ένας δικός μου πανηγυρικός

αξιότιμες κυρίες και κύριοι, φίλοι bloggers

Γιορτάζουμε σήμερα το σπουδαιότερο ίσως γεγονός των Νέων Χρόνων που διαμόρφωσε την ελληνική ιστορία. Αποτείνουμε φόρο τιμής σε όσους παρέδωσαν εαυτούς στο υπό διαμόρφωση Έθνος με το όραμα της ελευθερίας, με το όνειρο της δημοκρατίας.

Πολλοί είναι εκείνοι που σήμερα διαφωνούν για την ημερομηνία της έναρξης και για τον τόπο που πρωτοξέσπασε η Επανάσταση. Μικρή σημασία έχει ο τόπος. Σημασία έχει ο αγώνας των υπόδουλων ραγιάδων που παρά τη φτώχεια τους, χωρίς όπλα, χωρίς τακτικό στρατό παρά μόνο με τη γνώση του ανορθόδοξου κλέφτικου πολέμου, αλλά με πάθος και αυτοθυσία κράτησαν για χρόνια τον ισχυρότατο οθωμανικό στρατό ανίσχυρο να καταπνίξει μία οργανωμένη εξέγερση.

Αυτό που διέκρινε την Επανάσταση του 1821 σε σχέση με τις δύο προηγούμενες απόπειρες ήταν η εμπιστοσύνη στις ελληνικές δυνάμεις· είχε πια ωριμάσει στη συνείδηση των Ρωμιών η ιδέα ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν από τις Ξένες Δυνάμεις άλλο βοήθεια. Ο Ανώνυμος στην Ελληνική Νομαρχία του καλούσε το λαό να πάρει τα όπλα, αφού οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν είχαν σκοπό να βοηθήσουν.

Τα μηνύματα του Ρήγα ενθάρρυναν την εθνική ιδέα. Οι ιερείς στα χωριά με τις λίγες δυνάμεις τους και το δικό τους πάθος ενίσχυαν την πίστη και την εθνική ιδέα διδάσκοντας γράμματα και την αρχαία ιστορία. Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, όπως τον μεταλαμπάδευαν φωτισμένοι έμποροι και άνθρωποι των γραμμάτων, προετοίμαζαν τη διακυβέρνηση του νέου Κράτους. Τα επαναστατικά μηνύματα της Γαλλικής Επανάστασης με τις δονήσεις που έφερε στο πολιτικό σκηνικό της εποχής ενίσχυαν την επιθυμία για δημοκρατία κι ελευθερία. Οι επιτυχίες του γαλλικού εθνικού στρατού υπό την αρχιστρατηγία του Ναπολέοντα ενθάρρυναν την εμπιστοσύνη στις λαϊκές εθνικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερη όμως μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο ρόλο της Φιλικής Εταιρείας. Η συνωμοτική αυτή οργάνωση, αποτελούμενη από ανθρώπους του πνεύματος και εμπόρους και πλοιοκτήτες, ανέλαβε το δύσκολο έργο του συντονισμού της ένοπλης δράσης. Κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και υπό το άγρυπνο βλέμμα των δυνάμεων της συντήρησης και της Παλινόρθωσης, έπρεπε οι συνωμότες να οργανώσουν την Ελληνική Επανάσταση. Έπρεπε να ξεγελάσουν τους κατασκόπους του Μέτερνιχ και της Πύλης.

Με κύριο μοχλό την ελπίδα για ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό Κράτος οι Φιλικοί ένωσαν υπό την καθοδήγησή τους όλα τα προοδευτικά στοιχεία του Έθνους. Οργάνωσαν πολλές ταυτόχρονες εστίες επανάστασης σε όλη τη Βαλκανική, δυσκολεύοντας έτσι την ταυτόχρονη αποστολή οθωμανικού στρατού για την κατάπνιξή τους, ενώ παράλληλα έδιναν χρόνο στο αγώνα της Πελοποννήσου και βοηθούσαν να εδραιωθεί εκεί η Επανάσταση μετά τις πρώτες νίκες που ενθάρρυναν τους αγωνιστές.

Σημειώθηκαν νίκες που έστρεψαν την ευρωπαϊκή προσοχή στους αγνούς επαναστάτες. Οι εκδικητικής φύσης σφαγές των Οθωμανών στη Χίο και τα Ψαρά έφεραν την αντίδραση των Ευρωπαίων Χριστιανών και τη συμπαράστασή τους· φιλέλληνες, λάτρεις του αρχαίου κόσμου που έβλεπαν να αναβιώνουν οι αγώνες των αδούλωτων Ελλήνων, ενίσχυαν οικονομικά και ηθικά τον Αγώνα. Ρομαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων βοήθησαν έμπρακτα και πέθαναν για την ελευθερία μας· θυσιάστηκαν πλάι στους νεκρούς ήρωες που ένιωσαν το αρχαίο πνεύμα των Λακεδαιμονίων και των Αθηναίων να αφυπνίζεται μέσα τους.

Στο πρόσωπο των Μεσολογγιτών και των Σουλιωτών έβλεπαν τους αθηναϊκούς λόχους που αγωνίστηκαν στο Μαραθώνα. Ο αγώνας του Αθανάσιου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου, η θυσία του Μπότσαρη και του Παπαφλέσσα ενσάρκωναν τον ηρωισμό των Θερμοπυλών. Οι νίκες του Κολοκοτρώνη, του Νικηταρά, του Μιαούλη και του Κανάρη θύμιζαν τις επιτυχίες της Σαλαμίνας και των Πλαταιών Ήρωες όλοι τους που η λαϊκή φαντασία τους μεταμόρφωνε σε γίγαντες. Ας θυμηθούμε όμως και το Αρκάδι και το Ζάλογγο όπου οι άμαχοι προτίμησαν το θάνατο από την υποταγή στον κατακτητή. Θυσίες που έγραψαν με αίμα τις σελίδες της Ιστορίας μας, ήρωες που πότισαν με το αίμα τους τη δική μας ελευθερία.

Μα ο αγώνας δεν ήταν μόνο στα πεδία των μαχών. Οι ίδιοι ήρωες πρωτοστατούσαν και στην πολιτική ζωή του Έθνους. Πριν ακόμα εδραιωθεί η Επανάσταση καθιερώθηκαν διοικητικοί μηχανισμοί που λειτουργούσαν πια όχι για το όφελος των Οθωμανών, αλλά για τον ίδιο το λαό. Το Έθνος οργανώθηκε σε Συνέλευση· για πρώτη φορά με πίστη στις δημοκρατικές αξίες μία Βουλή εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, με δικαίωμα εκλογής σε όλους τους πολίτες για να ψηφίσει το πρώτο Σύνταγμα του Ελληνικού Έθνους.

Το ιδανικό της ελευθερίας συντρόφευε τους αγώνες μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της ελλαδικής χερσονήσου. Τα αποτελέσματα ήρθαν το 1878 με την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, το 1912 με τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1941 με την Εθνική Αντίσταση και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το 1945.

Μα ο αγώνας τους είναι και σήμερα ζωντανός. Ο ίδιος αγώνας για δημοκρατία και ελευθερία ενέπνευσε φοιτητές, τα ίδια οράματα εμπνέουν και σήμερα την εκπαιδευτική κοινότητα που αγωνίζεται για ελεύθερη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και προοδευτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα οράματα του 1821 ενσαρκώνονται σήμερα μέσα από την παιδεία, μέσα από την καθημερινή δράση στο σχολείο, στην εργασία, στην ενασχόληση με τα κοινά. Στέκουν μακριά από τον ατομισμό της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

Η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε καθήκον να επεκτείνουμε την ελευθερία που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές. Οι εκπαιδευτικοί απαιτείται να διαπαιδαγωγήσουν με τις αρχές τούτες τη νέα γενιά. Η αγάπη για μάθηση, το δημιουργικό πνεύμα και ο ριζοσπαστισμός των νέων απαιτείται να αναπτυχθούν.

Είναι χρέος όλων μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εκείνο. Η ελευθερία δε χαρίστηκε ποτέ· κατακτήθηκε με το αίμα, με τις θυσίες του πολύπαθου τούτου λαού.


27 έκριναν :

Kapetanios είπε...

Δεν πάμε καλά!
Δεν πάμε καθόλου καλά λέμε!
Κύριε δείμε μας ανέβασα και εγώ ίδιο περίπου άρθρο , ίδιες περίπου φωτο και έγραψα σχεδόν-περίπου τα ίδια πράματα!!! Σαν να μου ήρθε μια ζάλη τώρα δα !

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έλα ρε, τελικά είδες πόσο μοιάζουμε; Κι ας σε κατηγορώ ότι διαφωνείς μαζί μου.

αερικο είπε...

".. Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται
ζυγό δουλείας ας έχωσι,
θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία!.."
Την εχουμε κε Δειμε μας η πλειοψηφια των Ελληνων σημερα, αυτην την "αρετην και τολμη" που χρειαζεται;;



(..εγω γιατι δεν μπορω να βρω εκεινη την ανω τελεια που εχεις διπλα στο "ποτέ" στην τελευταια σου σειρα;..:-( )

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω, είσαι σε mozilla; Θέλει και ανδρεία. Είναι τόσο δύσκολο να υποστηρίζεις αλλαγές ριζοσπαστικές και τόσο εύκολο είναι να αποδέχεσαι μια υφιστάμενη κατάσταση.

αθεόφοβος είπε...

Οι εκπαιδευτικοί απαιτείται να διαπαιδαγωγήσουν με τις αρχές τούτες τη νέα γενιά

Αυτό από το στόμα σου και στων εκπαιδευτικών τα αυτιά, γιατί σε ερωτήσεις δημοσιογράφου σε παιδιά στην τηλεόραση οι γνώσεις τους για το 21 σου σήκωναν την τρίχα κάγκελο!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κοίτα, ρε συ, ξέρεις κάτι; Συμβαίνει συχνά να ξαφνιάζονται πολλά παιδιά, συν του γεγονότος ότι βλέπομε μόνο αποσπάσματα αυτών των "συνεντεύξεων" και όχι το σύνολο. Δηλαδή δεν υπάρχουν κάποιοι που να ξέρουν ή με΄σα στη γνωστή δημοσιογραφική αλαζονεία προβάλλονται εκσκεμμένα μόνο οι κακές και οι "αστείες" απαντήσεις;

candy's τετραδιάκι είπε...

Eτσι ειναι..πρεπει να συχεχισουμε.

melomenos είπε...

για άλλη μια φορά θα συμφωνήσω μαζί σου!
μόνο με οργάνωση κατάφεραν το ακατόρθωτο οι επαναστάτες έτσι και τώρα θέλει οργάνωση για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα των αγώνων τους!
καλή σου βδομάδα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Candy, γεια σου. Ο συνέχιση είναι η δυσκολία στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας.

Μελομένε, Χαίρομαι που συμφωνούμε. Οργάνωση και δουλειά πολύ θέλει.

Zaphod είπε...

Δεν διαφωνώ καθόλου, επισημαίνω όμως πως οι παραλληλισμοί με το παρελθόν είναι δίκοπο μαχαίρι :-)

aeipote είπε...

Είναι πολύ καλό να γράφονται και να διαβάζονται τέτοια κείμενα έστω και μια φορά το χρόνο. Ζούμε πλέον σε άχαρες εποχές όπου πολλά πράγματα θεωρούνται δεδομένα και αυθύπαρκτα. Δεν είναι έτσι. Ποτέ δεν ήταν. Κανένας δεν χαρίζει. Κανένας δεν υποστηρίζει δίχως κέρδος. Το μόνο που υπάρχει είναι οι "ίδιες" δυνάμεις. Αυτές να διατηρήσουμε. Αυτές να δυναμώσουμε. Για να μην χρειαστεί να ξανασκύψουμε το κεφάλι. Για να εξασφαλιστεί η συνέχεια. . .

ο δείμος του πολίτη είπε...

Zaphod, χαίρομαι που συμφωνούμε. Δέχομαι το επικίνδυνο του σχολιοσμού σου, αλλά αν μη τι άλλο η ιστορία μας επιτρέπει μόνο να διδασκόμαστε από το παρελθόν. Μία διδασκαλία που οδηγεί στην κρίση και σαφώς σε παραλληλισμούς ώστε να διαμορφώσουμε ένα ει δυνατόν ένα καλύτερο μέλλον.

Αείποτε, πράγματι χρειάζεται να στηρίξουμε με κάθε μέσο όλες εκείνες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για ελευθερία. Βέβαια σήμερα η ελευθερία αποκτά άλλο νόημα, αλλά ο αγώνας είναι σχεδόν ο ίδιος. Εξάλλου, για δημοκρατία πάλευαν επί 32 χρόνια οι Έλληνες (1821-1843) με όλες τις σχετικές διακυμάσεις του αγώνα τους.

ion είπε...

Ναι, αλλά ηλεκτρονικό στεφάνι δεν κατέθεσες! Την καλησπέρα μου

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τα στεφάνια τα κρίνω λίγο μπανάλ. Άσε πυο είδα τόσο πολλά που δεν ξέρω τι σκοπό εξυπηρέτησαν. Μία ανάμνηση αρκεί στο μημόσινο, μία αγάπη για τη δημοκρατία αρκεί στην επέτειο. (κακιούλα, ε;)

patsiouri είπε...

Άντε καλέ με τα κανάλια, όλες τις λανθασμένες και γελοίες απαντήσεις δείχνουν...
Προσωπικά συναναστρέφομαι κάθε μέρα με παιδάκια και τα ξέρουν όλα χαρτί και καλαμάρι!
Άλλωστε η βαθμοθηρία έχει απογειωθεί στο ζενίθ, είναι φύσει αδύνατον τουλάχιστον τα 25 στα 30 παιδάκια να μήν τα ξέρουν!

Και ναί, τα διδάγματα αυτά θα πρέπει να είναι για πάντα οδηγοί μας...ειδικά η έννοια της αυταπάρνησης...

ion είπε...

Καθόλου κακία. Αντιθέτως.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πατσιούρι, δε θα διαφωνήσουμε καθόλου. Απλά τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι κινούνται μέσα στην υπερβολή χωμένοι και προβάλλουν συνειδητά μία τιποτένια κατάσταση. Σαφώς ακι τα παιδιά μας τα ξέρουν όλα. Και οι δικί μου μαθητές το ίδιο (και το επιχείρημά σπου ισχυρότατο). Τι βαθμολογίας είναι άραγε οι μαθητές που προβάλλονται; Τι σοκ δέχονται όταν βλέπουν ένα παλούκι εμπρός τους έτσι απότομα; Δεν ευθύνεται αυτό που χάνουν τα λόγια τους;

Έλα, μωρέ Ίον, πείραγμα ήταν.

Shades είπε...

Δείμο μου άρεσε πολύ το κείμενό σου.. μικρό με μια αναδρομή πολύ καίρια σε γεγονότα και περνά στο σήμερα και σε αξίες που πρέπει να αγωνιζόμαστε.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Shades, έδωσα στο κείμενο τη μορφή ενός πανηγυρικού επειδή ακριβώς θεωρώ ότι τέτοιες μέρες δεν είναι αναγκαίο να μένουμε στη γεγονοτολογία -την οποία όλοι αντιπαθούμε εν τέλει- αλλά στην ουσία και τα διδάγματα ορισμένων εποχών. Τουλάχιστον έτσι βλέπω εγώ την Ιστορία και έτσι πιστεύω ότι πρέπει να διδάσκεται -με στόχο την κριτική σκέψη.

Κουράστηκα πια να ακούω την επανάληψη ίσιων μαθημάτων ιστορίας και ονομάτων. Λίγα και μεστά χρειάζονται με μεγάλη έμφαση στην ουσία.

Ανώνυμος είπε...

χαιρετώ την αγέρωχη αισιοδοξία σου!
:)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το παλεύω, το παλεύω.

annamaria είπε...

Ο δικός σου πανηγυρικός είναι ένας ύμνος στον τον Έλληνα.
Τον Έλληνα που αγωνίζονταν και συνεχίζει να το κάνει.
Κάποτε στο πεδίο της μάχης με σπαθιά, με όπλα.
Σήμερα τον αγώνα αυτόν τον δινει στο πεζοδρόμιο,
όπλα του έχει την πένα και
τις κραυγές αγωνίας για το αβέβαιο αύριο.
Όπου και να τον κάνει, όπως και να τον κάνει,το σίγουρο είναι πως θα νικήσει!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Venceremos, Ανναμαρία. Θα νικήσουν και θα συνεχίσουν να πολεμούν για ένα πιο δημοκρατικό κόσμο.

herinna/ είπε...

....
Το διάβασα. Βλέπεις τη ρομαντική πλευρά του θέματος και καλά κάνεις. Χρειάζεται. Σκέπτομαι την κατάληξη των περισσοτέρων αυτών ηρώων και μελαγχολώ. Δεν πήγαν όλοι από το βόλι του εχθρού. Αρκετοί πήγαν από τις πισωμαχαιριές των συμπατριωτών τους που εποφθαλμιούσαν την εξουσία. Γνωστά. Αλλά πρέπει να λέγονται όλα. Να μη ξεχνιόμαστε.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ω ναι, Ερίνα. Έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν εξετάζω την κατάληξή τους, αλλά την επιθυμία τους για δημοκρατία. Κάποιοι έφυγαν από χέρι ελληνικό. Βεβαίως αυτή είναι μία παθογένεια που συχνά επαναλαμβάνεται.

o kairos είπε...

Να'χαν ολα τα σχολεια τετοιους δασκαλους.Να σαι καλα Δειμο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ.

ShareThis