δημοσιοποίηση ονομάτων κατηγορουμένων για παιδοφιλία

Αυτές τις μέρες είδαμε να έρχεται στο φως άλλη μία υπόθεση παιδοφιλίας. Και παλαιότερα ασχοληθήκαμε σε αυτό το ιστολόγιο με την παιδοφιλία. Φυσικά ο διάλογος δεν είχε καταλήξει πουθενά, αφού το ίδιο το θέμα συζήτησης άπτεται άμεσα της ηθικής -και άρα τείνει προς τον υποκειμενισμό- με σοβαρές νομικές διαστάσεις και αυτονόητα έντονο συναισθηματισμό.

Αυτή τη φορά εν αντιθέσει με το παρελθόν στο "κύκλωμα παιδεραστίας" φαίνεται να εμπλέκονται άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές ομάδες και κυρίως πολίτες που σίγουρα δε χαρακτηρίζονται από ανέχεια ή είναι ευκατάστατοι.

Το ζήτημα που τίθεται όμως και η πρώτη μου ένσταση είναι μπορούν να δίνονται τα ονόματά τους στη δημοσιότητα έτσι, αβέρτα χωρίς να έχει καν αποφανθεί η δικαιοσύνη; Μόνο δηλαδή η σύλληψη επιτρέπει το διασυρμό; Και αν εν τέλει αποδειχθεί ότι είναι αθώοι; Όχι μόνο δηλαδή κάποιοι θα φτάσουν να προφυλακίζονται, να ταλαιπωρούνται, αλλά θα έχουν και το μόνιμο στίγμα του παιδόφιλου, επειδή κάποιος εισαγγελέας θέλησε -δε μας νοιάζουν οι λόγοι- να δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους.

Ο ηλεκτρονικός συνήγορος (κατά ιστοχωρίον e-lawyer) είχε ήδη παλαιότερα διαφωνήσει με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις αθώωσης κατηγορουμένων για θέμα παιδοφιλίας. Τι θα γίνει, λοιπόν, με το διασυρμό κάποιου που θα αθωωθεί; Τόσο ακλόνητα είναι τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας ώστε να μη χρειάζεται καν να αποφανθεί η Δικαιοσύνη; Και τέλος πάντων τι ρόλο παίζει η δημοσιοποίηση των ονομάτων; Μήπως έτσι θα αποθαρρυνθεί ο δράστης; Μήπως έτσι θα παραδειγματιστεί η κοινωνία;

Πολλάκις έχουμε θέσει εδώ μέσα το ζήτημα των ποινών[1] και της εξατομίκευσης της ευθύνης. Ωστόσο, πρόκειται ολοκάθαρα για ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό με μάγια και βασκανίες. Ούτε η δημοσιοποίηση ονομάτων  ούτε και ο έλεγχος του διαδικτύου θα επιφέρουν κάποια αλλαγή. Όσο θέλουμε να αποποιούμαστε κρατικές ευθύνες και απλά να μένουμε δείχνοντας τον άλλο -αφού εμείς δεν κάναμε τίποτα- όλα θα είναι καλά.

Βέβαια, το πρόβλημα δε μένει εκεί, αλλά αποκτά νέες διαστάσεις. Η δεύτερή μου ένταση είναι ότι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι με τον τρόπο που συχνά θέτουν το ίδιο το πρόβλημα αλλοιώνουν την εικόνα και ακόμα χειρότερα δημιουργούν μία αξιομνημόνευτη απάθεια προς το ζήτημα. Μία απάθεια που τη βιώνουμε σε περιπτώσεις φόνων, εργατικών ατυχημάτων και τόσα άλλα εγκλήματα -ειδεχθή και μη. 

Και εν τέλει κανείς επί της ουσίας δεν ενημερώνεται. Ούτε οι γονείς μαθαίνουν πώς να προστατευτούν ούτε τα παιδιά τι να κάνουν. Και ενώ η συμβουλευτική σε τέτοιες περιπτώσεις έπρεπε να είναι πρώτη, τελικά εξαφανίζεται εντελώς.



[1] Είτε για για την απαγόρευση του καπνίσματος είτε για το νέο ΚΟΚ ή ακόμα και θεωρητικά για τη Δικαιοσύνη στη δημοκρατία Ι & II και γενικότερα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.




42 έκριναν :

anepidoti είπε...

το θέμα της παιδοφιλίας δεν έχω την δύναμη ούτε να το σκέφτομαι, για μένα δεν υπάρχει πιο ειδεχθές έγκλημα! θίγεις δυο καίρια ζητήματα, όσον αφορά την δημοσιοποίηση είναι θέμα για όλους τους κατηγορούμενους και χρειάζεται γενικότερη ρύθμιση γιατί γίνεται όργανο στα χέρια κάθε κακόβουλου.
το δεύτερο επίσης, πολύ σωστά επισημαίνεις την απάθεια και τον ρόλο της συμβουλευτικής, δυστυχώς είναι αλληλένδετα και η συμβουλευτική εξασκείται απ' τον καθένα μας..ερασιτεχνικά..
πολλά πρέπει να γίνουν, προϋποθέτουν όμως και κράτος πρόληψης και διαπαιδαγώγησης..
θλίψη, όταν τα σκέφτομαι.. και απογοήτευση!

Unknown είπε...

Έχω ξανασχολιάσει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων κατηγορουμένων για παιδική πορνογραφία είνα μαύρη τρύπα στο δικαιακό σύστημα. Με την υστερία - γιατί περί υστερίας πρόκειται και όχι περί νηφάλιας και ορθολογικής προσέγγισης στο θέμα - ακόμη και κάποιον που επισκέφθηκε κατά τύχη ένα σχετικό σάιτ μπορούν να τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί οι διάφοροι φωστήρες.

Για το ζήτημα της παιδοφιλίας αυτό καθαυτό έχω ξανασχολιάσει ότι το θεωρώ αρμοδιότητα 100% της ψυχιατρικής και καθόλου της δικαιοσύνης. Ειδεχθέστερα εγκλήματα μπορώ να βρω άλλα, πχ. να ποτίζεις βιτριόλι μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα.

ένας είπε...

Καλημερα.
Δύσκολο θέμα.Υπάρχουν λόγοι και αντίλογοι.
Κατά βάση συμφωνώ με τον Δήμο, όμως δεν πρέπει να γνωστοποιούνται όσοι διαπράττουν τέτοια ειδεχθή εγκλήματα?
Για τους δημοσιογράφους πράγματι έχεις δίκιο.

cynical είπε...

Παρα το ειδεχθες της πράξης, διαφωνω με τη δημοσιοποιηση των ονοματων πριν αποφανθει η δικαιοσυνη.
Αν ο λογος που το κανουν ειναι να προφυλαξουν την κοινωνια, υπαρχει τροπος: Η προφυλακιση.
Καλη σου μέρα

ανεστης είπε...

Οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται ανεξαρτήτως ειδεχθούς ή μη εκλήματος. Το "ειδεχθές" της πράξης κρίνεται στην επιβολή της ποινής και όχι στην τήρηση ή μη των υπαρχόντων νόμων.
Αλλά είναι ο μόνος νόμος που παραβιάζεται (ενώ δεν βρίσκεται κανείς να μιλήσει απο φόβο μη θεωρηθεί "φίλα" προσκείμενος στον εγκληματία);

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον προβληματισμό σου όσον αφορά την δημοσιοποίηση των ονομάτων, όπως και με τον/την Vrennus για το ότι η παιδοφιλία έχει να κάνει με την ψυχιατρική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να απαξιώνεται το ποινικό μέρος. Δεν ξέρω αν μπορείς να βάλεις στην ζυγαριά τα εγκλήματα, αλλά η παιδοφιλία είναι από τα ειδεχθέστερα αναμφίβολα. Το βιτριόλι στην συγκεκριμένη περίπτωση πάει στην ψυχή του παιδιού και το σημαδεύει για μια ζωή.

varometro

Αγησίας είπε...

Πράγματι, η σχετική διάταξη μου φαίνεται υπερβολική, αφού η δημοσιοποίηση των ονομάτων πριν την καταδίκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα. Η προφυλάκιση είναι επαρκές μέτρο προστασίας της κοινωνίας πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης, ενώ μετά την έκδοση καταδικαστικής απόφασης και την αποφυλάκιση του δράστη η κοινωνία μπορεί να προστατευθεί με δημοσιοποίηση των πλήρων στοιχείων (υπάρχουν και συνωνυμίες) του παιδόφιλου.

Ανώνυμος είπε...

kalimera Deime,
mou arese i prosegisi sou gia alli mia phora.
Tha simfoniso me tin "Anepidoti", oti den exo oute ego tin dinami na skeftomai psihrema to thema tis paidofilias. Parolla afta enas ipoptos katadikazetai gia tis prakseis tou meta tin diki afou apodiktei oti einai enoxos, opos ginetai se kathe periptosi eglimatos. An den apodiktei tipote, theoro oti einai adikima na theoroume tous ipoptous, eglimaties. An den kano lathos i dikaiosini diaxorizei ton ipopto gia to eglima apo ton drasti tou eglimatos.
Gia alli mia phora milas gia tin diastrofi pou exei kataklisi tin zoi mas, afou etsi efkola kai xoris kamoia deondologia dimosiopoiounde onomata ipopton.
Oso de gia tin ousia?
kala ta les, teleios apoprosanatolismos,
kalo apogevma,
propetis

akrat είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
καλό σ/κ εύχομαι
αλλά ας μην το κρύβομεν άλλωστε..
γιγνώσκετε πόσοι νεοέλληνες κάνουν τσάρκες σε μέρη εξωτικά προς αναζήτησιν παιδικής σάρκας?
ουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ
ξέρετε πόσοι βγάζουν κατάρες εναντίον της παιδοφιλίας?
΄ΟΛΟΙ...
εγώ πάντως θα δηλώσω ενάντια στην παιδοφιλία. Με στεντόρια φωνή
Με πιστεύετε?
όχι.
ΚΑΚΩΣ
εγώ είμαι ενάντια στην παιδοφιλία.
πόσες φορές πρέπει να το γράψω?
1000 ή 2000? όσες πρέπει
οπότε γεννάτε το ερώτημα.
Τι είναι οι δίκες? πέρα από ένα θέατρο επουλώσεων ψυχών?
γιατί διάβολε άμα έχει κανείς παιδί ή θα ήθελε και δεν μπόρεσε να κάμνει μην μου πεις ότι ΔΕΝ ΣΤΗΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΤΟ ΜΑΓΑΡΗΣΕ...
αλλά εδώ είναι η διαστροφή ... Μπαμπάδες πάν στην εκκλησιά μπαμπάδες στην Ταυλάνδη...
Ο καπιταλιστικός ΕΓΩ στην πλήρη άνθηση... Εγώ ο μπαμπάς, εγώ ο κολομπαράς... εγώ ο καλός εγώ ο γητευόμενςο από την παιδικήν σάρκαν... Εγώ ο νομοταγής εγώ ο παιδεραστής. Εγώ ο κυνηγός του εγκλήματος εγώ ο διακινών την πρέζαν.
άστο διάσκο
φρικάρω...
ουφ
πάντως πιστέψτε με
δεν μου αρέσει το σεξ με κάτω των 20 ετών κορίτσια... αλλά και άνω των 30 επίσης...
εκεί στην χρυσάν δεκαετίαν...

doctor είπε...

Δείμε συμφωνώ μαζί σου. Άλλωστε σε περιπτώσεις αθώωσης των κατηγορουμένων δεν νομίζω ότι αφιερώνεται ο ίδιος τηλεοπτικός χρόνος. Πολλές φορές και καθόλου.

Αν θυμάστε, τον Αύγουστο του 2007 όταν καιγόταν η Ελλάδα, οι φυλλάδες της ΝΔ και κάποιοι καλοθελητές (π.χ. ΑΝΤΕΝΝΑ) έπαιζαν τα σενάρια της "ασύμμετρης απειλής"). Όταν λοιπόν βγήκε μετά από μήνες το πόρισμα της Αντιτρομοκρατικής και φυσικά καμία ασύμμετρη απειλή δεν είδε, κανένα κανάλι δεν "έπαιξε" κάτι.

Ασύμμετρη βλακεία

doctor

Ανώνυμος είπε...

κι εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται τα ονόματα ειδικά, αν δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα (όχι ότι συμφωνώ να γίνεται μετά)..
Το θεωρώ ότι δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά τον σωφρονισμό αυτών των άρρωστων ανθρώπων, απλά είναι παραχώρηση στον τηλεκανιβαλισμό..
Θυμάμαι μια περίπτωση ανθρώπου που είχε μια ενοχλητική ιστοσελίδα για την εξουσία, ότι προσπάθησαν να τον κατηγορήσουν τελικά χωρίς αποδείξεις και για υπόθεση ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ανώνυμος είπε...

Απλώς αναφερω ότι κάτω από την πίεση των ίδιων ΜΜΕ το όνομα του ειδικού φρουρού που πυροβόλησε τον 15χρονο, βγήκε στη φόρα μέσα σε 24 ώρες.

Οι νόμοι εφαρμόζονται κατα το δοκούν, μόνο και μόνο για να ερεθιστεί και μετά να εκτονωθεί όλος ο συντηριτισμος της κοινής γνώμης ώστε να νιώσουμε τον αποτροπιασμό στο αιμα μας..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανεπίδοτη, το θέμα είναι πώς οι παιδόφιλοι είναι πάντα τα άτομα που δεν το περιμένουμε -πλην εξαιρέσεων οπότε έχουμε γονεϊκή συμμετοχή. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζουμε τρόπους αυτοπροστασίας και βασικά να μάθουμε να ακούμε τα παιδιά ή να παρατηρούμε ποιον θέλουν και ποιον αποφεύγουν συστηματικά.

Vrennus, συμφωνούμε απόλυτα. Σαφώς και τα ζήτημα της καταστροφής ενός παιδιού δεν είναι ήπια βία, αλλά σε κάθε περίπτωση δε θα λυθεί με αποσπασματικές μεταμοντέρνες πρακτικές. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων απλά ήρθε νομικά να επιβεβαιώσει τη δύναμη εξεφτελισμού του ανθρώπου που αναζητούν τα ΜΜΕ. Απλά επικρότησε αυτό που έκαναν ημιπαράνομα-ημινόμιμα εδώ και δεκαετίες.

Σουίτα, και τι θα γίνει αν μάθεις ότι έκανα ένα έγκλημα; Μήπως απλά έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος για άλλα ζητήματα σχετικά με τα ονόματά μας;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κυνικέ, Αγησία, Βαρόμετρο, Προπέτη, συμφωνούμε απολύτως, επειδή πολύ απλά λέμε το αυτονόητο χωρίς να παρασυρόμαστε από συναισθηματισμούς και εκδικητικές τάσεις.

Ανέστη, η δημοσιοποίηση των ονομάτων είναι νόμιμη. Το ερώτημα όπως εγώ το βλέπω είναι αν εμείς θα αποδεχτούμε ή θα διαφωνήσουμε με ένα τέτοιο νόμο -για το όνομα πάντα μιλάω. Για μένα ο νόμος δεν είναι θέσφατος και άρρητος, κρίνεται εν τη πράξη και εν τη θεωρία της αξιοπρέπειας της ζωής και της κοινωνικής ηθικής. Αν αυτή είναι η ηθική μας έχει καλώς.

akrat, ίσως έχεις δίκιο. Δε γνωρίζω και επί της ουσίας δε με ενδιαφέρει. Οι δίκες είναι η τιμωρία, ο σωφρονισμός και ο παραδειγματισμός. Πράγματι τιμωρούμε, σωφρονίζουμε και παραδειγματίζουμε ή πάλι κάνουμε μία τρύπα στο νερό;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατρέ, κομμούνι, fidelio, έτσι είναι, αλλά οι νόμοι τελικά γράφονται για άλλους λόγους και όχι για το αυτονόητο δικαίωμα της προστασίας θύματος και δράστη -γιατί δεν ξέρουμε αν όντως αυτός είναι ο δράστης τελικά.

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση ότι μιλάμε για ηλεκτρονικό έγκλημα.
Μην το μπερδεύουμε με το έγκλημα της παιδεραστίας [1]
Η δημοσιοποίηση λοιπόν των ονομάτων δεν έχει σκοπό την προστασία του δημόσιου συμφέροντος αλλά την διαπόμπευση των παρανομούντων σε βαθμό πλημμελήματος
(Ο νόμος 3064/2002 εισήγαγε στον ποινικό μας κώδικα το άρθρο 348Α, το οποίο φέρει τον παράτιτλο "πορνογραφία ανηλίκων", και καθιστά την πράξη της πορνογραφίας ανηλίκων πλημμέλημα, ενώ προβλέπεται και διακεκριμένη -κακουργηματική- παραλλαγή του βασικού εγκλήματος όταν συντρέχουν οι προβλεπόμενες επιβαρυντικές περιστάσεις ) γεγονός το οποίο είναι απαράδεκτο σε κάθε περίπτωση.

[1] για το οποίο έγκλημα δεν ευθύνεται κάποιο μακρύ χέρι που θα βγει από την οθόνη του υπολογιστή μας και θα βιάσει τα παιδία μας.
Η σεξουαλική ή άλλη κακοποίηση ανηλίκων συνήθως προέρχεται από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού.

Καλησπέρα δείμο

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, πραγματικά τα links που έδωσες είναι εξαιρετικά. Και το άρθρο σου αυτό το είχα χάσει.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δεν πάμε καλά, Δείμε.

αθεόφοβος είπε...

Νομίζω ότι ο καπετάνιος έθεσε το θέμα στην σωστή του βάση.
Η επιλογή του εθνικού μας νομοθέτη είναι να τιμωρεί την πράξη της παιδικής πορνογραφίας μόνον όταν αυτή τελείται από κερδοσκοπία -"αφήνοντας" την τιμώρηση των λοιπών περιπτώσεων στο νόμο περί ασέμνων δημοσιευμάτων.
Είμαι αντίθετος πάντως στην δημοσιοποίηση ονομάτων χωρίς δικαστική απόφαση.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Ψυχραιμους σας κόβω σε μια χώρα με 46% διαφθορά ,που το δικαστικό σύστημα είναι τυφλό και καθυστερημένο ,από τις αναβολές,και βαστά το αντιλαμβάνομαι επικίνδυνο σπαθί στο χέρι, άντε και μια ζυγαριά. Το παιδί θαπρεπε νάναι ο βασιλειας της κοινωνίας μας αλλά η διάδοση της παιδικής πορνογραφίας μόνο σαν έκλυση ηθών και διαταραχών ψυχισμού έξω και πέρα από υγιή οικογένεια πρε΄πει να λογιάζεται. Μην ξεχνάτε λοιπόν και την τάση αυτών των ανθρώπων να τείνουν σε παιδικά περιβάλλοντα, να εκμεταλλεύονται ανυπεράσπιστα πλάσματα εκβιάζοντας οικογενειακό περιβάλλον και σαν οικονομικό έγκλημα χειρότερες καταστάσεις από την παράνομη διακίνηση λευκής σαρκός γυναικών. Η δημοσιοποιηση κάποιων ονομάτων σε αυτές τις συνθήκες ατιμωρησίας δεν νομίζω ότι βλάπτει άν προέρχεται από πολύ καλά δεμένες υποθέσεις. Θα ήθελα το ίδιο δε να γίνεται σε μεγάλους φοροφυγάδες, ανέλεκτες υποθέσεις επί 8ετία, μεγάλους λαθρέμπορους πετρελαίου, γεγάλους εμπόρους κόκας κλπ, γιατί ούτως ή άλλως ο τόπος είναι μικρός και όλοι λίγο πολύ πρέπει να γνωριζόμαστε όταν έχουμε ανεπαρκείς θεσμούς και ατιμωρησία. Ενα άλλο βέβαια θέμα είναι πόσο η IP address προσωποποιεί και συγκεκριμένο χρήστη υπολογιστή.
Και κάτι αλλο από τις καθυστερημένες δημοσιοποιήσεις ενεχόμενων ονομάτων στο Βατοπέδι και Σιέμενσ πάσχουν οι ανακριτικές αρχές όχι από εκθεση και διαπόμπευση αθώων.....νομικών συμβούλων του κράτους που ρουφάν θαλασσόνερο Βιστωνίδας και ξεπλένουν βρώμικο χρήμα.
O

fitsoulas είπε...

Η θανατική ποινή κατά την γνώμη μου λάθος έχει καταργηθεί και ο δημόσιος εξευτελισμός στους ενόχους
γιατί ένα θύμα βιασμού τα δέχεται και τα δυο

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, δεν σε κατάλαβα. Πού διαφωνείς;

Αθεόφοβε, συμφωνούμε. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων είτε του ηλεκτρονικού εγκλήματος είτε της παιδοφιλίας, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τιμωρία -εκτός αν χαρακτηριστεί κάτι ως πλημμέλημα, οπότε η η φυλάκισης θα είναι εξαγοράσιμη.

Διόνυσε, δε διαφωνούμε για το ίδιο το έγκλημα. Ωστόσο, το αν μία υπόθεση είναι καλά δεμένη θα φανεί στη δίκη. Η δημοσιοποίηση του ονόματος δεν ξέρω πόσο αποτελεί τιμωρία τελικά, όταν ο άλλος είναι φυλακή και όταν βγει θα έχουν όλα ξεχαστεί. Αν όμως αποδειχθεί αθώος; Εκτός αν ο κάθε ανακριτής έχει αποκτήσει δικαιώματα δικαστού και δε χρειάζεται να πάμε σε δίκη. Σαφώς και έχεις δίκιο σχετικά με τα πολιτικά ή οικονομικά εγκλήματα, που δεν έχουμε -ή έχουμε πολύ αργά- δημοσιοποίηση στοιχείων.

Φίτσουλα, ο θάνατος νομίζεις ότι θα εξαφανίσει το φαινόμενο; Γιατί τότε συνεχίζονται τα εγκλήματα -άλλου ή αυτού του είδους- όπου υπάρχει η θανατική ποινή;

SetMeLoOse είπε...

Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου..Φαίνεται να το έχουμε ξεχάσει.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=724437

ο δείμος του πολίτη είπε...

SetMeLoOse, χωρίς να διαφνωούμε, να σου θυμίσω ότι στην ελληνική δικαιοσύνη, τελικά, είσαι ένοχος μέχρι αποδέιξεως του εναντίον. Ο λόγος του κατηγορουμένου ποτέ δε μετράει και έχει το ανεύθυνο να λέει ό,τι θέλει.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου την σπάει το πόσο επιλεκτική είναι η δικαιοσύνη και ο νόμος.Όπως είπε και ο Διόνυσος,τότε ας βγάλουν και άλλα ονόματα φόρα παρτίδα(όπως τις μίζες της Ζίμενες).
Οι νόμοι υπάρχουν όμως και δεν μένει παρά να εφαρμοστούν,ούτε θανατικές ποινές,ούτε διασυρμοί πριν από μια δικαστική απόφαση.
Όσο για τις καλά δεμένες υποθέσεις..χμμ,ας μη το συζητάμε καλύτερα.
Όλοι σας επίσης γνωρίζετε τι γίνετε στις φυλακές μέσα.Με το να δημοσιοποιήσεις τα ονόματα των εμπλεκομένων σε τέτοια αδικήματα ισοδυναμεί σαν να τους καταδικάζεις σε θάνατο όταν βρεθούν μέσα σε αυτή.
Και όπως γνωρίζεται η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην χώρα μας.
Οι εισαγγελείς αυτοί που διέταξαν την δημοσιοποιήση των ονομάτων έχουν κάνει την υπέρβαση και εμέσως επαναφέρουν την θανατική ποινή.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Είπε υπέρ της δημοσίευσης των ονομάτων για όσους ασκούν επαγγέλματα ή δραστηριότητες που σχετίζονται με ανήλικα παιδιά! Π.χ. δάσκαλοι, καθηγητές, ιερείς κλπ
Φυσικά και θα ήθελα να γνωρίζω αν ο παπάς που στέλνω το παιδί μου κατηχητικό κατηγορείται για παιδοφιλία. Το ίδιο και για τον καθηγητή που του κάνει φροντιστήριο κλπ

Γενικότερα, παρατηρώ μια έξαρση των παιδοφιλικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που δικαιολογεί και μεγάλη καχυποψία. Τις προάλλες στο μετρό έρχεται ξαφινικά ένα πανέμορφο αγοράκι πέντε ετών και μ' αγκαλάζει. Αντανακλαστικά του χάιδεψα το κεφαλάκι κι όλοι γύρω με κοίταξαν σα να ήμουν ποιος ξέρει ποιο τέρας-βιαστής...

Leigh-Cheri είπε...

Υπάρχουν πολλά ειδεχθή εγκλήματα, ακόμη και κάποια που διαπράττονται με την ευγενική, ύπουλη ανοχή της πολιτείας. Ωστόσο, όταν θύματα είναι ανυπεράσπιστες ψυχές που δεν έχουν προλάβει ακόμα να σχηματιστούν ως πλήρεις, αυτόνομες οντότητες και βέβαια δεν έχουν προλάβει ακόμα να φταίξουν για τίποτα, τότε το έγκλημα ξεπερνάει κάθε χαρακτηρισμό που μπορώ να σκεφτώ. Δεν είμαι υπέρ της δημοσιοποίησης ονομάτων πριν κριθούν κάποιοι ένοχοι, όταν όμως αποδειχθεί η ενοχή τους το θεωρώ σκοπιμότατο! Κι αυτό γιατί απ' όσο βλέπω, οποιαδήποτε ποινή μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να μειωθεί, να εξαγοραστεί, να εξαλειφθεί στην ουσία. Η κοινωνία όμως δεν ξεχνάει τόσο εύκολα. Ούτε και συγχωρεί. Ίσως αυτό να μετρήσει λίγο περισσότερο στην συνείδηση κάποιων. Ή στον φόβο τους. Βέβαια, αν η περίπτωση είναι παθολογική...δεν ξέρω...
Για τα ΜΜΕ θα συμφωνήσω με τον doctor. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος θα αθωωνότανε κανένα τους δεν θα αφιέρωνε αρκετό χρόνο για να το τονίσει.
Μεγάλο θέμα...από όπου κι αν το πιάσεις.

Καλό μήνα:-)

Ανώνυμος είπε...

παλι τα ιδια

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μαραμένα σύκα, συμφωνούμε απολύτως. Οι νόμοι εκφράζουν ένα σκεπτικό, το ζήτημα όμως είναι ότι και αυτό το σκεπτικό πρέπει να κρίνεται, αφού δεν αποτελεί κάποια θεϊκή αδιαμφισβήτητης αξίας εντολή.

Άσκαρ, από τη στιγμή που θα φυλακιστεί, θα μαθευτεί. Θα διαφωνήσω όμως με την έξαρση πυο θέτεις. Δε φαίνεται από πουθενά να υπάρχει έξαρση πλην του γεγονότος ότι τώρα γίνονται καταγγελίες -που άλλοτε κρύβονταν ή θεωρούνταν κάτι το φυσιολογικό. Κυρίως νομίζω ότι φταίει η δημοσιότητα -όπως ο κόσμος μίκρυνε, τώρα μαθαίνουμε τα πάντα.

Leigh-Cheri, είναι η μόνη πε΄ριπτωση που θα συμφωνήσουμε. Ωστόσο, ας θυμιθούμε ότι η παιδεραστία και τα σχετικά δεν αποτελούν πλημμελήματα, αλλά κακουργήματα. Ως εκ τούτου, πποινές εξαγοράσιμες ή δεν υπάρχουν ή αν υπάρξουν σημαίνει ότι οι κατηγορίες δεν ήταν σωστές ή ήταν υπερβολικές.

vasikos metoxos είπε...

Μεγάλο θέμα θίγεις Δείμε! Η κοινωνία από όσο αντιλαμβάνομαι επιθυμεί διακαώς την ανακοίνωση των ονομάτων στον τύπο για να τους κανιβαλίζει στα μεσημεριανά πάνελ των "ειδικών". Το αυτονόητο αποτελεί και ζήτημα αγαπητέ. Δυστυχώς....

ELvA είπε...

Σιγουρα ειναι μεγαλο και δυσκολο ζητημα, αλλα ΑΝ υπηρχε Δικαιοσυνη και ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στην αποδωση της, νομιζω οτι δεν θα καθομασταν τωρα να συζηταμε
αν και κατα ποσο ειναι σωστο να δημοσιευονται ονοματα παιδοφιλων(παντα κατοπιν αποδειξεως της ενοχης των κατηγορουμενων!)Ετσι συμφωνω και με τη @Leigh-Cheri και βεβαια ειμαι κατα της χρησιμοποιησης ονοματων για κανιβαλισμο, στη ΤV, περιπτωση που αναφερθηκε παραπανω. Θα ηθελα σαν γονιος, ομως, να μη χρειαζεται τα παιδια μου να βρισκονται κοντα σε ατομα, που εχουν HΔH καταδικαστει για ενα τοσο σοβαρο αδικημα και που σε τελευταια αναλυση, το ιδιο θα ισχυε αν ηξερα οτι ενας δολοφονος εμενε κοντα μας!Ειναι και ζητημα ασφαλειας και οχι αναγκαστικα... λυντσαρισματος, ή κανιβαλισμου!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μέτοχε, είπαμε και στο παρελθόν ότι η μεγαλύτερη επανάσταση είναι αυτή που γίεται για το αυτονόητο.

Elva, κατονώ τον προβληματισμό σου. Σε πληροφορώ ότι το όνομα ούτως ή άλλως μαθαίνεται με την καταδίκη κάποιου, όχι από κανιβαλισμό αλλά κυρίως για την ενημέρωση του κοινού. Όταν όμως ο κατηγορούμενος κριθεί αθώος επί της ουσίας το στίγμα παραμένει. Και το ζήτημα είναι συνεχίζουμε να παράγουμε μία κοινωνία στιγματισμένων είτε για ναρκωτικά, είτε διαζύγια είτε άλλα.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Να δοθούν στη δημοσιότητα γιά να έχομε περισσότερα έκτροπα?

Δεν χρειάχεται η νομοθεσία είναι ήδη αυστηρή απλά χρειάζεται η τήρησή της και η εφαρμογή της

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συμφωνούμε απολύτως, Τάσο.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Και ένα ιστορικό παράδειγμα από την Θεσσαλονικη για να δείτε το ειδικό του θέματος. Ο Μανώλης Εμμανουηλίδης μέλος της Καρφίτσας στο τρίκυκλο με τον Γκοτζαμάνη για την δολοφονία του βουλευτού και γιατρού και αθλητού Γρηγόρη Λαμπράκη έφαγε το 1964 κάτι λίγους μήνες,εκτραχηλίσθηκε και λίγο καιρό αργότερα δικάστηκε και έμεινε 13 χρόνια φυλακή για ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ. Από ότι θυμάμαι τον κηνυγούσε ο πατέρας του παιδιού στην Τριανδρία για αυτοδικία. Μετά την αποφυλάκιση είδικεύονταν σε μαστροπείες και εκβιασμούς κατά της γυναίκας που τον μεγάλωσε. Μπορεί σαν αυτόπτης μάρτυς και νοικάρης να ζήσαμε το τελευταίο των συμβάντων που πέρασε χωρίς απόφαση δικαστηρίου, αλλά με φόβο και τρόμο πιστέψτε με πολλών μηνών,σε παραβατικούς καιρούς πρέπει να σφίγγουν λίγο τα λουριά της δημοκρατίας και σε μας έχουν χαλαρώσει επικίνδυνα.Το κοινωνικό κράτος για τα παιδιά έχει τόσα να τους προσφέρει σαν δικαιώματα. Θα μπορούσα να γράφω βιβλίο για την καθημερινή προσπάθεια ενός γιατρού να γδύσει και να εξετάσει ένα παιδί παρουσία δικών του και τις λογείς δυσκολίες που έχουν αναπτυχθεί από τα φοβικά συνδρομα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διόνυσε, το τελευταίο δεν το κατάλαβα. Θεωρείς ότι το παιδί πρέπει να γδύνεται παρουσία των δικών του ή όχι;

Lost in Birmingham είπε...

Καλώς σε ξαναβρίσκω.

Πολύ ουσιαστική η παρέμβαση σου σε αυτό το θέμα. Έχω την εντύπωση όμως ότι ακόμα και αν το συζητάμε νηφάλια τώρα, όταν συμβαίνει κάτι πραγματικά οδυνηρό αναζητούμε αμέσως κάποια θύματα που θα μπορούσαμε και να τα κρεμάσουμε που λέει ο λόγος χωρίς δίκη. Φαρ Ουέστ λοιπόν είτε γιατί η δικαιοσύνη καθυστερεί πολύ είτε γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι όποιος έχει τα κονέ θα την γλυτώσει.

Η δημοσιοποίηση ονομάτων αν δεν γίνει επίσημα θα παρουσιαστεί αργότερα ανεπίσημα ως διαρροή που την εκμεταλλέυτηκε κάποιο μιντιακό σαίνι για να αυξήσει το 'κύρος' του.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Χαμένε, συμφωνούμε, αλλά ειδικά αυτό το τελευταίο είναι αξιοσημείωτο. Ο νόμος, βέβαια, δεν έρχεται απλά να καλύψει το μιντιακό ανταγωνισμό, αλλά να αποδώσει δικαιοσύνη με βάση την κοινωνική ηθική και τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής..

Ανώνυμος είπε...

Δείτε ΕΔΩ: http://www.topontiki.gr/pontikiforum/index.php?showtopic=818&pid=3214&st=0&#entry3214


Μια είδηση που προφανώς μπορείτε να βρείτε και αλλού... μάλλον...

Lykos
...

Ανώνυμος είπε...

να δημοσιευθη η οχι το ονομα του θειου τι λετε?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανώνυμε, συμφωνούμε απολύτως.

Ανώνυμος είπε...

Που τραβάμε την καλύτερη μαλακία;

Θα σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου.Γουστάρω τρελά να διαβάζω ερωτικές ιστορίες από πορνοπεριοδικά & να τραβάω μαλακία με τις ώρες φαντασιώμενος εμένα να παίζω στα γαμήσια.
& καβλώνω & δεν κολλάω & AIDS.
ΑΛΛΑ ΕΧΩ 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ ΒΑΖΕΙ & ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ & ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΕ ΛΕΝΕ ΤΣΟΝΤΑΚΙΑ.
Τώρα τελευταία όμως διάβασα δεν χρειάζεται να πηγαίνω σε τσοντάδικα.Άκουσα ότι κυκλοφορεί 1 βιβλίο "ΖΙΓΚ ΖΑΓΚ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΤΖΙΕΣ" κάποιας λογοτέχνιδος ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ λέγεται που έχει πάρει & ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ & ευτυχώς παρά την περιπέτεια που είχε στα δικαστήρια,ξανακυκλοφορεί στις σχολικές βιβλιοθήκες.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ αλλά είδα σήμερα σε κάποια ιστοσελίδα http://666storage.blogspot.com/2008/05/blog-post.html ΥΠΑΡΧΕΙ & ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΙ http://youtube.com/watch?v=Yt7yDsdULJs που είχαν αναρτήσει μια αίτηση ενός δικηγόρου στα δικαστήρια που έγραφε κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο.ΚΑΒΛΩΣΑ ΔΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΑΖΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ pornosites για να δούμε πώς θα τραβήξουμε γρηγορότερα μαλακία.ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΝΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΟ 1 ΧΕΡΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ & ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ.

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Λογοτεχνία)«Πόσο υπέροχο είναι να είσαι άρρωστος, ότι ο πυρετός φτιάχνει την καλύτερη μαστούρα κι’ ότι το πιο άγριο σεξ γίνεται μετά το χειρουργείο όταν είσαι ακόμα ναρκωμένος, Κι’ ότι μιά φορά μέσα στην εντατική είχε δει ένα δικέφαλο πέος»!! (σελ. 18-19).

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ στο internet(πορνογραφία)... Ο πούτσος μου εκρήγνυται και τα χύσια, αποτέλεσμα της εντατικής εργασίας του, καταλήγουν τα μισά στο στόμα του και τα υπόλοιπα τ’ αφήνω στο σώμα του…

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Λογοτεχνία)«με μία μπύρα στο ένα χέρι και τον πούτσο στο άλλο...»!! (ένθ.ανωτ.).

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ στο internet(πορνογραφία)...Πριν προλάβω να καταλάβω τι έγινε, βρέθηκα με άλλον ένα πούτσο στο άλλο χέρι...

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Λογοτεχνία)«μικρά μυτερά στήθη» με «ρώγες... σκληρές και τσιτωμένες σαν κουκούτσια ελιάς» (σελ. 49).

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ στο internet(πορνογραφία)...
Εντάξει είπε και χαμογελώντας αχνά, έκατσε στην άκρη του καναπε, η μέση της ήταν στητή και σαν αποτέλεσμα το ιδρωμένο της φόρεμα, κόλλησε στα μικρά μυτερά στήθη της…

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΑΤΕ,ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟ ΡΙΞΩ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
http://makelio.blogspot.com/2009/02/vs.html

ShareThis