Η βία της χρεοκοπίας


Το επεισόδιο με τον Νταλάρα είναι γνωστό πια σε όλους. Πλήρωσε το συμβολισμό των πετυχημένων εκφραστών του προοδευτικού πολιτικού χώρου που πλούτισαν στη Μεταπολίτευση. Ένα συμβολισμό που δεν επιδίωξαν (ίσως ούτε κι ο εν λόγω καλλιτέχνης τον επιδίωξε) άλλοι συνάδελφοί του. Πλήρωσε και την ενασχόληση της συζύγου του (που εμφανίστηκε στον πολιτικό στίβο με το όνομα του συζύγου της) και την προσυπογραφή της στη χρεοκοπία των Ελλήνων.
Δεν τάσσομαι υπέρ της βίας. Αντίθετα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τα ελατήρια αυτής. Και το πρόβλημα δεν είναι ο Νταλάρας. Το πρόβλημα για όσους αγωνιούν για την κοινωνική συνοχή είναι η ολοένα αυξανόμενη χρήση βίας ως μέθοδος αποδοκιμασίας. Το ακούσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει της εθνικής επετείου, το βλέπουμε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης μετά τις αποδοκιμασίες και τα επεισόδια της Ρόδου. Ο φόβος, λοιπόν, για την ολοένα χρήση βίας σε ανύποπτο χρόνο, αποτελεί το βασικό μέλημα, κι όχι ο καλλιτέχνης ο ίδιος.
Ας έχουμε στο νου μας πως οι επίσημοι χειραγωγοί της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης των πολιτών μεταφράζουν την κοινωνική συνοχή κατά το συμφέρον τους. Η κοινωνική συνοχή κατά τη γνώμη τους συνδέεται μόνο με τη βία των πολιτών. Δε βλέπουν ότι η κρατική βία από μόνη της διάρρηξε την κοινωνική συνοχή. Αποκρύπτουν πως η κοινωνία έσπασε κάθε συνεκτικό της δεσμό. Η αγορά δεν κινείται, οι μεσοαστοί πληβειοποιούνται και οι πολίτες χρεοκοπούν.
Αν η χρεοκοπία δεν είναι διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, γιατί να είναι η βία; Αν η χρεοκοπία εκατομμυρίων Ελλήνων δεν είναι βία, γιατί να μιλάμε για κοινωνική συνοχή; Αν το 21% ανεργίας, το 51% άνεργων νέων, το 50% των πολιτών χωρίς καταθέσεις δεν είναι βία, τότε τι μένει να πούμε για το ρόλο της μιντιακής προπαγάνδας απέναντι στα γιαουρτώματα; Αν, τέλος πάντων, η αύξηση των αστέγων και των συσσιτίων δεν είναι βία, τι είναι;
Η συστημική βία, η αυξανόμενη φτώχεια και η ανεργία οπλίζουν τα χέρια των πολιτών και πλέον έχουμε φτάσει σε επικίνδυνο σημείο. Είδαμε πού οδήγησε η απελπισία της φτώχειας έναν άνεργο στην Κομοτηνή. Οι πολίτες βιώνουν ένα νέο συναίσθημα: το μίσος. Μίσος κυριολεκτικό. Μίσος για το αφεντικό που απόλυσε τον υπάλληλο, μίσος για τους πολιτικούς. Προ μηνών απλά αισθανόταν άσχημα και κλείνονταν στον εαυτό του.
Ο πολίτης ξεπέρασε πια τα θλιβερά ατομικά συναισθήματα και πέρασε το κατώφλι του μίσους. Σήμερα η φτώχεια και η χρεοκοπία δεν είναι ατομικά προβλήματα (που κλειδώνουμε στα εσώψυχά μας). Κατάντησαν τόσο βαθιά κοινωνικά, ώστε κάθε ένας τα εξωτερικεύει εύκολα. Και η ατομική οργή γρήγορα γίνεται μίσος συλλογικό. Το μίσος αυτό που γεννούν η ένδεια, η ανασφάλεια και η χαμένη αξιοπρέπεια οπλίζει χέρια. Τα οπλίζει με αντικείμενα ή και κυριολεκτικά.
Ουσιαστικά δηλαδή η ίδια η νεοσυντηρητική πολιτική στροφή οπλίζει τα χέρια των αντιδρώντων, η βίαιη επιστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας δεκαετίες πίσω. Η βία πια δεν είναι κομμάτι περιθωριακών ομάδων, κουκουλοφόρων ή αντιεξουσιαστών. Αποκτά νέα πατήματα που απειλούν την επίσημη πολιτική ζωή, γίνεται μέρος της αυθόρμητης πολιτικής στάσης των πολιτών που τείνει να γίνει γνήσια αντίσταση.
Αντί όμως να προσπαθήσουν να βρουν τρόπο θεραπείας, αντί να στηρίξουν το δοκιμαζόμενο λαό -όπως τέλος πάντων τάχθηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία- πανικόβλητοι κρύβονται και απέχουν. Έπαψαν προ καιρού να εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα (το ίδιο κι ο καλλιτέχνης) και τις πολιτικές αναζητήσεις κι ανησυχίες της εποχής και το γνωρίζουν πολύ καλά.

15 έκριναν :

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

" Αν η χρεοκοπία δεν είναι διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, γιατί να είναι η βία; Αν η χρεοκοπία εκατομμυρίων Ελλήνων δεν είναι βία, γιατί να μιλάμε για κοινωνική συνοχή; Αν το 21% ανεργίας, το 51% άνεργων νέων, το 50% των πολιτών χωρίς καταθέσεις δεν είναι βία, τότε τι μένει να πούμε για το ρόλο της μιντιακής προπαγάνδας απέναντι στα γιαουρτώματα; Αν, τέλος πάντων, η αύξηση των αστέγων και των συσσιτίων δεν είναι βία, τι είναι;"

Σωστά, Δείμο. Τα μίντια την δουλειά τους κοιτάζουν και τα συμφεροντα τους.

( και ο Νταλάρας; στην κοσμάρα του.. )

Σπύρος Στεκούλης είπε...

Άντε και ταγματάρχης σε πολιτοφυλακή!

Ή βουλευτής!...

Swell είπε...

Δεν μπορείς να πεις όμως, οι Πασόκοι (γιατί ΠΑΣΟΚ είναι σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση) έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να διαστρέφουν τις έννοιες και να παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, έτσι είναι, φίλε.

Σπύρο, έρχεται ειδική ανάρτηση...

Swell, σε τούτο έχουν κατοχυρώσει την παγκόσμια πατέντα Και μαζί τους οι δημοσιογράφοι...

Hades είπε...

Το μόνο σίγουρο είναι ό η βία μόνο βία μπορεί να φέρει. Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες, κοινώς. Αν θες τη γνώμη μου, και πολύ αντέξαμε καταπιέζοντας τα βίαια συναισθήματα πουοι πολιτικοί μας δημιουργούν επιμελώς. Να προσθέσω δε και το εξής: όπως και για τα μέτρα πλέον αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι μόλις αρχίσαμε και τα "καλά" έρχονται μπροστά (στο όχι πολύ μακρινό μέλλον), έτσι και τα φαινόμενα βίας είναι σε εντελώς εμβρυακό στάδιο. Όποιος αφουγκράζεται την κοινωνία μπορεί να το διαπιστώσει πάρα πολύ εύκολα. Αν οι εκλογές γίνουν όντως στις 29 Απριλίου, με δεδομένο ότι την πρωτομαγιά η κυβέρνηση μάλλον δεν θα έχει ορκιστεί ακόμη, οι πιθανότητες να έχουμε αιματηρή καταστολή των (εκτιμώ) τεραστίων απεργιών σε όλη τη χώρα, είναι τεράστιες. Παρομοίες τεράστιες είναι και οι πιθανότητες για αιματηρή καταστολή την προσεχή εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Τόσες μέρες άκουγα τις φόλες περί τάχα μου ακύρωσης της παρέλασης και γέλαγα: αν την ακυρώσεις, πως θα γίνει καταστολή; Πως θα "βάλει μυαλό" ο κόσμος; Πως θα μάθει να είναι πειθήνιος και να μην αντιδρά σε τίποτε, σαν καλό φυτό; Μόνο που πλέον οι πιθανότητες να αντιδράσει βίαια και ο κόσμος έχουν αυξηθεί τρομακτικά, και μην σου λέω ψέματα, το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό. Έτσι είναι η φύση: η δράση φέρνει και αντίδραση. Και πλέον -αν κι εγώ είμαι κατά της βίας- θα το θεωρήσω εντελώς φυσιολογικό το να πιάσουν τους πολιτικούς και να χυθεί κυριολεκτικώς αίμα. Εξάλλου έχω σχεδόν βέβαιο ότι δικό μας θα χυθεί ούτως ή άλλως.

Παρεμπιπτόντως, περί του συζύγου της Άννας και γαμβρού του Ραγκούση, να σημειώσω ότι ουκ ολίγες αφορμές έχει δώσει και ο ίδιος με κάποιες εξαιρετικά ατυχείς δηλώσεις του. Μην τις παραβλέπουμε και τα ρίχνουμε όλα στην οικογένεια.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άδη μου, άντε πές στα αυτά σε μία ομάδα στο φατσοβιβλίο που αυτοαποκαλείται και αριστερή... Με είπαν φασίστα, ότι καλύπτω ιδεολογικά και στηρίζω/ενισχύω τη βία και άλλα πόσα. Βλέπει η κοινωνική συνοχή έχει πολλούς υπερασπιστές στη δημοκρατία, ακόμα κι αυτοαποκαλούμενους αριστερούς που συμφωνούν με τη διάλυση του κράτους, που στηρίζουν το νεοφιλελευθερισμό, που βλέπουν τη συστημική βία ως κάτι ανύπαρκτο... Αλλά θα κάνω ένα μικρό ποστάκι, αφιέρωμα ονομαστικά...

Hades είπε...

Και τι σε στεναχωρεί; Εμένα τα τελευταία 12 χρόνια που σέρνομαι στο διαδίκτυο με έχουν πει από φασίστα και νεοφιλελεύθερο μέχρι τροτσκιστή και κουμουνιστή, με όλα τα ενδιάμεσα εννοείται. Ενημερωτικά το μόνο που πραγματικά με ενοχλεί (και που θεωρώ τα μάλα προσβλητικό) είναι το pasok (διαχρονικά, όχι μόνο τον τελευταίο καιρό). Στα υπόλοιπα τι να πρωτοαπαντάς πια; Να χαλάσεις το χατήρι των παιδιών; Δεν σου πάει η καρδιά. Εδώ ρε'σύ έχει τσακωθεί κόσμος για το τι μπορεί να είμαι (αν θες το πιστεύεις). Πες τους λοιπόν ότι ενώ προσπάθησες πολύ να κρύψεις τι είσαι, σε κατάλαβαν με τη μία, δείγμα του πόσο υψηλό άι κιου κυκλοφορεί στην πιάτσα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όχι, μωρέ Άδη, δε με χαλάει. Αλλά δεν μπορείς ρε φίλε να λες ότι είσαι αριστερός και ταυτόχρονα να στηρίζεις το μνημόνιο μέχρι κεραίας...

προβεζης χρηστος είπε...

για να μη βρεθεις στη δυσαρεστη θεση να κανεις ονομαστικα ποσταρισματα (ασε που ποιος ασχολειται ) πρεπει να αναφερθεις στο τι ειναι βια .... !!! δυστυχως στις εκφρασεις βιας εχουμε σχεδον ολη τη γκαμα των ανθρωπινων συμπεριφορων... απο τους λατρεις της βιας (η βια για τη βια ) .. μεχρι τους χρηστες βιας με επαγγελματικη συνειδηση (ταγματα θανατου)ενδιαμεσα παιζουν ολα τα ανθρωπινα ενστικτα απο δικαιη εκδικηση μεχρι τσαμπα μαγκια !!! Ειναι λοιπον προφανες οτι η βια χαρακτιριζεται απο τον φορεα της και οχι τοσο απο το αιτιο !! συνηθως παντως οι μορφες βιας που παρακολουθουμε στην Ελλαδα τα τελευταια χρονια ειναι ειτε απο πικραμενους (εν δυναμει ) δημοσιους υπαλληλους (συνηθως ΠΑΣΟΚ)ειτε απο περιθωριακα στοιχεια (κατα δηλωση τους αναρχικοι !!) .. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ και τα αποτελεσματα της βιας τους αντιστοιχα με τους ιδιους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Προβεζη Χρήστο, εν μέρει συμφωνώ. Όχι ότι είναι ΠΑΣΟΚοι (αν και λογικά στατιστικά εκεί εντάσσονται οι περισσότεροι απογοητευμένοι), αλλά καλύπτουν όλο τον πληθυσμό. Δε χρειάζεται να αναλύσω τη βία γιατί αυτό έγινε πολλάκις σε άλλες αναρτήσεις στο παρόν ιστολόγιο. Από το 2005 έχουμε γράψει και γράψει μελέτες για τη βία. Δε γίνεται σε κάθε άρθρο να κάνουμε διαχωρισμούς τέτοιους. Εξάλλου, ακολουθεί άρθρο για το bullying και τη Χρυσή Αυγή με τα Τάγματα Ασφαλείας.

Από την άλλη, αριθμητικά αυτοί που αντιδρούν "βίαια" (δεν αναφέρομαι στη γνήσια βία των αντιεξουσιαστών, αλλά σε κινήσεις αντίδρασης με λόγια, αβγά και γιαούρτια) είναι λίγοι σχετικά, αλλά ξέρουμε καλά ότι εκφράζουν την πλειονότητα των λαών.

σ.σ. Το ποστάρισμα επί προσωπικού είναι για συγκεκριμένο άτομο που μόνο προσβάλει και επιλέγει την υπεράσπιση του νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η προσωπική μου άποψη είναι πως αυτές οι μορφές βίας δεν είναι απόρια της χρεοκοπίας.
Πάντα υπήρχαν στην ψυχοσύνθεση ενός μικρού ποσοστού των μελών της κοινωνίας μας, απλά δεν υπήρχε το άλλοθι που τη νομιμοποιούσε και την «εξαγίαζε»!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, μερικές φορές με εκπλήσσεις (!!!) Πράγματι, Πάντως, θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι έχουν αυξηθεί δυσανάλογα με το παρελθόν (πέρα από τις χυδαιότητες) και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι έχει υπεραυξηθεί η ουδετερότητα κι βουβή αποδοχή των γύρω παρευρισκομένων.

Xenoudis - Ξενούδης είπε...

Έμειναν στην ιστορία και τους τιμούμε: Αρμόδιος, Αριστογείτων.
Ξενούδης

teleytaios είπε...

Δήμο συμφωνούμε για τα ζητήματα που εκθέτεις. Θα πρόσθετα ίσως ότι ένας ακόμα παράγοντας που εμφανίζει έξαρση η βία είναι το γεγονός ότι έχουν μπει στη χώρα και κάνουν κουμάντο ξένοι κι αυτό δεν είναι αποδεκτό από τον πολύ κόσμο. Ίσως και να έχουν δίκιο που βλέπουν την τρόικα και τον Ράιχενμπαχ να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία και να μοιράζουν εντολές!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, δεν έχεις άδικο. Η τόσο εμφανής παρέμβαση (ενίοτε και άκρως αντιδημοκρατική) -αν και προϋπήρχε, αλλά συγκεκαλυμμένη- προκαλεί το εθνικό φαντασιακό κι ελαφρώς εθνικιστικό συναίσθημα.

ShareThis