Με διαφάνεια και ειλικρίνεια

Το 2007 στο Δήμο Σταυρούπολης η νέα Δημοτική Αρχή άμα τη παραλαβή της Διοίκησης καθιέρωσε τις λαϊκές συνελεύσεις (2 το 2007, 5 το 2008, 6 το 2009)´ μια διαδικασία πρωτόγνωρη για το Δήμο μας, για κάθε γειτονιά του. Οι λαϊκές συνελεύσεις είναι η ανώτατη συμμετοχική δομή στο δημαρχοκεντρικό σύστημα, που θέτουν τους αιρετούς εκπροσώπους προ των ευθυνών τους χωρίς να τους επιτρέπουν να επαναπαύονται, όπως έχουμε δει τόσες φορές στο παρελθόν.
Και φυσικά δεν είναι απλές απολογιστικές συγκεντρώσεις παρατα-ξιακών φίλων. Είναι ανοιχτές συναντήσεις με ενημέρωση με κάθε μέσο (αφίσες, πανό, εφημερίδες, διαδίκτυο, μεγάφωνα σε κάθε γειτονιά, προσωπικές εξορμήσεις της Διοίκησης και των στελεχών της) όλων των πολιτών -κατοίκων και δημοτών. Μια ενημέρωση που διαμορφώθηκε από την πάγια αντίληψη ότι όλα είναι ανοιχτά κι όλοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα συμμετοχής, όλοι έχουν γνώμη όχι στο δρόμο, όχι στο καφενείο ή σε κλειστά γραφεία -ρουσφετολογικά-, αλλά ελεύθερα και θεσμικά μπροστά σε κόσμο.

Πολλοί, βέβαια, προσπάθησαν να τις μποϊκοτάρουν, πολλοί να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά προκειμένου να διαφημίσουν την πραμάτεια τους. Είναι λογικό. Καθώς οι πολίτες δεν έχουν μάθει σε διαδικασίες διαφάνειας, δεν έχουν εκπαιδευτεί σε συμμετοχικές μορφές άσκησης της εξουσίας, επιτρέπουν να αποκτά βήμα κάθε αιρετός για να διαφημίζεται. Και φυσικά δεν είναι αρνητικό να ακούγονται όλες οι απόψεις. Αλλά οι απόψεις ειδικά των αιρετών ακούγονται σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, με μαγνητοφωνημένη ακρίβεια για κάθε σχεδόν θέμα. Οι λαϊκές συνελεύσεις θεσμοθετήθηκαν τη πράξει για να έχουν βήμα οι ίδιοι οι πολίτες. Μέσα εκεί μπορούν να κρίνουν το έργο της Δημοτικής Αρχής, έχουν κάθε δικαίωμα να  ελέγξουν τη Διοίκηση του Δήμου συνολικά όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, όπως απαιτεί η δημοκρατική δημαγωγία, αλλά κάθε χρόνο.
Φυσικά κάποιοι θέλουν να υποβιβάσουν τέτοιες ενέργειες στη σφαίρα τάχα της επικοινωνιακής πολιτικής. Ξεχνούν όμως ότι η επικοινωνία συμβαδίζει με το έργο. Αν δεν υπάρχει έργο και διάθεση τότε η επικοινωνία χάνεται. Η μαζικότητα των συνελεύσεων σίγουρα δεν είναι εκείνη που θα κρίνει τη διάθεση της Δημοτικής Αρχής. Και η μαζικότητα έχει να κάνει με την ίδια την ποιότητα ορισμένες φορές της επικοινωνίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ακούμε κάθε αντιπολιτευόμενο ομιλητή να επικαλείται άδειες καρέκλες, σε διαδικασίες οι οποίες ήταν σχεδόν άγνωστες μέχρι εχθές. Και αν κάποιοι επικαλούνται τη μαζικότητα, ας θυμηθούν τι γινόταν πέρυσι -πόσοι και τι πληθυσμιακού δείγματος ήταν οι πολίτες στην Ομόνοια, στην Πρόνοια και την Κάτω Ηλιούπολη. Φυσικά οι ίδιοι που τώρα κρίνουν πέρσι δεν εμφανίστηκαν σε συνελεύσεις (κάποιοι γιατί ήταν βέβαιοι ότι θα αποτύχει η πρωτόγνωρη προσπάθεια, κάποιοι γιατί…). Ας μη κρίνουν λοιπόν εκείνοι που συμμετείχαν σε διοικήσεις, εκείνοι που διοικούσαν κι εκείνοι που τους στηρίζουν σε ματαιόδοξες προσπάθειές τους να αναδειχθούν πολιτικά´ εκείνοι που ποτέ δεν είχαν την τόλμη να εκτεθούν στον πολίτη που τους ανέδειξε´ εκείνοι που ποτέ δεν τόλμησαν να κριθούν ανοιχτά και να ελεγχθούν για το -ανύπαρκτο (;)- έργο τους.
Φυσικά και η μαζικότητα των συνελεύσεων δεν είναι ευθύνη των πολιτών. Είναι εύκολο να κατηγορήσει κάποιος τον πολίτη. Όμως η "δημοκρατία του καναπέ" δεν είναι εφεύρημα των πολιτών. Την εφηύραν οι πολιτικοί. Η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για ενεργοποίηση των πολτών. Φυσικά και είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να συσπειρώσει τον κόσμο. Παρά και τη φετινή επιτυχία των συνελεύσεων, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις εκατοντάδες των πολιτών που συμμετείχαν στις έξι συνελεύσεις, γιατί ακόμα υπολείπονται χιλιάδες κατοίκων που πρέπει να συμμετέχουν. Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ηθική μας υποχρέωση για μια δημοκρατική αρχή, για μια αριστερή και ανοιχτή Διοίκηση στο Δήμο.

Όπως τονίζεται και αλλού η δημόσια λογοδοσία είναι μια δυναμική δημοκρατική διαδικασία έλεγχου και επαναπροσδιορισμού των στόχων της πολιτικής του Δήμο. Η διαδικασία έχει ως στόχο να ενημερώσει τον πολίτη και να θέσει στην κρίση του την αλήθεια για όσα έγιναν και να καταγράψει κάθε αγωνία για το μέλλον του τόπου μας.
Κάθε πολίτης θεωρείται μια μοναδική και σπουδαία προσωπικότητα, στην αξία της οποίας πρέπει να δείχνουμε σεβασμό όταν εκφράζεται με άποψη, για τον τρόπο που διαμορφώνεται η καθημερινότητα της πόλης. Εξάλλου οι λαϊκές συνελεύσεις είναι ένα ακόμα μέσο επικοινωνίας, διαβούλευσης και ανταλλαγής ιδεών μιας και το άνοιγμα της διοίκησης στην κοινωνία γίνεται σε καθημερινή βάση με πολλούς τρόπους. Η συνέχιση, η ενδυνάμωση και η επαλήθευση της αξίας του θεσμού των λαϊκών συνελεύσεων πέρα από προεκλογική δέσμευση είναι και ένας σημαντικός στόχος που θα επιτευχθεί όταν γίνει αντιληπτό από τους πολίτες πως τα αιτήματα τους λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του Δήμου και ικανοποιούνται το γρηγορότερο δυνατό.

Μα η διαφάνεια τούτης της Αρχής τελικά δεν περιορίζεται μόνο σε ετήσιες συνελεύσεις. Η τακτική ενημέρωση της ηλεκτρονικής σελίδας του Δήμου κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση´ με πλήρη διαφάνεια ενημερώνει τους πολίτες γα όλα τα τεκταινόμενα στο Δήμο. Εκτός από τα Δελτία Τύπου και τις διάφορες ανακοινώσεις, ενημερώνονται οι δημότες για διαγωνισμούς και προκηρύξεις, για τις αποφάσεις και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες (απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση πιστοποιητικών κλπ). Στην ίδια λογική το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) παρέχει πληροφορίες γεωγραφικές σε όποιον ενδιαφέρεται. Παράλληλα, έχουν καθιερωθεί διαδικασίες διαβουλεύσεις (για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, για την ανάπλαση οδών, για το Γενικό Πολεοδομικό της περιοχής της Ομόνοιας). Διαδικασίες τόσο μέσω διαδικτύου όσο και μέσα από ειδικές θεματικές συνελεύσεις.

11 έκριναν :

Meropi είπε...

Δείμο μου,
πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου. Θεωρώ ότι οι λαϊκές αυτές συνελεύσεις θα έχουν νόημα αν πράγματι μπορεί και του δοθεί επαρκής χρόνος να μιλήσει ο κάθε πολίτης για όποιο θέμα τον απασχολεί.
Αλήθεια, έχεις κάποια σχέση με το Δήμο Σταυρούπολης?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μερόπη, χρόνος υπάρχει. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν "εκπαιδευτεί" σε άλλες διαδικασίες. Είμαι στο Δήμο ως ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου.

Unknown είπε...

Ξέρεις τι πιστεύω;
Πως τελικά οι ίδιο οι πολίτες, είτε εκούσια, είτε ακούσια, έβαλαν τη δημοκρατία στο συρτάρι και την διατηρούν μόνο κατ’ όνομα στις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ για την καθημερινότητά τους κρατούν την ενασχόληση με τον εαυτό τους και μόνο.
Και αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν να υφίσταται δημοκρατικό πολίτευμα, όταν οι πολίτες του δεν ασχολούνται με τα κοινά;
Δεν ξέρω αν εδώ είναι θέμα εκπαίδευσης ή γενικότερης ιδεολογικής κατεύθυνσης και παιδείας...

Θανασης Ξ. είπε...

Δήμο καλημέρα..

Δεν ξέρω ποιό κόμμα υποστήριξε τον πιο πάνω Δήμαρχο, αλλα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ..

Μπράβο του, κι ας είναι και εξωγήινος, τι άλλο να πω.

Μακάρι να το έκαναν κι άλλοι Δήμοι αυτό.

Υπατία είπε...

Δήμο γειά σου,
Οι συνελέυσεις στη Σταυρούπολη είναι από τις ελάχιστες που γίνινται σε τέτοια έκταση στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο δείχνει τη διαφορά φιλοσοφίας αυτής της διοίκησης.
Η συμμετοχή του πολίτη με κάθε τρόπο είναι προυπόθεση για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της ανάπτυξης του τόπου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Darthiir the Abban, πρώτα θα επιρίψω την ευθύνη της συμμετοχής στον εαυτό μου και στους αιρετούς και μετά στον πολίτη. Ωστόσο, και πάλι αυτή η ευθύνη δεν αναιρεί την αξία του νέου αυτού θεμσού.

Θανάση, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται, αν και όπως λες δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Υπατία, έτσι είναι. Πρέπει όμως πάντα να είμαστε σε εγρήγορση και να μην επιρρίπτουμε την ευθύνη ανέξοδα. Να δούμε πώς θα γίνουν μαζικότερες στο μέλλον. Ειδικά στους νέους δήμους θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Unknown είπε...

Φυσικά και δεν την αναιρεί...
Δεν ήταν αυτ'η η πρόθεση του σχολίου, αν κάτι τέτοιο διαφάνηκε, απλά αναρωτήθηκα "μεγαλοφώνως"...

Σταλαγματιά είπε...

Πραγματικά απαραίτητο αρκεί να λειτουργεί σωστά γιατί ως γνωστό σε αυτήν την χώρα τίποτε δεν λειτουργεί όπως πρέπει :)))

Καλώς σε βρίσκω

ο δείμος του πολίτη είπε...

Darthiir the Abban, κατάλαβα πολύ τι είπες, μην ανησυχείς. Και το να κρίνεις δεν είναι αρνητικό -τουλάχιστον σε τούτο το ιστολόγιο.

Σταλαγματιά, καλώς μας βρήκες. Πάντα υπάρχουν κενά σε θέματα πολιτικής -και κάποια τα έθεσα ήδη στο άρθρο μου. Πρέπει όμως μερικές φορές να ζυγίζουμε τα κενά σε σχέση με όσα προσφέρονται τη πράξει.

VKP είπε...

Δείμε, συγχαρητήρια καθυστερημένα για τις συγγραφικές σου δραστηριότητες και απο μένα. Έχω καιρό να μπω στην ιστοσελίδα σου αν και κάποτε υπήρξα φανατικός αναγνώστης της. Αυτό όχι για λόγους ποιότητάς της αλλά λόγω δικής μου αποκλειστικής ενασχόλησης με το μουσικό μου μπλογκ ΄παρά με το ανενεργό πολιτικό.

Εύχομαι τα καλύτερα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

VKP, σ' ευχαριστώ πολύ. Καλώς επέστρεψες και πάλι.

ShareThis