στροφή προς τα ακροδεξιά

Στην αρχή ήταν συναυλίες και επεισόδια στον Άγιο Παντελεήμονα. Μετά ήρθαν δημοτικοί σύμβουλοι και Δήμαρχοι ακροδεξιοί. Προχτές μιλούσαμε για είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή που ουσιαστικά στηρίζεται από το καλλιεργούμενο ακροδεξιό κλίμα σε όλη την κοινωνία. Η πολιτική ατζέντα κινείται αποκλειστικά ανάμεσα σε δύο δίπολα: μνημόνιο και ακροδεξιά. Οι αλλοδαποί και οι χώροι υποδοχής είναι μόνο ένα μέρος της τάσης.
Μία κοινωνία σε κρίση λογικό είναι να αποζητά εχθρούς και ταυτότητα. Η υιοθέτηση μιας νέας ταυτότητας δεν είναι κάτι εύκολο. Απαιτεί να ξηλώσουμε κάθε προηγούμενη αντίληψη για τον εαυτό μας και υιοθετήσουμε ένα νέο καστοριαδικό φαντασιακό, είτε αυτό αναζητείται στο αρχαίο παρελθόν είτε στο μέλλον. Η κοινωνική κρίση γεννά και προβλήματα ταυτότητας, φέρνει άγχος, αναζητά διεξόδους. Ειδικά σε μία χώρα όπου οι δανειστές φροντίζουν σε συνεργασία με τις εθνικές ελίτ να την ισοπεδώσουν ηθικά και ψυχολογικά, τότε η αναζήτηση ταυτότητα στρέφεται όλο και δεξιότερα.
Η δεξιάς λογικής πατριδοκαπηλία αντιμνημονιακών μορφωμάτων και κομμάτων, η επίκληση της σωτηρίας της πατρίδας από τις ελληνικές κυβερνήσεις, και η τρομοκρατία των αστυνομικών δυνάμεων είναι μερικά ακόμα συμπτώματα. Ο φόβος των διαδηλώσεων και οι προτάσεις περιορισμού τους, η λαϊκίστικη επίκληση στο συναίσθημα σε μεσοαστούς τρομαγμένους από την οικονομική κρίση και οι τραγικές εικόνες των μεταναστών ενισχύουν όλο και περισσότερο τέτοιες αντιλήψεις. Παράλληλα, ακροδεξιά πολιτικά μορφώματα προβάλλονται όλο και συχνότερα σε ώρες υψηλής τηλεθέασης σε δυσανάλογο επίπεδο της εκλογικής τους επιρροής.
Ο δημόσιος διάλογος πια «παίζει» με ακροδεξιές θέσεις. Ο ακροδεξιός εκβαρβαρισμός της πολιτικής γλώσσας έχει επέλθει από καιρό. Η ακροδεξά στροφή είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, μία μετάσταση. Η ελληνική πολιτική σκηνή έχει από καιρό στραφεί δεξιότερα. Προτάσεις ρατσιστικές, αντιλήψεις φασίζουσες όλο και πλατύτερα εισέρχονται στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο. Όλο και περισσότερο ακροδεξιές τάσεις και πολιτικές θέσεις προβάλλονται στο δημόσιο διάλογο, όλο και βαθύτερα ακροδεξιές στάσεις επιβάλλονται στη συμπεριφορά των Ελλήνων. Οι Έλληνες πολιτικοί πλειοδοτούν όλο και πιο ακροδεξιά χαρίζοντας έδαφος στο μίσος και τη ρατσιστική εγκληματικότητα.
Η κοινωνική νομιμοποίηση ακροδεξιών σχηματισμών και μορφωμάτων είναι το σύμπτωμα μιας παραπαίουσας κοινωνίας εν βρασμώ που αναζητά από κάπου να πιαστεί πέφτοντας εδώ και δύο χρόνια στο βούρκο.
Το όλο όμως κλίμα λειτουργεί εντελώς αποπροσανατολιστικά από την ίδια την κρίση και τις δανειακές συμβάσεις με τα οικονομικά μέτρα που ακολουθούνται. Η ακροδεξιοποίηση της προεκλογικής ατζέντας είναι ο μόνος τρόπος απομνημονιοποίησής της και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να χτυπηθεί η Αριστερά. Όταν η κοινωνική επιρροή της Αριστεράς εξαπλώνεται σε ποσοστά άνω του 40% (άσχετα πώς θα μεταφραστεί εκλογικά) τότε η ακροδεξιές θέσεις -εκτός από μετατόπιση του διαλόγου- είναι η ηχηρή απάντηση στην Αριστερά που θα κλιθεί υπερασπιζόμενη τους αλλοδαπούς να έρθει σε διαφωνία με όσους υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα.
Επιχειρείται ένας προεκλογικός αντιπερισπασμός με βάση την ακροδεξιά ατζέντα. Ταυτίζοντας τεχνηέντως την εγκληματικότητα με τους μετανάστες, ανταγωνίζονται δυνάμεις της άκρας Δεξιάς, που «φουσκώνει» δημοσκοπικά το δικομματισμό, όχι βεβαίως από το μεταναστευτικό, αλλά από τις επιπτώσεις του Μνημονίου.
Η διάχυση του μίσους, η εμπέδωση της ιδεολογίας "όλοι εναντίον όλων", τρέφουν και τρέφονται από την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Συντελούν στην περαιτέρω κοινωνική διάλυση. Η μετατροπή του Άλλου σε θύμα αυταρχικής πολιτικής, ακροδεξιάς αυτοδικίας και εργατικής υπερεκμετάλλευσης δεν προοιωνίζει κάποιο ασφαλές μέλλον για την κοινωνία μας. Στην ουσία η τρομοκρατία των προηγούμενων δεκαετιών εξελίσσεται σε ένα τρομοκρατικό εξτρεμισμό της Άκρας Δεξιάς.

24 έκριναν :

Ανώνυμος είπε...

http://katotokerdos.blogspot.com/2012/03/blog-post_28.html
σ΄αύτήν τήν άνάρτηση ύπάρχει μιά έξίσου πολύ καλή άνάλυση , άξίζει νά διαβαστεί

Ανώνυμος είπε...

Φασιστικο κατα ενος ολοκληρου λαου το κειμενο σας, φασιστες και οι πινκ φλοϋντ με το γελοιο σκιτσο τους.

Swell είπε...

Σε επίρρωση όσων λες, η κυβέρνηση Παπαδήμιου αναζητεί τον τρόπο ν' απαγορεύσει τις αντιασφυξιογόνες μάσκες στους πολίτες. Με το επιχείρημα ότι, όταν τις φορούν, αντέχουν στα χημικά...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανώνυμε, άποψή σου, αλλά αστεία εντελώς.

Swell, είναι μία ενέργεια ακριβώς για να με επιβεβαιώσουν.

thinks είπε...

Ανησυχώ: Πάλι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Τι συμβαίνει;

Η ανάλυση είναι έξοχη, πιστεύω ακριβέστατη, και ο βαθμός προειδοποίησης σε συσχετισμό με αναφορές σε αίτια, αφορμές και ενδείξεις είναι δοσμένα άψογα και με καλό ζύγι. Εμένα με βοηθά και το γεγονός ότι λείπουν από το κείμενο τετριμμένες ορολογίες. Κατ' επέκταση το κείμενό σου, αν και εστιάζει στα Ελληνικά πράγματα, μπορεί κάλλιστα να μιλήσει για τις γενικότερες τάσεις στον δυτικό κόσμο σήμερα.

Νομίζω ότι η χρησιμότητα του κειμένου ενεργοποιείται μόνο όταν είναι δυνατή η αντικειμενικότερη γωνία παρατήρησης της καθημερινότητας, και μέσω αυτής η διερώτηση του κατά πόσο παρασύρεται η πλειοψηφία σε αντίδραση εκ των γεγονότων αντί σε σκέψη περί αυτών.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δημήτρη, αν σου πω ότι ο στόχος ήταν να μπορεί το κείμενο να σταθεί χρήσιμο και κάπως οικουμενικό; Ήθελα να μη μείνω μόνο στα ελληνικά (όπως σε εκείνο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κλπ), αλλά να απλωθεί περισσότερο. Έχω στο νου μου και ανάλογες στάσεις που αρχίζουν να αλώνουν και την Ευρώπη συνολικά.

Zaphod είπε...

Η εκτροπη ενθαρρυνεται συστημικα διοτι ετσι ελπιζουσι πως τα προβατα θα μεινουν στο μαντρι τρομοκρατημενα. Ενα 5-10% στην ακρα δεξια θα σπρωξει ολους τους νοικοκυριαιους στο ΝΔΣΟΚ...νομίζω πως έτσι νομίζουν

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Υπάρχει μια παρόμοια προσπάθεια μετατόπισης της αντζέντας από θέματα οικονομίας και κρίσης σε θέματα ασφάλειας-εγκληματικότητας και μετανάστευσης και στη Γαλλία. Το που θα πέσει η μπίλια έχει να κάνει και με τις δυνατότητες ηγεμόνευσης στην πολιτική αντιπαράθεση αλλά κυρίως με το πως θα παίξουν τα ΜΜΕ

ο δείμος του πολίτη είπε...

Zaphod, συμφωνούμε απολύτως. Όπως λέει και ο Μιχαλάκης, στο όλο παιχνίδι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα ΜΜΕ ως επίσημοι προπαγανδιστές. Εξάλλου, το ακροδεξιό κλίμα -πέραν των στρατοπέδων συγκέντρωσης- από τα μίντια ξεκίνησε να προβάλλεται και να χειραγωγεί τη λαϊκή σκέψη.

teleytaios είπε...

Δήμο, θα συμφωνήσω κι εγώ με το σκεπτικό σου. Η έντεχνη και καθοδηγούμενη στροφή της κοινής γνώμης προς την άκρα δεξιά και η ανάδειξη του μεταναστευτικού ως μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή, σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει παντελώς τους πολίτες και πριν απ' όλα να τους φοβίσει. Έτσι, η αριστερή ιδεολογία που έχει σαφώς διαλλακτικότερες απόψεις για τα ζητήματα αυτά, χάνει διαρκώς έδαφος προς όφελος της χρυσής αυγής και της άκρας δεξιάς γενικότερα. Είναι γνωστό βεβαίως το παιχνίδι, εκείνο που είναι όμως σημαντικότερο και σοβαρότερο είναι ο κόσμος πια να αντιληφθεί ότι όλα αυτά τελικά στρέφονται εις βάρος του και να επιλέξει στις επερχόμενες εκλογές με καθαρό μυαλό και χωρίς ψεύτικα διλήμματα κι εκβιασμούς.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, και δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό. Στην ίδια ακροδεξιά στροφή είναι και οι ρητορείες για την πατρίδα, για τους κακούς αριστερούς που χαλάνε τις εθνικές επετείους, που ασκούν βία κλπ. Αν μάλιστα το δούμε πιο διαχρονικά θα αντιληφθούμε ότι το θέμα είναι πολύ βαθύτερο.

pølsemannen είπε...

H φτώχεια φέρνει γκρίνια, ενίοτε και ακροδεξιά.
Υπάρχουν παρδείγματα τέως σοσιαλδημοκρατών στην Σουηδία, που μόλις άρχισε να στρβώνει το Σουηδικό μοντέλο, (χάλαγε την παγκόσμια πιάτσα) το ρίξανε στην ακροδεξιά ρητορεία, φέρνοντας τους Sverigedemokraterna στην Βουλή.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Τώρα το διάβασα... Φασίστες οι Floyd? Έλεος. Τι είναι πια αυτό το διαδίκτυο; Ο καθένας γράφει ότι του κατέβει χωρίς καμία επίπτωση. Στο όνομα του διαλόγου, γράφω ανώνυμα και γράφω ηλιθιότητες. Όλο και κάτι θα μείνει

ο δείμος του πολίτη είπε...

pølsemannen, πάντως ως φαινόμενο παντού παρατηρείται.

Αντώνη, έχω σταματήσει να ασχολούμαι πια. Πάντως κατάλαβε ότι η φωτό είναι των Pink Floyd. Κάτι είναι κι αυτό...

Unknown είπε...

Εδώ κολλάει το αριστερά προς τα δεξιά (εκ του μπρος-πίσω του ουδεπόποτα!)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πετυχημένο, καμηλοβάτη, πολύ καλό.

ellinida είπε...

Εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, μετά τις εκλογές θα ξεχαστούν όλα αυτά και θα παραμείνει το ανεξέλεγκτο κολοχανίο που όποιος θέλει μπαίνει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ελληνίδα, δε θα ξεχαστεί. Αντίθετα, οι ακροδεξιές ιδέες θα παραμείνουν και σταδιακά θα εμφυτεύονται όλο και βαθύτερα.

Ανώνυμος είπε...

"Όταν η κοινωνική επιρροή της Αριστεράς εξαπλώνεται σε ποσοστά άνω του 40% (άσχετα πώς θα μεταφραστεί εκλογικά)"...

Τα λες όλα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανάδυσης μιας δημοσκοπικής Αριστεράς. Να ελπίσουμε πως η Αριστερά θα εμβαυύνει στο φαινόμενο και θα το αξιοποιήσει κοινωνικά;

Γιάννης

Hades είπε...

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση Δείμε. Πάντως αν υπάρχει κάτι που δεν έχω καταλάβει είναι αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα, ήτοι αν η ρητορική είναι τέτοια επειδή σε εποχές σαν αυτές που ζούμε η κοινωνία στρέφεται πάντοτε δεξιόστροφα, ή αν η στροφή είναι πάντοτε δεξιόστροφη επειδή η ρητορική είναι τέτοια. Και για να'μαι ειλικρινής καταλήγω πρώτιστα στο ότι η κοινωνία είναι φύσει δεξιόστροφη με αποτέλεσμα να δημιουργείται αντίστοιχη ρητορική. Εννοείται φυσικά ότι όσο πιο ακραίες είναι οι καταστάσεις που ζούμε, τόσο πιο ακραίες είναι και οι κοινωνικοπολιτικές τοποθετήσεις μας. Γενικότερα θα έλεγα ότι ζούμε σε συνθήκες που τείνουν να θυμίζουν μεσοπόλεμο και τείνουν να προσομοιάζουν σε πολλά στην μεσοπολεμική Γερμανία, πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιάννη, φοβάμαι πως θα μείνουμε με την ελπίδα. Τέτοιος σεχταρισμός δύσκολα απλώνεται. Η κοινωνική επιρροή είναι βαθύτερη από τα δημοσκοπικά ευρήματα και φαίνεται ακόμα και σε συνθήματα κι διεκδικήσεις στα οποία μετέχουν και πολίτες που δε θα ψηφίσουν ποτέ αριστερά.

Άδη, η κοινωνία είναι λογικό να στρέφεται σε περιόδους κρίσης σε εκείνο που γνωρίζει καλύτερα (είτε εμπειρικά/μικρόκοσμος είτε από στο φαντασιακό της). Λογικό είναι να αποζητά και αποδιοπομπαίους τράγους (διαχρονικό φαινόμενο κι οικουμενικό) ώστε να "λυτρωθεί" από τη θεϊκή τιμωρία ή την ύβριν (βλ μαζί τα φάγαμε, υπερκαταναλώναμε, αλλά δεν παραγάγαμε) ή τις αγορές επειδή έχει μεγάλη μεσοαστική επιχειρηματικότητα.

VKP είπε...

Πόσο δίκιο έχεις. Στην Πάτρα άνοιξε γραφείο η Χρυσή Αυγή και καθημερινά γίνονται μάχες με τους "αντιεξουσιαστές". Στην τάξη που διδάσκω το ρατσιστικό αίσθημα έχει εμπεδωθεί μάλλον πάνω από 50% και ένας ξυρισμένος μαθητής καταγγέλει στη διευθύντρια ότι δε θα ξαναπατήσει στο μάθημά μου γιατί λέει μιλάω μόνο για καπιταλισμό, μαρξισμό και κομμουνισμό. Το μάθημα είναι "Κοινωνικός Γραμματισμός".

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε κατανοώ απόλυτα, VKP.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Οι απόψεις τους βρίσκουν απήχηση σε αφελείς΄που νομίζοπυν ότι εξωθώντας μετανάστες απο μιά πλατεία η περιοχή λύνεται το πρόβλημα όταν στη Χώρα εισέρχονται κατά χιλιάδες

ShareThis