Το 2011 για μένα

Αναμφισβήτητα μέσα στο 2011 τρία πράγματα καθόρισαν την πολιτική ζωή της χώρας και την προσωπική μου. Φυσικά ο ένας είναι ο νέος πρωθυπουργός της, μια και το κίνημα με τα ποικίλης μορφής σχήματα που απέκτησε (αγανακτισμένοι, κόκκινοι, ροζ, εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ κλπ) έριξαν ουσιαστικά το ΓΑΠ. Επειδή για τον Παπαδήμο μιλήσαμε και παλαιότερα, ας μην αναμοχλεύσω τα ίδια.
Ένα άλλο ζήτημα που σηματοδότησε την ελληνική πολιτική ήταν το χαράτσι της ΔΕΗ. Φυσικά το χαράτσι δεν είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, καθώς εντάσσεται σε ένα πλαίσιο επιβολής δολοφονικών τελών κι αύξησης υπαρχόντων φόρων. Το ίδιο αυτό το τέλος όμως έρχεται όχι μόνο να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία, αλλά ουσιαστικά να τιμωρήσει τον ελληνικό λαό για επενδύσεις σε ακίνητα που οι πολιτικοί επί έτη τον προέτρεπαν να κάνει.  Η ελαφριά φορολόγηση της δεύτερη κατοικίας και η ανύπαρκτη της πρώτης και ο χαμηλός ΦΠΑ λόγω της εξαιρετικά χαμηλής αντικειμενικής (sic) αξίας ήταν μερικά μόνο μέτρα που καθοδηγούσαν τους μεσοαστούς στην επένδυση σε ακίνητα.
Το χαράτσι θα μπορούσε να είναι ένας δίκαιος φόρος εφόσον συνδέονταν με τα πραγματικά εισοδήματα (ας υπήρχαν κι αυστηροί έλεγχοι), με κάθετες δηλαδή πολιτικές, ή αν το γνωρίζαμε όταν αποφασίζαμε να αγοράσουμε ακίνητα. Ένας φόρος που επιβάλλεται χωρίς να είναι εκ των προτέρων γνωστός, ουσιαστικά έρχεται να σκοτώσει την ίδια την επένδυση (και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που εμποδίζονται οι όποιες επενδύσεις). Ο φόρος θα μπορούσε να είναι δίκαιος, ακόμα και στην περίπτωση που λειτουργούσε κλιμακωτά (με πολλές κλίμακες) κι όχι σε τέτοια οριζόντια λογική.
Το άλλο σημαντικό γεγονός που άλλαξε τη ζωή μου και θα με επηρεάσει για τις επόμενες δεκαετίες, είναι φυσικά η γέννηση της δεύτερής μου κόρης. Η Ισμήνη ήρθε σε μία εποχή που βρέθηκα άνεργος μετά από πολλά χρόνια δύο παράλληλων εργασιών. Με μπόλικο χρόνο ελεύθερο πιστεύω στάθηκα στο πλευρό των κοριτσιών. Το κακό είναι ότι ξεκινώντας η μεγάλη (Άρτεμις) το βρεφονηπιακό, μας φέρνει όλο ιωσούλες που τις μεταδίδει και στο μωρό. Έχουμε καταντήσει ένα υπέροχο μικρό φαρμακείο. Αλλά πού θα πάει θα αναπτύξουν αντισώματα


ΥΓ Εκδόσαμε και ένα ακόμα βιβλίο. Παρά τον τίτλο του δεν απευθύνεται σε ειδικό κοινό, αλλά στο σύνολο σχεδόν των πολιτών που αγωνιούν για τη γειτονιά τους. Ένα σκαλί στην ανέγερση ενός τοπικού πολιτικού διαλόγου. Πάρτε κανένα και βιβλίο, στείλτε και κανένα mail. Συμβολικό είναι το ποσό (5€). Ούτε θα πλουτίσω, ούτε θα φτωχύνει κανείς. Κι αν είναι να φτωχύνει, ας το παραγγείλει και δε θέλω χρήματα... Άντε Άη Βασίλη μου...

20 έκριναν :

αθεόφοβος είπε...

Να σου ζήσουν οι κοράκλες και εύχομαι υγεία και ευτυχία σε όλη την οικογένεια σου!
Αυτές οι ιωσούλες που λες ήταν η αιτία που δεν κατάφερε τελικά η κόρη μου να βγάλει ούτε μήνα στον βρεφικό σταθμό με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούμε ιδιαίτερα τα πρώτα της χρόνια να την μεγαλώσουμε γιατί δουλεύαμε και οι δύο οπότε αναγκαστικά το παιδί το ανέλαβαν ξένα χέρια.
Όταν τελικά έφτασε στο νηπιαγωγείο και μπορούσαμε να κάνουμε άλλο ένα η δουλειά μας, η ταλαιπωρία που είχαμε τραβήξει μέχρι τότε αλλά και η απάντηση όταν την ρωτήσαμε αν θέλει αδελφάκι-καλά δεν είμαστε οι 3 μας!- μας απέτρεψαν από το δεύτερο παιδί.
Απόφαση που εκ των υστέρων την μετανιώσαμε.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα άτιμα και φεύγουν απ΄το σπίτι όταν πια γίνουν ένας ισότιμο ενήλικο άτομο!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ, Αθεόφοβε. Κι εσύ ό,τι επιθυμείς, φίλε. Εμείς στο βρεφονηπιακό πάμε μία μέσα μία έξω. Περάσαμε και δύο μήνες ολόκληρους (Σεπτέμβρη και Νοέμβρη) στο σταθμό. Αλλά τις γιορτές θα είναι σπίτι. Μετά μάλλον θα πάει καμία εβδομάδα... Πάντως εκτός από λίγες (ευτυχώς άσχημες στάσεις) απέναντι στη μικρή είναι φοβερή. Κάνει ησυχία για να κοιμηθεί το μωρό, το αγκαλιάζει, το χαϊδεύει. Και η σκατούλα στον 8ο μήνα πια όλα τα καταλαβαίνει και γελάει ή κλαίει συμπάσχοντας όταν κλαίει η μεγάλη. Πάντως ήδη η μεγάλη φέρεται σαν παιδί. Διαβάζει (εικόνες εννοείται) μόνη ή ζητάει να τις διαβάσουμε εμείς παραμύθια, παίζει μόνη, έρχεται για αγκαλίτσες...

Swell είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Swell είπε...

Κοίτα, με τη μία μέσα και μία έξω από το βρεφονηπιακό, συνηθίζεις και την ιδέα μία μέσα στο ευρώ μία έξω. Να σου ζήσουν οι κόρες σου με τα υπέροχα πραγματικά ονόματα και να 'χετε όλοι μια πολύ καλύτερη χρονιά!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Swell, μπορείς να το δεις σαν το ευρώ ή σαν το στρατό... Σ' ευχαριστώ, φίλε.

thinks είπε...

Σε διαβεβαιώνω εκ πείρας ότι στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά τα παιδιά παίζουν πινκ-πονκ με τις ιώσεις! Καλή αντίσταση, και να σας ζήσουν και οι δύο κορούλες.

Συμφωνώ με όσα λες αλλά θα προτείνω μια άλλη οπτική. Αν πάρεις όλους τους φόρους, χαράτσια, κλπ, πόσο τοις εκατό του εισοδήματος αντιπροσωπεύουν; Θα δεις ότι υπάρχουν χώρες της Ευρώπης, όπως πχ η Σουηδία, όπου έχουν φόρους ακόμα ψηλότερους από αυτό το ποσοστό. Το λέω αυτό για να επιμείνω στην άποψη που παρουσιάζω πρόσφατα ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας τα τελευταία 10 χρόνια είναι ότι ενώ η αγορά είχε ίδιο σχεδόν κόστος ζωής με την υπόλοιπη αγορά της Ευρωζώνης, οι αποδοχές ήταν το 1/2 με 1/4 των υπολοίπων κρατών της ίδιας αγοράς. Η μόνη λύση είναι να αυξηθούν οι αποδοχές ή να βγούμε από την αγορά και να πέσουν οι τιμές. Όμως αυτό που θα γίνει είναι να βγούμε (μάλλον) από την κοινή αγορά και να αυξηθούν ακόμα παραπάνω οι τιμές.

Όσο για το ότι έφυγε ο ΓΑΠ, θέατρο τώρα θα παίζουμε; Ίδια ακριβώς είναι η κυβέρνηση, με λκίγα άτομα παραπάνω για να χωρέσουν την δεξιά και την ακροδεξιά. Ο Παπαδήμος είναι ο υπογραφέας. κατά τα άλλα, τι άλλαξε εφ' όσον οι αποφάσεις από μήνες πολλούς έρχονται απ' έξω ήδη.

Καλή Χρονιά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Thinks, είμαι βέβαιος. όταν ένα κράτος σου δίνει ελαφρυντικά και σε προτρέπει να κάνεις συγκεκριμένες επενδύσεις, δε δικαιούται εν μία νυκτί να τα αλλάξει όλα και να σε βάλει να πληρώνεις για εκείνα που σε καθοδηγούσε. Σε πολλές άλλες χώρες οι φόροι αναλογικά είναι καλύτεροι ή αν θες τουλάχιστον έχουν τέτοιες υπηρεσίες που είναι καλύτερες κι από ιδιωτικές (πχ Σουηδία). Δεν είναι το πρόβλημα στο τι πληρώνεις, αλλά στο τι ανάπτυξη έχεις και τι υπηρεσίες λαμβάνεις από τη φορολόγησή σου.

thinks είπε...

Καμία αντίρρηση. Το κράτος και η κοινωνία πιθίκιζαν "το εξωτερικό" σε όλα εκτός μισθών και εκτός γνώσης του πως να το κάνουνε σωστά. Ο Χατζιαβάτης και ο μπαρμπα Γιώργος μας θυμίζουν πάντα ότι τα Δυτικά ρούχα δεν μας κάνουν Δυτικούς. Τώρα σιγά-σιγά ίσως βγούμε από την νάρκη της άρνησης και βρούμε την ζωή στο ποιοί πραγματικά είμαστε.

Δημήτριος Ζ είπε...

Να τις χαίρεσαι.
Υγεία.

kapetanios είπε...

εγώ μόνο την μια γνωρίζω-κανόνισε ;)
καλή χρονιά

Orelia είπε...

Καλή Χρονιά ωρέ Δήμο!
αγάπη να περισσεύει στ' αρχοντικό σου
κι ας είναι άδειο απο ευρώ το πορτοφόλι το δικό σου
καλήν υγεία νάχετε όλοι στο σπιτικό σου
και νάν' οι κόρες σου το πιο γλυκό αφεντικό σου
[τα βιβλία είναι οι προσωπικές μου επενδύσεις, έλα όμως που δεν ξέρω που να τα δώσω τα 5 τα ευρώ... κι ας με κοροϊδέψει ο Καπετάνιος.. τ' ομολογώ! δώσε πληροφορίας... :)]

Καλή Χρονιά!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Thinks, δεν είναι θέμα δυτικών τρόπων ζωής, αλλά ανάπτυξης και πώς τελικά τη βλέπουμε: ως αριθμούς ή ως κοινωνική ανάπτυξη;.

Δημήτριε, σ' ευχαριστώ πολύ. Κι εσύ ό,τι επιθυμείς.

Καπετάνιε, θα το κανονίσουμε, θα το κανονίσουμε. Καλή Χρονιά.

Ορέλια, αγάπη έχουμε, κουράγιο έχουμε και έτσι το παλεύουμε σε πείσμα όσων θέλουν να μας διώξουν ή να μας χαντακώσουν.

Σου έστειλα μήνυμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (αυτό που βρήκα στο προφίλ σου). Αν δεν το λάβεις στείλε μου εσύ μήνυμα ή κάνεις κλικ στο εξώφυλλο του βιβλίου στην κεντρική μου σελίδα).

thinks είπε...

Μα δεν διαφωνούμε: το ίδιο πράγμα (σύστημα) που μπορεί να φέρει "κοινωνική ανάπτυξη" στις κοινωνίες από τις οποίες πηγάζει, φαίνεται μόνο με "αριθμούς" (και αποτυχία) στις κοινωνίες που το πιθηκίζουν (κάνοντας τα λάθη που καταγγέλλεις πιο πάνω) επειδή δεν ανήκει στην κοινωνική τους ταυτότητα. Ακραίο παράδειγμα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν με το στανιό δυτική "δημοκρατία" σε μια αραβική χώρα και η αποτυχία είναι παταγώδης. Παράδειγμα ανά χείρας: μια ημι-Ευρωπαϊκή χώρα που προσποιείται την εντελώς δυτική παριστάνοντας ότι το άλλο ήμισυ της (το ανατολίτικο) μπορεί να παρακαμφθεί. Την πιο πάνω άποψή σου υποστηρίζω προτείνοντας ένα παραπάνω "γιατί".

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συγνώμη, ρε Δημήτρη, αλλά δεν το κατάλαβα. Πάσο...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Χρειαζόμαστε επειγόντως αντισώματα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι, όπως πάει, Άσκαρ, θα έχουμε σε λίγο να δώσουμε και ως δωρεά...

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Χρόνια σου Πολλά, Καλά, Αισιόδοξα & με μπόλικη δόση τρέλλας γιατί μόνο έτσι θα αντέξουμε!!! Να σου ζήσουν & οι 2 κορούλες & υπομονή: κι εμείς πέρισυ που πήγαινε η "μεγάλη" (σήμερα 5,5 χρονών) πρώτη χρονιά παιδικό τα ίδια ακριβώς είχαμε (& κολλούσε & η μικρή): συνέχεια ιώσεις, βρογχίτιδες, κλπ. Το καλό είναι πως φέτος ακόμη δεν αρρώστησε καμμία τους οπότε κάντε κουράγιο εσύ & η σύζυγος: υποφέρετε φέτος & για του χρόνου!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το ξέρω, ηλιαχτίδα μου κι εκεί ευελπιστώ. Πάντως 15 τώρα μέρες είναι μια χαρά.

Leigh-Cheri είπε...

Νομίζω ότι έπρεπε να αρχίσεις από το τελευταίο!Η γέννηση του μωρού δεν συγκρίνεται με τίποτα, όσο ζόρικα κι αν είναι τα πράγματα.
Να σου ζήσουν δείμο μου!
Αυτές να είναι καλά!
Γιατί -όπως λέει κι ο Σιδηρόπουλος- "αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα".

Πο πο!Δυο κόρες ε; Ζηλεύω!!!:-)

Καλή Χρονιά!!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλή Χρονιά να έχουμε, Leigh-Cheri μου. Κι ελπίζουμε...

ShareThis