Ειδήσεις...

Το Μάρτιο βεβαιώνει ο πρωθυπουργός ότι θα κατατεθεί το νομοσχέδιο της ΥΠΕΠΘ για τα ΑΕΙ. Από την άλλη σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, μπροστά στις αντιδράσεις που φαίνεται να προκαλεί το άρθρο 16, επιχειρώντας να πείσουν την κοινή γνώμη ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα είναι κερδοσκοπικά και θα λειτουργήσουν υπό την εποπτεία του κράτους. Για να αναστρέψουν το κλίμα, όλα τα κυβερνητικά στελέχη προβάλλουν ως δέσμευση της Ν.Δ. και του Κων. Καραμανλή ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ δεν θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ η Ρηγίλλης με «νον πέιπερ» που έστειλε χθες σε όλους τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη τούς δίνει γραμμή να υπεραμύνονται του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης.

«Διαδηλωσάκηδες της Αριστεράς» ανακάλυψε και πάλι η Ελληνική Αστυνομία πίσω από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, σύμφωνα με τα Νέα. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής γίνεται περιγραφή επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από ομάδα διαδηλωτών, τις οποίες η Αστυνομία συσχετίζει με τις οργανωτικές επιτροπές της ΠΟΣΔΕΠ, ΟΛΜΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και αριστεριστών...

Νέο ραντεβού με το... άρθρο 16 στους δρόμους και για την ερχόμενη Τετάρτη έδωσαν οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές μετά τα χθεσινά δυναμικά -αν και όχι τόσο μαζικά όσο ανέμεναν οι οργανωτές- συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Παράλληλα, οι καταλήψεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ χθες ξεπέρασαν τις 200 σε όλη τη χώρα.

Νέα ενεργειακή πολιτική προτείνει η ΕΕ.
Με έκθεσή ζητεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν περιορίσει κατά 30% έως το 2020 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να δεσμευτεί μονομερώς ότι θα έχει περιορίσει τις εκπομπές αυτών των αερίων κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Τι σκέφτεται επί του θέματος η ΔΕΗ που χτίζει στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, δίπλα σε σχολείο, Εκκλησία και κατοικίες έναν υπέργειο υποσταθμό υψηλής τάσης; Τι κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και πώς προωθούν τελικά τη φωτοβολταϊκή ενέργεια, που ακόμα παραμένει τόσο ακριβή; Και βέβαια όλα αυτά όταν κλείνει η χωματερή στη Φυλή, όταν καίγονται για δεύτερη φορά (ευτυχώς έσβησε) οι Ταγαράδες και όταν μιλάμε για ανακύκλωση; Ήδη βλέπουμε μία αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες και οι χαλαζοπτώσεις. Η μείωση των βροχοπτώσεων και η υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα θα είναι μερικές από τις σοβαρότερες επιπτώσεις από ενδεχόμενη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,54 βαθμούς Κελσίου, την οποία προέβλεψαν Βρετανοί ειδικοί για το 2007.

Μοντέλο ΟΤΕ στήνει η κυβέρνηση και στη ΔΕΗ, με ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που φέρνουν ελεύθερες απολύσεις, προσλήψεις εκτός του ΑΣΕΠ και μετακινήσεις, μετατάξεις προσωπικού.

___________________________________

ΥΓ
Καταθέτω μία ακόμα/άλλη άποψη για το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Μία άποψη πέρα από το αισθητικό και καλλιτεχνικό τμήμα του, εκείνο που αφορά την πολιτική και κοινωνική ζωή των κλασσικών πόλεων της αρχαιότητας.

10 έκριναν :

Ανώνυμος είπε...

Δείμο καλέ μου, Καλή σου μέρα! Ενδιαφέροντα θέματα (όσο & επίκαιρα)επέλεξες πάλι να μας θέσεις!
Καταρχήν για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, εγώ είμαι θετικά διακείμενη, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθετήσεως (εξάλλου, έχω δηλώσει αρκετές φορές πως δυστυχώς, δεν υπάρχει κόμμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που να μη ...μου βρωμά). Φυσικά κατανοώ εκ των προτέρων, πως ο νέος θεσμός θα δημιουργήσει & αρκετά προβλήματα στην κοινωνία μας, ωστόσο, σαν ιδέα, είναι νομίζω ελπιδοφόρα! Που αν τη διαχειριστούμε σωστά, πιστεύω θα αποδειχθεί καλύτερη, ακόμη & από τη δημόσια μόρφωση (όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται η τελευταία σήμερα). Συμφωνώ πως σε μια ιδεατή κοινωνία δε θα έπρεπε να υπήρχε ανάγκη ιδιωτικής παιδείας, αλλά με τα σημερινά δεδομένα, το να την απορρίψουμε, θα σημαίνει νομίζω πως εθελοτυφλούμε! Και να γιατί το λέω: παρά την όποια οικονομική της κατάσταση, η ελληνική οικογένεια σήμερα (έστω & με μεγάλους κόπους) στέλνει τα παιδιά της σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού προκειμένου να τα βοηθήσει στη γνωστική τους εξέλιξη. Αυτό φυσικά την εξαθλιώνει ακόμη περισσότερο οικονομικά καθώς στα έξοδα προστίθενται οι πανάκριβες μετακινήσεις, τα επιπλέον χρόνια έως ότου πρώτα αποκτηθεί η γνώση της γλώσσας, κ.λ.π. Με το σκεπτικό λοιπόν αυτό, δε βλέπω το λόγο να μη δημιουργηθούν αντίστοιχα ιδιωτικά ιδρύματα & στη χώρα μας! Εξάλλου τα κεφάλαια που επί τόσα χρόνια (από τη μεταπολεμική Ελλάδα) ρέουν σε χώρες του εξωτερικού, θα είναι νομίζω πολύ πιό ωφέλιμα εάν παραμείνουν στην ίδια τη χώρα μας... Και από την άλλη, ας μην ξεχνάμε πως στα περισσότερα ανεπτυγμένα οικονομικά & πολιτισμικά κράτη ο θεσμός αυτός λειτουργεί θαυμάσια, εδώ & πολλά χρόνια! Aς μη βιαζόμαστε λοιπόν να τον αφορίζουμε με τόση ευκολία!

Το επόμενο τώρα θέμα σου, χρήζει νομίζω πολύ μεγαλύτερης προσοχής από όλους μας! Δε βλέπω να διαδηλώνουμε με το ίδιο πάθος (όπως π.χ. για τα Πανεπιστήμια) για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά το ίδιο το μέλλον μας, ή αν θέλεις την ποιότητα της ζωής αργότερα στον πλανήτη μας κι αυτό με θλίβει... Δεν μπορώ να κατανοήσω & να αποδεχθώ σε καμμία περίπτωση αυτό τον εφησυχασμό μας, τη στιγμή που για άλλα θέματα, μικρότερης (βιολογικής τουλάχιστον) αξίας δείχνουμε να ανησυχούμε εντονότατα;;; Η στάση μας αυτή, αποδεικνύει για μένα αφενός τη "στενομυαλιά" μας & αφετέρου πως οι αντιδράσεις (σε τόσο μεγάλη έκταση) στο προηγούμενο π.χ. θέμα δεν μπορεί να υποκινούνται μονάχα από προσωπική βούληση του καθενός εκ των διαδηλωτών...

Τώρα όσον αφορά στις πιθανές επερχόμενες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς της ΔΕΗ, αυτό για μένα (δυστυχώς) ήταν αναμενόμενο: έγκειται μέσα στην όλη πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης (που μας ήταν γνωστή αλλά παρόλα αυτά την ψηφίσαμε!) να ιδιωτικοποιήσει -με όποιο κόστος- μεγάλο μέρος των δημοσίων υπηρεσιών... Η υποτιθέμενη ανθρωποκεντρική πολιτική της, δεν την εμποδίζει να παραβλέπει με μεγάλη ευκολία το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθουν οι οικογένειες των μέχρι σήμερα εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές, αρκεί να "γεμίσει" τα ταμεία της! Αλλά όλες αυτές οι αλλαγές (που φοβάμαι πως πολλές ούτε καν τις υποψιαζόμαστε ακόμη!) έπρεπε να μας ήταν αναμενόμενες όταν παλιότερα ακούγαμε πως προηγούμενες κυβερνήσεις (& επιμένω να υπενθυμίζω πως δε μιλάω με κομματικά κριτήρια) υπέβαλαν τη χώρα μας σε δανεισμό ξανά & ξανά & εμείς οι ...αφελείς χειροκροτούσαμε...

Μια πολύ προβληματισμένη Καλημέρα λοιπόν από μένα!

Ανώνυμος είπε...

YΣ: Θα επανέλθω με λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου για να διαβάσω το κείμενό σου που αφορά στο αρχαίο ελληνικό μας θέατρο!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κοίτα, ήλιε μου, τη θέση μου την ξέρεις και την έχω αναπτύξει και στα σχόλια εξάλλου με λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις. Χαίρομαι, όμως που συμμετέχεις στο διάλογό μας και σέβομαι τις απόψεις σου. Εξάλλου, κατά τον Παπανούτσο ο διάλογος φωτίζει την αλήθεια από όλες τις πλευρές της και μας κάνει σοφόρτερους -ακόμα και όταν δεν πείθουμε.

Στο άλλο θέμα συμφωνώ απόλυτα στο σχόλιό σου. Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που εκφράζουν και στο χωριό μας τον προβληματισμό τους για το περιβάλλον. Ίσως είναι καιρός πια να δόσουμε μία νέα στροφή στα κείμενά μας. Δεν ξέρω. Δεν είμαι φωστήρας ούτε ειδήμων, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται να κινηθούμε και προς τέτοια κατεύθυνση.

Ευχαριστώ τόσο πολύ για τα καλά σου σχόλια και τη συνδρομή σου στην κουβέντα.

Ανώνυμος είπε...

Δείμε του πολίτη,
σε διαβάζω και όχι απλά ενημερώνομαι, υιοθετώ και στάση.

Είσαι τρομερός. (και δεν κάνω Pr)

nassos είπε...

Για τη ΔΕΗ, πολύ φοβάμαι μην έρθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάνει αυτό που έκανε στην Ιταλική ENEL: Δηλαδή διάσπαση της ΔΕΗ στα 4 με σκοπό το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

@Αργυρένια μου, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Προσπαθώ να ξεφύγω από τα τετριμμένα και να δείξω ότι υπάρχουν ενίοτε και απόψεις που δεν σκεφτόμαστε μόνοι μας. Με άλλα λόγια εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ το διαδίκτυο για δείξω και άλλες απόψεις, όσο κι αν μπορεί να διαφωνούμε σε διάφορα θέματα. Εξάλλου, είπαμε ότι ο διάλογος φωτίζει την αλήθεια, ακόμα κι όταν δεν επέλθει η πειθώ.

@Νάσσο, είναι και δικός μου φόβος αυτός. Όταν η Παγκόσμια Τράπεζα επενέβη στη δημοτική αρχή πόλης και απαίτησε ιδιωτικοποίηση σε πολυεθνική της ύδρευσης της πόλης, γιατι να μην επέμβει κάποιος εξωκρατικός θεσμός και στη ΔΕΗ; Αφού όλα χαρίζονται. Τώρα ετοιμάζω ένα postάκι για την ιδιωτικοποίηση.

nassos είπε...

Εννοείς στη Νότια Αμερική; Στη Βολιβία νομίζω έγινε κάτι τέτοιο και το πήραν πίσω το σχέδιο αυτό, αφού πρώτα σκοτώθηκαν στους δρόμους.

ΥΓ: "Νάσος" γράφεται στα Ελληνικά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ναι, εκεί εννοώ. Έτσι, είναι όπως το λες. Σωστή και η ορθογραφική παρατήρηση (κι είμαι και φιλόλογος ο μπιιιπππ).

o kairos είπε...

Καταλαβα.Εκανες αυτο που νομιζες για αναβαθμιση και γιναμε κινεζοι.Υπομονη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσε χάλια η κατάσταση. Κινέζοι, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Τα άλλα μικροπροβλήματα είναι περισσότερα.

ShareThis