προσεγγίσεις και κριτική με αφορμή δύο δημοσκοπήσεις

Δύο νέες δημοσκοπήσεις εμφανίστηκαν σήμερα σε κυριακάτικες εφημερίδες, εκ των οποίων εκείνη της MRB μάλλον είναι η σημαντικότερη με τα περισσότερα ζητήματα.
Ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής έχει το γεγονός ότι οι πολίτες μένουν απογοητευμένοι από κυβέρνηση (76%,)1. Αντίθετα, η απογοήτευση για την αξιωματική αντιπολίτευση αγγίζει το -80%, ένα ποσοστό που περικλείει και τμήμα των ψηφοφόρων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News σημαντικό στοιχείο είναι η συσπείρωση, αφού η ΝΔ εμφανίζεται σχετικά μειωμένης συσπείρωσης (76%, λογικό μεν αφού πρόκειται για κυβερνόν κόμμα), ενώ λίγο μικρότερες απώλειες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ (77,5%). Και σε τούτη τη δημοσκόπηση, οι ερωτώμενοι μοιάζουν απογοητευμένοι από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 40% δηλώνει ότι κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Από την άλλη, εδώ το 75% είναι στέκεται αρνητικά προς την κυβέρνηση και το +60% στους χειρισμούς του Σαμαρά όταν η αρνητική αξιολόγηση Τσίπρα είναι 63,5% και την ώρα που η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται αρνητικά από το 60,6% των ερωτηθέντων. 
Σημαντική είναι η εκτίμηση ενός 74,4% ότι επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή είναι χαμηλό (βέβαια σημαντικό ρόλο εδώ παίζουν και τα ΜΜΕ), ενώ αναλόγως ένα 83,5% εκτιμά ότι το Κοινοβούλιο δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Ένας όμως στους δύο (48,6%) θεωρεί ότι είναι πιθανή η έξοδος από το ευρώ ενώ η χρεοκοπία είναι πιθανή ή σίγουρη για το 37,5% την ώρα που η απογοήτευση κυριαρχεί εκφραζόμενη για ένα 67,2% που πιστεύει ότι τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δε θα αποδώσουν και δε θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει (μάλιστα το 57,8% πιστεύει ότι δε θα έχει φορολογικά έσοδα) ενώ το 81,7% θεωρεί αρκετά ή πολύ άσχημα τα πράγματα για την ελληνική κοινωνία (75% μάλιστα θεωρεί ότι η κυβέρνηση δε θα μειώσει την ανεργία). Αντίθετα, ένα -41% βλέπει θετικά μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ ισάριθμοι συμφωνούν με τις ενέργειες για τη λίστα Λαγκάρντ.
Εδώ είναι βέβαια και το σημείο που πρέπει να δούμε βαθύτερα την επικοινωνιακή προβολή θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική του πρόταση και την προβολή του στα ΜΜΕ. 
Από καιρό έχουμε ταχθεί κατά του επικοινωνιακού πολέμου που όπως φαίνεται λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης (αποπροσανατολιστικά) και υπέρ ενός ανένδοτου κινηματικού πολέμου και υπέρ της συνεχούς προβολής των λαϊκών και μεσοαστικών προβλημάτων και της επικίνδυνης για τη ζωή και την επιβίωση κοινωνικής κατάστασης. Ενώ η κυβερνητική πολιτική δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει σημαντικό μέρος του κόσμου, ωστόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να χάνει κι όχι να κερδίζει.
Σημαντικό εδώ είναι το γεγονός ότι ο κόσμος όλο και περισσότερο απογοητεύεται από το πολιτικό σκηνικό (κακό συνολικό). Δεν έχει σημασία το πόσο κακές κρίσεις λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανάλογες ερωτήσεις, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά τον πόλεμο των κατεστημένων μίντια. 
H επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεοπτική εικόνα (κατά το αστικοκομματικό πρότυπο αποδεικνύεται κακό σε κάθε περίπτωση και από γωνία κι αν εξεταστεί. Το ζητούμενο παραμένει στο πώς το κόμμα θα ξεφύγει από την τηλεοπτική γωνία που το περιόρισε ο Κεδίκογλου. Και η λύση είναι στο κίνημα, στους δρόμους, στις γειτονιές, στις επιτροπές αλληλεγγύης. Η λύση είναι η αδιαφορία (σχεδόν) στις επιθέσεις του Κεδίκογλου και η προβολή των προβλημάτων των λαού και οι τραγικές συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής.
Ο λαός γνωρίζει τις σαμαρικές κωλοτούμπες, δε θέλει υπενθυμίσεις, αλλά σύμμαχο με ρεαλιστική πρόταση (ας δούμε πώς θα κάνουμε την πρόταση ρεαλιστική). 
Χρειάζεται τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να μαθαίνουν θέσεις που να τις προβάλλουν γρήγορα κι εύκολα (πχ newslleter ως ανεπίσημα non paper από ένα επικοινωνιακό επιτελείο για όσους επιθυμούν με όλη την επιχειρηματολογία, τη στόχευση), χρειάζεται ένα είδος διαβούλευσης σε ορισμένες θέσεις (διαδικτυακής και μέσω συνελεύσεων) ώστε όλοι να γίνουν κοινωνοί του προβληματισμού και κτήτες της τελικής θέσης.
Στην πρώτη δημοσκόπηση πάντως, το 60% συμφωνεί ότι η τρομοκρατία είναι μόνο για αποπροσανατολισμό (αν και θα το ερμήνευα ότι ο χειρισμός του θέματος από κυβέρνηση και ΜΜΕ είναι εντελώς αποπροσανατολιστικός, αφού αυτός ο χειρισμός φτάνει στο τηλεοπτικό κοινό και τον πολίτη).
Σημαντικότερο όμως πρόβλημα για εμάς που εμφανίζεται σε όλε;ς πια τις δημοσκοπήσεις είναι ότι άρχισε να καλλιεργείται η άποψη στους ερωτώμενους ότι η κυβέρνηση θα νικήσει και σε επόμενες εκλογές, παρά τις αρνητικές κρίσεις για τη ΝΔ και το Σαμαρά (παράσταση νίκης).
το άρθρο δημοσιεύτηκε και στο ΕΝ.ΑΣ.Α.

_____________________________________
1 Η απάντηση περικλείει φυσικά και μέρος ψηφοφόρων και των τριών κομμάτων. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι η ερώτηση από μόνη της είναι κακή και προκατειλημμένη επειδή στην ουσία συγκεντρώνει με τη διατύπωσή της και τα τρία κόμματα κι όχι μόνο την κυβέρνηση, ενώ απουσιάζουν ερωτήσεις για το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ.

4 έκριναν :

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Ξέρεις τί λένε, ε; Άμα θες να μην κάνεις τίποτε, κάνε μια δημοσκόπηση!

αθεόφοβος είπε...

...τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να μαθαίνουν θέσεις που να τις προβάλλουν γρήγορα κι εύκολα...

Αυτό προϋποθέτει πως δεν θα λέει η κάθε μια συνιστώσα το κοντό του και το μακρύ του.
Ούτε όταν ένας βουλευτής εκφράζει μια απόλυτα λογική και δημοκρατική θέση σαν του Κουράκη για την μισθοδοσία του κλήρου να βγαίνει ο ΣΎΡΙΖΑ να τον αδειάζει λέγοντας πως αυτές είναι προσωπικές απόψεις!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καμηλοβάτη μου, αυτό είναι αλήθεια... Αλλά ας ρέει λίγο χρήματα, οι δημοσκοπήσεις βγάζουν μερικά χρήσιμα σμυπεράσματα...

Αθεόφοβε, λίγο ή πολύ έτσι είναι. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι συνιστώτες (είπαμε πως και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ έχουν τάσεις και ρεύματα). Το ζήτημα είναι να λειτουργούν συστήματα αμφίδρομης επικοινωνίας κι όχι απλά ένα Mail (που δεν υπάρχει καν) όπως στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ.

ShareThis