ψωμιαδισμοί

Το ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε για μείωση προστίμου σε παράνομο -αποδεδειγμένα- πρατήριο το ξέραμε. Όχι ότι το μάθαμε από την τηλεόραση, αλλά τουλάχιστον η είδηση κυκλοφόρησε από τον ΣΚΑΪ. Διαβάσαμε και στο δημολόγο ότι ο κ. Ψωμιάδης "καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή γιατί μείωσε το πρόστιμο ενός πρατηριούχου ο οποίος νόθευε τα καύσιμα που πουλούσε, από το ποσό των 87.000 σε 5.000 ευρώ! Ο νομάρχης αιτιολόγησε την πράξη του αυτή λέγοντας ότι λυπήθηκε τον πρατηριούχο και την κακή του οικονομική κατάσταση. Όταν υπάλληλος της νομαρχίας αρνήθηκε να συναινέσει στη μείωση, βρέθηκε να μετατίθεται!". Ακόμη πιο αποκαλυπτικό ήταν, όμως, το άρθρο του Έθνους σχετικά με τις πρακτικές του Νομάρχη απέναντι σε εταιρείες και επιβεβλημένα πρόστιμα. Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι "ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δεν έχει επιβάλει, όπως είναι υποχρεωμένος από τον νόμο, κανένα από τα πρόστιμα που επέβαλε ο ΥΠΕΧΩΔΕ σε 16 εταιρείες που ρυπαίνουν τη λίμνη Κορώνεια, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν μολυσμένο βόθρο με συχνά οικολογικά επεισόδια -θάνατοι χιλιάδων πουλιών και ψαριών". Τα ίδια διαβάζουμε και στην Ελευθεροτυπία. Τώρα πια ο Νομάρχης αντιμετωπίζει -σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και τον ίδιο το νόμο- ζήτημα έκπτωσης από το αξίωμά του.


Προσωπικά αδιαφορώ για το νόμο. θα μπορούσαν κάλλιστα τα πρόστιμα να είναι άδικα και νοθευμένα. Ωστόσο, "οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος από το κλιμάκιο της Βόρειας Ελλάδας που πραγματοποίησαν εντατικούς ελέγχους σε μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή της Κορώνειας βρήκαν τους 20 στους 25 παράνομους. Τα αποτελέσματα υπήρξαν κραυγαλέα, αφού ό,τι δεν ανακάλυπταν επί χρόνια οι υπηρεσίες της νομαρχίας τα διαπίστωσαν μέσα σε δύο μήνες οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Έτσι, μετά από εισήγηση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος ανακοινώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 715.700 € και δημοσιοποιήθηκαν ακόμα και τα ονόματα των 20 εταιρειών-μονάδων". Και αν αυτό δεν κραυγαλέα υπόθεση μη άσκησης πολιτικών υποχρεώσεων τι είναι;

Βέβαια, το φαινόμενο Ψωμιάδη είναι παλαιότερο. Το 2002 είχε καταδικαστεί και πλήρωσε πρόστιμο για αυθαίρετο κτίσμα σε σπίτι του στη Χαλκιδική ("το έχτισα για τη μάνα μου, καταδικάστηκα από το δικαστήριο και πλήρωσα"). Είναι τραγουδιστής (σκυλάδικου, αλλά τέλος πάντων έτσι έβγαζε λεφτά ο άνθρωπος κάποτε), υμνεί προσωπικότητες της αριστεράς (κερδίζοντας τις καρδιές πολιτών που πρόσκεινται πολιτικά σε άλλα κόμματα), τα πάει πολύ καλά με την Εκκλησία και κυρίως με τον Άνθιμο και πάνω απ' όλα μεγάλος πατριώτης (βλ. εθνικιστικές εξάρσεις για το μακεδονικό).
Η κριτική μου, όμως, ουδόλως σχετίζεται με τη λαϊκίστικη τακτική που ακολουθεί ο εν λόγω πολιτικός εδώ και πολλά χρόνια. Η κριτική μου σχετίζεται άμεσα με την πολιτική πρακτική που επιλέγει να ακολουθεί αποσιωπώντας τα εγκλήματα που γίνονται στην περιφέρειά του. Και ακόμα περισσότερο όταν μιλάμε για ένα τέτοιο οικολογικό έγκλημα, όπως αυτό που συντελείται στην Κορώνεια. Την ώρα που η κοινωνία ζητεί να αυξηθούν τα πρόστιμα σε αυτούς που κλέβουν τον ελληνικό λαό, ο κ. Ψωμιάδης τα χαρίζει σε αυτούς που όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με τους νόμους, αλλά τους καταπατούν κατ' εξακολούθηση και μολύνουν τη ίδια τη ζωή μας, όπως αυτός μολύνει τα πολιτικά αξιώματα.

Μπορεί ο Νομάρχης να γλίτωσε την υπόθεση Βατοπεδίου, μπορεί ακόμα παλαιότερα να τη γλίτωσε με την υπόθεση των κουμπάρων, αλλά για την καταστροφή του περιβάλλοντος δε κάνει κιχ. Για τα προβλήματα του περιφερειακού της πόλης της Θεσσαλονίκης και το γεγονός ότι ακόμα έχουμε κόμβους με φανάρια και τεράστιες ουρές (με τακτικά ατυχήματα) σιωπά. Ίσως νοιάζεται μόνο για τα αποκριάτικα πάρτι.











20 έκριναν :

Νοσφεράτος είπε...

o ψωμιαδης...Τι να πει κανεις...
ντροπή Μας

ανεστης είπε...

Για πες μου όμως ρε Δήμο (εφόσον εκλέγεται), ποιά είναι η ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων του και πως δικαιολογείται.


Και "Με γειά" το ανακαινισμένο "σπίτι".

anepidoti είπε...

ποια αποκριάτικα πάρτυ παιδί μου;
όταν είσαι καρνάβαλος 365 μέρες, τι να σου κάνουν οι αποκριές. λάθος και που αναλύεις τις πομπές του, είναι τόσο φανερή περίπτωση τεράστιου μηδενικού, που το θεωρώ πλεονασμό!
άλλο είναι το ζήτημα, ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ!
αυτό είναι, αυτό δείχνει το επίπεδο της πόλης, παρέα με τον δήμαρχο!
εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, μάλλον ομαδική ψυχανάλυση χρειαζόμαστε!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νοσφεράτε, τίποτα δεν μπορούμε να πούμε.

Ανέστη, ευχαριστώ. Ο Ψωμιάδης ψηφίζεται από πολλά κομματικά μετερίζια, επειδή κατόρθωσε να είναι ο άνθρωπος που γνωρίζουν όλοι, ο άνθρωπος που κινείται μέσα στους πολίτες και μιλάει τη γλώσσα τους. Εξάλλου, στην τοπική αυτοδιοίκηση η ψήφος είναι κατεξοχήν προσωπική και δευτερευόντως κομματική.

Ανεπίδοτη, δεν αναλύω τις πομπές του. Απλά θυμίζω τα σκάνδαλά του. Δεν ξέρω για την ομαδική ψυχανάλυση, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε νέο αίμα.

anepidoti είπε...

θα μου επιτρέψεις να σου πω, πως δεν συμφωνώ με την άποψή σου από ποιούς ψηφίζεται, ψηφίζεται από Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, συγκεκριμένα, και μόνον.
Το δε νέο αίμα, υπήρχε διάφορες φορές, αλλά οι χειρισμοί του πασοκ, κυρίως, ήταν...να μην σχολιάσω. Γενικά, ο μικροκομματισμός, λειτουργεί άψογα στην Θεσσαλονίκη, και στενόμυαλα, έτσι πιστεύω εγώ.
Μην ξεχνάμε την περίπτωση Μπουτάρη.
καλό βράδυ!

ερμία είπε...

πώς να μιλήσει κανείς "σοβαρά" γι αυτόν. εν τούτοις,δεν μπορώ να τον δω ούτε καν σαν αρνητικό "φαινόμενο" γιατί καταλαβαίνω πως τον ψηφίζουν "σοβαρά".μπορώ όμως να τον δω σαν κατάντια μας.

(το καινούριο ..outfit,απόλυτα θελκτικό :-) )

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανεπίδοτη, τα ποσοστά της ΝΔ και του ΛΑΟΣ είναι λιγότερα αθροιστικά από το ποσοστό του Ψωμιάδη. Άρα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιες ψήφους και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ο μικροκομματισμός λειτουργεί καλά παντού πάντως.

Ερμία, τα σκάνδαλα είναι σοβαρά πάντως. Και το ζήτημα είναι οι πολιτικές του επιλογές και όχι απλά τα καραγιοζιλίκια του. Είναι οι εθνικιστικές του εξάρσεις, οι θρησκευτικές του θέσεις και όχι μόνο.

ένας είπε...

Δήμο καλορίζικο!
Για τον Ψωμιάδη δυό κουβέντες θα πω.
Ο άνθρωπος είναι ψωνισμένος με τη δημοσιότητα.Παίζει το μάγγα στην τηλεόραση εισπράτει δημοσιότητα εκλέγεται άνετα!Ούτε τον ένοιαξε για τον απλό πολίτη ούτε θα τον νοιάξει.
Πολύ σωστά επισημαίνεις τα σκάνδαλα, που όπως όλα τα λαμόγια, θα την γλυτώνει κάθε που βγαίνει στην επιφάνεια. Μόνη λύση ένας άξιος αντίπαλος να τον "εκθρονίσει".
Μετά δεν τον ξεπλένει ούτε ο πηνειός..

Mandalore είπε...

Είναι με μεγαλη διαφορά ο καλύτερος ηθοποιός που διοικεί στην Ελλάδα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Παιδιά, έχετε πολύ δουλειά εσείς εκεί πάνω!
Πρέπει να βγάλετε τη Σαλονίκη απ' τον Μεσαίωνα που την έριξαν οι Ψωμιαδοάνθιμοι αλλά και τα πολλά, δυστυχώς, κόμπεξ των κατοίκων της...

Ανώνυμος είπε...

Ω θεέ μου!
Εγώ αυτόν δεν τον ήξερα αλλά είναι εντελώς κάφρος ο άνθρωπος από όσο παρακολούθησα!
Και έχω την ίδια απορία με τον Ανέστη,ποιοί τον ψηφίζουν και γιατί?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σουίτα, ευχαριστώ πολύ. Ο Νομάρχης μας ξέρει καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Κάνοντας συνειδητά τον Καραγκιόζη ξέρει ότι μπαίνει σε όλα τα σαλονικιώτικα σπίτια κάθε πιθανή ώρα τηλεθέασης ώστε να γίνει ένα οικείο πρόσωπο. Όπως, πολύ σωστά γράφει και ο Mandalore είναι ο καλύτερος ηθοποιός της πολιτικής σκηνής.

Άσκαρ, όντως έχουμε πολύ δουλειά. Αλλά, μη νπμίζεις ότι είναι εύκολο να συγκρουστεί κανείς με τον Ψωμιάδη. Λες την προηγούμενη φορά, μόνο η Πατουλίδου βρέθηκε. Ευτυχώς είναι η δεύτερη θητεία του κι όλα τελειώνουν σύντομα.

Μαραμένα Σύκα, κι όμως τον ψηφίζουν. Εγώ τον ήξερα από τότε που ήταν βουλευτής. Με τις πολιτικάντικες και μικροπολιτικές του μεθόδους του κατόρθωνε και τότε να εκλέγεται.

Ανώνυμος είπε...

καλά τα λες αλλά ποιός σε ακούει, πάλι πρώτος θα βγει, εκφράζει τον πνιγμένο που απ' τα μαλλιά του πιάνεται

αθεόφοβος είπε...

Όλα τα πράγματα σ΄αυτόν τον κόσμο έχουν την εξήγηση τους.
Έλεγε μια φορά μια γυναίκα στην τηλεόραση ότι τον πήρε τηλεφωνο για μια λακούβα μπροστά στο σπίτι της.
Την άλλη μέρα την πήρε ο ίδιος στοτηλέφωνο για να της πε ότι την έφτιαξε!
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο αυτό μετράει στον κόσμο που τον ψηφίζει άσχετα από ιδεολογίες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

κομμούνι, δεν ξέρω, αλλά κάποτε κάποιοι πρέπει να το λέμε. Ο Ψωμιάδης δεν είναι απλά μία καρικατούρα του πολιτικού συστήματος της τηλεοπτικής επικοινωνίας και του καραγκιόζικου τρόπου υφαρπαγής ψήφων, αλλά και μία άποψη της πολιτικής δοσοληψίας και της μεταμοντέρνας νεοφιλεελύθερης αντίληψης.

Αθεόφοβε, πράγματι, έχει κάνει πολλά τέτοια. Συν ότι το παίζει επαναστάτης (μαύρες σημαίες, αντιπολίτευση σε κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργό, αλλά ευλογώντας τον Καραμανλή.

Νοσφεράτος είπε...

ε να σας πω και μια παλια ιστορια
θυμαστε οταν -πριν κανα τρια χρονια-καποιοι αναρχικοι κατεβασαν την σημαια απο τον Λ Πυργο και βαλαν στη θεση της μαυρη;
ο Ψωμιαδης τοτε Δηλωσε'' ποτε στην τρισχιλιετή ιστορια της πολης δεν ξανακατεβηκε η ελληνική σημαια απο τον λευκο τον Πυργο''
το τρομακτικό δεν ήταν το οτι το ειπε..Αλλά το οτι η ειδηση περασε ετσι χωρις κανεις να επισημανει οτι κοτζαμαν Νομάρχης ειχε σε μια προταση τρια χοντρα ιστορικά λάθη ..
ουτε καν οι εθνολαικιστες της πολης αυτοι που φωναζουν για τηνν ιστορια μας κλπ ..

Νοσφεράτος είπε...

''Έλεγε μια φορά μια γυναίκα στην τηλεόραση ότι τον πήρε τηλεφωνο για μια λακούβα μπροστά στο σπίτι της.
Την άλλη μέρα την πήρε ο ίδιος στοτηλέφωνο για να της πε ότι την έφτιαξε!''


βεβαια ολα τα ρουσφετια του δεν ηταν τοσο ...συγκινητικά ...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νοσφεράτε, το ρουσφέτι και ο λαϊκισμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Δίπλα σε αυτά και η μεταμοντέρνα άσκηση πολιτικής υπέρ των δημοκρατικών συμφερόντων. Δίπλα σε αυτά, ακόμα και ο εθνικισμός.

IaTriDis είπε...

(άσχετο) Έχεις εξαιρετικό γούστο! Οι αλλαγές της μορφής του blog σου ήταν η μία καλύτερη από την άλλη!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ιατρίδη, σ' ευχαριστώ πολύ. Για τη δική σου ποιότητα, δε μιλάω, το πόσο μου αρέσει το δείχνω άμεσα :))))

ShareThis