Σύμφωνα με δημοσιεύματα
βάσει νέας διάταξης της πολιτικής
ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στο
όνομα ληξιπρόθεσμων χρεών αποφασίζεται
η άμεση κατάσχεση καταθέσεων απαιτήσεων
των οφειλετών εις χείρας τρίτων. Το
μέτρο αφορά μισθούς, συντάξεις, ενοίκια
και άλλα εισοδήματα που εισπράττουν οι
οφειλέτες του Δημοσίου μέσω τραπεζικών
λογαριασμών. Μέχρι σήμερα, τα χρήματα
δεσμεύονταν μεν από τα πιστωτικά
ιδρύματα, αλλά δεν αποδίδονταν εγκαίρως
στα δημόσια ταμεία.
Η διάταξη αυτή είναι η άλλη εκδοχή του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, είναι η ακροδεξιάς κοπής αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο όνομα της φοροδιαφυγής. Στην ουσία πρόκειται για άρση της εγγύησης στις καταθέσεις.Η λογική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν της ΕΡΤ έρχεται πλέον και σε επίπεδο γραφειοκρατίας. Το κράτος διά υπαλλήλων νομιμοποιείται να παίρνει καταθέσεις στο όνομα της φοροδιαφυγής χωρίς καν δίκη.
Με
πρωτοφανή τρόπο η ελληνική κυβέρνηση
αποφάσισε ώστε η εφορία να παίρνει
καταθέσεις εφόσον ο πολίτης χρωστά
χρήματα. Ωστόσο, η εφορία δεν είναι παρά
μόνο τμήμα της εκτελεστικής γραφειοκρατίας
κι όχι δικαστική εξουσία. Ακόμα κι αν
οι διεργασίες κινηθούν βάσει εισαγγελικής
εντολής, παραμένει το ζήτημα απουσίας
δίκης για τον οφειλέτη. Στην ουσία δηλαδή
οι εφορίες ξεπερνούν τη δικαστική
σκόπελο (που ήταν μεν χρονοβόρα, αλλά
άφηνε τουλάχιστον μία ελπίδα δικαίωσης
ή αθώωσης σε κάποιον).
Και φυσικά το μέτρο αφορά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που μέσα στην κρίση αδυνατούν να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Και φυσικά ακόμα δεν έγινε καμία ενέργεια με τις περιβόητες λίστες αλλά μόνο κατασχέσεις καταθέσεων στα μικρά εισοδήματα. Το ζήτημα αποδεικνύει ότι η απόφαση για το τάχα κυνήγι της φοροδιαφυγής είναι μία γνήσια ταξική επίθεση (όσο κι αν ακούγεται ξύλινο)... Στοχοποιεί καταθέσεις μεσοαστών και τις επιχειρήσεις τους, αφού δεν αλλάζει το φορολογικό σύστημα και οι αδικίες του ώστε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη... Η ακροδεξιά λογική αγγίζει τον τρόπο λήψης αποφάσεων (της συγκυβέρνησης τούτη τη φορά) με μοναδικό στόχο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Την
ίδια στιγμή όχι μόνο οι καταθέτες του
εξωτερικού (βλ. διάφορες λίστες
ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων)
ούτε αίρεται η φορολογική ασυλία
πλοιοκτητών και άλλων που διατηρούνται
αναλλοίωτοι
από την εποχή ακόμα της χούντας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον περασμένο χρόνο (βλ. Ελευθεροτυπία) πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις εις βάρος τουλάχιστον 500.000 μικρών και μεσαίων καταθετών (!) ενώ το ίδιο έτος κατατέθηκαν 70.387 δηλώσεις τρίτων, η καθεμία από τις οποίες όμως αφορούσε πολύ περισσότερους οφειλέτες. Το μέγεθος της επίθεσης γίνεται αντιληπτό και από τη σύγκριση με παλαιότερες χρονιές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπαλλήλων του Ειρηνοδικείου, τα περασμένη έτη οι δηλώσεις τρίτων δεν ξεπερνούσαν τις 100 το μήνα. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, το Ειρηνοδικείο έχει κατακλυστεί, καθώς ο μέσος όρος είναι 400 δηλώσεις την ημέρα, ενώ υπήρξαν και φορές, ειδικά πριν από τα Χριστούγεννα, που επιδόθηκαν 1.200 μέσα σε μία μέρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον περασμένο χρόνο (βλ. Ελευθεροτυπία) πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις εις βάρος τουλάχιστον 500.000 μικρών και μεσαίων καταθετών (!) ενώ το ίδιο έτος κατατέθηκαν 70.387 δηλώσεις τρίτων, η καθεμία από τις οποίες όμως αφορούσε πολύ περισσότερους οφειλέτες. Το μέγεθος της επίθεσης γίνεται αντιληπτό και από τη σύγκριση με παλαιότερες χρονιές. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπαλλήλων του Ειρηνοδικείου, τα περασμένη έτη οι δηλώσεις τρίτων δεν ξεπερνούσαν τις 100 το μήνα. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, το Ειρηνοδικείο έχει κατακλυστεί, καθώς ο μέσος όρος είναι 400 δηλώσεις την ημέρα, ενώ υπήρξαν και φορές, ειδικά πριν από τα Χριστούγεννα, που επιδόθηκαν 1.200 μέσα σε μία μέρα.
Η κυβέρνηση επιλέγει ως κεντρικό της στόχο τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Πιστή στις υπογραφές της και πατώντας στο ψευδοεπιχείρημα των διαθρωτικών αλλαγών, αντί να αλλάξει το φορολογικό σύστημα και να μοιράσει τα βάρη σε όλο το λαό (αν κι έχω διαφορετική άποψη για την κρίση και τα αίτιά της), ακόμα μία φορά επιβαρύνει ληστρικά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Η
αποφασιστικότητα μια κυβέρνησης δε
φαίνεται μέσα από την επιβολή μέτρων
εναντίων των αδύναμων στρωμάτων. Η
αποφασιστικότητα μια κυβέρνησης φαίνεται
από τις επιλογές σύγκρουσής της με τους
ισχυρούς, που ως τώρα λυτρώνονται από
φόρους.
Και μάλιστα είναι τόση η προχειρότητα που ούτε καν σκέφτονται μήπως μία τέτοια απόφαση οδηγήσει σε πλημμυρίδα αναλήψεων...
Και μάλιστα είναι τόση η προχειρότητα που ούτε καν σκέφτονται μήπως μία τέτοια απόφαση οδηγήσει σε πλημμυρίδα αναλήψεων...
9 έκριναν :
Δηλαδή τι προτείνεις;
Να κρατάει κανείς τα λεφτά του στην τράπεζα και να μην πληρώνει τους φόρους του;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το 80% των λογαριασμών οφειλετών δεν είχε κάποιο ουσιαστικό ποσό στην τράπεζα για να του το κατασχέσουν, ενώ προφανώς το υπόλοιπο 20% είχε και δεν πλήρωνε την εφορία του που αν είσαι μισθωτός ή συνταξιούχος στην κρατάνε στην πηγή.
Γράφεις δε ότι:
Το μέτρο αφορά μισθούς, συντάξεις....
όταν το δημοσίευμα που παραθέτεις γράφει:
Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφ' όσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Αν, όμως, ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά αυτό το ποσό, τότε επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%.
Αθεό, το ζήτημα είναι κατά πόσο νομιμοποιείται μία αρχή να προβαίνει σε δικαστικές πράξεις χωρίς δικαστική απόφαση (αν υπάρχει δικαστική απόφαση είναι άλλο θέμα) και ποιοι τελικά θα πληρώσουν τη νύφη. Γιατί φτάσαμε στο σημείο οι έχοντες (εκείνο το 1%-3% να φοροδιαφεύγει νόμιμα) και οι μη έχοντες ή έχοντες λίγα να πληρώνουν τα πάντα σχεδόν χωρίς καμία αναλογικότητα ως προς την οικονομική επιφάνεια.
Αν θέλει να βρει λεφτά η κυβέρνηση μπορεί να το πράξει, αλλά δε φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει την παραγωγική μεσαία τάξη στην ησυχία της. Λύσεις υπάρχουν. Το ζήτημα ποιον επιλέγει ως στόχο του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.
Ως προς το άλλο σκέλος του σχολίου, δεν έχω κάτι να προσθέσω. Ήδη ξεκίνησε η άρση των εγγυήσεων για τις καταθέσεις. Αύριο θα αρχίσουν να εισπράττουν και μικρότερα ποσά. Η αρχή έγινε, τα ποσοστά αλλάζουν...
Δηλαδή το Δημόσιο να κάνει αγωγές για να πληρώνει ο κόσμος την εφορία του!
Να προσλάβει και άλλες 100.000 υπαλλήλους και δικαστικούς για να διεκπεραιώσει τις 500.000 εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να γίνονται και εφέσεις και να εισπράττουν και οι δικηγόροι για να αφήσουν στην ησυχία της την παραγωγική μεσαία τάξη, όπως γράφεις !
Πλήρης απλούστευση της γραφειοκρατίας!
Αθεό, αν η δημοκρατία για σένα σταματά εκεί που αρχίζει η δικαστική οδός με απογοητεύει (η άποψη). Δυστυχώς, καμία δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δικαστικές αποφάσεις, αλλά με απόφαση ενός ή πέντε υπαλλήλων. Τότε πολύ απλά έχουμε πλήρη κυριαρχία της ακροδεξιάς.
Θυμάσαι πολύ καλά ότι επί χούντας αποφάσιζαν υπάλληλοι κι όχι δικαστήρια με τις ευλογίες του χουντικού κράτους. Αυτό θέλεις; Ένα κράτος να ευλογεί υπαλλήλους να αποφασίζουν;
Αν η δικαιοσύνη για σένα είναι αύξηση της γραφειοκρατίας, τότε πρέπει να επανεξετάσουμε το ρόλο της σε μία κοινωνία. Αν οι καθυστερήσεις αποτελούν πρόβλημα, ας βρουν ένα τρόπο οι κυβερνητικοί χωρίς να παρακάμπτουν το φυσικό δικαστή να επιταχύνουν τις διαδικασίες του. Και μην ξεχνάς ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης λίθος της αστικής δημοκρατίας (ο πρώτος που χτυπούν οι παρακάμπτουν τα απολυταρχικά και ακροδξειά καθεστώτα).
Έχεις βάλει τον τίτλο Επιδρομή στις καταθέσεις ενώ ο σωστός θα ήταν φοροφυγάδες κρυφτήτε πίσω από τις καταθέσεις!
Είναι λογικό να χρωστάς λεφτά βάσει της φορολογικής σου δήλωσης και να τα κρύβεις στις καταθέσεις ;
Η δικαιοσύνη έχει λόγο όταν πρόκειται να γίνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που η αξία τους δεν είναι καθορισμένη.
Αλλά και αυτός που δηλώνει οικονομική δυσχέρεια μπορεί να κάνει διακανονισμό βάσει των κατωτέρω προυποθέσεων που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει το ότι δεν κρύβει τα λεφτά του φοροδιαφεύγοντας.
Αναλυτική δήλωση περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης πρέπει να υποβάλει στο διαδίκτυο κάθε οφειλέτης ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο για να καταφέρει να υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή και να αποκτήσει το δικαίωμα να εξοφλήσει τα χρέη του μέχρι και σε 48 ή ακόμη και σε 100 μηνιαίες δόσεις, καταβάλλοντας τουλάχιστον 15 ευρώ κάθε μήνα.
Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναγράψει πλήρη στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του, τους τραπεζικούς λογαριασμούς του τις λοιπές αποταμιεύσεις και επενδύσεις του, τις απαιτήσεις του από τρίτους και τις οφειλές του σε ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα πρέπει επίσης να δηλώσει το τρέχον και το μελλοντικό του εισόδημα.
Κι όμως παραβλέπεις ή δε θυμάσαι την προσωπική μου άποψη για τη φορολόγηση. ¨Εχω δηλώσει πολλάκις ότι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα συμπεριλαμβανε όλες τις καταθέσεις (στη δήλωση) και το πόθεν έσχες καταθέσεις και επίσης τις κινήσεις των λογαριασμών (πιστωτικών και ταμιευτηρίου). Και σε κάποιο βαθμό υποτίθεται ότι με τον ίδιο νόμο θα γίνει και τούτο. Σε κάποιο βαθμό λέω γιατί ακόμα δεν είναι σίγουρο λόγω των βέβαιων εγκυκλίων που θα ακολουθήσων.
Τώρα, δε θα επιμείνει άλλο στο ότι για σένα προέχει να πάρει το κράτος τα λεφτά του χωρίς να το ορίσει ένα δικαστήριο. Και έχει τη σημασία της η κάθε δίκη. Γιατί βλέπεις όταν το κράτος θα σου πάρει χρήματα, δε θα κοιτάξει πόσα πιθανώς σου χρωστά ήδη ούτε τις αιτίες που έφτασες να χρωστάς. Αντιθέτως, ένα δικαστήριο ελέγχει όλες τις αποφάσεις.
Αν για σένα η δικαστική προστασία της διαδικασίας, αποτελεί παρότρυνση για φοροδιαφυγή, τότε μην αντιδράς μην άλλους που ζητούν λαϊκά δικαστήρια... Γιατί κάνεις ακριβώς το ίδιο με εκείνους που θέλουν λιντσάρισμα. Επιτρέπεις στο κράτος να λιντσάρει τον Χ φοροφυγά (η ιδιότητα δεν αναιρείται, μόνο η διαδικασία).
Σήμερα γίνεται για την εφορία, αύριο για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και τα δάνεια ή άλλες οφειλές. Δηλαδή θα ανοίξει από το κράτος προς ιδιώτες.
Αντί, λοιπόν, να μιλήσουμε για πλήρη φορολογική αναδόμηση, εμείς μιλάμε κι επικροτούμε τον αυταρχισμό του κράτους στα μεσαία -κατά βάση στρώματα- που οι πολιτικές αποφάσεις πλήττουν βάναυσα και στοχευμένα. Αντί να μιλήσουμε για φορολογική μεταρρύθμιση με αναλογική μεταφορά των βαρών στις πλάτες όλων, επικροτούμε την προστασία των λίγων πλουσίων σε βάρος των πολλών οφειλετών.
Εχει δίκιο ο αθεόφοβος μεν, πλην όμως μνημονιόφοβος κι ευρωσεβούμενος.
Η μεταρρύθμιση της χώρας απαιτεί την αραίωση της μέσης τάξης. Αν πρέπει μερικοί μεσοταξίτες να μετατραπούν σε επαίτες και τρωγλοδύτες και μερικοί φτωχοί να ψοφήσουν, ακόμα καλύτερα. Θα βελτιωθεί δαρβινικώς η κοινωνία, ο αδύναμος πρέπει να κατασπαράσσεται και να ποδοπατείται από τον ισχυρό διότι έτσι προστάζει η φύση.
Βασίλη, ακριβώς αυτό...
η κρίση οδηγεί και σε επαναστατικές λύσεις χαχα
Δημοσίευση σχολίου