κάμερες στη μεταμοντέρνα έκδοση της δημοκρατίας

update (Δευτέρα 05/11): Ωραίο σχετικό κείμενο είναι και αυτό του calle Drama. Δέστε όμως και αυτό το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό -κατά τη γνώμη μου- άρθρο.
Στη μεταμοντέρνα έκδοση της δημοκρατίας όσο πιο άγρια γίνεται η επιβολή των δημοκρατικών νόμων τόσο πιο αθρόα είναι θα είναι και η ίδια η κινητοποίηση των εργαζομένων. Αντί οι κυβερνήσεις σήμερα να προσπαθήσουν να ησυχάσουν το λαό μέσα από παροχές και να έτσι να περιορίσουν τις όποιες διεκδικήσεις τους, οι δημοκράτες απλά προσπαθούν να περιορίσουν τις ίδιες τις κινητοποιήσεις, ανοίγοντας ένα ακόμα παράθυρο στην ποινικοποίησή τους.
Ένας νέος μαύρος αιώνας φαίνεται να ανοίγεται για το εργατικό κίνημα με τη γνωστή πια βία των δυνάμεων -που στόχο δεν έχουν μόνο να στηρίξουν κυβερνητικές επιλογές αλλά και να καταστείλουν την ίδια δημοκρατία- και τα συμφέροντα όλων μας να καταπλακώνονται στο βόθρο της δημοκρατίας από τα αστικά οικονομικά συμφέροντα.

Το ζήτημα της χρήσης κάμερας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δεν μπορεί παρά να ιδωθεί σαν το πρώτο βήμα της ποινικοποίησης των αγώνων μας. Με το πρόσχημα της προστασίας περιουσιών η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στην ποινικοποίηση χωρίς πολλές πολλές φωνές διαμαρτυρίας.

Προ έτους ακούγαμε φωνές υποστήριξης των καμερών στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών, ενώ παλαιότερα όλοι αποδέχονταν τις κάμερες της τροχαίας. Σήμερα είναι η μαγνητοσκόπηση των κινητοποιήσεων (πάλι στο όνομα της ασφάλειας). Η κυβέρνηση τόνιζε ότι τις κάμερες στους δρόμους τις έχει βάλει, δήθεν, για τον έλεγχο των τροχαίων παραβάσεων και της κυκλοφορίας των οχημάτων. Φάνηκε όμως ότι τις έχει βάλει για τον έλεγχο και την καταγραφή των κινήσεων των πολιτών.

Τούτο διακρίνεται ακόμα και τις μανιώδεις προσπάθειες που καταβάλλει αφότου ανέλαβε την εξουσία προκειμένου να ανατρέψει τις αποφάσεις απαγόρευσης της χρήσης τους για την παρακολούθηση και το φακέλωμα όσων συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, μία απαγόρευση που σωστά -αν και με άλλο σκεπτικό- είχε επιβάλει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ατόπημα χαρακτήρισε η Αρχή την απόφαση του Αρείου Πάγου όταν ακόμα εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ (βλ. Ημερησία και e-tipos, ενώ μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ωραίο άρθρο του Δελαστίκ).

Η ασφάλεια είναι εγγενές στοιχείο της δημοκρατίας. Όταν απειλείται ουσιαστικά σημαίνει ότι η ίδια η δημοκρατία υστερεί. Όταν στηρίζουμε της ασφάλειά μας στον έλεγχο και τον περιορισμό των κινήσεών μας, τότε ξεπουλάμε την ελευθερία μας στο όραμα της οποίας τόσοι θυσιάστηκαν.

49 έκριναν :

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι υπερ της χρησης των καμερων σε οποιοδηποτε δημοσιο χωρο[δρομοι,δημοσιες υπηρεσιες,υπουργεια κ.λ.π].Αιτιολογοντας την αποψη μου,πιστευω οτι τις καμερες τις φοβουνται μονο αυτοι που θελουν να κρυψουν κατι.Αν υπηρχαν καμερες σε ολους τους δρομους δεν θα υπηρχαν τα ατυχηματα που προκαλουν οι μαλακες οδηγοι,αν υπηρχαν καμερες στις δημασιες υπηρεσιες δεν θα υπηρχαν κοπροσκυλα δημοσιοι υπαλληλοι,αν υπηρχαν καμερες παντου θα βλεπαμε τους εαυτους μας και ισως ξεφευγαμε απο το στρουθοκαμηλισμο και την υποκρισια.Αυτο που ο καθενας μας απευχεται ειναι η μονομερης και επιλεκτικη χρηση των καμερων.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μάλλον, τότε προβοκάτορα δεν κατάλαβες ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν ανταλλάσσονται με ιδέες περί ασφάλειας ή θέσεις περί μη έχοντες να φοβόμαστε.

diva είπε...

Πιστεύετε δηλαδή Δείμε μου πως χάνουμε περισσότερο από όσα μπορεί να κερδίσουμε; (Καταλαβαίνω πως φοβάστε την συγκάλυψη) όμως παρόλα αυτά..υπάρχει κάτι καλό που μπορεί να προκύψει. Ή δεν θα προκύψει λέτε;
Προφανώς η δύναμη της τεχνολογίας χαρακτηρίζεται (και) από τον τρόπο χρήσης της.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πιστεύω, diVa, μου ότι απλά τα 1984 δεν πέρασε αλλά είναι μπροστά μας.

Zaphod είπε...

Σωστός ο Δείμος...

Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες μας ρεεεε!!!

Η δημοκρατία αν εχει εχθρους τους αντιμετωπίζει με περισσότερη δημοκρατία, όχι με λιγότερη!


....άσε που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου την υποψία πως ένα καλό ποσοστό των "γνωστών αγνώστων" και λοιπά είναι εγκάθετοι του κερατά, ασφαλίτες οι οποίοι έτσι αναγκάζουν το χριστπώνυμον πλήθος να δεχτεί τον νέο περιορισμό των δικαιωμάτων του και να πει και ευχαριστώ!

Η εξουσία δεν μασάει από δικαιώματα και αρλούμπες. Όσο μπορεί απλώνεται και σε πατάει στο λαιμό. Όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο ....έρχεται η επανάσταση. Μέχρι τότε όμως σε καταπιέζουν για το καλό σου...

"καρτέρει...."


love&kisses
zaphod

Zaphod είπε...

@δειμος
ποστάραμε ταυτόχρονα!

Περί 1984 συμφωνω απολύτως, τουλάχιστον ως προς την μεθοδολογία της αρχουσας τάξης

Ανώνυμος είπε...

οι καμερεs ταριαζουν μονο σε ολοκληρωτικα καθεστωτα.Οι (αγωνιστεs)με τιs κουκουλεs τωρα θα νιωθουν δικαιωμενοι.προβοκατορα τιs καμερεs που γουσταρειs να τιs βαλειs εκει που ξερειs.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Zaphod, συμφωνούμε απολύτως.

Νικηφόρε, άσε το μωρό μας ήσυχο. Κράτα το επίπεδο...

Kelsos είπε...

Αρχικά θέλω να σχολιάσω αυτά που έγραψε ο προβοκατορας, σε καμία περίπτωση η χρήση ενός μπαμπούλα (της κάμερας στην προκειμένη περίπτωση) δεν δίνει λύση σε κανένα από τα προβλήματα που ανέφερες, η λύση σε όλα αυτά μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της παιδείας. Όσον αφορά το θέμα της υποκρισίας αυτή μάλλον θα μεγάλωνε απίστευτα σε μια τέτοια περίπτωση.

Γενικά πάντως είμαι αντίθετος με την χρήση οποιασδήποτε κάμερας για παρακολούθηση. Επειδή είναι άνθρωποι αυτοί που ελέγχουν τις κάμερες, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ποτέ, για το ποία στιγμή η χρήση τους θα μετατραπεί, με δικαιολογία την υποτιθέμενη ασφάλεια, σε μέσο ελέγχου, και περιορισμού των ελευθεριών σου.

Όταν ένα δημοκρατικό πολίτευμα προσπαθεί να περιορίσει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών με οποιαδήποτε δικαιολογία, ακόμα αυτή της ασφάλειας, τότε αρχίζει να χάνει το δημοκρατικό του χαρακτήρα και να οδηγείται στον ολοκληρωτισμό.

Kapetanios είπε...

Με το πρόσχημα της "ασφάλειας" καταστρατηγείται ένα αναφαίρετο δικαίωμα, αυτό της ανωνυμίας του πλήθους.
Αυτό το "πλήθος", η μαζική συμμετοχή δηλαδή είναι που προστατεύει το άτομο από τον φόβο των συνεπειών μιας δίκαια επαναστατικής συμπεριφοράς.
Η "αντιδημοκρατική " συμπεριφορά πρέπει να χρεώνεται στην ομάδα που διαδηλώνει( εξάλλου υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία σχετικά με την ψυχολογία της μάζας και πόσο αυτή επηρεάζει το κάθε άτομο ξεχωριστά) και όχι να αναζητούνται "εξιλαστήρια θύματα"( ανεξάρτητα εάν "φταίνε" ή όχι) που με την τιμωρία τους να επιχειρείται η τρομοκράτηση των συμμετεχόντων απ την εκάστοτε εξουσία.
Είναι χρέος των διαδηλωτών να διαφυλάξουν ( με τις ομάδες περιφρούρησης) την ομαλή διεξαγωγή της πορείας .
Εξάλλου όλοι μας γνωρίζουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ την ύπαρξη στοιχείων που δρουν προβοκατόρικα παρασέρνοντας ένα «ευαίσθητο» κομμάτι μιας πορείας ( και δη νεολαιίστικης) σε συμπεριφορές που δεν εκφράζουν το σύνολο των διαδηλωτών με μόνο σκοπό την «αγανάκτηση» του κόσμου και την «ακύρωση» των ενδεχομένως δίκαιων αιτημάτων τους. Αυτά τα «κόλπα» είναι που πρέπει να σταματήσουν εδώ, αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται με την ύπαρξη των καμερών μιας και κανένας δεν εγγυάται την τιμωρία των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ενόχων που στην πλειοψηφία τους είναι εγκάθετοι της ίδιας της εξουσίας.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Αυτο το οποιο μου κανει εντυπωση ειναι οτι κανενα δημοσιο προσωπο ή φορεας ή κομμα,δεν αντιδρα επισημα σε αυτο το μετρο που θελουν να μας επιβαλουν....

Ανώνυμος είπε...

Νικηφορε νομιζω οτι καποτε με επικροτουσες για τις καμερες που εβαζα, εκει που τις εβαζα.Ο πολεμος με την εξουσια ειναι πολυ βρωμικος και στο κατω κατω της γραφης γιατι να μην χρησιμοποιησουμε τα συγχρονα 'οπλα' εναντια στην εξουσια.Πιστευει κανεις απο εσας οτι θα αποκαλυπτονταν οι 'ζαρτινιερες' η τα 'πρασινα παπουτσια' αν δεν υπηρχαν καμερες; Επιμενω οτι οι καμερες δεν ειναι καθολου επιβλαβεις για το λαικο κινημα.Εξακολουθω να μην καταλαβαινω την φραση'' τις έχει βάλει για τον έλεγχο και την καταγραφή των κινήσεων των πολιτών''.Και τι εγινε;Μηπως οι πολιτες ριχνουν τις μολοτωφ;Αν καταγραφουν καποια επεισοδια δεν θα φανει η πραγματικοτητα;Πρωτοι οι μπατσοι θα τις ξηλωσουν.Ποιος μπατσος θα χρησιμοποιησει αναιτια βια γνωριζοντας πως καταγραφεται;Οσο για το φακελωμα λες και ειχαν αναγκη τις καμερες.ΔΕΙΜΕ η ελευθερια και η δημοκρατια εχουν καταστρατηγηθει εδω και πολυ καιρο[σε παραπεμπω στα 1δημοκρατικό κλείσιμο, 2επιλογική ρητορεία,3δημοκρατική ρητορεία I,II,III κ.λ.π]γιατι αν ο πολιτης δεν κατεβαινει στις πορειες δεν φταινε οι καμερες.
ΚΕΛΣΟ θα συμφωνισω μαζι σου για την παιδεια αλλα μιλαμε για τον 22ο αιωνα και παντα θεωρητικα.Μερικα προβληματακια του στυλ ποιοι θα δωσουν την καταλληλη παιδεια ,θα ξεπεραστουν χαρη στις προσπαθειες της νεας διακυβερνησης μεσα απο το δημοκρατικο διαλογο για την παιδεια.Ετσι κι αλλιως ποιες ελευθεριες εμειναν και φοβαστε μηπως χαθουν;Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Stathis Athanasiou είπε...

Δείμο, γενικά συμφωνώ μαζί σου σ' αυτό το θέμα. Το 1984 είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και όλα δείχνουν ότι όσο πάει θα γίνεται και περισσότερο γιατί τα πράγματα πολώνονται με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς.
Εννοώ ότι οι "κοιμισμένοι" από το σύστημα και την καραμέλα που προσφέρει, γίνονται όλο και πιο κοιμισμένοι, και αυτοί που βλέπουν το πραγματικό του πρόσωπο γίνονται όλο και περισσότεροι για πρώτη φορά στην ιστορία. Οπότε οι κυβερνώντες στο πρωτοφανές φαινόμενο της όλο και αυξανόμενης αποκάλυψης του τρόπου χειραγώγησης του "ποιμνίου" τους, αντιδρούν με όλο και πιο ολοκληρωτικά μέσα παρακολούθησης και "μαντρώματος". Θυμάστε τον Τραμπάκουλα στο Αλαλούμ του Χάρυ Κλυνν που είχε βάλει κάμερες να παρακολουθεί το μαντρί;

Stathis Athanasiou είπε...

Προβοκάτορα, αυτό που λες είναι σωστό σε θεωρητική βάση. Δηλαδή αν ο κόσμος και οι κυβερνήσεις του, ήταν πλασμένος τέλεια, η παρακολούθηση θα δρούσε κατά της βίας, της αδικίας κλπ. Όμως είναι προφανές ότι η παρακολούθηση υπάρχει για να εξυπηρετεί τις αρχές όπως αυτές θέλουν. Τα περιστατικά με τις ζαρντινιέρες κλπ αποκαλύπτονται κατά το δοκούν, για να εξυπηρετήσουν εσωτερικές κόντρες και πολιτικά παιχνίδια του συστήματος, και μετά γίνονται γαργάρα όταν η τάδε άρχουσα πλευρά πάρει αυτό που θέλει από τη δείνα άρχουσα πλευρά.
Τιμωρήθηκε κανείς για τις ζαρντινιέρες;
Και δεν εννοώ το τράβηγμα αυτιού που μπορεί να έγινε σε κάποιον ασήμαντο ανθυπομπάτσο.

fitsoulas είπε...

Οταν θα ξεσπασει το λαικο κινημα και αρχησουν να καταρεουν τα συμβολα καταστολης των ελευθεριων του ανθρωπου Τραπεζες Καταστηματα Πολυεθνικων οι καμερες δεν θα ξερουν τι θα γραψουν πρωτο οι Φύλακες θα ειναι λίγοι και οι Φυλακές μικρες

Ανώνυμος είπε...

προβοκατορα ποτε απο οσο θυμαμαι δεν επικροτησα κατι τετοιο εκτοs αν ηταν για το σημειο που αναφερω.Oι σκηνεs που ειδαμε στην τι βι ηταν απο καμερεs τηλεοπτικων συνεργειων και οχι απο τιs καμερεs τηs αστυνομιαs,σιγα να μην τιs εδειχναν οι ιδιοι.Δεν νομιζω οτι οι μπατσοι θα ξηλωναν οι ιδιοι τιs καμερεs, γιατι μηπωs εχουν να φοβηθουν τιποτα αφου γνωριζουμε καλα οτι ειτε με εικονα ειτε χωριs παντα τη βγαζουν καθαρη.

AVRA είπε...

και εγω για λιγο πιστεψα, οπως ο προβοκατορας, οτι προκειται για την ασφαλεια μς.Τελικα ομως τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα.....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κέλσε, καπετάνιε, Αύρα, Νικηφόρε συμφωνώντας φυσικά έχει σημασία να τονίσουμε ότι η κάμερα στην ουσία απενοχοποιεί το κράτος από τις ευθύνες του για τις λαϊκές κινητοποιήσεις και εξατομικεύει την αντίδραση των μαζών και των καταστροφών.

Πρέζα, διαφωνώ. Τα δύο κόμματα (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) τοποθετήθηκαν, αλλά κανένα κανάλι ουσιαστικά δεν τόνισε τις αντιδράσεις. Μόνο την είδηση μετέφεραν, απλά για να τρομοκρατήσουν εμμέσως τους όποιους διαδηλωτές και τους μαθητές.

Προβάτορα, η δημοκρατία δε βελτιώνεται με την αποκάλυψη σκανδάλων μέσα από κρυφές κάμερες, αλλά με την ελεύθερη -χωρίς προπαγάνδα- συμμετοχή των πολιτών (όπως τουλάχιστον κάνουμε εσύ, εγώ και λίγοι ακόμα). Οι ζαρντενιέρες ήταν από δημοσιογραφικές κάμερες που επιτελούν αυτόν και άλλους ρόλους. Οι κάμερες της αστυνομίας λες να προβάλλουν τα δικά τους αίσχη;

Ευστάθιε δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά (τα μέσα προπαγάνδας ήταν πάντα πολλά, αλλά και οι αντιδράσεις ήταν ιστορικά πολλές), αλλά σήμερα είναι πιο βίαιες οι αντιδράσεις. Εξάλλου, ξέρουμε ότι η βία της πολιτικής που επιβάλλει η "δημοκρατία" οδηγεί στη βία των κινητοποιήσεων.

Φίτσουλα, όταν έρθει αυτή η ώρα είναι βέβαιο ότι οι φύλακες θα είναι στο πλευρό μας.

ερμία είπε...

όλα ερήμην-κι ο κόσμος στη ναφθαλίνη γιατί προφανώς,μόνο απο τον σκόρο νομίζει πως κινδυνεύει.

doctor είπε...

Υπό προϋποθέσεις, οι κάμερες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όχι όμως στα χέρια της Αστυνομίας αλλά κάποιου φορέα που πρέπει να συσταθεί και να εποπτεύεται από όλους τους εμπλεκόμενους και φυσικά από την δικαστική εξουσία.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατρέ μου, και πάλι θα έπαιζαν το ρόλο του αστυνόμου. Κι όμως η δημοκρατία οφέιλει να δέχεται τιες αντιδράσεις των διαφωνούντων και να τις λαμβάνει υπόψη. Όταν τούτο δε γίνεται τότε η πολιτική γίνεται αυτοσκοπός και εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και ταυτόχρονα προκαλεί βίαιες αντιδράσεις.

Ερμία μου, συμφωνούμε απόλυτα.

πνευμα είπε...

Η τεχνολογία ποτέ δεν υπήρξε επικίνδυνη απο μόνη της...

...Τα νοσηρά μας "χέρια" φταίνε

Καλησπέρα Δείμο

patsiouri είπε...

E ναί, δέ θα συζητήσουμε τ'αυτονόητα τώρα....

Να βάλουν κάμερες μέσα στα γραφεία των γιατρών στα νοσοκομεία και μέσα στην Πολεοδομία ( το έχω ζήσει από μέσα...ώ μα πόση διαφθορά...) και βλέπουμε!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν έχεις άδικο, Πνεύμα, αν σκεφτούμε ότι για άλλο λόγο εφευρέθηκαν οι κάμερες και για άλλο τελικά χρησιμοποιούνται.

Πατσιούρη μου, αν πω ότι και σε εκείνη την περίπτωση είμαι αντίθετος, μη με παρεξηγήσεις. Από τέτοιες κάμερες θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου να φτάσουν και στο δικό μας γραφείο. Γιατί νομίζεις ότι εν κυνηγιούνται ο Μάκης και ο Ευαγγελάτος; Επειδή συνειδητά προετοιμάζουν τις κρυφές κάμερες μέσα στη ζωή μας.

rvagos είπε...

Με έκπληξη διαπιστώνω, πρώτη φορά επισκεπτόμενος το blog σου , ότι υπάρχουν φωνές στην πόλη που μ' έχει απογοήτευση πολιτικά.
Θεωρώ ότι εκεί αυτή τη στιγμή μ' όλο αυτό το συνονθύλευμα , εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού !
Τι να πρωτοειδείς σ' αυτή την πόλη ,Δήμαρχο , Νομάρχη ή Δεσπότη ?
Πιο δυνατά φίλε μου , άντε , να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα λίγο ψηλότερα !

Ανώνυμος είπε...

doctor καμμια αρχη δεν μπορει να διασφαλιση τιποτα, και ειδικα η δικαστικη υπερεξουσια,η οποια εναι αοκνη αρωγοs τηs καθε πολιτικηs,κομματικηs ,αστυνομικηs,πολυεθνικηs ,εργολαβικηs,κλπ εξουσιαs.rvagos επειδη τα μμε παιζουν συνεχεια τον λουδοβικο το παιδι του λαου και τον υπερμαχω,δεν σημαινει οτι η πολη μαs ειναι το Mοναχο τηs δεκαετιαs του 20.Nα μην ξεχναs οτι υπαρχουν παρα πολλοι που δεν εχουν καμμια σχεση μαζι τουs.Nα μην ξεχναμε οτιεδω γεννηθηκε η φεντερασιον,εδω εγινε πραξη η συμμετοχικη δημοκρατια(κινημα των ζηλωτων),εδω και ο μαηs του36.

ο δείμος του πολίτη είπε...

rvagos, βασικά είμαι από Σταυρούπολη, γι' αυτό... :)) Όλοι μαζί να φωνάξουμε.

Ναι, Νικηφόρε, έτσι είναι.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα απο οτι εχει γραφτει απο τους περισσοτερους που σχολιασαν το αρθρο ,φαινεται οτι εχουμε δημοκρατια και καποιοι 'κακοι' θελουν να την καταργησουν.Επειδη εγω δεν εχω δει πουθενα αυτη τη δημοκρατια στη πραξη,παρα μονο στα 'ψευτικα τα λογια τα μεγαλα'θα ηθελα μερικα απλα παραδειγματα που να μου αποδεικνυουν οτι ειμαι 'τυφλος'.Οσο και να εχω ψαξει δεν την βρηκα ουτε μεσα στα σχολεια[κατι λεγαμε οτι ειναι θεμα παιδειας],ουτε στην τοπικη κοινωνια,ουτε ... ...........Σε ολες τις περιπτωσεις 'δημοκρατικα' αποφασιζουν αυτοι που διαχειριζονται την εξουσια[κρατικη ,κοματικη κλπ]και τα προβατα ακολουθουν.Εξαιρεση αποτελει η διαδικασια εκλογης προεδρου του ΠΑΣΟΚ που η δημοκρατια λειτουργει αγνα και ανοθευτα εξω απο τη λειτουργια μηχανισμων...............Ξερω και ενα ακομη ανεκδοτο με τον ΤΟΤΟ.....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Προβοκάτορα, δεν ξέρω από πού αντιλήφθηκες ότι λέμε πως έχουμε δημοκρατία. Αντιθέτως, πρώτος εγώ το αρνούμαι και στη λογική αυτή διαφωνώ και με τις κάμερες και τον έλεγχο κάθε κίνησής μας.

Ανώνυμος είπε...

προβοκατορα δεν ισχυριστηκα οτι ζουμε σε μια τελεια δημοκρατικη κοινωνια,το αντιθετο μαλιστα.Εχειs δικαιο στα παραδειγματα που αναφερειs, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να υπαρχη αντιδραση στην καθε εξουσια που προσπαθει να κανει τη ζωη μαs ακομη πιο δυσκολη.

Kapetanios είπε...

Η "Δημοκρατία" προϋποθέτει γνώση.
Και αν είχαμε κι απ τα δύο δεν θα έλεγε κανείς τίποτα!!
(τίποτα που λέει ο λόγος δηλαδή, γιατί αυτός που πιστεύει ότι η "δημοκρατία" είναι πανάκεια είναι αδαής, οπότε.... )

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΟ-ΝΙΚΗΦΟΡΕ.Αφου συμφωνουμε οτι δεν εχουμε δημοκρατια τοτε ποιο ειναι το προβλημα μας με την τοποθετηση των καμερων;Οι καμερες ειναι απλα το 'δεντρο'.Απο πισω υπαρχει ολοκληρο 'δασος'.Ειναι το ζητημα της υποταγης στην εξουσια.Οταν προσκυνας σχεδον σε ολα και εχεις αποδεχτει τους κανονες τυο συστηματος στην καθημερινη πρακτικη σου ειναι υποκρισια να αντιδρας στις λεπτομερειες.Ο ρολος του ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ που σκυβει το κεφαλι και γινεται φερεφωνο της εξουσιας,ενω στα λογια την κατακρινει νομιζω οτι σας ταιριαζει απολυτα.Εγω για τον εαυτο μου προτιμω το ρολο του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά την μεγαλύτερη ζημιά την έχουν κάνει ήδη..
Η αίσθηση ότι μπορούν να τα δουν όλα μας έχει παγώσει..
Ο Μεγάλος Αδελφός είναι πια εφικτός, το γεγονός ότι παλεύουμε για μην εφαρμοστεί, δεν βγάζει έξω τον φόβο..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, η δημοκρατία είναι μία φενάκη, μία πανάκεια για να ευλογεί το σύστημα τις όποιες αντιδράσεις προκαλεί. Ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί μέσα ελέγχου των μαζών που δεν ικανοποιεί -στο σύνολό τους- χάνει το χαρακτηρισμό του δημοκρατικού. Οι κάμερες δεν είναι μέσο εκδημοκρατισμού, αλλά τρομοκράτησης των αντιδρώντων μαζών. Ποιος έχει διάθεση να χάνει μεροκάματα και να συμμετέχει σε πορείες κι άλλες κινητοποιήσεις όπου κινδυνεύει, όταν είναι καθ' όλα ικανοποιημένος;

Προβοκάτορα, δηλαδή μέσα από την τρομοκρατία, θα επέλθει ο εκδημοκρατισμός; Ο ποιητής θυμίζει ότι όταν οι κλέφτες ήρθαν στο σπίτι μου, κανείς δε φώναξε, όπως κι εγώ σιώπησα όταν επισκέφτηκαν τα δικά τους.

Καπιταλιστικό Κομμούνι, αντιδρούμε για να αφυπνίσουμε και να μην υποκύψουμε στις διαταγές των πασάδων.

Ανώνυμος είπε...

προβοκατορα οπωs βλεπω εισαι ετοιμοs να ανεβειs στο βουνο και να αγωνιστειs εναντια στην εξουσια καλο βολι(το κινητο να το αφησειs ανοικτο για να μαθαινουμε την πορεια τηs επαναστασηs απο πρωτο χερι).Στη λαικη παραδοση ο ρολοs του καραγκιοζη ταυτιζεται με το ρολο του μαλακα,η επιλογη που εκανεs για σενα ειναι η καλυτερη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νικηφόρε, απλά την επόμενη φορά -ήδη σε προειδοποίησα μία φορά- θα διαγράψω το σχόλιο για λόγους πρόκλησης καβγά (ακόμα και αν αναφέρεται μεταξύ φίλων και γνωστών).

Ανώνυμος είπε...

να αντιδράσουμε δεν τιθεται θέμα, εγώ απλά σημειώνω ότι ήδη έχουν παγώσει από τον φόβο τους πολλοί..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κομμούνι, αυτό το πιστεύω, φοβάμαι ότι η προβολή του θέματος ήδη βρίσκει ως αποδέκτη το φόβο πολλών συνανθρώπων μας.

Kapetanios είπε...

Έχεις πμ

Ανώνυμος είπε...

Δημο μια φραση σου δειχνει την πραγματικοτητα [Ποιος έχει διάθεση να χάνει μεροκάματα και να συμμετέχει σε πορείες κι άλλες κινητοποιήσεις όπου κινδυνεύει, όταν είναι καθ' όλα ικανοποιημένος;]Αυτο το βολεμα με το συστημα ειναι που με φοβιζει περισοτερο παρα οι καμερες.Το οτι δεν υπαρχει σημερα λαικο κινημα παρα μονο σπασμωδικες αντιδρασεις κεκτημενων που θιγονται δεν νομιζω οτι ειναι αποτελεσμα της κρατικης τρομοκρατιας.Οσο για το σχολιο του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ μηπως ειναι φασιστικη η προειδοποιηση σου;[Νικηφόρε, απλά την επόμενη φορά -ήδη σε προειδοποίησα μία φορά- θα διαγράψω το σχόλιο για λόγους πρόκλησης καβγά (ακόμα και αν αναφέρεται μεταξύ φίλων και γνωστών).]Θεωρω οτι απλα απαντησε σαν ΧΑΤΖΑΤΖΑΡΗΣ.Το οτι ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ειναι ο μονος που αντιστεκεται στο συστημα και 'τρωει'ξυλο συνειδητα,σε αντιθεση με τον Χ.που ενω προσκυνα δεχεται και την καταπιεση του συστηματος,περναει απαρατηρητο.

Ανώνυμος είπε...

δειμε μηπωs θα προτιμουσεs το παλινδρομηστηs δεν καταλαβα οταν σε μειωνουν εσυ δεν πρεπει αντιδραs.Eκτοs αν δεχεσε τουs χαρακτηρισμουs που αποδιδει ο προβοκατοραs και στην αφεντια σου.Oσο για τον καβγα δεν υπαρχει περιπτωση γνωριζομαστε 27 χρονια.προβοκατορα το οτι ο καραγιοζησ τρωει ξυλο συνειδητα ειναι ακομη χειροτερο.

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα είναι ότι στα μόνιτορ παρακολουθεί ο Βεληγκέκας. Και αυτό αρκεί για να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις κάθε είδους - ιδίως όταν οι κουκουλοφόροι προβοκάτορες δημιουργούν επεισόδια. Σκιάχτρα είναι οι κάμερες παιδιά - ακόμα κι αν δεν λειτουργούν τη δουλειά τους την κάνουν.

Αυτό που ξεχνάμε όμως είναι ότι έχουμε κι εμείς κάμερες (κινητά, φωτογραφικές, κλπ). Πολύ περισσότερες μάλιστα. Και έχουμε και internet για να ανεβάζουμε τις εικόνες που καταγράφουμε σε δημόσια θέα. Αν καταλάβουμε κάποτε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας, η αστυνομική βία στις διαδηλώσεις θα περιοριστεί. Έλα όμως που μετά θα μας χτυπάνε την πόρτα και δεν θα είναι ο γαλατάς...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Προβοκάτορα, Νικηφόρε, δεν πρόκειται να απολογηθώ για τις αντιδράσεις μου, όταν δύο σχολιαστές βρίζονται κτλ. Ενεργώ αυτοβούλως και όποιος θέλει μένει στον χαρακτηρισμό.

Νεφέλικα, δηλαδή μιλάμε γιαάζη καμερών;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΙΜΕ το προβλημα δεν ειναι σημερινο.ΝΙΚΗΦΟΡΕ να σου θυμισω την διαφωνια μας σχεδον 30 χρονια πριν οταν εγω διαφωνουσα μαζι σου στο οτι το ΠΑΣΟΚ ηταν ετοιμο να κυβερνησει χωρις να αναπτυχθουν πρωτα οι δομες εκεινες που θα επετρεπαν στο λαο να ελεγχει την εξουσια.Τα αποτελεσματα ειναι γνωστα.Χιλιαδες καιροσκοποι πατησαν πανω στους δικους μας αγωνες ,παντα στο ονομα της δημοκρατιας,για να προωθησουν το δικο τους βολεμα[φυσικα και εννοω ολους τους πρωην 'αριστερους'που μυριστηκαν ψητο και στρογγυλοκαθησαν στις καρεκλες,που απο την αρχη ηταν ο στοχος τους αφου κανενας απο αυτους δεν αλλαξε παραταξη χωρις ανταλλαγμα].

Ανώνυμος είπε...

προβοκατορα παντα θαυμαζα το θαρροs τηs γνωμηs σου και ξερειs οτι εισαι ο αγαπημενοs μου εχθροs.Δυστυχωs εχειs δικαιο για τουs λαιτ αρστερουs και τιs προ(θεσεισ)τουs.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Προβοκάτορα, Νικηφόρε, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι κανένας πολιτικός θεσμός δεν ξεκινά από τα κάτω έτσι εύκολα κι αναίμακτα. Ο ρόλος των πολιτικών είναι βλέποντας το μέλλον (όσο μπορούμε με τέτοιους ρυθμούς κοινωνικής εξέλιξης και κίνησης) να προετοιμάσουν θεσμούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Και το ΠΑΣΟΚ είναι αλήθεια ότι αυτό έκανε. Αν το κίνημα δεν ήταν σε θέση να αφουγκραστεί τέτοιους θεσμούς ή κάποιοι τους καπηλεύτηκαν, αυτό δε σημαίνει ότι θα φέρουμε κάμερες να ελέγξουν το κίνημα, όπως κάνει η ΝΔ.

Ανώνυμος είπε...

Safos kai simfono me tis apopseis sou, "Deime".
Stin Dimokratia epitrepetai kai to lathos ...mesa apo tin sinithitopoiisi aftou (tous lathos) erxetai i diorthosi kai i pio dikaii morfi tis.
kalo vradi.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι, ακριβώς, Προπέτη μου. Η δημοκρατία είναι ώριμη να λύσει τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν, η πολιτεία όμως είναι δημοκρατική;

Ανώνυμος είπε...

Ama afti kataskopevei tous polites tis fisika kai den einai dimokratiki, pos na to kanoume tora...den borei na einai me tetoies methodous..
kalo vradi

ShareThis