Ψηφιακές περιπολίες

Και ενώ στην Ελλάδα γίνεται ο χαμός με μία εξεγερμένη νεολαία -με ή χωρίς αιτία αυτό είναι άλλο θέμα- και ενώ η αστυνομική βία όλο και εντείνεται, στην Ευρώπη ο αστυνομικός έλεγχος προχωρά έτι μακρύτερα. Και ενώ μέχρι τώρα ξεραμε ότι στο όνομα του Patriot Act οι ΗΠΑ έλεγχαν τα πάντα στον κυβερνοχώρο, τώρα η ηλεκτρονική αστυνόμευση φτάνει και σε εμάς. Όχι θα τη γλιτώναμε στην Ευρώπη...
Διαβάζουμε, λοιπόν, στην Ελευθεροτυπία (αρκετές μέρες νωρίτερα είναι η αλήθεια, αλλά τα πρόσφατα επεισόδια μας έφεραν πίσω ακόμα και στην αρθρογραφία μας) ότι περί τα 300.000 € χρηματοδότηση από την Ε.Ε. θα πάρει η Europol, προκειμένου να κατασκευάσει ένα κεντρικό σύστημα για ολόκληρη την Ευρώπη που θα εντοπίζει και θα παρακολουθεί εξ αποστάσεως ύποπτους για κυβερνοεγκλήματα υπολογιστές. Το σχέδιο δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το κυβερνοέγκλημα. Όπως μετέδωσε το www.bbc.com, η πρόταση προβλέπει ακόμη τη δημιουργία «εικονικών περιπολιών» στο Διαδίκτυο και τη σύσταση διασυνοριακών ομάδων έρευνας, προκειμένου να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται έγκαιρα ύποπτοι για υποκλοπές προσωπικών δεδομένων και περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας. Πάντως, οι εξ αποστάσεως έρευνες θα διενεργούνται ύστερα από άδεια των αρχών κάθε χώρας και εφόσον δεν παραβιάζεται η εθνική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.
Την ίδια είδηση παραθέτει και το cosmo.gr τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει τη σύσταση διασυνοριακών ομάδων έρευνας και την καθιέρωση «εικονικών περιπολιών» στο διαδίκτυο, ενώ έχει έχει βάλει μπρος για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος από απόσταση. Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες αποφάσισε στις 27/11 να αποδεχτεί την πρόταση για αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος από απόσταση, μέσω υπολογιστών. Η στρατηγική αυτή ενθαρρύνει την απαραίτητη επιχειρησιακή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών. Η συγκεκριμένη τακτική ευνοεί επίσης τη συνεργασία των υπηρεσιών διαδικτυακής υποστήριξης με την αστυνομία της κάθε χώρας – μέλους για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στο διαδίκτυο. Παράλληλα, προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος παρακολούθησης και συντονισμού των ερευνών, γι’ αυτό και εγκρίθηκε χρηματοδότηση.
Φυσικά πίσω από τους όρους κυβερνοεγκλήματα, κλοπές προσωπικών δεδομένων, παιδική πορνογραφία κτλ κρύβεται ο πλήρης έλεγχος του διαδικτύου. Φυσικά κανείς δε μας εγγυάται ότι μεθαύριο δε θα ελέγχονται όλες οι πληροφορίες που διακινούνται στον κυβερνοχώρο είτε αυτές είναι ακροδεξιές είτε αριστερές και μπορεί ανά πάσα στιγμή να θεωρούνται απειλητικές για τη δημοκρατία.
Βεβαίως, ας θυμίσουμε πως η μετεξέλιξη της Europol σε ομοσπονδιακή αστυνομία -τύπου FBI- ουσιαστικά απαιτεί και την υιοθέτηση ανάλογων μεθόδων. Έτσι, ο έλεγχος της πληροφορίας στο όνομα του Patriot Act και της τρομοκρατίας υπάρχει από την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου στη πέρα από τον Ατλαντικό χώρα.



5 έκριναν :

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Όταν η παρακολούθηση γίνεται υψηλής τεχνολογίας τότε η επικοινωνία πρέπει να γίνει παλαιομοδίτικη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και ίσως να μην έχεις άδικο, απειρώτα. Ίσως να έχεις δίκιο. Σε λίγο δε μπορούμε να κλάσουμε ελεύθερα, πόσο μάλλον να κρίνουμε.

Mandalore είπε...

"Σε λίγο δε μπορούμε να κλάσουμε ελεύθερα"


Τι εννοείς σε λίγο? Έχω σε βίντεο-ντοκουμέντα όλες τις προαναφερθέντες ενέργειες σου της περασμένης βδομάδας.


Πάντως είναι ένα ζήτημα που είναι καλύτερα να συζητηθεί σε καμία καφετέρια. Όχι ΕΔΩ. Δεν νομίζετε?

Ανώνυμος είπε...

Nai, alla emeis pou eimaste ektos poleos, makria kapou sto notio aigaio pos na erthoume stin kafeteria?
Gia to an den tha boroume na krinoume den ksero tha doume, makari na min simvei alla oti den tha boroume na epikoinonoume mesa apo to diadiktio elefthera mallon einai mia pithani kataliksi.
kati mou thimizoun ola afta?
propetis

ο δείμος του πολίτη είπε...

Οπότε, Mandalore,τώρα που πλησιάζουν οι διακοπές, περιμένω ένα τηλέφωνο ή μία βόλτα από το γραφείο.

Προπέτη, ξέρουμε τι σημαίνει να παρακολουθείται το διαδίκτυο. Κάποτε έκαναν υποκλοπές, σήμερα ελέγχουν όσα γράφουμε.

ShareThis