καλοκαιρινά παιχνιδάκια

Μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα το παιχνιδάκι που με πρότειναν να λάβω μέρος η Βασιλική και η Αλκιμήδη μου άρεσε σαν ιδέα –αν και έχω πει πολλάκις ότι δεν μου πολυαρέσουν γενικώς τέτοια παιχνίδια. Ωστόσο, τούτο δω φάνηκε πολύ δροσιστικό μέσα στα καθημερινά προβλήματα και την κάψα στο Δήμο.

Ένα πλοίο είναι ασφαλές στο λιμάνι, αλλά δεν φτιάχτηκε για να μένει εκεί (John A. Shedd)

Κανείς δεν μπορεί να μένει στην ψευδοασφάλεια που του παρέχει η ζωή. Κανείς δεν επιτρέπεται να μένει σταθερά προσκολλημένος στην παράδοση και την κοινωνική ιδέα που του κληροδοτήθηκε. Όπως το πλοίο δεν έχει σκοπό κατασκευής τον αιώνιο ελλιμενισμό του, έτσι κι εμείς ως έλλογα όντα έχουμε κάθε υποχρεώσει να κρίνουμε και να αμφισβητούμε. Το πλοίο τελικά θα σαπίσει στο λιμάνι και η σκέψη χωρίς κριτική ή αμφισβήτηση θα κολλήσει στο σκοταδισμό όπως και όλη η κοινωνία.

Να είσαι σαν το κερί. Να φωτίζεις τον κόσμο και να καις τον εαυτό σου (Αντώνιος)

Η φράση είναι μια ευχή. Την υιοθετώ, αλλά δυστυχώς στην καταναλωτική μανία του κοινωνικού κανιβαλισμού που ζούμε και δρούμε όλα τα κεριά καίμε μόνο για τον εαυτό μας. Λίγοι είναι εκείνοι οι αντικομφορμιστές και ουσιαστικά ακτιβιστές που τολμούν να κάψουν τον εαυτό τους για να φωτίσουν τους άλλους. Ας σταματήσει ο καθένας να κοιτά μόνο τον εαυτό του και προσπαθήσουμε με μια συλλογική προσπάθεια να φωτίσουμε όλο τον κόσμο.

Όλα όσα αρνηθήκαμε - αυτό είναι το πεπρωμένο μας (Λειβαδίτης Τάσος ~ Οι τελευταίοι)

Ζούμε στη σκιά των ονείρων που αρνηθήκαμε. Βιώνουμε όσα απορρίψαμε και κάθε υποταγή στην κοινωνική πίεση για να είμαστε αρεστοί ή για να επιβιώσουμε. Κι όμως όλοι επιβιώνουμε ακόμα κι όταν φωνάζουμε το δίκιο μας. Δυστυχώς, ο Τάσος έχασε τη σύγχρονη κοινωνία της επιτυχίας των προσκυνητών και των καταφατικών απαντήσεων.

Πριν απ’ τα μάτια μου είσουν φως, πριν απ’ τον έρωτα Έρωτας, κι όταν σε πήρε το φιλί… Γυναίκα (Οδυσσέας Ελύτης ~ Επίγραμμα)

Γυναίκα: μια λέξη αξιοζήλευτη. Πόσες φορές ευχήθηκα να μπορούσα να δημιουργήσω. Ίσως για αυτό να έγινε δημοκράτης, ίσως για αυτό να σέβομαι και να λατρεύω κάθε γυναίκα, ίσως για αυτό να ζηλεύω κάθε γυναίκα. Και πριν τη δημιουργία, ο έρωτας. Εκείνο το παιχνίδισμα που πια τόσο ελεύθερα μπορούμε να χαιρόμαστε: μια γυναίκα να κοιμάται δίπλα μας γυμνή, αποκαμωμένη και ιδρωμένη μετά την τιτάνια (μακάρι και ολονύκτια) μάχη πάνω σε ένα τσαλακωμένο σεντόνι. Γυναίκα, τελικά, σημαίνει λαγνεία και πάθος.

It is easier to fight for one’s principles than to live up to them (Alfred Adler)

Είναι όχι μόνο πιο εύκολο, αλλά και δημοκρατικό να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των άλλων ακόμα και όταν εκείνοι μπορούν. Γιατί όταν οι κλέφτες μπήκαν στο σπίτι των άλλων, δε φώναξα, δεν κάλεσα την αστυνομία γιατί ήταν υπόθεση άλλων. Όταν όμως οι κλέφτες μπήκαν στο δικό μου, κανείς δε σκέφτηκε ότι ήταν και δική του υπόθεση η δική μου ασφάλεια. Ας σπάσουμε πια τη μονοτονία του ατομισμού και του ωχαδερφισμού

Ο δρόμος είναι η χαρά (Ρενάτα)

Το ταξίδι είναι η χαρά, η αναζήτηση της Ιθάκης είναι οι εμπειρίες που στολίζουν και διασκεδάζουν τη ζωή μας. Μια οδύσσεια, μία πλεύση, ένα διάβα είναι η ύπαρξή μας στην αναζήτηση γνώσεων, εμπειριών ηδονικών. Ένα ταξίδι που πρέπει όμως να νοιαστούμε και για τους συντρόφους μας.

Ήθος ανθρώπω δαίμων (Ηράκλειτος)

Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος έχει το ήθος ποιου. Ποιος δημιούργησε ποιον; Ο θεός τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος το θεό; Ποιος είναι κατ' εικόνα και καθ' ήθος;

be and let be (Αλκιμήδη)

Αλκιμήδη μου, διαφωνώ ποσώς. Ζήσε και βοήθα κι άλλους να ζήσουν. Πολέμα για μια πιο ευτυχισμένη, πιο ελεύθερη ζωή και βοήθα, έμπνευσε και τους άλλους να ζήσουν ελεύθεροι κι ευτυχισμένοι. Όχι άλλο κανιβαλισμό, όχι άλλη αδιαφορία.

Να αμφιβάλλεις για όλα, να αμφισβητείς τα πάντα (ο δείμος του πολίτη)

Η αμφισβήτηση είναι εκείνη που κάνει την κοινωνία να προοδεύει και να μη μένει σταθερά στο ίδιο σκαλοπάτι. Μόνο μέσα από την αμφισβήτηση δε θεωρούμε τίποτα δεδομένο και μόνο έτσι μπορούμε να βελτιώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αμφισβητώντας σκοτώνουμε το φανατισμό, αμφιβάλλοντας ελέγχουμε και φιλτράρουμε κάθε πληροφορία που μας έρχεται.


29 έκριναν :

Βασιλική Παπαδημητρίου είπε...

ευχαριστω για την ανταποκριση...
να ΄σαι καλα...

πνευμα είπε...

Αν και όλα όσα διάβασα έχουν κάτι να μου πουν εγώ θα σταθώ στο δικό σου απόφθεγμα Δείμο...

Η αμφισβήτηση και η αμφιβολιά, πάντα όμως με υγιή άντιμετώπιση, είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου απέναντι σε κάθε δυσκολία της ζωής.

Είναι αυτά που μας κάνουν να κοιτάμε ψηλά γιατί ας μην ξεχνάμε Άνθρωπος σημαίνει Άνω Θρώσκω.

Την καλημέρα μου

spirosvii είπε...

Ψιλοβαρετό μου φάνηκε. Ψευτοφιλοσοφία στο πόδι.

Κρατάω για τη γυναίκα:
Γυναίκα, τελικά, σημαίνει λαγνεία και πάθος! (Τσαλακωμένο σεντόνι)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασιλικούλα, εγώ σ' ευχαριστώ για το δροσιστικό παιχνιδάκι.

Πνεύμα, ανταποδίδω την καλημέρα και σ' ευχαριστώ πολύ.

Σπύρο, ξέρω θα ήθελες πιο ποιητικά και πιο λάγνα, αλλά είμαι παντρεμένος και τα κείμενά μου περνούν λογοκρισία :)))

spirosvii είπε...

ΧαχΑΧα! Ναι κύριε Δείμο. Το άρωμα της ιέρειας είναι εξαιρετικό. Το έχω διαβάσει κάμποσες φορές.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σκέφτομαι να γράψω ένα άλλο ανάλογο. Λες να το κάνω;

spirosvii είπε...

Αν είναι της ίδιας ποιότητας επιβάλλεται!!Να διεγείρετε το μυαλό μας! Ξέρετε το λέω αυτό γιατί συνήθως τα πρώτα είναι τα καλύτερα, μετά μας βγαινει πιο δύσκολα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπύρο, ίσως έχεις ακι δίκιο. Αν όχι να βγει δυσκολότερα, τουλάχιστον αυξάνονται οι απαιτήσεις από τον εαυτό μας και παράλληλα συχνά υποπτίπτουμε σε επαναλήψεις.

patsiouri είπε...

Ένα πλοίο είναι ασφαλές στο λιμάνι, αλλά δεν φτιάχτηκε για να μένει εκεί ...από τα πιό σόφά που έχω ακούσει ποτέ, αλήθεια!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως βλέπεις, πατσιούρη, δεν είναι δικό μου. Μακάρι να ήταν.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Για να ξέρεις, το "ήθος ανθρώπω δαίμων" του Ηράκλειτου μάς το έβαλαν σαν θέμα εξετάσεων στη Θεολογική(για ανάπτυξη) στο μάθημα της "Χριστιανικής Ηθικής"....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλό θέμα για να ενισχύσουμε τη δογματικότητα δε λέω... :)))

diva είπε...

Ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της αμφισβήτησης!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μα, diva είναι αποδεδειγμένο ότι ούτε τελικά το άτομο ούτε και η κοινωνία προοδεύει χωρίς αυτήν. Καλώς όρισες στην παρέα μας.

Kapetanios είπε...

Όσο η αμφισβήτηση δεν είναι χόμπι και δεν απορρέει από ίδιον όφελος τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να παίξει τον ρόλο που περιγράφεις.
Όσο η αμφιβολία δεν δημιουργεί πνευματικό κομφούζιο και αφήνει ένα παράθυρο εμπιστοσύνης ( απαραίτητο συστατικό στην δομή μιας υγιούς κοινωνίας)καλώς να υπάρχει.
ΥΓ .Σιγά να μην σε περνά το κορίτσι από λογοκρισία. Το αντίθετο είναι πιο πιθανό :))))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η λογοκρισία, καπετάνιε, είναι μία λέξη που την κατανόησα μόνο όταν αντιλήφθηκα το μηδενικό εύρος της δημοκρατίας. Οπότε σαφώς και δεν μπορώ να λογοκρίνω. Μάλλον όπως έπεσες έξω, γιατί το κορίτσι με λογοκρίνει... :)))

david santos είπε...

That this weekend is good for twirls the people Greek and without fires.

Ανώνυμος είπε...

Poli omorfa gia alli mia phora afta pou skeftesai Deime mas....
simfono...
thelo na pistevo oti ta fitevo mesa mou....
ma pio poli apo ola afto pou eipes oti den prepei na ksexname ton diplano mas....
Gia na doume tha ta kataferoume?????

ο δείμος του πολίτη είπε...

Προπέτη, όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέληση είναι το μόνο ζητούμενο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

David, thank you so much.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με το πλοίο υπήρξε για πολύ καιρό το μότο μου.

Πόσες επισκευές σηκώνει ακόμα δεν ξέρω...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατί το δικό σου πλοίο πλοίο δεν είναι περαστικό, περαστική;

christina είπε...

Περαστικό είναι.
Γι αυτο θελει επισκευες συνεχεια.
Κι εχει και μια αλλεργια στους χαρτες...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Οι επισκευές δεν είναι δύσκολες. Λίγο χρονοβόρες, λίγο δαπανηρές ψυχολογικά, αλλά πάντα τελειώνουν. Έχεις όμως πολύ χρόνο για να απολαύσεις τις εμπειρίες του λιμανιού πριν το νέο ταξίδι (σε ένα εμπορειό φοινικικό ή σε αιγυπτιακή πόλη ή εμπειρίες ηδονικές -παραφράζοντας τον Καβάφη).

AVRA είπε...

σου παει ιδιατερα αυτο το υφος στα κειμενα δειμε ( εννοω εκτος απο τις αναλυσεις των προηγουμενων ποστ) και θα σταθω ιδιαιτερα στη περιγραφη της γυναικας....

:-)))

καλη σου μερα!

Marina είπε...

Το τελευταίο σου απόφθεγμα με έστειλε. Οποιος αμφιβάλλει για τα πάντα είναι έτοιμος να δημιουργήσει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αύρα μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Μαρινάκι, πράγματι η αμφιβολία δημιουργεί τα πάντα. Εϊναι τυχαίο που και αυτή και η γυνάικα είναι θηλυκά ουσιαστικά;

αλκιμήδη είπε...

ευχαριστώ σας

ξέρετε, δεν διαφωνούμε, απλά το βλέπουμε από άλη οπτική γωνία
αλλά, σε άλλο θέλω να σταθώ...
μόνο λαγνεία και πάθος η γυναίκα;
μας περιορίζετε αγαπητέ
νόμιζα και λιμάνι και άλλα πολλά

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μα, Αλκμήδη μου, το λιμάνι είναι λάγνο, ξεχνάς τον Καβάφη;

ShareThis