Τα κενά μας φταίνε για τις δημοσκοπήσεις

γράφτηκε για το eklogika.gr

 Η νέα δημοσκόπηση της Public Issue έρχεται να αναδείξει ορισμένα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθαν στην επιφάνεια και προφανώς δεν άρεσαν στην κοινωνία, σε συνδυασμό με την “καλή πορεία” -επικοινωνιακά- την κυβέρνησης. Εμφανίστηκαν ορισμένες αρνητικές πτυχές του ΣΥΡΙΖΑ και μία αδυναμία του να αντιμετωπίσει το μιντιακό κατεστημένο (σε συνδυασμό με τις μικροαστικές αντιλήψεις). Ως βασικά αίτια μπορούμε να καταγράψουμε:
Τους χειρισμούς γύρω από τη βίλα Αμαλία και τις άλλες καταλήψεις. Αυτοί οι χειρισμοί ακι οι δηλώσεις έδωσαν ευκαιρία σε ΜΜΕ και κόμματα να συκοφαντηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσπώντας την προσοχή από κυρίαρχα ζητήματα όπως η φτώχεια, ο εκφασισμός/ακροδεξιά πλεύση της κυβέρνησης, η φοροδιαφυγή και οι 6-7 λίστες καταθέσεων εξωτερικού.
Η Ριζοσπαστική Αριστερά έπρεπε να κρατήσει σχετικές αποστάσεις από τις καταλήψεις. Ούτε η μεσαία τάξη ούτε οι μικροαστικές αντιλήψεις καταδέχονται την αναρχική αντίληψη περί καταλήψεων σε δημόσιους χώρους. Στο ζήτημα αυτό φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στο γνωστό του αριστερό χώρο, απομακρύνοντας όμως μέρος της μεσαίας τάξης.
Οι καταλήψεις δεν παύουν να αποτελούν ένα παράνομο γεγονός) και να τις υπερασπιστεί με άλλο τρόπο. Οι χειρισμοί δε αυτοί της κυβέρνησης έφεραν κόσμο στη ΝΔ από άλλους δεξιούς χώρους...
Το πολυήμερο ταξίδι του Τσίπρα έπαιξε αρνητικό ρόλο στην κοινή γνώμη. Ο Έλληνας δεν έχει μάθει να λείπει τόσες μέρες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και μάλιστα το ταξίδι δεν απέδωσε κανέναν όφελος -επικοινωνιακά- στο ΣΥΡΙΖΑ ή τον ψηφοφόρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει την επικοινωνιακή του τακτική ώστε να καταδείξει ότι η κρίση δεν οδεύει σε λύση, αλλά σε χειρότερες μέρες για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα. Πρέπει να ξαναβγεί στις γειτονιές.
Δε βρήκε ακόμα απάντηση στις επικοινωναικές ενέσεις αισιοδοξίας της κυβέρνησης. Όλα τα μίντια κάνουν παιχνίδι πάνω στην "αισιοδοξία" του Σαμαρά και δείχνουν ένα τάχα φως στο τούνελ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να δείξει ότι δεν υπάρχει ακόμα φως με αυτή την πολιτική.
Ο Τσίπρας πρέπει να πάρει πάλι το παιχνίδι επάνω του. Ας γίνει λίγο πιο αργηχικός ώστε κάπως να ελέγχονται οι αυθόρμητες κινήσεις/δηλώσεις. Οι δε βουλευτές δεν μπορούν να φέρονται σαν συνδικαλιστές (δηλώσεις από δημοσιογραφικές πηγές, δηλώσεις αυθόρμητες, αρπαγή εγγράφων κόντρα στις διαδικασίες της Βουλής)... Ας μάθουν λίγο πώς κινείται ο αστικός κόσμος κι ας μη δίνουν λαβές.
Οι δε χειρισμοί στη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λύσεις είναι αρκετά περίεργες και σίγουρα όχι οι καλύτεροι. Αντί να θέσουν το θέμα ως δευτερεύον, το ανήγαγαν σε κεντρικό πόλο αντιπολιτευτικής τακτικής. Όταν ο κόσμος πεινά και τη στιγμή που απολύονται τόσοι κλπ εμείς μιλάμε για ορισμένους εκατομμυριούχους... Η λίστα είναι η κορυφή του παγόβουνου, αλλά αντικειμενικά δευτερεύον θέμα.
Αντί να αναδείξουν τις αρνητικές πτυχές του συστήματος κλπ, αντί να τοποθετηθούν επ΄του μνημονίου μονοπωλήθηκε το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ (και χωρίς καν να προσεγγίσουν το Βαξεβάνη και να δουν τα χρονολογικά ηλεκτροικά στοιχέια από το δικό του υλικό). Οι πολίτες αταιτούν άμεσες δράσεις επούλωσεις πληγών...
Και εδώ έρχεται το μεγάλο πρόβλημα. Έπεσε λίγο στις δημοσκοπήσεις σε κεντρικό χρονικά σημεία, αλλά μιλάμε πάντα για ποσοστά κάτω του 30%. Και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του αστικού συστήματος. Κατάφερε να μην αναδειχθεί ένας άλλος ισχυρός πόλος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ “βοηθάει” με τις αδυναμίες του ώστε να μην αναδειχθεί σε κεντρικό πόλο του 40% επί του εκλογικού σώματος.
Βοηθάει” λέγοντας εννοώ με τη μη παρουσίαση λεπτομερών σχεδιασμών για το αύριο. Μεγάλο μέρος των πολιτών αναζητά ρεαλιστικές θέσεις, προτάσεις και προγράμματα για την πορεία της χώρας προς την έξοδο. Και όσα προβάλλονται δεν αναδεικνύουν τέτοιες προτάσεις...
Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει κερδίσει τους πολίτες που φεύγουν από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ...
update: Σοβαρότερο από όλα τα παραπάνω και σε συνάρτηση με το αμέσως τελευταίο είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί κινηματικά και να γνωστοποιήσει/προωθήσει τις θέσεις για επέκταση της δημοκρατίας με ορισμένες προτάσεις αμεσοδημοκρατικές. Είναι ανάγκη να βγουν πιο δυναμικά έξω οι προτάσεις για βελτίωση της αστυνομίας. Μόνο οι διατυπώσεις για φασίζον καθεστώς, δεν ικανοποιούν. Πρέπει να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δημοκρατικότερο κόμμα...

15 έκριναν :

Zaphod είπε...

"Δε βρήκε ακόμα απάντηση στις επικοινωναικές ενέσεις αισιοδοξίας της κυβέρνησης. Όλα τα μίντια κάνουν παιχνίδι πάνω στην "αισιοδοξία" του Σαμαρά και δείχνουν ένα τάχα φως στο τούνελ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να δείξει ότι δεν υπάρχει ακόμα φως με αυτή την πολιτική.
"

Στην ουσία εκεί ειναι το ζήτημα καθώς τα άλλα ειναι κυρίως περιστασιακά γεγονότα.

Οτι πρέπει σιγά σιγά το κομμα να δειχνει πιο ..."μονοχνωτο" με την έννοια της μιας αποκρυσταλλωμενης αποψης κτλ εχει τα καλα του αλλα εχει και τα κακα του. Ο κινδυνος πασοκοποιησης (δημαροποιησης χεχεχε) παραμενει.

Στην παρουσα φάση το "συστημα" δινει τα ρέστα του επικοινωνιακα κυρίως μιας και απο αποτελεσματα δεν...

Το αν θα φτασει αυτο για να υπερκεράσει την πραγματικότητα ειναι αλλουνου παπα ευαγγέλιο όμως

Απο την άλλη μην νομίζουμε πως υπάρχει μαγικη κτλ συνταγή. Ο ...αθανατος ελληνικος λαος αποτελείται κυρίως απο συντηρητικούς μισαλλόδοξους χαρακτήρες παρά απο (εν δυνάμει έστω) συνειδητοποιημένους (έστω αστους ρε παιδι μου. Εδω του λούμπεν γίνεται) πολίτες..

Ακομα και ολα αυτα που λες να τα έκανε σωστά ή "σωστά" ο Σύριζα δεν ξερω αν θα έφτανε το ψυχολογικό όριο του 40%. Και αν το έφτανε μπορεί να είχε 2ο κομμα τα χρυσαυγόπουλα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Zaphod, δε συμφωνώ πολύ. Οι δημοσκοπήσεις είναι μία απεικόνιση της στιγμής, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω το καμπανάκι. Το καμπανάκι χτυπά πριν την καταστροφή.

Zaphod είπε...

Ναι αλλα αλλο τα τρικ και άλλο η πραγματικοτητα. Εκει πρεπει να επικεντρωθουμε γενικως. Πχ:

Βόμβα ΙΟΒΕ: Ουτε σε δέκα χρόνια δεν θα βελτιωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα

Πηγή: Βόμβα ΙΟΒΕ: Ουτε σε δέκα χρόνια δεν θα βελτιωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/85326#ixzz2HevQMNBV

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έκανα update, Zaphod,
Σοβαρότερο από όλα είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί κινηματικά και να γνωστοποιήσει/προωθήσει τις θέσεις για επέκταση της δημοκρατίας με ορισμένες προτάσεις αμεσοδημοκρατικές. Είναι ανάγκη να βγουν πιο δυναμικά έξω οι προτάσεις για βελτίωση της αστυνομίας. Μόνο οι διατυπώσεις για φασίζον καθεστώς, δεν ικανοποιούν. Πρέπει να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δημοκρατικότερο κόμμα
.

Θανασης Ξ. είπε...

Καλησπέρα Δήμο..

Δυστυχώς, το 28% του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ είναι ένα ΑΡΙΣΤΕΡΟ 28%. Απλά τα έκαναν τα αστικά κόμματα τόσο μαντάρα, το ΠΑΣΟΚ έπαψε πια να μπορεί να παίξει τον ρόλο του 'σοσιαλιστικού αναχώματος', κατέρρευσε, κλπ. Σε λίγους μήνες, βέβαια, την ίδια τύχη θα έχει και ο κύριος Σαμαράς: Απλούστατα, η 'ανάπτυξη' που τον έχουν βάλει να επιτύχει, δεν αφορά τους πολλούς, μα τις εταιρείες. Το τί θα κάνει το εκλογικό σώμα ΤΟΤΕ, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Προσωπικά θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδείξει με τιμιότητα το ΑΡΙΣΤΕΡΟ του πρόσωπο και ν' αφήσει τις κυβερνησιμότητες και τις μπούρδες. Αλλά, δεν έχω και πολλές ελπίδες..

akrat είπε...

πάντως σε άκουσε

πήγε στο τσαρδί του χατζηνικολάου

ο δείμος του πολίτη είπε...

akrat, μάλλον περνάει η επικοινωναική μου πρόταση... Θα ζητήσω να με βάλουν στην ομάδα...

Θανάση, συμφωνούμε απολύτως. Πάντως ελπίζω να μην περιμένεις ένα αριστερό αντικαπιταλιστικό κόμμα. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να είναι αριστερής σοσιαλδημοκρατίας...

αθεόφοβος είπε...

Κανένα κόμμα δεν κατάφερε ποτέ να διακυβερνήσει την χώρα αν δεν επεκταθεί προς τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Για να μπορέσει να το κάνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει όπως λές, πολύ σωστά, αριστερή σοσιαλδημοκρατία.
Όμως τα ακροαριστερά βαρίδια που έχει δεν θα αφήσουν μια τέτοια αναγκαία μετεξέλιξη γιατί αντί να κοιτάζουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα είναι προσκολλημένοι σε ιδεατά ανέφικτα οράματα.
Κάθε τόσο θα βγαίνει κάποιος και θα λέει μια παπαριά που θα καταστρέφει κάθε προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεό, (καλησπέρα και καλή χρονιά, δεν είπαμε νομίζω) εν μέρεις έχεις δίκιο. Οι αριστερότερες συνιστώσες βέβαια αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα προς τα κέντρο για να καλύψουν και τα μεσαία στρώματα που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αλλά ακόμα δεν άλλαξαν πρακτικές του παρελθόντος και φρασεολογία. Μαζί με άλλες "ατυχείς δηλώσεις" τρομάζουν μέρος των συντηρητικότερων μεσαίων στρωμάτων...

Ξενικός είπε...

δημοσκοπήσεις σε κοινωνία υπό ξένη κατοχή ;
ειδήσεις από πουλημένα φερέφωνα ;
Ξενικός

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ξενικέ, δεν είμαι και φανατικός της άποψης ότι ζούμε υπό ξενική κατοχή. Αν ήταν έτσι, όλη η συμμετοχή μας στην ΕΕ πρέπει να χαρακτηριστεί ξενική κατοχή.
Τα δε ΜΜΕ είναι φερέφωνα ξεπουλημένα στην αστική τάξη, ουσιαστικά αποτελούν τμήμα της, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι αριστεροί τα πάμε και τόσο καλά. Χρειαζόμαστε κι άλλη δουλειά μέσα στα λαϊκά, στα κοινωνικά και το μαζικό κινήματα...

Unknown είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγκαστεί να παίζει στο επικοινωνιακό παιγνίδι των άλλων κομμάτων και απαιτείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας (και εδώ που τα λέμε, κανείς δεν ξέρει τι είναι ό άλλος στη χώρα του «είμαι ότι δηλώνω»). Και επειδή κανένας δεν μπορεί να το αποδείξει, είναι δεδομένο ότι θα χάσει.
Να σημειωθεί πάντως πως δεν έχω ιδιαίτερα καλύτερη γνώμη γι’ αυτόν, απλά λίγο καλύτερη σε σχέση με τα άλλα κόμματα, που όμως χειροτερεύει όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συλλέγει κόσμο από τα κόμματα που έχουν ήδη κυβερνήσει.
Μια καλή λύση θα ήταν να αποφασίσει να κάνει σωστή πολιτική, ακόμα και αν αυτό στην αρχή τον οδηγήσει σε απώλειες, λόγω ακριβώς του ότι δεν θα παίζει καν στο παιγνιδάκι της απόδειξης μη-ενοχής, κάτι που φυσικά δεν εγγυάται πως θα τον οδηγήσει ποτέ και στην εξουσία, αλλά δυστυχώς έχω μάθει να μην περιμένω θαύματα…

roidis είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει οπωσδήποτε να επανεξετάσει το πως θα διοχετεύει τις θέσεις του καλύτερα κι αυτό γίνεται πιο επιτακτικό λόγω της μεγάλης πλέον επιβολής των ΜΜΕ που τάσσονται υπερ της κυβέρνησης

ο δείμος του πολίτη είπε...

καμηλοβάτη μου, χωρις να διαφωνώ, το ζήτημα είναι πώς ορίζουμε τη σωστή πολιτική. Για μένα σωστή πολιτική είναι μέσα στον κόσμο...

Συμφωνώ απολύτως φίλε Ροΐδη. Και αυτό θα γίνει μόνο με κινηματική δουλειά (πάσης φύσεως, από αλληλεγγύη μέχρι τοπικά κοινωνικά κινήματα), επίθεση στα ΜΜΕ και διασαφήνηση μέρους των θεσεών του...

Ανώνυμος είπε...

Χτες το ΠΑΣΟΚ ενέδωσε και ψήφισε το κακό νόμο για τους Ιμάμηδες, με τον οποίο ήταν αντίθετο.
Προφανώς οι αθλιότητες με τις κάλπες στη Βουλή, ζητούν ανταλλάγματα.
Λασκαράτος

ShareThis