e-book και e-banking

 Τις μέρες των γιορτών ασχολούμενος λίγο με την προώθηση του βιβλίου μου, παρατήρησα πως πολλοί φίλοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το e-book. Βέβαια, δεν είναι κάτι νέο. Το ηλεκτρονικό βιβλίο απέχει τρομακτικά από τη συνήθειά μας να γράφουμε και να σημειώνουμε σε ένα έντυπο βιβλίο (μία συνήθεια που ξεκινά ήδη από τα μαθητικά μας χρόνια). Ακόμα κι αν εκτυπωθεί, χάνει στο δέσιμο και την εικόνα συγκριτικά με ένα έντυπο/δεμένο βιβλίο.
Ωστόσο, λίγοι βλέπουν την ιδιαίτερη χρηστικότητα και οικονομία ενός e-book. Βλέπετε, το ηλεκτρονικό βιβλίο όχι μόνο δεν πιάνει χώρο (και φυσικά δεν αξίζει ως μέσο επίδειξης στη βιβλιοθήκη μας). Αρκετοί φίλοι, κι εγώ βέβαια, έχουμε δίπλα στην κλασσική βιβλιοθήκη και μία ολόκληρη στο σκληρό μας  δίσκο. Κάτι ανάλογο με τις φωτογραφίες που αποθηκεύουμε. Από την άλλη, το ηλεκτρονικό βιβλίο βοηθά στην ταχύτερη επιλεκτική αναζήτηση  των στοιχείων που χρειαζόμαστε.
Φυσικά κι ένα e-book είναι φτηνότερο (πολύ φτηνότερο κανονικά, αλλά οι εκδοτικοί οίκοι προσπαθούν κι από εκεί να βγάλουν κέρδη). Μάλιστα, αν γίνεται λόγος για αυτοέκδοση, τότε το κόστος είναι από μηδενικό μέχρι μερικά ευρώπουλα (συμβολικά όπως το όρισα προσωπικά).
Μάλιστα θα έλεγα ότι είναι ευκολότερη η καταγραφή σημειώσεων σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο και η αποστολή τους στο συγγραφέα (σε περίπτωση διαλόγου) ή και σε ένα φίλο. Βασικό χαρακτηριστικό του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι η δυνατότητα ταχύτερης προώθησής του σε φίλους και γνωστούς, χωρίς να χάνουμε το αρχικό κείμενο (ενώ το έντυπο βιβλίο θα δανείζουμε και αγωνιούμε πότε θα το πάρουμε πίσω). Εξάλλου, το ηλεκτρονικό βιβλίο μας επιτρέπει την αποσπασματική εκτύπωση στο σπίτι μας (υποθέτω πως οι περισσότεροι έχουν ένα εκτυπωτή στη δουλειά ή το σπίτι τους), ενώ ένα έντυπο βιβλίο έχει ανάγκη σε περίπτωση αναπαραγωγής, ένα φωτοτυπάδικο.
Ταυτόχρονα με τη διστακτικότητα στη χρήση του ηλεκτρονικού βιβλίου, είδα και φίλους που ήθελαν το βιβλίο κι έπρεπε να αναζητήσουν (τούβλινη) τράπεζα για να κάνουν το –συμβολικό που λέγαμε- έμβασμα. Η αλήθεια είναι ότι θεωρούσα δεδομένο ότι φίλοι με τους οποίους μιλώ χρόνια στο διαδίκτυο και φαίνεται να αναγνωρίζουν τις διαδικτυακές ευκολίες στην επικοινωνία θα είχαν όπως εγώ e-banking. Ίσως ευθύνεται ο φόβος (τον οποίο καλλιεργούν τα ΜΜΕ για τις -μηδαμινές ουσιαστικά- ηλεκτρονικές απάτες), ίσως ευθύνεται και η βαρεμάρα μας να μεταβούμε σε μία τράπεζα και να χάσουμε και χρόνο, φυσικά.
Κι όμως το e-banking είναι από τις μεγαλύτερες ευκολίες. Δεκάδες φορές έχω παραγγείλει και προπληρώσει βιβλία σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία χάρη σε αυτό ή σε άλλων ειδών καταστήματα. Ακόμη περισσότερες φορές έχω μεταφέρει χρήματα ή έχω εξετάσει το λογαριασμό μου μέσω του διαδικτύου. Βέβαια, η μεγάλη ευκολία που έδωσε είναι η πληρωμή από το σπίτι (από τα διαθέσιμα του λογαριασμού) όλων σχεδόν των ΔΕΚΟ χωρίς να χρειάζεται να κάνω αναλήψεις ή να κυκλοφορώ με σημαντικά ποσά στην τσέπη μου και να μεταβαίνω σε ένα κατάστημα για να πληρώσω.
Με ένα ή δύο κλικ πάντοτε πληρώνω έγκαιρα οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρο το θυμηθώ. Ομοίως και επιλέγω και παραγγέλνω βιβλία. Μάλιστα ορισμένες τράπεζες δίνουν και ειδικές/εικονικές (virtual) προπληρωμένες (όποτε θες βάζεις χρήματα) πιστωτικές κάρτες για σχετικές αγορές.
Δεν ξέρω παιδιά, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι γλιτώνω πολύτιμο χρόνο μέσω του e-banking. Και προτρέπω ανεπιφύλακτα τον καθένα σας να βρει τους σχετικούς κωδικούς από την τράπεζά του. Τα λογισμικά συνήθως είναι τόσο απλά, όσο χρειάζεται ένας εντελώς άσχετος για να κάνει τη δουλειά του (2-3 κλικ). Εξετάστε το και αν το δοκιμάσετε θα δείτε τη γλύκα να πληρώνεις τα πάντα από το σπίτι σου.

Όποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο, μπορεί να κάνει "κλικ" σε κάποια φωτογραφία ή να διαβάσει στην κορυφή της σελίδας το σχετικό ένθετο.

16 έκριναν :

akrat είπε...

καλησπέρα

καλή χρονιά

να σου πω και κάτι? στην αθήνα στον λύχνο για 5 τυπογραφικά + εξώυλλο σε καλά χαρτιά μου ζητούσαν 3 ευρώ το βιβλίο για 10 αντίτυπα... άντε με 5 ευρώ ο καθένας μπορεί να το έχει τυπωμένο και βιβλιοδετημένο...
τζάμπα πράγμα

Zaphod είπε...

Χιχιχι!!

Εγω ειμαι στο νετ 15-16 χρονια, και ακομα δεν εχω κανει ουτε μια e-συναλλαγη! (εννοώ πληρωμή ε;)



Υ.Γ. Ουουουουουου!

ο δείμος του πολίτη είπε...

akrat, καλημέρα, φίλε. Εμένα παλαιότερα για κάποιο δοκίμιο μου ζήτησαν τα κερατά τους.

Zaphod, δεν ξέρεις πώς μου έχει λύσει τα χέρια, ειδικά με τους πάγιους λογαριασμούς και αγορές βιβλίων. Αφού να σκεφτείς έχω ξεχάσει πώς είναι στήνεσαι σε ουρά ή να πληρώνεις φαρμακοποιό. Και ομοίως έχω ξεχάσει τι σημαίνει να ψάχνεις σε βιβλιοπωλεία...

teleytaios είπε...

Δήμο, το e-banking το τιμώ δεόντως εδώ και χρόνια και όντως έχω μεγάλο κέρδος χρόνου.

Για τα e-books η γνώμη μου είναι ότι βεβαίως αποτελούν ένα βήμα στην εξέλιξη του βιβλίου, αλλά θες λόγω συνήθειας, θες λόγω του ότι θέλω να πιάνω το χαρτί, τα παραδοσιακά βιβλία μου αρέσουν περισσότερο.

Προσφάτως, έκανα την πρώτη μου προσπάθεια και δημιούργησα ένα e-boοκ, με άρθρα και διηγήματα από το teleytaios.wordpress.com, όπως ίσως έχεις δει. Σε πληροφορώ, ότι ενώ το έφτιαξα, ενώ το διάβασα στην ψηφιακή του μορφή, πήγα και το έδωσα για εκτύπωση και το έχω και σε χαρτί, σε μορφή κανονικού βιβλίου, με χοντρό εξώφυλλο κλπ. Νιώθω ότι δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο ηλεκτρονικό!

Έχω και μια εγκυκλοπαιδική απορία Δήμο. ISBN πως παίρνει ένα e-book? Πως έδωσες ISBN για παράδειγμα στο νέο σου βιβλίο; Και τι παραπάνω προσδίδει το ISBN στο βιβλίο σου, θέλω να πω, χωρίς αυτό δε θα ήταν το ίδιο;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, το ISBN δεν είναι δύσκολη διαδικασία (βλ. κι εδώ). Εξασφαλίζει τα πνευματικά δικαιώματα (χωρίς να εμποδίζει το clopy-paste, αλλά εμποδίζει την κλοπή του συνόλου ή σημαντικού με΄ρους του έργου. Δεύτερον προσδίδει σοβαρότητα στο έργο/βιβλίο και το καθιστά προσιτό στα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους.

Το δικό σου δεν πρόλαβα ακόμα να το διαβάσω. Δε συνιστώ για κάθε έργο το ISBN, προκειμένου να υπάρχει μία σχετική εκδοτική σοβαρότητα. Προσωπικά, ας πούμε έγραψα τόσα δοκίμια και μελέτες, αλλά δεν τους χορήγησα ISBN επειδή δεν τα θεώρησαν αμάν και ντε την πρωτότυπη θέση/ιδέα. Αντίθετα, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι σοβαρή και σχετικά ογκώδης μελέτη, με πρωτότυπες θέσεις και κρίσεις και με πλούσια βιβλιογραφία, εκτίμησα ότι απαιτείται ISBN.

teleytaios είπε...

Για το ISBN ρώτησα απλώς από απορία. Σίγουρα για να πάρει ISBN πρέπει ένα βιβλίο να είναι σοβαρό και να έχει κάτι να πει.

thinks είπε...

Μόνο με e-banking λειτουργώ και μόνο από οθόνες διαβάζω πια. Κατά προτίμηση 1920x1080, μια 22" και μια 26" με ένα συνεχές desktop. Και σε αεροπλάνα από 17" laptop. Εκτός από την συλλογή μου Asterix που μ' αρέσει να την διαβάζω στα παλιά έντυπα πριν κοιμηθώ... Έχει κάπου στο ίντερνετ να πατήσω ένα κουμπί γι αυτά τα €5 ;
Καλή Χρονιά!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, θα διαβάσω μέσα στις μέρες το δικό σου και θα σου πω. για το ISBN. Πάντως μη νομίζεις ότι κάνει κανένας κανέναν έλεγχο ποιότητας κάθε βιβλίου. Αυτό υποτίθεται ότι το κάνουν οι εκδοτικοί οίκοι, αλλά με την κρίση που περνούν μόλις τους πληρώσεις τα πάντα εκδίδουν...

Δημήτρη, κι εγώ κάπου εκεί οδεύω. Αν εννοείς για το βιβλίο στείλε μου ένα mail.

teleytaios είπε...

Δήμο, ίσως δεν ήμουν ξεκάθαρος: Δε θέλω να βάλω ISBN στο e-book που έφτιαξα. :)

Ρώτησα απλώς γιατί δεν ήξερα πως παίρνει ISBN ένα βιβλίο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το κατάλαβα, Κώστα, τη δεύτερη φορά. Αλλά δεν είναι κακή ιδέα μία έκδοση αν πιστεύεις ότι κάτι αξίζει.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μωρέ το βιβλίο είναι σαν τη γκόμενα: αν δεν το μυρίσεις πρώτα δεν το φχαριστιέσαι!

Νimertis είπε...

έχω να πω πως σε 10 χρόνια, όποιος επιμένει ακόμα στα τυπωμένα βιβλία θα είναι απλώς... δεινόσαυρος... είτε το θέλουμε είτε όχι...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νημερτής, δεν ξέρω. Να το εκλάβω ως ευχή για το δικό μου βιβλίο;

Ανώνυμος είπε...

Eίναι η πιο κρίσιμη περίοδος στο Δικαστήριο της Χάγης τώρα. Μη σταματάτε να το διαδίδετε παντού !

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Ο Χίτλερ, εισέβαλε στην Ελλάδα (1941). Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε όσο καμία άλλη χώρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971.

Παρά ταύτα,η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησηςJacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).


Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο

http://www.greece.org/blogs/wwii/

και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.
Για το Εθνικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Μανώλης Γλέζος

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Debby είπε...

Παρόλο που δεν θυμάμαι πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που επισκέφθηκα υπηρεσία για να πληρώσω λογ/σμό, τράπεζα για να πληρώσω κάρτα και έχω χρόνια επίσης που σε πολλές περιπτώσεις προτιμώ το internet για τις αγορές μου, δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τα e-book. Δεν τα βολεύομαι καθόλου. Ίσως γιατί δεν έχω ένα εργαλείο που θα μπορούσε να μου κάνει ένα ebook ελκυστικό. Θέλω να πω ότι μπορώ να διαβάσω μερικές σελίδες από το laptop αλλά το διάβασμα το έχω συνδυάσει με το να κρατάω κάτι στο χέρι μου, όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ, εύκολο στην μεταφορά, το οποίο μπορεί να θέλω να διαβάσω περιμένοντας στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου ή ξαπλωμένη στον καναπέ μου είτε μέσα σε ένα καράβι στην διάρκεια ενός ταξιδιού (εφόσον δεν κουνάει έτσι?).
Κάποτε που είχα ένα pocket pc διάβαζα κάτι λίγα με αυτό αλλά με το που τα έφτυσε αυτό μου τέλειωσε μαζί του και η συνήθεια!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Debby, εγώ είμαι κάπου στη μέση. Άλλα βιβλία τα διαβάζω σε ηλεκτρονική μορφή κι άλλα σε έντυπα. Εξαρτάται πώς θα τα βρω. Σίγουρα πάντως ένα λογοτεχνικό μου είναι πιο δύσκολο να το διαβάσω ηλεκτρονικά.

ShareThis