τι γίνεται, τελικά, με το ΠΑΣΟΚ;

Τελικά τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ; Ακόμα προσπαθώ να αντιληφθώ ποιος είναι αριστερός και κάποιος δεξιός. Τόσο καιρό δεν έγραφα τίποτα, επειδή προσπαθούσα ο καημένος να δω καλύτερα ποιος είναι τελικά ο διαχωρισμός. Κυρίως ήθελα να δω την αντιπολιτευτική τάση. Φυσικά όταν παίζεται η καρέκλα σου, σιγά μην αρχίσεις να κάνεις αντιπολίτευση και να εξετάζεις πώς θα βελτιωθεί η ζωή του λαού. Εδώ καλά καλά κινδυνεύει η δική σου, των άλλων θα κοιτάς και θα κρίνεις για αυτή; Τες πα, πολύ κλαίγομαι.
Δεν είχα καμία αυταπάτη για το αριστερό άλλοθι του ΠΑΣΟΚ. Η εκλογική μου στάση είναι γνωστή στους λίγους φίλους μου, παρά την όποια πολιορκία δεχόμουν από τους παραδίπλα αριστερούς χώρους. Το ζήτημα είναι όμως ότι πολλοί έχουν αυτήν την αυταπάτη. Κρίνουν τους δύο άνδρες (ο τρίτος δε μετράει, αφού τα κανάλια δεν τον καταγράφουν και ιδιαίτερα) με βάση την αριστερή παρουσιαζόμενη πλατφόρμα τους. Υπήρχε όμως κάποια πιθανότητα για αριστερή στροφή της σοσιαλδημοκρατίας; Σαφώς και όχι. Εξάλλου, στόχος της σοσιαλδημοκρατίας είναι να προστατεύσει το μεσαίο κυρίως χώρο και ύστερα τα χαμηλότερα στρώματα από τη λαίλαπα των ιδιωτικών συμφερόντων που απερίφραστα υποστηρίζει η δεξιά ελληνική κι ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Προστασία που επέρχεται όχι με τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας ούτε με την ενίσχυση του κινήματος, αλλά μόνο με την επίτευξη κοινωνικής ειρήνης. Μιας ειρήνης που τελικά μόνο συμφέρει τους "δημοκράτες" και τις πολυεθνικές εταιρίες. Εξάλλου, η πολιτική ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας θα έθετε σε κίνδυνο κάθε λογής μεγάλα οικονομικά ιδιωτικά συμφέροντα.
Μπροστά στην τρομακτική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, μία ενορχηστρωμένη προπαγάνδα ξεκίνησε από τα τηλεοπτικά κανάλια -συμπεριφέρονται σαν να μιλάμε για ενιαίο εθνικό δίκτυο στην ουσία- με στόχο να πείσει ότι η ελληνική σοσιαλδημοκρατία μπορεί να κινείται αριστερά, αλλά αυτό εξαρτάται από τον εκάστοτε αρχηγό της. Όσο εντείνεται η προπαγάνδα τόσο πιο φανερό γίνεται το άγχος των υποστηρικτών της "δημοκρατίας" να πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει ως ρυθμιστής στο πολιτικό μας σύστημα. Πολύ πιο εύκολα από τη ΝΔ εγγυάται την κοινωνική ειρήνη, μια και μπορεί να αφουγκράζεται καλύτερα τα κοινωνικά προβλήματα και μέσα από τη ρητορεία του να πείθει ευκολότερα.
Μπορεί όμως το ΠΑΣΟΚ να είναι αριστερό; Και ακόμα πιο προβοκατόρικα ας ρωτήσω, ο Πρόεδρος είναι εκείνος που καθορίζει τελικά την αριστερή ή δεξιά πολιτική του κόμματος; Πόσες αυταπάτες πρέπει να έχει ακόμα αυτός ο καημένος λαός;
Την ώρα που στην Ιταλία το κεντροαριστερό όραμα γίνεται πραγματικότητα, κάποιοι στην Ελλάδα εμμένουν στις ονειροπολήσεις και προπαγανδίζουν την αριστερή προοπτική (τελικά πώς θα την ορίσουμε την αναθεματισμένη αυτή αριστερά;) ή τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.
Και ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, ο λαός ήδη βλέπει ένα παγερό χειμώνα με το κόστος του πετρελαίου να τσακίζει την ήδη αρρωστιάρα τσέπη του και νιώθει ακόμα πιο έντονα τον παγετό της αύξησης του 2 % στο ΦΠΑ. Και χωρίς να περιοριστούμε μόνο σε αυτά, απλά ας υπογραμμίσω ότι απούσης της αντιπολιτευτικής κριτικής και πρότασης, η κυβέρνηση βρίσκει όλο εκείνο το πρόσφορο έδαφος να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα είτε αυτά ονομάζονται ιδιωτικοποιήσεις είτε είναι το ασφαλιστικό.

48 έκριναν :

Unknown είπε...

Τριάμισυ χρόμια μακρυά από την κουτάλα, με προοπτική τα τριάμισυ χρόνια να φτάσουν ακόμη και τα επτάμισυ και βλέπουμε, είναι πάααρα πολλά γαι όσους έχουν μάθει να σιτίζονται στο πρυτανείο. Όσο για τα περί αριστεράς, κεντροαριστεράς κλπ. (τι σημαίνει κεντροαριστερά σήμερα;) είναι για να γίνεται κουβέντα.

Με τη θέση ότι η σοσιαλδημοκρατία προστατεύει το «μεσαίο χώρο» θα διαφωνήσω κάθετα: ο σύγχρονος «μεσαίος χώρος» ακούει σοσιαλδημοκρατία και τρέχει μακρυά. Πλέον έχει εγγραφεί στο συλλογικό φαντασιακό ότι σοσιαλδημοκρατία σημαίνει το κράτος να ταΐζει τους χαραμοφάηδες - πράγμα που στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι και εντελώς ψέμμα.

industrialdaisies είπε...

Καλημέρα δείμο!

Για ποιον σοσιαλισμό μιλάμε; Πώς να μπορεί να είναι σοσιαλιστικό ένα σοσιαλιστικό κόμμα την εποχή της παγκοσμιοποίησης και του καπιταλισμού; Μιλάμε για φοβερό οξύμωρο εδώ. Για αυτό και το βάρος πέφτει στα πρόσωπα -γιατί τώρα, περισσότερο από ότι πριν από λίγες δεκαετίες, τον σημαντικότερο λόγο έχει η πειθώ, απόντος του οράματος και της ιδεολογίας που έχει σμπαραλιαστεί. Μην απορείς δείμο, λογικό είναι...

Και το δεύτερο. Μην τρελλαθούμε κιόλας που τα κανάλια παλεύουν να βρουν της αριστερή ιδεολογία στον σοασιαλισμό -και δη του ΠΑΣΟΚ. Εντελώς συντηρητικά είναι τα media, εκ φύσεως. Από αυτήν την άποψη, μια χαρά παίζουν τον ρόλο τους στην αποδυνάμωση, κι άλλο!, της αντιπολίτευσης.

Φιλιά! :)

Ανώνυμος είπε...

Δείμο υποκείμενο της αριστεράς είναι οι εργαζόμενοι (ο όρος εργατική τάξη στον καιρό μας είναι λίγο θολός, όχι γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι αλλά γιατί έχει μεταβληθεί η παραγωγική δομή τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο) αλλά είναι και οι μεσοαστοί- μικροαστοί που φτωχαίνουν και διαλύεται η σχετική σιγουριά τους.
Πρόσεξε αρχή της ριζοσπαστικοποίησης είναι η αναζήτηση ενός προστατευτικού πλαισίου, που πλέον μόνο με ρήξεις μπορεί να υπάρξει..
Το πρώτο κύμα της παγκοσμιοποίησης πέρασε.
Ας μπούμε στους όρους της κρίσης της παγκοσμιοποίησης..
Με αυτή την προοπτική έχουν νόημα δυνάμεις που έχουν εγκλωβιστεί στο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας έναν πιο γρήγορο σοσιαλισμό.
Αυτές οι δυνάμεις θα κουβαλήσουν μια "προίκα", αν έρθουν στην Αριστερά. Θα έρθουν να διελεχτούν, αλλά όχι ως ριζικά άλλοι... τουλάχιστον καταρχήν.
Με αυτό το πρίσμα δεν πρέπει η αριστερά να έχει έναν λόγο αξιωματικό εδώ. Μπορείς να καρτηθείς στις βασικές σου θέσεις με κατανόηση για τον άλλον.
Αν έχει σημασία για σένα...
Είδες ακόμα και στα γκάλλοπ ποιός κερδίζει από το μπάχαλο κυβερνητικού και προσωποκεντρικού Πασόκ;

patsiouri είπε...

Το μόνο που τους σώζει είναι ν'αλλάξουν, καταρχήν, το όνομα...το ΠΑΣΟΚ νομίζω πως έχει πεθάνει...

ο δείμος του πολίτη είπε...

vrennus, θεωρητικό ήταν ότι η σοσιαλδημοκρατία προστατεύει το μεσάιο χώρο. Στην ουσία απλά περιορίζει μέσα από σχετική προνιακή πολιτική τις αντιδράσεις της ενάντια στη "δημοκρατία". Σαφώς και ξέρουμε τα "δημοκρατικά" συμφέροντα που στηρίζει κατά κόρον.

Μαργαρίτα, σαφώς και δε μιλάω για σοσιαλισμό. Η σοσιαλδημοκρατία μιλούσε για το δικό της σοσιαλισμό, κούκλα μου, τον οποίο ακόμα ψάχνουν... Μάλλον παρεξήγησες και στο δεύτερο σημείο. Τα ΜΜΕ προπαγανδίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάτι αριστερό (δεν το αναζητούν, το παρουσιάζουν έτσι).

κομμούνι, δε διαφωνούμε στην ουσία. Παλαιότερα είχα γράψει αναλυτικότερα για τη μεσαία τάξης (ως κεφάλαιο της "δημαγωγίας της δημοκρατίας"). Από εκεί και πέρα έχει σημασία αν εντάσσουμε το ΠΑΣΟΚ στην αριστερά και με ποιους όρους τελικά το κάνουμε τούτο. Είναι αριστερή η σοσιαλδημορκατία που ακολουθεί τη νεοφιλελεύθερη μόδα;

Πατσιούρι, συμφωνούμε απολύτως.

industrialdaisies είπε...

Δείμο μου, δεν παρεξήγησα, δηλαδή ότι εσύ τα εννοούσες αυτά. Τις σκέψεις μου με αφορμή το κείμενό σου εξέθεσα! :)

N.Ago είπε...

Είναι κακό πράγμα η…ανομβρία!
Γενικός το λεω… :)

Ανώνυμος είπε...

i prospatheia epanaprodiorismou tou (tou PASOK ennoo) emena me kanei na skeftomai oti den exoun ideologeia statheri alla prospathoun na ta volepsoun kapos oste na paroun kosmo me to meros tous...prospathoun na sfigmometrisoun tis taseis kai na dimeiourgisoun enan politiko xoro pou na poula, kata kapoion tropo...oste na ksana kerdisoun tin aksiopistia tou kosmou kai oxi gia na diorthosoun ta lathi...Ego tha perimena ena koma aristerizon na psaxnei panda apo ekei apo aristera ennoo tis liseis kai oxi na periferetai oste na ikanopoiei mellondes psifoforous..
mia aploiki apolitiki andilipsi sas katatheto..pou isos stereitai ton politiko logo kai tin analisi tou...
kalo vradi..

fitsoulas είπε...

Φιλε δημο το ΠΑΣΟΚ στηριχθηκε στα πρωτα του χρονια στην ΑΛΛΑΓΗ στην διαφοροποιηση απο το κεφαλαιο στο μοιρασμα της πιτας οσο πιο δικαια γινονταν
οταν εφτασε να οικιοποιηται ολα αυτα που μαχονταν ο κοσμος στραφηκε παλι στα παλια 89-93 μετα το πρωτο σοκ ξανα γυρισε παλι στην ελπιδα και τελος επεσε στα δοντια του λυκου με προβια προβατου για πρωτη φορα αθελα και δευτερη φορα απο ανοησια ψηφιζοντας οτι ναι
το ΠΑΣΟΚ ηταν κινημα εχασε το χαρακτηρα του πρεπει ενας νεος ηγετης να δωσει οραμα και ελπιδα στο λαο για να το στηριξει ετσι ωστε να αλλαξει την μοιρα του

ο δείμος του πολίτη είπε...

ΟΚ, Βιομηχανική Μαργαριτούλα, ζητώ συγνώμη. Όχι ότι διαφωνούσα στην ουσία πουθενά μαζί σου.

Άσε, Ν.Αgo, αλλά και το χαλάζι μετά είναι ακόμα χειρότερο. Καλώς επέστρεψες.

Προπέτη μου, όχι μόνο να θα συμφωνήσω. Το ζήτημα του αρχηγού σε ένα κόμμα εξουσίας είναι απλά και μόνο ζήτημα επανακατάκτησης της εξουσίας. Ο συμβουλευτικός του ρόλος χάνεται μέσα στην εξουσιαστική λαγνεία.

Φίτσουλα, δεν πιστεύω ότι ένας ηγέτης -ειδικά στην εποχή της πληροφορίας και τη μόρφωσης που έφεραν την απομυθοποίηση των ηγετών- μπορεί να αλλάξει κάτι. Ίσως μέσα από το επικοινωνιακό παιχνίδι να δώσει μεγαλύτερη ελπίδα, αλλά όραμα είναι δύσκολο. Μην ξεχνάς ότι ο Ανδρέας άρχισε να καλλιεργεί το όραμα μέσα τη δράση του ΠΑΚ. Οι σημερινοί αρχηγοί ούτε ένα κόμμα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν.

doctor είπε...

Μπορεί όμως το ΠΑΣΟΚ να είναι αριστερό;

***********

Από την στιγμή που η Κανέλλη και ο Ζουράρις δηλώνουν αριστεροί, τότε όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η κουτσή Μαρία μπορεί να νιώθει αριστερή.

doctor

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατρέ, με αποστόμωσες. Ο Ζουράρις βέβαια τώρα έχει καιρό πια να πει ότι είναι αριστερός.

arammos είπε...

Συμφωνώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βρει την επαφή του με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε καινούργιες βάσεις και δεν πιστεύω ότι το προσπαθεί ιδιαίτερα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άραμμε, συμφωνούμε απολύτως.

Ανώνυμος είπε...

Το Πασοκ μπορει να ξαναγινη αριστερο αρκει να διωξη ολα τα απορριμματα του ΚΚΕ, και του Συνωστισμου που εχουν προσκοληθει πανω του.Doctor δεν καταλαβα γιατι ο Αλαβανοs μπορει και δηλωνη αριστεροs ενω η Κανελλη οχι.

doctor είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, η Αριστερά δεν μπορεί να συνδυάζεται με τον εθνικισμό και την θρησκοληψία, διότι τότε δεν είναι αριστερά αλλά καρικατούρα.
Ενώ ο κ.Αλαβάνος μπορεί να δηλώνει αριστερός και από το ΠΑΣΟΚ μπορεί ακόμη ο κ.Σηφουνάκης και η κ.Δαμανάκη που είχαν το σθένος να μην ορκιστούν στην βουλή, διότι η άσκηση των καθηκόντων ενός βουλευτή δεν έχει να κάνει με το αν είναι θρήσκος ή όχι, αλλά με το να είναι ευσυνείδητος και να ενεργεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Στην Ε.Ε. που δεν ορκίζεται κανένα κοινοβούλιο τι γίνεται;
Έχει αποτύχει; Ή έχει ... επιτύχει το δικό μας λόγω της ορκωμοσίας;


doctor

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανώνυμε, το βέβαιο είναι τότε θα χάσει κάθε αριστερό άλλοθι.

Γιατρέ, πάντως το θρησκευτικό αίσθημα δεν καθορίζει την αριστερή προποτική και πολιτική θέση κάποιου. Το πρόβλημα της Κανέλη και του Ζουράρι είναι οι εθνικιστικές τους θέσεις και όχι το θρησκευτικό τους αίσθημα (αν και νομίζω ότι ο Ζουράρις εί9ναι άθεος). Αλλά ας πω ότι στο ίδιο το κίνημα η Κανέλλη δρα σαν γνήσια αριστερή (δεν μπορώ να παραβλέψω τη στάση της μέσα στο δημοσιογραφικό κίνημα και την υποστήριξη εντύπως όλων των προοδευτικών δυνάμεων και κινητοποιήσεων).

Το ζήτημα είναι η ίδια τους η δράση στο κίνημα και το κοινωνικό σύνολο. Ο οπουρτινισμός της Δαμανάκη και του Κωνσταντόπουλου σαφώς και δε συγκρίνονται με τη σημερινή πραγματικά αριστερή δράση του Αλαβάνου.

Ανώνυμος είπε...

Τι γινεται τελικα με μας;Ποσο αριστεροι ειμαστε στην πραξη;Μηπως η αριστερα εχει πεθανει;Οπως γινεται και με τους πεθαμενους, εμεις ζουμε και τη θυμομαστε εξιδανικευοντας την.Οπως στο πασοκ φαγωνονται για το ποιος θα οδηγησει το κομμα στη κουταλα και οχι στο να γινει αριστερο,ετσι και υμεις ειμεθα βολεμενοι στην ανυπαρξια δρασης και το ριχνουμε στη θεωρια.Το πασοκ εκφρασε το λαικο κινημα καποτε που δεν το καταφερε ποτε η 'αριστερα'.Τωρα ο λαος εκφραζεται διαφορετικα.ΠΩΣ ΟΜΩΣ;Ας κανουμε ολοι την αυτοκριτικη μας.

Kapetanios είπε...

Ας αφήσουμε την Αριστερά να τραβήξει το δρόμο της ( τα τελευταία αποτελέσματα την δικαιώνουν εν μέρει ανεξαρτήτως συγκυρίας) και ας απολαύσουμε την απομυθοποίηση ενός "χώρου" που επένδυσε σε "συντροφικούς" τίτλους και "σοσιαλιστικά" ονόματα.
δείμο , εάν μου βρεις εσύ την δράση του Α Παπανδρέου στο ΠΑΚ εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη :))
Εκμεταλλεύτηκε ΤΗΝ δράση του ΠΑΚ, όχι την συμμετοχή του σε αυτήν!
Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι ο "μεσαίος χώρος" είναι πολύ πιο διακριτός σήμερα από την "εργατική τάξη" όχι τόσο απο το χαρακτηριστικό της οικονομικής τους κατάστασης αλλά από την προσδοκία τους. Και αυτήν ακριβώς την προσδοκία καλούνται τα κόμματα εξουσίας να εμπορευτούν.
Το θρησκευτικό φρόνημα καλό είναι να απέχει σαν κριτήριο "Πολιτικού ανδρός" απ όποια οπτική γωνία ( θετική ή αρνητική) κι αν το βλέπει κανείς.
Και η κατρακύλα των παραγωγικών κλάδων ( αλλά και του δικού μου όπως ήδη γνωρίζεις) καλά κρατεί!
Η αύξηση του ΦΠΑ και άλλα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί το εγγυούνται!
Αντιπολίτευση υπάρχει.
Τα ΜΜΕ όμως που την δημοσιοποιούν και την αναδεικνύουν περί άλλων τυρβάζουν.
Καλημέρα
( και ξεκόλλα να πιούμε κανα καφέ)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, από βδομάδα αδειάζω, οπότε το επιτυγχάνουμε. Κατά τα άλλα, δεν μπορώ να μη βλέπω τα θετικά της όποιας πολιτικής δράσης. Αλλά για το αριστερό άλλοθι, πώς να διαφωνήσουμε.

akrat είπε...

Αγαπητέ κατά την γνώμη μου η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δεν είναι ίδια ως εις τας αρχάς του προηγουμένου αιπώνα... Είναι πλέον εν αστικόν διαχειριστικόν μέτωπον...
Το ΠΑΣΟΚ φυσικά ουχί σοσιαλδημοκρατικόν δεν ήταν αλλά εκ της γεννέσεώς του εισίν αστικόν γνήσιος απόγονος της ΕΚ και του Βενιζελισμού...
Τώρα η διαμάχη ανάμεσα εις τους δύο είναι φανερή κατά την ταπεινήν γνώμην μου... Ο κος Βενιζέλος εκπροσωπών τον κο Λαμπράκη και το εφοπλιστικόν κεφάλαιον επιθυμεί την εισαγωγήν φτηνών χεριών εργατικών από την βαβέλ των λαών... ο δε κος Γ. Παπανδρέου ακουλουθώντας την αστικήν αλλά ορθήν λογικήν της Ε.Ε. και ιδιαιτέρως του Σαρκοζί επιθυμεί την μπλέ κάρταν δηλ. την εισαγωγήν αποφοίτων πανεπηστημίου μεταναστών και ειδικευμένων εργατών. Επίσης την ανάπτυξην την ερεύνης και την ανάπτυξην νέων τεχνολογιών....
Εις αυτήν την κόντραν την ΑΣΤΙΚΗ διαμάχη καλό είναι οι εργαζόμενοι χωρίς να ΑΥΤΑΠΑΤΩΝΤΑΙ να επιθυμούν την επιτυχίαν του Γ. Παπανδρέου...
Εγώ πάντως την εύχομεν μπας και σταματήσει η λογική των ανοιχτών συνόρων που εξαθλιώνει την Ελλάδα την Αγγλίαν και λιγότερο τας άλλας ευρωπαικάς χώρας...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Φίλε, akrat, σαφώς και η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι η ίδια με εκείνη των αρχών του αιώνα κι ούτε καν με εκείνη των δεκαετιών του '70 και του '80. Ακολουθώντας το πατρονάρισμα του κινήματος προσπαθεί να βρει ένα περίεργο δρόμο ανάμεσα στα φιλελεύθερα κελεύσματα και την πρόνοια. Στην ουσία επιτυγχάνει μέσα από μικροπαροχές να αποκοιμίζει το κίνημα και αφήνει ελεύθερο και χωρίς περιορισμούς το "δημοκρατικό" κεφάλαιο.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Δειμέ θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι από τους υποψήφιους αρχηγούς κανείς δεν έχει διασαφηνίσει τίποτε. Ο λόγος απλός. Όλοι κάνουν λόγο για αριστερή στροφή αλλά θέλουν και τον μεσαίο χώρο γιατί με αυτόν νικάς. Ο Καραμανλής το κατάλαβε καλά αυτό. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να μαζέψει όμως και από τα αριστερά και από το κέντρο και αυτό θέλει επιδεξιότητα. Μέχρι στιγμής μόνο παχιά λόγια ακούστηκαν.

Μόνο σημείο διαφωνίας μου με σένα είναι το κατα πόσο είναι :
α. Επιτυχημένη η διακυβερνηση στην Ιταλία από την "Ελιά", και
β. Το κατα πόσο το Ιταλικό όραμα της κεντροαριστερας γινεται πραγματικότητα. Οταν εκει ειχαν Μπερλουσκονι και εδω Σημίτη μηπως λέγαν τα ίδια και οι Ιταλοί?


Πάντως για μένα το ΠΑΣΟΚ περνάει μια κρίση που ουσιαστικά υποβόσκει από την στιγμή που ο Αντρέας μπήκε στο Ωνάσειο. Μιλάμε για 11 χρόνια τώρα. Η επικράτηση του Σημίτη ήρθε δύσκολα στο κόμμα αλλά οι δυο συνεχόμενες νίκες του 96 και του 2000 δεν άφησαν περιθώρια για εσωκομματική αντιπολίτευση και άφησαν αυτούς που όπως πολύ εύστοχα διατύπωσε ένας φιλος πριν συνήθισαν "να σιτίζονται στο πρυτανείο" ελεύθερους να συνεχίζουν να σιτίζονται. Όμως μη γελιόμαστε η διαφθορα και η διαπλοκή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκινήσε το 1996, ούτε είναι και προνόμιο του ΠΑΣΟΚ όπως είδαμε με γάλατα και ομόλογα πρόσφατα... Ετσι μετα από την παρολίγον ήττα του 2000, την ηττα του 2004 που δεν χωνεύτηκε όπως δείξαν τα πράγματα και τον κόλαφο του 2007 το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έρθει μπροστα και να κάνει μια ειλικρινή αυτοκριτική.
Αυτήν ποιος θα την κάνει?
Ο Βενιζέλος που έχει πίσω τον Σημίτη? ή ο Γιωργάκης που ξεκίνησε με το σύνθημα να τα άλλαξει όλα και βρέθηκε να τον στηρίζουν Ακηδες και Λαλιώτιδες? Η μόνη που άλλαξε ήταν η Ξενογιαννακοπούλου....

ερμία είπε...

εγώ πάλι ως γνήσια ανόητα πολιτικολογούσα,αναρωτιέμαι γιατί η κάθε κουβέντα-όπου κι αν γίνεται-δεν εστιάζεται στο είδος της πολιτικής και της ιδεολογίας του εκάστοτε αρχηγού ή υποψήφιου αρχηγού,αλλά μόνο ή κυρίως στον χαρακτήρα και στο..εκτόπισμα του καθένα.κανέναν τελικά δεν ενδιαφέρει η δεξιά πολιτική του πασοκ και η διαχείρηση των πάντων εκτός ή εντος κυβέρνησης μέσω φιλελεύθερων πρακτικών και μέσων;
(δεν αναφέρομαι φυσικά στα όσα γράφεις εσυ δείμε,μιλάω για την αίσθηση που έχω μεσα απο tv εφημερίδες και λοιπές συζητήσεις)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στάθη, η Ελιά άφησε πολύ βαθιά σημάδια χαραγμένο στο ιταλικό κίνημα. Από την άλλη, η ένωση της κεντροαριστεράς γύρω από το πρόσωπο του πρώην Υπουργού Πολιτισμού, είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που έχει να κάνει με το εκλογικό σύστημα (από τα πλέον αντιπροσωπευτικά) και με τη δεξιά ένωση του Μπερλουσκόνι.

Πάντως το ιδεολογικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του έκφραση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο της σοσιαλδημοκρατίας. Τα ίδια μου λένε και οι Γάλλοι σοσιαλδημοκράτες και οι Ούγγροι (αν κι εκεί η έννοια σοσιαλισμός είναι βαρύτερης σημασίας).

Ερμία μου, είναι όλα θέμα προπαγάνδας. Προβάλλεται στην εποχή μας το ηγετικό χαρακτηριστικό (για να μη μάθουμε τη λαϊκή δύναμη) καθώς συμβαίνει και ένας αποπροσανατολισμός από την πραγματική φύση του ΠΑΣΟΚ, αφού είναι ένα ακόμα στήριγμα του συστήματος.

akrat είπε...

ευτυχής που με τιμήσατε με την απάντησίν σας.... ως ευγενής παρείσακτος θα βγάλω τον σκασμόν... αναμένοντας έτερον θέμα δια να αναπτύξω τις πρωτοτύπους ιδέας μου τας οποίας η ανθρωπότης κάποτε θα τις ενστερνηστεί.... κυρήτω την έναρξιν των ιδεών...

ειλικρινά τας θεσπεσίας ευχάς μου εις την πρωτεύουσαν της βαλκανικής χερσονήσου και της β. ελλάδος

Zaphod είπε...

Πολλά θέματα ρε γμτ!

- Δεν νοείται θρησκοληψία και "αριστερά" με την έννοια του όρου που ξέρω εγώ. Θα μου πεις πως και ο Βελουχιώτης είχε προτείνει ΑΥΞΗΣΗ του μισθού των ιερέων....τι να πεις... εδώ είναι Βαλκάνια :-)

- Το ΠΑΣΟΚ όπως λέχθηκε και πιο πάνω μοιάζει πιο πολύ να κάνει κινήσεις διαφημιστικές, να πιάσει την δεξαμενή του μεσαίου χώρου (της κεντροδεξιάς δηλ, που είναι και η πλειοψηφία στην χώρα) αλλά εδώ και αρκετά χρόνια το κάνει με αριστερή φρσασεολογία. Οξύμωρον, αλλά πουλάει ακόμα. Ιδεολογία πλέον δεν υπάρχει. Μόνο συμφωνίες με διαφορους διαπλεκόμενου ή μη που θα φέρουν το ποθούμενο αποτέλεσμα: Την νίκη στις επόμενες εκλογές έτσι ώστε να πάρουν πάλι την κουτάλα από τους άλλοι.

Η αριστερά που ευαγγελίζεται ο Γιώργος (πετυχημένο αυτο!) παραμένει μια ΝΔ light και τπτ παραπάνω. Η αριστερα που...γιωργίζεται ο Ευάγγελος λογικά θα είναι...Σημιτική (ωχ αμαν αμαν), δηλαδή βράστα και άστα.



Κακά τα ψέμματα, οι ιδεολογίες γενικώς έχουν πεθάνει, ειδικα στους υποψήφιους φορείς εξουσίας, μιας και ο κόσμος δεν πολυενδιαφέρεται. Δυο πράγματα πλεον νοιάζουν τους πολλους.
α) Να βγάλουν πιο πολλα φραγκα ή έστω φράγκα
β) Να μην τους κλέβει το κράτος (χρόνια αρθένεια δικιά μας)

Τα άλλα είναι πιπες. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου, του Βαγγέλη, της Βάσως, του Σημίτη, του Λαλιώτη, του Γιάννου, της Ξενογιαν-πως την λένε, του Άκη κτλ κτλ μπορεί ίσως να πείσει κάποιους για το πρώτο αλλά ελάχιστους για το δεύτερο. Με τούτα τα μούτρα δεν βλέπω προκοπή για τους ΠΑΣΟΚους και δεν με χαλάει κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

mpla mpla mpla mpla mpla αλλα λογια να αγαπιομαστε.Εθεσα καποια ουσιαστικα ερωτηματα αλλα οπως φαινεται ο ληθαργος της θεωριας μας κυριευσε.Καληνυχτα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

τας υμών ευχάς αποδεχόμεθα μετά χαράς και σεβόμενοι τον αγώνα ιδεών μετά παρρησίας προστρέχομεν παρ' υμών, akrat.

Zaphod, ιδεολογικά δεν συνταιριάζουν το ξέρω. Κι εγώ ως αριστερός που σέβεται τον εαυτό του διακηρύττω την αθεία μου. Ωστόσο, η πολιτική μας στάση δεν είναι πάντα ιδεολογική. Ενίοτε και μέσα στην προσωπική του ζωή ο καθένας επηρεάζεται από διάφορες αντιλήψεις. Για το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσουμε. Ωστόσο, διαφωνώ στο τι ενδιαφέρει το λαό. Ο λαός ξεκινώντας από το ενδιφέρον του για το στομάχι και την κατανάλωση, διαμορφώνει εκείνη την ιδεολογία που σιγά-σιγά προκαλεί κινητοποοιήσεις.

Προβοκάτορα, περίμενα την αυτοκριτική σου, όπως ο ίδιος είπες ακι δια τούτου ήμουν στην αναμονή.

ανεστης είπε...

To ΠΑΣΟΚ δεν έχει χρόνο τώρα για πολιτική συζήτηση, είναι απασχολημένο με την διεκδίκηση αρχηγιών και εξουσιών.
Ρίψατε σημείωμα!

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Ωραίο κείμενο. Το τι είναι αριστερό, το πού τραβάει το ΠΑΣΟΚ, το πού πάει η κοινωνία, έχει να κάνει ΚΑΙ με μας. Θέλω να πω, μετά από τα μπλογκς, είναι και η γειτονιά, ο χώρος της δουλειάς μας, οι φίλοι μας, όλοι αυτοί που ανταμώνουμε. Και μαζί πρέπει να μετέχουμε. Θεωρώ δε, ότι όπως με αφορά η κυβέρνηση, με αφορά και η αντιπολίτευση. Έχουν χάσει οι λέξεις το νόημά τους, αλλά αυτές έχω μόνο: συμμετοχή στα κοινά. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ π. Τ.Ο ΠΑ.ΣΟ.Κ ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19/10/2007

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, η πρώην Τοπική Οργάνωση ΠΑ.ΣΟ.Κ Κάτω Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης μια οργάνωση με καταθετημένο ιστορικό προσφοράς και αγώνων για το κίνημα και την μεγάλη προοδευτική Δημοκρατική παράταξη, Αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την στήριξη της στο πρόσωπο του Γεώργιου Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην θέση του Ηγέτη και Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του κινήματος να στηρίξουν ισχυρά και καθαρά τον Πρόεδρο και Ηγέτη του Γεώργιο Παπανδρέου, απέναντι σε κάθε είδους συμφέροντα ατομικά η διαπλεκόμενα, απέναντι σε όλους όσους υπονόμευσαν την τιτάνια προσπάθεια του Προέδρου μας και των ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την Νίκη απέναντι στην συντήρηση και την επικίνδυνη για τον τόπο και τους πολίτες κυβέρνηση της Δεξιάς. Είμαστε Κίνημα ανατροπής, και όχι συναλλαγής., Είμαστε Κίνημα αλλαγής, όχι συμβιβασμού, Είμαστε Κίνημα λαού και τέτοιο πρέπει να παραμείνουμε, τώρα ήρθε η ώρα για ριζικές αλλαγές, πραγματική ανανέωση στην πράξη, για να γίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ και πάλι το λαϊκό, κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το ριζοσπαστικό, πατριωτικό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ, της Αλλαγής και της ανατροπής, το μεγάλο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ της Δημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλιστικής προοπτικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΤΑ ΜΕΛΗ: Σπαθαρίδου Ευγενία (Γραμματέας),Νικολαίδης Ανέστης,Ελματζόγλου Δημήτριος,Μαλίνης Θεόδωρος, Καρακίδης Κωνσταντίνος, Χατζηγρηγορίου Ελένη,Στογιατζήκας Βασίλης,Δήμου Μαίρη,Ιωαννίδης Νικόλαος,Κωνσταντινίδου Μαρία,Τάντζη Αικατερίνη,Ζαφειριάδης Στέργιος,Μπατζάκη Άννα,Χαραλαμπίδης Θεοδόχος,Ανέγρονος Δημήτριος,Μπατζελή Άννα,Σηφάκη Σοφία,Κοτσαμπάσης Νάσος,Νοβέ Λίτσα,Παπαδοπούλου Μαρία,Αγαζιώτης Γεώργιος,Δήμου Παντελής,Γρηγοριάδης Τριαντάφυλλος,Ξανθόπουλος Μιχαήλ.Αιναλής Ζαχαρίας,Δόντσιος Θωμάς,Γαλέα Κυριακή,Σπαθαρίδης Γεώργιος,Πεχλιβανίδου Σοφία,Αγοραστός Ιωάννης,Πεταλάς Γρηγόρης,Περόντζης Στάυρος,Μπατζελής Πέτρος,Μουρατίδης Ιωάννης,Ιωαννίδου Παρθένα,Ναλμπάντη Αναστασία,Παπαδόπουλος Θεόφραστος,Χασικίδης Γεώργιος,Μαυρίδου Σοφία Κυριακίδης Παντελής,Βάγια Χριστίνα,Ιακώβου Θεόδωρος,Χαραλαμπίδου Μαρία,Παπαδόπουλος Ηρακλής,Ωρολογιαδου Όλγα,Χαλκίδης Παναγιώτης,Τσορντανίδης Χρήστος.κ.α.

Ανώνυμος είπε...

Παραιτήθηκα επίσημα από τις θέσεις μου στην ηγεσία του κόμματος, το πόστο μου σαν υπουργός, το βαθμό μου σα διοικητής και την υπηκοότητά μου. Δεν έχω κανένα πια δεσμό νομικά με την Κούβα. Οι μόνοι δεσμοί που εχω είναι άλλης φύσεως-αυτοί που δεν σπάνε όπως οι διορισμοί σε πόστα.

Ανασκοπώντας τη ζωή μου, πιστεύω ότι δούλευα με αρκετή τιμιότητα και αφοσίωση για να εδραιώσω την επαναστατική κατάκτηση
ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ.Νομιζω οτι ειναι η αυτοκριτικη του με πραξεις.Οταν κατι δεν τραβαει ..............................................................

Kapetanios είπε...

Μέχρις τα τώρα ήξερα ότι εκλέγονται οι "Πρόεδροι".
Δεν ήξερα ότι εκλέγονται και οι "Ηγέτες"!!!
( μο τον ίματζ μέικερ μου μέσα)
Χώρια που δεν έχω καταλάβει επακριβώς τον ρόλο του «ισχυρού και καθαρού» "Προέδρου" σε ένα "σοσιαλιστικό" κόμμα ή "κίνημα" κατά τους ΟΜΟΦΩΝΑ υποστηριχτές του ΤΙΤΑΝΑ ( ένεκα προσπάθειας ντε !) Γ Παπανδρέου του νεότερου!!!

"ένας πολίτης που κινδυνεύει"
( μη με ρωτάτε από τι,
μη με ρωτάτε από τι,
γιατί θα απαντήσω…)

Καλημέρα δείμο :)
"Ο κακός"

kanataki είπε...

το πασοκ θα την βρει την άκρη αγαπητέ δείμε

υγ το θέμα είναι αν θα έχουμε προλάβει εμείς ώς τότε να προφυλάξουμε τον κώλο μας
υγ με το συμπάθειο κιόλας!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανέστη, στην αναμονή, λοιπόν, και βλέπουμε.

Δε μασάμε, ο μόνος τρόπος να ξαναγυρίσει το ΠΑΣΟΚ στις ρίζες του είναι οι οπαδοί και οι φίλοι του να συμμετέχουν και να κρίνουν το κόμμα σε κάθε βήμα του, χωρίς να αναζητούν την όποια ατομική στήριξη-ρουσφέτι. Προσωπικά δρώντας στην κοινωνία, προσπαθώ πρώτα και κύρια να πείσω κάποιους ότι οφείλουμε να εργαζόμαστε πολιτικά -από όποιο χώρο επιθυμεί ο καθένας. Αυτή είναι η διασφάλιση της αληθινής δημοκρατίας και όχι η αλλαγή των προσώπων στην εξουσία.

Θα ήθελα να ξέρω ποιος μου έστειλε πάντως την ανακοίνωση της ΤΟ Ηλιούπολης. Αν και απάντηση στον προβληματισμό μου δεν έλαβα.

Προβοκάτορα, ίσως έχεις δίκιο. Αλλά μέσα στη μυθοποίηση των προσώπων, άτομα που δρουν στο κίνημα χάνονται στα γρανάζια είτε της κομματοκρατίας είτε στο δοσιλογισμό του ρουσφετιού. Αλλά αυτός είναι και ο σκοπός του λαού και των πολιτών. Μόνο οι πολίτες διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας.

Καπετάνιε, είδες ότι και η στεριά είναι μέγας δάσκαλος; Την καλή μου μέρα.

Τσαπερδόνα, είμαι βέβαιος ότι θα τη βρει. Εδώ η ΝΔ τη βρήκε την άκρη ένα μήνα μετά τις εκλογές για το ασφαλιστικό και την αύξηση του ΦΠΑ, το ΠΑΣΟΚ θα μείνει πίσω;

Ανώνυμος είπε...

η π. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ μαs δειχνει το δρομο μεσα απο δημοκρατικεs διαδικασιεs{των τριων ατομων}για την ανασυγκροτηση του κινηματοs.

Ανώνυμος είπε...

Εμεις οι κ.α. δηλωνουμε την υποστηριξη μας στην π. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ που με τη σειρα της δηλωνει την υποστηριξη της στο πρόσωπο του Γεώργιου Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην θέση του χαρισματικου Ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως τα ατομα που συνωστιζονται γυρω απο το Βενιζελο ειναι οτι χειροτερο εχει να παρουσιασει διαχρονικα το ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο οι πολίτες διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας.Συμφωνω με μια παρατηρηση-συμπληρωμα,ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ[και στο βαθμο που τους επιτρεπεται]ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.Αλλωστε οι τροποι που χρησιμοποιουν για να περιθωριοποιησουν τους οποιους ενεργους πολιτες ειναι γνωστοι,αλλα υπαρχουν ακομα καποιοι Γαλατες που αντιστεκονται και .......................

aliatas είπε...

Σοσιαλδημοκρατία

Η χρεοκοπία της σοσιαλδημοκρατίας έχει ένα διπλό χαρακτήρα. Από τη μια, ομολογείται κατά τρόπο ωμό, κυνικό και αδιαμφισβήτητο ότι κινείται αποκλειστικά και μόνο ως δύναμη του καπιταλιστικού συστήματος, ότι δεν την απασχολεί η υπέρβαση του καπιταλισμού, ότι δεν έχει ως στόχο της το σοσιαλισμό. Η ομολογία αυτή συνιστά την ιστορική πλευρά της χρεωκοπίας. Την ιστορική διάψευση της σοσιαλδημοκρατίας. Την κατάληξή της ως μιας ενσωματωμένης πολιτικής δύναμης, εκπροσώπου του μεγάλου κεφαλαίου, της μιας από τις δύο βασικές δυνάμεις, που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό.

Από την άλλη, η σοσιαλδημοκρατία ομολογεί πως και αυτά τα συμβατικά μέσα, που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα μεταπολεμικά, είναι πλέον ανεπαρκή. Και η ομολογία αυτή έχει τη σημασία της για την τρέχουσα πολιτική περίοδο, αλλά και για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ουσιαστικά η σοσιαλδημοκρατία παραδέχεται ότι, στη σημερινή φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού, δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του υπερασπιστή των εργαζομένων, ούτε καν για τα ζητήματα που αφορούν το βιοτικό τους επίπεδο. Το αδιέξοδο της σοσιαλδημοκρατίας είναι πλέον προφανές.

aliatas είπε...

ο δείμος του πολίτη είπε... «Το ζήτημα είναι η ίδια τους η δράση στο κίνημα και το κοινωνικό σύνολο. Ο οπουρτινισμός της Δαμανάκη και του Κωνσταντόπουλου σαφώς και δε συγκρίνονται με τη σημερινή πραγματικά αριστερή δράση του Αλαβάνου».

Το καλοκαίρι (4/8) ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στο Ηράκλειο Κρήτης εγκάλεσε στην τάξη θερμόαιμους νέους, του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, που τόλμησαν να φωνάξουν το σύνθημα: «Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή», νουθετώντάς τους πριν αποχωρήσει εσπευσμένα και ενοχλημένος από το βήμα: «Ακούστε να δείτε δύο πράγματα για αυτή τη λέξη... και ο Τσε Γκεβάρα είχε πει το σύνθημα ότι χρειαζόμαστε 1 - 2 - 3, πολλά Βιετνάμ, αλλά εμείς δεν μπορούμε να βάζουμε τέτοια συνθήματα και τέτοιους στόχους σήμερα μπροστά μας, γιατί είναι ανέφικτοι, και δεν μπορούμε να πετάμε στα σύννεφα όπως κάνουν άλλοι. Εμείς σήμερα βάζουμε ένα άλλο ζήτημα. Βάζουμε το ζήτημα ενός άλλου κόσμου, ενός κόσμου εφικτού, που ο άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη. Και για ένα τέτοιο κόσμο και αυτά τα συνθήματα παλεύουμε»...

Σωστά! Η διαχείριση αυτού του κόσμου, δεν προϋποθέτει ούτε αγώνα, ούτε ρήξη, ούτε ανατροπές... Ακόμα σωστότερο, η υποταγή και ο συμβιβασμός είναι η ρεαλιστική και εφικτή επιλογή για όσους θέλουν να κρύβουν από το λαό τις μακροπρόθεσμα απείρως μεγαλύτερες συνέπειές τους σε βάρος των συμφερόντων του.

aliatas είπε...

ο δείμος του πολίτη είπε... «η Ελιά άφησε πολύ βαθιά σημάδια χαραγμένα στο ιταλικό κίνημα.»

θυμίζω….

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, και η "Ελιά" στο σύνολό της, ούτε ν' ακούσει ήθελε για απλή αναλογική.

Το ίδιο ισχύει και για την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (στην κατάργηση της οποίας συνέβαλαν τα μέγιστα) και γενικότερα, για οποιαδήποτε μέτρα οικονομικής ανακούφισης των εργαζομένων και των συνταξιούχων από την πολυετή μέχρι σήμερα, και στην Ιταλία, πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.

Και βέβαια όπως είναι γνωστό ο συνασπισμός της "Ελιάς" είχε την αποδοχή και τη στήριξη της κυρίαρχης τάσης στην Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Aliata, χωρίς να διαφωνώ μαζί σου, σημειώνω ότι η σοσιαλδημοκρατία μπορέι να είναι αριστερή διαχειριζόμενη το σύστημα. Μην ξεχνάς ότι ουσιαστικά και ο Λένιν για μεγάλο διάστημα έβλεπε θετικά τμήματα της δράσης της. Σαφώς και οι σοσιαλοδημοκράτες δε θα έρθουν ποτέ σε σύγκρουση με το σύστημα.

Νικηφόρε, προβοκάτορα, εγώ είδα και ονόματα που δεν υπόγραψαν πάντως...

spirosvii είπε...

Ελεος κύριε δείμο. Μην ασχολείστε με τα κόμματα. Μια χαρά είναι η πολιτική αλλά μέχρι ένα σημείο. Βάλτε κανένα από τα κείμενά σας σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις αν έχετε. Μου λείψατε.

roidis είπε...

το Πασόκ που ξέρει ή ήξερε ο κόσμος
καλώς ή κακώς δεν θα
υπάρξει ποτέ πια.

Ανώνυμος είπε...

Γ.Α.Π,Γ.Α.Π,Γ.Α.Π,Γ.Α.Π,Γ.Α.Π,Γ.Α.Π,Γ.Α.Π,Γ.Α.Π,Γ.Α.Π,Γεωργιος Ανδρεα Παπανδρεου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ροϊδη, συμφωνούμε απολύτως.

Σπύρο, όντως είναι καιρός να το αλλάξω.

ShareThis