όχι και τον Κούλογλου, ρε παιδιά

update: ο Κούλογλου για τις χωματερές, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα στην Ελλάδα σε δοκιμαστικό βίντεο στο banana-republic. Διαβάστε και γράμμα-πρόταση του Κούλογλου προς τους φίλους του ΡΧΣ.

Επιτέλους, ελεύθερος και με λίγο χρόνο στη διάθεσή μου, αποφάσισα να δω λίγο το ιστολόγιό μου. Ζητώ συγνώμη από τις χιλιάδες των φίλων και φανατικών οπαδών μου, αλλά υποχρεώσεις καλλιτεχνικές (εμφανίσεις μου σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε τηλεοπτικές εκπομπές για το χωρισμό μου με γνωστό μοντέλο και πρόσφατα η διαγραφή μου από συλλόγους) με άφηναν μακριά από το χωριό μας. Επέστρεψα όμως και μάλιστα αγανακτισμένος.

Έχω να γράψω αρκετά, αλλά δεν πειράζει εν ευθέτω χρόνω θα τα θέσω όλα. Προς το παρόν κάπου μέσα στη δουλειά (αρχίζουν οι εξετάσεις βλέπετε) και το διάβασμα, έμαθα για την αποπομπή του Κούλογλου από την ΕΡΤ. Μία από πολύ λίγες εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης που λογοκρίθηκε. Βέβαια, και τα ρεπορτάζ χωρίς σύνορα του φίλτατου Στέλιου ήταν υπερβολικά αντικειμενικά για μία κυβέρνηση που κρύβει από τη Βουλή βασικές πληροφορίες, πόσο μάλλον από το λαό. Ήταν όμως και πολύ αριστερά για μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ξεπουλήματος αρχών και δικαιωμάτων. Πόσο ακόμα θα τον κρατούσαν;

«Αφού την πρώτη τετραετία της ΝΔ στην κυβέρνηση είδαμε εκπομπές για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ελιάς ή τους εξωγήινους, περάσαμε στις σαπουνόπερες της Λατινικής Αμερικής και συνηθίσαμε να βλέπουμε συνεχώς λάθη στους τίτλους των δελτίων ειδήσεων, είναι ώρα να αποχαιρετήσουμε δύο από τις πιο αξιοπρεπείς ειδησεογραφικές εκπομπές, που «φύλαγαν Θερμοπύλες» στην κρατική τηλεόραση»[1].

«Έπειτα από 12 χρόνια συνεργασίας η δημόσια τηλεόραση έδειξε χθες την πόρτα της εξόδου στον Στέλιο Κούλογλου και τους συνεργάτες του, καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι την επόμενη σεζόν δεν θα συνεχιστούν η "Θεματική βραδιά" και το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα". Φαίνεται να ζητούσε επιστολή για να βγάλει βίζα για την Κίνα, όπου σχεδιάζει να γυρίσει ντοκιμαντέρ με θέμα «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Κανείς όμως δεν του απαντούσε, μέχρι που την περασμένη Παρασκευή του γνωστοποιήθηκε ότι από την ΕΡΤ δεν θέλουν να κάνει τέτοιο θέμα»[2].

Ουσιαστικά η θέση των διευθυντών της ΕΡΤ για μίά εκπομπή που τάχα σκουριάζει, που κλείνει τον κύκλο της, απλά αναμασά με άλλη φρασεολογία την πεποίθησή τους περί λογοκρισίας. Είναι όμως αντίθετη προς κάθε βράβευση που απέσπασε ο αγαπητός δημοσιογράφος. Είναι μία ακόμα τακτική υποβάθμισης της κρατικής τηλεόρασης προς όφελος της φραπελιάς, προς όφελος της συσκότισης, προς όφελος της δικής τους προπαγάνδας. Ο ίδιος ο Κούλογλου τονίζει ότι «οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1»[3].

Από την αρχή λόγω καθυστέρησης έκδοσης δημοσιογραφικής βίζας για την Κίνα ο Κούλογλου είχε στείλει σχετική επιστολή στην ΕΡΤ Στην απαντητική του επιστολή ο Γενικός Διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ, κ. Δημήτρης Γόντικας, επιβεβαιώνει ότι η ΕΡΤ δεν ήθελε να κάνει ο δημοσιογράφος εκπομπή για την Κίνα, καθώς είχε καλύψει τις προγραμματικές ανάγκες της από τη συνεργασία με τη CCTV[4]. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν ήταν μόνο αυτό. Και ο θυμός δεν απλά ενός μόνου πολίτη. Είναι και πόσων ακόμα.

Και αυτό συμβαίνει μαζί με την ανακοίνωση περί νοθευμένου λαδιού –που είναι ο περίφημος αυτοέλεγχος της αγοράς; Πού χάθηκε αυτή η νεοφιλελεύθερη άποψη; Ως πότε θα καθόμαστε και θα τρώμε τη σαβούρα της κάθε φτηνής εταιρείας που θέλει μόνο να αποκτά υπερκέρδη; Οι αποσύρσεις συνεχίζονται[5], ο ΕΦΕΤ ακόμα ανακαλύπτει ...ηλιέλαιο, ενώ οι ευθύνες γίνονται ένα μπαλάκι που αλλάζει χέρια. Να χαρούμε κυβέρνηση κι οργάνωση στο ανανεωμένο δημοκρατικό κράτος.

Μέσα σε όλα να’ σου και νέο κρούσμα ντόπινγκ, στην κολύμβηση αυτή τη φορά, αλλά με την ίδια ουσία που βρέθηκε στην άρση βαρών. Μήπως είχαν ίδιο Κινέζο προμηθευτή ή μήπως θέλουν να μας κάνουν βιοχημικούς (αφού όλοι έχουμε μάθει τις παράνομες ουσίες και τις συνέπειές τους αναλυτικά, χάρη στους παντογνώστες ιερούς φωστήρες της ελληνικής τηλεόρασης).

Μα τα σκάνδαλα συνεχίζονται. Στην υπόθεση siemens μαθαίνουμε ότι βρέθηκε κι ένας γαλάζιος μπλεγμένος, που «πολλά και ποικίλα ερωτηματικά, ως προς την εμπλοκή προσώπων του κομματικού πυρήνα της ΝΔ στην υπόθεση της Siemens, προκαλεί η ανάμιξη ενός κορυφαίου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος στην ανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετικά με την υπόθεση αυτή»[6]. Η παραίτηση Νέγρη ταράζει ακόμα περισσότερο το κυβερνητικά νερά σε μία εποχή που όλοι φαίνεται να συμμαχούν ενάντια στην κυβέρνηση.

Και όλο το timing θέλει αυτά να συμβαίνουν όταν η χώρα παραλύει χωρίς βενζίνη, επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει στην ουσία ούτε καν να ακούσει τα αιτήματα των επαγγελματιών οδηγών. Και αυτό τυχαία; Ίσως κάνω λάθος, ίσως όχι. Και βέβαια δεν κατηγορώ τους οδηγούς και βέβαια υπερασπίζομαι κάθε αντίδρασή τους σε μία κυβέρνηση που απλά θέλει να θησαυρίζουν όλοι οι άλλοι εκτός από το 90-95% του πληθυσμού της χώρας. Ας χρησιμοποιήσουμε και το λεωφορείο, δεν είναι κακό πάντως ρε παιδιά….



[1] Πηγή: Έθνος.

[3] Πηγή: επιστολή του Στέλιου Κούλογλου προς το Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ, Δημήτρη Γόντικα.

[4] Πηγή: e-tipos.

[6] Πηγή: Έθνος.


27 έκριναν :

pølsemannen είπε...

Αποβλακώστε, αποβλακώστε, όλο και κάποιοι θα βρεθούν να δώσουν 3η θητεία στην Μεγάλη Μεταρρυθμιστρώνα.

Α! Και με το καλό να φάτε και τον Εξάντα και τον Αυγερόπουλο, γιατί ο γκοζμάκης χρειάζεται περισσότερη Καλομοίρα, Φραπελιά και Σούπερ Λίγδα (Σούπερ Κοκαλο-Λίγκα).

ΕυχαρισΘΘΘώ δια την προσοχήν σας,

Κάρολος Πολσεμάνογλου

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάντως εμένα δεν με εκπλήσσει τίποτα σε μια χώρα που ο λαός της θεωρεί πρώτο "καταλληλότερο πρωθυπουργό" τον Καραμανλή και ... δεύτερο τον Τσίπρα!

Greek Rider είπε...

Σήμερα έχει ενδιαφέρουσα εκπομπή ο Εξάντας με τα δάνεια στην αμερική και τη διατροφική κρίση.

Τρέχει και μια ον-λαιν ψηφοφορία για την αποπομπή του προέδρου της ΕΡΤ στο:
http://www.petitiononline.com/
firepang/petition.html

patsiouri είπε...

Μπορούμε να ζητήσουμε να μην πιάνουμε κρατικά κανάλια οπότε και να μη χρεώνεται το τέος της ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Είναι μεγάλο τράβηγμα αλλά τους χρειάζεται...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Πάντως η απόλυση Κούλογλου μπορεί να είναι αρνητικό για την ελευθεροτυπία, είναι θετικό, αν το καλοσκεφτούμε, για τον ίδιο τον Κούλογλου. Τι καλύτερο από το να μην εγκρίνει το έργο σου ένας φασίστας;

ο δείμος του πολίτη είπε...

pølsemannen, ποιος είπε ότι η αποβλάκωση ενόχλησε ποτέ κάποια κυβέρνηση;

Άσκαρ, πολύ καλό.

Greek Rider, πρόλαβα να δω μόνο τους τίτλους του τέλους. Στην ψηφοφορία ευχαρίστως θα συμμετάσχω.

Πατσιούρη, ένας ωραίος τίτλος σε μία εφημερίδα ήταν: πληρώνω ΕΡΤ, απαιτώ (ως καταναλωτής) Κούλογλου.

Απειρώτα, συμφωνώ. Ισως μάλιστα βγάλει και κανένα φράγκο ο άνθρωπος από ιδιωτικά κανάλια. Αλλά η λογική των κυρίων Παναγόπουλου και Γόντικα είναι απλά να διώχνουμε αληθινούς ρεπόρτερ προς ιδιώτες και να κρατάμε life stylιστες;

akrat είπε...

μπρε χαθήκατε ...
καλώς ήλθατε...
στον πως τον λένε στον Τσάβες ήσασταν?
ρομαντικές βολτούλες?
από την λατινοαμερικάνικη αριστερά... θου κύριε το στόματί μου... μετά τον Τσε...

vasikos metoxos είπε...

Η εκπομπή του Κούλογλου ήταν βαριά για τα μεγαθήρια της ΕΤ. Εδώ έχουν σε εξέλιξη υπερπαραγωγές με Καλομοίρες και μπάλα, ολυμπιακούς αγώνες και φεστιβάλ τραγουδιού. Τι λέτε τώρα? Ούτε η χούντα δεν είχε τέτοια σουξέ. Θέλω και λίγο Μαστοράκη μαζί με τον Τέρενς την νέα σαιζόν. Πληρώνουμε και απολαμβάνουμε σκουπίδια με πάγιο...

doctor είπε...

Χάθηκε ένα κομμμάτι πολιτισμού και ποιότητας από την κρατική τηλεόραση.

Τώρα πια μπορώ να λέω ότι τα λεφτά που δίνω για την ΕΡΤ είναι ΠΕΤΑΜΕΝΑ.

doctor

αθεόφοβος είπε...

Σε όλο τον κόσμο οι τηλεοράσεις δίνουν σημασία στα ποσοστά τηλεθέασης αλλά και στην ποιοτική σύνθεση των θεατών.
Μπορεί ο Κούλογλου να είχε 5% τηλεθέαση,ικανοποιητικό ποσοστό για την ΕΤ, αλλά οι διαφημήσεις στην εκπομπή του ήσαν σαφώς πολύ περισσότερες γιατί οι εταιρείες ήξεραν ότι απευθύνεται σε ποιό ποιοτικό κοινό άρα και με καλύτερη αγοραστική δυνατότητα.
Αλλά όταν η ΕΤ βασίζεται σε υποχρεωτικές εισφορές χέστηκε αν δεν εισπράττει.
Όσο για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό δεύτερος δεν είναι ο Τσίπρας αλλά ο κ. Κανένας!

ο δείμος του πολίτη είπε...

akrat, ήμουν πολύ μακριά είναι η αλήθεια. Πήγα να εξετάσω πώς λειτουργεί η συμμετοχική δημοκρατία και ο σοσιαλισμός στη Λατινική Αμερική, γιατι η μεταμοντέρνα σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δεν ξεχωρίζει πια από το νεοφιλελευθερισμό.

βασικέ μέτοχε, δεν ξέρω αν ήταν βαριά. Αριστερή όμως ήταν σίγουρα και αυστηρώς κριτική. Απλά ήθελαν σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουν την ολυμπιακή τους επένδυση.

γιατρέ, αθεό, συμφωνούμε απολύτως.

Kapetanios είπε...

Ε μην μας παίρνουν και τα κορόμηλα τώρα!!
Ο Κούλογλου θα κάνει μια χαρά συμφωνία( η οποία μάλλον θα είναι δυο χαρές με την ανταπόκριση του κόσμου στο πρόσωπο του) και η ΕΡΤ θα συνεχίσει να κάνει μια χαρά (και δυο και τρεις, έτσι κι αλλιώς πληρωμένες θα είναι)και την δική της δουλειά ( τώρα μην με ρωτήσεις ποια δουλειά της γιατί θα το εκλάβω ως προβοκατόρικη ερώτηξη)
Καλώς ήρθες ξανά στο κλαμπ του "ελεύθερου χρόνου"
Α και που σαι,
η χρήση λεωφορείων βλάπτει σοβαρά την υγεία
Σκέψου το και τα λέμε
( από κοντά, κανόνισε)

Dimos El Grec είπε...

Ολοι ηλίθιοι θα γινουμε στο τέλος...
Θα αποβλακωθούμε και θα κοιτάμε μόνο καλομοίρα!!!

Σιγά σιγά μάλλον πρέπει να πετάξουμε τις τηλεοράσεις...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, ετοιμάζομαι. Μετά την Παρασκευή ελευθερόνομαι.

Δημοσθένη, η αποβλάκωση δεν είναι κακή, αρκεί να μην τη γνωρίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Kai emeis pou den exoume tileorasi sto spiti mas giati tin plironoume?
kalimera,
propetis

akrat είπε...

να σε ενημερώσω... όποτε θες...
πέρασες καλά?
διεκόπη κάνα συνέδριο για μπάλλα?
χώρεψαν για τον σοσιαλισμό τσίτσηδες?
α ρε φίλε 10 χρόνια από την ζωή μου για αυτούς τους γραφικούς...
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ αλλά αυτοί εξωθούνται στα άκρα από την γραφικότητα των πολλών...

Ταχυδρόμος! είπε...

Λίγο ακόμα και θα σε αναζητούσα μέσα στο Δημαρχείο, ανησυχώντας..

Το κόψιμο του Κούλογλου είναι η ντροπή της Κρατικής Τηλεόρασης. Η ΥΕΝΕΔ επέστρεψε δριμύτερη.

Κρίμα, η χειρότερη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση συνεχίζει τη δράση της..

Agobooks είπε...

Και γιατί όχι τον Κούλογλου, παρακαλώ; Αφού ο πρόεδρος είπε ότι…δεν μου αρέσουν οι εκπομπές του. Δεν φτάνει αυτό;

Nikos Papagrigoriou είπε...

Είναι ολοφάνερο ότι ο ΕΦΕΤ βρίσκεται "στο στόχαστρο" και επιχειρείτε μεθοδικά η διάσπαση των αρμοδιοτήτων σε πολλούς φορείς. Ο συνάδελφος Μανόλης Φιλίππου περιγράφει το παρασκήνιο με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στο

http://www.foodtoday.gr/2008/05/20/o-efet-sto-stochastro/

ο δείμος του πολίτη είπε...

προπέτη μου, κι εσύ θα πληρώνεις και μη μιλάς καθόλου. Είναι υποχρέωσή σου...

akrat, δε θυμάμαι κανένα συνέδριο. Κάτι κινητοποιήσεις ετοιμάζουμε τώρα και έχουμε μπόλικο τρέξιμο.

ταχυδρόμε, απέχει μακράν από την προηγούμενη χειρότερη πάντως, φίλε.

n.ago, μα ναι, αυτός γιατί να εξαιρεθεί;

νίκο, ότι τον ΕΦΕΤ πολλοί δεν τον θέλουν είναι γεγονός. Υπολείπεται της εργασιακής του δύναμης ακόμα εκατοντάδων υπαλλήλων (123 από 800, νομίζω;)

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

για μένα η ομάδα Κούλογλου είναι μία από τις 11 καλύτερες που διαθέτει ο τόπος. Αρα ένας καλός manager -αν υπήρχε στην ΕΡΤ- θα τον έβαζε να παίξει και άλλες χρονιές,ανεξαρτήτως κόστους.Ντοκυμαντέρ και ιστορικό φίλμ πόσοι κάνουν, στα δάκτυλα του ενός χεριού μετριώνται. Απλά ο ανάξιος παναγόπουλος εφάρμοσε τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος γιατί σαν πειθήνιο όργανο μόνο μεταφορά διαταγών είναι ικανός να κάνει όχι να αξιολογεί μια ποιοτική δουλιά.Σαν βαλβίδα εκτόνωσης έστω όχι σαν πολύτιμο μαργαριτάρι ο Κούλογλου έπρεπε να μείνει στην ΕΡΤ.Τώρα του ανέβασαν την τηλεοπτική υπεραξία εις βάρος των τηλεθεατών της ΕΡΤ. Γιαυτό και βλέπεις 40.000 κόσμο επώνυμα να τους φτύνουν ήδη.Σκέψου ότι για τα πρωινάδικα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια σκάνε 40-50.000 ευρώ μηνιαίως,τι συναδελφικά κόπτεσαι;;; Τι σχέση έχουν αυτοί με τους κακοπληρωμένους γραφιάδες των εφημερίδων;;

industrialdaisies είπε...

Συμφωνώ με αυτά που λες.

Σκέφτομαι πως ο κύριος Κούλογλου, και όλοι οι αξιόλογοι του χώρου, ίσως είναι καιρός να σκεφτούν πώς θέλουν να πορευτούν. Ζούμε σε μία εποχή που καθένας μπορεί να εκφραστεί και με άλλους τρόπους εκτός των καθιερωμένων -και να ζήσει από αυτό. Μήπως είναι καιρός το "μπαϊράκι" να σηκωθεί και πρακτικά; (λέω εγώ τώρα)

Ένα έχω σίγουρο πάντως στη ζωή. Πως οι άνθρωποι που αξίζουν και που έχουν δουλέψει πολύ για αυτό που αγαπούν δεν πάνε χαμένοι. Κυρίως όταν αυτοί που τους υπονομεύουν είναι ποιότητας "ορυκτέλαιου"...

Αυτά περί του θέματος. Όσο για τη βενζίνη... Εγώ μια χαρά την έβγαλα με λεωφορεία και μετρό. Σιχάθηκα, όμως, για ακόμη μία φορά τους "συμπατριώτες" μας που στήθηκαν σε ουρές ως άλλοι άποροι με δελτίο στο χέρι. Και μετά απορούμε γιατί πάμε κατά διαόλου.

Φιλιά δείμο μου, εδώ είμαι απλά η χρονιά φέτος τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς... :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διόνυσε, συμφωνούμε απολύτως.

Μαργαριτούλα, φιλιά πολλά καλή μου. Ο Κούλογλου, θα βρει στέγη, είναι βέβαιο. Αλλά η κατάντια της κρατικής τηλεόρασης είναι πρωτοφανής. Και δυστυχώς βλέπω ότι έχει ακόμα πολύ κατηφορικικό δρομο.

Ανώνυμος είπε...

Kalimera,
makari oi aksiologoi na vriskoun stegi gia na boroun na porevonde.
An kai ego vlepo oti gia na poreftei kaneis simera prepei na efxaristei anoita tous sinanthropous tou...an afto den to kanei tote plironei to timima ..
Ksero "Deime" mou, oti toso esi oso kai oloi edo oi filoi oi eklektoi den theloun na to dektoun, alla afto den simvenei?
Giati na porevetai diskola diladi o kathe Kouloglou kai oxi o Terens gia paradeigma?
Nomizo oti i poreia pia einai atomiki (se kathe)isos epipedo kai an afto exei noima kai anagaiotita tote i idia afti i poreia tha spasei ta oria tis kai tha vgei pros ta ekso...sinxoramai gia tin genikefsi pou kano.....
kali mera,
propetis

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Kαλά, κάτσε να πιάσω μία φραπελιά μισό λεπτό …

Agobooks είπε...

Ο Θεσσαλονικιός Ε. Βενιζέλος, μίλησε αποκλειστικά στη «Κλειδαρότρυπα».
Για πέρνα να δεις τη μου είπε.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Παιδιά χαίρομαι που όλοι πάντως συμφνωούμε.

ShareThis