αντιρατσιστικό περιορισμένης ευθύνης

γράφτηκε για το tvxs.gr
Η είδηση λέει ότι κατατέθηκε στη Βουλή το λεγόμενο "αντιρατσιστικό νομοσχέδιο" και πως επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυστηρότερα με κυρώσεις ποινικές αλλά και διοικητικές, τα ανησυχητικά αυξανόμενα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Δεν είχαμε όμως αυταπάτες για κάποια ξαφνική μεταστροφή της κυβερνώσας παράταξης προς τον ανθρωπισμό και το φιλελευθερισμό. Έτσι, προφανώς εξηγείται και γιατί οι ποινές είναι χαμηλές και εξαγοράσιμες ή γιατί οι διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού δε συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Το ακροδεξιό Μαξίμου ουδέποτε ήθελε ή σκόπευε να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή. Και φυσικά θα ήταν παράλογο ένα κόμμα που μιλούσε για ανακατάληψη των πόλεων, να υιοθετήσει ένα φιλελεύθερο και φιλάνθρωπο αντιρατσιστικό νόμο. Και αυτό ακόμα το σχέδιο νόμου ήρθε υπό της πίεση της κοινής γνώμης και του αντιρατσιστικού κινήματος μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και φυσικά υπό το φόβο μη ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι το ίδιο κόμμα που πριν από λίγα ακόμα χρόνια κατηγορούσε τους μετανάστες ως εγκληματίες συλλήβδην, το ίδιο κόμμα που γαλούχησε με ρατσιστικές ιδέες τους οπαδούς του εναντίον της διαφορετικότητας, που ταυτίστηκε με την Εκκλησία όσο κανένα άλλο συντηρητικό κόμμα στην ΕΕ, ένα μόρφωμα που ανεχόταν ακροδεξιά στοιχεία σε βάρος των φιλελεύθερων αξιών (πλην του οικονομικού φιλελευθερισμού όπου τα έβρισκαν). Άλλωστε, η ΝΔ συμπεριφέρεται ως ο καθαρότερος γενετικά απόγονος εκείνων που έβριζαν Μικρασιάτες, Πόντιους και Ρωσοπόντιους πρόσφυγες.
Ο πιο ακραίος δεξιός κυβερνητικός σχηματισμός της χώρας δε θα ήταν δυνατό να αρνηθεί τις πολιτικές του ρίζες και την εξάρτησή του (ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή με τόσο ισχυρή κοινωνική αντιπολίτευση) από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που ήδη λοξοκοιτάζουν δεξιότερα, και τον εκκλησιαστικό εναγκαλισμό που παραδοσιακά της προσφέρει διψήφια ποσοστά ψήφων.
Ένα κράτος που τόσες φορές έχει καταδικαστεί από διεθνή δικαστήρια και καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα μία φορά αναδεικνύει το πιο ακραίο του πρόσωπο. Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων διά της βίας ή διά της εγκατάλειψης στη θάλασσα, αντί να καταδικαστούν και συμπεριληφθούν στο νόμο, μένουν στο απυρόβλητο. Το κήρυγμα μίσους ονομάζεται ελευθερία λόγου για ορισμένους, ενώ άλλοι χάνουν το "δικαίωμα", αν είναι απλοί πολίτες. Μα τελικά το μεγαλύτερο κακό δεν το πράττουν οι πολίτες, αλλά οι θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων που επηρεάζουν συνειδήσεις.
Ας μη λησμονούμε ότι για κάθε εξουσία η διαφορετικότητα είναι μία καλή επικοινωνιακή λύση εκτόνωσης των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων και περιορισμού της αντίδρασης ενάντια στις πολιτικές επιλογές. Η νεοδεξιά σήμερα χρειάζεται το ρατσισμό προκειμένου να εναλλάσσει το λαϊκισμό με το φιλελεύθερο προσωπείο, για να εφευρίσκει εχθρούς παραβλέποντας τις πραγματικές αιτίες. Ο συντηρητισμός, εξάλλου, αποτελεί τη ρίζα της δεξιάς.
Το μεταναστευτικό, ο ρατσισμός, ο φόβος είναι τα όπλα που θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση απέναντι στην αυξημένη λαϊκή οργή για τη μονόπλευρη λιτότητα και τη διάλυση των θεσμών κοινωνικής προστασίας. Οι εμφυλιοπολεμικές πολιτικές διακρίσεις που μέχρι τώρα υιοθετούσε τώρα γίνονται φυλετικές.
Και είναι αστείο η κυβέρνηση που φέρνει ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή να είναι εκείνη που υπεραμύνεται τα –ακραίας ρατσιστικής έμπνευσης- στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί ένα Υπουργείο να προτείνει αντιρατσιστικό νόμο κι ένα άλλο να φυλακίζει άτομα μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από διαφορετική φυλή ή εθνότητα. Αλλά η πράξη καλύπτεται πίσω από την προσπάθεια ανακατάληψης των πόλεων και τον καθαρισμό τους, ενώ οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης δεν αποτελούν πρόκληση σε ρατσιστική συμπεριφορά κι ούτε καν κρίνονται ως ρατσιστικές δράσεις.
 Και επί του θέματος αγωνιούμε να δούμε τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ που είδε το αντιρατσιστικό να θάβεται τόσες φορές και να τελικά να οδηγείται στη Βουλή μία μπλόφα με μορφή Σχεδίου Νόμου. Άραγε θα αναγνωρίσουν το ακροδεξιό πρόσωπο της ΝΔ οι βουλευτές ή θα φοβηθούν τις κατηγορίες περί αποστασίας και τις διαγραφές;

Σε ανάλογο κλίμα, αναμένουμε αμέσως μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ να κλείσουν άμεσα οι εκατοντάδες ακροδεξιοί ηλεκτρονικοί κόμβοι όπου εξυβρίζεται κάθε λογής διαφορετικότητα (φυλετική ή σεξουαλικού προσανατολισμού). Γιατί έχουμε μάθει σε τούτη τη χώρα ότι καμία ποινή και κανένας δεν επιβάλλονται όταν αφορούν διακρίσεις, πλην εκείνων που αφορούν οικονομικά συμφέροντα. Επίσης, ενδιαφέρον είναι αν οι ομάδες "πολιτοφυλακής" που αστυνομεύουν γειτονιές ελεγχθούν για ρατσιστική δράση.

3 έκριναν :

Swell είπε...

Προσυπογράφω, πολύ καλό.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Συμφωνώ,πολύ καλό. Καλημέρα, Δήμο :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλημέρα, παιδιά. Σας ευχαριστώ για τη συμπαράσταση...

ShareThis