Τελείωσε και τούτη η Εθνική Γιορτή. Με όπλα, χημικά υπό μάλης κι ασπίδες γιορτάσαμε και φέτος τον Αγώνα και την Ελευθερία (sic). Θα μου πείτε τώρα πια Ελευθερία γιορτάσαμε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Σε όλη τη χώρα είχαμε αντιδράσεις. Η 25η Μάρτη έγινε στάθηκε μία αφορμή για εκδήλωση όχι απλά διαφωνιών, αλλά οργής και πόνου κατά της ακολουθούμενης πολιτικής. Από βδομάδες τώρα τα μίντια και η πολιτική ηγεσία του τόπου προσπαθούσαν να φοβίσουν όσους σκέφτονταν να κινηθούν πιο επιθετικά. Από τη μια είχαμε τις συνεχείς ειδήσεις για τον τρόπο που θα φρουρούνταν η Αθήνα και άλλες πόλεις με ολοφάνερο στόχο τελικά να τρομάξουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πολλοί δεν πήγαν καν στις παρελάσεις είτε γιατί με τόση αστυνομική δύναμη ήταν πια άνευ ουσίας είτε γιατί φοβήθηκαν επεισόδια.
Την ίδια στιγμή τα μίντια φρόντισαν με ποικίλες εκπομπές να αναπαραγάγουν συνεχώς τις ειδήσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, στοχεύοντας όπως έλεγε και η Γώγου στο μυαλό. Δεν υπήρχε λόγος να πυροβολήσουν οι μπάτσοι. Πυροβόλησαν απευθείας στο μυαλό προκειμένου να καταστούμε όλοι συνένοχοι στο έγκλημα που διαπράττεται.
Και φυσικά στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και η επανάληψη των σεναρίων και των ημερομηνιών για εκλογές. Ούτε κόμματα να προλάβουν να οργανώσουν εκδηλώσεις ή να φοβηθούν πολιτικό κόστος και πιθανή χρέωση επεισοδίων (ΣΥΡΙΖΑ) ή να γίνουν ακόμα συντηρητικότερα καταδικάζοντας κάθε αντίδραση (ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ). Το μπαλάκι των ημερομηνιών αμέσως μεταφέρονταν σε σχόλια του τύπου τώρα που έρχονται οι εκλογές, τώρα ας τους πολεμήσουμε, όχι στην εθνική γιορτή, στη δημοκρατία μόνο η ψήφος υπάρχει κλπ δημοκρατικές ιδέες και θέσεις.
Αποδείχθηκε, όμως, τελικά ότι οι πολιτικοί ταγοί του κράτους φοβούνται τους πολίτες τους. Και αυτό κρίνεται θετικό. Το πολιτικό σύστημα απέδειξε ότι δεν αντέχει την λαϊκή οργή. Πολλοί πολιτικοί βίωσαν το αίσθημα του λαού και πόσο ανεπιθύμητοι είναι πια. Εξάλλου, τούτο αποδεικνύεται και από τόσους βουλευτές που πια δεν τολμούν καν να κατέβουν σε εκλογές (Πάγκαλος, Ξυνίδης, Ξενογιαννακοπούλου, Παπανδρέου κλπ).
Ο φόβος είχε φανεί νωρίτερα με την αγωνία για να προστατεύσουν τις εθνικές εκδηλώσεις τιμής. Ωστόσο, δεν περιμέναμε να κρυφτούν τόσοι πολιτικοί και να μην παραβρεθούν σε εκδηλώσεις εθνικού χαρακτήρα ούτε και περιμέναμε δήμαρχοι να φανούν βασιλικότεροι και να μην επιτρέψουν παρελάσεις ή τοποθέτηση εξέδρων. Και σε τούτο πρέπει να προσθέσουμε και το ρεζιλίκι της πολιτικής ηγεσίας. Ο απόλυτος εξευτελισμός των κάγκελων, των παρατεταγμένων διμοιριών, του κλαδέματος δέντρων και μαζέματος νερατζιών ή γιαουρτιών, λαχανικών κλπ. Κινήσεις που απέδειξαν όχι μόνο γελοιότητα και φόβο, αλλά κανονικό πανικό.
Μέρος του λαού -οργανωμένο προφανώς- δε φοβήθηκε να αντιδράσει με ποικίλους τρόπους. Η αστυνομία περιόρισε τις αντιδράσεις, αλλά τούτες δεν εκμηδενίστηκαν. Και σε πολλά σημεία είδαμε και πολίτες να χειροκροτούν όσους φώναζαν, όσους αντιδρούσαν ή σιωπηλά να το αποδέχονται. Αποδείχθηκε ότι δε φοβήθηκαν.
Τα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να περιορίσουν την οργή και την αγανάκτηση. Το ίδιο και οι πολιτικοί. Απέκρυψαν το βαθύτερο συμβολισμό της χτεσινής μέρας, όπως εξελίχθηκε. Ήταν μία μέρα που μόνο μνήμη και τιμή δεν απέδωσε, όπως διατράνωναν. Περισσότερο προσβολή ήταν για τους ήρωες και του αγωνιστές, παρά τιμή.
15 έκριναν :
Η απόλυτη ξεφτίλα Δείμε. Ακούγεται πολύ φτηνή λέξη αλλά έτσι είναι. Μόνο τα παιδιά να σκεφτούμε δηλαδή. Αυτά που κατέβηκαν με τους γονείς τους για να παρακολουθήσουν κάτι που ακόμα καλά-καλά δεν γνώριζαν. Εκεί αντ'αυτού υπήρχε η αστυνομική περιφρούρηση, έχοντας πλέον ρόλο στρατιωτικό αλλά με διαφορετικό συνολάκι, πιο 'δημοκρατικό' και με 'πιο κοντά στον πολίτη' στυλ. Δεν είδα και πολλά θετικά στην χθεσινή μέρα. Ξέρω ότι υπάρχουν, αλλά δεν είμαι σε θέση ακόμα να εκφράσω μία σίγουρη γνώμη. Κι αυτό γιατίο φόβος για τους πολίτες μπορεί να οξύνει την κατάσταση, μπορεί η ελευθερία τους να αποδειχτεί σημαντικότερη από την δική μας..
Αν θες διάβασε κάτι που έγραψα για τη χθεσινή μέρα, θα με ενδιέφερε ένα σχόλιό σου.
Τελικά το πρόταγμα παραμένει - για το Λαό - Ελευθερία ή Θάνατος
maviakoufetaria, έτσι ακριβώς, έτσι ακριβώς.
Κοπριά, το πρόταγμα θα το μεταφράσω σε δημοκρατία ή σκλαβιά και θάνατος. Ας αποφασίσει δημοκρατικά/δημοψηφισματικά ή εκλογικά ο λαός τι οικονομικό πρόγραμμα επιθυμεί. Αλλιώς θα έχουμε σκλαβιά και οικονομικό θάνατο.
ωραία ήταν παιδιά...
με συνεπείρε
είχα να πάω από το 1968..... λίγο πριν φύγει ο βασιλεύς... μούλικο με την σημαιούλα μου
τι εποχές
Ρε'σύ Δείμε, εδώ στην τεράστια ειρηνική διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη δεν γράφτηκε τίποτε. που μιλάμε ότι μπορεί να είχε και κανά μύριο κόσμο έξω. Ποιος να γράψει τι; Αυτό ως προς το τελευταίο που είναι αναμφίβολα έτσι όπως λες.
Στο διά ταύτα, εκλογές ακούω και εκλογές δεν βλέπω. Αυτό που από καιρό έχω προσωπικά αντιληφθεί είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν βολεύει. Μην με ρωτάς όμως όταν βολεύει ποιον, διότι ακριβή απάντηση σε αυτό δεν έχω. Ίσως λίγο τους δανειστές, ίσως λίγο τα δύο κόμματα. Η ουσία είναι ότι αν τα ποσοστά βολεύουν, εκλογές θα προκηρυχθούν. Αν δεν βολεύουν με την καμία θα τραβήξει πολύ σε βάθος χρόνου. Επίσης εκλογές θα έχουμε αν κάποιο άσχετο κόμμα (ιδίως ο Καμμένος) αρχίσει να ανεβάζει τα ποσοστά του και αποτελεί απειλή σε συνεργασίθα 2 κομμάτων (διότι σε τέτοια πάμε, ιδίως μετά την κωλοτούμπα Καρατσζαφέρη). Το όλο θέμα ξεκινάει από τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ψηφισθούν αφενός, αφετέρου από τη διασφάλισή τους και από τις όποιες επόμενες κυβερνήσεις, ήτοι όσες περισσότερες τζίφρες βάλουμε ως ψώρα σε νόμους του κράτους από την ομάδα δωσίλογων.
Παρεμπιπτόντως να βάλω και ένα ερώτημα: η παρέλαση πόσες αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών έφαγε; :)
Το μόνο νέο που προέκυψε είναι πως ο Ακρατούλης ήταν μούλικο...
akrat, δε θα πήγαινα σε παρέλαση με τίποτα. Ούτε για γιαούρτια...
Άδη, οι εκλογές θα γίνουν το Μάη επειδή βολεύει πριν τις μεγάλες αποφάσεις που θα φθείρουν τα κόμματα και τον Παπαδήμο. Στο ερώτημα δεν απαντώ, δεν ασχολούμαι με ποδόσφαιρο. Ας απαντήσουν οι ποδοσφαιρόφιλοι...
Άσκαρ, φοβού τα αναρχικά μούλικα και μολότοφ ή αβγά φέροντα...
το Σεφέρη σκεφτόμουνα αυτές τις μέρες, το φόβο του ότι από τη δικτατορία γλιτώνεις μόνο με αιματοχυσία...
Ξενικός
Αν είναι αλήθεια αυτό που άκουσα ότι υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες και δεν επιτράπηκε στον κόσμο να πλησιάσει την παρέλαση, τότε τα πράγματα έχουν ξεπεράσει την βαθμίδα "Σοβαρά" και έχουν φτάσει μια-δυό βαθμίδες πιο πάνω. Πότε αρχίζει το πατατράκ;
Κοίτα, τώρα που το λες, ένα κλαδεματάκι χρειαζόταν, και χωρίς την παρέλαση δεν βλέπω να εγκρίναν κονδύλι!
Πάλι καλά...
χαχα
αυτό έλεγα στους κολλητούς μου
τι διάβολε κάνω εγώ εδώ κάτω...
μετά με συνεπήρε και άρχισα τα μπινελήκια... χαχα
Ξενικέ, πάλι στην ποίηση η σκέψη σου πήγε... Έτσι, είναι, φίλε, έτσι ακριβώς...
Δημήτρη, δεν ήταν αλήθεια, αλλά λίγο ήθελαν, μη νομίζεις. Ήταν σκηνές από τη Γερμανία.
Darthiir the Abban, κλάδεμα ήθελαν, αλλά δεν ξέρω αν είναι η εποχή τους :)
akrat, με τίποτα δε μολύνω το πόδι πηγαίνοντας σε παρελάσεις πάντως...
Παρελάσεις με προσκλήσεις.σελέμπριτι και πριβέ, σαν να λέμε. Άντε και και του χρόνου σε αίθουσες για V.I.P.
Δεν το σκέφτηκα ως πριβέ πάρτι, Σπίθα, αλλά έχεις απόλυτο δίκιο.
Δημοσίευση σχολίου