Το "μαύρο" της ΕΡΤ ως σύμβολο της ακροδεξιάς επιβολής του νεοφιλελευθερισμού

δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr, στο ΕΝΑΣΑ, στο dou.gr, στο myblogs
Όταν μιλήσαμε για νεοδεξιά κυβέρνηση με χαρακτηριστικά ακροδεξιάς κυβέρνησης, κάποιοι μας έλεγαν υπερβολικούς. Κι όμως έχουμε μία κυβέρνηση που αποφασίζει μόνο με υπουργικές υπογραφές, απλά και μόνο γιατί φοβάται κάθε διάλογο. Πρόκειται για μία κυβέρνηση που -δημοσκοπικά τουλάχιστον- έχει χάσει κάθε λαϊκή στήριξη. Και ως γνήσια απολυταρχία, έκλεισε και το εθνικό σήμα.
Το ζήτημα της ΕΡΤ ξεπερνά κατά πολύ τις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις του Σαμαρά και της αλαζονικής του ομάδας (μετά την υφαρπαγή με ψέματα της ψήφου του λαού). Απειλεί την ίδια τη δημοκρατία. Ακόμα και η χούντα δεν τόλμησε να σιγήσει τα δημόσια μίντια. Η ΝΔ δεν κατάφερε όπως η χούντα να τα ελέγξει και προχωρά στο κλείσιμο του σήματος. Η ΝΔ ακόμα μία φορά αποκαλύπτει το πρόσωπο της ακροδεξιάς πτέρυγας του νεοφιλελευθερισμού.
Για να περάσει τα αντιλαϊκά της μέτρα δεν φοβάται να μεταχειριστεί πρακτικές χειρότερες από εκείνες απολυταρχικών καθεστώτων. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν έχει άλλο τρόπο να επιβληθεί παρά μόνο με αντιδημοκρατικές επιλογές θατσερικού, σαρκοζικού ή χιλιανού τύπου. Αυτά όμως είναι και τα ινδάλματα του Σαμαρά.
Οι δε κυβερνητικοί εταίροι είναι ακόμα δέσμιοι των υπογραφών τους (ειδικά το ΠΑΣΟΚ). Όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έστρωναν πάνω σε νόμους του ενός άρθρου, όταν ξάπλωναν πάνω σε κατεπείγουσες νομοθετικές πράξεις και συζητήσεις για τα μνημόνια, δεν ήξεραν ότι θα έπρεπε να κοιμηθούν με την ακροδεξιά; Δεν ήξεραν ότι κάποια στιγμή ξεδίπλωναν ένα μίτο χωρίς τέρμα στο Σαμαρά και τις αυτοκρατορικής λογικής αποφάσεις του; Καθόλου δε λυπάμαι και δε συμπάσχω με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.
Με τεχνητή πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα, η κυβέρνηση όχι μόνο χτυπά άμεσα με οικονομικά μέτρα το λαό και του κλέβει καταθέσεις (ακόμα και τις εγγυημένες) στο όνομα των ανεξόφλητων δόσεων στην εφορία, αλλά χτυπά και την εθνική φωνή της ΕΡΤ που χάρη στο σήμα της έχουν ελληνικό ήχο στα νησιά του Αιγαίου, που τα χωριά έχουν ευκαιρία να παρουσιάσουν κάτι δικό τους, που εκπομπές μακριά από την εμπορικότητα της υποκουλτούρας συζητούν με σοβαρότητα πολιτικά και κοινωνικά θέματα (έμφυλες διακρίσεις, ΑμεΑ, αθλητισμός).
Μετά το κλείσιμο του Υπουργείου Πολιτισμού, έκλεισαν σχολεία και τώρα κλείνουν την ΕΡΤ του Πολιτισμού. Τον μόνο τελικά πυλώνα προαγωγής πολιτισμού στη χώρα τούτη που κυριαρχεί η υπουκολτούρα και ο λαϊκισμός του εύκολου τηλεοπτικού κέρδους...
Όταν τα ιδιωτικά κανάλια πουλούν υποκουλτούρα, βυζιά και εσώρουχα, όταν οι ιδιώτες λειτουργούν σε πλήρη αδιαφάνεια και αγκαλιά με τη διαπλοκή μίντια, πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων, η ΕΡΤ ήταν ο μόνος φορέας που παρήχε φωνή σε όλη τη χώρα λειτουργώντας όσο πιο κοντά γίνεται στην αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το πρώτο πράγμα που κατέστρεψαν πέρυσι το καλοκαίρι ήταν ο τομέας ενημέρωσης και τα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ, ότι πρώτα χτυπήθηκαν οι ποιοτικές της εκπομπές. Ακόμη και ο Λιάτσος τοποθετήθηκε επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα πράγμα που οδήγησε την ποιότητα και την τηλεθέαση των ειδήσεων σε ελεύθερη πτώση που μετά βίας δεν υιοθέτησε πρακτικές Πετρούλας, ή έφεραν ξανθιές κόρες βουλευτών με μισθούς διευθυντή για να πει μια "καλημέρα".
Όπως σημειώνει και ο Στέλιος Κούλογλου, η ακροδεξιά και η διοικούσα νεοδημοκράτικη ομάδα μοιάζει σαν καρχαρίας έξω από το νερό. Αρκεί να δει κανείς την γλώσσα του σώματος τους μέσα στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής, για να καταλάβει ότι νιώθουν όπως η πουτάνα στην Σκάλα του Μιλάνου.
Πιο μεγάλη απαξία δεν υπάρχει από τις δηλώσεις του Κεδίγκολου για την ΕΡΤ. Ένας άνθρωπος που υπέγραψε δεκάδες τέτοιες συμβάσεις που χτες κατήγγειλε, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε μέσα από την ΕΡΤ που το δικό του κόμμα έφερε σε τέτοια κατάσταση εξόδων.
Πρόκειται για μία επικοινωνιακή τακτική για μία προειλημμένη απόφαση που ξάφνιασε να ξεχάσουμε τη διάλυση του succes story. Η ατζέντα αλλάζει, Ο Σαμαράς κινείται στη λογική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, με βασικό στόχο να συρθούν πίσω του οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ή να χρεωθούν την πτώση της κυβέρνησης. Ο τυχοδιωκτισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Αν διαφωνούν οι κυβερνητικοί εταίροι, ας αντληθούν ότι εκείνοι έδωσαν έδαφος στη ΝΔ να πράττει ερήμην τους, όταν σώπαιναν άλλες φορές. Αν διαφωνούν ας αποχωρίσουν από την κυβέρνηση. Αν διαφωνούν ας πάνε σε εκλογές (που θα βγουν κερδισμένοι από τη φούσκα που παίζουν).

10 έκριναν :

spiral architect είπε...

Αν διαφωνούν οι κυβερνητικοί εταίροι, ας αντληθούν ότι εκείνοι έδωσαν έδαφος στη ΝΔ να πράττει ερήμην τους, όταν σώπαιναν άλλες φορές....

Πες τα στη πεθερά για να τ' ακούσει η νύφη!
(όπου, νύφη: Μέλος ΚΕ της ΡΗΜΑΔ και πεθερά: ο μπαρμπα-Φώτης)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το λιγότερο, spiral architect, είναι να συμφωνήσω μαζί σου...

Swell είπε...

Προσπαθώ να σου στείλω μέηλ από το προφίλ σου και γίνεται rejected. Έχει αλλάξει;

spiral architect είπε...

Και γω (και όλοι μας φαντάζομαι) κριτικάρουμε τα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης, αλλά δεν χαιρόμαστε όταν κλείνουν σχολεία και σχολές. Τουναντίον θα’ λεγα.

Προσωπικά, αυτό που με φορτίζει συναισθηματικά προστιθέμενο στην αλήτικα πολιτικά κίνηση του κουραδόμαγκα Σαμαρά και της πρεζοπαρέας του για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ότι, δεν θα ξαναδώ από δημόσια μέσα (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών, που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν πρόβαλλαν) ταινίες:

- off Hollywood
- ταινίες παραγωγής της HBO
- νέο γαλλικό κινηματογράφο αλλά και τον παλιό του Κλοντ Σαμπρόλ κλπ
- ιταλικό, ισπανικό και λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο

και γενικά ποιοτικό παλιό και καινούργιο κινηματογράφο απ’ όλο τον κόσμο που δε θα τον βρεις ούτε στα βιντεοκλάμπ αναγκαζόμενος να τον κατεβάσεις από το ίντερνετ. Η ψηφιακή τιβί (εδώ η ΕΡΤ) με το πρόγραμμά της βόλευε στο κοτσάρισμα ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου στην τιβί ή στον αποκωδικοποιητή και προγραμματισμός εγγραφής αυτών των ταινιών για μελλοντική θέαση. Τώρα πάει κι αυτό.

Αν λοιπόν μιλάμε με όρους κόστους προς όφελος, ή τηλεθέασης, βολευτείτε με Καρανταγί, Σεφερλή και Λαζόπουλο και το βράδυ νωρίς για ύπνο. Πάντως όυτε στη Νόβα (άν έχετε λεφτά για σκόπρισμα) θα δειτε ταινίες του Κόντ Σαμπρόλ, του Μπερτολούτσι, ή Ιρανών σκηνοθετών. :(

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά, όταν έμαθα για το κλείσιμο κι όταν έπεσε το σήμα ένιωσα σα να μου έκοψαν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, σα να έκοψαν το "δείμο του πολίτη"...
Και ακόμα χειρότερα αν πετύχει η πρακτική του "ξαφνικού θανάτου", θα υιοθετηθεί για την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και παντού αλλού...

αθεόφοβος είπε...

Ο Σαμαράς κινείται στη λογική του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, με βασικό στόχο να συρθούν πίσω του οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ή να χρεωθούν την πτώση της κυβέρνησης.

Οπότε φαίνεται πως δρά σαν κρυφός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει εκλογές!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω αν είναι κρυφός σύμμαχος, αλλά δημοσκοπικά είδα ότι μάλλον δουλεύει για το ΣΥΡΙΖΑ...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Το πρώτο σοκ τόπαθα όταν άκουσα την πρώτη συμφωνία με το Δ.Ν.Τ,
Ο δρόμος προς την κόλαση είχε αρχίσει και όλα ήταν αναμενόμενα.
Το δεύτερο σοκ, ήταν το πόσοι και ποιοί ήταν εκείνοι που στήριξαν την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού. ]
Αηδία, δεν περίμενα τόση καφρίλα, ιδίως από ορισμένους..

Αυτό το τελευταίο, με την ΕΡΤ αποτελεί πρόκληση και απροκάλυπτη πρόσκληση της κυβέρνησης προς τα χρυσαύγουλα,

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, δυστυχώς από την αρχή μιλούσαμε κάποιοι για την ακροδξειά στάση της ΝΔ (ας μην ανατρέχουμε στην προεκλογικής περιόδου αρθρογραφία). Ήταν θέμα χρόνου να αποδέιξει τις ρίζες της και να λειτουργήσει αυταρχικά...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μιλούσαμε για τον ρατσισμό, την ανέχεια, την ανεργία και τις αυτοκτονίες και κάποιοι άλλοι μιλούσαν για "προσωπικές διαταραχές" και δόξαζαν τα μνημόνια.
Συνένοχοι, βλάκες ή ενοχικοί κομπλεξικοί;
Μπορεί και όλα μαζί, δυστυχώς.
Είμαστε σε κατήφορο.
Χαιρετώ σε.

ShareThis