Νέοι κίνδυνοι εν όψει της 17ης Νοέμβρη για το φοιτητικό άσυλο. Εμβρόντητος διάβασα στον «Αγγελιοφόρο» ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσ/νίκης δίνει το πράσινο φως στα αστυνομικά όργανα να επέμβουν στο χώρο του πανεπιστημίου αν συμβούν επεισόδια με «αναρχικούς» και μάλιστα να κινηθούν με βάση την εμπειρία τους.
Πέρα από το ότι η πείρα τους φάνηκε στις κινητοποιήσεις των δασκάλων και των πυροσβεστών κλπ, μήπως έτσι οδηγηθούμε σε πραγματικές οδομαχίες; Μήπως είναι η αρχή σε μία συγχορδία που οδηγεί στην ανοιχτή επέμβαση του κράτους στην πανεπιστημιακό χώρο; Δε θα μπορούσε το ίδιο το πανεπιστήμιο και οι φοιτητικές παρατάξεις να το προστατεύσουν;
Η ΔΑΠ τίθεται υπέρ (αξιόποινες κακουργηματικές πράξεις γίνονται γάρ), η ΠΚΣ κατά, Η ΠΑΣΠ κατά, τα ΕΑΑΚ (υποθέτω) κατά. Γατί κανείς τους δεν περιφρουρεί ορθολογικά το χώρο; Οι φοιτητές δεν είναι μόνο όστρακα επίδειξης εκλογικής δύναμης. Είναι εν δυνάμει ακαδημαϊκοί πολίτες που οφείλουν να προασπίσουν την επιστήμη τους, τη δημοκρατία και το «σπίτι» του. Η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει την ευθύνη να προστατεύσει το χώρο της. Οι παρατάξεις είναι υποχρεωμένες να κινητοποιηθούν προκειμένου να συγκεντρώσουν χιλιάδες φοιτητές για την αποφυγή επεισοδίων και την προστασία του χώρου. Αλλιώς είναι όλοι τους όργανα σε μια προαναγγελθείσα συναυλία κατάργησης του ασύλου. Σήμερα για τη 17η Νοέμβρη, αύριο για τις απόψεις μας.
Τόσα χρόνια συντελείται μία οργανωμένη προσπάθεια κατά του ασύλου στη Θεσ/νίκη (και αλλού βέβαια) με έμφαση στα επεισόδια και τις καταστροφές μέσα στο χώρο του ΑΠΘ και όχι έξω. Τόσα χρόνια η αστυνομία ήταν θεατής και ποτέ δεν κατέλαβε καίριες θέσεις στις εισόδους και τον περιβάλλοντα χώρο πριν τα ολοφάνερα επεισόδια. Γιατί; Μα έτσι κανείς δεν θα έμπαινε στο χώρο (πλην φοιτητών και τιμησόντων της επετείου που εύκολα ελέγχονται), γιατί θα προστατεύονταν από έξω.
3 έκριναν :
Εγώ ούτε καν ήξερα ότι μπορεί να "σπάσει" το άσυλο μόνο με εντολή εισαγγελέα και χωρίς έγκριση από τις πανεπιστημιακές αρχές. Τόσα χρόνια πώς και δεν είχε βγει αυτό το φασούλι;
Όσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα, σαφέστατα και έχει την ευθύνη να προστατεύσει τα του οίκου της, αλλά μήπως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το πώς διαχειρίστηκε αυτή την ευθύνη εδώ και 22 συναπτά έτη;
Και ολοκληρώνω με μια αφελή απορία: Αφού η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα του οίκου της, γιατί δεν αφήνουν και τις ποδοσφαιρικές ομάδες να διαχειριστούν σε συνεργασία με τους συνδέσμους οπαδών την τάξη στα γήπεδα και μπουκάρουν με τα ΜΑΤ μέσα;;
Με γεια το blog!
Βεβαίως και μπορεί, επειδή ακριβώς προβλέπεται από το νόμο πως αν υπάρξουν αξιόποινες κακουργηματικές πράξεις.
Το ίδιο έπρεπε να γίνεται και στις αθλητικές επιχειρήσεις (ομάδες). Θεωρητικά το ίδιο συμβαίνει, αλλά είναι τέτοια τα οικονομικά συμφέροντα που κανείς δε θέλει να το εφαρμόσει. Απλά εκεί δεν υπάρχει ανάλογως νόμος με σχετική ιστορία.
Παίρνοντας υπόψη ότι το άσυλο έγινε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι τσογλαναρέων, δεν θα συμφωνήσω με την αφελή απορία περί γηπέδων. Κι αυτό γιατί υπεύθυνοι για τα επεισόδια στα γήπεδα τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές εταιρίες και οι σύνδεσμοι, σε αντίθεση με το Πανεπιστημίο ΄που η Πρυτανεία δεν έχει καμία, άμεση τουλάχιστον, ευθύνη (γιατί έμμεσες έχει πολλές).
Και εν πάσει περιπτώσει εάν αρχίσουμε να ταυτίζουμε το Πανεπιστήμιο με τα γήπεδα, κακό του κεφαλιού μας θα κάνουμε. Είναι δύο κοινωνικά φαινόμενα - θεσμοί με τελείως διαφορετική νοοτροπία και συμβολή στην ανάπτυξη της κοινωνίας.
Άλλωστε ο Δήμος υποστήριξε ότι την αυτοοργάνωση και την αυτοπροστασία του Πανεπιστημίου. Και χρησιμοποιώντας το καλύτερο μοτο : "...για τις απόψεις μας".
Δημοσίευση σχολίου