πολιτικού λόγου και διαφθοράς το παραλήρημα

Δεν ξέρω αλλά τον τελευταίο καιρό σαν κάτι να μου πάει περίεργα. Αλλού για διαφθορά ακούω, αλλού ο πολιτικός λόγος θυμίζει καταγώγια της δεκαετίας του ’30, αλλού ο θυμός θυμίζει γαλακτοβιομηχανία και το ρουσφέτι πάει κι έρχεται εν όψει εκλογών. Άλλοι πάλι αποτραβιούνται τρομαγμένοι και απογοητευμένοι από τη σύγχρονη πολιτική (βλέπε σχόλια σε τόσα blogs) και τα ΜΜΕ βρήκαν νέο τρόπο να αποθαρρύνουν τις κινητοποιήσεις προβάλλοντας έναν μπάτσο (στην κυριολεξία του όρου) με σιδερογροθιά. Μερικοί εμπλουτίζουν το λόγο τους σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με βρισιές σαν έναν -κατά πληροφορίες ομολογώ- υποψήφιο στο Δήμο μου που έβρισε αποκαλώντας φάρμα ζώων όλους όσους δεν τον εμπιστευόμαστε.

Διεφθαρμένα ήθη; Και τι να πω για τις εργολαβίες τόσων και τόσων δήμων; Έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου επιβεβαιώνει ό,τι με θράσος ο δήμαρχος αρνείται και με απαράδεκτη υπακοή αποδέχονται οι συνοδοιπόροι του. Ας δούνε τι λέει για τη Νικόπολη η μελέτη των αρχιτεκτόνων. Τελικά όλοι είναι ξεπουλημένοι και κανείς δεν αποδέχεται το έργο τους;

Μηδενική ανοχή έλεγαν στη διαφθορά και χειρότερα φαίνονται τα πράγματα. Μηδενική ανοχή επιδεικνύουν και οι μπάτσοι. Και οι γονείς διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους, τώρα που γίνονται απεργίες. Μα καλά θα τους πει κανείς ότι το σχολείο δεν είναι φυλακτήριο παιδιών; Αλλά είναι βέβαιοι οι βαθμοί των γόνων και η κοινωνική θέση τέτοιων γονέων. Το σχολείο είναι η ίδια η Παιδεία. Οι δάσκαλοι διδάσκουν δημοκρατία και ότι η δημοκρατία κατακτιέται με αίμα.

Πώς; Βάζω πολλά ζητήματα; Δεν πειράζει. Πολλά είναι και τα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη. Πολλά και δυσεπίλυτα. Πονάνε είναι η αλήθεια. Πονάει και η αδιαφορία των ιθυνόντων.

Με πονάει όμως και η αδιαφορία του πολίτη που όλα τα περιμένει από τον πολιτικό και ζητάει μόνο ρουσφέτια. Μα εν τέλει το ρουσφέτι δεν είναι διαφθορά; Γιατί διαμαρτυρόμαστε για τις κουμπαριές; Οι πολίτες με την ελπίδα να γίνουν και αυτοί δικά τους παιδιά δεν στήριξαν μια κυβέρνηση που κυβερνάει με σιδερογροθιά;

Αυτός είναι τελικά ο πολιτικός μας λόγος. Ρουσφέτι, γιαούρτι (γιατί δεν έγινε το ρουσφέτι μου), διαφθορά (αλλά αν πρόκειται για άλλους την κατηγοράμε) και χυδαιολογίες από δημάρχους.


ShareThis