Άοπλη θεσμικά η Δυτική Θεσσαλονίκη από ένα νέο SEVEZO

γράφτηκε για το tvxs.gr
του Ανέστη Βασιλειάδη
Η αδιαφορία της συγκυβέρνησης και των δημάρχων της για το περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων είναι γνωστή πια. Και ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη που γειτνιάζει με τη Βιομηχανική Ζώνη το γνωρίζουμε καλά. Μπροστά στις ανάγκες να υπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των ελίτ δε διστάζουν να υιοθετούν επικίνδυνες πρακτικές που καθιστούν ολόκληρη την πόλη όμηρο των επικίνδυνων και ρυπογόνων βιομηχανιών.
Ενώ πρόσφατα ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης -ως συλλογικό μητροπολιτικό όργανο των τοπικών θεσμικών φορέων- στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο πρότεινε μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων ενός νέου ατυχήματος τύπου SEVEZO, ο Υπουργός Περιβάλλοντος στη διαβούλευση μόλις άκουσε τις ενστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, ταχύτατα έσπευσε να υπακούσει στις αντιδράσεις τους καθησυχάζοντάς τους.
Ο κ.  Μανιάτης, ως εκπρόσωπος των ΣΕΒΕ, φρόντισε να περιορίσει ακόμα και τα αυτονόητα ποσοτικοποιημένα μέτρα ασφαλείας για τις περιοχές SEVEZO που προτάθηκαν. Ενώ ο ΟΡΘ (άρ. 13, §γ §§στ) πρότεινε ρητά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάγκη βελτίωσης των παραμέτρων επικινδυνότητάς τους με μείωσή τους κατά 30%, στο νομοσχέδιο (άρ. 55, §γ §§στ) που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός επιτρέπει τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών μονάδων, αδιαφορώντας για τον περιορισμό της επικινδυνότητάς τους. Στην ουσία ακυρώνει κάθε νομική προσπάθεια επιβολής μέτρων περιορισμού των επικινδύνων -χημικών και άλλων- βιομηχανιών στην πόλη.
Στο ίδιο εδάφιο μάλιστα χαρίζει απλόχερα την ασφάλεια της πόλης στο ΣΕΒΒΕ, καθώς αρνήθηκε πλήρως την απόφαση του ΟΡΘ για επιβολή μείωσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και μονάδων SEVEZO εντός δεκαετίας με τη μείωση των ζωνών επικινδυνότητας κατά 1/3, θέτοντας στο νόμο ως υποχρέωση γενικόλογα τη βελτίωση της ασφάλειας των υπαρχόντων μονάδων.
Δηλαδή ακόμα και το νομικό όπλο ελέγχου της Βιομηχανικής Ζώνης με τον ορισμό ενός ποσοτικού στόχου, η Ελληνική Πολιτεία το απεμπολεί προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής. Στην ουσία η Κεντρική Εξουσία όχι μόνο αδιαφορεί για την άποψη όλων των τοπικών φορέων που απαρτίζουν τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, αλλά ενεργεί και σε βάρος τους.
Στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου -δίπλα ακριβώς στη Βιομηχανική Ζώνη- γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την αδιαφορία της Πολιτείας για την ασφάλειά μας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δεν μπορούμε όμως να μένουμε άπραγοι μπροστά στην επικίνδυνη αναισθησία της κυβέρνησης.
Ο δε απερχόμενος Δήμαρχος, ενώ έπρεπε να κινητοποιήσει τους κατοίκους, φρόντισε να αποφύγει να φέρει το θέμα ακόμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενώ όφειλε να αντισταθεί στην κυβέρνηση, ξεπουλά την ασφάλεια εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων προκειμένου να μην ξοδευτούν οι βιομήχανοι. Γίνεται συνεργός τους δεχόμενος χορηγίες για πολιτιστικές δράσεις. Συμμετέχει στο έγκλημα αποδεχόμενος δωρεές στο όνομα της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».
Βέβαια, τίποτα δε μας εντυπωσιάζει πια όταν η Κεντρική Εξουσία παραλείπει κάθε τόσο να στείλει τα αποτελέσματα των ατμοσφαιρικών μετρήσεων από τους μετρητές ατμοσφαιρικής μόλυνσης του Κορδελιού, όταν επιτρέπει στην ήδη ρυπαίνουσα τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ να κάψει απορρίμματα με κίνδυνο μόλυνσης, όταν η καταστροφή ενός αρχέγονου δάσους και η μόλυνση του υπεδάφους της Χαλκιδικής βαφτίζεται ανάπτυξη…

ShareThis