ψηφιακή τηλεόραση: τι είχαμε, τι χάσαμε;

-Γιαγιά[1], από εδώ και πέρα θα έχεις ψηφιακή τηλεόραση[2].
-Μα αγόρι μου εγώ θέλω να βλέπω τις ειδήσεις του ΣΚΑΪ[3], τι να κάνω τα ψηφία ή μήπως ψήφους;
-Γιαγιά θα βλέπεις πιο καθαρά τον Αυτιά και τον Τριανταφυλλόπουλο[4] με την ψηφιακή τηλεόραση και τη Μενεγάκη και τη Μελέτη.
-Καλά, γιόκα μου, δε φτάνουν τόσες μαλακίες που λένε, πρέπει να τους βλέπω και καθαρά;
Εδώ και καιρό βλέπουμε μία ωραία κινουμένων σχεδίων διαφήμιση σχετικά με την ψηφιακή τηλεόραση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανείς από το ιστοχωριό δεν ασχολήθηκε με το θέμα, αν και είναι ζήτημα ψηφιακής τεχνολογίας. Εξετάζουμε το σχετικό site στο οποίο μας παραπέμπει η διαφήμιση και αναζητούμε τα κίνητρα για να πληρώσουμε τα τουλάχιστον 50€ για τον αποκωδικοποιητή (που μας λένε ότι είναι κι εύκολο να τον τοποθετήσουμε. Καλά ρε παιδιά, αν μπορώ να μπω και πλοηγηθώ στο site σας, λέτε να βρω δυσκολία να τοποθετήσω δύο βύσματα κι ένα scart;)
Ας δούμε ποια είναι τα οφέλη και γιατί πρέπει να ψηφιοποιηθούμε.
α) επειδή είναι καλύτερη εικόνα. Δηλαδή θα βλέπουμε πιο ζωντανά όσα μας πουλάνε (βία, έρωτα, κουτσομπολιά, προβοκάτσιες, προπαγάνδες κτλ) και θα ακούμε πιο καθαρά ό,τι επιθυμούν οι καναλαρχες (όχι άλλο Αυτιά[5] ρε παιδιά…Και μου λέτε ότι θα τον ακούμε και καθαρότερα;)
β) επειδή το επιβάλλει η ΕΕ λέει πρέπει κι εμείς να πληρώσουμε 50€ -που θα αυξηθούν φυσικά βάση του νόμου προσφοράς και ζήτησης. Κι επειδή δεν ήταν σίγουροι ότι αυτό θα υλοποιηθεί, σου λέει ότι από το 2012 δε θα παίζει αναλογικά το σήμα.
Γιατί όμως δε μας λένε και κανένα πραγματικό κέρδος; Γιατί δε λένε ότι η ψηφιακή τηλεόραση που μας επιβάλλεται είναι προθάλαμος για επιπλέον ιδιωτικά κανάλια (και μάλιστα με μερικότερο κόστος) ή ότι στο μέλλον πιθανώς κάποια από αυτά να γίνουν συνδρομητικά ή να δημιουργηθούν και νέα;
Και άντε να πάρω αποκωδικοποιητή, μήπως τουλάχιστον θα σταματήσουν να εκπέμπουν ακτινοβολία οι κεραίες; Όχι φυσικά. Απλά η ακτινοβολία θα είναι… ψηφιακή.
Μήπως θα παρέχεται καμία επιπλέον πληροφορία (κάτι σαν το χρησιμότατο teletext) που μας πληροφορεί; Όχι βέβαια (αυτά μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας). Το μόνο επιπλέον από ό,τι παρέχεται μέχρι τώρα θα είναι ένα πρόγραμμα τηλεοπτικό που θα μας βοηθάει να προγραμματίσουμε τι θέλουμε να γράψουμε στο βίντεο. Και αυτό στην εποχή της πειρατείας και της ανάκαμψης των video club.
Πάντως για την ποιότητα όσων λέγονται και προβάλλονται, δε γίνεται λόγος από κανέναν.

[1] Δυστυχώς, η γιαγιά μου δε ζει πια (εδώ κι ένα χρόνο) για να είναι αληθινός ο διάλογος, αλλά αφού δεν παρέστη ούτε σε κηδεία ούτε σε μνημόσυνά της, ας τη χρησιμοποιήσω τιμής ένεκεν και για τις ευτυχισμένες στιγμές που πέρασα μαζί της.
[2] Από μέρες ήθελα να γράψω για το θέμα, αλλά πού χρόνος.
[3] σ.σ. Εχθές ο ΣΚΑΪ ήθελε να μας πείσει ότι πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερες κι ανεξέλεγκτες τις τράπεζες να μας βιάσουν κι άλλο. Γιατί τάχα οι τράπεζες είναι το οικονομικό μέλλον της χώρας και η καρδιά του οικονομικού μας συστήματος. Πιο νεοφιλελεύθερη οπτική και προπαγάνδα δεν άκουσα πουθενά.
[4] Σχετική αναφορά σε παλαιότερο άρθρο μου.
[5] Πάντως αν τυχόν γυρίσει το κανάλι στον Αυτιά, η οχτάμηνη κόρη μου μόνο που τον ακούει, αρχίζει το κλάμα…

32 έκριναν :

pølsemannen είπε...

Βασικά δεν είναι αποκωδικοποιητής, ψηφιακή κεραία είναι, άλλωστε η ΕΡΤ εκπέμπει ψηφιακά τα cine+, σπορ+, πρισμα+ και PIK Sat εδώ και κάποια χρόνια.

Η απόδοση της κεραίας δεν συγκρίνεται με τις αναλογικές εσωτερικές κεραίες που επηρεάζονται από την θέση τους στον χώρο.

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένη ψηφιακή κεραία, οπότε σπεύσατε να αγοράσετε την πλάσμα 50", που λόγω έλλειψης πατριωτισμού δεν έχετε ακόμα προμηθευτεί.

Προφανώς, η κατάργηση του αναλογικού σήματος είναι τρόπος να κινηθεί η αγορά για τις νέες τηλεοράσεις κατά βάση και δευτερευόντως για τις ψηφιακές κεραίες για όσους υπανθρώπους δεν έχουν 50" SONY και μου κάθονται με τις παλιές τους συσκευές οι ακοινώνητοι.

Πρώτη φορά είναι που Ζμπρώχνεται ο κόσμος παγκοσμίως στην κατανάλωση;

Από κει και πέρα η ιδιωτική Ελληνική τηλεόραση, ψηφιακή ή αναλογική δύσκολα μπορεί να γίνει ανεκτή από μη λοβοτομημένα άτομα,

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στη σελίδα γράφει, pølsemannen, ότι η κεραία δεν αλλάζει (ίσως μόνο η πλευρά που κοιτάει). Αλλά δεν παύει να είναι ένας αποκωδικοποιητής, αφού αποκωδικοποιεί τα ψηφιακά σήματα (άσε που έτσι το ονομάζει και το εν λόγω site). Αξίζει στην επιχειρηματολογία μου να προσθέσω και την αγορά νέων τηλεοράσεων με ενσωματωμένο το δέκτη.

Θανασης Ξ. είπε...

Πιδια μ'...(επειδή κι εγώ είμαι κάπως σαν την γιαγιά του Δήμου) ..για πείτε μου: Άμα η τηλεόραση πιάνει το ψηφιακό της ΕΡΤ, θέλει και έξτρα αποκωδικοποιητή, ή καθάρισα;;...

jacki είπε...

Μου άρεσε ο διάλογος με τη γιαγιά.
Να είσαι καλά.

pølsemannen είπε...

@ δείμος

Ούτως ή άλλως, εάν δεν προμηθευτείτε SONY 50" με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, είσθε αντεθνικώς δρων. :-P

@ Θανασης Ξ.

Καθαρίσατε, αλλά καλού κακού πάρτε μια SONY 50" με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, για να μην σας φακελώσουν!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Από τα λίγα που καταλαβαίνω είναι ότι κάνει ο ίδιος. Αλλά προσωπικά ούτε για το cine+ δεν αγόρασα εγώ, Θανάση.

jacki, όσο τη θυμάμαι, τόσο χαίρομαι για τα ωραία που ζήσαμε.

pølsemannen, σπεύδω... Αλλά, ρε φίλε, πού να τη βάλω; Έχω τόσα βιβλία που δε χωράει.

cyrus είπε...

@ Θανάσης Ξ: Όχι, αγαπητέ, δεν καθαρίσατε -- η ψηφιακή της ΕΡΤ εκπέμπει σήμα σε συμπίεση MPEG-2, ενώ η Digea θα εκπέμπει σε MPEG-4, πρότυπο το οποίο είναι πιο καινούργιο και με καλύτερη ποιότητα. Ακούγεται ότι αυτό το πρότυπο θα ακολουθήσει και η ΕΡΤ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

cyrus, έτσι είναι; Δηλαδή σε κάθε περίπτωση πρέπει να αγοράσουμε νέο αποκωδικοποιητή. Και όταν από MP4 γίνει MP5 ή 6 θα αλλάξουμε αποκωδικοποιητή και πάλι; Δηλαδή δε φτάνει που έχουμε 4/5 τηλεχειριστήρια, θα τα αυξάνουμε συνεχώς; Μάλλον, όλα γίνονται για να στηρίξουμε τις εταιρείες ανακύκλωσης ηλεκτρικών ειδών τελικά.

cyrus είπε...

Αυτά είναι τα (λίγα) κακά της ψηφιακής τεχνολογίας. Πάντως, και παρόλο που σπάνια βλέπω τηλεόραση, προτιμώ να δώσω 60 ευρώ και να απαλλαγώ από τα χιόνια και τα είδωλα στην εικόνα...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δεν χρειάζεται να ρωτήσω. Πήρα τις πληροφορίες που ήθελα!
Μου κάηκε η παλιά τηλεόραση και δεν καταλάβαινα απ΄αυτά, τα νέα κόλπα.:)

Όχι και 50", pølsemannen!
Που θα την βάλω; Κρεμαστή στο ταβάνι;

Μόλις πάρω την αύξηση, θα επιληφθώ του θέματος.
Εκσυγχρονισμός και επιτήρηση!

Δήμο, ωραίο θεματάκι.
Συζητούσαν γι΄αυτά, οι φίλοι, αλλά εγώ,...αλλού!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εγώ, πάντως, είμαι με τη γιαγιά!

gatodiakritikos είπε...

Με...προλαβες, θα εκανα και εγω σχετικη αναρτηση! Κατα τα αλλα εισαι πολυ κατατοπιστικος! Καλό Σ/Κ!
Αλλο ενα 50αρικο με το ετσι θελω. Ετσι το βλεπω εγω! Και σιγα τα οφελη. Η αιωνια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΙ-ΒΙ παραμενει!!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Οσο πιό συνοπτικά μπορώ:
1. Οι καναλάρχες ιδιώτες εκπέμπουν με προσωρινή άδεια επί 20ετία χωρίς τέλη χρησης των συχνοτήτων.
2.Οι ιδιώτες καναλάρχες εκπέμπουν την νέα τεχνολογία με τα πολλά καλούδια για αυτούς ΕΠΙΣΗς ΧΩΡΊς ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΕΙ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΧΡΉΣΗ των δημοσίων συχνοτήτων .Σύμφωνα με μελέτη του ΕΣΡ χάνονται 43-200 εκατομμυρια ευρω ΕΤΗΣΙΩΣ από αυτό.!!!
3.Το project της digea είναι σικέ στην μεταφορά του σήματος έχουν διαλέξει τη sisco που δεν έχει βάλει ΣΉΜΑ ΒΙΝΤΕΟ πουθενά αλλού στην Ευρώπη, χρησιμοποιούν το πανάκριβο σήμα του OTE αντί για IPTV
4.Αναζητήστε στις τεχνικές επιλογές τους την καθυστερημένη δυνατότητα στο Γερμανικό ΟΤΕ να προωθήσει τις δορυφορικές του προωθήσεις που θα εξαφανήσουν την Νοva
5.Οι 5 αποκωδικοποιητές που υπάρχουν είναι φτηνά Κινέζικα μηχανάκια περιορισμένων δυνατοτήτων.Οι δυνατότητες του αυριανού ψηφιακού σήματος όπως τουλάχιστον τις βλέπουμε σε Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Αγγλία Ολλανδία, Σουηδία δεν εξυπηρετούνται από αυτό. Μην περιμένετε από αυτά τα μηχανάκια εφαρμογές τηλειατρικής, εξυπηρέτησης πληροφοριών, διαδραστικών ψηφοφοριών και συμμετοχής σε τηλεπαιγνίδια από ένα τιβι κοντρόλ που απολαυμβάνει ο τελευταίος ένοικος ενος πχ Ιταλικού ξενοδοχείου.
6.Οι τeχνικοί της digea δεν τους ενδιαφερει το υψηλό κόστος των λύσεων που προσφέρουν γιατί έχουν φροντίσει ήδη τα αφεντικά τους το μεγάλο κόστος να το μεταβιβάσουν σε εξαφάνηση της συμμετοχής 2% επί του τζίρου που είχαν, παντελώς ανεξέλεκτοι ασύδωτοι και φοροδιαφεύγοντες και εισφοροδιαφεύγοντες μέσω απαλοιφής αγγελιόσημου. Αστε που όλες οι διαφημήσεις πια θα κινούνται στο μαύρο χρήμα.
7. Τα προβλήματα εικόνας και ήχου από χρήστες στο Κιλκίς κλπ συζητούνται ήδη στα δορυφορικά φόρουμ.
8. Για την ποιότητα των προγραμάτων με τη γνωστή υποκουλτούρα που εκπέμπουν θα συμφωνήσω με τη γιαγιά του Δείμου, μελαγώνουμε παιδιά και πρέπει να προσέχουμε την ανυπαρξία διαλόγου και μόρφωσης στα ιδιωτικά κανάλια μηδε του φιλελευθερου σκαι εξαιρουμένου.
9.Στο χώρο των τεχνικών τιβι ήδη υπάρχουν πολλές απολύσεις, βιάζονται να ελαττώσουν κόστη που προκύπτουν από την νέα τεχνολογία υπερ φοβάμαι των λεοφόρων οπτικών ινών που εγκαθιστούν οι ξένοι πιά στο Γερμανικό ΟΤΕ.
10. Δεν είναι δηλ παίδες μόνο θέμα 50 ευρώ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

cyrus, τουλάχιστον εσύ τα έχεις και το επιθυμείς να χαρείς καλή εικόνα. Ο πεθερός μου και η γιαγιά μου με αγροτική σύνταξη των 280€ πού θα τα βρουν;

Σπίθα, για το ταβάνι καλή φαίνεται η ιδέα.

Να' σαι καλά, Άσκαρ.

Γατοδιάκριτε, τώρα είναι 50 €. Σε λίγους μήνες να δεις πού θα εκτοξευτεί.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διόνυσε, με αποστόμωσες. Καλά κατάλαβα ότι είναι ολόκληρο σικέ κόλπο, μια απάτη ολκής που ξεπερνά τα 50€ (σιγά μη γίνει τόση δουλειά για 50€), ήμουν σίγουρος ότι πρωτίστως εξυπηρετούνται τα κανάλια -ή έστω στο μέλλον θα εξυπηρετηθούν-, αλλά δεν ήξερα πώς. Με κάλυψες απόλυτα...

spirosvii είπε...

Κι αυτοί που δεν έχουν καν τηλεόραση;

Εμείς εδώ έχουμε βγάλει το χαζοκούτι στο μπαλκόνι εδώ κι ένα χρόνο κι έναν μήνα παρακαλώ! Ειδήσεις ακούμε από το ραδιόφωνο ΝΕΤ 105,8, ταινίες βλέπουμε από το pc (πριν καν κυκλοφορήσουν σε dvd, σε ποιότητα DVD και HD 720 και 1080 βλέπε διάφορα γνωστά realeses).

Χρήματα θα έδινα μόνο για τα ψηφιακά της ΕΡΤ, πιστεύω αξίζει γιατί βάζει τρομερά ντοκιμαντέρ, σειρές και ταινίες

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μωρέ, Σπύρο, αν τα καταφέρατε μπράβο σας. Δεν έχεις κι άδικο.

αθεόφοβος είπε...

Πολύ γκρίνια και μιζέρια δαπιστώνω!
Κανένας δεν υποχρέωσε κανενα στο να έχει τηλεόραση και να βλέπει Αυτιά ή Τριανταφυλλόπουλο.
Υπάρχουν ένα σωρό ταινίες αξιόλογες στην τηλεόραση ή και επιμορφωτικά ντοκυμαντέρ όπως αυτό που είδα πριν από λίγο στο ΣΚΑΙ και έτσι έμαθα ότι το πέος του γορίλλα είναι σαν τον αντιχειρα μας!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεόφοβε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Καλά έχει διάφορα αξιόλογα η τηλεόραση, αλλά ας δούμε συγκριτικά τόσο την αναλογία σε χρόνο των εκπομπών (δε μετράω τις ταινίες) όσο και την υποχρέωση σε αγορά αποκωδικοποιητή.

Madame de la Luna είπε...

Είναι περίπου δυο βδομάδες που δεν έχω δει τηλεόραση κι έτσι έχω χάσει, όλες τις καυτές εξελίξεις :)

Με φρίκη, γνωστοί και φίλοι με ρωτούν.. "μα δεν έμαθες ότι.."
Ντρέπομαι, που λέει ο λόγος, αλλά δεν είχα μάθει. Τώρα νομίζω, σχημάτισα πλήρη άποψη.


Καλή σας μέρα.

roadartist είπε...

"δε φτάνουν τόσες μαλακίες που λένε, πρέπει να τους βλέπω και καθαρά;"

Σωστό!!!

Όσο απίστευτο κ αν ακουστεί σε κάποιους, βλέπω ελάχιστη ώς καθόλου τηλεόραση..
Καλή εβδομάδα!

Suspect είπε...

με την ιδια λογικη, τι τη θελαμε την εγχρωμη, μια χαρα ηταν και η ασπρομαυρη.
Πιο καλλιτεχνικη...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Madame de la Luna, εγώ ντρέπομαι να ομολογήσω ότι ετοιμάζομαι να πάω να τον αγοράσω. Μόνο κέρδος βλέπω μόνο το γεγονός ότι θα βλέπω και δύο κρατικά που θέλω.

καλλιτέχνη του δρόμου, σε πιστεύω. Όταν κάποιος έχει ενδιαφέροντα και προσωπικές αναζητήσεις (παίζει βέβαια ρόλο κι η ηλικία) τότε η τηλεόραση είναι το τελευταίο που κάνει.

Ύποπτε, εννοείς ότι πάμε κόντρα στην εξέλιξη και την πρόοδο; Ίσως. Είναι κι αυτή μία άποψις.

βασίλης είπε...

Αλλη μια πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη και αυτό σε σχέση με την Αθήνα.. Σε πολλά τεχνολογικά και πολιτιστικά μπήκε μπροστά.. Καλό μεσημέρι Δείμε!

Άναυδος είπε...

Παρακαλώ τους blogger να στηρίξουν την προσπάθεια για την Αϊτή, βάζοντας στο blog τους το σχετικό Banner:

http://buzz.blogger.com/2010/01/support-haiti-disaster-relief.html
 

Aggelos Spyrou είπε...

Αν ζούσε ο Δαρβίνος θα είχε τόσα να γράψει για την εξέλιξη των "ειδών" τεχνολογίας...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασίλη, θα αλλάξει κάτι, όμως, επί της ουσίας;

Άγγελε, και σκέψου ότι μόλις αφήσαμε τη χρονιά του.

2Σx2 είπε...

Χμμμ, δεν είναι 50 ευρώ τα έξοδα για τον τελικό χρήστη.

Καταρχήν, με 50 ευρώ αγοράζουμε τον φτηνότερο αποκωδικοποιητή. Ας πούμε ότι βάζουμε έναν με 70 για να ξεγελιόμαστε πως έχουμε κάτι καλύτερο. Αλλά υπάρχει θέμα.

Εγώ μένω μόνος και έχω 2 τηλεοράσεις. Μία στο σαλόνι και μία στην κρεβατοκάμαρα. Γενικά, στα ελληνικά σπίτια οι 2 τηλεοράσεις είναι minimum. Υπάρχει μία στο σαλόνι, μία για τη μαμά, μία για τα παιδιά, μία εκεί, μία αλλού.

Κάθε τηλεόραση θα θέλει δικό της αποκωδικοποιητή. Αρά τα 50 (ας πούμε ότι πήραμε κάτι φτηνό) πολλαπλασιάζονται επί τον αριθμό των συσκευών μας. Φτάνει; Όχι!

Πήγες και πήρες κι ένα dvd-recorder ή έχεις ακόμα ένα βίντεο για να γράφεις τηλεοπτικό πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει. Επειδή το σήμα περνάει από εκεί και αυτά θέλουν αποκωδικοποιητή. Οπότε 50 επί τις τηλεοράσεις και τα παρελκόμενα.

Τέλη του 2012 θα σταματήσει η αναλογική εκπομπή. Άρα ή ετοιμάζουμε 50άρια ή διατηρούμε τις συσκευές για να μας βάζει πάνω η γιαγιά μας τα αγαπημένα της σεμεδάκια - ως διακοσμητικές δηλαδή και επειδή τις έχουμε συνηθίσει.

Κάποιοι σκέφτηκαν. Ας πάρω σήμερα μια τηλεόραση με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη με mpeg-2 πρότυπο αποκωδικοποίησης ώστε να μη χρειαστεί να παίρνω ξεχωριστό μηχάνημα μεθαύριο. Αλλά φευ! Κι αυτοί κότσοι πιάστηκαν αφού το πρότυπο θα είναι mpeg-4 και θέλει άλλη αποκωδικοποίηση.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ακριβώς, έτσι, αγαπητέ 2Σx2. Και δε μένουμε μόνο στο οικονομικό, αλλά και στα κέρδη των καναλιών που πια δε θα πληρώνουν (που δεν πλήρωσαν και ποτέ) για τις ραδιοσυχνότητες στο κράτος.

bhoy είπε...

Ξεχάσατε και τα DVD-r!!!Ναι,υπάρχουμε κι εμείς που θέλουμε ν΄αντιγράφουμε και να παρακαλοθούμε αυτά τα λίγα,όποτε εμείς το κρίνουμε σκόπιμο!
Να σημειώσω πως εγώ έχω ψηφιακό DVD-r {sic!} και λογικά θα πάει άπατο...

υ.γ.ασφαλώς κι αξίζουν τα φηφιακά της ΕΡΤ-ιδίως αν σου αρέσει το μπάσκετ,μιας και δείχνει το ισπανικό πρωτάθλημα

ο δείμος του πολίτη είπε...

bhoy, αφιέρωσες. Αυτή την οπτική -είναι η αλήθεια- δεν είχα εντοπίσει.

lily είπε...

οι αποκοδικοποιητες εκπεμπουν ακτινοβολια στο χωρο που ειναι?

ShareThis