Ολοκλήρωσα επιτέλους (;) τη μελέτη μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκλήρωσα εχθές το ρετουσάρισμα της τελευταίας μου μελέτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση[1]. Μετά από πολλές παλινωδίες αποφάσισα να την τιτλοφορήσω "Τοπική Αυτοδιοίκηση: προοπτικές ανάπτυξης και κοινωνική συνοχή», γιατί κατά τη γνώμη μου αυτός ο τίτλος εμπεριέχει με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψή μου και την πολιτική μου πρόταση για μία ανθρώπινη Αυτοδιοίκηση.
Προοπτικές ανάπτυξης της πολιτικής και κοινωνικής δύναμης, προοπτικές βελτίωσης των υπηρεσιών με προτάσεις νέων δράσεις, νέων θεσμών (έκνομων ή έννομων), προοπτικές που στοχεύουν ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή. Και η κοινωνική συνοχή δεν είναι απλά ένα ρητορικό όραμα, αλλά μία ουσιαστική οραματική επιδίωξη για όλη την κοινωνία μας. Είναι εκείνο που λείπει από τις τοπικές κοινότητες, εκείνο που έχουμε ανάγκη για μία δικαιότερη κοινωνία. Και ίσως η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι μικρή για να λύσει τόσο σημαντικά προβλήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένας μεγάλος λίθος –όχι ένα λιθαράκι- στον αγώνα μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλωστε, δεν είναι ανεξάρτητη από την κεντρική διοίκηση, αλλά αποτελεί τον πλησιέστερο λαϊκό εκφραστή ή έτσι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είναι. Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης δεν είναι άσχετα από τα ζητήματα που απασχολούν τον πληθυσμό της και όλα τους εκπορεύονται από τις ίδιες φιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η περιθωριοποίηση της δημόσιας παιδείας και η αύξηση των ταξικών εμποδίων για την ακαδημαϊκή μόρφωση η ανεργία που καλύπτεται πίσω από "στημένα" στατιστικά στοιχεία είναι όψεις του ίδιου πολυεδρικού μετανεωτερικού σχήματος της κοινωνίας μας. Σε μια τέτοια όψη στέκεται και η χωρίς πόρους Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαρτημένη και υπερφαλαγγισμένη από τη γραφειοκρατία και τα κομματικά ανταλλάγματα.

Η μελέτη είναι μία πρόταση πολιτική. Δεν εξετάζονται και δεν προτείνονται θεματικές ή θεσμοί μέσα από το αυστηρό επιστημονικό πλαίσιο που συνηθίζεται ούτε από τη στείρα νομικίστικη οπτική. Κάθε θέμα εξετάζεται πολιτικά κι έτσι συμπληρώνεται στο πλαίσιο των κρίσεων και των προτάσεων για μία δημοκρατική τοπική αρχή. Καταβάλλεται μία προσπάθεια να συνταιριαστούν οι επιστημονικές θέσεις με τις πολιτικές ιδέες και τα προσωπικά οράματα, με στόχο μία ευέλικτη κινηματική αυτοδιοίκηση. Και φυσικά η παρούσα προσπάθεια απευθύνεται ακριβώς στις δημοκρατικές και κινηματικές αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου.
Είναι μία σειρά κρίσεων, ιδεών και προτάσεων με την ελπίδα να συντελέσει στο διάλογο (όχι για τη μεταρρύθμιση, αλλά για την ουσία και τις δράσεις) που φθίνει πια στις μέρες μας. 

Προβάλλεται η αντίληψη για μία άλλη, για μία διαφορετική Αυτοδιοίκηση. Γιατί τελικά Αυτοδιοίκηση δεν είναι τα κτίρια, οι δρόμοι και οι κήποι και τα πάρκα. Η τοπική αρχή που θέλει να λειτουργεί με τις αρχές της κινηματικής δημοκρατίας είναι πρωτίστως ανθρώπινη και ανοιχτή προς τη δράση των ανθρώπων. Η όποια επιλογή της κρίνεται από την προτεραιότητα που έχει ή από το ποιον εξυπηρετεί πρωτίστως, τη δημοκρατική γραφειοκρατία και την κεντρική διοίκηση ή τον ίδιο τον πολίτη; Και οι άνθρωποι δεν είναι έννοιες αφηρημένες.
Η βιβλιογραφία της πολιτικής αυτής προσπάθειας ξεπερνά τους 170 τίτλους, εκ των οποίων 58 είναι βιβλία και μελέτες μεγάλου όγκου, 36 είναι τίτλοι άρθρων από εξειδικευμένα περιοδικά (πολιτικά, αυτοδιοικητικά, αρχιτεκτονικά, κοινωνιολογικά κλπ) και ακόμα 90 περίπου άρθρα από ηλεκτρονικές σελίδες.

20 έκριναν :

Θανασης Ξ. είπε...

Καλημέρα Δήμο, συγχαρητήρια για την μελέτη σου, ακούγεται ενδιαφέρουσα..
Θα εκδοθεί; Πού θα μπορούμε να τη βρούμε;;

Σταλαγματιά είπε...

Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη και πολλές πολλές επιτυχίες ώστε να ολοκληρώνεις μελέτες και ότι αγαπάς!

Ανώνυμος είπε...

Κατεβασα το κειμενο σας και θα το μελετησω και ατομικα και συλλογικα. Τετοιες προσπαθειες ανεξαρτητως συμφωνιων και διαφωνιων αξιζουν.
Τακης Παπαθεοδωροπουλος
Γραμματεας ΝΕ Αχαιας του ΣΥΝ

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θανάση, τώρα είμαι σε φάση αναζήτησης εκδοτικού οίκου. Όταν εκδοθεί θα το ανακοινώσω. Ευχαριστώ για τις ευχές σου.

Σταλαγματιά, σ' ευχαριστώ πολύ.

Παναγιωτη, απλά σου τονίζω ότι η "δημοσιευμένη" μελέτη, είναι ένα προσχέδιο. Απέχει σημαντικά -σε στοιχέια και προτάσεις- από την ολοκληρωμένη, αλλά το πνεύμα και οι βασικές αρχές είναι ίδιες.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δήμο, μπράβο σου και πάντα τέτοια.
Χρόνια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά. Εύχομαι, υγεία και δημιουργία.!!

Θα το κοιτάξω, και θα τα πούμε.
Δεν αρκεί ένα σχόλιο, για όλα αυτά που περιγράφεις και αναπτύσσεις...

Νάσαι καλά και τα λέμε.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δείμε, χωρίς παρεξήγηση: αν ήμουν γυναίκα σου θα σε χώριζα...
Εσύ, παιδί μου, δεν παντρεύτηκες γυναίκα! Τα δοκίμια και τις μελέτες σου παντρεύτηκες!

Καλή πρωτοχρονιά φίλε!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, σ' ευχαριστώ πολύ. Πάντως ουσιαστικά έχεις σχολιάσει όλα τα αποσπάσματα που έχω κατά καιρούς δημοσιεύσει.

Άσκαρ, για την αλήθεια, μαζί με τη νεογέννητη κόρη μου το γράφαμε. Εκείνη στο καθαλάκι, με άκουγε να μιλάω και να γράφω.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τα διαβάζω, Δήμο.
Είναι ενδιαφέροντα και ουσιαστικά.
Αλλά πρέπει να γίνουν κτήμα μας και να περάσουν στο πετσί του έλληνα.
Αυτό είναι το ζήτημα.
Εσύ το παλεύεις και το κάνεις με μεράκι, επειδή το νιώθεις.

Τέλος πάντων. Δεν είναι το σχόλιο το θέμα.
Μ΄αρέσει να διαβάζω ουσιαστικά θέματα και καλογραμμένα.

Ύ.Γ.
Να, όπως τα σχόλια του Ασκαρ, ας πούμε:)
Έχει ταλέντο, ο Ασκαρδοπαίχτης!

aliatas είπε...

Πολύ ενδιαφέρων θέμα. Μένω στο σημείο του κειμένου σου που λες:

«Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης δεν είναι άσχετα από τα ζητήματα που απασχολούν τον πληθυσμό της και όλα τους εκπορεύονται από τις ίδιες φιλελεύθερες. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η περιθωριοποίηση της δημόσιας παιδείας και η αύξηση των ταξικών εμποδίων για την ακαδημαϊκή μόρφωση η ανεργία που καλύπτεται πίσω από "στημένα" στατιστικά στοιχεία είναι όψεις του ίδιου πολυεδρικού μετανεωτερικού σχήματος της κοινωνίας μας. Σε μια τέτοια όψη στέκεται και η χωρίς πόρους Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαρτημένη και υπερφαλαγγισμένη από τη γραφειοκρατία και τα κομματικά ανταλλάγματα.»

Θα μου επιτρέψεις να χαρακτηρίσω τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές καπιταλιστικές. Ο όρος «φιλελεύθερες» ενδεχομένως αθωώνει σοσιαλδημοκρατικές πρακτικές όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) λειτουργούν ήδη ως «Κερκόπορτα» για: Εισβολή ιδιωτών στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με εθελοντές. Κατάργηση του ενιαίου και σταθερού χαρακτήρα των δομών Υγείας και υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών για όλους. Συνεπώς, εμπορευματοποίηση, αφού ανάλογα με το «πορτοφόλι» του ο καθένας θα έχει και την αντίστοιχη ποιότητα ΠΦΥ και πρόληψης. Από μια τέτοια εξέλιξη θίγονται πρώτα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι, οι άποροι, οι μετανάστες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα ΑμΕΑ, οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας, οι ανασφάλιστοι κλπ.

Χρόνια πολλά, με υγεία, αιτήματα και διεκδικήσεις.

VKP είπε...

Δείμε,

χρόνια πολλά και καλά, με υγεία και δημιουργία!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, θέλει πολλά. Πιστεύω όμως ότι μία αριστερή σοσιαλδημοκρατική Αυτοδιοίκηση μπορεί να καταφέρει πολλά αν κινηθεί μεθοδικά.

aliata, μέσα στο κείμενο συχνά ασκώ κριτική στις νεοφιλελεύθερες τακτικές πολλών σοσιαλδημοκρατικών αυτοδιοικητικών αρχών.

VKP, σ' ευχαριστώ πολύ. Ανταποδίδω.

Υπατία είπε...

Δήμο σας εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά με υγεία και προκοπή.
Με ενδιαφέρον θα διαβάσω το κείμενό σου για την αυτοδιοίκηση.

takis είπε...

Koυράγιο σε σένα αλλά και στη κορούλα σου..άλλο ένα δοκίμιο μαζί της και τη βλέπω δήμαρχο θεσ/κης!

Να δώ πότε θα βρώ χρόνο να διαβάσω και εγώ..
Νάσαι καλά και ακόμα πιο δημιουργική η νέα χρονιά.

Sissi Soko είπε...

Δημιουργική και αγαπημένη χρονιά και από μένα! Είναι το βιβλίο ευκολοδιάβαστο ή μόνο για οικονομολογους?

Sissi Soko είπε...

Πότε θα βγει να το διαβάσουμε?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπατία, σας ευχαριστώ πολύ. Γνωρίζω το ενδιαφέρον για υτα τοπικά ζητήματα.

Τάκη μου, από τώρα την ετοιμάζω. Μαζί διαβάζουμε είπαμε από το καλοκαίρι.

Νικόλαε, δεν ξέρω πότε θα εκδοθεί. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.

Suspect είπε...

καλη χρονια με υγεια σενιορ, ευχομαι τα ....καλυτεροτερα σε οσους αγαπας και σε αγαπουν! :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ύποπτε, σ' ευχαριστώ πολύ.

geokalp είπε...

καλη χρονιά 2010 και με το καλό το επόμενο βιβλίο!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλή μας Χρονιά, geokalp, και σ΄ευχαριστώ πολύ.

ShareThis