα με εκπλήσσομαι με τον τρόπο που το προβάλλεις. Το αφήνω ασχολίαστο, γιατί το λογισμικό κάθε εφημερίδας ή ιστολογίου δίνει αυτόματα (αν το επιλέξεις) σχετικά αποτελέσματα βάσει λέξεων κλειδιών. Φυσικά και το πρόγραμμα του 2009 το θεωρούν έγκυρο (δε φαντάζομαι κάτι άλλο, πχ να το αναιρούσαν, αλίμονο). Αλλά, αυτό σημαίνει ότι το επικαλούνται το 2012;

Ο Κον Μπετίτ δεν είναι καν υποχρεωμένος να βλέπει τι γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτά συμβούλους του ή ως είθιστε ενημερώνεται από το τοπικό κόμμα (ΟΙκολόγοι-Πράσινοι). Δεν ευθύνεται εκείνος, αλλά οι Οικολόγοι. Ουσιαστικά για αυτό εκτίθενται. Γιατί του έδωσαν λάθος πληροφορίες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καμηλοβάτη, και στη μία και στην άλλη περίπτωση είμαστε ο αδύναμος κρίκος. Αν θέλει να μας διώξει και να μας "τιμωρήσει" ή να επιβάλλει το μνημόνιο αντί της "τιμωρίας", μπορεί να το πετύχει. Οι χειρισμοί είναι λεπτοί. Αλλά, η κοινωνία μπορεί να στηρίξει μία κυβέρνηση και να της δώσει ισχυρά όπλα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Φτιάχνουμε συμμαχίες ή όχι;

Κον Μπεντιτ :" Σας ζητάνε το αδύνατο "
«Συνάντηση στην Αθήνα, με τον πιο παθιασμένο υποστηρικτή της ελληνικής υπόθεσης».


Ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση στην Αθήνα, υπό τον τιτλο «Εδώ και δύο χρόνια, οι Έλληνες ζουν στον ρυθμό ακραίων προγραμμάτων λιτότητας. Στην Αθήνα, κάποιοι σκύβουν το κεφάλι ή επαναστατούν. Πορτραίτο μίας Αθήνας στα πρόθυρα της έκρηξης», δημοσιεύει στην τελευταία του έκδοση το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό περιοδικό του Βελγίου «Moustique».

Σε γενικές γραμμές περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα η εικόνα μιας Αθήνας, που πνίγεται στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, το δε ρεπορτάζ συνοδεύεται από συνέντευξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, με τίτλο «Τους ζητάνε το αδύνατο» και υπότιτλο «Συνάντηση στην Αθήνα, με τον πιο παθιασμένο υποστηρικτή της ελληνικής υπόθεσης».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γάλλου ευρωβουλευτή είναι το εξής:

Γιατί υποστηρίζετε την Ελλάδα με τόση θέρμη;

" Βρίσκω ότι ζητάνε το αδύνατο σε αυτήν τη χώρα. Η λιτότητα που οι Ταλιμπάν της ΕΕ επιβάλλουν στην Ελλάδα είναι φάρμακο που θα σκοτώσει τον άρρωστο. Οι Έλληνες έχουν λίγες πιθανότητες να τα βγάλουν πέρα.

Αναφερθήκατε στους «Ταλιμπάν» της ΕΕ... Ποιοι είναι;

Οι υπέρ- φιλελεύθεροι που επιβάλλουν μέτρα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες στους κατοίκους... Τους χαρακτήρισα Ταλιμπάν, διότι έχουν μεγάλη δόση αναισθησίας."

...........

"Η εμείς ή αυτοί"

Ο Κον Μπεντιτ είναι με τους άλλους;
Με τους "αυτοί";

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, κατά τη γνώμη μου ο Κον Μπεντίτ είναι με το μέρος των λαών και άρα δικός μας. Δε νομίζω ότι διαφέρει η θέση (η επίσημη τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο, το ότι ήταν παραπληφορημένος, είναι ένα στοιχείο του πώς βλέπουν οι Οικολόγοι τις εκλογές και από πού εκτιμούν ότι θα αντλήσουν ψήφους. Προσωπικά, αν δεις πιο προσεκτικά το κείμενό μου, δεν κρίνω τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Οικολόγων, αλλά τον τρόπο που προεκλογικά κινούνται οι Οικολόγοι.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Και λέω, ότι απαιτείται από όλους, όσους είναι ενάντια στον άκραίο φιλελευθερισμό, να δημιουργηθεί έδαφος για συμμαχίες και όχι για πολωτικές καταστάσεις, που θα στραφούν εις βάρος μας, τελικά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Προσυπογράφω... Οι διασπαστικές τάσεις τελικά είναι εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας και της κοινωνικής επιβίωσης.

thinks είπε...

Δήμο, προσυπογράφεις στον Σπίθα σκεπτόμενος ότι το έδαφος για συμμαχίες θα δημιουργηθεί όταν συμφωνήσουν όλοι με την γραμμή σου, ή μήπως είσαι διατεθειμένος να συμβιβαστείς και εσύ με απόψεις άλλων για να επέλθει συμμαχία; (ποιόν ακριβώς συμβιβασμό μεταξύ των θέσεων μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχεις στο μυαλό σου για τις «συμμαχίες αντί για διασπαστικές τάσεις»;)

Εγώ, εντελώς αφελής πάλι, ήμουν στην πλάνη του ότι η δημοκρατία υπάρχει μόνο όταν υπάρχουν διασπαστικές τάσεις διαφορετικών γνωμών για να υπερισχύσει η πλειοψηφία, ενώ τώρα διδάσκομαι από το σχόλιό σου ότι η δημοκρατία έχει την πολυγνωμία (διάσπαση) ως εχθρό. Γερνάω και μαθαίνω ο δόλιος

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δημήτρη, με το Σπίθα έχουμε ιδιαίτερη σχέση. Όπως εμείς (πάντα σε διαφορετικό μπλόκ) μπορούμε και συμμαχούμε, έτσι σίγουρα μπορούν να συμμαχήσουν και οι 'επώνυμοι'. Η σχέση μας έχει δοκιμαστεί και κριθεί ποικιλοτρόπως.

Προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ μεταρρυθμίσεων. Όχι όμως μεταρρυθμίσεις που διαλύουν το κράτος για να το αγοράσουν κάποιοι, αλλά για να λειτουργήσει εύρυθμα υπέρ του πολίτη. Για δε τη λιτότητα δε βάζω νερό στο κρασί μου όσο την υφίστανται μόνο οι μεσοαστοί και τα κατώτερα στρώματα.

Στην δεύτερη παράγραφο, δίνεις λάθος ερμηνείες στο διασπαστικές. Το διασπαστικός είναι κάτι κακό, δεν είναι συνώνυμο του διαφορετικού. Είναι εκείνος που επιτίθεται σε όποιον θέλει να συνεργαστεί με το διαφορετικό και προκαλεί επεισόδια μεταξύ τους (τεχνητά κατά κύριο λόγο). Ως εκ τούτο, λοιπόν, διαφωνώ. Η δημοκρατία δε γεννάται (και αυτό εννοείς νομίζω) από τη διάσπαση, αλλά από τη σύζευξη θέσης-αντίθεσης, των διαφορετικών θέσεων. πριν την πλειοψηφία, εξάλλου, αναζητούμε την ομοφωνία.

(φορτσάτος μου ήρθες, καλώς όρισες).

thinks είπε...

Θάνκγιου Δήμο για το καλωσόρισμα :- ) Χρειάζομαι φαίνεται να «ζεστάνω τη μηχανή», γιατί μάλλον δεν σε κατάλαβα: η πρώτη μισή απάντησή σου μου φαίνεται σαν «μη απάντηση-απάντηση» και η υπόλοιπη περί διάσπασης πιο έντεχνη από οτιδήποτε καλύτερο είχαν ποτέ επιδείξει οι Δελφοί :- )

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όχι, ρε Δημήτρη, κάθε άλλο. Η δεύτερη παράγραφος ήταν πλήρης. Άλλο πράγμα η σύνθεση των αντιθέτων με στόχο την ομοφωνία (κι αν δεν μπορούμε αυτό, πάμε σε πλειοψηφικές διαδικασίες), με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη μειοψηφία, κι άλλο πράγμα η διάσπαση, που αποτελεί πονηρή ενέργεια, τεχνητής πόλωσης ή επιθετικότητας, με στόχο να μη γίνει συνεργασία.

Συγχέεις τη συνεργασία (που εκ των πραγμάτων είναι μεταξύ διαφορετικών πόλων και κάτι θετικό) και την πλειοψηφία (επίσης κάτι θετικό), που δηλώνει επικράτηση (με ό,τι σεβασμό και να έχει στη μειοψηφία).

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της λέξης " συμμαχία".

Οι λέξεις έχουμε ξαναπει ότι έχουν χάσει πολύ από την πραγματική τους έννοια.


Ο όρος συμμαχία περιπλέκεται στην πολιτική, όντως, Δημήτρη.

Εντάξει, με τον Δείμο τι αντιπαλότητα
να έχω;

Κάπου Εδώ παρεμβάνουν τα κομματικά και οι περιχαρακώσεις.

Δεν με αρέσουν τα οπαδιλίκια, και είμαι ενάντια στον φανατισμό. Ο Δείμος δεν είναι φανατικός και αυτό είναι μάλλον ένα από τα θετικά του :)

ShareThis