η κορυφή του παγόβουνου


Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θα δούμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε ότι θα έκανε ένας διεφθαρμένος υπουργός που δε δίνει δεκάρα για το λαό (παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε επικοινωνιακά ως ο άφθαρτος πολιτικός που κατήγγειλε τη διαφθορά στη χώρα). Tο άλλο χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι η γνωστή αλαζονεία των εγχώριων πολιτικών, καθώς και η αμετανόητη συμπεριφορά τους... Η αλαζονεία που δίνει η εξουσία και τυφλώνει αυτοκαστροφικά και τον πιο εύστροφο άνδρα;
Στην υπόθεση αυτή εξ αρχής εντοπίστηκαν ύποπτοι και παιδαριώδεις χειρισμοί. Τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και ο Ε. Βενιζέλος διαχειρίστηκαν την εν λόγω λίστα σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Τη μία την έκρυβαν, την άλλη την έχαναν, την τρίτη τη χώρεσαν σε κάποιο συρτάρι... Από κοντά και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η απώλεια και η επανεμφάνιση μετά από χρόνια της λίστας, η προσθαφαίρεση ονομάτων, η δημοσιογραφική διακίνηση και κατόπιν οι κινήσεις της δικαστικής λειτουργίας σηματοδότησαν την προκλητική εύνοια προς τη μεγάλη και μεσαία φοροδιαφυγή την ώρα που η φτωχοποίηση ισοπεδώνει το λαό.
Και μέσα σε όλα τελευταία -το πιο προκλητικό- είναι η πολιτική διαχείριση του ζητήματος από τον Ε. Βενιζέλο, την τρικομματική συγκυβέρνηση και τα κατεστημένα ΜΜΕ. Ξαφνικά η όλη υπόθεση μετατράπηκε σε υπόθεση Παπακωνσταντίνου και δύο εξαδέλφων του.
Είναι τέτοια η βιασύνη και η ένταση κομμάτων και εκδοτικών συγκροτημάτων να φορτώσουν την υπόθεση αποκλειστικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, που προκαλεί σοβαρές υποψίες. Πρωτοσέλιδα που προεξοφλούν την ενοχή του Παπακωνσταντίνου και προεξοφλούν κάθε δικαστική έρευνα (θυμίζουμε ότι το δικαστήριο ενοχοποιεί κι όχι η αστυνομία ή άλλη εξεταστική επιτροπή), μοιάζουν να υποκρύπτουν πολιτική βεντέτα στο “σύστημα Παπανδρέου”. Η δε ακαριαία διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ (ειδικά οταν ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επικαλεστεί οτι η λίστα είναι “προϊόν υποκλοπής” και τώρα ζητά την παραπομπή για “αλλοίωση επίσημου εγγράφου”), δείχνει την απελπισμένη αναζήτηση αποδιοπομπαίου τράγου.
Η όλη υπόθεση αποδεικνύει πασιφανώς πως αυτό το σύστημα είναι διεφθαρμένο όσο δεν πάει άλλο. Οι κυβερνήσεις του το ίδιο.
Η παρέα που κυβέρνησε-και εξακολουθεί να κυβερνά- τη χώρα δεν είχε ποτέ την παραμικρή πρόθεση να την εξυγειάνει, να τη μεταρρυθμίσει και οτιδήποτε άλλο κατά καιρους υποστηρίζει ότι επιδιώκει. Εχει στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ευρύτερης διαπλεκόμενης “οικογένειας” και των ισχυρών δανειστών.
Ο “διεφθαρμένος” Παπακωνσταντίνου ήταν αυτός που πήρε εξοντωτικά μέτρα ενάντια στη χώρα, για να τη «σώσει» από τη διαφθορά. Και πρέπει τώρα να υποθέσουμε ή πως ο ίδιος ως διαφθαρμένος έσβησε τα ονόματα της οικογένειάς του από τη λίστα, ή πως κάποιος άλλος το έκανε για να τον εξυπηρετήσει ή να τον ενοχοποιήσει.
Οι δημοσιογράφοι δεν έπαιξαν το ρόλο που έπρεπε για μια ακόμη φορά. Όχι μόνο δεν έκαναν την έρευνα που ήταν απαιτούμενη, αλλά δεν μετέφεραν καν το αποκαλυπτικό κλίμα που υπήρχε στην Επιτροπή της Βουλής όπου κατέθεσαν Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος. Το χειρότερο είναι πως αναπαρήγαγαν σενάρια και ονοματολογία για τη λίστα οδηγώντας πρακτικά στην συγκάλυψη.
Η λίστα Λαγκάρντ είναι η αποκορύφωση της συστημικής διαπλοκής της εθνικής πολιτικής ελίτ, του επιχειρηματικού κόσμου και των μίντια. Και ακόμα χειρότερα: η διαπλοκή και η απόκρυψη γίνεται μπροστά στα μάτια του λαού.
Στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αγωνιούν επειδή τυχούσες ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ θα ραγίσει έναν βασικό πυλώνα του συστήματος, θα ταλανίσει επικίνδυνα την κυβέρνηση αν μπει ο Βενιζέλος υπό έλεγχο -όπου σίγουρα θα προκύψουν πολιτικές ευθύνες.
Βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ -όπως πάντα- αδιαφορούν πλήρως για το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα. Αδιαφορούν για την επιθυμία του λαού, για τα πάθη και τη φτώχεια... Αδιαφορούν για τη λαϊκή απίτηση για απονομή δικαιοσύνης και τιμωρίας της συστημικής διαφθοράς του δικομματισμού. Και η λίστα είναι μόνη η κορυφή του παγόβουνο ενώ ο Τιτανικός πλέει προς τα πάνω του...


14 έκριναν :

Δημήτριος Ζ είπε...

Καλημέρα.
Υγεία-Δύναμη...
Δημήτρης.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλή Χρονιά να έχουμε, Δημήτρη μου, και σύντομα να δούμε άσπρη μέρα... (ας είναι και κόκκινη, γιατί μας πέθανε η μαυρίλα αυτή).

Αντίλογος είπε...

Καλή χρονιά Δείμο, με υγεία και κουράγιο.
Εγώ έχω μια απορία στο θέμα που αναφέρεις και συμφωνώ με την προσέγγιση που κάνεις. Η συγκεκριμένη λίστα δεν δόθηκε ως ερωτικό ραβασάκι της Λαγκάρντ. Ανεξαρτήτως αν υπήρχε ή δεν υπήρχε πρωτόκολλο την έδωσε ένα θεσμικό πρόσωπο σε ένα άλλο. Κατά συνέπεια, όσο αλαζόνας ή όπως θέλει να τον χαρακτηρίσει κανείς και να ήταν ο Παπακωνσταντίνου, αποκλείεται ως πληροφορία ύπαρξης της να μην ήταν γνωστή τόσο στον Παπανδρέου και το Βενιζέλο όσο και το Σαμαρά ή μετέπειτα στον Παπαδήμο και πάει λέγοντας. Και είναι εξοργιστικό αυτό το πέφτουμε από τα σύννεφα. Πολύ κακογραμμένο το σενάριο..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Λεωνίδα, δε διαφωνώ. Η όλη υπόθεση βρωμάει από όπου κι αν την πιάσει κανείς. Πολιτικά, μιντιακά, ποινικά... Πολλές οι ευθύνες και πολλών.

Alex είπε...

Δήμο, Ως γνωστόν η εμπλοκή με τους ευτελείς και τα θεματά τους δε βγάζει πουθενά , διότι πολύ απλά δεν μπορείς να σκεφτείς πόσο ευτελής μπορεί να είναι και η σκέψη/πράξεις των.
Καλή Χρονιά σου εύχομαι, να πάνε όλα κατ'ευχήν !

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε διαφωνώ, Alex. Το θέμα είναι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα στα μάτια του κόσμου και δεν ξέρουν πώς να ξεμπλέξουν. Όπως σχολίασα και στο facebook είναι τόση η ταραχή τους ειδικά σε ΠΑΣΟΚ και δευτερςευόντως στη ΝΔ που ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει διερεύνηση και του Βενιζέλου επειδή κράταγε τη λίστα στο συρτάρι του 7 μήνες, το ΠΑΣΟΚ τον κατηγορεί ότι οδηγεί σε εχθρικές και εμφυλιακές τάσεις την κοινωνία... Δεν μπορεί, το ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί σε συνιστώσα της ΝΔ ιδεόπνοη από τις ανακοινώσεις του Δένδια και του Κεδίκογλου...

Zaphod είπε...

Πολύ σωστά. Το ποιος και ποτε αλλοιωσε τη λιστα ειναι δευτερευον μπροστα στο τι έκαναν με αυτην.

Ειδικα η σταση Μπενιζελου ειναι πλεον φαιδρη αν και ολα τα ΜΜΕ δειχνουν να τον σπρωχνουν προς το παρον και κανεις ακομα δεν ρωτα το αυτονόητο:
"Η δε ακαριαία διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ (ειδικά οταν ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επικαλεστεί οτι η λίστα είναι “προϊόν υποκλοπής” και τώρα ζητά την παραπομπή για “αλλοίωση επίσημου εγγράφου”), δείχνει την απελπισμένη αναζήτηση αποδιοπομπαίου τράγου."

Swell είπε...

Ο δήθεν άφθαρτος μέχρι τότε Παπακωνσταντίνου φρόντισε να φτιάξει στο σπίτι του στη Σέριφο πισίνα, κάτι που επιτρέπεται μόνο σε ξενοδοχεία και με πολύ αυστηρές προδιαγραφές...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Zaphod, τα ΜΜΕ σπρώχνουν το βενιζέλο επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά τα μνημόνια, το θέμα Άκη (βλ. διαφθορά) και Παπακωνσταντίνου (βλ. πάλι διαφθορά) με το ζόρι κρατιέται όρθιο το κόμμα. Στηρίζουν Βενιζέλο γιατί αυτός στηρίζει το Σαμαρά και με τη ΔΗΜΑΡ στηρίζουν τα μνημόνια...

Swell, προσωπικά αδιαφορώ για τον πλούτο του (δεν ήταν και από εργατική οικογένεια)... Άλλα με ενοχλούν...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλή χρονιά, Δείμο.
Δίνουν Παπακωνσταντινου, μήπως σωθεί Βενιζέλος και όλοι τους, μαζί του.

Swell είπε...

Δείμε, δεν μιλώ για τον πλούτο του αλλά για την ηθική του. Όντας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραβίασε το νόμο σε ότι αφορά τη χρήση του νερού στις Κυκλάδες. Γιατί το status του τού επέβαλε να έχει στη Σέριφο πισίνα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, καλή μας χρονιά... Έχουμε φτάσει στο σημείο ώστε οι βουλευτές που χτες θα ήθελαν να στήσουν στο απόσπασμα το Βενιζέλο να εξαρτούν τη βουλευτική τους θέση από τη δική του επιβίωση και ατιμωρησία...

Swell, αυτό δεν το γνωρίζω. Σαφώς και συμφωνώ ότι ο ΓΑΠ επέλεξε ντεμέκ άφθαρτους και μη διεφθαρμένους πολιτικούς που τελικά με τον καιρό αποδείχθηκαν κι αυτοί μέλη του ίδιου διεφθαρμένου κυκλώματος. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου τελικά η λίστα Λαγκάρντ είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.
Και να μην ξεχνάμε: εκτός από τη λίστα Λαγκάρντ είναι και οι λίστες Λουξεμβούργου, Λιχνεστάιν, θαλαμηγών στην Ιρλανδία, καταθέσεων στη UBS, κατοικιών πολυτελών στο Λονδίνο...
Και από όλες αυτές τις λίστες δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ή δε φοροδιέφυγαν λοιπόν αυτοί οι Έλληνες ή απλά ασχολούμαστε μόνο με τη λίστα της HSBC για να ξεχάσουμε την αδιαφορία, διαπλοκή κλπ των ελληνικών κυβερνήσεων υπό των ΓΑΠ, Παπαδήμιου και Σαμαρά
..

akrat είπε...

καλή χρονιά φίλε

εγώ ένα ξεύρω...

όλο οι ίδιοι τρώνε...

και μεταμορφώνονται σε δεξιούς κεντρώους και μετά συνεργάτες των Χιτλερικών ύστερα συνεργάτες των Αμερικανών....

πάντα τρώνε... τρώνε... τρώνε... ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Ανώνυμος είπε...

Μποχα και δυσωδια αναδιδεται απο ενα συστημα που εχει προ πολλου πεθανει Ποτε ομως θα το καταλαβουμε;Καλη χρονια Δειμο και καλη μας δυναμη για τους αγωνες που εχουμε μπροστα μας! ΒΑΣΩ

ShareThis