επίκαιρα, πολιτικά και πυρολογίες

update (Πέμπτη, 09.00): Η απουσία πεζοπόρων τμημάτων, οι φωτιές που αφήνονταν να σιγοκαίνε για να αναζωπυρωθούν αργότερα, χωριά που εκκενώθηκαν όπως όπως, ο κόσμος που δεν κινητοποιήθηκε, οι ανεκμετάλλευτοι δασεργάτες, η ξεχασμένη μέθοδος της «φωτιάς κατά φωτιά» και ο εφησυχασμός από τον μεγάλο αριθμό εναέριων μέσων είναι τα επτά μοιραία λάθη Πυροσβεστικής και Αρχών που οδήγησαν στον εφιάλτη. Παράλληλα, πολλά ερωτηματικά προξενούν οι βιαστικές συλλήψεις των λεγόμενων εμπρηστών. Η βιομηχανία των συλλήψεων και η βιαστική ονομασία ως εμπρηστών -ατόμων που κατά λάθος ή από βλακεία και ελλειπή συνείδηση της απειλής έκαψαν εκτάσεις- καλά κρατεί. Και καλά όλα αυτά, γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι (π.χ. Καμπουράκης-Οικονόμου) αρχίζουν να φωνάζουν με την απλούστευση των διαδικασιών για τα μικροποσά που θα πάρουν; Πειράζει τόσο πολύ να χαθούν και λεφτά σε ψεύτικες δηλώσεις, όταν η άμεση διασταύρωση -που και δυνατή δεν είναι υπό τις παρούσες συνθήκες- θα καθυστερήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα το βοήθημα; Τόσα λεφτά χάνονται και συνειδητά χαρίζονται σε επιχειρήσεις και ΑΕ, ας αρπάξουν και οι μικροαπατεώνες τα 3.000 € -σοβαρό ποσό- αν είναι να καλύψουν άμεσα τις βασικές τους ανάγκες οι πυροπαθείς.

Μοιάζουν να σβήνουν οι φωτιές παρά την επιφυλακή που ακόμα καλά κρατεί. Βλέπετε ο Αύγουστος είναι ο κλασσικός μήνας των αέρηδων (μελτέμια λέγονται στη Νότια Ελλάδα) και ακόμα κινδυνεύουμε από νέες φωτιές. Σύμφωνα με το in.gr, σταθερότητα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές στο νομό Ηλείας, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες. Οι περιοχές που παρουσιάζουν ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι στον άξονα Ολυμπίας, Λάλα, Πέρσενας και Θεισόας, Ροβιάς, Ανδρίτσαινας, Νέα Θιγαλείας. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στο Μάτεσι Ηλείας όπου η πυρκαγιά απειλεί να περάσει τον Αλφειό ποταμό καθώς και στον Ταΰγετο που η πυρκαγιά μαίνεται σε μεγάλο υψόμετρο και δύσβατο έδαφος. Το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (ΕFFIS) υπολογίζει τις εκτάσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα από 24 έως 26 Αυγούστου σε 183.987 εκτάρια (1.839.870 στρέμματα). Με βάση την εκτίμηση αυτή, το 2007 έχουν καταστραφεί συνολικά, λόγω των πυρκαγιών, περίπου 268.834 εκτάρια (2.688.340 στρέμματα).

Φωτιές είναι η αλήθεια είχαμε πάντα. Πάντα καιγόμασταν και δεν είναι λίγες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων από το 1987 και εξής. Πρώτη φορά ξεπερνάμε τους 5 νεκρούς σε πολίτες, πρώτη φορά έχουμε αυτή την έκταση. Όλοι αναρωτιούνται το γιατί.

Εμπρησμούς πάντα είχαμε είναι η αλήθεια και πρόληψη ποτέ. Ήδη από το 1995 και μετά η δασική υπηρεσία φυτοζωεί, μαραζώνει. Αντιπυρικές ζώνες δεν έγιναν, δάση δεν καθαρίστηκαν από χόρτα, κλαδιά και πευκοβελόνες και άλλα πλαστικά ή υαλώδη σκουπίδια. Ξέρουμε ότι η πρόληψη και η επένδυση στο φυσικό πλούτο, μπορεί να αποσοβήσει ακόμα και οργανωμένο εμπρησμό, ακόμα και τις αντιπεριβαλλοντικές ασύμμετρες απειλές των ιδιωτικών συμφερόντων.

Στο γιατί βάζω στο τραπέζι και την όρεξη που άνοιξε σε πολλούς η πρόταση της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος για με τον αποχαρακτηρισμό των καμένων δασικών εκτάσεων. Ψυχολογικά και όχι μόνο αποτελεί ένα πολύ καλό έναυσμα.

Βέβαια, τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτός ο βίαιος δημοκρατικός χαρακτήρας για οικειοποίηση εκτάσεων. Μπροστά στην υπέρμετρη καταναλωτική μανία και τη δημοκρατική συσσώρευση κεφαλαίου, είναι λογικό να επιθυμούν πολλοί να καταστρέψουν τη φύση για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Η δημοκρατία είναι γεμάτη με παραδείγματα βιασμού της φύσης μπροστά στο ατομικό κέρδος. Πολλά ακόμα αίτια μπορούμε να βρούμε, αλλά τι να το κάνω όταν δεν πρόκειται να συνέλθουν και να εργαστούν πάνω σε αυτό το πρόβλημα; Εδώ η Αθήνα κάηκε και δεν έβαλαν μυαλό. Και τα προβλήματα τώρα αρχίζουν.

Η περιβαλλοντική ζημιά είναι τεράστια. Η οικονομική ζημιά ακόμα μεγαλύτερη. Ο αγροτικός ιστός -ο πρωτογενής παράγοντας- της περιοχής καταστράφηκε. Μετά από πέντε χρόνια η ανάκαμψη των καλλιεργειών στις πυρόπληκτες περιοχές. Δραματικές είναι οι προγνώσεις των ειδικών για τους κινδύνους που προκύπτουν για τις καμένες περιοχές της χώρας από ενδεχόμενες πλημμύρες, καθώς μεγάλες εκτάσεις αποψιλώθηκαν από τη βλάστηση, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών στην Αρχαία Ολυμπία. Από την άλλη το «γαλάζιο καπέλο» στη διαδικασία αποζημιώσεων των πυρόπληκτων καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ τη στιγμή που η κυβέρνηση εμμένει στην άποψη ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις πυρκαγιές.


Η πλάκα είναι ότι κάποτε θυμώσαμε με το Σημίτη που έκανε τις εκλογές 40 μέρες μόνο μετά την εξαγγελία τους. Τόσο μικρό διάστημα; Αυτοί ξεπέρασαν κάθε όριο. Ούτε καν 40 μέρες κι ούτε καν σε περίοδο που μπορεί να γίνεται πολιτικός διάλογος (πού να κάνω πολιτική κουβέντα ή να δω τηλεόραση μέσα σε φωτιές, ανάμεσα σε ξαπλώστρες με στρινγκ κτλ;) Και μετά μου λέτε ότι έχουμε υγιή δημοκρατία; Μα κάποιοι ακόμα και αυτό το δημοκρατικό σύστημα βάλθηκαν να το σκοτώσουν. Να θυμηθούμε τον ξυλοδαρμό και τις αναίτιες συλλήψεις φοιτητών ή ζαρντινιέρων; Να θυμηθούμε την αδιαφορία τους για τη Χαλκιδική που ακόμα δεν έδωσαν χρήματα; Τι να πρωτοθυμηθούμε; Ανικανότητα ακόμα και στη δημοσιοποίηση των βάσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σφάλμα του ΓΕΕΘΑ προκαλεί καραμπόλα στις βάσεις εισαγωγής σε σχολές των ΑΕΙ.


Παρά τα τόσα στραβά έχουμε και μερικά καλά νέα στη Σταυρούπολη. Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε τη ματαίωση όλων των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων για την εξοικονόμηση χρημάτων που μέσω της ΚΕΔΚΕ θα αποδοθούν σε κάποιο δημοτικό διαμέρισμα που αντιμετώπισε πρόβλημα. Παράλληλα, άρχισε η συγκέντρωση υλικού για τους πυροπαθείς.

Ένα ακόμα καλύτερο νέο είναι ότι για πρώτη φορά η Σταυρούπολη, αυτός ο περιφερειακός Δήμος της Θεσσαλονίκης, κατεβάζει δύο υποψήφιους βουλευτές. Η Συλβάνα Καρασαββίδου -αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου- κατεβαίνει στη Β΄ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ και ο Μιχαλάκης Αντώνης -φίλος που με μύησε στα ιστολόγια και επίσης συνυποψήφιός μου- κατεβαίνει στην Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ (το ΣΥΝ).


26 έκριναν :

fitsoulas είπε...

Φωτια στα μπατζακια μας deimo
αληθεια οι σειρηνες στα δημαρχεια και στα σχολεια εχουμε κανει ελεγχο αν λειτουργουν
που ξερεις μπορει να χρειαστουν και τα στρατοπεδα εχουν δασακια

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Γιατι τοσες φωτιες...γιατι τοσοι νεκροι;...
Η απαντηση θα δωθει την επομενη 4ετια στην οποια θα μας κυβερνα η Νεα Δημοκρατια.
Οταν το ΦΠΑ θα φτασει στο 22%...
και οταν οι μεγαλες κατασκευαστικες εταιριες θα εχουν πλεον το μελλον και το χρημα της Ελλαδας στα χερια τους....

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα ! (ας είναι)

θα μείνω στο πιο θετικό σημείο του ποστ σας και ας γίνει παραδειγμα για ολους το σημείο :
"Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε τη ματαίωση όλων των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων για την εξοικονόμηση χρημάτων που μέσω της ΚΕΔΚΕ θα αποδοθούν σε κάποιο δημοτικό διαμέρισμα που αντιμετώπισε πρόβλημα. Παράλληλα, άρχισε η συγκέντρωση υλικού για τους πυροπαθείς. "

Είναι ώρα πια να αφυπνισθουν οι δημοι οι κοινότητες οι νομαρχίες και οι πολίτες. Είναι καιρος να αλλάξουμε στάση και να είμαστε πιο συνεπης όλοι!!
μακάρι έστω και τώρα....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Fitsoula, ειδικά το στρατόπεδο του Παύλου Μελά είναι σίγουρο. Αλλά όπως πάμε οι αόρατοι εχθροί μπορεί να επιτεθούν ακόμα και στα σχολεία, πού ξέρεις;

ΠΡΕΖΑ TV, σε πιστεύω και φοβάμαι κι εγώ ότι με την απάθειά μας ενισχύουμε τη διακυβέρνηση της αναλγησίας και την απρονοησίας-αδιαφορίας.

ανάσα, βλέπω σήμερα στον Τύπο ότι έγιναν διάφορες προσπάθειες. Εμείς έτσι κρίναμε για να αποφύγουμε τον έρανο μέσα στις εκδηλώσεις. Συν ό,τι βοηθήσει ο κόσμος να συγκεντρώσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στη Σταυρούπολη για τη συμπαράστασή της στους πυροπαθείς. Φωτιές είχαμε ανέκαθεν, σχεδόν κάθε καλοκαίρι, Δήμο. Αλλά, εν τω μεταξύ, δεν μπορώ να μη διακρίνω - μέσα στην περίοδο του "ανέκαθεν" - βαθύτατη διάβρωση τόσο στους πολιτικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς της χώρας, όσο και στη νοοτροπία των ανθρώπων της. Μέχρι πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, άκουγα πως ο εθελοντισμός είναι για "λούζερς" - τι;; να προσφέρεις οποιαδήποτε εργασία χωρίς αντίτιμο; - ή πως μεταφέρει τις ευθύνες της πολιτείας στους απλούς πολίτες. Με τέτοια μυαλά κι αντιλήψεις, τι να περιμένει κανείς; Τώρα η Ελλάδα χρειάζεται και τον τελευταίο εθελοντή, και τη μικρότερη συμβολή. Το θεωρώ τουλάχιστον προσβλητικό να μιλάμε για εκλογές αυτές τις επώδυνες και κρίσιμες μέρες. Πότε επιτέλους θα νιώσει ο μέσος Έλληνας ότι προσβάλλεται; Κι αντί να μαυρίσουν οι πλατείες σήμερα, καλύτερα να μαυρίσουν αρκετά ονόματα. Την καλημέρα μου, Δήμο.

N.Ago είπε...

Ας κάνουν και οι πολιτικοι κάποιες εκπτώσεις στα έξοδά τους, και ας δώσουν ενα ποσοστό στους ανθρώπους που είναι στο δρόμο.
Ετσι κι αλλιώς, απο αυτούς, δεν τα έχουν...εκταμιεύσει;

takis είπε...

Α βρε Δείμο, εκεί που λέγαμε τις ιστορίες για θεούσες στο χαλαρό...κοίτα τι μας έτυχε...

ΥΓ Εγω πάντως δεν χρειάζεται να σου πώ ποιόν θα ψήφιζα στην Α Θεσ/κης αν ήμουν εκεί!..
Μη πάει ο νούς σου στο κακό, φυσικά τον μεγάλο αρχηγό "Χέρι-Χέρι" ,εκεί δεν βάζει νομίζω?
ΥΓ Καλή επιτυχία πάντως στον συνυποψήφιο σου πάντως...με τα θηρία έπεσε, πες του !

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θαλασσάκι, ανάλογα το ζήτημα ας πούμε είμαι υπέρ του εθελοντισμού, γιατί κατά τα άλλα μην ξεχνάς ότι είναι δωρεάν εργατικό δυναμικό και αποφυγή προσλήψεων. Συμφωνώ με τον εθελοντισμό για το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.

Ν.Ago, κάποιοι το έκαναν (ένα μηνιάτικο χάρισε ο Παπαγεωργόπουλος). Και τι έγινε; Η ετήσια επιμισθία και ο μισθός τους θα καλύψουν την αδιαφορία και την απρονοησία τους;

Τάκη, κι εγώ εκείνον έλεγα να ψηφίσω (είμαι στην Α΄), αλλά από τη μια ο καπετάνιος άρχισε να γράφει μανιφέστα, από την άλλη ο Μιχαλήκας απείλησε να μου κόψει χέρια και π^%$%α, τι να κάνω ο καημένος; Και σκέψου ότι ο συνδυασμός μου είναι βασικά ΠΑΣΟΚικος.

Zaphod είπε...

Δεν θα μπω επί της ουσίας, θα πώ μόνο πως οι πολιτικοί και ειδικά των δύο "μεγάλων" (τρομάρα τους) έχουν μπερδέψει την πυρολογία με την παπαρολογία. Και μην αρχίσω πάλι να λέω για τις μαλακίες των δημοσιογράφων γιατί τότε θα γράψω έκθεση!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κατ' αρχήν να θυμήσω ότι η πρώτη μεγάλη και καταστρεπτικότατη πυρκαγιά έγινε στην Πεντέλη το Καλοκαίρι του 1981 επί κυβερνήσεως ΝΔ-Ράλλη! Και πως τα πρώτα σοβαρά μέτρα δασικής πυρασφάλειας πάρθηκαν μετά το 1998!

Κατά δεύτερον, θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση Καραμανλή αποτελή τη σύνοψη όλων των αρνητικών φαινομένων της αντιπολίτευσης και μέλιστα σε πολύ χειρότερη μορφή!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Zaphod, άσε όχι άλλες εκθέσεις ήδη αρχίσαμε τα μαθήματα στα φροντιστήρια. Αλλά έχεις απόλυτο δίκιο.

Άσκαρ, για την Πεντέλη δεν θυμάμαι τίποτα ήμουν μωρό ακόμα του δημοτικού (αλλά θυμάμαι εκείνη περίπου την εποχή τη Χαλκιδική). Μακάρι να ήταν απλά μία σύνοψη. Εγώ νομίζω είναι μία σύνοψη υψωμένη σε μία δύναμη.

Stelios Frang είπε...

μελτέμια λέγονται στη Νότια Ελλάδα

Μόνο οι χαμουτζήδες λέμε τους αέρηδες του Αυγούστου μελτέμια; Δεν το ήξερα αυτό! Οι βόρειοι πώς τους λένε;

patsiouri είπε...

Ουφ...να'μαι κι εγώ...έχω μαγειρέψει για 50 δασοκομάντος πόσες μέρες συνεχόμενες...θα τα πούμε αύριο...στείλτε κι εσείς κανα μέιλ στην εκκλησία!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά, s.frang, είναι θέμα γλώσσας. Μελτέμια λέγονται οι άνεμοι στο δυτικό Αιγαίο. Κάθε περιοχή έχει δικά της ονόματα. Στα Δωδεκάνησα αλλιώς ονομάζονται, στο Θρακικό πέλαγος δεν έχει διαφορετικούς ανέμους τον Αύγουστο (είναι όλο το χρόνο άγρια η θάλασσα εκεί) και στη Χαλκιδική δεν έχουμε καν ανέμους (πλην 15 Ιουνίου- 15 Ιουλίου που έχουμε μπουρίνια). Η μεταφορά της επισημης ελληνικής μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα έκανε κοινό τον όρο για κάθε άνεμο και όχι μόνο αυγουστιάτικο.

Πατσιούρη, στην εκκλησία;

melomenos είπε...

ανικανότητα φίλε μου σε όλα τα μέτωπα!
οι νόμοι, οι άνθρωποι και τα υλικά υπάρχουν!
καλημέρα σου

spirosvii είπε...

Καλημερίζω διαφωνόντας κύριε δείμο. Έχω μπροστά μου το έγγραφο που έχει σταλθεί από το κράτος προς τις τράπεζες. Είμαι στην ΑΤΕΒΑΝΚ. Δεν είναι 3000ευρώ μόνο!

-Αν έχει υποστεί ζημιά η οικία ή τα κτήματα ή τα ζώα του παθόντος, τότε η αποζημείωση είναι 3.000 ευρώ.

-Αν έχει υποστεί ζημιά η οικία ή έχει καταστραφεί η οικοσυσκευή τότε η αποζημείωση είναι 10.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η συμπλήρωση της συνημμένη Βεβαίωσης από την Πυροσβεστική, ή την τοπική αστυνομική αρχή ή Δήμο.

-Εφόσον ο παθών είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος, η αποία αποζημείωση δικαιούται προσαυξάνεται με 1.000 ευρώ.

-Εφόσον ο παθών έχει μέλη πρώτου βαθμού της οικογενείας του με αναπηρία 67% και άνω, η αποζημείωση που δικαιούται προσαυξάνεται κατά 1000ευρώ για κάθε μέλος.

Τα σέβη μου
Σπύρος

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μελομένε, η λέξη ανικανότητα δε με καλύπτει. Συνειδητή αδιαφορία και απρονοησία τα βλέπω εγώ.

Σπύρο, διασταύρωσα την πληροφορία σου και συμφωνώ μαζί σου. Σκέψου βέβαια τη γραφιεοκρατία χρειάζεται για να αποδέιξεις την περιουσία και την οικογένειά σου, όταν τα χαρτιά του Δήμου έχουν καεί, όταν όλα χάθηκαν στη φωτιά της αδιαφορίας (βγάλαμε και πληροφορία για την επαγγελματική σου δραστηριότητά σου).

SKY είπε...

και το χειρότερο. Αρχισαν πάλι τις εξαιρέσεις από τις αναδασωτέες εκτάσεις. Υπόδειγμα θράσους και αμετροέπειας.

Τι θα δούμε ακόμη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Sky, αυτό το είδα σήμερα σε κάποιο ειδησεογραφικό κόμβο.

aqua είπε...

Μόλις άκουσα για την σύλληψη αθιγγάνων που ηδη εισέπραξαν οικονομικη βοήθεια 4.οοο ευρω
παριστάνοντας τους πυρόπληκτους .
Εχει αδειάσεο το Ζεφύρι και το Μενίδι,γέμισε ο Πυργος Ντάτσουν!
Πάρε κόσμε!!

Ανώνυμος είπε...

Σε δύσκολες μέρες σε καλησπερίζω εσένα δείμε...

Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω ακόμα.
Ελπίζω να λάβω επιφοίτηση από το Άγιο Πνεύμα και το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο το Ελληνικό! ΧΙΟΥΜΟΡ!(?)
Τώρα βέβαια,μία ψήφος στην "Ψωροκώσταινα",δεν είναι και σπουδαία υπόθεση,διότι το μεγάλο λόγο τον έχουν τα "πρόβατα".
Τα "Συνειδητοποιημένα πρόβατα" είναι που έχουμε το πρόβλημα(για μένα ομιλώ).
Το να ξέρεις πάλι ή να υποψιάζεσαι ότι σε πάνε για "σφαγή",και να ακολουθείς ελπίζοντας και μόνο ότι θ΄αποκτήσει φιλότιμο επιτέλους ο οδηγός του κοπαδιού,είναι ένα θέμα...(Ανά-θεμα)
Κάποτε με παρηγορούσε το γεγονός ότι ψήφιζα τουλάχιστον άτομα κατ΄εμέ αξιόλογα.Τώρα ξέρω ότι αυτό δεν αρκεί.Σε ποιό χώρο δίνει ο καθένας μας τη δύναμη μετράει π ο λ ύ.

Kapetanios είπε...

"Βαρδάρης"
Βαρδάρηδες ονομάζονται δείμο τα μελτέμια ( βόρειοι άνεμοι) χειμώνα καλοκαίρι εδώ στον βορά :)))
( και ότι άλλο χρειαστείς για τους ανέμους εδώ είμαστε .Αρκεί να μας τιμήσεις με την ψήφο σου χαχαχαχα)

ο δείμος του πολίτη είπε...

aqua, θα ήθελα να μάθω με ποιο αιτιολογικό έγινε η σύλληψη, γιατί 4000 € δεν είναι για σύλληψη. Αλλά είναι πολύ εύκολο γιασ την κυβέρνηση και τους δημοσιογράφους να βρουν το θύτη στους τσιγάννους και τους αλλοδαπούς και όχι στους μεγάλους απατεώνες. Λες ακι οι τσιγγάνοι είναι τόσο πλούσιοι και θα τους πέσουν πολλά τα λεφτά τούτα.

Γλυκερία, σε κάποια βαθμό συμφωνώ. Αλλά το αίμα που χύθηκε για την ψήφο μας δεν το ξεπουλώ για κανένα πούστη.

Καπετάνιε, σε τιμώ και το ξέρεις. Μετά τις εκλογές περιμένω το ρουσφέτι που μου έταξες. Αν και βαρδάρης λέγεται ο χειμερινός άνεμος. Τον Αύγουστο είναι ιδιαίτερα σπάνιος αυτός ο βορειοδυτικός άνεμος. Δε θυμάμαι πώς τον λένε οι Θράκες και πώς οι Σποραδίτες (εννοώ στην ντόπια γλώσσα τους).

Kapetanios είπε...

δείμο μην το κάνουμε ανεμολόγιο τούτο το ποστ :) αλλά για μας τους βόρειους υπάρχει μόνο ο Βαρδάρης ( χειμώνα καλοκαίρι όπως έγραψα και παραπάνω)
Βεβαίως και το "μελτέμι" είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει "εποχικός άνεμος" και δεν καθορίζει την κατεύθυνση του αέρα μιας και αυτή αλλάζει σε κάθε τόπο όπως κατεβαίνει ο άνεμος προς τα νότια). Εμείς τον καταλαβαίνουμε μόνο από βόρειες ή βορειοανατολικές κατευθύνσεις και όσο κατεβαίνουμε προς το Πήλιο γίνονται Βόρειοι βορειοδυτικοί ( προς το μεσημέρι και το απόγευμα)
Τέλος πάντων ας μην διαφωνήσουμε ( τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές ) γιατί χρειαζόμαστε έστω και την μια ψήφο :)))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Λες δηλαδή καπετάνιε να παραβλέψουμε την αρχή του μήνα; Και γιατί μόνο μία ψήφο; Δύο είμαστε, τέσσερις (συν ταις γυναιξί, 5 συν τοις τέκνοις, 1000 συν τω Μίκη).

Ανώνυμος είπε...

OI ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!
Ψήφο στο κόμμα Ελλήνων Οικολόγων

Ψήφο στο κόμμα οικολόγων που είχε στο παρελθόν καλά εκλογικά ποσοστά (κόμμα Ελλήνων Οικολόγων) και τώρα έχει μεγάλες πιθανότητες να μπει στην βουλή (σε σχέση με τα άλλα 2 "οικολογικά" γκρουπούσκουλα του 0,001%)

-----------------

OI ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΕΡΓΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ:

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και οδύνη για τη σημερινή τραγωδία που πλήττει τη χώρα μας.

Μεταφέρω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των αθώων θυμάτων της τρομερής πυρκαγιάς.

Συλλυπητήρια σε όλους όσους αύριο θα μείνουν χωρίς σπίτια, χωρίς δουλειά, χωρίς περιουσία, άστεγοι στο έλεος του θεού.

Συλλυπητήρια στους μισούς Έλληνες.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ:

Οι Ευθύνες καταλογίζονται και στα 300 « φερέφωνα – ανδρείκελα » της Βουλής και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το ΠΑΣΟΚ:

Επί δεκαετίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στέρησε από την Ελλάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετατρέποντάς το σε Υπουργείο Τσιμεντοποιείας και Δημοσίων Έργων αλλά και ξόδεψε τα εκατομμύρια του Γ’ ΚΠΣ , όχι για την Προστασία του Περιβάλλοντος αλλά για κομπιούτερ και τσιμέντο. Δισεκατομμύρια Ευρώ ξοδεύτηκαν προκειμένου να επιτευχθεί η σημερινή Εθνική Τραγωδία. Γιατί;

Διότι

α) δεν προβλέφθηκαν ποτέ χρήματα για την προστασία των Δασών,

β) δεν προβλέφθηκαν χρήματα για την αγορά των Πυροσβεστικών Οχημάτων

γ) δεν προβλέφθηκαν χρήματα για την αγορά επαρκών Πυροσβεστικών Αεροσκαφών

δ) δεν προβλέφθηκαν χρήματα για τον διορισμό Πυροσβεστών και την εκπαίδευση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της χώρας.

Η σημερινή τραγωδία είναι ένα σχέδιο πολλών ετών του οποίου η ολοκλήρωση επιτεύχθηκε σήμερα.

Η Ν.Δ:

Η ΝΔ εδώ και 3,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα για να ανατρέψει το σχέδιο αυτό. Άφησε αφύλακτη την Ελλάδα στα χέρια φονιάδων –εγκληματιών, σαμποτέρ – κατασκόπων, οικοπεδοφάγων, τρομοκρατών.

Όλοι λένε ότι δεν υπάρχει συντονιστικό κέντρο. Είναι αναμενόμενο αφού δεν υπάρχει Υπουργείο Περιβάλλοντος για να συντονίζει και να επενδύει στην φύλαξη του οικοσυστήματος.

Οι Ευθύνες είναι μεγάλες. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση αύριο θα πρέπει να δώσουν λόγο στον εναπομείναντα Ελληνικό Λαό.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ:

Η καρδιά μου ματώνει και η ψυχή μου θρηνεί. Ως απλός πολίτης φοβάμαι να αντικρίσω το αύριο. Η απειλή είναι μεγάλη.

Καθώς είμαι ήδη 65 χρονών και τα περιθώρια στενεύουν, ακόμα αυτήν την ύστατη στιγμή καλώ τον Ελληνικό Λαό να ενδυναμώσει την Ένωση των Ελλήνων Οικολόγων, να πυκνώσει τις τάξεις της και να παραλάβουν τη σκυτάλη. Όλοι μαζί πλέον να δώσουμε τη μάχη για το μέλλον των παιδιών μας.

Αλλά ακόμη και μόνος μου , θα συνεχίσω ως το τέλος να αγωνίζομαι πρεσβεύοντας ότι

« Θα πεθάνω όρθιος για να μου πάρουν μόνο τη ζωή,

Για να είμαι πλούσιος από ιδανικά...»


Ο γραφικός

Δημοσθένης Βεργής

Πρόεδρος Ελλήνων Οικολόγων

------------

ShareThis