Οι Anonymous Hackers xτύπησαν το υπουργείο δικαιοσύνης...

Οι Anonymous Hackers «χτύπησαν» την ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τα ξημερώματα. Η επίθεση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γύρω στις 06: 00 το πρωί. Στο υπουργείο βρίσκεται κλιμάκιο αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση. Το μήνυμα των Anonymous έχει αφαιρεθεί και η ιστοσελίδα του υπ. Δικαιοσύνης βρίσκεται υπό κατασκευή.
Σε μήνυμά τους προειδοποιούν ότι θα παραβιάσουν και άλλες ιστοσελίδες υπουργείων, αλλά και ελληνικών μέσων ενημέρωσης και ζητούν να φύγει η Ελλάδα από την Συμφωνία ACTA (Διεθνής Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης/Απομίμησης ACTA – Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement). Δίνουν, μάλιστα, δύο εβδομάδες διορία. Συγκεκριμένα στο βίντεο που έχουν αναρτήσει αναφέρουν ότι «η δικαιοσύνη γεννήθηκε στην χώρα σας και εσείς την σκοτώσατε». Επιπλέον επισημαίνουν ότι η σημερινή τους επίθεση είναι μόνο ένα δείγμα από το τι μπορούν να κάνουν.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της επίθεσης των Anonymous Hackers δεν είναι το ίδιο το μήνυμα (που κατά τα άλλα είναι μέσα στη λιτότητά του άψογο), που δε ήταν και επαναστατικό. Το πιο σημαντικό είναι η προβολή της ιδέας στο εξωτερικό ότι οι Έλληνες δεν ευθύνονται, αλλά οι πολιτικοί τους. Και μάλιστα προβάλλει έμμεσα και την ιδέα για ενίσχυση της δημοκρατίας. Η ενέργεια με ενθουσίασε όχι για την επαναστατικότητά της, αλλά για το ολίγον, για το μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες πολίτες, που σταδιακά θα μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο.
Ήδη τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ άρχισαν να αναμεταδίδουν την είδηση.
Οι μάσκες του Guy Fawkes με τις οποίες οι «χακτιβιστές» καλύπτουν τα πρόσωπά τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους, κρύβουν άτομα διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και πολιτικών πεποιθήσεων. Στους Anonymous μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε από τους πολίτες που βρίσκονται ανάμεσά σας. Η σύνθεση της ομάδας μας δεν παραμένει ποτέ ίδια για πολύ καιρό, αλλά διαρκώς αλλάζει, εμπλουτίζεται και μετουσιώνεται». Σήμερα, πάντως, οι Anonymous εκτιμάται ότι μετρούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχέση τους με το κίνημα «Occupy Wall Street» θεωρείται δεδομένη. Εξάλλου, στο πρότυπο της γνωστής ατάκας του εξορκιστή τονίζουν ότι είναι Λεγεώνα. Είμαστε πολυάριθμοι. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας αναμένετε, επισημαίνουν μέλη στα μηνύματά τους.

18 έκριναν :

Swell είπε...

Η λιτότητα και η σαφήνεια μου άρεσαν και μένα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν μπορείς να περιμένεις ούτε επαναστατικό μήνυμα ούτε ταξική ανάλυση για την υπεραξία και τον ιμπεριαλισμό. Ένα βραχύ μήνυμα αγανάκτησης και συμπαράστασης ήταν αυτό χρειαζόμασταν.

teleytaios είπε...

Δήμο, παρά το γεγονός ότι απευθύνονται στο αίσθημα του ανθρώπου, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο από το να επιτίθενται σε ιστοσελίδες με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται. Δε θα ήθελα να εξετάσω τη σκοπιμότητα ούτε βεβαίως την αποτελεσματικότητά τους. Εκείνο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι το γεγονός ότι αποτελούν ένα κίνημα στα πρότυπα των κινηματογραφικών κινημάτων του καλού ενάντια στο κακό, το οποίο πρέπει να διερευνήσουμε την αιτία για την οποία δημιουργήθηκε. Κοινωνικές αδικίες, απώλεια εισοδήματος και ανεργία, αλλά και η παγκόσμια αστάθεια στην οικονομία νομίζω αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία των Ανωνύμων, αν βεβαίως δεχτούμε ότι είναι ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα το οποίο δεν είναι υποκινούμενο από κέντρα εξουσίας και κυβερνήσεις. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν υπάρχει ένας Ρομπέν των δασών ο κόσμος εφησυχάζει θεωρώντας ότι κάποιος άλλος θα καθαρίσει αντί αυτού.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, για τους λόγους αυτούς κι εγώ δεν έκανα καμία ανάλυση. Σαφώς και οι κυβερνοεπιθέσεις απλά προσθέτουν ένα συναίσθημα ικανοποίησης και δηλώνουν μία διεθνιστική παρουσία πολιτών. Ως εκεί, βέβαια. Όσο και να καταχάρηκα (και δεκάδες ακόμη σε πληροφορώ) την "επίθεση", στην ουσία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι τίποτα άλλο από εξαγωγή του ελληνικού αισθήματος για τα μέτρα.

thinks είπε...

Η μάσκα έγινε "της μόδας" από την ταινία Vendetta. Η οποία κατ' εμέ ήτανε μάπα, by the way. Οι hackers δεν είναι τίποτα παραπάνω από χούλιγκαν που πετάνε ντομάτες και λαχανικά ή σπάνε βιτρίνες και προσόψεις καταστημάτων. Πες τους κουκουλοφόρους τους hackers, αν θες, Δήμο, αλλά μη νομίζουμε ότι είναι τίποτα περισσότερο από περιθωριακοί, κοινωνικά αποτυχημένα μηδενικά, που τυχαίνει να ξέρουν πολύ καλό προγραμματισμό. Είχαν φαίνεται χρόνο να τον μάθουν τον προγραμματισμό τις άδειες ώρες που δεν τους καθόταν γκόμενα ή γκόμενος. Ίσως αυτό που χρειάζονται είναι ένας καλός παρτενέρ στον λερωμένο καναπέ τους, δίπλα στα άδεια χαρτόκουτα της προχθεσινής πίτσας. Το ότι επιτιθέμενοι στο κατεστημένο ξεσηκώνουν τα απωθημένα τα δικά μας, δεν θα έπρεπε να επέτρεπε σε εμάς να πηδάμε πάνω στην σκηνή λες και κάτι σημαντικό τρέχει στα γύφτικα... όσα απωθημένα και να έχουμε, οικονομικά (και λέω οικονομικά, της τσεπούλας μας, γιατί όσο ήταν γεμάτη η τσεπούλα δεν ένοιαζε κανέναν τίποτα άλλο). Όσοι δεν ξέρουν καλό προγραμματισμό, ας πάνε να σπάσουν βιτρίνες φορώντας κάποια μάσκα προτίμησης. Τον Καραγκιόζη, ή την Scarlett O'Hara...Το ίδιο είναι.

Το Gunpowder plot Ζεί! Αυτό μας οδηγεί! Όλοι πίσω στο Λονδίνο του 1605! Ανατινάξτε το Πάρλιαμεντ και μουντζώστε την Βουλή!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Thniks, σίγουρα δεν είναι κουκουλοφόροι. Αγανακτισμένοι που χτυπούν ηλεκτρονικά. Κυβερνοτρομοκράτες ή κυβερνοακτιβιστές θα τους έλεγα, αλλά όχι κουκουλοφόρους. Μην ξεχνάς ότι η κουκούλα πρωτίστως χρησιμοποιήθηκε πολιτικά από επαναστάτες για να προστατευτούν στην ανωνυμία.

Στα υπόλοιπα όλα συμφωνώ. Βλέπεις κι εγώ δε σημείωσα κάτι ιδιαίτερο στην ενέργειά τους, πέρα από μία ηθική ικανοποίηση. Το κυριότερο/μεγαλύτερο κέρδος είναι ακριβώς στο σημειωμένο πλαίσιο: η διεθνικιστική εξαγωγή του φιλελληνισμού για τους πολίτες.

Έχουμε συμμετάσχει σε πολύ σημαντικότερες και πιο άγριες δράσεις, για να του δώσουμε κάποια άλλη ερμηνεία ή να ασχοληθούμε περισσότερο.

thinks είπε...

Το κατάλαβα ότι δεν συμμετείσχες παραπάνω από μια ηθική ικανοποίηση. Και αφήνω την ηθική πλευρά της ικανοποίησης για άλλη φορά. Πάντως και οι καημένοι οι κουκουλοφόροι στο Σύνταγμα ανωνυμία δεν ζητούν; Μπα... εγώ λέω αν θες να αποπροσανατολίσεις ένα χάκερ, βρέστου μια γκόμενα που να του κάτσει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Thniks, τόσα χρόνια στο κίνημα έμαθα να ακούω και να αποδέχομαι κάθε μορφή ακτιβισμού και δράσης, αρκεί να μη χρησιμοποιεί βία σωματική ή αλλιώς να μην καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Και ο κυβερνοακτιβισμός δε χρησιμοποιεί βία. Αντίθετα, η τρόικα και η υποτακτικές ελληνικές κυβερνήσεις καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωματα (είτε με τα ΜΑΤ είτε με τα μέτρα τους). Έμαθες ότι δεν επιτρέπεται να αρρωσταίνουμε για πάνω από 23€ το μήνα; Αυτό κι αν δεν είναι αυθαιρεσία απέναντι στη ζωή και την ασφάλεια του Ανθρώπου. Όχι, φίλε, δεν είναι κουκουλοφόροι.

Οι κουκουλοφόροι έχει αποδειχθεί ότι συνεργάζονται με την αστυνομία και ότι συνειδητά προβοκάρουν τους αγώνες και τη λαϊκή συμμετοχή με τη χρήση βίας με πιθανότητα φόνου.

thinks είπε...

Και έχεις αποδείξεις ότι οι hackers δεν συνεργάζονται με κάποιον κάπου για κάποιο λόγο; Και αυτές οι χολιγουντιανές μάσκες δεν είναι κουκούλες; τότε τι είναι; απόκριες; Δεν έχω βέβαια την πείρα σου αλλά από αρχή ποτέ δεν αποδέχομαι κάθε μορφή ακτιβισμού και δράσης μόνο και μόνο επειδή είναι ακτιβισμός ή δράση.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Thniks, οι χακτιβιστές δεν εμφανίστηκαν πρώτη φορά. Η δράση τους είναι γνωστή από παλιά.

thinks είπε...

Τι λες βρε Δήμο! Δεν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά; Σε καλό μου, δεν τό 'ξερα :-) Έ-ρε τι μαθαίνει κανείς. Για το μέγεθος του πιπί τους ξέρεις τίποτα; γιατί μου φαίνεται ότι πάσχουν από το κλασσικό πρόβλημα του περιθωριακού που δεν βρίσκει γκόμενα να του κάτσει όπως σου είπα παραπάνω. Ή μήπως είναι της κατηγορίας ότι το μέγεθος δεν έχει σημασία;

Πάντως και ο Καρνάβαλος στην Πάτρα εμφανίζεται κάθε χρόνο δεκαετίες τώρα...

Καλή σου μέρα :-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μάλλον δε με κατάλαβες. Από τις αρκετές εμφανίσεις τους μπορούμε να εξάγουμε πια σχετικώς ασφαλή συμπεράσματα. Και όπως φαίνεται από τον τρόπο που γράφουν, μιλούν και κινούνται (στοχευμένα και συλλογικά συχνά) σίγουρα δεν είναι περιθωριακοί, αλλά μέλη της κοινωνίας πολλών εθνικοτήτων.

Οι ενέργειές τους και η μάσκα τους -σύμβολο της αντίδρασης στην κεντρική καταπιεστική/απολυταρχική εξουσία, τύπου 1984 και F911-, αποκαλύπτουν ότι θέλουν να κάνουν δυναμικές εμφανίσεις, συμβολικές. Αν θέλουν να πιστεύουν ότι έτσι θα πετύχουν κάτι, αυτό είναι κάτι άλλο. Αλλά επειδή τα κείμενά τους αποκαλύπτουν έξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους (κι όχι 16χρονα και περιθωριακούς που θέλει και η ΕΛΑΣ), θα έλεγα ότι δεν πιστεύουν πως θα πετύχουν κάτι περισσότερο από ηθική ικανοποίηση και εξαγωγή της δράσης τους.

Ούτε η 17Ν και ο ΕΛΑ πετύχαιναν κάτι περισσότερο από ηθική ικανοποίηση σε μέρος του πληθυσμού και γνωστοποίηση της ύπαρξής τους.

Crux είπε...

Εγώ πάλι δεν μπορώ παρά να ενθουσιάζομαι ακριβώς για την επαναστατική τους αυτή στάση. Οποιαδήποτε διατάραξη της κοινής ησυχίας είναι θετική κι ελπιδοφόρα γιατί μπορεί να βρει ανταπόκριση. Με μια σύντομη αναζήτηση κατάλαβα πως ήδη το βίντεο αυτό έχει διαδοθεί σε πολλούς.
Νομίζω όμως πως η ιδέα ότι για τη σημερινή άθλια κατάσταση ευθύνονται αποκλειστικά οι πολιτικοί είναι βολική αλλά και επικίνδυνη. Προσωπικά θεωρώ ότι έχουμε και οι πολίτες ισάξιο μερίδιο ευθύνης με τους πολιτικούς. Οι περισσότεροι βάλαμε το χεράκι μας για να καταργηθεί η αξιοκρατία, κοιτάξαμε να ξεγελάσουμε όπου μας έπαιρνε το κράτος και ν΄ αρπάξουμε λεφτά και κυρίως ψηφίζαμε επανειλημμένα και συστηματικά τους ίδιους εγκληματίες στοχεύοντας σε ατομικά συμφέροντα. Η πολιτικοί μας είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας μας. Δεν βρίσκονται τυχαία εκεί που βρίσκονται, εμείς τους αναδείξαμε, και πολύ φοβάμαι πως η αφέλεια και η ευπιστία δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν την εκλογή τους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Crux, δε θα την έλεγα επαναστατική στάση, αλλά μία εξαγωγή της αντίδρασης. Σίγουρα φταίνε οι πολιτικοί. θετική είναι μόνο η συμπαράσταση και η φιλελληνική διάθεση.

Νέστορας είπε...

παρεμπιπτόντως, απ' ότι φαίνεται η κίνηση έγινε από μια ελληνική ομάδα ελαφρώς εθνικοσοσιαλιστικού χαρακτήρα (για παράδειγμα http://parallhlografos.wordpress.com/2012/02/03/%ce%bf%ce%b9-anonymous-%cf%81%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf-site-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9/)

όσο για το τι μπορεί να πετύχει κανείς με τέτοιες μεθόδους, μια κυβερνοτρομοκρατική ομάδα που θα μοίραζε το περιεχόμενο φουσκωμένων λογαριασμών ανεγκέφαλων υπευθύνων θα ήταν ιδιαίτερα καλοδεχούμενη και αρεστή ακόμη και από τον thinks :)

κατά τα άλλα, ούτε οι απεργίες και οι πορείες πετυχαίνουν κάτι πλέον, να τις σταματήσουμε κι αυτές;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νέστορα, δεν είδα καμία απόδειξη που στηρίζει τούτη την άποψη. Στην αρχή μιλούσαν για 16χρονους, μετά για μέσω Σουηδίας...

Αν δούμε προσεκτικά το κείμενο λέξη λέξη κι ακούσουμε τον τρόπο ομιλίας, μάλλον θα καταλάβουμε ότι πρόκειται για ξένους κι όχι για Έλληνες. Η άρθρωση, η έμφαση, η πολυπλοκότητα της σύνταξης δείχνει ανθρώπους που κατέχουν την αγγλική σε πέραν του άριστου επίπεδο -σχεδόν μητρική γλώσσα. Από την άλλη, δεν είδα κάποιο link ώστε να αποδεικνύεται ότι το βίντεο είναι παλαιότερο.

Αν όντως ήταν ακροδεξιοί να είσαι βέβαιοι ότι θα συμπεριλάμβαναν αρκετά στοιχεία στην ομιλία τους, κάτι που δε βλέπουμε. Οι ακροδεξιοί δε φοβούνται. Απλά δεν έχουμε μάθει ότι το μήνυμα, μπορεί να βγει και με άλλο λεκτικό...

Νέστορας είπε...

ναι, ναι, συμφωνώ στο σκέλος του βίντεο, 100% δεν είναι έλληνες! αν μη τι άλλο η προφορά μας κάνει μπαμ! τα πάντα δείχνουν προς τα κει.

αλλά το αρχικό βίντεο είχε ημερομηνία 2-3 μέρες πριν την επίθεση, το είδα ο ίδιος δλδ. χθες που είχα κοιτάξει το αρχικό είχε σβηστεί από youtube.

τα screenshots έχουν πάνω τα λογότυπα της GHS, της εν λόγω ελληνικής ομάδας. δε λέω οτι φτιάξανε το βίντεο, απλά κατά μία έννοια ίσως "χρησιμοποίησαν" τους anonymous (ή μπορεί κάποια μεμονωμένα μέλη από τους τελευταίους να συμμετείχαν στο εγχείρημα)..

καλό βράδυ!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νέστορα, Καλή σου μέρα. Έψαξα να βρω το αρχικό βίντεο και δεν το κατάφερα. Δέχομαι τη θέση σου, πάντως. Από την άλλη οι Anonymous ποτέ δεν έκανα ούτε υπονοούμενο ότι αποτελούν μία ενιαία ομάδα με συγκροτημένη βάση και σταθερή επικοινωνία. Μάλλον το αντίθετο. Προβάλλουν ένα "κίνημα" κυβερνοακτιβιστών πολυπρόσωπο και μεγάλου αριθμού διεσπαρμένο σε πολλές χώρες. Θα φανεί πάντως στο μέλλον.

ShareThis