Προτάσεις καταθέτει στα ΝΈΑ του Σαββάτου ο Παύλος Τσίμας για τη βελτίωση της πολιτικής σκηνής με αφορμή τα πρόσφατα σκάνδαλα. Ο δημοσιογράφος προτείνει ότι χρειάζεται να παραιτηθεί η εκτελεστική εξουσία από το παραδοσιακό, μεταοθωμανικό «δικαίωμά» της να διαβουκολεύει τη Δημόσια Διοίκηση, υποκαθιστώντας με κριτήρια «πολιτικά»- πελατειακά τούς εσωτερικούς κανόνες, την ιεραρχία και τη διαφάνεια των πράξεων διοίκησης... Παράλληλα, διατείνεται ότι πρέπει να παραιτηθεί η εκτελεστική εξουσία από τα μέσα επιρροής στη Δικαιοσύνη και έμπρακτης φαλκίδευσης της ανεξαρτησίας της και ότι οφείλει να εκχωρηθεί το δικαίωμα ελέγχου και απόφασης σε θέματα διαφάνειας, δημόσιων προμηθειών, ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και προστασίας από την κρατική αυθαιρεσία των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε ανεξάρτητες, αληθινά ανεξάρτητες και ισχυρές αρχές.
Και αναρωτιέμαι, αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιες προτάσεις απλά απολογείται έμμεσα για το ίδιο το σύστημα. Ξεχνά φαίνεται ο κ. Τσίμας ότι πρόσφατες αποκαλύψεις εικόνες δεν είναι οι εγγενείς συνδετικοί δεσμοί της δημοκρατίας. Χωρίς αυτά θα ήταν αδύνατο να επιζήσει το σύστημα. Ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και του κρατικού μηχανισμού είναι επιτακτική ανάγκη. Ειδικά σε μία εποχή εντάσεως του κινήματος, ειδικά στις μέρες μας που το όριο φτώχειας χτυπά τις πόρτες ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών -δεν κάνουμε καν λόγω για τις κοινωνικές καταναλωτικές ανάγκες και φυσικά για την αυταπάτη της ευμάρειας. Οι ανεξάρτητες αρχές απλά και μόνο ωραιοποιούν τον έλεγχο του Κράτους, στολίζουν με ένα ωραίο κοσμητικό επίθετο τον ανεξάρτητο έλεγχο του πληθυσμού. Όσο όμως ο κόσμος απέχει από τα κοινά, όσο θεοποιεί τη λειτουργία του νόμου και απεμπολεί το δικαίωμα -και υποχρέωση συνάμα- του ελέγχου με την ελπίδα του ρουσφετιού και του διορισμού, τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται.
Και ενώ φαίνεται δημοκρατία να δέχεται τις κριτικές λίγων bloggers, μαθαίνουμε (mega channel, ΤΑ ΝΈΑ, google) ότι η Γαλλία, η Ιταλία με την Ισπανία και τέσσερα ακόμα κράτη οδεύουν προς μία Μεσογειακή Ένωση. Η Γαλλία κρύβει βέβαια τα χαρτιά της, αλλά η Ιταλία επιθυμεί τον οικονομικό συνασπισμό των κρατών που περιβρέχει το εύκρατο θαλάσσιο σύνορο· ένα σύνορο πολιτισμών, θρησκειών και κυρίως πληθυσμών και αγορών με διαφορετικό οικονομικό επίπεδο.
Μία Ένωση εντός εκτός κι επιταυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία εφαπτομένη πολυεθνική δημοκρατία της Μεσογείου με άνοιγμα νέων αγορών για της ευρωμεσογειακές μικρές και μεγάλες εταιρείες. Η γνωστή -θα μου πείτε- τόση της ΕΕ για οικονομική επέκταση κι έλεγχο κρατών που θέλουν να μπουν στην Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη δε τους θέλει λόγω της αυξανόμενης εκεί κι εδώ φτώχειας Με τη συνάντηση όμως αυτή, αποκτά και άλλο νόημα η επίσκεψη του Καντάφι στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή πιέζεται η ΕΕ από τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να αποδεχτεί τα μεταλλαγμένα αμερικάνικα προϊόντα με τελευταίο κεφάλαιο δύο ποικιλίες γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και ένα είδος πεταλούδας. Την απόφαση θα την πάρει η Κομισιόν την οποία εκφράζει ο επίτροπος Σταύρος Δήμας. Για δημοψήφισμα, για εθνικές ή τοπικές αποφάσεις ούτε λόγος. Για όλα θα αποφανθεί μόνος τους ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός. Ο λαός δεν έχει δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του, ούτε και να συμφωνήσει καν με την αρνητική ευρωπαϊκή απόφαση.
Προσωπικά είμαι κατά των συμβατικών και βεβαίως των μεταλλαγμένων και τροποποιημένων προϊόντων. Όσο μπορώ αναζητώ αγαθά βιολογικής καλλιέργειας. Ωστόσο, δε δέχομαι με τίποτα το συγκεντρωτισμό αυτό κι ούτε καν την απουσία δημόσιας συζήτησης για το θέμα αυτό. Τα επιστημονικά πειράματα να δείχνουν τον κίνδυνο -ή έστω ευλόγως δείχνουν ενδείξεις κινδύνου- για την υγεία μας. Αυτό όμως τελικά είναι που εκμεταλλεύονται για να πείσουν τον κόσμο και οι ιθύνοντες.
Είναι όμως βέβαιο ότι η ατλαντική σύγκρουση δεν οφείλεται στα επιστημονικά συμπεράσματα (στο κάτω-κάτω ξέρουμε ότι και η συμβατική καλλιέργεια βλάπτει άμεσα την υγεία μας, όπως και η τροποποίηση).Η πανάκεια της υγείας υποχωρεί μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που στηρίζονται στη γεωργία. Η φενάκη αυτών των επιχειρημάτων είναι απλά τα κέρδη των δημοκρατικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Το ίδιο δε συμβαίνει και με την προπαγάνδα για κινέζικα προϊόντα; Γιατί δεν κατονομάζονται οι εταιρείες παραγωγής, αλλά συλλήβδην κατηγορούνται όλα τα κινέζικα προϊόντα; Ολόκληρη ήπειρος (αυτό είναι η Κίνα) δεν παράγει τίποτε καλό;
26 έκριναν :
Είναι πάντως ένα ερώτημα μεγάλο των ημερών μας. Ένα ευρωπαϊκό εθνικό κράτος, όσο μεγάλο και να είναι π.χ. Γαλλία, δεν έχει την ισχύ που θα χρειαστεί, ακόμα και αν αποφασίσει να τα βάλει με την "οικονομική ορθοδοξία" (πολυεθνικές, ασύσωτο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο κτλ).
Μήπως το μέλλον βρίσκεται πραγματικά στις ομοσπονδίες;
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποστηρίζω την σημερινή Ε.Ε..
Αν επιχειρηθεί, κομμούνι, να το κάνει απλά μόνη της η πολιτική ηγεσία χωρίς την υποστήριξη του ίδιου το κινήματος, μέσα σε μια ωραία πρωία, τότε θα γίνει χαμός. Αν όμως αυτή η πολιτική μεταστροφή επέλθει μέσα από την πίεση του κινήματος, τότε ή θα είναι μια επαναστατικής φύσης αλλαγή ή θα έρθει στρατιωτική επέμβαση από το εξωτερικό.
Οκ. γίνεται η επανάσταση ας πούμε.
Τι θα κάνεις με τα καύσιμα;
Τι θα ξάνεις με ένα σωρό προϊόντα με τα οποία έχει συνηθίσει ο κόσμος.
Η πολιτική επανάσταση, προϋποθέτει επανάσταση ενάντια στον τρόπο ζωής (υπερκαταναλωτισμός)πράγμα που θέλει τουλάχιστον χρόνο.
{Θυμάμαι έναν κουμουνιστή φίλο μου που σπούδαζε στη Βουλγαρία επί υπαρκτού, πόσο στεναχωρημένος ήταν που πάρα πολλές κοπέλες εκεί, παρότι είχαν εύκολη σχετικά πρόσβαση στην παιδεία και τον πολιτισμό, είχαν το μυαλό τους στα καλλυντικά και τα μοδάτα αξεσουάρ της Δύσης...}
Και ας πούμε ότι το καταφέρνεις κι αυτό. Άν δεν αγοράσεις τα όπλα τους, που είναι αναγκαίο να μη τα αγοράσεις για να επενδύσεις στον κοινωνικό τομέα, θα σου έχουν τους εξαρτημένους γείτονες έτοιμους για καυγά.
Ο Αγώνας χρειάζεται διεθνοποίηση. Φαντάσου μόνο τη συμβολική δύναμη που θα είχαν 2 μέρες πετυχημένης απεργίας σ' όλη την Ε.Ε.
Λες, κομμούνι, δηλαδή ότι μία ιμπεριαλιστική δύναμη σαν τη Γαλλία να μην έχει άλλο τρόπο να αντέξει τέτοια προβλήματα; Αν υπήρχε πραγματική δημοκρατία και νοιάζονταν για την πραγματική αλληλεγγύη των λαών, θα είχε βρει τον πρέποντα τρόπο συνεργασίας και δε θα ασχολούνταν καν με αυξήσεις προϊόντων.
Ωραία ερωτήματα ωστόσο δεν έχω διόλου χρόνο. Απλά μπήκα για να σου ευχηθώ για την νέα χρονιά. Να περάσεις όμορφα.:))
Ευχές για τον καινούργιο χρόνο
Για τον Τσίμα και τις "προτάσεις" του τί να πει κανείς!!
Και μόνο η τελευταία του παράγραφος δείχνει ή την πολιτική του άγνοια ή την πολιτική του ανοησία!
Και αυτό γιατι στηρίζει όλο τον "πολιτικό του ειρμό" πάνω σε ένα προεκλογικό μύνημα [κάθαρση]ενός κόμματος προς άγραν ψήφων και οχι κρίνοντας με πολιτικά κριτήρια την παρούσα κυβέρνηση!
Πολιτικά κριτήρια που αποζητά απ όλους τους υπόλοιπους στον προτεινόμενο απ τον ίδιο [!!!]παραλληρηματικό "δεκάλογο" για την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής του τόπου.
Αγνοεί ο ανόητος οτι είναι μέρος του προβλήματος ή κοροιδεύει τον αναγνώστη του γνωρίζοντας τον ρόλο που ο ίδιος παίζει στην προσπάθεια της χειραγώγησης του απλού κοσμάκη απ την εκάστοτε εξουσία?Και στην δεύτερη περίπτωση πάντως πασραμένει ένας ανόητος των Ελληνικών ΜΜΕ και τίποτε περισσότερο.
Οποιαδήποτε "ένωση" επιχειρείται απο ιμπεριαλιστικά κράτη σε επίπεδο εξουσίας δεν είναι τίποτε άλλο παρα μία ακόμη προσπάθεια τους να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας μιας αγοράς που είναι προγραμματισμένη να δημιουργεί και να αυξάνει τις καθημερινές ανάγκες του κοσμου.
"Ανάγκες" που η κάλυψη τους ανοίγει νέους δρόμους σε έναν καπιταλισμό που η δημιουργία του υπερκέρδους είναι το σημείο αναφοράς και το μόνο κρτήριο της όποιας επιτυχίας του.
Η δύναμη της αλλαγής προς το καλύτερο προς το παρόν βρίσκεται σε λήθαργο και το ζητούμενο είναι η αφύπνιση της.
Τα κοινωνικα κινήματα είναι προς το παρόν η μόνη διέξοδος και η μόνη ελπίδα για την -έστω και μικρή- αντίσταση στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που επιχειρείται απο τις λογής λογής οικονομικές ως επι το πλείστον ενώσεις τύπου ΕΕ.
Για τις βιολογικές καλλιέργειες δείμο να με αφήσεις να κρατώ μια τουλάχιστον επιφυλακτική στάση [για να μην πω αρνητική].
Θέλει πολύ μεγάλη κουβέντα το θέμα και δεν είναι του παρόντος[μέρες που είναι]
Χρόνια πολλά λοιπόν και ευτιχισμένο το καινούργιο έτος για όλους μας
:))
Δείμε :
Το μήνυμα αυτό, δεν έχει να κάνει με το post σου και αυτά που γράφεις. Είναι η ευχή μου για σένα προσωπικά και για όλους τους άλλους blogger που στη διάρκεια της χρονιάς ανταλλάξαμε απόψεις, σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς. Κοινούς αλλα και προσωπικούς.
Σου εύχομαι, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
Υγεία ευτυχία χαρά και ευημερία.
Μακριά από προβλήματα και σκοτούρες.
Το 2008 , αν και δίσεκτο, να είναι καλύτερο από το 2007 !
Χρόνια πολλά.
Εγώ δεν λέω ότι η "ιμπεριαλιστική" Γαλλία με τον Σαρκοζί και με αυτή την Μεσογειακή ένωση αποσκοπεί σε άλλη πολιτική. Είπα απλά ότι ακόμα και η μεγάλη Γαλλία, αν προσπαθήσει να αντιπαλέψει σοβραά την ισχύ των πολυεθνικών θα τα βριε μόνη της σκούρα...
Νέαρχε, πολλές ευχές και σε εσένα.
Ελληνίδα, καλά να περάσεις και να διασκεδάσεις πολύ. Την ίδια ευχή αφήνω και για το 2008.
Καπετάνιε, επέστρεψες δυναμικά νομίζω. Συμφωνούμε απολύτως, αλλά δεν ξέρω τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις σου για τα βιολογικά προϊόντα.
N.Ago, κι εγώ σου εύχομαι δημιουργικό το Νέο Έτος και να συνεχίσεις να προσπαθείς για τα παιδιάκια.
Κομμούνι, τελικά συμφωνήσαμε :)) Χρόνια σου Πολλά.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Δείμο.
Προσωπικά δεν ελπίζω να βελτιωθεί κάτι ουσιαστικά στο πολιτικό μας σύστημα!
Βλέπω νέα παιδιά 18 χρονων που μπαίνουν στα παν/μια και τρέχουν να γραφτούν σε μια φοιτητική παράταξη για να βρούν γκόμενα, να δικτυωθούν κι αν μπορέσουν να χτίσουν μια καριέρα βασισμένη στην αναξιοκρατία και το ρουσφέτι!
Καλή χρονιά φίλε...
Άσκαρ, κι όμως βλέπω τόσους ακόμα νέους προσπαθώντας να βρουν μία λύση στο πρόβλημα της προσωπικής τους ανεργίας, να αποκτούν μία εικόνα της αληθινής κατάστασης. Απλά ακόμα αυτή η δυναμική, αυτή η κριτική δεν έχει αποκτήσει πραγματική μορφή αγώνα ή αντιπρότασης και συγκεκριμένου οράματος. Δυστυχώς, πρεσβύτεροι και νεότεροι μένουν φυλακισμένοι στο θολό όραμα της δημοκρατίας.
πνευματάκι, καλή χρονιά να έχεις.
καλημέρα και χρονια πολλά. Ευχές εκ βαθέων για τον καινούργιο χρόνο.
Ο κόσμος μας τελεί υπό διαρκή αναθέωρηση. Από την αρχή ως το τέλος. Μια αέναη διαδικασία. Κι εμείς ενδιαμέσως λιλιπούτειοι κριτές των πάντων, είναι φυσικό να αγωνιούμε και να θέλουμε να βάλουμε ενα λιθαράκι σ αυτή την εξελικτική διαδικασία.
Και κάτι ακόμη : ας μην ξεχνάμε ότι η δημοκρατία , στη θεωρητική της μορφή, παραμένει μακραν το καλύτερο πολίτευμα, συγκριτικά με όλα όσα εχει γνωρίσει το παγκόσμιο σύστημα. Τώρα, ότι αφοδεύουμε λίγο πάνω της, ότι ασελγούμε επισης λίγο, αυτό είναι γεγονός.
Ωραία τα θέματα που θίγεις , πάντα.
ριτς
δείμε,πάντα να κυματίζεις σκέψεις-καλή δημιουργική χρονιά!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
doctor
ritsmas, σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. Ωστόσο, αν η δημοκρατία είναι το καλύτερο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, εμείς πρέπει απλά να υπακούμε σε ό,τι αυτή προστάζει; Όχι, αγαπητή μου, δεν μπορούμε να υποκύψουμε.
Ερμία μου, γιατρέ, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας.
Χρόνια Πολλά και καλή Χρονιά Δείμο με καλή διάθεση και δημιουργία. Και κυρίως χωρίς μεταλλαγμένα κάθε είδους.
ΒΜ
Βασικέ μέτοχε, καλώς ήρθες. Σ' ευχαριστώ πολύ. Ό,τι επιθυμείς σου εύχομαι.
Καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη...
Το ισσοροπιστικό αντίδοτο στα 3 θυγόμενα είναι ο βαθεια ενημερωμένος, πολιτικοποιημένος και δραστήριος Πολίτης, κάτι που οι δυνάμεις του σκότους, του τηλεκανιβαλισμένου, της εκτεταμένης κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας και των εργολαβικών της εξουσίας αντιλήψεων και συναλλαγών τείνει να ποδηγετήσει στη χώρα. Ξεχνούν όμως οι πλουτοκράτες ότι οι στοιχειώδεις βιολογικές ανάγκες έχουν διασαλευθεί προ πολλού και τώρα πιά οι νέοι, οι αγνοί πριν τα 25 και κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι δείχνουν να οργανώνονται. Ετσι θέλω να βλέπω την Αριστερά σαν αντίδραση Νέου Υποσχόμενου Θηλυκού μα και σαν το άλλο χέρι από ένα κορμό που έχει και δεξί χέρι, αλλά και λειτουργούντα εγκέφαλο.
Ελαφίνι μου, Χρόνια σου Πολλά.
Διόνυσε, συμφωνούμε απολύτως. Η αλλαγή όμως δεν είναι μόνο των πνευματικών ανθρώπων. Πρέπει να μεταλαμπαδέψουμε και τις ιδέες αυτές στο ίδιο το κίνημα. Στηρίζομαι απλά στον αιώνιο ιστορικό ρόλο της μεσαίας τάξης. Εκείνη ήταν και μπορεί να ξαναγίνει το υποκείμενο της ιστορίας.
KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ΧΑΡΑ , ΥΓΕΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Γλαρένια μου, Χρόνια σου Πολλά, με ευτυχία, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη.
Καλή Χρονιά και ό,τι το καλύτερο, με την αγάπη μου πάντα, Δήμο!
Καλή σου χρονιά, Θαλασσάκι μου.
Δημοσίευση σχολίου